Keresés

Részletes keresés

bmari62 Creative Commons License 2008.07.24 0 0 447

Még arra nem válaszoltam, hogy mennyi ideig kell párolni???

Mivel alulra van a víz betöltve  - elvileg míg ki nem fogy, de a gyümölcs mennyiségétől függ és ha közben megnézed a gyümölcsöt és közben meg is kavarod, látod mennyire puha, mennyi lé lehet még benne...és az aljára utána is lehet tölteni még vizet.Ha nem világos valami, írjál...szia

Előzmény: bmari62 (446)
bmari62 Creative Commons License 2008.07.24 0 0 446

Ismét későn vettem észre a választ, de azt tudom, hogy sokfélét készítettem, kajsziból, szilvából, birsből, férjem szerint egy kicsit befőtt íze van....de ha visszaönti az első lét akkor elég sűrűre lehet készíteni és ha a gőztől fellazul, jól össze lehet kavarni a végét.Nekem nagyon ízlett, lehet egy kis citsomsavval, vagy citromlével ízesíteni és nem barnul meg....igaz az őszibarackból a legfinomabb.

Nagyon sok rostoslevet készítettem hagyományosan gyümölcscentrifugával...hozzá 1 liter vízés 20 dkg cukorral /amit 10 percig főztem/   ....ezt 1 l gyümölcslével keverve 10 percig dunsztoltam 90 fokon...

De ezzel kényelmesebb....érdemes kipróbálni..

 

Ha a lé megfogta  műanyagot, forró hypós vízzel lehet halványítani és talán ciffel súrolni...

Előzmény: minka456 (441)
ZsuR Creative Commons License 2008.07.24 0 0 445
Szia - en nem tudtam eltuntetni a sarga elszinezodest a gepbol, amikor muanyag burkolatu gepem volt.
Ami az eltarthatosagot illeti - eppen a frissessege az ami miatt a gyumolcscentrifugak jo, ivas elott elkeszitve. A hatrany persze, a sok mosogatas.


Előzmény: Törölt nick (444)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.24 0 0 444
Sziasztok! Tegnap vettem egy Philips HR 1851-esz Gyc.-t. Megvagyok vele nagyon elégedve. gyors, nem is zajos és gazdaságos. Olyan kérdésem viszont lenne, hogy ha pl. sárgarépát centriztek, akkor az utána maradó elszíneződést mivel lehet a legjobban eltüntetni, ugyanis fehér a belseje a gépnek. Ja és ha az ember többet facsar akkor eltartható 1-2 napig a hűtőben?
carpediem71 Creative Commons License 2008.07.23 0 0 443
Sziasztok! Minka456 megírod az orosz gép pontos típusát? Köszönettel:Magdi
EperésSör Creative Commons License 2008.07.22 0 0 442

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van-e lényegi különbség a Philips HR1865 / 61 / 58-as verziók között, avagy csak termékfrissítés/ráncfelvarrásról van szó?

Az adatlapjaikban nem találtam különbséget, (vagy csak annyit talán, hogy az 58-as 650w a többi meg ár 700w-os).

Érdemes a legújabbat venni, vagy jó a bevált régebbi is?

Előre is köszönöm a tanácsokat!

üdw,

minka456 Creative Commons License 2008.07.06 0 0 441
Kösz a választ!!

Már azt hittem, bezárták a topikot, hogy senki nem reagált.
Valami hasonlót sejtettem, de hiányzott hozzá a kezelési leírás.
Szeretném még kérdezni:
- az így kapott lének nincsen nagyon "főtt" íze?
- mennyi ideig kell párolni, ill. miből veszed észre, hogy abbahagyhatod?
- milyen gyümölcsökkel próbálkoztál és mik a tapasztalataid velük?

Én az utóbbi 10-15 évben, mióta nagy fagyasztóládám van, inkább annak segítségével csinálok levet (magozott meggy, lebogyózott-összenyomkodott ribizli tömbbe fagyasztva várja, hogy ha télen kiveszem, lassan kiengedve leadja a kristálytiszta levét, amit frissen isznak a gyerekek-unokák, a gyümölcshúsból meg lehet dzsem, süti, akármi). Ez még abból a szempontból is jó, hogy a nyári munkacsúcsot ezzel kikerülhetjük.

Almához ez a fagyasztós-technika nem igazán jó, mert valahogy a fagyott almából préselt lének fura íze van. A kissé hibás almákat gy.centrifugával dolgozzuk fel (orosz centrifugáim vannak, amik ugyan ölég rondák, de nagyon jók, erősek, nagyteljesítményűek és taplószáraz, ami kijön belőlük, utóljára a szolnoki KGST-piacon vettem egyet 2000 Ft-ért a 90-es évek elején). Ha még lehet ilyeneket kapni valahol, melegen ajánlom őket mindenkinek! Kollégáimnak vannak elegánsabbak - Philips, Braun - de a tapasztalatcsere szerint az oroszok a nyerők.

