Keresés

Részletes keresés

HappyCarpenter Creative Commons License 2018.03.31 0 0 19010

Hát igen.

Én amatőr sajtos vagyok, csak a család és barátok részére készítek sajtot, még lenne mit tanulnom a sajtkészítésről, de amit én tudok, az is messze veri a szupermarketek polcain található termékeket. Szerencsére itthon már senkinek sem jut eszébe a ............ áruházba menni sajtért, szólnak nekem ha kell.
Néhányan kérdezték, hogy mennyiért csinálnék nekik "trappistát" (a többség ha sajtról van szó, akkor csak trappistában gondolkodik :-) ), és a válasz hallatán azt mondták, hogy inkább megveszik a "bótit" az olcsóbb. Hát vegyék csak. Mivel én nem ebből élek, ezért nem érint érzékenyen a dolog. Annak azért örülök, hogy van jó pár ember, aki, amióta kóstolta a sajtjaimat, csak "házi sajtot" vásárol. Ennyivel is hozzájárultam, hogy pár ember tudatosabban vásárol és nem vesz meg akármit.

Előzmény: Pap Pali (19009)
Pap Pali Creative Commons License 2018.03.25 0 0 19009

Dicsèretes!

Sajnos a mai rohanó vilàgban az emberek többsègèt nem foglalkoztatja ez. Könyebb ès "jobb" a bolt polcàról leemelni a kotyvalèkot.

Ez az èlet bàrmely területère èrvènyes.

Előzmény: elefada (19008)
elefada Creative Commons License 2018.03.23 0 0 19008

Én egyre inkább távolodom ezektől a mű dolgoktól, jó szlogen.vissza a természethez.

Sajtra fordítva, megtanultam saját kultúrát, saját oltót készíteni, s ezekkel dolgozom. 

Előzmény: HappyCarpenter (19007)
HappyCarpenter Creative Commons License 2018.03.22 0 0 19007

Hát valami hasonló fogalmazódott meg bennem is, mert olyan műanyag formája van.

Én sem akarnék ilyesmivel foglalkozni csak mert a fiam emlegette azért néztem utána.

Maradok a jól bevált gomolyáknál, trappistáknál, goudáknál.

Előzmény: elefada (19006)
elefada Creative Commons License 2018.03.22 0 0 19006

Látványosnak látványos, de gondolj bele, mi adja ezt a szép kék szint a sajtban.

Levendula, áfonya, ugyan...erős szinezőnek kell lenni, hogy a sav ne fakítsa ki. Nekem nagyon műnek tűnik. l

Látványra szép, de szerintem nincs helye a házi sajtkészítésben. 

Előzmény: HappyCarpenter (19005)
HappyCarpenter Creative Commons License 2018.03.21 0 0 19005

Egy kicsit utánajártam és ezt találtam a kék sajtról a neten:

 

"A címke szerint ez Gouda (fogadjuk el Gouda-jellegűnek), benne pedig "gyógynövények és levendula" van elmorzsolva. Kicsit utánajártam eredetének, és bebizonyosodott, csak nekem újdonság a levendulás Gouda jellegű sajt. Korábban már említettem a Basiron által gyártott Pesto Verde sajtot. Ugyanaz a cég készít Pesto Rosso-t is. Azt sajnos nem tudtam kideríteni, hogy ezt a kékséget is nekik köszönhetjük-e. Minden bizonnyal ugyanazt a filozófiát követi, avagy készítettek egy szokatlanul élénk színű, ismert ízekkel megspékelt félkemény sajtot. A két pesto-s sajthoz képest ebben nem érezhető annyira a levendula, de még a színezékként (állítólag) használt áfonya sem."

Előzmény: elefada (19004)
elefada Creative Commons License 2018.03.20 0 0 19004

Nem láttam még ilyet, de a kék szin a sajton, inkább belül a rokfortnak van, kívülröl meg a kék akkor jelenik meg a sajton, állt lágy vagy krémsajton, ha magas a sótartalma.

