Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.30 0 0 2098

Megfordult a fejemben, hogy egybe főzöm, de anyósomnak mindenképpen szerettem volna ribizli dzsemet készíteni.

A "csak" meggyet is ki szerettem volna próbálni, és nem bántam meg, mert nagyon finom lett.

Talán hétvégén még lesz mindkettő a piacon, és lesz lehetőségem ötvözni a kettőt. :)

Egy biztos, ezeket a lekvárokat nem szabad kihagyni, mert isteni finomak.

 

Sárgabarackból sajnos még nem láttam olyat a piacunkon, amit érdemes lenne megvenni, de ebből én is őrült mennyiséget tervezek eltenni.

Nálunk ez a legnépszerűbb lekvár, egész évben erre várok. :)

Előzmény: Törölt nick (2097)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.29 0 0 2097

Egybe kellett volna főzni, mondjuk ribizli-meggy 1:2 arányban. Én holnap tervezek még egy kis meggylekvárt főzni, biztos, hogy kerül bele ribizli és feketeribizli.

Nálunk nagyon olcsó a meggy, pénteken jártam a piacon, már 150.ért is volt. Ma már nem volt olyan sok meggy, lehet, hogy kezd kifutni.  Nekem végre van saját  meggy is a kertben, de enni nem valami finom, így vettünk a piacon ma 2 kilót, és vettem 5 kiló gyönyörű sárgabarackot is, abból rögtön dzsem lett - már amit meg nem ettünk. Még sok sárgabarackot kell vennem, most számoltam ki, hogy minimum 70 üveggel kell főznöm (anyósnak heti 1 üveg, külföldön élő lánynak 10 üveg, magunknak kb 10 üveg.)

Előzmény: Törölt nick (2096)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.28 0 0 2096

Ma ribizlit és meggyet szelídítettünk. :)

Ribizliből dzsem, meggyből lekvár készült.

Előbbinek 700, utóbbinak 250 Ft volt kilója.

Ribizliből egy, Meggyből két kilót vettünk.

Olyan szép gyümölcsök voltak, hogy legszívesebben egybe főztem volna meg mindkettőt, az lett volna csak az igazán különleges lekvár. :)

Mindegy, így is nagyon finomra sikeredett, vegyeset pedig még kotyvaszthatok jövő héten is. :)

 

Íme a ribizili:

 

 

 

 

...és a meggy:

 

 

 

 

Nyámi-nyámi! :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.23 0 0 2095

Hétvégén 10 kiló meggyet tettünk el befőttnek, így volt szerencsém kipróbálni a gemkapcsos magozást.

Az elején még bénáztam, de hamar rá lehet érezni.

Ha az ember kitapasztalja, hogy milyen irányba nyomja bele a gemkapcsot, egy időn után már nagyon gyorsan lehet vele haladni.

Arra kell csak vigyázni, hogy ha közben berepül egy légy a konyhába, azt ne kezdjük el hessegetni, mert minden csupa meggy lesz. :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 2094

Ez a szerkentyű sem kerül túl sokba, és elég hatékonynak látszik:

 

http://www.youtube.com/watch?v=LevzJ7X1A_Q

Előzmény: Törölt nick (2090)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 2093

És csak úgy magában is meg lehet enni belőle egy jó adagot. :)

Előzmény: borsika79 (2089)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 2092

Köszönöm, zseniálisnak tűnik, eddig még sose hallottam. 

Előzmény: ásítósmacska (2091)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.06.17 0 0 2091

Nulla forintért előállíthatod: gemkapocs meghajlítva, vagy félbevágva, és parafadugóba szúrva.

 

Igaz, egyesével kell csinálni, de baromi gyorsan megy egy idő után. És 0% hibalehetőség.

 

http://martyhobby.blogspot.hu/2011/06/cseresznye-meggy-magozasa-egyszeruen.html

 

 

Előzmény: Törölt nick (2090)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.17 0 0 2090

Előástam a fagyasztóból a korai cseresznyéből eltett másfél kilónyit, hozzátettem ugyanannyi túlérett meteor meggyet. Zseniális dzsem lett belőle. Pektinnel csináltam, az idén még nem vettem quittint, az eperhez tavalyit használtam. 

