Keresés

Részletes keresés

sfnx Creative Commons License 2004.12.06 0 0 321

rokanaim vannak, akiknek van kertjük, de tőlem több száz kiométerre, olyan messzire meg inkább mégse telepítenék komposztálót :-)

marad a macskaalom, az egyetlen dolog, ami olyan kis kiszerelésben is kapható, hogy haza tudom vinni bkv-val és nem kell miatta órákat utazni

milyen márkájú volt az a macskaalom, ami olyan apró volt, hogy majdnem homoknak nevezted?

hadria Creative Commons License 2004.12.06 0 0 320

Fenyőforgács az nem ront a helyzeten, de mondjuk nem is nagyon használ.  Annyi haszna van neki hogy mulcsként működik, tehát nehezebben kelnek ki a gyomok azon a területen ahol le van szórva. Mondjuk ha gyepesíteni akarsz akkor onnan fel kell szedni, mert ez a fűmagok csirázására is igaz, hogy ellehenetleniti. Én a kertemben az évelőknél használok fenyő kérget. Nem is nől ki gyom.

 

taramiram

Marhatrágyát próbáltad már talajjavitó közegnek használni? Tudom hogy kicsit hülyén hangzik, de kertészeti árudákban lehet kapni 5-10-20l kicsomagolásban. 1-2 növényemhez kipróbáltam, és csodákat tett! És a hiedelmekkel ellentétben nincs szaga! Arról nem is beszélve hogy a tápszert is ellehet felejteni vele.

Perlit meg arra is jó külömben hogy ha magokat csíráztatsz és arra veted őket, akkor nem peneszedik meg.

 

Előzmény: Szellőke (319)
Szellőke Creative Commons License 2004.12.06 0 0 319

Sziasztok,

 

építkezés utáni talajjavítással foglalkozom mostanában. Egy nagyobb füvesítendő területre még az ősszel hoztunk fekete termőföldet. Az szépen fel is dobta a gyomokat (rengeteg volt), azt Glialkával kezeltük, a második gyomeresztésben már alig jött fel gyom. A füvesítést tavasszal fogjuk megcsinálni, csak az a problémám, hogy garázsépítés miatt teleszórták fenyőforgáccsal (gerendagyalulás közben).

Mit tegyek? Rajta hagyjam, feltakarítsam, bezsákoljam? Van olyan terület a ház mögött, ahol az eredeti, kötött agyagtalaj maradt (árnyékos rész, nagyobb lombhullató vörösfenyők alatt), tegyem át oda esetleg? Jót tesz neki vagy inkább gyengíti?

Kösz a segítséget: Sz.

taramiram Creative Commons License 2004.12.06 0 0 318

Nem válogattam, azt az egészen apró, majdnem homokot kevertem a földhöz.

 

A panelban is lehet csalánból zöldtrágyát csinálni.:) Kirándulásról tudsz hazavinni. Nagy befőttes üvegben, az erkélyen érlelem, aztán átszűröm. Jó tanács: csak akkor nyisd ki, ha senki sincs otthon, és ne nagyon mélyen szagolj bele. Használni is csak akkor ajánlom, ha nem vársz vendéget.:) A komposztálás már zűrösebb, azt tényleg nem lehet itt. A komposzt is nagyon jó a cserépbe. Nincs ismerős, akinek a kertjében lehetne kis komposztod?:)

Előzmény: sfnx (317)
sfnx Creative Commons License 2004.12.06 0 0 317

nem tudom miért változtatná meg, csak felvetődött a kérdés, hogy megváltoztatja-e vagy sem?

szétválogattad szemcsenagyság szerint a macskaalmot, vagy úgy ahogy volt belekeverted a földbe?

biztosan jó a csalánkomposztálás, de Budapest közepén panellakásban nem sok esélyt látok a kivitelezésére...

Előzmény: taramiram (314)
taramiram Creative Commons License 2004.12.06 0 0 316

Szia Frint! Jó, szedünk csalánt.:) Eddig zöldtrágyának használtam csak, arra már bevált, és a komposztba is tettem.

Mi olyan anyagot kerestünk szobanövényekhez, ami lazítja a talajt, mert nagy lelkesedésünkben sokszor túlöntözzük szegényeket. Minden átültetésnél azt láttam, hogy a növénykéim lápi körülmények között fuldoklanak. Egy lazább talajon könnyebben átfolyik a sok, fölösleges víz, nekem nem kell megkötni a cserepekben, de a kertben fogom használni, kösz.

Hadria, kösz, tavasszal megyek a TÜZÉP-re.