Egy ilyen sajthoz illik is a virág, vagy fűszer, pl rozmaring a felületén.

Előzmény: HappyCarpenter (19003)
HappyCarpenter Creative Commons License 2018.03.18 0 0 19003

Sziasztok!

Régen nem jártam erre, másfelé vittek a dolgaim, de azért a fórumon tanultaknak köszönhetően töretlenül sajtozgatok.
Kérdeznék valamit. A fiam evett levendulás sajtot, persze nem tudja megmondani milyen sajt volt, csak annyit tudok, kívül belül kék az egész és levendulavirág darabkák voltak benne.

Nincs ötlete valakinek, hogy lehetne ezt reprodukálni? És főleg mitől kék az egész? Minden áron ilyet szeretne születésnapjára.

Köszönettel veszek minden ötletet.

elefada Creative Commons License 2018.03.04 0 0 19002

Igen, jól gondolod. Elsö fontos lépés, ahogy megalvadt, azonnal törd, az első 5 percben el kell érni a megfelelő rögnagyságot. Ha elérted a kívánt kimelegítési hőfokot, zárd el a gázt, s még keverd tovább, addig, míg összenyomva az alvadékot, meg tudod hajlítani. Meleg formába tedd, s a helyiség is 20 fok körül legyen, míg csepeg. Nagy segítséget jelenthet egy nylon zsák, ha betakarod vele a sajtformát.

Előzmény: BarnaM7 (19000)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.03.01 0 0 19001

Használ valaki szeparátort, vagy vmi jobb megoldást mint a tejszín leválasztására ?

BarnaM7 Creative Commons License 2018.02.27 0 0 19000

akkor jobban ki kell dolgozni belőle a savót, szerintem apróbbra kellene aprítani és lassabban melegíteni, hogy legyen idő.

jól gondolom ?

Előzmény: elefada (18999)
elefada Creative Commons License 2018.02.27 -1 0 18999

Igen, látni is, hogy túlsavanyodott. Sok vizet hagytál benn, nem volt jó a szinerézis.

Előzmény: BarnaM7 (18998)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.02.25 0 0 18998

4hét után megvágtam az első vákuumos sajtot, vmi nincs rendben. Külső fél cm sajtos jellegű, kicsit túl puha is szerintem, de belül rideg törékény, a savanyodással van gond, úgy gondolom. Mit csinálok rosszul ?

Előzmény: elefada (18996)
perika53 Creative Commons License 2018.02.16 0 0 18997

Köszönöm ezt a kimerítő leírást!!

Előzmény: Raidx (18990)
elefada Creative Commons License 2018.02.16 0 0 18996

Kéreg nélküli fehér sajt lesz belőle, kb úgy néz ki mint a bolti trappista. Sötét nem gond, a napsugárzás viszont ártana.

Előzmény: BarnaM7 (18992)
elefada Creative Commons License 2018.02.16 0 0 18995

Joghurt bacik termók!

Előzmény: Raidx (18993)
elefada Creative Commons License 2018.02.16 0 0 18994

Sokkal több hiba jöhet, ha melegítőzöl.

Simán ágyban párnák közt, nagyon lassan csökken a hő. Ez nem gond, állt. 6 ó után be a hütőbe s megáll a savanyodás.

Ha viszont melegítőzöl, akár vízzel, akár hővel, és ez ingadozik, egy pár fokot,  a felfele melegítés miatt savókiváló lesz a joghurt.

Ha nem komplikálod, jobban jársz. Tizenéve így készítem, soha nem volt még savókiválásos.

De egyszer...kultúrát is váltottam.

Előzmény: BarnaM7 (18991)
Raidx Creative Commons License 2018.02.16 0 0 18993

CSak lassul. Ugyanis a bacik egy része (amik a savanyodást adják) hidegbe szaporodnak és zabálják a tejcukrot. Máskor olyan kultúrát keress ami nem hajlamos az utósavanyodásra.

