Tsílszerűen e rovatban jegyzem meg, hogy a bajai renőrkapitányság munkatársai a város stratégiai pontjain végre "kezelik", irányítják a forgalmat, és talán felhagynak azzal a nem éppen fair magatartásukkal, hogy utcasarkok, kapualjak mögül kiugrálva esetenként öt-tízezres birsággal súlytják a balfék hazai, vidéki autósokat.
tudtam, hogy provokativ a kerdesem es az elozo hozzaszolasom, es tudtam, hogy ha ahany regitars-olvtars itt van, annyi fele megoldast hallok majd! (c:
De abban latom egyetertetek, hogy egy bogracs - nem bogracs.
Mivel en valamire valo bajainak tartom magam (khm khm), ezert megteszem az elso lepeseket, es be fogok a kozeli jovoben ruhazni egy-ket bogeracsra.
Ugye azt azert nem akarjatok nekem mondani, hogy kulon allvany is koll mindenikhez, mert akkor tenyleg nem hiszem el, hogy nem kaptok %-ot a Szwobodatol!!!
:)))
Bajaicum
Mijo! Az arak fuggvenyeben (tehat ha sikerul megnezned es idemasolni) esetleg majd rendelnek. Azert elobb tenyleg jo lenne tudni az arakat; nehogy aztan az ures bogracsot melegitgessem, mert halra mar nem futja. (Pecazni nem pecazok a Balatonon, mert gyakorlatilag ertelmetlen: le van halaszva az egesz, napokig egy keszeg sem jon, viszont a horgaszjegy arabol tobb tiz kilo halat lehet venni a botba'. (En nem a filozofus pecazo vagyok, ti. az , aki annak orul, ha nincs hal, mert az csak zavarja a gondolatait...) :)
Nem árt megnézni, hogy a vendégek sapkája 58-as felett van akkor a 16 literes kevés, minimum 20 literes kell!!
Valamire való bajai legalább 3 – 4 bográccsal rendelkezik!
Oszi
"Viszont mert ritkan eszunk, annal jobban megbecsuljuk! Most nyaron "beneznek a Laciek" eset lesz. (c: Kb 8 szemelyre kell majd foznom, szerinted mekkora kell?"
Tehát ha nekem, a Mijonak, a Márfainak stb. főzöl halat, akkor a 16l. bogrincs a tésztának kell. A hallének kicsit nagyobb. Tehát a 8 személy mifelénk az vendégfüggő.
Sok baj lehet egy bográccsal:
- kicsi
- nagy
- nincs ott
- nincs
- a szomszédnak van, de neked nincs
- kölcsönkérték
- nem adják kölcsön
soroljam? Nincs más megoldás, ahogy az ember öregszik egyre több bográcsa van otthon, meg a Balatonon is. Zománcos, meg rozsdamentes is. Bizony sokba kerül. Százalékot meg nem adnak. Miért is adnának. Ha betévedsz a boltba úgyis veszel egyet… :-))))))
Te is %-t kapsz a Szwobodatol? Hat minek nezel Te engem? Krozusnak, vagy bogracsgyujtonek? Teljesen igazad van egyebkent, de amennyi halat mi eszunk... Mint irtam regebbi, e topicbeli hozzaszolasomban, igazibol fozni csak a Balatonon tudok, mert ott van ra mod, Budapesten kicsit kenyelmetlen. Nem lehetetlen ugyan, de kenyelmetlen. A Balatonon viszont csak nyaron vagyok, azert nagy luxus lenne tobb bogracsot tartani. A szomszedekkal gondolkodtunk tavaly, hogy egyutt kene venni, bar nekem errol az a velemenyem, hogy kozos lonak turos a hata, hat meg ha azt is ideirom zarojelbe, hogy a szomszed inkabb a szegedi lere bukik... Az en bajai bogracsomba meg ne tegyen halpasztat, mert akkor mar nem lesz koser tobbet a bogeracsom!
Viszont mert ritkan eszunk, annal jobban megbecsuljuk! Most nyaron "beneznek a Laciek" eset lesz. (c: Kb 8 szemelyre kell majd foznom, szerinted mekkora kell?
