Keresés

Részletes keresés

Itep Creative Commons License 2002.01.20 0 0 59
Mboma útban a gólkirályi cím felé!

SIKASSO, Mali, Jan 20 (AFP) - Cameroon set a new trend in football fashion as they overcame the Democratic Republic of Congo 1-0 on Sunday in the opening African Nations Cup Group C match.

The defending champions opted for sleeve-less vest-like shirts to combat the stifling heat in this south-west town, and collected maximum points thanks to a superb 40th-minute goal from Patrick Mboma.

Picking up a short pass midway inside the Congolese half, he sprinted across the field watched by four seemingly mesmerised defenders before unleashing a thunderbolt.

Goalkeeper Nkombe Tokala never stood a chance as the ball flew over him into the roof of the net to the delight of a large Cameroon following in the 15,000-seat stadium.

It was a goal worthy of winning an African Nations Cup final, never mind a mini-league match in this football outpost near the borders with Burkina Faso and Ivory Coast.

Mboma, who has battled to make the first team with Italian Serie A club Parma this season, should have added a second soon after, but poor control denied him a shot off a Lauren Mayer cross.

Cameroon, who won the title two years ago with a penalty shootout success over co-hosts Nigeria in Lagos, rarely moved out of second gear against hard-working but unimaginative opponents.

But the Congolese did better than expected given preparations that did not include even one warm-up match, and a dispute between a football federation official and the sports minister that almost led the team to be barred.

A cosmopolitan strike force of Shabani Nonda from France, Jason Mayele from Italy and Tresor 'Lua Lua' Lamana from England did create a few half chances without seriously worrying goalkeeper Alioum Boukar.

Ivory Coast, expected to finish second behind Cameroon in the pool and join the Indomitable Lions in the knockout phase, begin their campaign against outsiders Togo at the same venue Monday.


nicko Creative Commons License 2002.01.20 0 0 58
Nekem a Dél-Afrikában rendezett kupa volt a legjobb, amit az Eurosport közvetített eddig az összest figyelembe véve.
Előzmény: kékkirály_d (52)
nicko Creative Commons License 2002.01.20 0 0 57
Lehet, hogy furcsa lesz amit mondok, de szerintem ez így is interaktív lesz! :-)
Előzmény: kékkirály_d (54)
chelydra Creative Commons License 2002.01.20 0 0 56
Robibá, mint szakkommentátor? Jó ötlet, segíthetne egy-két bődületes állatság megfogalmazásában :-)
Előzmény: kékkirály_d (55)
kékkirály_d Creative Commons License 2002.01.20 0 0 55
OK,hogy Robi bácsit elküldték,de azért szakkommentátorként néha alkalmazni lehetne,nem?:)
Na,lépek.Jó meccsnézést!
kékkirály_d Creative Commons License 2002.01.20 0 0 54
Még mindig jobb,mint a Debnár Tamás.:)
Bár Jenő jr.is kezd olyan általános bölcsességeket mondani,mint az apja.:)

A riportereknek

Lehetne néha interaktív közvetítés is?Mi kérdezünk,ti meg adásban válaszolnátok rá.Még tudnátok is miről beszélni.:)

Robi bácsi azért hiányozni fog.

Előzmény: nicko (53)
nicko Creative Commons License 2002.01.20 0 0 53
Igen és ifj. Knézy közvetíti.
Előzmény: kékkirály_d (52)
kékkirály_d Creative Commons License 2002.01.20 0 0 52
Kamerun-Kongói NK 0-0
Egyiptom-Szenegál 0-1
G.:Diatta 82.
Az Eurosport a Dél-Afrika-Burkina Faso meccset adja 20:15-től.Bár a meccs asszem'csak 20:30-kor kezdődik.
nicko Creative Commons License 2002.01.20 0 0 51
Szólj a moderátornak ők rakják be nem?
Előzmény: Itep (50)
Itep Creative Commons License 2002.01.20 0 0 50
Egyébként a hivatalos logóból(lásd előző hozzászólás) lehetne egy bannert csinálni.
Itep Creative Commons License 2002.01.20 0 0 49
Egy érdekes hír:
Malaria hits Zambia squad at African Nations Cup


BAMAKO, Jan 20 (AFP) - Two Zambian players have been struck down by malaria at the African Nations Cup and have been ruled out of their team's Group D opener with Tunisia.

