Keresés

Részletes keresés

pika pika Creative Commons License 2019.05.05 0 0 18354

Szintén,hasznos tanácsok,be is fogom tartani őket.

A recept is jól fog jönni OT 1019,előre is kösz.

Ha jól számolgatom,még egy másfél hetem van a kis szajkóig ,addig beszerzem a szükséges cuccokat,meg befejezem a röpdét.

Érdekes,hogy a pulykatápra,már én is gondoltam,a vadpulykák táplálkozási szokásaiból kiindulva,de mivel még senki sem írta eddig elvetettem a dolgot.ÚGY tűnik,mégis jól okoskodtam.

Üdv mindenkinek.

Előzmény: GarrulusG (18352)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.05 0 1 18353

Hello "öreg" motoros, én még emléxem a szajkóidra 2011-12 -ből, sőt, még részben a T.Thick vitákra is. Köztünk is volt anno némi szóváltás, ami nem mindig jól sült el, de az idő később igazol mindenkit.

Szerintem nagyon sok jó tapasztalatot gyüjtöttél, mert látható, hogy a madártartás eme dimenziója nálad is működik! Az etetéssel persze mindig megoszlanak a vélemények, és mindenki a maga által használt "bevált" kajára esküszik. Szerintem az " igazság" valahol interpolálva a különböző verziók között lehet.. :-S

Előzmény: GarrulusG (18352)
GarrulusG Creative Commons License 2019.05.05 0 1 18352

Még ha más is az álláspontom, mint Corvinak vagy Ot1019 -nek, a legnagyobb tisztelettel tekintek az irányukba. 

 

A prémium kutya és a macska tápok esetében a beltartalmi érteket kell figyelembe venni, ugyanígy ezt kell megtenni a pulykatáp esetében is. 

 

Az általam megjelölt ACANA táp, és pulyka indító keverék beltartalmi értéke, minden olyan fontos elemi összetevőt tartalmaz amely az intenzív növekedési szakaszban a kis szajkódnak szükséges. 

 

Ami az ilyen kis madarak esetében veszélyes az a szalmonella a bélférgesség, meg a trichomonas. Ezek kivédésére ugyanolyan nagy hangsúlyt kell fektetni, mint az etetésre. 

 

Majd megfogod látni, hogy mit összedugdos mindenfelé a szajkód, csak győzd utána takarítani a sok ide oda szórt és kent táplálékot. Ha gyorsan romlandó kajával teszi ezt, akkor hamar haragos zölddé fog válni a széklete a szalmonellától, és utána jó sokat kell majd dolgoznod hogy kiirtsd belőle a kórokozót. 

 

Én ezért javaslom a homogén és száraz tápok etetését, mert nap végére lesz időd a felesleget kitakarítani anélkül hogy azok megromlottak volna, mondjuk egy nyári kánikulában. 

 

Még szeretnék egy két gyakorlati tanácsot megfogalmazni: 

 

Olyan kerti voliert építs, amit akár ha kell mindennap ki tudsz tisztítani akár egy magasnyomású mosóval. Mivel első a betegségekkel szembeni védekezés. 

 

A volier felső részébe ahová aludni jár majd, tegyél nagyon sűrűn ágakat, és fölötte náddal zárd is le. Majd észreveszed hogy estére a szajkó koma meghülyül és keresi a helyét, hogy hol aludjon, na erre nagyon kényes, ezért fontos hogy jól el tudjon bújni estére. Észre fogod venni mert szürkületkor csak az fogja érdekelni, hogy hová bújjon el . 

 

Néhány WC papír gurigát tegyél majd a röpdébe vízszintesen, mert ide fogja eldugdosni a maradék kaját, ezt könnyen tudod majd cserélni. Soha ne hagyd hogy megromoljon benne valami. 