Azt csak úgy megemlítem, hogy a gyakorlat szerint egy bogrincs nem elég… Kell ugye a kis családnak egy, afféle "van hal főzzük meg" méret, aztán egy szokásos, "benéztek a Laciék" méret, és óhatatlanul szükség van egy rendes, nagy bogrincsra, ha társaságnak főz az ember. :-)))
Márfai P.
Felvetésed nem helytálló, a Szwoboda Pista cége ugyan bográcsgyártásra specializálódott, de nem jellemző, hogy árakat emelnének csak a NAGY NAP miatt. No persze, a viszontértékesítőknél "természetesen" más a helyzet.
Ez a vállakozás egyaránt gyárt rozsdamentes lemezből készült és zománcozott bográcsokat. Szerintem a zománcozott tökéletesen megfelel a célnak, ellenére hogy birtoklok egy 18 literes kettes rozsdamentest is. Utóbbi szállításkor kevésbé kényes.
Még ezen a héten megadom a listát, és ha sikerül választanod, akkor már most megrendelem részedre, nehogy kifussál az időből !
Lehet, hogy nagyobb kell, mint 6 szemely, nyarra bejelentkeztek a kulorszagi rokonok... :) Szoval Szwoboda bacsi arukeszletebol egy parnak az arat kerlek tedd kozze, hadd okuljunk belole: Hogye vesztegetik ma a bogracsot Bajan. Gondolom julius 14 fele felfele megyen neki az ara, hogy aztan masnap soha nem latott melysegekbe zuhanjon... :)
kerdesem van HALLE ugyben, mert kozeledik a nyar, amikor hazaruccanhatok a kies Belgiumbol, es majd fozni szeretnek.
Ad 1. Uj bogracsra es allvanyra van szuksegem, szerintetek mennyit erdemes adni erte, es mekkorat vegyek, 6 szemelyesnel nem koll nagyobb. Ha hiszitek, ha nem, a Balatonparton arulnak bogracs-bogracsot, (szoval nem azt a slambucnak valo tekenot), az ara, kapaszkodjatok meg: 10.000 allvany nelkul. Szoval Ha tudtok olcsobban, szoljatok!
Abbahagyom az irast, mert kilukad a hasam, olyan ehes vagyok, de kilatas etelre semmi, hat meg halaszlere...
Jó a kérdés, mármint a merített vízre vonatkozó. Hősiesen bevallom, hogy itt Budapesten, a Duna Szentendrei ágában többször beleittam már a vízbe evezés közben, és kutya bajom nem lett tőle. Viszont egyszer Párkányban a kompot várva csak megmostam a kezem, utána vagy három órán keresztül égett az ujjaim között a bőr.
Mikor tíz éve Gemencen sátoroztunk, tiszta volt a víz.
Meg olvasni is szornyu a Mijo altal talalt moslekreceptet... :) A disznoknak sem adnam.
Jo hirem van viszont: mar Pesten jarva sem kell nelkuloznunk imadott hallenket: marc. 30-an megnyilt a fogaskereku Svabhegy megallojanal A BAJAI HALASZCSARDA! Rakovetkezo heten ki is probaltam, mit mondjak, kituno! (Nana, szeremlei az egesz tarsasag, hal, teszta, paprika pedig bajai "import"!)
Na ennyit a reklamrol. (Semmi erdekem nem fuzodik hozza, sajna!!!)
Mint bajai szarmazasu, en is tudok fozni, de ugye elegge megneznenek, ha otthon a haz elott tuzet raknek, (Budapesten ez nem olyan termeszetes, mint Bajan, sajnos), szoval en villanytuzhelyen fozok neha, es haaaaaaaat nem az az igazi. Van valakinek tanacsa? (Kimeljetek meg a parkettabol rakott tabortuz es egyeb tanacsoktol! :))
A baj ugye az, hogy nem lehet bogracsot ratenni, csak labost, annak az alakja meg nem halaszlefozesre valo...
Balatonon (vessetek meg!) szinten foztem, ott angolnabol es karaszbol es harcsabol, isteni volt. Az angolna piszok jo, csak meg elve kell kifogni a Balcsibol, nem amikor mar a tetejen lebeg...
