Keresés

Részletes keresés

Lajos88 Creative Commons License 2019.07.14 -1 0 389

Úgy tűnik az FT-8 olyan mint a pornófilm amit állítólag senki sem néz mégis a letöltések rekordokat döntenek. Ezt is mindenki szidja mégis óriási népszerűségnek örvend. Akkor én most bevállalom, szoktam FT-8 módban rádiózni. Hogy ez nekem miért jó? A rádiózásban az érdekel hogy a saját magam építette rádióval és kiegészítőkkel a világ mely pontjait érem el és onnan milyen riportot kapok. Csevegni nem akarok. Ha akarnék arra ott van az FM átjátszóhálózat, és a DMR. Sok vád hangzik el hogy guminő meg a gépek maguktól rádióznak stb. A valóság az hogy nagyon is kell hozzá az ember ha szerény technikával akar eredményt elérni. Tudni kell melyik pillanatban melyik frekvencián kell kire kattintani. Egy sokak által hívott ritka DX esetén taktikázni kell ha nem tudok mindenkit lesöpörni kilowattokkal. De úgy tűnik nem vagyok egyedül ezekkel a gondolatokkal az FT-8 népszerűségét látva.

Előzmény: Törölt nick (388)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.14 -1 0 388

A CW az nálam evidencia. Legalább is, ahol megszerettem a rádiózást, ezzel együtt szerettem meg. És persze a mai napig nagyon sokan űzik, időnként nagy a zsufi a sávok CW szegmensében. Sokat fecsegni nem szeretek, legalábbis rádión, így az SSB csak akkor, ha valami érdekeset hallok.

Az összes digimód spektrumképét ill. hangját letöltöttem, ezek engem megfogtak. Annyit elvárok magamtól, hogy azért a QSO-t már ne a gépek csinálják egymásközt, hanem legalább a billentyűzetet kezeljem.

Az androidos alkalmazásokra azért kérdeztem rá, mert egy kitelepülésnél mégis csak kényelmesebb egy mobilról digizni, mint egy laptopról. Ez az egyik ok. A másik pedig, hogy a laptop LCD képernyőből származó zavart sehogy nem sikerült eddig kizárnom. A mobil meg LED-es, így annál ez nem áll fenn. Na, meg sokkal kisebb.

Az FT-8 és társai nagyon jók az aktuális terjedés felmérésére, mást nem írok róla, mert nem akarom a kedvelőit megsérteni. De kinek a pap, kinek a papné!

Természetesen az az amatőr vizsga meglesz, hiszen ahogy írod, mindig változik a rádiózás is, és mindig van mivel kísérletezni.

Előzmény: pacs_425 (387)
pacs_425 Creative Commons License 2019.07.14 -1 0 387

A vizsgát te tudod, de nem kér enni, jó ha van. Hátha fél év múlva megjelenik valami tetszetős digimód, amihez meg jól jönne. Vagy esetleg távíróhoz, fóniához.
Egyébként meg manapság szinte minden digimód PC-PC, ezen kár keseregni, én pl. nem ismerek olyat aki igazi RTTY masinával dolgozna.
Az FT8 nagy előnye, hogy mostoha körülmények között is működik és valós riportot kapsz, nem 599-et.
Az hogy a többségnek bejön, az egy dolog, majd lecseng, úgy ahogy lecsengett a JT65 is. Egyébként ott van a JS8 is FT8 alapokon, ezzel már lehetne keyboard to keyboard kommunikációt is folytatni, az amatőrtársak mégis tesznek rá magasról, mert valamiért jobb nekik az FT8. Pedig azon kívül is van még pár weak signal üzemmód, de azok sem túl népszerűek valamiért.
Ahogy elnézem a partnerek által adott infót RTTY vagy PSK üzemmódban, nagyrészt 60+ éves emberekkel akadok össze. Ez azért is édekes, mert az ilyen korú OM-ek úgy tűnik hogy megragadtak a több évtizedes üzemmódoknál és képtelenek váltani. Vagy ha igen, az újdonságot roppant nehezen tanulják meg, a különféle fórumokon olvasottak alapján már abba is többeknek beletört a bicskája, hogy összehozza a szoftvert, a PC-t és a rádiót. Ha összejött, akkor meg további buktató, hogy nem nagyon ismerik az új üzemmódot, ebből fakadóan kevés sikerrel használják. Ha végül sikerül belerázódni a dologba, akkor meg a Jóisten sem mozdítja ki őket onnan. :)
Az a gyanúm, hogy a gyakori váltások az életkorból fakadóan is nehézkesek, illetve sokan nem is követik a rádióamatőr világ változásait, így nem is ismerik az újabb lehetőségeket, nem is tudják hogy lenne mire váltani :)

