Keresés

Részletes keresés

zsuzsa Creative Commons License 2011.02.27 0 0 555

Nagyon szeretjük a gombát. Este akarok csinálni olyta, hogy gombafejeket megtöltöm sonka-juhtúró-kapor keverékkel és betolom a sütőbe. Sóhaj... utánaolvastam, a juhtúróban sok a zsir és a kalória... megpróbálom részben sovány túróval helyettesiteni. majd mindnet lemérek. Próbáltam egyforma gombafejeket összeválogatni, hogy könnyen ki tudjam számolni

 

Idegenkedem mindnféle extrém diétától, nem vagyok hajlandó napokig csak fehérjét vagy csak shake-ket vagy káposztalevest enni,a csodaszerekben nem hiszek de ez az egészségeset enni mértékkel + mozgás logikusnak tünik.

 

Az rendben van, hogy a magas, vékony , fiatal lányomhoz képest az én alapanyagcserém vagy 600 kalóriával több ? ( öreg vagyok és kövér :-) tehát ö 1600 kalóriát fogyazst naponta ha csak iskolába megy én viszont 2200-at ha csak bemegyek az irodába dolgozni?

 

 

Előzmény: aranyhal32 (554)
aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 554

És szerintem egy nagyszerű ötlet fogyókúrázóknak: a gomba!

Amellett, hogy nagyon alacsony kalóriatartalmú, finom ételek készíthetőek belőle. A tavasz közeledtével érdemes közeli erdőkbe-mezőkre elmenni gyűjteni, így még pénzbe sem kerül! Nem kell különösebb szakértelem hozzá, szinte minden piacon működik gombavizsgáló, aki ingyen ellenőrzi a gombákat, és néhány alkalom után az ember már képes lesz biztosan felismerni a leggyakoribb fajokat. Így a gombagyűjtést egybe lehet kötni egy jó kis sétával-túrával, ami kalóriát is éget! Ráadásul családi program is lehet, a gyerekek nagyon élvezik a "vadászatot":-))

A felesleget pedig nagyon jól lehet szárítva vagy abárolva azután fagyasztva tartósítani, így télre is lesz tartalék bőven!

A gomba tehát : friss levegőn mozgás + ingyen beszerzett, alacsony kalóriatartalmú étel = egészség! :-)))

Én csak ajánlani tudom mindenkinek, ráadásul az erdei gomba íze ezerszer finomabb, mint a termesztett csiperkéé.

aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.27 0 0 553

Én a jól kiszárított gyömölcsöket befőttes üvegbe zárva tárolom, így simán eláll egy évig is.

 

Ami pedig a tejtermékeket illeti: valóban nem minden csomagoláson tüntetik fel az összetételt és kalóriatartalmat, de a neten sokmindent megtalálhatsz. Én pl. a pöttyös túrórudit nézegettem, a csomagoláson nem volt semmi írva az energiatartalomról, de a neten, a saját honlapjukon minden termékük részletes összetétele és kalóriatartalma fent van!

A neten szedtem össze kalóriatáblázatokat is, amiket lementettem, kinyomtattam. A sajtoknál tényleg nagy különbségek vannak, a zsírtartalomtól függően. Természetesen a zsírszegényeké a legalacsonyabb kalóriatartalom ( pl. Cottage Cheese ), de viszonylag kevés a feta sajté, és a camamberté is. Ettől függetlenül hasznosak, ezért én kis mennyiségben szinte minden nap eszem ( reggeli szendvicsemre 1-2 dkg-nyi trappsitát, edamit, vagy füstölt sajtot)

A Cottage cheese-t nemrég próbáltam ki, ez egy szemcsés, zsírszegény sajt. Nos, nem volt rossz, de leginkább a túróra hasonlít, savanykás íz nélkül. Ezért én a kenyeret kenem vele, nem a felvágottra rakom:-)) Szoktam ezen kívül sovány túrót is kennyi a kenyérre, margarin vagy vaj helyett, sokkal kevesebb kalória és jó fehérjeforrás.