Azt hiszem a legdurvabb a piritott zsemle ill. zsemlegomboc, a Kiskegyedbol, de az is figyelemre melto, hogy mindegyik recept milyen bennfentes hangvetelu...mintha eletukben csak egyszer is ettek volna igazit... Honnan szedik allandoan ezt a parika-paradicsom-krumpli ennemtudommit? Hihetetlen.
Meg egy kerdes: oszinten, szerintetek a hidnal lehetne meriteni a bogracsba a fozeshez Duna-vizet? En azert szkeptikus vagyok. Jelentkezzen, aki tenyleg meritett vizzel foz!
Az alábbi szörnyűségekre figyeltem fel ezen a honlapon, "érdemes" végignézni, csak a bajai vonzatúakat másoltam ki !
__________________________________________________
Bajai halászlé 1.
1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta
A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.
__________________________________________________
Bajai halászlé 2. (B. Farkas Tamás)
1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej közepes hagyma, 2 púpozott ek. őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erős paprika legyen!), 2 dkg só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vörösbor
Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot. A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie ! Baján tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá.
__________________________________________________
Bajai halászlé 3.
1,5 kg ponty, kb. 20 dkg vöröshagyma, 6-7 dkg sárközi jófajta paprika, só, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, (télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó), bajai halászlétészta
"A halat lepikkelyezem, megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, egy késpengével lepattintom a keserűfogát (ez nagyon fontos, mert kölönben eldobhatjuk az egészet !). A hagymát apróra vágom, 3-3,5 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mintegy 10 perc elteltét követően sózom, beledobom a házipaprikát, a paradicsomot és a paprikát, esetleg a cseresznyepaprikát. Erős tűzön kb. fél óráig forralom. Főtt halástlétésztával tálalom. Utána túrós csuszát kínálok sok szalonnapörccel. "
__________________________________________________
Bajai halászlé 4. (a Hortobágyi Halgazdaság RT. receptje)
Egy hortobágyi halászléalap nevű fagyasztott készítmény hátoldalán olvastam a következő receptet 2000 decemberében. (... hát, nem így készül a bajai halászlé ...)
2 kg ponty, vagy vegyes hal, 2-4 db halfej, 200 g vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db burgonya, 1 db paradicsom, fűszerpaprika, liszt, tojás, só
"A megtisztított halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A halfejet szeletelt vöröshagymával, zöldpaprikával, burgonyával, paradicsommal, hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a habját elforrta, meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk és kb. 1,5-2 órát lassan forraljuk, majd leszűrjük. Közben a lisztből és a tojásból gyúrt tésztát készítünk, széles metéltet vágunk belőle, kifőzzük leöblítjük. A leszűrt halalaplébe belefőzzük a haldarabokat. A főtt tésztát tálba tesszük, rámerjük a forró halászlevet és a haldarabokat."
Maestróm, engem emiatt Siklóson a haverok majdnem meglincseltek, amikor a magunkkal vitt sokminden mellett még egy marmonkanna vizet is elővarázsoltunk !
Én egyáltalán nem tapasztaltam ilyet, sem nálatok, sem mondjuk Nagybaracska után. Szerintem ez nem lehet az oka, hiszen forraljuk a vizet, ugye, "pontosan harminc percig"... :-))
Úgy adódott, hogy az utóbbi pár alkalommal vidéken ettem a bajai módra készülő halászlét.
Ugye köztudott, hogy ez az étel az érzékenyebb gyomrúakat meg szokta "hajtani", azaz hasmenést okoz. Azt már többször is kitárgyaltuk, hogy ennek milyen okai lehetnek, de most egy másik szegmensből tűnik "betegségünknek", ez a kellemetlen jelenség.
Ez pediglen, a bajai VÍZ ! A mi bajai hálózati vizünk, mint az egyik legpocsékabb alapanyag. ( Ez nem csak főzésre vonatkozik, hanem sok egyéb másra is a mindennapjaink során ! ) Hogy, hogysem, nekem sem a pesti, sem a sükösdi, sem a bokodi, sem a hercegszántó víztől ( pedig ez az utóbbi, elég randa láétványt nyújt :(... ), nem szokott irritálódni a bélrendszerem, de viszont, ha a bajaiból főzzük, bezony számításba kell vennem, mint nagy valószínűséggel jelentkező melléktünetet.
Érdekelne: mások észleltek-e már hasonlókat ?