Még arra nem válaszoltam, hogy mennyi ideig kell párolni???
Mivel alulra van a víz betöltve - elvileg míg ki nem fogy, de a gyümölcs mennyiségétől függ és ha közben megnézed a gyümölcsöt és közben meg is kavarod, látod mennyire puha, mennyi lé lehet még benne...és az aljára utána is lehet tölteni még vizet.Ha nem világos valami, írjál...szia
Ismét későn vettem észre a választ, de azt tudom, hogy sokfélét készítettem, kajsziból, szilvából, birsből, férjem szerint egy kicsit befőtt íze van....de ha visszaönti az első lét akkor elég sűrűre lehet készíteni és ha a gőztől fellazul, jól össze lehet kavarni a végét.Nekem nagyon ízlett, lehet egy kis citsomsavval, vagy citromlével ízesíteni és nem barnul meg....igaz az őszibarackból a legfinomabb.
Nagyon sok rostoslevet készítettem hagyományosan gyümölcscentrifugával...hozzá 1 liter vízés 20 dkg cukorral /amit 10 percig főztem/ ....ezt 1 l gyümölcslével keverve 10 percig dunsztoltam 90 fokon...
De ezzel kényelmesebb....érdemes kipróbálni..
Ha a lé megfogta műanyagot, forró hypós vízzel lehet halványítani és talán ciffel súrolni...
Szia - en nem tudtam eltuntetni a sarga elszinezodest a gepbol, amikor muanyag burkolatu gepem volt. Ami az eltarthatosagot illeti - eppen a frissessege az ami miatt a gyumolcscentrifugak jo, ivas elott elkeszitve. A hatrany persze, a sok mosogatas.
Sziasztok! Tegnap vettem egy Philips HR 1851-esz Gyc.-t. Megvagyok vele nagyon elégedve. gyors, nem is zajos és gazdaságos. Olyan kérdésem viszont lenne, hogy ha pl. sárgarépát centriztek, akkor az utána maradó elszíneződést mivel lehet a legjobban eltüntetni, ugyanis fehér a belseje a gépnek. Ja és ha az ember többet facsar akkor eltartható 1-2 napig a hűtőben?
Már azt hittem, bezárták a topikot, hogy senki nem reagált. Valami hasonlót sejtettem, de hiányzott hozzá a kezelési leírás. Szeretném még kérdezni: - az így kapott lének nincsen nagyon "főtt" íze? - mennyi ideig kell párolni, ill. miből veszed észre, hogy abbahagyhatod? - milyen gyümölcsökkel próbálkoztál és mik a tapasztalataid velük?
Én az utóbbi 10-15 évben, mióta nagy fagyasztóládám van, inkább annak segítségével csinálok levet (magozott meggy, lebogyózott-összenyomkodott ribizli tömbbe fagyasztva várja, hogy ha télen kiveszem, lassan kiengedve leadja a kristálytiszta levét, amit frissen isznak a gyerekek-unokák, a gyümölcshúsból meg lehet dzsem, süti, akármi). Ez még abból a szempontból is jó, hogy a nyári munkacsúcsot ezzel kikerülhetjük.
Almához ez a fagyasztós-technika nem igazán jó, mert valahogy a fagyott almából préselt lének fura íze van. A kissé hibás almákat gy.centrifugával dolgozzuk fel (orosz centrifugáim vannak, amik ugyan ölég rondák, de nagyon jók, erősek, nagyteljesítményűek és taplószáraz, ami kijön belőlük, utóljára a szolnoki KGST-piacon vettem egyet 2000 Ft-ért a 90-es évek elején). Ha még lehet ilyeneket kapni valahol, melegen ajánlom őket mindenkinek! Kollégáimnak vannak elegánsabbak - Philips, Braun - de a tapasztalatcsere szerint az oroszok a nyerők.
Alulra kell önteni a vizet majd a következő lyukacsos részre a gyümölcsöt feldarabolva.A keletkező gőz kioldja a levet és az középen összegyűlik és kifolyik azon a kis csövön, amihez egy csappal ellátott gumicső van.Meg szoktam kutyulni a gyümölcsöt közben, sőt az első liter levet visszaöntöm a gyümölcsre, mert az elég híg még.Kiforrázott üvegekbe lehet rögtön tölteni, vagy egy fazékba gyüjteni és felmelegítve száraz dunszba tenni.
A gyümölcsre lehet egy kis cukrot is tenni, ha nem elég édes.