Előzmény: zsuzsa (551)
zsuzsa Creative Commons License 2011.02.26 0 0 552

Elmentem tudományosan bevásárolni. Egy csomó tejterméken nincs rajta az összetétele. Ha az van a joghurton, hoyg 0% zsir, attól még én szeretném tudni, hogy mennyi kalória és nincs -e benne sok felesleges cukor .

 

Szomorúan tapasztaltam, hogy csaknem az összes sajt 40-50% -os zsirtartalmú. Csak köményest meg zsirszegény óvárit találtam ami 10%-os. Sőt a füstölt mozzarella is 40%-os zsirtartalmú a tájékoztató tábla szerint. Meg a zacskós friss mozzarella is :-(((( azt hittem abban kevesebb a zsir.Létezik, hogy a camembert-ben csak 20% ? azt tippeltem volna zsirosabbnak.

 

sajnos nekem csak egy kb 25 éves könyvem van a tápanyagok összetételéről, kellene néznem itt a neten valami korszerübbet, amiben az is benne van amit azóta találtak fel.

zsuzsa Creative Commons License 2011.02.25 0 0 551

Ja tényleg ez nagyon érdekelne : mennyi ideig áll el a házilag aszalt gyümölcs ? Ha nyáron aszalsz pl sárgabarackot, hol tárolod utána ?  Papirzacsó, üveg, zért edény, nyitott edény ? Végülis az lenne a cél, hogy legalább télig elálljon.

Előzmény: aranyhal32 (550)
aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 550

Nekünk is van aszalógépünk, és nagyon nagy hasznát vesszük!Sok gyümölcsöt, gombát aszalunk vele. Kicsit szárazabb lesz, mint a boltban kapható aszalt gyümölcs, de csak így áll el rendesen, legalábbis nekünk ez a tapasztalatunk.

Ami a mérést illeti: valóban csak egyszer kell lemérni és felírni a rendszeresen készített kaját kalóriatartalmát, utána már lehet számolni vele. Ha valamiből egy picit több vagy kevesebb kerül legközelebb bele, az nem nagy gond, jelentősen nem változtat úgysem a kalórián.

Előzmény: zsuzsa (549)
zsuzsa Creative Commons License 2011.02.24 0 0 549

Köszi, kipróbálom pulykamellel most  a jövő hét elején. Mármint az előtte-utána megmérést. Ki akarom azt is számolni, hány kalória van a túrógombócomban. Végülis csak egyszer kell végigszámolnom a recepteket.

 

Ésszerü keretek közt becsatlakozom a gyerekhez. Szeretek egy csomó mindnet amit neki a dietetikus összeirt ... Elég változatos, de furcsamód kevés benne a hús. vagy mi eszünk túl sokat ( azt hiszem ez az utóbbi... )

Sajnos most nagyon letepert az influenza és ilyenkor létkérdés a mézes tea... de szerencsére max évente egyszer van ilyen.

 

A tojásfehérjés megoldás nálam nem müködik, mert sok tojásfehérjétől kiütéseim lesznek, de meg vagyok nélküle vagy csak ritkán eszem.

 

Ötletszerüen ki szoktam próbálni egészségesebb dolgokat, ha jó akkor rendszeresitjük. Ilyen volt mostanában a sütőben sült cékla, krumpliból szintén a sütőben sült. A kókusztej majdnem jobb mint a tejszin ( na ez erős túlzás, sajnos imádom a tejszint )az ázsiai kajákba sose kell sajt, vaj, tejszin, tejföl.

 

Mewg fogyókúrától függetlenül azt tervezem, nyáron veszek egy aszalógépet. Vagyont költünk aszalt gyümölcsökre :-(   4-600 ft egy zacskó aszalt barack , szilva vagy meggy .

