Keresés

Részletes keresés

glacibacsi Creative Commons License 2021.09.08 0 0 47997

A határon sem és az országon belül sem ellenőriztek és főleg nem kérdezték, hogy miért pont arra tartunk.

Szerintem a kötelező tranzit utak ott is csak a teherszállításra vonatkoznak, mint nálunk.

Nem hiszem, hogy bármi gondod lehetne abból, ha ara indulsz, amerre szeretnél...

Előzmény: Skunkworks (47994)
Ridley4Lev Creative Commons License 2021.09.08 0 0 47996

Az enyémek itt vannak

 

https://combatant.blog.hu/2021/09/07/kecskemet_repulonap_2021_augusztus

 

https://combatant.blog.hu/2021/09/05/kc-390_millenium

 

Folyamatosan töltöm fel, lesz majd külön a kiállítókról is. 

Előzmény: elefi (47995)
elefi Creative Commons License 2021.09.08 0 0 47995

Kollegak, igy ket repnap utan kerdezem, hogy van-e valakinek foto galeriaja a kecskemeti vagy malackai fotokbol, szivesen megneznem a termest, ha mar nem volt eselyem eljutni egykre se. Igerem nem fogok kritizalni.:-)

Ilyesmire gondolok mint pl 2013-bol: https://goo.gl/photos/vp2GSVgb9KwKDPFX9. Koszonom.

 

 

Skunkworks Creative Commons License 2021.09.08 0 0 47994

Sziasztok,

 

valaki mostanában utazott keresztül Szlovákián (szép magyar szóval tranzitál)? Azt írják, hogy ha keresztül utazol az országon, akkor attól függően, hogy hova tartasz ki vannak jelölve útvonalak. Namostugye, mi megyünk Ostravába Jászberényből, de az írás alapján nekünk Rajkánál kellene kimenni. Ez most tényleg így van?

 

https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_231.pdf  ebben van leírás, meg térkép is az útvonalakról.

 

Köszi a választ! 

glacibacsi Creative Commons License 2021.09.06 0 0 47993
Leadfoot Creative Commons License 2021.09.06 0 0 47992

Szinte teljesen egyetértek.

 

Mindkét nap korán, 7:20 körül értünk a déli, "fully vaccinated" parkolóba, viszont szombaton egyértelműen többen voltak a parkolóban és a sorban is. Azért mindkét nap sikerült megcsípnünk az első sort. A beléptetés olajozottan ment, a security check szúrópróba-szerű volt, ami nem biztos, hogy jó dolog egy tömegrendezvényen. Hárman voltunk, és egyikünket se vizsgálták át egyik nap se.

 

Sajnos elöl itt is nagyon nagy volt a hangerő, de 20 méterrel hátrébb már teljesen korrekt volt. A kajáról-piáról nem tudok nyilatkozni, sose szoktam repnapon ilyesmiért sorban állással tölteni a kevéske időt, viszont szuveníres elég kevés volt. Nekem is a hűtőmágnes a dilim, és ha nem sikerül vasárnap venni egyet a szlovák Blackhawk-osoktól, akkor szégyenszemre üres kézzel jövök haza. :-)

A statik megoldása nekem nem tetszett, hisz az oltott-oltatlan keveredés elkerülése miatt csak a fele statikot tudtuk megközelíteni, a többi gépet kerítések és az elválasztó "senki földjén" kerszetül nézhettük meg. Remélem, senki nem haragszik meg rám emiatt, de az oltásos dolog kezelése szerintem jobb volt Kecskeméten.

Apropó kerítés... a kordon magasságát ajánlom a kecskeméti szervezők figyelmébe. Érdekes módon a derékig érő kerítésen se mászott át senki.

 

A repülőprogram gyengébb volt kecskemétinél, de azért volt bőven néznivaló, és szépen elment a nap. Érdekes, hogy az ALCA-géppár itt a teljes programot lenyomta robbantásokkal, infrázással. Ég és föld a különbség.