Üdv: Anna
Előzmény: bmari62 (440)
bmari62 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 440

Hello Anna!!!!

Nekem van hasonló edényem,  a neve lékészítő.

Alulra kell önteni a vizet  majd a következő lyukacsos részre a gyümölcsöt feldarabolva.A keletkező gőz kioldja a levet és az középen összegyűlik és kifolyik azon a kis csövön, amihez  egy csappal ellátott gumicső van.Meg szoktam kutyulni a gyümölcsöt közben, sőt az első liter levet visszaöntöm a gyümölcsre, mert az elég híg még.Kiforrázott üvegekbe lehet rögtön tölteni, vagy egy fazékba gyüjteni és felmelegítve száraz dunszba tenni.

A gyümölcsre lehet egy kis cukrot is tenni, ha nem elég édes.

Nem tudom elég érthető voltam e?

Kérdezz nyugodtan!!!

Előzmény: minka456 (437)
zsuzsi07 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 439
Én mostanában meggylevet csináltam, de senkinek nem volt kedve magozni. Régebbi tapasztalatból ezért úgy készítettem, hogy egyszerűen magostul beledobáltam a szemeket a présbe. A magokat szépen kilőtte - persze nem szabad lenyomni - , a meggylevet pedig kipréselte. Semmi baja nem lett a gépnek. (Persze lehet, hogy hosszú távon megszívom ezzel, ha továbbra is így csinálom:)))) Hátránya: az egész konyha tele van meggymagokkal utána. Na meg a szemre sem árt vigyázni.:))
Bandimacs Creative Commons License 2008.06.22 0 0 438
Korábban kérdezték, hogy vajon a gyümölcscentrifugát málnához is lehet-e használni?
Tegnap málnadzsemet főztem be, a málnát átkergettem a gépen és nagyon jó állagú sűrű levet kaptam - ebből lett a dzsem. Ebbe a lébe egy mag sem került bele és a szűrő sem dugult el.
A maradék (zacc) lédúsabb maradt mint pld, az almánál - ezzel most molyolok, ivólé lesz belőle, azonnali felhasználásra.


minka456 Creative Commons License 2008.03.31 0 0 437
Bocsi, a képeket valamiért nem vitte át.Előlnézet és méretBelülről. 3 ilyen lyukacsos van benne.
minka456 Creative Commons License 2008.03.31 0 0 436
SEGITSÉG !!

Kaptam valami edényt és gőzőm sincs, mit lehet vele kezdeni.
Rémlik valami "Fanni gyümölcslényerő edény" még a 70-es évekből. Talán az?
És ha igen, hogyan kell használni?

Nagyon hálás lennék némi felvilágosításért.

Előre is köszi:

Anna
TTAMAS Creative Commons License 2008.03.29 0 0 435
Az apja meg ismeretlen. :))
Előzmény: Epikurosz (434)
Epikurosz Creative Commons License 2008.03.29 0 0 434
Én is rájöttem, és írtam is erről. De nem baj, ha ismételjük, az a tudás anyja.
Előzmény: ritahayworth (433)
ritahayworth Creative Commons License 2008.03.28 0 0 433
Epikurosz, ezt a gépet már rég feltalálták :)) Champion a neve, és nem gyc, hanem gyümölcsprés. Először trutymósítja a cuccot, utána pedig egy húsdarálószerű részen keresztük kipréseli belőle a levet. Azt hiszem már 1955 óta így csinálja...Persze nem minden prés vágja össze előre a gyümit, a többség csak kipréseli. mindenféleképpen sokkal jobbak a prések, mint a gyc-k, nem pazarolnak annyit, magtejet és magpástétomokat is lehet a jobbakkal készíteni. Megbírkóznak a zöldlevelűekkel is. Itthon is lehet jó gypréseket kapni, pl a már említett Green Star, aztán a Champion, Solostar II stb.
Előzmény: Epikurosz (314)
TTAMAS Creative Commons License 2008.03.21 0 0 432

A tojást se felejtsétek el kipréselni, vagy csavarni.

 

Mármint a tiédet. Az enyémet féltem...

Előzmény: Epikurosz (431)
Epikurosz Creative Commons License 2008.03.21 0 0 431
Kellemes Húsvétot!
A tojást se felejtsétek el kipréselni, vagy csavarni. :-)
A nyuszit nem kell bántani.
ZsuR Creative Commons License 2008.03.11 0 0 430
No igen. .az ajanlatok, meg a megelozesek. . .