Zambia's Danish coach Roald Poulsen confirmed to AFP here Sunday that midfielder Ian Bakala and defender Hillary Makasa had both been hit with the virus and were out of action.

"They are both quite sick," Poulsen said shortly before a meeting at the team's Bamako hotel.

"Ian got it first and has been in bed almost since we arrived. Hillary is not so bad but he is shivering and has a fever," the Danish trainer said.

The two players' condition is being monitored around the clock by Zambia's medical officials. Despite the debilitating effects of the malaria, Poulsen is still hoping the two will be able to play at some point.

The double blow has made Zambia's task even harder in Group D, which also includes Senegal and Egypt and has been designated as the tournament's 'Group of Death'.

Poulsen, who guided Zambia to a rare third place in the 1996 Nations Cup, is quietly confident that his side nicknamed 'the Copper Bullets' can spring a surprise or two.

"Anything can happen. The group might turn out to be a lot more open than people think," he said.

Itep Creative Commons License 2002.01.20 0 0 48
Remélem Libéria jó sokáig eljut majd!
Előzmény: ChrisClay (46)
nicko Creative Commons License 2002.01.20 0 0 47
Sziasztok!
Már csak pár óra van hátra. :-)

Afrikai futballvarázs sámánok nélkül

"Ha jó futballt szeretnél látni, Afrikába menj!" Az első hallásra "máriateréziás" utánérzésnek tűnő mondatban sok igazság rejlik. A túlzottan sztárolt európai vagy dél-amerikai labdarúgás napjainkra elveszette azt a természetességét, amely Afrikában még megtalálható. A játék szeretete, az ösztönös zsenik születése szerencsére még jellemző a fekete kontinens labdarúgására. A kivételes technikai tudás, a szurkolók sámántáncai és a sztárdömping ezúttal az Afrikai Nemzetek Kupáján dominálhat.




Maliban kitört a fociláz

Már maga a helyszín is érdekes, hiszen Mali eddig soha nem rendezhetett kontinensviadalt, igaz, eredményei alapján nem is illette meg volna ez a kegy. A szövetséget mindössze 1960-ban alapították, ennek ellenére tizenkét évvel később már döntőt játszhatott a csapat, ám a kameruni eseményen 3-2-re kikapott Brazzaville-Kongótól.

Az 1994-es negyedik helyet követően "eltűnt", és képtelen volt kvalifikálnia magát. A válogatott kapitánya sem ismeretlen, az a lengyel Henryk Kasperczak irányítja a "Sasokat", aki korábban megfordult már Tunézia és Elefántcsontpart kispadján is. A keretben három játékos kivételével csak légiós található, ezek többsége Franciaországban futballozik.

A nagyobb problémát a rendezés szolgáltatta, hiszen Mali nem tartozik a kontinens leggazdagabb országai közé. Ennek ellenére a kormány vállalta a rendezést, Mande Sidibe miniszterelnök pedig alig három hónapja a "fejlődés csodájának" nevezte, hogy elkészültek az új stadionok, valamint az egymillió fontba (385 millió forint) kerülő új sugárút, amely a Március 26-a stadiont és Wahode falut köti össze, átszelve a Niger folyót. Erre a beruházásra azért volt szükség, mert a tavalyi stadionkatasztrófák és az októberi, bamakói futballtornán történt rendbontás miatt félő volt az újabb tragédia.

Kamerun és Nigéria különcsatája

Az 1957 februárjában, a szudáni Núbiai Sivatag-stadionban először megrendezett Afrika-kupa idán már a huszonharmadik állomásához érkezett, és február 10-ig tizenhat nemzeti csapat küzd a trófeáért. Azért a kupáért, amelyet két esztendeje Kamerun egy felejthetetlen fináléban örökre megnyert, hiszen 1984 és 1988 után harmadszor is megnyerte, ráadásul minden alkalommal Nigéria ellen.