 

 

aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 547

Én úgy szoktam csinálni, hogy lemérem a kajához az összes hozzávalót nyersen, így ki tudom számolni az összkalória tartalmat. Ezután lemérem a kész ételt is, és ekkor már a kész étel súlyával tudok számolni. Sült húsoknál általában nem sokat méricskélek, a kisült húst mérem, és ehhez adok kb. plusz 20-30%-ot, ennyi lehet a sülési veszteség. A leveseknél-főzelékeknél pedig nem sokat változik az étel tömege, itt lemérem a hozzáadott vizet is, így ki tudom számolni, hogy mennyi a kész leves-főzelék tömege, amiből már tudok porciózni és számolni.   

Előzmény: zsuzsa (545)
romesz Creative Commons License 2011.02.22 0 0 546

A fozesnel tulajdonkeppen mindegy mit fozol.

De mindent merj le pontosan, grammra es add ossze az oket. Mikor kesz akkor arra figyelj hanyan hanyszor esztek belole es az egy adag.

Annak ha tudod a kaloria erteket akkor mar egyenesben vagy.

En pl nagyon sok tojast eszem, de csak a feherjet, abban csak 15 kaloria van drabonkent es fozve meg szoktam enni kb 4 darabot.

Eltelit es az egesz csak 60 kaloriara jon ki. Ha a sargajaval egyutt eszem akkor darabja 70 kaloria es raadasul egyetlen tojasban benne van a napi koleszterin szuksegletem nagy resze. Szoval csak ritkan eszem meg az egesz tojast mert mas etelekben is hozzajutok koleszterinhez.

Előzmény: zsuzsa (545)
zsuzsa Creative Commons License 2011.02.22 0 0 545

Ezt nem ismerem. Majd utánanézek. Bár magas kakaótartalmú étcsokiból nem tudok sokat zabálni, abból egy kocka elég.

Tul.képp már hónapok óta alakitgatom , hogy mit eszünk és a több zöldség mindnekinek izlik. Nem sütök olajban semmit.

 

 

Talán a gyerek is örülni fog ha látja rajtam, hogy én is odafigyelek magamra. Annak is nagyon örültek, hogy eljártam úszni. csak után közbejött sok munka, most meg influenza.

 

Köszi a tanácsokat. majd benézek ha haladtam valamit. Most még a "mit is főzzek" és "abban mennyi kalória van"-nál tartok :-))

Előzmény: romesz (544)
romesz Creative Commons License 2011.02.22 0 0 544

A csoki edesseg az erdekes, mivel en nagyon csoki zabalo vagyok, voltam. 

De a hutoben van 8 honapja 2 tabla csoki es nem erdekel, de valoszinu azert van ez igy, mert csokis protein szeletet szoktam enni naponta egyet.

 

 

Evvel ket legyet utok egycsapasra, mert csoki ehhsegemet is kielegitem es a napi szukseges protein 1/4-t is megkapom

Előzmény: zsuzsa (541)
romesz Creative Commons License 2011.02.22 0 0 543

Nem volt egyaltalan gondunk az atallasnal, sot sokszor nem tudtunk eleget enni, hogy meglegyen a napi kaloria bevitel es igy tul sok volt a deficitunk.

Mi soha nem akartunk tobbet mint 1000 deficitet igy minimum 1800-2000 kaloriat kellett ennunk, ezt napi 5-6 etkezessel oldottuk meg.

Ebben sok volt a rostos es a protein tartalmu kaja. 

Jelenleg is ugyan igy eszunk, de mar nem figyelunk annyira a magas deficitre. sokszor van, hogy csak 300 a deficit. Az igaz nem is valtozott a sulyunk szinte semmit. En nem vagyok ott ahol szerettem volna, de nem idegesit, mert mar tetszik amit latok a tukorben es a a ruhaim is jobban neznek ki rajtam :)

En is 105 kilorol indultam es most 80 korul vagyok. Ha tudod tartani a napi ezer deficitet akkor heti 1 kilotol szabadulhtsz meg, de nem panikolj ha esetleg csak kevesebb valtozik. Nagyon fontos a vizivas, en napi 3 neha 4 litert is megiszom.

