Egybe kellett volna főzni, mondjuk ribizli-meggy 1:2 arányban. Én holnap tervezek még egy kis meggylekvárt főzni, biztos, hogy kerül bele ribizli és feketeribizli.
Nálunk nagyon olcsó a meggy, pénteken jártam a piacon, már 150.ért is volt. Ma már nem volt olyan sok meggy, lehet, hogy kezd kifutni. Nekem végre van saját meggy is a kertben, de enni nem valami finom, így vettünk a piacon ma 2 kilót, és vettem 5 kiló gyönyörű sárgabarackot is, abból rögtön dzsem lett - már amit meg nem ettünk. Még sok sárgabarackot kell vennem, most számoltam ki, hogy minimum 70 üveggel kell főznöm (anyósnak heti 1 üveg, külföldön élő lánynak 10 üveg, magunknak kb 10 üveg.)
Előástam a fagyasztóból a korai cseresznyéből eltett másfél kilónyit, hozzátettem ugyanannyi túlérett meteor meggyet. Zseniális dzsem lett belőle. Pektinnel csináltam, az idén még nem vettem quittint, az eperhez tavalyit használtam.
Viszont a meggymagvaló berendezésről levettem a kezem. A cseresznyét azzal magvaltam anno, a meggy túl puha volt, azt kézzel. a cseresznye tele volt maggal, és csak akkor vettem észre, amikor belenyomtam a botmixert. Tud valaki megbízhatóbb meggymagvaló szerkezetet, mint a hausmeister? Adnék érte többet is, ha jól működne, de kéne referencia, mert ahhoz hogy egy újabb használhatatlan eszköz álljon a kamrámban, nem fűlik a fogam.
Engem sem zavar, ha lekváros lesz a kupak belseje. :)
Habár nem mindig szép látvány, de abszolúte nem zavaró, kibontás után le lehet mosni.
Azért nem töltöm csurig, mert óhatatlan, hogy egy kevés lekvár az üveg peremére kerüljön - legalábbis, ahogy én merem. :)
Ha pedig oda kerül, akkor a kupakban lévő gumi nem tud tökéletesen rázárni az üveg peremére, mert közte marad egy vékony réteg lekvár, ami esélyt ad a megromlásra.
Persze le lehet törölni, de én ezt inkább megspórolom. :)
A sterilizálás nálam annyiból áll, hogy mindent jól elmosok, majd az üvegeket 3 percre a mikróba teszem.
Ilyenek nekem is vannak, de én ritkán veszek olyasmit, ami üvegbe van zárva:) Azt az alsót pl én eperhez használom. Ha mégis veszek, akkor sokszor az üveg miatt. Nekem a gyerekeim gyűjtik, kicsit röhejes, hogy teli doboz üveggel autózunk haza Ny. Európából, de hát ők meg teli üvegekkel utaznak el, kell a pótlás.
Elmentem tegnap a lidlbe, de az ördögnek tartoztam az úttal, egy darab normál kupak se volt, csak kisebbek és nagyobbak. Nem baj, tudok helyet ahol szokott lenni, és jobban megközelíthető nekem.
A fedél csírátlanításával igazad van - engem nem zavar, hogy lekváros lesz a belső oldala. :)
EGyébként a befőzés előtti nagy hókuszpókuszos sterilizálást sokszor nem értem.... MAx 100 fokon, lobogó vízzel lehet csírátlanítani - a cukros lekvár meg 110 fokos, vagy még forróbb... Nyilván elmossa az ember az üveget előtte (én mosogatógépben szoktam), de nem kell túlmisztifikálni a fertőtlenítést szvsz.
Végül is, ha sikerült teljesen csurig tölteni az üveget, akkor a kihűlés után már garantált a vákuum, ha fejre állítjuk, ha nem.
A fejre állításnak nem inkább az a funkciója, hogy a forró lekvár sterilizálja a kupakot, és az alatta lévő kevéske levegőt is?
Én mindig hagyok egy fél centi légrést, de csak azért, hogy ne kenjem össze az üveg száját a csurig töltésnél, mert akkor azzal kell molyolnom, hogy letisztogassam. :)