West, az igazi "zöld sas"
A Szelídíthetetlen Oroszlánok immáron Winnie Schäfer vezetésével készülnek a címvédésre, a német szakvezető három olimpiai bajnok labdarúgót, Alnoudjit (Risespor), Ngomét (Numancia) és a csodakapusnak tartott Kamenit (Le Havre) is behívott a keretbe. Érdekesség, hogy hosszú idő után ismét szerepelhet a veterán hálóőr Songo'o (Metz). Nigériában egy fecske nem csinál csupán nyarat: egyedül a dél-afrikai Moroka Swallowsban szereplő kapus, Egbo játszik Afrikában, a többiek Európában légióskodnak.

Ugyan a január 13-án, a Liverpool ellen megsérült Arsenal-játékos, Nwankwo Kanu csupán az első találkozó után csatlakozhat társaihoz, sztárokban nincs hiány. Régi jó ismerőseink közül játszik majd Finidi (Ipswich), Babayaro (Chelsea), West (Kaiserslautern), Okocha (PSG), Oliseh (Dortmund) és Ikpeba (Betis). Igaz, utóbbinak még rémálmai vannak a két évvel ezelőtt elhibázott büntető miatt, amellyel "hozzájárult" Nigéria döntőbeli vereségéhez.

Ami a csoportokat, és az előzetes esélylatolgatásokat illeti, az utóbbi két olimpiai bajnok, Nigéria és Kamerun egyértelmű esélyesnek tűnik. Az A csoportban a Zöld Sasokra a Weah vezetette Libériai lehet a legveszélyesebb, bár nem szabad megfeledkezni a hazai pálya előnyeit élvező Maliról sem. Algéria 1990-es győzelme óta nem játszik fontos szerepet, igazából nem lehet tudni, mire képesek. A B csoportban a négyszeres bajnok Ghána és Dél-Afrika emelkedik ki, Marokkó akármire képes, míg Burkina Faso a négy évvel korábban, hazai környezetben elért elődöntőbe jutásával kimerítette lehetőségeit (mellesleg alig egy hete menesztette szövetségi kapitányát). A C csoportban Kamerun és Elefántcsontpart juthat tovább, utóbbit azonban évről évre sújtja a balsors, noha olyan játékosokkal rendelkezik, mint a marseille-i Bakayoko, vagy a Feyenoordban játszó Kalou. A D jelű négyesben a vb-re készülő Tunézia és Szenegál mellett startol Egyiptom is, amely az utolsó pillanatban sérülés miatt elvesztette legendás játékosát, a százötvennyolcszoros válogatott Hosszam Hasszant.

Varázslók és sámánok nélkül

Az igazi problémát azonban nem a játékosok hiányzása jelenti. Az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) ugyanis külön határozatban figyelmeztette a csapatokat, hogy a delegátusban nem lehet "sámán" és "varázsló", mert ezáltal erősítenék a harmadik világ elmaradottságáról szóló híreszteléseket. A döntés kilenc országot érint: Mali, Nigéria, Burkina Faso, Ghána, Kamerun, Togo, Elefántcsontpart és Zambia ezúttal sajnálatosan nélkülözni fogja a helyi "juju-varázslatot".

A válogatottak élén Algériát, Elefántcsontpartot, Ghánát, Egyiptomot, Nigériát, Burkina Fasót és Togót leszámítva külföldi trénerek dolgoznak. A legtöbbször Egyiptom vett részt az Afrika-kupán, szám szerint tizennyolc alkalommal. A legtöbb kupasikert is a "Fáraók" jegyzik: eddig négyszer (1957, 1959, 1986, 1998) nyerték el a serleget, csakúgy, mint Ghána (1963, 1965, 1978, 1982). A címvédő Kamerun eddig háromszor diadalmaskodott (1984, 1988, 2000).