Mikor 105 voltam nem birtam en sem a mozgast, de szepen raszoktam es most mar napi 18-20 kikometert is tudok gyalogolni, komolyabb kifaradas nelkul.

Előzmény: zsuzsa (541)
zsuzsa Creative Commons License 2011.02.22 0 0 542

venni-t irtam menni helyett...

Előzmény: zsuzsa (541)
zsuzsa Creative Commons License 2011.02.22 0 0 541

Jó, köszi. A gyerekemnek kell főznöm. Ő irigylésreméltő 18-as testömeg index-szel rendelkezik, de versenysport abbahagyása után nem úgy alakul az alakja ahogy szeretné....kapott egy étrendet ami mellett kondizik. A másik gyerekem viszint még keményen versenysportol, szóval kétféle igényt kell figyelembe vennem főzéskor. Illetve hármat, csak az enyém már vagy tiz éve a háttérbe szorul. Sajnos egy  dagadt, majd 100 kg-os öregedő nő vagyok, szerencsére belgyógyászatilag rendben, némi koleszterinproblémától eltekinte ( pár hónapja kivizsgáltattam, amikor volt egy kis plusz pénzem )

 

Talán az alakformálós gyerekemhez becsatlakozhatnék. Kondizni nem tudok, amióta ilyne dagadt vagyok, be sincs kedvem venni, nem ismerem ezeket a modern gépeket, de jól úszom .

 

Amikor átálltatok erre a számolgatós étrendre, nagyon nehéz volt az első időszak? Úgy értem nem volt csokoládé stb éhségetek?

Előzmény: romesz (540)
romesz Creative Commons License 2011.02.22 0 0 540

Ha mindennek kulon szamoltad a kaloria erteket es aztan elosztottad annyival ahany gramm, akkor tudod a grammonkenti erteket.

Igy pontosan tudod hany kaloria az a mennyiseg amit megeszel belole.

A sutessel nem fog valtozni a benne leve kaloria ertek vagy ha igen akkor nem annyira sokat, hogy szamot tevo legyen.

 

Előzmény: zsuzsa (539)
zsuzsa Creative Commons License 2011.02.22 0 0 539

hmmm fura...vagy én zavarodtam bele a számolásba . Tehát ha veszek egy darab pulykamellet, ami kb 1,5 kg, teszek rá mittudomén fokhagymasót, szerecsendiót, megkenem kn 1 evőkanál olaqjjal, aztán sütőzacskóban megsütöm, összesül annyira amennyire. Kiveszem, levágok belőle egy 10 dkg-s szeletet az akkor 180 kalória, a táblázat szerint ( húsok, pulyka ) ?

Előzmény: romesz (538)
romesz Creative Commons License 2011.02.22 0 0 538

Minden etelnek a nyers kaloria tartalmaval szamolj.

A keszetelek is mind ugy vannak kiszamitva.

Előzmény: zsuzsa (537)
zsuzsa Creative Commons License 2011.02.22 0 0 537

Emberek !

 

Biztos van itt aki okosabb mint én. Az odáig érthető, hogy 10 dkg akármiben ( sonka, sajt, banán stb ) van ennyi vagy annyi kalória.

 

Hogy a fenébe számoljam ki, ha valami összetettebb dologról van szó ? Mondjuk szeretnék megtölteni sonkával-juhtúróval gombafejeket és megsütni sütöben. Veszem a sonkát, gombát, juhtúrót, megmérem súlyát , nade miután megsül, sokat veszit a viztartalmából, főleg a gomba. Elpárolog, kijön belöle. Itt van tehát elkészitve a töltött gombafej ( vagy bármi más ) és fogalmam sincs mennyi kalória van 100 gr-ban

 

nagyon megköszönöm, ha valaki felokosit, hogy kell kiszámolni általam főzött-sütött ételek energiatartalmát.

aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.21 0 0 536

Sziasztok!

