Sziasztok! A laskagomba termesztéssel kapcsolatban kimerítő tapasztalataim vannak, de valószínű, hogy segitségre szorulok! Jejenleg van oltványom fűzfarönkbe (ez volt frissként), szalmába, (amelyről már nyersen ettem egy db gombafejet), nyárfagyalulékba,( karácsony táján frissen leszedve, elkészítve fantasztikusan finom volt). A kérdésem: a búzában lévő szaporitóanyagról mi a véleményetek? Továbbszaporitás szempontjából hogyan kell elkészíteni a tápanyagot? (Búzát forrázni, felfőzni, sterilizálni? Kisérleteimről majd írok!
Sziasztok! Vettem a Tescoban a dobozban termeszthető csiperkegombát, mindent az utasítás szerint csináltam, már meg is jelentek a kis fehér gombafonalak, de az a gond, hogy felül alig jöttek ki, oldalt a zacskó szélén viszonz annál sűrűbben. Viszont ott nem fognak tudni úgy megfelelően fejlődni, mint a föld tetején szabadon. Mit lehet ezzel kezdeni?
Szia!Lehet pincében, kamrában,ha van egy kicsi ablak,vagy egy 8 w -os energiatakarékos égő.olyan burkolat kell,hogy a padlót lehessen locsolni,kell nekik a pára.
Olvasom a gomba termesztési tapasztalatokat. Sokat olvasok a neten hogy hol kell igazán a gombát termeszteni. Igaz hogy a laska gombát lehet a ház kamrájában is termeszteni? Nekünk vályogból van a házunk és jó nagy kamránk van. Szeretnék a gombával komolyabban foglalkozni. Ha van valakinek konkrét tanácsa szívesen fogadom! köszönöm
Sziasztok!Mint fiatal pályakezdő szeretnék gombatermesztéssel (csiperke) foglalkozni. Segítséget szeretnék kérni a következő témákban. 6 helységet tudnék kialakítani polcos rendszerrel, 3 szinten. Egy teremben 72m2 termőfelület lenne. Egy ilyen teremnek milyen beruházási költségei vannak (elsősorban gépek, eszközök)? Egy négyzetméterre vetítve mennyibe kerül a 3. fázisú komposzt és a takaróanyag? Kelet-Magyarországon milyenek az értékesítési lehetőségek? Előre is köszönöm!
Emberek, Budapesttől 30 km-re 5-ös mellett jópár köbméter lótrágya ingyen elvihető. Egy esztendei érésű - napjainkig. Cserébe esetleg valami kis beoltott ill. átszőtt termőtalajt elfogadnék.
Szia Vismaior! Személyesen tudnál foglalkozni velünk, néhány kérdés erejéig kezdő számára? Ha már megyek a kerecsendi boltba, akkor találkozhatnánk, mert szavaidból azt vettem ki, hogy valahol ott vagy fellelhető:-))))) Túl sok számomra az internet nyújtotta információ, és jó lenne, ha valaki segítene az elindulásban. Várom válaszod, Csetbox
Akácon nehezebben marad meg a gomba,de sok éves tapasztalatom alapján mondhatom a kései laska megmarad rajta.Én találtam már kint a természetben is kései laskát akácon késő novemberben,tavasszal pedig pisztric gombát szedtem róla többször is.Valamint a júdásfülével is lehet találkozni sokszor. Egy kérdés:Van shii-take oltóanyagom,milyen fába érdemes oltani,és mikor?Kell-e valamire különösebben odafigyelni?
"Ez általánosságban biztosan így van, de én kb. 3 éve kivágtam egy ~30 centi átmérőjű akácot, kb másfél méteres tuskót hagyva, virágtartónak. Tavaly is, idén is termett ilyentájt, minden mesterséges beavatkozás nélkül. "
Akác tuskóm nekem is van, de eddig úgy tudtam, hogy azon semmilyen gomba nem terem. Ezek szerint laskát lehetne rajta termelni?
Mert tavasszal csapnék ki két akácot, meg van egy tuskó tavaly őszről is.
Arra gondoltam még, hogy az orogna bokrosunkban sok korhadós ág és lombos alj van, meg bodza is nőtt közé, amiből szintén vannak öregek amiket visszavágnék, 1-15 cm átmérőjű bodzatuskók lesznek.
Valamilyen gombát lehetne ott termeszteni?
Érdekességképpen általános leírás, hogyan termesztették az 1890-es években a csiperkét:
Nálam többször volt már nyárfarönkbe oltott laskagomba. Kb. egy évig teremhetett. Ez a kép a legnagyobb hozam időszakában készült. A problémám a rönkös technológiával az, hogy hosszú időt vesz igénybe míg átszövetés és az első termések megjelenése. Később a legnagyobb sajnálatomra a meztelencsigák is felfedezték. Nyárfa rönköt is időnként nem egyszerű beszerezni, akácban meg sajnos nem terem.
Most gondolkozom azon, hogy érdemes lenne a zsákos gombával kisérletezni. Egyszer már próbálkoztam kukoricacsutkával, de sajnos akkor nem jött össze, akkor még nem tudtam, hogy az alapanyagot fertőtleníteni kell.
Kukoricacsutkát már nem tudok szerezni, de napraforgószár és némi szalma keverékével fogok most kísérletezni.
Mostani próbálkozásom előkészítésekor lepődtem meg, amikor a gazdaboltban mondták - a több helyen említett fertőtlenítőszer a Fundazol - már nincs forgalomban. Tud valaki ajánlani valami másik vegyszert?