Előzmény: BarnaM7 (18991)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 18992

Kedves Rózsa,

Még egyszer szeretném megköszönni ezt a vákuumos ötletet, ez nagy segítség, se kiszáradás, se penész. Pár hét és remélem kóstolható.

Csak az érdekelne még, hogy fog-e sárgulni valamelyest, vmi sajt szín ? Mert 2-3 hetesen inkább fehér, állaga jónak tűnik, sötétben van, az nem tudom számít-e.

köszönöm

Barna

BarnaM7 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 18991

Igen, tapasztaltam, hogy amikor jónak éreztem akkor kikapcsoltam a melegítést, de tovább savanyodott. Lehűlve a hűtőben megáll a savanyodás ?

 

Előzmény: Raidx (18984)
Raidx Creative Commons License 2018.02.14 0 0 18990

Ha nézted a képet, van egy ki be kapcsoló gomb és kettő gomb ami a hőfok beállítására szolgál. + és -. Jobb oldalon az összetekert vezeték végén az a fényes rész a hőérzékelő. Egy bibije van ezeknek, hogy egyen 12 voltról működnek. Kimenetük már tudja a 220 volt 2 Ampert kapcsolni. A beállított hőfokot KB. 0,1 fok hiszterézissel tartják, de sok fajta van. Mondjuk, beállítva 10 fok. 10.1-nél kikapcsol, 9.9 foknál bekapcsol.

Hátul jelölve a 12 volt. A k1 és K2 a nagyáramú kapcsoló kimenet, ami a motort kapcsolgatja. Általába jár vele egy bekötési rajz és kis ismertető leginkább Kínai és Angol nyelven.

 

Léteznek olyanok is amik eleve hálózati feszültségről üzemelnek, de azok lényegesen drágábbak.

 

Ennél a tipusnál a Hiszterézis is állítható. Vagyis a Ki-Be kapcsolási határ.

 

Digitális hőfokszabályzó termosztát -20...+110 Celsius közötti mérési tartománnyal, hűtő/fűtő üzemmóddal.

Tápfeszültség: 12V DC
Hőmérséklet mérési tartomány: -20...+110 Celsius
Mérési/kijelzési felbontás: 0,1 Celsius (-9,9...+99,9 C között)
Szabályozási pontosság: 0,1 Celsius
Hiszterézis tartomány: 0,1...50 Celsius

Hőérzékelő: NTC ellenállás kb. 100 cm vezetékhosszal vízálló fejjel.
Kijelző színe: piros
Méretek: 55X38X32 mm
Besüllyesztési nyílás mérete:46X34 mm
A kimeneti relé terhelhetősége: max. 2A 230V AC esetén.

A szabályzó un. ON-OFF szabályzó, a kimeneten egy potenciálfüggetlen relé záró (NO) érintkezővel.

Esztétikus műanyag tokozásaal amely előlapba besüllyeszthető kivitel így szinte bármilyen dobozba szépen elhelyezhető.

Az alapjel 0,1 Celsiusos lépésekben állítható és a hiszterézis szintén ami azt jelenti, hogy a szabályozást is gyakorlatilag 0,1 Celsius fokos pontossággal tudja tartani:
Beállítható hűtő vagy fűtő üzemmódra, hűtés üzemmódban programozható a kompresszor kikapcsolás késleltetési ideje 0...9 mp között.

Nagyon kompakt és praktikus kis műszer. Felhasználható többek között keltetőgépekben, villanybojlereknél, akvárium fűtés szabályozásnál stb.

Menüpontok:

P0.................Hűtés/fűtés üzemmód beállítása
P1.................Hiszterézis beállítása 0,1...50 C között
P2.................Hőérzékelő kompenzálás (pl.vezeték hosszabbítás esetén) -9,9...+9,9 C között
P3.................Hűtés üzemmód esetén a kimenet bekapcsolási késleltetés 0...9 mp között
A beállításokat az előlapon lévő 3 nyomógom segítségével lehet elérni.

Előzmény: perika53 (18988)
szkinga28 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 18989

Köszönöm a segítséget!!