 

Az elmúlt három napban napi 4-6 órában elég kemény fizikai munkát végeztem a kertben, úgyhogy minden este hullafáradt vagyok. A kalóriabevitelem is emelkedett egy kicsit, napi 1.300-1.400 kcal közé, de nem aggódom, mert bőven elégetem a felesleget.

Veletek mi újság? Ki hogyan áll a fogyókúrával? Nem hiszem el, hogy senki sem fogyózik! Tessék hozzászólni, megosztani az örömöt-bánatot, hogy segíthessünk egymásnak!!!

aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.18 0 0 535

Én is úgy gondoltam, hogy legalább a fehérjebevitelemet kellene a normálishoz közelíteni, úgyhogy vacsorára egy fél csirkemellet ettem egy kis borsófőzelékkel. A napi kalóriaadagom így is 900 kcal alatt maradt:-(( Ma már jobban érzem magam, tök éhesen keltem fel, úgyhogy most kiadós reggelim volt: 6,5 dkg rozsos kenyérből, 2 dkg sovány túróból, 3 dkg sonkából és 2 dkg edami sajtból készítettem melegszendvicset, ami majdnem 300 kcal lett.

Egyébként reggel megmértem magam: 77,4 kg! Már -6,6 kg-nál tartok:-))

 

Vettem egy fitness pulzusmérő órát is, bár nem olyan profi, mint a tiétek, de az alapvető funkciók ezen is megvannak: be kell rajta állítani az egyéni paramétereket: kor, nem, magasság, súly, nyugalmi pulzusszám. Ezután meg lehet adni egy célzónát pulzustartományban vagy kalóriatartományban. Méri az aktuális pulzust, az aktuális kalóriafelhasználást, az átlagos pulzust, a max. pulzust, az átlagos kalóriafelhasználást, az összes elégetett kalóriát ( az alapanabolizmussal együtt), a célzónában eltöltött edzésidőt, az elégetett zsír mennyiségét. Edzés közben jelez, ha kiléptél a célzónából. Az utolsó edzés adatait eltárolja. Meg lehet adni egy egyéni szorzószámot is, ami az átlagostól eltérő egyéni kalóriaégetés szorzója. Ezt állítólag csak orvosi vizsgálatok alapján lehet megállapítani, úgyhogy ezzel nem nagyon foglalkoztam, maradt az átlagos értéken.

Remélem, azért ennek is jó hasznát fogom venni edzés közben:-))

Előzmény: romesz (534)
romesz Creative Commons License 2011.02.17 0 0 534

Ha nem nagyon megy az eves, akkor probalj meg legalabb protein gazdag etelt enni.

Mert az tuti, hogy ilyenkor nem zsirtol fog megszabadulni eloszor a szervezeted. 

 

Előzmény: aranyhal32 (532)
Quantumleap Creative Commons License 2011.02.17 0 0 533

A Schobert-kúrát kezdtem el. 90-ről akarok lemenni legalább 75-re. Annak a topikjába is írtam egy kérdést.

Előzmény: aranyhal32 (532)
aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 532

Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, mivel sohasem néztem-olvastam utána.

 

Egyébként elárulod, hány éves vagy? Milyen nemű, mekkorra súlyról indultál, mi a cél és milyen módszerrel fogyókúrázol? Persze csak ha nem titok:-)))

 

Nekem ma még alig volt kalóriabevitelem:-(( Lebetegedtem:-(( Csak reggeliztem, az ebéd is kimaradt, 16.00 óra körül ettem egy kis húslevest zöldséggel. Ma még ennem kéne valamit, de nem nagyon kívánom a kaját:-((

Előzmény: Quantumleap (531)
Quantumleap Creative Commons License 2011.02.17 0 0 531

Bár azon meg vagyok lepődve, hogy a vörösbortól kevesebb rakódik fel, mint a fehértől? Én fordítva tudtam.