 

Szombaton kb. 50 perc volt kijutni a parkolóból, mikor a program vége után mindenki egyszerre indult meg. Ahogy mifelénk, Szlovákiában sem ismerik a zippzár-elvet, a furakodást jobban szeretik. A rendőrök nagy nehezen elkezdtek irányítani, de igazából a sorok összefolyása csinálja a torlódást a parkolóban, ezzel sok mindent nem lehet csinálni. Azért az irányítás jól esik az embernek. Hozzáteszem, balszerencsénk volt a parkolóhellyel, valószínűleg ennél tovább senkinek sem tartott kijutni. Vasárnap dél körül inkább beáldoztunk pár programpontot, és kocsival átmentünk a pálya melletti spotterhelyre. Nap szempontjából egyébként is jobb onnan délután, és így a kijutás nem hátráltatta a hazaindulást (így is volt negyed 12 mire hazaértünk, szóval nem mindegy az az 50 perc...)

 

Nagyon kellemes kis repnap volt, sokkal jobban tetszett, mint Kecskemét. Erről nem a hazai szervezők tehetnek, hanem Malackában jobb volt az idő (mit jobb... a vasárnap délutáni pici felhősödéstől eltekintve tökéletes), és kisebb volt a tömeg. Hát igen, itt látszik, hogy szlovák repnap minden évben van, nálunk meg...

 

Klassz volt, én örülnék neki, ha Malackában maradna a rendezvény.

Előzmény: glacibacsi (47988)
Joeey Creative Commons License 2021.09.06 0 0 47991

Szintén szombaton voltunk és igazából az általad leírt Pozsonyi városnézéssel összekötve szerveztük a programot, de az általad leírtakra reagálva, én az alábbiakat tapasztaltam:

  • Fél 10 körül érkeztünk, parkolás flottul ment, COVID ellenőrzés 12 másodperc, biztonsági ellenőrzés és jegyvizsgálat kb. 5 másodperc. A biztonsági ellenőrzés a táskábapillantással nem volt valami túlbiztosított megoldás egyébként.
  • Lehet nem leszek népszerű, de Grippenes honfitársunk repülésénél sokkal nagyobb tüzijáték volt a Belga F16-os szerintem.
  • MIG-29 valóban hiányzott, kicsit csalódott is voltam emiatt.
  • Statikus programok kordonozása számomra furcsa volt, délelőtt néztük és nem tudtunk a vadászgépek előtt elmenni, "csak" az ellenkező nagygépes oldalon. Lehet délutánra fordítottak?
  • Kifelé kijutottunk kb. 5 perc alatt, amiből 4 percet az éppen érkező vonat miatt álltunk. Sose nagyobb várakozást.

Ami számomra hatalmas negatívum (az olaszoknak pedig hatalmas grazie mille! amiért mindezt angolul és profin prezentálták) hogy kizárólag szlovákul ment a diskurzus a repülések alatt. Ide kapcsolódik, hogy ha international egy rendezvény, akkor legyenek már international (legalább angol) feliratok, ne pedig a szlovák szöveg alapján kelljen kitalálni hogy mit is jelenthet.

 

Összességében: megyek jövőre is.

Előzmény: glacibacsi (47988)
glacibacsi Creative Commons License 2021.09.06 0 0 47990

Valóban...

Előzmény: Ridley4Lev (47989)
Ridley4Lev Creative Commons License 2021.09.05 0 0 47989

Gripenünk is komolyat ment (szerintem szebb volt, mint otthon).

Akkor ezek szerint te nem a vasárnapi napon voltál Kecskeméten. 

Előzmény: glacibacsi (47988)
glacibacsi Creative Commons License 2021.09.05 0 1 47988

SIAF 2021 (vagy 2022??)

 

Minden (majdnem minden) plakátok SIAF 2022 felirat volt olvasható. Azt gondolom, hogy az utolsó pillanatban döntöttek a megrendezés mellett. Ez pár dolog alá is támasztja...

 

Szombaton voltam a programon. Nem itthonról mentünk, hanem Malackában szálltunk meg, de így is elindultam fél nyolckor. A parkolóba csak azért volt döcögős bejutni, mert ott sem olvasnak az emberek szabályokat és a nem "fully vaccinated" parkolóba akartak bejönni a nem oltottak is. Nyolckor kapunyitás, covid controll, majd jegy controll. Security semmi!! Atombombát bevihettünk volna... Az A szektorban egy hivatalos "italos sátor" volt és egy rakás street food árusító. Nem volt különösebb sor, csak az nem evett-ivott, aki nem akart (meg még páran, de arról mindjárt...)