Ez a nincs kivel rádiózni dolog is megérne egy misét, ha mindenki így gondolná, akkor egy idő után hallgatni való állomás sem lesz...
Egyébként meg a következő hetekben több sportolási lehetőség is adódik majd, pl. RTTY, BPSK63, Hell.
Ma még 19:00 UTC-ig tart a JS8 QSO Party, sajnos még nem jutottam rádió elé, így nem tudom hogy mekkora forgalom van.

Előzmény: Törölt nick (386)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.14 -1 0 386

Őszintén szólva nagyot csalódnék, ha csak ez a PC-PC QSO FT-8 és társai maradnának meg a digimódok közül, mivel leginkább a digimódok érdekelnek, meg néha a CW. Pedig igazad van, mert a többi egyre ritkább, így aztán megfontolom, hogy érdemes-e egyáltalán az adás technikai megvalósítására pénzt kidobnom, lásd antenna stb. kérdés. Így, legalább is nekem fölösleges az amatőr vizsga, ahogy eddig is elvoltam, ezután is elleszek SWL-ként. Mert, ha nincs kivel rádiózni, akkor minek? Jó, tudom, ez egyéni szocprobléma...

Előzmény: pacs_425 (383)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.13 -1 0 385

Igen, igen, elég ritka, de azért akad. A Hell meg Amerikában megy inkább, de az ugye messze van. Úgy néz ki, hogy a digimód kedvelői mentek át guminőzőbe az FT-8-cal és hasonló társaival.

Előzmény: pacs_425 (383)
Desert Rat Creative Commons License 2019.07.13 -1 0 384

Még egy kiegészítés!

A linkben feltüntetett dátum:  "Tuesday, 28 November 2017"  - a "buggy" megállapítás erre az időpontra vonatkozik.

Azóta több firmware változtatás kijött a GD77-hez - szerintem az aktuális verzió egészen jó, bár apró kellemetlenségeket tudnék említeni.

A "not great quality" az teljesen elfogadható helyzet, nyilván az alacsony árral kompromisszumot is kötünk, de távolról sem akkorát mint az árelőny.

A világ legjobb DMR rádiójával az a probléma, hogy ha nem jön be vagy megunjuk,akkor 200+ dollár áll a fiókban, így meg 70. Ha pedig tetszik, akkor még mindig lehet venni egy szuperebbet, ez pedig megmarad másodkészüléknek. Én végigcibáltam már a fél világon, ütöttem vágtam, ami ilyen szempontból még elférne benne, egy óra meg egy FM műsorvevő, és akkor ideális utazórádió lenne.

Előzmény: Desert Rat (381)
pacs_425 Creative Commons License 2019.07.13 -1 0 383

Ezt a droidost nem ismerem.
Maga az RTTY sem gyakori az utóbbi időben, kivéve hétvégenként ha sportolás van.
Ma voltam pár órácskát 20 méteren, egy nyikkanásnyi távgépírót sem hallottam.
A PSK még tartja magát, azon kívül az FT8 tarol. Viszonylag hosszan és feleslegesen CQ-ztam Olivia, THOR és Hell üzemmódokban. :(

Előzmény: Törölt nick (380)
bellatrix64 Creative Commons License 2019.07.13 -1 0 382

Hát ez az... 

ezért lett inkább a gd-77 ..   :-)

 

Előzmény: Desert Rat (381)
Desert Rat Creative Commons License 2019.07.13 -1 0 381

A Baofengről az írja a link:   "Does not talk to other DMR radios (uses a different vocoder), and only works on simplex mode."


Ha ez igaz, akkor nagyon nagy baj, mondhatni egyáltalán nem érdemes megvenni.

 

Előzmény: bellatrix64 (379)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.13 0 0 380
bellatrix64 Creative Commons License 2019.07.13 0 0 379

Köszönöm a válaszod!

