Claudio Corallo Plantacao De Terreiro Velho gyömbéres70 %
Michel Cluizel Premier Cru de Plantation Mangaro 50 % (2009 Salon du Chocolat Award Tablette Artisanale, Academy of Chocolate Bronze Winner 2009)
Kétféle Menakao csoki: egy 80 %-os és egy 63 %-os Combava and pink pepper
Kétféle Zotter: egy 55 %-os mandulás földimogyorós ("Für Dich") és egy 50 %-os kesudiós ananászos ("Gute Besserung")
Rauch Guácimo 47 %-os (100 gr mindössze 2 euróért, vétek lett volna kihagyni)
Végül egy Ja! Heumilch-Schokolade 34 %-os csoki. Kíváncsi voltam, milyen, mert a Ja! elsősorban tejtermékeiről ismert. Egyáltalán nem csalódtam, nagyon jó minőségű, ízletes, tejes aromájú csoki, csak ajánlani tudom.
Zaabär Pure forrócsokoládé (Trinkschokolade) -magas kakaótartalmú csokiital, nekem nagyon ízlett, erőteljes kakaóaromájú ital, még sok tejet hozzáadva is megőrizte aromáját és sötét színét.
Ezen kívül kipróbáltam az angol Whitakers csokit, Black Cherry ízben. Ez tulajdonképpen egy meggyes tölteléket tartalmazó feketecsoki fondant. Elég édes, de a csoki íz és aroma is jól kijön. Végül egy francia csokis süti a Meinlből, Biscuiterie de l' Abbaye Chocolat Noir 40 % fekete csokit tartalmazó süti.
Talán csak a Claudio Corallo volt egy picit csalódás, mert a nagy hírverés után -nevezetesen, hogy ő teljesen másképp készít csokoládét, mint a többiek-kissé jobbra számítottam, de szerintem semmivel sem finomabb, mint a Michel Cluizel vagy a Menakao-ez utóbbit is állítólag mostanában nagyon felkapták. Nem rossz, de olyan nagyon nem különbözik a többi felső kategóriás márkától. Mindenesetre érdemes megkóstolni.
Amiről már korábban írtam az Amedei Chuao és a CioMod. Mindkettő káprázatosan finom, legalábbis nekem nagyon ízlett. Tulajdonképpn ide tartozik a Domori Chuao is, szintén rendkívül finom, elegáns, elbűvölő csoki.
A CioMod neropuro vaniglia káprázatosan finom. Hagyományos szicíliai készítési móddal csinálták, olyan kívülről, mintha valami rég lejárt szavatosságú csoki lenne, lehet látni a cukorszemcséket, a csoki meg mintha homokból lenne. De csak az első falatig tűnik így. Mennyei íze van.
Ha belegondolsz, hogy hasonló nagyságrendű összegekért néhány darabos praliné-összeállítást lehet kapni -ami minőségét tekintve nem áll egy szinten az Amedei Chuaoval- akkor nem is olyan drága. Porcellanat most nem lehet kapni, csak ősszel. De ajánlom Neked a Domori Chuao, a Claudio Corallo vagy a hagyományos szicíliai csokoládékészítés alapján készült CioMod csokikat.
Gondoltam, az olimpiai megnyitó alkalmas időpont, hogy megkóstoljam a napok óta a hűtőben őrizgetett Amedei Chuaot. Azt kell mondjam, hogy az iszonyatos ára megfelel a tartalomnak és a minőségnek. A legfinomabb csoki, amit valaha ettem. 70 %-os kakaótartalma ellenére olyan lágy és krémes és elképesztően "csokiízű" vagyis semmilyen mellékízt nem éreztem, elképesztő tömény kakaóbomba. Nagyon finom.
Több, mint 1 hónapja üres a topic! Muszáj megtörni a csendet.
Pernigotti Gianduiotto Orogianduia Classico 125 gr
-Orogianduia Nocciolato Cioccolato Gianduia con Pregiate Nocciole 125 gr
-Gianduiotto Nerogianduia Fondente 125 gr.
Isteni finomak voltak. Már az illatuk is olyan fantasztikus volt.
Novi nerofero 70, 75 és 88 %-os csokik. Konzervatív ízlésűeknek ajánlott, klasszikus keserűcsoki íz és aroma.
Pionír Diamond 65%-os szerb csoki. Szintén.
Két nagyon finom katalán csoki Simón Colltól: Amettler 70%-os és egy SC 50%-os. Folytatják a remek katalán csokoládékészítés hagyományait.
Végül egy Green and Black's Maya Gold Organic Dark Chocolate with orange and delicate spices. Erős fűszeres ízű csoki, nem biztos, hogy mindenki szereti az ilyet. Mivel én ritkán eszek hasonlót, nekem jól esett.
Örömmel fedeztem fel, hogy mennyire kibővült időközben a Stühmer választéka én most körtés étcsokit ettem, érdekes kissé érdes körteanyag és íz volt érzékelhető. A Rausch Tembadoro 80 %-os kakaótartalmúja is újdonság volt számomra.
Van egy csomó spar prémium termék (fagyit nem kerestem), de sok általában kétszer annyiért, mint egy másik hasonló jellegű termék. Nem úgy tűnik, hogy fogynának, szerintem hamar el fog tűnni a többségük a boltok polcairól, pár jobb helyen lévő boltot leszámítva!
Sajnos már nem magyar, csak a hülye magyarok nem védették le a márkaneveket, hogy Bocit csak Szerencsen, és Győri kekszet csak Győrben lehessen gyártani! Ha máshol gyártják, akkor viseljen más nevet!
SPAR premiumot ki kostolta? Amikor duplaannyit ért a szupershop pontom (februári akciós nap), akkor beszereztem egyet, de elfeledkeztem róla, és csak ma kóstoltam meg (pisztáciás az enyém). Szerintem finom. Na de alapból nem is olcsó, 500 felett van, ha jól rémlik.
Egy csehországi út eredményei: Carla 50%-os cseh csoki, Emotion de chocolat Infini de Noir Chocolate de Lux 85 %-os belga csoki, illetve életem első portugál csokija (lesz, ha majd megkóstolom) -Jubileu plus noir 85%.