A tizenhatos döntőre háromszáz afrikai bíró közül választották ki azt a harminckettőt, akik vezetik majd a találkozókat, Európából négyen érkeznek: Arturo Ibanez (spanyol), Domenico Messina (olasz), Vincent Texier (francia) és Paulo Jorge Ribeiro (portugál).

Kuffour, a mama kedvence



Kuffour mamának megérte a tévét futballcsukára cserélnie
Tavaly végre megkapta a kellő elismerést Samuel Ossei Kuffour, a Bayern München ghánai védője, akit az esztendő legjobb afrikai labdarúgójának választottak. A futballista természetesen kihagyhatatlan a ghánai nemzeti csapatból, de igazi vágya, hogy az Afrika-kupa után egyszer világbajnokságon is részt vehessen: "Mindent az édesanyámnak köszönhetek, akit csupán azért érdekelt a futball, hogy belőlem sztárt csinálhasson. Nagyon szegények voltunk, ezért el kellett adnia a tévénket, hogy vehessen nekem futballcsukát. Három lánytestvérem dühöngött, ők azt szerették volna, ha valami normális foglalkozásom lenne, például orvos. De én voltam a mama kedvence. Édesanyámra jellemző, hogy egyszer még a kapuba is beállt, én mögötte álltam, és irányítottam. Három büntetőt védett!"

Először az olasz Torino szerződtette a hátvédet, az olasz csapattól vette meg a Bayern München 500 ezer dollárért (133 millió forint). "Nagyon nagy pénz volt az egy fiatal fiúért. Szerencsém volt a Bayernnel, Matthäus szinte a második apám volt. Amikor a klub kevés pénzt kínált, azt mondta: akkor inkább ő ad a sajátjából. Életem során akadt néhány ember, akiben bíztam, ilyen az édesanyám, Matthäus és Giovanni Trappatoni. A futball révén váltam valakivé, egyetlen szomorúságom, hogy Ghána még nem szerepelhetett vébén. De ezért imádkozom mindig."

Infó az origoról van.

ChrisClay Creative Commons License 2002.01.20 0 0 46
Imádom az afrikai focit,megveszek érte! Nem nagyon tudok kiemelni kedvencet,mert az egész afrikai futballt szeretem!
Talán a fekete-Afrika labdarúgása egy parányit közelebb áll hozzám,mint az arab (marokkói,tuméziai,algériai stb),de KONKRÉT favoritom nincs!
Ha az esélyesek közül (Kamerun-Nigéria-Tunézia-Dél-Afrika) nyer vmelyik,akkor örülnio fogok annak,hogy jó formában vannak a vb előtt nem sokkal! Ha "kiscsapat" nyer-bár ebben a mezőnyben nem sok ilyen van...-,akkor meg emiatt leszek lelkes...

Holnap már Eurosport!

Alig várom!

Hja,a vb-n is mindig afrikai csapatoknak szurkolok,bármilyen is a mezőny!

Örülök a játékos-edző GEORGE WEAH góljának,és Mali "pontos" bemutatkozásának is!

mondial Creative Commons License 2002.01.20 0 0 45
Akkor nézzük a nyitómeccset részletesebben.

Mali-Libéria 1-1 (0-1)

Bamako, 60 000 nézo

V: Selmani (líbiai). G: S. Keita (87.), ill. Weah (45.)

MALI: M. Sidibe - A. Coulibaly, Diawara, B. Diarra, A. Camara (A. Diakite, 21.) - S. Keita, Touré, S. Coulibaly (Dissa, 60.), M. Diarra - D. Sidibe (D. Coulibaly, 71.), Bagayoko

LIBÉRIA: Crayton - Roberts, Gebro, Dixon, Kojo - Sebwe, Makor, Weah, Daye, Seator (Menyongar, 79.) - Debbah

60 ezer néző egy Mali-Libéria meccsen! Tényleg jó kis torna lesz ez!

mondial Creative Commons License 2002.01.19 0 0 44
Zambiát sem szabad leírni! Hagyományosan rosszul szerepelnek az afrikai VB résztvevő országok az Afrika kupán, szóval nem lennék meglepve, ha innen Zambia és Egyiptom menne tovább.