Bár már döntöttem... gd-77 győzött. sőt annyira, hogy 3 napja meg is érkezett - német raktárból 72$ plusz 5 euro postáért.

hirtelen nem találom a linket, de találtam egy összehasonlítást vagy 5-6 dmr képes készülékről ahol ugyan egyiket sem ajánlotta a szerző de több pluszt kapott a gd-77.

hoppá megvan:

https://radiosification.blogspot.com/2017/11/comparison-of-dmr-radios.html

 

érdekes játékszer ez a dmr - szokni kell :-)

még egyszer köszi!

 

Előzmény: Desert Rat (378)
Desert Rat Creative Commons License 2019.07.10 0 0 378

Meg akartam hagyni másoknak az örömet, de ha nincs jelentkező akkor annyit ezekről, hogy Baofengem nincs, GD-77-em meg van, tehát nem tudom összehasonlítani őket. A GD-77 korántsem olyan vacak mint páran írták, nyilván nem határhelyzetekben kell használni egy olcsó rádiót, de amúgy mindent tud. Három dolog győzött meg hogy GD-77-et vegyek, az egyik az ára, a másik hogy akkor nem volt ebben az árkategóriában más, harmadik, hogy egy Roger Clark nevű ausztrál programozó elég alaposan tesztelte és irogatott róla  https://www.rogerclark.net.   Arra hogy kipróbálni mi ez az egész, tökéletesen alkalmas egy 20k HUF árú készülék (én még 86 dollárért kaptam), aztán ha annyira jó dolog a DMR rádiózás akkor lehet 60 meg 120k áron is venni rádiót, meg a csillagos ég a határ ahogy egyszer mondta egy fontos ember.

Előzmény: bellatrix64 (377)
bellatrix64 Creative Commons License 2019.07.01 0 0 377

Szervusztok!

 

Ha már digimód, egy kérdéssel zavarnálak Benneteket. (ha nagyon off akkor bocsánat előre is..)

Radioddty gd-77  vagy Baofeng RD 5R ? vagy bármi ami ebbe az árkategóriába belefér..  Ha már mindenféleképpen pénzt vernék el, hobbink dmr üzemmódjára...  Kb egy árban vannak eu-s raktárakban. Eddig csak analóg volt nekem kellene egy kis pro-kontra..

A lebeszélős véleményt is szívesen veszem!

8lnu zoli

 

 

 

mc68k Creative Commons License 2019.06.07 0 0 376

Köszönöm szépen a konstruktív hozzászólásokat.

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.06 0 0 375

Pont azért kérdeztem, mert volt egy jó rádió, jó áron 2m-re. A digimódok jó hír! :-))

Előzmény: pacs_425 (374)
pacs_425 Creative Commons License 2019.06.06 0 0 374

Azért van némi élet.
Dübörög az APRS, van SSTV. Hogy ontopik legyek, pont a napokban ad az ISS SSTV-n.
A klasszikus rádióamatőr beszélgetés a legkevesebb, de néha van. Aztán van részegen beszélgetés, meg lehet tudni egyes emberek egészségi állapotát kompletten (ami elhiszem hogy fontos, de nem 144 MHz-re való téma), ki mennyit ivott, milyen halat fogott, mikor vigyáz az unokákra. Több forgalom van a sáv alatt és felett mint a helyén, itt lehet hallani némi zsidózást, Orbánozást, Gyurcsányozást.  Néhány(?) lobotómián átesett ember szétnyomkodja az átjátszókat, idősebb OM-ek szórakozását tönkretéve.

Akik telefonpótlónak használták a sávot, már DMR-en vannak 70 centin (de ezt csak úgy hallottam, erre már egy fillért sem költöttem). Én szerencsére keveset fektettem 2 méteres cuccba, ezekkel a tapasztalatokkal gazdagodva 70 centire már csak egy Baofeng árát áldoztam, szerintem jól döntöttem.
Ha valaki komolyan URH-zni akar, ahhoz jó QTH, nagy felkészültség, jó antennák kellenek, és lehet várni a terjedést...

Előzmény: Törölt nick (373)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.06 0 0 373

Épp a múltkor kérdeztem, van-e még valaki 2m-en. Ezek szerint senki. Hiába, a rövidhullám, az már csak rövidhullám marad! Vagy feljebb költöztek volna GHz-es sávba?