Előzmény: Epikurosz (428)
Epikurosz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 429
"elobb osszedaralni, aztan kipreselni. No en ezt narancsfelelkkel nem teszem - mert lehet rengeteg jo dolog a feher reszeben, a membranban"

A csigapréseket (screw press, extruder, expeller) kifejezetten ajánlják leveles zöldségek, gabonacsírák (a rákmegelőzés, gyógyítás alap terméke a búzacsíra) kipréselésére. A gyümölcscentrifuga (juicer) ezekkel a növényi részekkel nem is tud mit kezdeni.

(Megj.: Az angol szövegekben az expeller neve is juicer.)
Előzmény: ZsuR (427)
Epikurosz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 428
1. Igen.
2.
"1.6 Pectin
A citrusfélék gyümölcseinek fehér rostos szövetei, amik közvetlenül a héj alatt vannak, kimutathatóan segítenek a rák elburjánzásának meggátlásában. Dr. Lawrence Taylor napi 15 grammot is javasol, akár kapható kivonat formájában is."(forrás)
Előzmény: ZsuR (427)
ZsuR Creative Commons License 2008.03.11 0 0 427
Akkor a pres alatt azt erted, hogy elobb osszedaralni, aztan kipreselni. No en ezt narancsfelelkkel nem teszem - mert lehet rengeteg jo dolog a feher reszeben, a membranban, ha nem jo az ize nem eszem meg. Talalni sok jo dolgot ott is, ahol az iz is jo. . .
Előzmény: Epikurosz (425)
Epikurosz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 426
Link a #407-esben, 15k, kézi. van elektro is: Green Power, Green Star stb. ezek mind gy.prések.
Előzmény: Epikurosz (425)
Epikurosz Creative Commons License 2008.03.11 0 0 425
Pont a fehér membránban vannak valami nagyon hasznos anyagok, persze én is többnyire eldobom.

A gyümölcsprésekről itt már volt szó, rengeteg linket is beszúrtam én magam, de az előző műanyag, 25k forintos "húsörlő" is gy.prés.
Előzmény: ZsuR (423)
nyikszi Creative Commons License 2008.03.10 0 0 424
Megvettem, végülis jó, mert könnyen használható, a tisztítása is egyszerű. Ennyit tényleg megért, bár kénytelen voltam bionarancsot venni, mert más nem volt a sparban :( Így egy kicsit drága volta mai lé :D Egyébként 3 közepes narancsból kb. 3 dl jött ki.
Előzmény: Epikurosz (418)
ZsuR Creative Commons License 2008.03.10 0 0 423
A citrust ha ledaralod, a feher membranja nagyon nem izletes . . .

Mutass nekem egy gyumolcs prest, legyszives! Mert en nem talaltam. . .
Előzmény: Epikurosz (422)
Epikurosz Creative Commons License 2008.03.10 0 0 422
Igen.
A citrusprések azok a kicsi mütyürök. Lehetnek kéziek vagy elektromosak.

A gyümölcsprés a húsörlő elvén müxik, persze citruspréselésre is jó.
Előzmény: ZsuR (421)
ZsuR Creative Commons License 2008.03.10 0 0 421
Van citrus pres es kulon gyomolcs pres?
Előzmény: Epikurosz (420)
Epikurosz Creative Commons License 2008.03.09 0 0 420
Jobb lett volna visszaolvasnod a fórumban.
De, vannak:
1. kézi nyomók
2. citrusfacsarók, citrusprések
3. gyüm.centrifugák (http://en.wikipedia.org/wiki/Juicer)
4. gyüm.prések
Előzmény: nyikszi (419)
nyikszi Creative Commons License 2008.03.08 0 0 419
Igazad van. Néztem ezt is ami neked van, de az hogy préseli? Csak centrifugál, vagyis meg kell hámozni a gyümit, igaz?
Előzmény: Epikurosz (418)
Epikurosz Creative Commons License 2008.03.08 0 0 418
Valamennyi biztos kijön.
Én a helyedben sokat nem töprengenék, megvenném oszt kész, 2000 Ft.ot megér. Mindenesetre, a csomagolást őrizd meg, és ha meggondolod magad, ajándékozd el egy kedves ismerősödnek. Tapasztalatot mindenképp nyersz vele, ráadásul olcsón.
Én, a 36k-s Philips centrimmel így vagyok, előbb-utóbb prést fogok venni, de addig is 1-2 évig jó ez, és majd valamelyik rokon nagyon fog örülni neki, és imába foglalja a nevem. Kell ennél több?
Előzmény: nyikszi (416)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!