Előzmény: Frint (315)
Frint Creative Commons License 2004.12.06 0 0 315
Élvezettel olvasom a vízmegkötővel kapcsolatos sorokat. Nem tudom, hogy ismeritek-e ennek BIO változatát, a csalánkomposztot. Imre bácsi ( vérprofi empírikus kaktusz-termesztő) mutatta egyszer nekem, hogy a lekaszált csalánt ( mifelénk csalanat ) komposztálja, és az így nyert anyag csodálatos vízmegkötő képességekkel bír, az egyéb mechanikai javító hatásokról nem is szólva. Úgyhogy tavasztól kaszára fel, és komposztáljunk külön dombon csalánt! Frint 
taramiram Creative Commons License 2004.12.05 0 0 314

Miért változtatna a kémhatáson a macskaalom? A perlit morzsalékos, nagyobb szemű, az az igazi. Mikor nem kaptam, akkor próbáltam emezt, nálam bevált. Az Alcosorb szerintem akkor jó, ha nem tudsz rendszeresen locsolni, mert megtartja a vizet, a túlöntözés ellen nem.

Előzmény: sfnx (312)
hadria Creative Commons License 2004.12.05 0 0 313
Perlitet minden Tüzép vagy építőipari kereskedésben lehet kapni. Én is sokáig vadásztam. 100literes kicsomagolásban árulják, 1000HUF alatti áron. Többféle is van kereskedelmi forgalomban, kérdezzétek meg melyiket viszik a kertészek:) Ők majd tudni fogják, mert van egésszen kis szemcse méretű is, ami kertészkedéshez nem alkalmas. Érdemes átszitálni, de amúgy teljesen tiszta közeg. Én ezt használom majdnem minden növényemhez, természetesen talajlazitónak, keverve.
Előzmény: taramiram (310)
sfnx Creative Commons License 2004.12.05 0 0 312
attól tartok ki kellett volna alaposan szitálnom a macskaalmot és csak azt felhasználni belőle, ami átment a szitán
ma a füvészkertben életemben először találkoztam perlittel össze is morzsoltuk a kiszóródott szemcséket... hát az egy csoda, egy ott dolgozó elmondta, hogy ők 50 literes zsákokkal veszik és a macskaalom nem biztos, hogy nem változtatja meg a talaj kémhatását
nyilván a perlit és az Alcosorb 400 nem változtatja meg
Előzmény: taramiram (310)
sfnx Creative Commons License 2004.11.29 0 0 311
köszönöm a választ, az én célom is az, hogy "ne tocsogjanak, fuldokoljanak szegények.:)"
Előzmény: taramiram (310)
taramiram Creative Commons License 2004.11.28 0 0 310
Szia! Perlit helyett próbáltam ki, mert azt nem kaptam. A szobanövényeim földjéhez keverem, mert bárhogy próbálom visszafogni magam, mindig túllocsolom őket. A m.alom lazítja a földet, jobb a vízáteresztő képessége, nálam bevált. Ha ilyen vízháztartás-javító hatásra gondolsz, akkor igen.:) Kb. olyan 1/6 - 1/4 résznyit szoktam a földhöz keverni. Gyökereztetéshez ugyanúgy használom, ott jó egy kevés tőzeg is bele, és figyeld, nehogy kiszáradjon. Tegyél rá vmi átlátszó borítást is. (van, aminél sőtét kell) Szóval nem a talajt javítja, csak segít, hogy ne tocsogjanak, fuldokoljanak szegények.:)
Előzmény: sfnx (309)
sfnx Creative Commons License 2004.11.28 0 0 309
érdekelne ez a macskaalom dolog, most akarok elültetni egy növényt és valamit még hozzá akarok keverni a vízháztartás javítása miatt, sok taljjavító eljárást olvastam a topicban, és a macskaalom tűnik a legszimpatikusabbnak, már ha tényleg úgy működik, ahogy én elképzelem: ha egy 12-es cserépnyi vrágföldbe belekeverek valahány evőkanál macskalmot, akkor megjavul a föld vízháztartása?
esetleg létezik olyan föld macskaalom-arány, ami gyökereztetéshez ideális és olyan, ami gyökeres növények ültetéséhez?
Előzmény: taramiram (271)
rferi Creative Commons License 2004.11.18 0 0 308

Na akkor referálok Alcosorb ügyben :)

Lement egy idény, és megosztanám a tapasztalatokat.

Szóval csíráztatáshoz nem használtam végülis fel.

Viszont a balkonnövények kirakásakor mixeltem egy olyat, hogy: egy zsák zsákos virágföld (50l), fél zsák kertből vett vályogos-homokos föld, és ebbe kevertem olyan két pupos evőkanál alcosorbot.Ebbe mentek a begóniák, petúniák, fuksziák....