Én mostanában meggylevet csináltam, de senkinek nem volt kedve magozni. Régebbi tapasztalatból ezért úgy készítettem, hogy egyszerűen magostul beledobáltam a szemeket a présbe. A magokat szépen kilőtte - persze nem szabad lenyomni - , a meggylevet pedig kipréselte. Semmi baja nem lett a gépnek. (Persze lehet, hogy hosszú távon megszívom ezzel, ha továbbra is így csinálom:)))) Hátránya: az egész konyha tele van meggymagokkal utána. Na meg a szemre sem árt vigyázni.:))
Korábban kérdezték, hogy vajon a gyümölcscentrifugát málnához is lehet-e használni? Tegnap málnadzsemet főztem be, a málnát átkergettem a gépen és nagyon jó állagú sűrű levet kaptam - ebből lett a dzsem. Ebbe a lébe egy mag sem került bele és a szűrő sem dugult el. A maradék (zacc) lédúsabb maradt mint pld, az almánál - ezzel most molyolok, ivólé lesz belőle, azonnali felhasználásra.
Kaptam valami edényt és gőzőm sincs, mit lehet vele kezdeni. Rémlik valami "Fanni gyümölcslényerő edény" még a 70-es évekből. Talán az? És ha igen, hogyan kell használni?
Epikurosz, ezt a gépet már rég feltalálták :)) Champion a neve, és nem gyc, hanem gyümölcsprés. Először trutymósítja a cuccot, utána pedig egy húsdarálószerű részen keresztük kipréseli belőle a levet. Azt hiszem már 1955 óta így csinálja...Persze nem minden prés vágja össze előre a gyümit, a többség csak kipréseli. mindenféleképpen sokkal jobbak a prések, mint a gyc-k, nem pazarolnak annyit, magtejet és magpástétomokat is lehet a jobbakkal készíteni. Megbírkóznak a zöldlevelűekkel is. Itthon is lehet jó gypréseket kapni, pl a már említett Green Star, aztán a Champion, Solostar II stb.
"elobb osszedaralni, aztan kipreselni. No en ezt narancsfelelkkel nem teszem - mert lehet rengeteg jo dolog a feher reszeben, a membranban"
A csigapréseket (screw press, extruder, expeller) kifejezetten ajánlják leveles zöldségek, gabonacsírák (a rákmegelőzés, gyógyítás alap terméke a búzacsíra) kipréselésére. A gyümölcscentrifuga (juicer) ezekkel a növényi részekkel nem is tud mit kezdeni.
(Megj.: Az angol szövegekben az expeller neve is juicer.)
1. Igen. 2. "1.6 Pectin A citrusfélék gyümölcseinek fehér rostos szövetei, amik közvetlenül a héj alatt vannak, kimutathatóan segítenek a rák elburjánzásának meggátlásában. Dr. Lawrence Taylor napi 15 grammot is javasol, akár kapható kivonat formájában is."(forrás)
Akkor a pres alatt azt erted, hogy elobb osszedaralni, aztan kipreselni. No en ezt narancsfelelkkel nem teszem - mert lehet rengeteg jo dolog a feher reszeben, a membranban, ha nem jo az ize nem eszem meg. Talalni sok jo dolgot ott is, ahol az iz is jo. . .
Megvettem, végülis jó, mert könnyen használható, a tisztítása is egyszerű. Ennyit tényleg megért, bár kénytelen voltam bionarancsot venni, mert más nem volt a sparban :( Így egy kicsit drága volta mai lé :D Egyébként 3 közepes narancsból kb. 3 dl jött ki.
Jobb lett volna visszaolvasnod a fórumban. De, vannak: 1. kézi nyomók 2. citrusfacsarók, citrusprések 3. gyüm.centrifugák (http://en.wikipedia.org/wiki/Juicer) 4. gyüm.prések
Valamennyi biztos kijön. Én a helyedben sokat nem töprengenék, megvenném oszt kész, 2000 Ft.ot megér. Mindenesetre, a csomagolást őrizd meg, és ha meggondolod magad, ajándékozd el egy kedves ismerősödnek. Tapasztalatot mindenképp nyersz vele, ráadásul olcsón. Én, a 36k-s Philips centrimmel így vagyok, előbb-utóbb prést fogok venni, de addig is 1-2 évig jó ez, és majd valamelyik rokon nagyon fog örülni neki, és imába foglalja a nevem. Kell ennél több?