 

A program sokkal szegényesebb volt a kecskemétinél, de a lényeg, hogy voltak olyan bemutatók, amiket otthon nem láthattunk. Veres Zoli az idén is odab@ßott a szlovákoknak és a Gripenünk is komolyat ment (szerintem szebb volt, mint otthon). A MI-2-es meg a szokásos hiper-szuper bemutatót repülte. Volt sok "hű", meg "há"

 

Pozitívumok:

 

- Reggel a parkoló felé a rendőr - miután látta a rendszámot - magyarul igazított el. Eddigi SIAF-okon magyar szót még nem hallottam (pedig nem egyszer beszéltem olyannal, aki láthatóan tudott magyarul, csak nem volt szabad így megszólalniuk...)

 

- A  reggeli parkolás gyorsasága, a parkoló közelsége a kapuhoz és a beléptetés gyorsasága.

 

- Nagyobb hely, mint Szilácson. Még így, szektorokra bontva is nagyobb a nézőtér területe. Ráadásul elfér rajta a streetfood, meg a "bizbaz" árus is.

 

- Tiszta WC-k. Meleg volt, de még délután sem volt kosz és bűz.

 

- Sokkal komolyabb statikus sor, mint Kecskeméten.

 

- Kisgépes nyitókép. 18 repülő kötelékben. Az nem volt semmi. Én még ilyet nem láttam, de szerintem mások se nagyon...

 

 

 

Negatívumok:

 

- Parkolás. A parkoló (amolyan "SIAF-os" módon nem volt leszalagozva. Bár irányítottak minket, de elég kaotikus volt a "rend". Reggel ezzel nem is volt baj, de este az erősebb kutya b@szik elv alapján tudtunk kijönni, mert a forgalomirányítás az majdnem nulla volt...

 

- Bár egész nap harsogta a hangosbemondó, hogy tartsuk a távolságot, valahogy ez nem jutott el az emberek szürkeállományáig. Folyamatosan kellett ugatni velük (főleg szlovákokkal, de volt pár magyar is), hogy legyenek már kedvesek tartani azt a kicseszett távolságot...

 

- Az egy darab italos sátor elég volt ennyi emberre, de fél négykor már nem volt Kofola!! Ez főbenjáró bűn! (Egy Kofola-rajongó véleményét hallották)

 

- Szintén nem egetverő probléma, nem volt évszámmal ellátott SIAF hűtőmágnes és a poharak is csak sima eldobhatók voltak...

 

- 1 dm MIG-29 húzott át a nyitóképben. Ennyi. Azért az hiányzott a programból...

 

 

Kb. Ennyi. Kicsit távol van (nekem 330 km), ezért nem lehet megoldani egynapos programként, de ottalvással, meg egy pozsonyi városnézéssel teljesen jó program. Sajnos látszódott az, hogy hirtelen ötlettől vezérelve csinálták meg a repnapot, de az is látszódik, hogy nagyon szerették volna odatenni magukat. Remélem, hogy a vírushelyzet csillapodik jövőre és akkor tényleg lesz SIAF 2022 és olyan lesz, mint amilyennek egy SIAF-nak lennie kell...

qWantumqWark Creative Commons License 2021.09.05 0 0 47987

Aki volt a SIAF-on: milyen volt, megérte kimenni? Mig29-eseket reptették valamennyire?

 

Törölt nick Creative Commons License 2021.09.03 0 0 47986

Szerintem szórakoznak (de hogy ez kinek jó és miért..). A megadott kontaktok alapján nem igazán lehet komolyan venni.

Előzmény: policecars (47967)
goranje Creative Commons License 2021.09.03 0 0 47985

Ok. Köszi!

Előzmény: policecars (47984)
policecars Creative Commons License 2021.09.03 0 0 47984

Nem jártunk arra.