És készítettem egy ágyást a házfal mellett is, aminél kiástam az alap mellett nyolcvan centi mélyen a földet, eltávolítottam a sittet, leszigeteltem az alapot guttabeta lemezzel és visszatöltöttem az eredeti földből negyven centit, majd a felső negyvenet a fenti keverékkel pótoltam.Ide jött egy tő klemátisz, két krizantén és két cserjés pimpó.Déli fekvésű,és soha nem esik oda az eső az eresz  miatt.

Általános tapasztalat nagyon jó.

Sokszor egy hétre is elfelejtettük a begóniákat az ablakban, ami szintén déli fekvésű.

Még csak meg sem szottyadtak.Hasonlóan a házfal melletti ágyással, azzal a különbséggel, hogy ott néha a két hét is ficcent ..... :(

A méretváltozással kapcsolatos aggályok feleslegesek voltak.Éppen ellenkezőleg viselkedett a keverék, mint gondoltam.Semmiféle zsugorodás nem volt megfigyelhető, és könnyen itta a vizet, nem tapasztaltam olyat, amit a sima zsákos földnél szoktam, hogy simán lecsúszik a víz a tálkába, a föld nedvesítése nélkül.

Bekeveréskor a zsákos föld erősen vizes volt, azt azonnal felszívta, és érdekes módon, alapos keverés után már meg sem lehetett találni a földben a meghízott zselédarabokat.Terepszínűek lettek. :))))

Összefoglalva: nekem tetszik

DENDRON Creative Commons License 2004.05.04 0 0 307
Szerintem az nem perlit, mert piszkosfehér szín. És ezek a darabok kavics nagyságúak. Arra gondoltam, hogy apró, egyforma szemcsenagyságú sóderrel, és ezzel a bizonyos cuccal keverném a kerti földet. Szerinted így milyen lenne?
Előzmény: Frint (306)
Frint Creative Commons License 2004.05.04 0 0 306
Valószínű, hogy perlit. Lazítja a talajt, a sóderhez hasonló a szerepe, de lényegesen könnyebb. 5-10 térfogat%-ban szokták beledolgozni, a tőzeggel remek párost alkotnak.
Előzmény: DENDRON (305)
DENDRON Creative Commons License 2004.05.03 0 0 305
Köszi! Amúgy szerintem az eredeti élôhelyén nem sok marosi sóderrel és tôzeggel találkozik.:) Bocs,ez poén akart lenni... Még annyit: mi az,amit faiskolai növények talajába raknak?(Kavics-szer,könny cucc)
Előzmény: Frint (304)
Frint Creative Commons License 2004.05.03 0 0 304
A legjobb és legolcsóbb erre a célra a marosi sóder és a balti tőzeg keveréke, 2:1-ben. A természetes élőhelyen lévő talajra kell gondolni !!! Frint
Előzmény: DENDRON (303)
DENDRON Creative Commons License 2004.04.19 0 0 303
A közelben wan egy nagyobb, telepített feketefenyô-állomány. Megfelel a célra? Arányok? Köszönöm elre is.
DENDRON Creative Commons License 2004.04.19 0 0 302
Egyébként ezek a nöwények mekkora ültetôgödröt igényelnek? Ehhez a részéhez nem nagyon értek... // Sok nöwényem szerwes anyaggal teli talajt kíwán, úgy gondoltam, dúsítom fenyôtwel, érett marhatrágyáwal. Elôbbit nagy mennyiségben be tudnám gyjteni >>
DENDRON Creative Commons License 2004.04.19 0 0 301
Üdwözletem! Tudnátok nekem segíteni? Ebben: ültetôgödröt szeretnék feltölteni EXTRA jó wízáteresztô talajkewerékkel, Yuccák, Agavék számára. Miwel wiszonylag nagy mennyiségrôl wan szó, ezért olcsóbb, könnyen hozzáférhetô anyagok érdekelnének. >>
CORTEN Creative Commons License 2004.04.15 0 0 300
Ha valaki esetleg Blumenerde általános virágföld vásárlásával kacérkodik, az jól gondolja meg. Víztől tocsogó, nagydarabos tőzegmassza, itt-ott talajmaradék is fellelhető benne, valamint söröskupak, drót, szög tégladarab, miegymás. Ez egy db 50 literes zsákban volt, 980 pénzért cserébe.
szkd Creative Commons License 2004.04.14 0 0 299

