Keresés

Részletes keresés

kaviat Creative Commons License 2001.07.15 0 0 171
akkor így utólag is üdv :))

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Thernitibi (170)
Thernitibi Creative Commons License 2001.07.15 0 0 170
Láttalak, sőt, még egy fotót is akartam rólad készíteni, de nem engedtek be a "Rendezők és vendégei" c. ketrecbe.
Előzmény: kaviat (169)
kaviat Creative Commons License 2001.07.15 0 0 169
király volt a cucc.. egy villányi bortúra egyik állomása volt ma [tegnap] Baja, Há barátom asztalánál finom hallével töltögettük a bendőnket

.kav]4t r.e.b.

Thernitibi Creative Commons License 2001.07.14 0 0 167
Kedves Jóska

Ha hiszed ha nem, allllig voltak a Béke téren

Thernitibi Creative Commons License 2001.07.14 0 0 166
Kedves Jóska

Ha hiszed ha nem, allllig voltak a Béke téren

Thernitibi Creative Commons License 2001.07.14 0 0 164
Tsílszerűen e rovatban jegyzem meg, hogy a bajai renőrkapitányság munkatársai a város stratégiai pontjain végre "kezelik", irányítják a forgalmat, és talán felhagynak azzal a nem éppen fair magatartásukkal, hogy utcasarkok, kapualjak mögül kiugrálva esetenként öt-tízezres birsággal súlytják a balfék hazai, vidéki autósokat.
Mijo Creative Commons License 2001.06.29 0 0 163

Ja, szegényháziaknál és harmadosztályú lopott keszegből féláron :).

Előzmény: oszibá (162)
oszibá Creative Commons License 2001.06.29 0 0 162
De van 15 literes 5200,- Ft-ért is, de akkor van benne egy főzet hal! (ha jól számoltam)
Előzmény: Mijo (161)
Mijo Creative Commons License 2001.06.29 0 0 161

Kedves Gábor, ígéretemhez híven, érdeklődvén a Szwoboda Pistánál, a következő árinformációkat kaptam:

10 literes zománcozott bogrács: 2.700 Ft

12 literes zománcozott bogrács: 3.000 Ft

15 literes zománcozott bogrács: 3.700 Ft

Mijo

Előzmény: Bajaicum (160)
Bajaicum Creative Commons License 2001.05.25 0 0 160
Marfai,Thernitibi,Osziba,

tudtam, hogy provokativ a kerdesem es az elozo hozzaszolasom, es tudtam, hogy ha ahany regitars-olvtars itt van, annyi fele megoldast hallok majd! (c:

De abban latom egyetertetek, hogy egy bogracs - nem bogracs.

Mivel en valamire valo bajainak tartom magam (khm khm), ezert megteszem az elso lepeseket, es be fogok a kozeli jovoben ruhazni egy-ket bogeracsra.

Ugye azt azert nem akarjatok nekem mondani, hogy kulon allvany is koll mindenikhez, mert akkor tenyleg nem hiszem el, hogy nem kaptok %-ot a Szwobodatol!!!

:)))

Bajaicum

Mijo! Az arak fuggvenyeben (tehat ha sikerul megnezned es idemasolni) esetleg majd rendelnek. Azert elobb tenyleg jo lenne tudni az arakat; nehogy aztan az ures bogracsot melegitgessem, mert halra mar nem futja. (Pecazni nem pecazok a Balatonon, mert gyakorlatilag ertelmetlen: le van halaszva az egesz, napokig egy keszeg sem jon, viszont a horgaszjegy arabol tobb tiz kilo halat lehet venni a botba'. (En nem a filozofus pecazo vagyok, ti. az , aki annak orul, ha nincs hal, mert az csak zavarja a gondolatait...) :)

oszibá Creative Commons License 2001.05.25 0 0 159
Nem árt megnézni, hogy a vendégek sapkája 58-as felett van akkor a 16 literes kevés, minimum 20 literes kell!!
Valamire való bajai legalább 3 – 4 bográccsal rendelkezik!
Oszi
Előzmény: Thernitibi (158)
Thernitibi Creative Commons License 2001.05.24 0 0 158
"Viszont mert ritkan eszunk, annal jobban megbecsuljuk! Most nyaron "beneznek a Laciek" eset lesz. (c: Kb 8 szemelyre kell majd foznom, szerinted mekkora kell?"