Előzmény: goranje (47982)
elefi Creative Commons License 2021.09.03 0 0 47983

Az a helyzet hogy a jol szervezett repulonapokra az ember be tud jutni akkor is ha reggel 9 kor erkezik meg akkor is ha delben, jogosan elvarhato amig nyitvatartas van. 

Nyilvanvalo hogy ha az elorelato ember ki akarja maxolni a napot akkor elindul otthonrol akar hajnali 3-kor, nyitas elott ott van, de ettol meg a bejutas bizony egy kardinalis kerdes: hiszen ha  legalabb bejutott akkor a jo dolgok feledtethetik a gondokat, viszont ha az ember mar be sem jut a szervezok hibajabol akkor nehez nem negativ kritikaval illetni az egesz rendezvenyt.

Tanulni kell belole a kovetkezo napra/alkalomra, ennyi. 

 

Előzmény: Nogo (47978)
goranje Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47982

És nem láttad véletlenül hogy ott van-e camping kijelölve? Meg hogy kb. mekkora a terület?

Előzmény: policecars (47981)
policecars Creative Commons License 2021.09.02 0 1 47981

Ma már nyitva volt a repnapra kialakított parkoló a pálya déli végénél.

Előzmény: Leadfoot (47977)
goranje Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47980

Gondolom itt is úgy lesz mint Sliacon, ott a faluból kivezető úttal párhuzamosan volt a tábor, az autók és a sátrak vegyesen, nagyjából 5-600 m. hosszan.

 

Itt kisebbnek tűnik a hely, lehet igyekezni kellene foglalni.

Előzmény: Leadfoot (47977)
policecars Creative Commons License 2021.09.02 0 1 47979

Malacky déli oldal, süt a nap, 50-60 ember. M346, Eurofighter, horvát kopterek felettünk mentek el, Chinook sajna északról jött be 

Nogo Creative Commons License 2021.09.02 0 1 47978

Persze, jogos, én se gondolom hogy minden tökéletes volt. A repülőnap se volt az (a korábban leírt hangosítás, magas kerítés stb. problémákkal is egyetértek). De legalább megtartották (sokan nem, pl. a RIAT-ot idén is törölték), és minden hibája ellenére jól sikerült, élvezetes volt.

 

Az zavar, hogy az a sajtóvisszhang, hogy ez egy rosszul szervezett, kaotikus rendezvény volt, ahová nem jutottak ki az emberek. Mindez néhány facebook-kommentelőre hivatkozva.

Előzmény: Leadfoot (47975)
Leadfoot Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47977

Ja, hogy ez ilyen hivatalos... köszönöm!

Remélem, le lehet dobni valahol a kocsit a közelben.

Előzmény: goranje (47976)
goranje Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47976

A déli végen, küldöm a térkép linkjét: https://www.siaf.sk/navstevnici/mapa-arealu.html

 

Gondolom a stanovy tábor, az az lehet a P2 parkoló mellett.

 

Na és jegyeket is lehet venni a helyszínen az oltottaknak. 20 e az ára.

Előzmény: Leadfoot (47974)
Leadfoot Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47975

A korai indulás az oké, mi is ott voltunk már a parkoló nyitása előtt mindkét nap. Na de ha mindenki a parkoló nyitását célozná meg, akkor olyankor lenne dugó. Persze egy ilyen rendezvény mindig dugóval fog járni, mert az utak áteresztőképessége véges, és kész.

De voltak itt problémák, átgondolatlanságok. Az pl. nagyon nem volt jó, hogy a parkolók megteltek. Ráadásul csak elővételben lehetett jegyet venni, tehát a szervezőknek nagyjából volt róla fogalmuk, hányan érkeznek. Külföldi rendezvények esetében ilyenkor van tartalék parkoló, amit meg lehet nyitni. A parkolók körüli forgalomszervezés is hagyott kívánnivalót maga után, bár az jópont, hogy menet közben ezek egy részére sikerült megoldást találni.

Előzmény: Nogo (47972)
Leadfoot Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47974

Hol van pontosan ez a camping? Lehet onnan nézni gyakorlásokat? Péntek délutánra érkezünk.

Előzmény: goranje (47973)
goranje Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47973

Sziasztok!