Szerintem ennek az az oka, hogy a dobozban levő komposzt tápanyaga kimerül, gombává lesz. Az erdőben, mezőn, kertben az elhalt füvek, falevelek évente pótolják azt amit mesterségesen csak gyűjtéssel, komposztálással lehet előállítani, így ott a táőpanyagellátás hellyel-közzel folyamatos.
A részletes program a rendezvény honlapján található, legfontosabb belőle, hogy a szombati (október 4.) napon lesz a legtöbb érdekes program: vásár, kutyaverseny, előadások stb., vasárnap pedig egy a szarvasgomba termesztésére koncentráló szakmai nap jön. Hőgyész egy aranyos dunántúli kisváros különlegessége, hogy itt található az első magyarországi termő szarvasgomba ültetvény, mellesleg a legnagyobb az országban. Vasárnap ez is megtekinthető.
Azokra is gondolva, akik szeretnék jó borokkal párosítani a szarvasgombát vagy csak szívükön viselik a környezetvédelem ügyét és feleslegesen nem autókáznak, egy külön busz is indul szombat reggeli indulással és esti visszaérkezéssel (Bp-Hőgyész-Bp), akit ez érdekel minél hamarabb jelentkezzen vagy telefonon: 06-70 2841178 vagy emailben: hypogea(kukac)yahoo.com, a várható költsége a busz útnak 2-3000 Ft.
Akit érdekel a szarvasgomba bármilyen oldalról (gasztronómia, gyűjtés, termesztés) annak részt "kell" vennie, :) mert ez lesz a Kárpát medence legjelentősebb hőgyészi szarvasgomba rendezvénye, legalábbis azok közül, amit október első hétvégéjén tartanak meg.
Szóval gyertek gyertek sokan és mindenki hozzon még egy embert is! Aki nem jön, kettőt küldjön!]
Hasonló cipőben járok, azaz én is vettem. Némi neten kutakodás után rájöttem, hogy nem lehet, és nem véletlenül olyan drága a gomba.
Az ugye köztudott, hogy amit mi gombának hívunk, az csak a termőtest, maga a gomba a táptalajt szövi át. Namármost ebből adódik a gombák növényekkel szembeni fő különbsége: a gombát nem lehet gazolni... Szóval ha egy vödör földben elkezd növekedni mindenféle növény, akkor a számunkra kívánatos kultúrnövény mellől kiirthatjuk a konkurenciát kézzel. Gombánál ez lehetetlen. Ha jól tudom, több gombafaj van, mint növényfaj, és ebből a hatalmas halmazból akarunk mi egyetlen gombát megóvni a versenytársaitól. A gombák többsége nem is képez általunk ehető termőtestet, gondolj az általun csak "penész" néven összefoglalt fajokra.
A gombatermesztés lényeg ezért a nagyjából sterilezett táptalaj beoltása az általunk kívánt fajjal, ami most a csiperke. Ekkor mire a konkurencia erőre kapna, ő már terem. De nem lehet ezt a termő állapotot folyamatos táplálék-utánpótlással fenntartani, mert egyre erősebbek lesznek a konkurens fajok. A tőzeg amúgy nem táplálék, az takaróanyag. Klasszikusan (mondjuk a két vh. közötti módszer) szalmás lótrágyával "etetik" a csiperkét, mégpedig úgy, hogy előtte a komposztálás során 70 fokig hagyják emelkedni a hőfokot, ami csírátlanít, és többször átforgatják, hogy mindegyik rész legyen bent a 70 fokon. Ma már gépekkel csírátlanítják a táptalajt.
Szóval ha letermett, ásd el a kertben, trágyának még jó, meg véletlen sikerek is. Spontán csiperketermést amúgy tapasztaltunk már, mikor apám kitalálta, hogy minek kétszer cipekedni, és a nyúltrágyát nem a trágyadombra vitte, hanem beásta a földbe. De irányítani nem tudtunk a termést, csak úgy spontán megjelent itt-ott a kertünkben, kb. tíz éven át, de mostanra megszűnt a jelenség.
Egy kérdésem lenne: vettem dobozos csiperkét, azt írja, hogy 4-5 hullámban fog teremni... a természetben miért terem évről-évre mindig? Nem lehetne ezt a dobozt valahogy további életben maradásra bírni? Pl. talaj réteges cserélésével, vagy nemtom... alulról az elhalt réteget ki, felülre friss tőzeget rá, hogy legyen mibe beleszőni magát, vagy akárhogy :) Esetleg letermést követően ültessem ki a gyümölcsfák alá?... Ötleteket szívesen várok! ;) Köszi előre is!
Gombatermesztés (konkrétan csiperke) témában írok majd szakdogát, és segítséget kérnék, hogy tudnátok-e mindenféle könyveket, szaklapokat, neten témába vágó oldalakat ajánlani, netán budapest és környéki segítőkész termesztőket, akinél lehet segítséget kérni?
szia csiprke és saminyont lehet termeszteni.a lótrágyábol,lehetőleg friss(1-2hetesnél nem régibb)és szalmás.éret fekete,szalonnás vagy túlzottan kiégett nem alkalmas.szalmával kel össze keverni és négy ött napon át érleleni persze közben meg locsolni.de többet meg tudsza www.gombalap.hu oldalon-vagy be irod a keresöbe csiperke termesztést.