Tehát ha nekem, a Mijonak, a Márfainak stb. főzöl halat, akkor a 16l. bogrincs a tésztának kell. A hallének kicsit nagyobb. Tehát a 8 személy mifelénk az vendégfüggő.

marfai Creative Commons License 2001.05.24 0 0 157
Kedves Bajaicum!

Sok baj lehet egy bográccsal:
- kicsi
- nagy
- nincs ott
- nincs
- a szomszédnak van, de neked nincs
- kölcsönkérték
- nem adják kölcsön

soroljam? Nincs más megoldás, ahogy az ember öregszik egyre több bográcsa van otthon, meg a Balatonon is. Zománcos, meg rozsdamentes is. Bizony sokba kerül. Százalékot meg nem adnak. Miért is adnának. Ha betévedsz a boltba úgyis veszel egyet… :-))))))

Most egy 16 litereset használj! Jó lesz.

Márfai P.

Előzmény: Bajaicum (156)
Bajaicum Creative Commons License 2001.05.24 0 0 156
Marfai!

Te is %-t kapsz a Szwobodatol? Hat minek nezel Te engem? Krozusnak, vagy bogracsgyujtonek? Teljesen igazad van egyebkent, de amennyi halat mi eszunk... Mint irtam regebbi, e topicbeli hozzaszolasomban, igazibol fozni csak a Balatonon tudok, mert ott van ra mod, Budapesten kicsit kenyelmetlen. Nem lehetetlen ugyan, de kenyelmetlen. A Balatonon viszont csak nyaron vagyok, azert nagy luxus lenne tobb bogracsot tartani. A szomszedekkal gondolkodtunk tavaly, hogy egyutt kene venni, bar nekem errol az a velemenyem, hogy kozos lonak turos a hata, hat meg ha azt is ideirom zarojelbe, hogy a szomszed inkabb a szegedi lere bukik... Az en bajai bogracsomba meg ne tegyen halpasztat, mert akkor mar nem lesz koser tobbet a bogeracsom!

Viszont mert ritkan eszunk, annal jobban megbecsuljuk! Most nyaron "beneznek a Laciek" eset lesz. (c: Kb 8 szemelyre kell majd foznom, szerinted mekkora kell?

Bajaicum

Előzmény: marfai (155)
marfai Creative Commons License 2001.05.24 0 0 155
Azt csak úgy megemlítem, hogy a gyakorlat szerint egy bogrincs nem elég… Kell ugye a kis családnak egy, afféle "van hal főzzük meg" méret, aztán egy szokásos, "benéztek a Laciék" méret, és óhatatlanul szükség van egy rendes, nagy bogrincsra, ha társaságnak főz az ember. :-)))
Márfai P.
Előzmény: Bajaicum (154)
Bajaicum Creative Commons License 2001.05.21 0 0 154
%-ot kapsz Szwobodatol? - viccoltam. Koszi elore is.
Bajaicum
Előzmény: Mijo (153)
Mijo Creative Commons License 2001.05.21 0 0 153

Kedves Gábor !

Felvetésed nem helytálló, a Szwoboda Pista cége ugyan bográcsgyártásra specializálódott, de nem jellemző, hogy árakat emelnének csak a NAGY NAP miatt. No persze, a viszontértékesítőknél "természetesen" más a helyzet.
Ez a vállakozás egyaránt gyárt rozsdamentes lemezből készült és zománcozott bográcsokat. Szerintem a zománcozott tökéletesen megfelel a célnak, ellenére hogy birtoklok egy 18 literes kettes rozsdamentest is. Utóbbi szállításkor kevésbé kényes.
Még ezen a héten megadom a listát, és ha sikerül választanod, akkor már most megrendelem részedre, nehogy kifussál az időből !

Üdv: Muity Mijo
Baja

Előzmény: Bajaicum (152)
Bajaicum Creative Commons License 2001.05.21 0 0 152
Lehet, hogy nagyobb kell, mint 6 szemely, nyarra bejelentkeztek a kulorszagi rokonok... :) Szoval Szwoboda bacsi arukeszletebol egy parnak az arat kerlek tedd kozze, hadd okuljunk belole: Hogye vesztegetik ma a bogracsot Bajan. Gondolom julius 14 fele felfele megyen neki az ara, hogy aztan masnap soha nem latott melysegekbe zuhanjon... :)

Bajaicum

Előzmény: Mijo (151)
Mijo Creative Commons License 2001.05.17 0 0 151

Tudunk, kis türelem, a Szwoboda Pista választékából pontos árközlést adok.