Előzmény: pacs_425 (372)
pacs_425 Creative Commons License 2019.06.06 0 0 372

Gyakorlati hasznát én egyszer láttam, ismerősökkel beszéltünk meg találkozót, és késtek.
Tudtam hogy van a kocsiban APRS, így nem kellett hívogatni hogy hol vagytok már, pontosan láttam a mobilomon hogy merre járnak..

Egyébként ezek a kérdések bennem is felmerültek amikor először került elém ez a dolog.
Itt nem kusózik senki senkivel, üzenetet lehet küldeni, bár ezt nem próbáltam.
Talán vészhelyzeti kommunikációban lehet gyakorlati haszna, látod hogy merre jár a felmentő sereg.

Akkor untam el pár nap után a dolgot, amikor valaki emergency beacon-nel reklámozott egy rádiós találkozót. Elkönyveltem magamban hogy ez is e szép hobbi része, és valakinek pont ez a rész tetszik.
Az amúgy is üresen kongó 2m-es sávban nincsen útban senkinek, aki szereti, örüljön neki.

Előzmény: mc68k (366)
mc68k Creative Commons License 2019.06.06 0 0 371

Érdekel a többiek véleménye, hátha én látom rosszul. Neked mi a véleményed? Írd le, okuljunk belőle.

TamiBT Creative Commons License 2019.06.06 0 0 370

 - ha mar ennyire tudod a valaszokat, mi volt az eredeti szandekod a kerdessel?

Előzmény: mc68k (369)
mc68k Creative Commons License 2019.06.06 0 0 369

Az Android előtti időkben volt értelme az APRS-nek. Nem volt alternatívája, semmilyen formában sem. Az Android óta viszont örülök, ha már nem látják, hogy épp merre járok, mit csinálok? Mindenkinek a zsebében ott lapul a GPS + mobilinternet + chat + browser + youtube + minden, ráadásul 100x üzembiztosabban működik, mint az APRS rádiós kommunikáció.

 

Valóban eljárt az APRS felett is az idő, vagy csak én látom rosszul?

 

All comments welcome! :)

TamiBT Creative Commons License 2019.06.04 0 0 368
Előzmény: TamiBT (367)
TamiBT Creative Commons License 2019.06.04 0 0 367

 - igy nehez lesz :)

 - forditsuk meg a helyzetet: ha nezed, mit nezel? mit latsz? mit nem ertessz?

 

 - itt megtalalod, Zoli (5OB) es Zsolti (2ECZ) cikket a temarol..

Előzmény: mc68k (366)
mc68k Creative Commons License 2019.06.04 0 0 366

Köszi a választ!

 

Leírnád, hogy mi a gyakorlati haszna a dolognak? Nézem, de nem tudok rájönni... :)

TamiBT Creative Commons License 2019.06.04 0 0 365

 - en rendszeresen hasznalom, kocsiban allando uzemmod, eu-ban  'nyargalaszva' ez az ami mindig megy, en szeretem.

Előzmény: mc68k (364)
mc68k Creative Commons License 2019.06.04 0 0 364

Van itt még aktív rádióamatőr? :)

 

APRS-ről akar valaki beszélni? Milyen gyakorlati hasznát látjátok 2019-ben?

mc68k Creative Commons License 2019.05.28 0 0 363

Eladod-e az egyik TNC-t? Kellene a kísérleteimhez. Köszi!

Előzmény: Desert Rat (362)
Desert Rat Creative Commons License 2019.05.27 0 0 362

Nem jutottam vele még sehová, mert külföldön voltam, a TNC meg belföldön. Legújabb firmware-t szereztem hozzá, de még be kell iratni epromba. 

 

Előzmény: mc68k (361)
mc68k Creative Commons License 2019.05.27 0 0 361

Helló,

 

mire jutottál a TNCs projecttel? Engem érdekelne a dolog. 

Előzmény: Desert Rat (337)
omega482 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 360

Nincs adásom PSK üzemmódban. Vételem van. Nem utdom, hogy mixw program beállítási hiba, vagy az interface hibásodott meg. Hogyan lehetne a ptt hibát behatárolni?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!