Viszont a meggymagvaló berendezésről levettem a kezem. A cseresznyét azzal magvaltam anno, a meggy túl puha volt, azt kézzel. a cseresznye tele volt maggal, és csak akkor vettem észre, amikor belenyomtam a botmixert. Tud valaki megbízhatóbb meggymagvaló szerkezetet, mint a hausmeister? Adnék érte többet is, ha jól működne, de kéne referencia, mert ahhoz hogy egy újabb használhatatlan eszköz álljon a kamrámban, nem fűlik a fogam.

borsika79 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 2089
Ugye mondtam hogy finom!:)
Előzmény: Törölt nick (2088)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.15 0 0 2088

Csütörtökön sikerült összehozni az első feketeerdő dzsemet. :)

Egy picit eltértem a neten fellelhető receptektől.

A meggy, amiből készült, nagyon édes volt, ezért a valamivel több, mint egy kiló meggyhez csak 20 dkg cukrot tettem.

Étcsokiból viszont 100 g helyett 125-öt, mivel annyi volt egy tábla. :)

Quittin-ből is maradt még egy zacskóval a konyhaszekrényben, ezért azt is beleborítottam. :)

Ezúttal a fél citrom leve sem maradt ki.

Összességében azt kell, mondjam, hogy nagyon finom lett.

Talán elég lett volna 10 dkg a csokiból, de így is nagyon ízletes, és a cukor mennyiség is bőven elegendő.

Kicsit ugyan folyós lett, de ennél több Quittin-t már nem tudtam volna meggyónni. :)

5 kis üvegnyi lett, amiből egy már másnap a palacsintában végezte. :)

Ja, és majd elfelejtem...cseresznyepálinkát is tettem volna bele, de sehol sem kaptam.

 

 

 

 

 

 

 

 

Chilio Creative Commons License 2014.06.10 0 0 2087

Mézbogyót próbáltátok már lekvárnak?

 

(Igaz, hogy már leérett, de azért felteszem a kérdést.) :)

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2086

Ma voltunk a piacon, még dúl a földieper szezon. Megvár, gyógyulást!

Előzmény: Törölt nick (2079)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.06.05 0 0 2085

Semmi különös nincs az elkészítésében. Dr. Öetker szerint járunk el, csak kevesebb cukorral. A korábbi adagnál 12 kg gyümölcshöz 2,5 kg cukor került.

Előzmény: Törölt nick (2082)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.04 0 0 2084

Igen, köszi, van nekem is, nem rég vettem. :)

Előzmény: Törölt nick (2083)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2083

Befőzőtölcsér rulez!

Előzmény: Törölt nick (2080)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2082

Mennyi lesz ebből a kis mennyiségből?

Egy-másfél üveggel talán? :)

 

A receptet megkaphatnánk?

Nagyon kíváncsi lennék, hogy nálatok hogy készül.

Előzmény: Wassernyolcas (2077)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2081

Mitagadás, szép kis üvegek!

Az a középső magosat kenném fel legszívesebben egy nagy karéj vajas kenyérre. :)

 

Előzmény: ásítósmacska (2076)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2080

Engem sem zavar, ha lekváros lesz a kupak belseje. :)

Habár nem mindig szép látvány, de abszolúte nem zavaró, kibontás után le lehet mosni.

Azért nem töltöm csurig, mert óhatatlan, hogy egy kevés lekvár az üveg peremére kerüljön - legalábbis, ahogy én merem. :)

Ha pedig oda kerül, akkor a kupakban lévő gumi nem tud tökéletesen rázárni az üveg peremére, mert közte marad egy vékony réteg lekvár, ami esélyt ad a megromlásra.

Persze le lehet törölni, de én ezt inkább megspórolom. :)

A sterilizálás nálam annyiból áll, hogy mindent jól elmosok, majd az üvegeket 3 percre a mikróba teszem.

Előzmény: ásítósmacska (2075)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2079

Még ránézni is gyönyörűség. HA nem kapott volna el a kórság a múlt héten, én is főztem volna még többet. (Egy hétbe telt, míg kezdek kilábalni.)

Előzmény: Wassernyolcas (2077)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2078

Ilyenek nekem is vannak, de én ritkán veszek olyasmit, ami üvegbe van zárva:) Azt az alsót pl én eperhez használom. Ha mégis veszek, akkor sokszor az üveg miatt. Nekem a gyerekeim gyűjtik, kicsit röhejes, hogy teli doboz üveggel autózunk haza Ny. Európából, de hát ők meg teli üvegekkel utaznak el, kell a pótlás.