 

Jó nagy fürdő tál legyen neki, mert mindennap, még télen is megfürdik. Van olyan képem, amikor egy tojóra ráfagyott a víz mert úgy megfürdött télen :-) 

 

 

Előzmény: pika pika (18349)
corvi01 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 18351

Becsülendő, hogy fáradsz ez ügyben, de ha beírja a keresőbe, hogy --> lágyeleség kb. 120 találat között válogathat a bevált cuccok, de még hasznos tanácsok közt is..! :-S

Előzmény: ot1019 (18350)
ot1019 Creative Commons License 2019.05.05 0 0 18350

A mai nap folyamán beírom neked a recepteket :) Az a helyzet, hogy folyamatban van, mert most el kell mennem dolgozni, de ma meglesz, és aztán nekiláthatsz a legyártásnak, ha úgy döntesz, hogy ezt szeretnéd követni.

Előzmény: pika pika (18346)
pika pika Creative Commons License 2019.05.05 0 0 18349

Köszönöm Garrulus,hasznos volt.

Előzmény: GarrulusG (18347)
ot1019 Creative Commons License 2019.05.05 0 1 18348

Örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet :) Azért is gondoltam, hogy írok neked erről, mert nálad is látom azt, hogy a te is inkább a természetes vonalat részesíted előnyben táplálás terén, akárcsak én.

 

Olyan lágyeleségrecepteket tudok mondani, amivel nemhogy néhány hetes kortól, hanem megfelelően alkalmazva akár a tojásból kelés pillanatától tökéletes állapotúvá tudnád nevelni az ilyen madarakat. Én úgy vagyok vele, hogyha ezzel az etetési elvvel sikerrel felnőttek a keltetett fecskék, a napos rozsdafarkúak- és rigók, a 0 napos seregélyek, amelyeket én magam keltettem, majd vadítottam vissza, a szétcseszett pár napos kisverebek, cinkék, egy sor kényes tenyésztett madár stb., akkor a szajkónál is bizonyítani fog. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi években hogy' is mondjam, jó párszor kellett mások után is söprögetnem (hogy ne mondjam csúnyábban), így a végsőkig tönkretett, haldokló madarak is szép számmal jöttek vissza az életbe, majd regenerálódtak bámulatos módon. Őközülük olyan "finomságokat" említenék mint pl. a gyurgyalag, sarlósfecske, csonttollú. Legutóbbi nem mások által tönkretett, de olyan súlyosan sérült volt, hogy aligha épült volna fel "hagyományos" etetési móddal. A kedves párját kaptam meg papírvékonyan, a korábbi bolti lágyeleséges életmójának köszönhetően, majdhogy nem már haldokolva.

Volt néhány olyan eset, amikor kezdetben jobban tudták: tápanyagok, szuper madártápok, illő bánásmód-, és etetés, hozzá még jó adag kioktatás... aztán mikor a madár bemondta az unalmast, mit ad Isten, végül a faluszéli "túrós hülyegyereknél" kötött ki, aki aztán helyrehozta... volt olyan, amikor már néhány nap elteltével is drámai javulás mutatkozott. Ez nem valami isteni csoda, megkapja a madár a szakszerű táplálást és megindul a gyors regeneráció, amennyiben táplálékkal lett elszúrva. Rossz táplálással (még akkor is, ha meggyőződésünk, hogy amit adunk az teljesen jó, szakszerű) úgy meg lehet betegíteni, tönkre lehet tenni egy madarat, ami komolyabb fertőző betegségekkel is felér.

 

Most már a tárgyra térek. Amiket írtál az teljesen jó, két dolog kivételével, amiről lebeszélnélek. Az egyik ilyen a kutya- és macskatápok. Bármilyen kutya- és macskatáp, legyen az száraztáp, vagy konzerv, és legyen az a legszuperebb, legminőségibb, a madarak számára igen szakszerűtlen táplálékok. Ezeknek a használata onnan ered, hogy igénytelenebb madárfajok mint pl. a varjúfélék és a seregélyek anyányi tollas fiókái nevelését ezzel könnyen el lehet úgymond intézni, felnőnek. Ezért lett ez egykoron annyira népszerű. De ez a siker csak illúzió, mert hosszútávú tartásnál ez megbosszulja magát, főként akkor ha ez az etetési stílus továbbra is fennál. Hamarabb is kiderítehtő, hogy valami nem stimmel ezekkel az eledelekkel, mert ha ezeknek a madaraknak a napos, pár napos egyedeit próbálnánk kutyakajával nevelni, akkor az már kudarcba fulladna. De persze ebben-, meg egyéb esetekben is általában az arrogancia győz, és -tisztelet a kivételnek- a madarak vannak hibáztatva, meg mindenféle rejtett betegéset szokás feltételezni, ahelyett, hogy bevallanánk magunknak, hogy olyan is lehet, hogy esetleg rosszul lett etetve.