Hali: Mijo

Előzmény: Bajaicum (150)
Bajaicum Creative Commons License 2001.05.17 0 0 150
Regiotarsaim, bajaiak,

kerdesem van HALLE ugyben, mert kozeledik a nyar, amikor hazaruccanhatok a kies Belgiumbol, es majd fozni szeretnek.
Ad 1. Uj bogracsra es allvanyra van szuksegem, szerintetek mennyit erdemes adni erte, es mekkorat vegyek, 6 szemelyesnel nem koll nagyobb. Ha hiszitek, ha nem, a Balatonparton arulnak bogracs-bogracsot, (szoval nem azt a slambucnak valo tekenot), az ara, kapaszkodjatok meg: 10.000 allvany nelkul. Szoval Ha tudtok olcsobban, szoljatok!
Abbahagyom az irast, mert kilukad a hasam, olyan ehes vagyok, de kilatas etelre semmi, hat meg halaszlere...

ZöPö Creative Commons License 2001.04.20 0 0 147
Jó a kérdés, mármint a merített vízre vonatkozó. Hősiesen bevallom, hogy itt Budapesten, a Duna Szentendrei ágában többször beleittam már a vízbe evezés közben, és kutya bajom nem lett tőle. Viszont egyszer Párkányban a kompot várva csak megmostam a kezem, utána vagy három órán keresztül égett az ujjaim között a bőr.

Mikor tíz éve Gemencen sátoroztunk, tiszta volt a víz.

Előzmény: Bajaicum (146)
Bajaicum Creative Commons License 2001.04.20 0 0 146
Meg olvasni is szornyu a Mijo altal talalt moslekreceptet... :) A disznoknak sem adnam.

Jo hirem van viszont: mar Pesten jarva sem kell nelkuloznunk imadott hallenket: marc. 30-an megnyilt a fogaskereku Svabhegy megallojanal A BAJAI HALASZCSARDA! Rakovetkezo heten ki is probaltam, mit mondjak, kituno! (Nana, szeremlei az egesz tarsasag, hal, teszta, paprika pedig bajai "import"!)
Na ennyit a reklamrol. (Semmi erdekem nem fuzodik hozza, sajna!!!)

Mint bajai szarmazasu, en is tudok fozni, de ugye elegge megneznenek, ha otthon a haz elott tuzet raknek, (Budapesten ez nem olyan termeszetes, mint Bajan, sajnos), szoval en villanytuzhelyen fozok neha, es haaaaaaaat nem az az igazi. Van valakinek tanacsa? (Kimeljetek meg a parkettabol rakott tabortuz es egyeb tanacsoktol! :))
A baj ugye az, hogy nem lehet bogracsot ratenni, csak labost, annak az alakja meg nem halaszlefozesre valo...

Balatonon (vessetek meg!) szinten foztem, ott angolnabol es karaszbol es harcsabol, isteni volt. Az angolna piszok jo, csak meg elve kell kifogni a Balcsibol, nem amikor mar a tetejen lebeg...

Azt hiszem a legdurvabb a piritott zsemle ill. zsemlegomboc, a Kiskegyedbol, de az is figyelemre melto, hogy mindegyik recept milyen bennfentes hangvetelu...mintha eletukben csak egyszer is ettek volna igazit... Honnan szedik allandoan ezt a parika-paradicsom-krumpli ennemtudommit? Hihetetlen.

Meg egy kerdes: oszinten, szerintetek a hidnal lehetne meriteni a bogracsba a fozeshez Duna-vizet? En azert szkeptikus vagyok. Jelentkezzen, aki tenyleg meritett vizzel foz!