Egyébként a B csoport se rossz,Dél Afrikával,Ghánával és Marokkóval.Burkina Faso pedig lehet a kontinens Skóciája. Szimpatikus csapat, de nem tudja felvenni a versenyt a nagyokkal.

Előzmény: Itep (43)
Itep Creative Commons License 2002.01.19 0 0 43
A D-csoport lesz a legérdekesebb!A két vb-résztvevő mellett ebben a csoportban van a '98-as győztes Egyiptom is!szóval izgi lesz...
mondial Creative Commons License 2002.01.19 0 0 42
Talán ő lesz az egyetlen nagy hiányzó. Pedig mekkora gólt rúgott törött lábujjal a norvégoknak!

Kár, hogy nem lesz ott, sőt ahogy nézem az angol bajnokságban játszó Kaslul sem lesz!

Előzmény: Itep (40)
Grof Creative Commons License 2002.01.19 0 0 41
Hajrá Tunézia!
Ciani, ha erre jársz: a csoportrangadót a végére hagyták. :-)
Itep Creative Commons License 2002.01.19 0 0 40
Viszont az egyik nagy kedvencem Hadji nem jön!
mondial Creative Commons License 2002.01.19 0 0 39
Ráhibáztam! :))
Előzmény: Itep (37)
mondial Creative Commons License 2002.01.19 0 0 38
Érdemes még megemlíteni Hani Ramzi(Kaiserslautern),Adil Ramzi(PSV)Agali(Schalke)Olembe(Marseille) nevét is! Mondom jó kis bemelegítés lesz a VB-re! :))
Előzmény: kékkirály_d (31)
Itep Creative Commons License 2002.01.19 0 0 37
Hogy jöttél rá?:)
Előzmény: mondial (36)
mondial Creative Commons License 2002.01.19 0 0 36
Mboma,Mboma... Mintha a Parmában is játszana hasonló nevű játékos. :))
Előzmény: Itep (35)
Itep Creative Commons License 2002.01.19 0 0 35
Sziasztok!

Én Nigériának fogok szurkolni ezea tornán,Afrikából ők a kedvenceim.Viszont azt szeretném,ha a gólkirály Kamerun válogatottjából kerülne ki,egy bizonyos Mboma...
És szerintem a torna felfedezettje a szenegáli védő N'Diaye lehet!
Jó szurkolást!

mondial Creative Commons License 2002.01.19 0 0 34
Egyébként remekül jönnek ki az időpontok.

AUS OPEN-Afrika kupa-téli olimpia és már kezdődik is a BL!! :))

mondial Creative Commons License 2002.01.19 0 0 33
És ne feledkezzünk meg a dél-afrikai Zumáról sem, aki Dániában játszik. A Lazio elleni BL selejtezőn láttam játszani és nem igaz, hogy mi mindent tud a labdával, az örületbe kergette Nestáékat. Rá érdemes figyelni szvsz.
Előzmény: kékkirály_d (31)
kékkirály_d Creative Commons License 2002.01.19 0 0 32
A beugrók is olvassák majd ezt a topicot?

Na,lépek.Azért még válaszolhatsz,mert holnap elolvasom.:)

kékkirály_d Creative Commons License 2002.01.19 0 0 31
A sztárok közül kihagytam pl.:
Fortune(Manchester United)-Dél-Afrika.
kékkirály_d Creative Commons License 2002.01.19 0 0 30
Varga Ákost mintha már hallottam volna BL-összegzésben szilveszter környékén.De élőben meccset még tényleg nem közvetítt.
Dénes Tamást is mintha már hallottam volna,a régi BL-meccsek hosszabb összefoglalóiban.Ő az,aki a 2000-es EB idején jelentkezett a hogyhívjákból,na nem ugrik be...
Akkor ti négyen lesztek?
Előzmény: Riporter (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!