Máris megoldódott:-) A kedves párom a hűtő termosztátját lecserélte egy sima digitális szobai termosztátra. A részletekbe sajnos nem tudok belemenni mert nem értek hozzá de szuperül működik. Ellenőrizni tudom a hőfokot .Nagyon köszönöm a segítséget!!!!!

Előzmény: portos150 (18986)
perika53 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 18988

És ez hogy működik a gyakorlatban? Teljesen analfabéta vagyok az ilyenekhez, ha elmondanád egy dedós szintjén! Megnéztem a képeket, de nem áll össze! Köszi X előre is!

Előzmény: Raidx (18987)
Raidx Creative Commons License 2018.02.08 0 0 18987

A Vaterán párezer forintért lehet kapni +- tartományos hőfokszabályzót átla 1 tzed pontosságúak és 2A-es relé kimenettel rendelkeznek. Gondolom a 2A elég a kompresszornak.És könnyedén tartható a kívánt hőfok.

 

http://www.vatera.hu/digitalis-hofokszabalyzo-termosztat-50-110-c-rele-kimenettel-2585650088.html?bk_medium=selfpromo&bk_source=gravity_vatera&bk_campaign=gravity&bk_content=listings_big3_bottom&bk_referral=https%3A%2F%2Fwww.google.hu%2F&bk_term=digitalis%20hofokszabalyzo%20termosztat%20-50...+110%20c%20rele%20kimenettel

 

Ettől van olcsóbb ár is csak ez akadt először.

 

ebayről olcsóbban is van csak soká ér ide.

Előzmény: portos150 (18986)
portos150 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 18986

Az enyém elég primitív megoldás. Nálam maga a hűtő működik, csak a hőérzékelője ment tönkre, szóval egyszerűen egy időkapcsolót dugtam a konnektorba és be van állítva. Nyáron sűrűbben kapcsol, télen ritkábban ahogy épp beállítom.

Előzmény: szkinga28 (18985)
szkinga28 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 18985

portos150: az lenne a kérdésem hogy a kiszuperált hűtőben hogyan tudsz 12 fokot csinálni? Előre is köszi.

Előzmény: portos150 (18932)
Raidx Creative Commons License 2018.01.31 0 0 18984

Az álltalad használt kulturára lassú utósavanyodás a jellemző. Ezért 18 nap körüli az eltarthatósága. Magas hőfokon oltás svanyúbb terméket eredményez. A kultúrába található bacik egy része melegebb tejben szaporodik jobban. Másik része alacsonyabb hőmérsékleten. A kívánt ízhatást a hőfok beállításával tudod testreszabni. Temperálás utánn, fogyasztás előtt kell pár óra a hűtőbe, hogy az aromák stabilizálódjanak.

 

A kultura adatlapja: https://hazisajtkeszites.hu/webgalamb/files/download/5/danisco_YO_MIX_883_termeklap.pdf

Előzmény: BarnaM7 (18983)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.01.29 0 0 18983

túl tud savanyodni ?

Előzmény: elefada (18981)
szederinda.. Creative Commons License 2018.01.29 0 0 18982

köszönöm!:)

 

Előzmény: elefada (18975)
elefada Creative Commons License 2018.01.28 0 0 18981

A joghurt savasságát megpróbálhatod tompítani, ha alacsonyabb, 38-40 fokon kultúrázod. Az alacsonyabb hő szilárdítja az állományt, kevésbé savanyú lesz, a magasabb hő intenzívebb joghurtos ízt eredményez. Ha így sem sikerül a kívánt íz, váltani kell.

Ja, nagyon fontos, friss tejből készítsd.

Sófürdőbe csak akkor tedd a sajtot, ha kisavanyodott. Szagold meg. Nem az idő számít, hanem a kisavanyodás. Ha melegen van, előbb, ha hidegebben, később fog kisavanyodni. Ezt időre nem lehet megmondani, csak kitapasztalni.

Előzmény: BarnaM7 (18980)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!