Mijo Creative Commons License 2001.04.08 0 0 145

Az alábbi szörnyűségekre figyeltem fel ezen a honlapon, "érdemes" végignézni, csak a bajai vonzatúakat másoltam ki !
__________________________________________________

Halászlé * Fischsuppe * Fisherman's soup
__________________________________________________

Bajai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.
__________________________________________________

Bajai halászlé 2. (B. Farkas Tamás)
1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott ek. őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erős paprika legyen!), 2 dkg só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vörösbor

Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie ! Baján tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá.
__________________________________________________

Bajai halászlé 3.
1,5 kg ponty, kb. 20 dkg vöröshagyma, 6-7 dkg sárközi jófajta paprika, só, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, (télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó), bajai halászlétészta

"A halat lepikkelyezem, megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, egy késpengével lepattintom a keserűfogát (ez nagyon fontos, mert kölönben eldobhatjuk az egészet !). A hagymát apróra vágom, 3-3,5 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mintegy 10 perc elteltét követően sózom, beledobom a házipaprikát, a paradicsomot és a paprikát, esetleg a cseresznyepaprikát. Erős tűzön kb. fél óráig forralom. Főtt halástlétésztával tálalom. Utána túrós csuszát kínálok sok szalonnapörccel. "
__________________________________________________

Bajai halászlé 4. (a Hortobágyi Halgazdaság RT. receptje)
Egy hortobágyi halászléalap nevű fagyasztott készítmény hátoldalán olvastam a következő receptet 2000 decemberében. (... hát, nem így készül a bajai halászlé ...)

2 kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4 db halfej, 200 g vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db burgonya, 1 db paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tojás, só

"A megtisztított halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A halfejet szeletelt vöröshagymával, zöldpaprikával, burgonyával, paradicsommal, hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a habját elforrta, meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk és kb. 1,5-2 órát lassan forraljuk, majd leszűrjük. Közben a lisztből és a tojásból gyúrt tésztát készítünk, széles metéltet vágunk belőle, kifőzzük leöblítjük. A leszűrt halalaplébe belefőzzük a haldarabokat. A főtt tésztát tálba tesszük, rámerjük a forró halászlevet és a haldarabokat."

Mijo Creative Commons License 2001.03.03 0 0 144

Maestróm, engem emiatt Siklóson a haverok majdnem meglincseltek, amikor a magunkkal vitt sokminden mellett még egy marmonkanna vizet is elővarázsoltunk !

Mijo

Előzmény: kaviat (138)
Mijo Creative Commons License 2001.03.03 0 0 143

Na ja, hogy megsértődjön a szakács :)....

Mijo

Előzmény: Törölt nick (140)
oszibá Creative Commons License 2001.03.02 0 0 142
Vagy a sok paprika.
Előzmény: Törölt nick (140)
ZöPö Creative Commons License 2001.03.02 0 0 139
Én egyáltalán nem tapasztaltam ilyet, sem nálatok, sem mondjuk Nagybaracska után. Szerintem ez nem lehet az oka, hiszen forraljuk a vizet, ugye, "pontosan harminc percig"... :-))
Előzmény: Mijo (137)
kaviat Creative Commons License 2001.03.02 0 0 138
akkor ezexerint nem csak a halat, de a vizet is hozatni kell ?

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Mijo (137)
Mijo Creative Commons License 2001.03.02 0 0 137

Úgy adódott, hogy az utóbbi pár alkalommal vidéken ettem a bajai módra készülő halászlét.
Ugye köztudott, hogy ez az étel az érzékenyebb gyomrúakat meg szokta "hajtani", azaz hasmenést okoz. Azt már többször is kitárgyaltuk, hogy ennek milyen okai lehetnek, de most egy másik szegmensből tűnik "betegségünknek", ez a kellemetlen jelenség.
Ez pediglen, a bajai VÍZ ! A mi bajai hálózati vizünk, mint az egyik legpocsékabb alapanyag. ( Ez nem csak főzésre vonatkozik, hanem sok egyéb másra is a mindennapjaink során ! ) Hogy, hogysem, nekem sem a pesti, sem a sükösdi, sem a bokodi, sem a hercegszántó víztől ( pedig ez az utóbbi, elég randa láétványt nyújt :(... ), nem szokott irritálódni a bélrendszerem, de viszont, ha a bajaiból főzzük, bezony számításba kell vennem, mint nagy valószínűséggel jelentkező melléktünetet.
Érdekelne: mások észleltek-e már hasonlókat ?

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.02.28 0 0 136

Tekis Kazynci :))!
Éppen annyit, amit az alma leve kiengedett ...:)..

Mijo

Előzmény: ZöPö (135)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!