 

Készül valaki a SIAF-ra?  Mi megpróbáljuk a négy napot lenyomni (egy nap bent, a másik kint, a déli pályavégnél ahol a camping lesz. Plusz az érkező, és a távozó napot.

 

Csak sajnos ahogy elnézem a fotózás szempontjából olyan mint Szliacs, jobbára szembe napos lesz.

 

Kíváncsi leszek milyen lesz a kecskemétivel szemben. De itt legalább le lehet táborozni, és az jó közel lesz a déli pálya véghez, talán onnan is lehet élvezni a műsort.

Nogo Creative Commons License 2021.09.02 0 1 47972

"Kárpótolják a kecskeméti repülőnapon pórul jártakat

 

Kaotikus körülmények uralkodtak a hétvégén megrendezett kecskeméti repülőnapon, amelyet nyolc év után rendeztek meg először. Az esemény hivatalos Facebook-oldalára számos panasz érkezett, volt olyan, aki előre kifizetett jeggyel, kétszáz kilométeres utazás és három óra dugóban araszolás után a parkolóig sem jutott el."

 

Milyen hülyeség ez? El kell indulni időben, és akkor nincs gond! Mint ahogy ez a többségnek sikerült is.

Felháborító, amit a sajtó művel. Bárkivel beszéltem, amikor megtudták hogy a repülőnapon voltam, mind azt kérdezte: "Kijutottatok? Azt olvastam káosz volt".

Nem volt káosz! Sokan voltak. 60 000 ember, többségében kocsival. Mire számított, aki későn indult?

2003-ban nem jutottam ki, a kocsisor megállt a Kecskemét táblától több km-re. Azóta tudom, hogy nagyon korán kell indulni.

Steve the Great Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47971

Igen, a magánterület az magánterület. Másrészt meg ha a parkolók számára bérbe vettek szintén magánterület szántókat, akkor - bár ez valóban nem a rendezvény része - a békesség kedvéért a szervezők is ellentételezhették volna a "kárt". Nem naprakészek az adatok, 1-2 google keresés alapján a rét szénahozama kb. 1,5tonna/hektár, a széna ára kb. 15-20 ezer Ft/tonna. Ahogy nézem, max. 3-5 ha terület érintett. Ha az mondjuk, hogy egy szál füvet se tudna innen hasznosítani (ami persze nem igaz), az max. 120-150E Ft.

Előzmény: tizsi_85 (47969)
qWantumqWark Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47970

Az utánunk érkezők közül többen is mondták, hogy ők már ingyen jöttek be, mert kijöttek a rendőrök és velük együtt távozott, (aki ennél a pontnál volt: 46.928287, 19.732433)

Előzmény: Ilovepassat (47965)
tizsi_85 Creative Commons License 2021.09.02 0 0 47969

Én beszéltem az öreggel, azt mondja a kerítés melletti rész már az övé, kérdeztem, hogy "és az út?", azt mondja itt nincs út, csak ki van járva. Nah mondom ha hazajövök ezt megnézem a földhivatali térképen. És igaza volt, jogilag ott nincs út, a reptér területe mellett egyből a kaszáló van. Azt is hozzátette, hogy ha gondol egyet másnap beszántja az egészet... Szóval egyrészt akár igaza is lehetett a nép korlátozásával, másrészt meg jópár évente ezt a sok embert el lehetne viselni a békesség kedvéért. Még az is lehet, hogy kedvességért sok kedvességet kaphatna cserébe. A pénzügyi részét nem tudom, sajnos nem értek a pénzhez..

atompyka Creative Commons License 2021.09.01 0 0 47968

Vasàrnap reggel-dèlelőtt a tulaj nem adott semmit, a másik bevezető úton (a reptèr ÉNY-i sarkànàl) àlló embere adott valami nyugtaszerűsèget (gondolom, az elszàmolàs miatt kellett neki), de nem tudom, mi volt rajta, èn a tulajnàl mentem be. Dèl körül ez utóbbi ember eltűnt, onnan màr szabad volt a bejàràs, de a tulaj maradt.  

Előzmény: Ilovepassat (47963)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!