A másik dolog pedig az ásványianyagozás, azon belül is a kalciumozás. Régebben is sejtettem, hogy ez egy tévhit, mármint az, hogy ezeknek az adagolása szükséges. Ez valójában egy humbug, mert azt a hatást, amiért adjuk nem váltja ki, max. leterheli a madarat, a tejtermékekkel lehet jól és természetes módon kalciumot bevinni. Számomra bizonyíték erre, hogy amikor totál kalciumhiányosan megkapom a madarat reggel, olyat képzelj el, hogy a feje is elhajlik etetéskor, annyira puha, estére már megkeményedik a túrós etetéstől. Pedig korábban folyamatosan forgatták a kajáját mindenféle ásványianyagba. Vannak ezzel kapcsolatos fényképes dokumentációim is.

Van még manapság is néhány olyan elavult gondolkodású madaras, aki szerint a tejtermékek ártalmasak a madaraknak, illetve van ennek a körnek egy olyan ága, ami személyes indíttatásból támadja a túrós keverékeket. Ezekre a hangokra nem kell odafigyelni. A tejtermékek nemhogy nem ártalmasak, hanem elemi táplálékoknak kellene lenniük minden fogságban tartott lágyevő számára. A jófajta friss, félzsíros túróra ill. a reszelt sajtra gondolok ezalatt egészen pontosan.

Hála Istennek a legtöbben azért itt egyetértünk a túrós eleségek helyességével-, valamint a kutyakaja nem túl szakszerű voltával, leginkább a korábbi kellemetlen tapasztalataink miatt. Nekem is volt ezzel bőven. Persze ha SOS kajaként nézzük, ha vkinek 40 varjút kell menteni, akkor nincs más megoldás, de ha van egy-két madarad, akit szeretnél nagyon hosszú ideig épségben, egészségben tudni, akkor ezek a kaják erőteljesen kerülendők, amennyiben az ember meg tudja magának ezt engedni.

Huh, jó sokat írtam, remélem lesz idegzeted elolvasni. A következő hsz.-ban megadom neked a két pontos receptet, amire jelen pillanatban szükséged lesz akkor, ha így szeretnéd majd a leendő madárkádat etetni. Ha a fiatal fiókán kívül olyan kisszajkó gondolatát sem vetnéd el, aki kezdetben az a nagyon csoffadt, senkinek se kellő, madárnak is alig kinéző, visszamaradott kis szerencsétlenség, nos, abból is madarat tudsz csinálni a lágyeleségekkel, és az ilyen egyedek a későbbiekben nagyon hálásak. Ráadásul ez madármentés is, és 100%-ban etikus.

 

Előzmény: pika pika (18346)
GarrulusG Creative Commons License 2019.05.04 0 1 18347

Szia, nalam ami bevalt, es szep madarakat neveltem belole" ACANA szaraz kutyatap+ pulyka indito tap ( magas feherje, vitamin, nyomelem, + kokocidikum is van benne) a tobbi az csak jatek melle. * felszivo kepessegukig vizzel itasd fel a tapokat*

Zart tartasban a szalmonella, trichomonas, belfergesseg lesz meg nagy ellenfel a kezdeti idoszakban. 

 

Szep szajkokat neveltem bar en nem tudom hosszutavon zarva tartani őket. 

 

Kerdezted lehet e tobbet tartani egyszerre. En nem javaslom mert verik egymast kis helyen, viszont ha ki vannak engedve, meg mint a rossz gyerekek kergetoznek, es olyan vihancolos hangot hallatnak.