Sziasztok!
Dél-budai kertem újrafüvesítéséhez szeretnék 20-30 köbméter földet vásárolni. Tud valaki jó referenciával eladót ajánlani?
Tozatu Creative Commons License 2004.03.17 0 0 298
Mindig szívatom,először belocsolom felülről,lefóliázom,vagy a tetőt rácsukom és 2 naponta megszívatom alulról,már kelegetnek az első fecskék.:)
Előzmény: rferi (297)
rferi Creative Commons License 2004.03.16 0 0 297
Elengedi, de csak a növény részére.Én hiába nyomkodtam, nem adta!CSúszik, mint a fene!Írja is, hogy nem mérgező, de ha kiszóródik, azonnal összeszedni, mert akkorát esik rajta valaki, mint az ólajtó!
A vízadagolást az aprómagvas kelesztésnél nem tudtam eddig alulról megoldani, mert mire feljött a víz a magig, addigra tocsogott az egész.Ezért spriccceltem, de néha vitte a magot is a spricc.
Előzmény: Tozatu (292)
hkati Creative Commons License 2004.03.14 0 0 296
A gazdabolt.hu-n ugyanez 3025 Ft + csomag és postaktsg.

Idézem az ismertetőt:
Főbb alkalmazási területek Dísz- és haszonnövények kiszáradásá-nak megakadályozása; Termesztő közegek vízháztartásának, szerkezetének, tápanyag-gazdálkodásának javítása; Dísz- és haszonnövények telepítésénél, átültetésénél, szállításánál a sokkhatá-sok minimalizálása, megeredési száza-lék fokozása; A termék használatának előnyei: Megakadályozza a kiszáradást; Csökken, megszűnik az öntözővíz, csapadék infiltrációja; Javul a termesztő közegek vízháztartá-sa; Javul a termesztő-közegek szerkezete, levegővel való ellátottsága; Csökken a tápanyagok kimosódása; A termék leírása: Száraz állapotban fehér, kristálycukor-szerű mikrogranulátum; Vízzel megduzzasztva kocsonyás gél melynek viszkozitása a víz mennyisé-gétől függ; A termék alkalmazásának módjai: Száraz vagy gél állapotban a termesztő-közegbe keverve (1-3 g/l szárazon, 10-15 % nedvesen); Gyökér vagy dugvány bemártása duz-zadt gélbe; Az ültető gödör aljába 1/5- 1/10 rész-ben száraz por vagy duzzadt gél adago-lásával \\\\\\\\\\\\\\\"gélpárna\\\\\\\\\\\\\\\" kialakítása. Fellhasználási területek: Faiskolák, csemetekertek: Erdőtelepítés; Dísznövénytermesztés; Zöldségtermelés; Gyümölcs termelés Kertépítés, tájrendezés, rekultiváció; Pázsittelepítés

Hátha több infót tudsz szerezni róla.

Előzmény: rferi (291)
Tozatu Creative Commons License 2004.03.14 0 0 295
Az ásást ilyenkor már nem is nagyon ajánlják,mert nagyon kiszárítja a talajt,inkább ősszel.Esetleg agyagtalajon még.
Ásóvillát használnak a talajlazításhoz.
Előzmény: etilalkohol (293)
CORTEN Creative Commons License 2004.03.13 0 0 294
Tudod mit: a kert egyik felét a hagyományosan (és a mezőgazdaságban , szerte a világon ...) talajforgatással/ásással műveld, a másik felét meg 'bio' módon:), kaparászással.

Az értékes humuszos talajréteg maximum egy ásónyomnyi mélységbe kerül, ami nincs mélyebben mint a legtöbb növény gyökérzónája és egyébként is jelentős a keveredés.
A talajfólia nem rossz meoldás, valóban sok kapálástól menekít meg, a vízháztartást is jól szabályozza, melegebben tarja a talajt, nem tömörödik annyira a talaj (nem veri le az eső és a kapálás sem ülepít). Csak van amikor körülményes: pl. locsolás.

Előzmény: etilalkohol (293)
etilalkohol Creative Commons License 2004.03.13 0 0 293
Kellemes tavaszt!

Ideje (lenne) ásni a kertet!
De most mit tegyek?
- egyik szakirodalom kb. ezt írta:
Ásni nem szabad, mivel a felső értékes humuszréteg alulra kerül és viszont, ellenben említ valami talajlazító szerkezetet ami olyan mint egy borona de mégsem az..... - ?????????

Ássak vagy talaj(lazítsak)?

Az ásót ismerem de ezt a lazítót nem, ha mégis lazítanom kell kérdezem: mivel?

üdv etilalkohol

ui. azt már nem is említem, hogy kapálás helyett talajfóliát ajánl......... van ennek gyakorlati alapja egy kiskertben?

Tozatu Creative Commons License 2004.03.12 0 0 292
A Liberóban egész nap ezzel dolgozom.:)
A víz adagolást nem alulról szívatással oldod meg?
Ez a mutyi visszafelé is engedi,vagy örökre megköti?
Előzmény: rferi (291)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!