Előzmény: aranyhal32 (529)
Quantumleap Creative Commons License 2011.02.17 0 0 530

Á, ahogy én ebből számolom, havi egyszeri ivászattal (száraz italokkal) még 1 kg sem fog rámrakódni.:)

Előzmény: aranyhal32 (529)
aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 529

Találtam gyorsan egy táblázatot alkoholos italokról, ebből lehet számolgatni:

 

 

Borok, sörök:

kcal

zsír/gramm

- Sherry, száraz (5 cl)

58

0

- Sherry, édes (5 cl)

60

0

- Pezsgő, száraz (1 dl)

62

0

- Vermuth, száraz (1 dl)

63

0

- Sherry cream (5 cl)

70

0

- Alkoholmentes sör (3 dl)

78

0

- Almabor (2 dl)

131

0

- Barnasör (3 dl)

165

0

- Fehérbor, édes (2 dl)

160

0

- Fehérbor, száraz (2 dl)

144

0

- Pezsgő, édes (1 dl)

79

0

- Sör, Pils (3 dl)

126

0

- Vörösbor, édes (2 dl)

157

0

- Vörösbor, száraz (2 dl)

130

0

 

Röviditalok (2cl):

kcal

zsír/gramm

- Gin

42

0

- Rum

46

0

- Konyak

47

0

- Gyomorkeserű

50

0

- Whisky

50

0

- Amaretto

64

0

- Bailey's

150

0

- Campari, narancs (2dl)

131

+

- Campari szódával (2 dl)

52

0

- Cola, rummal (2 dl)

156

0

- Gin Tonic (2 dl)

121

0

- Grog

87

0

- Ouzo

52

0

- Tojáslikőr

57

1

Előzmény: Quantumleap (524)
aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 528

Én nem iszok alkoholt, úgyhogy ilyen problémám nincs, de az biztos, hogy az alkoholos italoknak jelentős a kalóriatartalmuk, a neten megtalálod a pontos számértékeket. Ha tudod kb. hogy mennyit ittál, megvan a bevitt plussz kalória értéke. Ezt kell lemozognod, vagy megspórolnod a következő néhány nap bevitt kalóriájából ( bár jobb a mozgás ).

Amúgy 1 kg zsír = 7.000 kcal, úgyhogy ha úgy jobb neked, gondolhatsz arra, hogy egy ivászattal beviszel mondjuk plusz 2.000 kcal-át ( vagy többet, nem tudom, ez csak egy tipp), akkor kb. 30 dkg zsír rakódik rád:-)) Persze ez nem ilyen egyszerű és egyértelmű, de arra jó, hogy kicsit elriasszon vagy mértékletességre bírjon:-))

Előzmény: Quantumleap (524)
romesz Creative Commons License 2011.02.16 0 0 527

nem hiszem, hogy kulonosebb suly valtozas lehet egyszeri alkalombol,

de az biztos, hogy 1-2 napig tobb vizet fog vissza a szervezet 

en pl tudok 2-3 kilot is valtozni, ami aztan egy heten belul ujra lemegy.

tehat nem tartos a dolog

Előzmény: Quantumleap (526)
Quantumleap Creative Commons License 2011.02.16 0 0 526

És kábé mennyi súly jöhet vissza egy ilyen "szárazitalos" bulitól?

Előzmény: romesz (525)
romesz Creative Commons License 2011.02.16 0 0 525

"Mi van akkor, ha én többhónapos kúra mellett havonta egyszer bulizok"

 

Akkor keresztbe teszel kicsit magadnak, de ha tisztaban vagy vele, hogy tul sok kaloriat fogyasztottal, akkor nincs gond, mert elotte es utana intenzivebben kell mozognod es nem fogja a szervezeted nagyon megsinyleni. Kulonben szerintem mindegy, hogy szaraz vagy edes italt iszol, a kaloria nem tudja honnan erkezik.

Előzmény: Quantumleap (524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!