Elmentem tegnap a lidlbe, de az ördögnek tartoztam az úttal, egy darab normál kupak se volt, csak kisebbek és nagyobbak. Nem baj, tudok helyet ahol szokott lenni, és jobban megközelíthető nekem.

Előzmény: ásítósmacska (2076)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2077

A 2043 hozzászólásban bemutatott szamócalekvár annyira jól sikerült, hogy rádupláztunk:

ásítósmacska Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2076

További kedvenc üvegeim :)

 

 

Általában nem szoktam vásárolni bolti lekvárt, de ez az angol narancs-citrom-gyömbér (angol héten szokott lenni) nagyon finom. :)

 

Aztán:

 

 

No és málnalekvárt csakis ilyen üvegbe szoktam eltenni:

 

 

 

Vége a képeskönyvnek. :)

Előzmény: ásítósmacska (2074)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2075

A fedél csírátlanításával igazad van - engem nem zavar, hogy lekváros lesz a belső oldala. :)

 

EGyébként a befőzés előtti nagy hókuszpókuszos sterilizálást sokszor nem értem.... MAx 100 fokon, lobogó vízzel lehet csírátlanítani - a cukros lekvár meg 110 fokos, vagy még forróbb...  Nyilván elmossa az ember az üveget előtte (én mosogatógépben szoktam), de nem kell túlmisztifikálni a fertőtlenítést szvsz.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2071)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.06.03 0 0 2074

Üveget még soha életemben nem vettem üresen. :))))

És így is van vagy három rekesz a szuterénben, ami töltésre vár. :)

 

Ez az alak az egyik kedvencem, a Lidlből van:

 

 

 

Ráadásul nem kényszerből vásárolom ezt a fajta tésztaszószt, nagyon-nagyon finom, bőven megéri az árát.

 

Ebből is van már egy csomó:

 

 

 

És most erre a kis, kb. 150 ml-esre álltam rá:

 

 

Már több ismerőstől is kaptam, szóval gyarapodik a készlet. :)

Előzmény: Törölt nick (2072)
Chilio Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2073

Teljesen jól gondoltad! Egyet értek veled! :)

Előzmény: Törölt nick (2071)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2072

Az Auchan-ban ennek a kupaknak darabja 24 Ft-ért kapható.

Amúgy nagyon jó kis kupak, nekem is ez a kedvencem. :)

A tömzsi 370-es üveghez jó, ami 65 Ft.

A 720-as üveg 119 Ft, ami elég drága, a rá való 82mm-es lapka pedig 43 Ft.

Én úgy láttam, hogy itt a legnagyobb a választék.

 

Előzmény: ásítósmacska (2061)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2071

Végül is, ha sikerült teljesen csurig tölteni az üveget, akkor a kihűlés után már garantált a vákuum, ha fejre állítjuk, ha nem.

A fejre állításnak nem inkább az a funkciója, hogy a forró lekvár sterilizálja a kupakot, és az alatta lévő kevéske levegőt is?

Én mindig hagyok egy fél centi légrést, de csak azért, hogy ne kenjem össze az üveg száját a csurig töltésnél, mert akkor azzal kell molyolnom, hogy letisztogassam. :)

 

Előzmény: ásítósmacska (2060)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2070

Én sem teszek bele, nálam is a fejre állítós módszer vált be, viszont biztos, ami biztos, mindig dunsztolom.

Ha nagy mennyiségről van szó, akkor paplanok közé teszem, ha kevesebbről, akkor a kibélelt hűtőtáska is megteszi.

Előzmény: Törölt nick (2059)
Chilio Creative Commons License 2014.06.02 0 0 2069

Ó, ez nagyon jó! Köszi! :)

Van választék bőven!

(eddig kb. 6 félét láttam max. egy helyen)

 

Nekem most rengeteg földi cseresznyém lesz egyébként. Lila 'Mexikói', és sárga 'Perui'.

A lilát már 1 kivétellel mind elültettem, a sárgából kb. felét.

Ha érdekel valakit, még van vagy 12-16 db Perui földcseresznye (tomatillo) palántám eladó.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!