 

A himek szelidebbek, a tojok nekem semmilyen erdeklodest nrm mutattak irantam. 

 

Nyar vegen vedlenek utana ataltam veluk áztatott magokra . 8- 10 fele mag ( borsotol- kukoricaig ) 1 befottesuveg mag átmosva majd vizzel felengedve masnapra megszivja magat , almaecetes vizzel atoblitve es ment a hutobe. 

 

Ha ilyenkor kiengeded oket gyujtik majd a makkot egy darabig,  majd elmennek orokre....Jó szorakozast :-)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: pika pika (18346)
pika pika Creative Commons License 2019.05.03 0 0 18346

Kedves OT 1019!  Én megfogadom bárki tanácsát,úgy corvióét,mint a tiédet.Viszont,szerintem én nem írtam még semmit arról,hogy mivel szeretnék etetni.Napi szinten több órán keresztül van szerencsém,megfigyelni vadon élő szajkókat,ez alapján úgy látom főként rovarevők és fészerablásukat is láttam már közvetlen közelről,sőt azt tapasztalom,hogy jelentős eltérés van a meleg és hideg évszakbeli táplálkozásukban.Szerintem érdemes ezt is szem előtt tartani a fogságban tartott szajkók etetésénél,de eddigi írásaitok alapján,ti ezt sokkal jobban tudjátok nálam.Szóval azért tudok róluk egyet s mást,viszont ez mind felnőtt madarakra vonatkozik,úgy érzem ,ha felnő a szajkóm(ami ,még meg sincs )teljesen jól fogom táplálni.Azt viszont nagyon megköszönném,ha néhány hetes fióka táplálékokat írnátok .Én amire eddig gondoltam mint lehetséges nevelő kaja :giliszta,csiga ,mindenféle rovar,némi hús,némi főtt tojás,nyers tojás,áztatott,vagy konzerv kuta ill. macska kaja,meg ilyen baromfi tenyésztésben használatos vitamin és ásványi anyag készítmények.Egér kizárva,már csak azért is mert undorodom tőlük,másrészt szerintem nagyon sok szajkó él úgy hoy egy gramm egeret sem eszik.  Válaszotokat előre is köszönöm.

Előzmény: ot1019 (18343)
ot1019 Creative Commons License 2019.05.02 0 0 18345

Ladybee, ha ez cáfolat akart lenni az általam írtakra, akkor ez most nem jött össze. :-D :-D :-D

 

Elmondom miért. Van ugye a népes Fringillidae, vagyis Pintyfélék családja. Az ide sorolandó madárfajok nem egy nagy halmazban vannak itt összehajigálva, hanem itt ún. alcsaládok is szerepelnek ebben a családban, és azon belül vannak rendszerezve. Ez benne a csavar. Nevezetesen 4 alcsaládja van: A Fringillinae, vagyis Pintyformák. Ebben foglalnak helyet az ún. valódi pintyek nemzetsége a Fringilla nemzetség, ami előtagként a család nevét viseli magán. Az általad belinkelt Fringilla coelebs is itt foglal helyet. Nem túl népes alcsalád ill. nemzetség, mindössze 3 faj tartozik ide. A fent említett Erdei pinty mellett a Fringilla montifringilla, vagyis a Fenyőpinty és a Kék erdeipinty, vagy Teyde pinty, a Fringilla teydea. Utóbbi kettő nem költ nálunk, a legutóbbi ráadásul egzotikus, Kanári-szigeteki. A második alcsalád, az igen népes ún. Kúpcsőrűek alcsaládja, tudományos néven Carduelinae számos nemzetséggel és fajjal. A maradék két alcsaládban szintén egzotikus madarak szerepelnek (kántokmadarak, hawaii gyapjasmadarak), ez számunkra nem érdekes.

 

Szóval, hazai vonatkozásban az Erdei pinty és a Carduelinae alcsalád a lényeges. Utóbbiban van többek között a tengelic, zöldike, kienderike, csíz csicsörke, süvöltő, meggyvágó stb. Az alcsalád, ill. a Carduelis nemzetség a carduus=bogáncs szóról kapta a nevét, ami életmódjuk egyik jellegzetességét, az őszi-téli időszakban a bogáncs és egyéb gyomok csapatosan történő meglepését, és az ezeken való táplálékkeresést (termések bontogatását) jelöli. Ebben az alcsaládban a nemzetségektől függetlenül az életmódban, főként a fiókanevelésben lényeges eltérés már nem mutatkozik.

 

A kis rendszertanozás után a lényeg az, hogy az eredi pinty, illetve a Fringillinae alcsalád mindhárom tagja valóban csőrből etet rovarokkal úgy, mint a rovarevő madarak. Anyányi fiókáiknak már van, hogy növényi eredetű táplálékot is hordanak, de a hangsúly a fent említett etetési módon van. A Kúpcsőrűek alcsaládja kizárólag növényi táplálékon él, fiókáit a kelés pillanatától begyből öklendezett növényi eredetű táplálékkal eteti. Nem esznek rovarokat és csőrben sem hordanak rovarokat a fiókáknak. Etetés előtt a madárszülő táplálkozik, majd az álbegyben lévő táplálékból végigeteti teljes fészekaljat. Ha nem hiszed el, keress olyan témájú videókat a neten, amiben tengelic, zöldike, süvöltő eteti a fiókát. Van egy jó pár. Jó minőségű, közelről filmezett természetfilmek, amelyeken minden lényeges dolog látszik. De a természetben is meg lehet ezt figyelni, ha az ember ráér és van kedve hozzá. Neveltem már jópár Erdei pintyet, akkor a hozzá hasonlóan fiókakorban rovarevő kardinálisok jónéhány képviselőjét, és persze a Kúpcsőrűekből is a kanárik és tengelicek, zöldikék mellett az aprócska Zsezsét és Tűzpintyet is. A két csoport fiókái emésztésben, testfelépítésben, kajakérésben meg még egy csomó mindenben ég és föld. Attól még, hogy a különféle madaras kiadványokban, szakemberek által írt cikkekben mindenféle hülységet összeirkálnak a pintyfélék utódgondozásáról, azt nem kell készpénznek venni. Ez a mítosz egyrészt onnan eredhet, hogy miután az Erdei pinty és a (nem pintyféle) verebek rovarokkal etetnek, úgy vannak vele, hogy akkor biztosan az összes magevő kismadár is így csinálja. Másrészt meg onnan is jöhet, hogy látták, ahogyan a tengelic, zöldike stb. fészekanyagot hord a csőrében, és azt rovarnak nézték.

Előzmény: Ladybee (18339)
ot1019 Creative Commons License 2019.05.02 0 0 18344

Úgy értem, nem lehet csodát csinálni. Elírtam, bocs.

Előzmény: ot1019 (18343)
ot1019 Creative Commons License 2019.05.02 0 1 18343

Érdemes megfogadnod Corvi tanácsát. Én ehhez annyit tennék még hozzá, hogy nem a különféle bolti dolgokkal ilyen-olyan élőeleséggel, madártápokkal, kiegészítőkkel lehet a csodát csinálni, főleg nem szajkónál. Jófajta lágyeleségek kellenek kiegészítve természetes táplálékokkal, és minél inkább el kell szakadni a bolti "madaraknak való", "szakszerű" táplálékoktól. Pl. én magam már a seregélynél ezt meg tudtam tenni. A varjúféléknél is meg lehet. Meg is lett az eredménye, ami mindenképpen pozitív. Azt tudnod kell, hogy a szajkó a varjúfélék közül a legkényesebb az etetésre és viszonylag gyorsan megjelennek rajta a kedvezőtlen elváltozások, ha vmi nem stimmel a táplálékkal. Mindenesetre nagyon röviden annyit tudok mondani, hogy jobban jársz ha nem azt a jól bevált egeres-halas-nyers húsos vonalat tolod majd nála, főként nem nyakló nélkül. Vannak akik esküsznek erre, de a fészekrablásai mellett elléggé nagy arányban növény- és rovarevő szajkónak ezek az erős táplálékok hosszú távon ártalmat visznek be a szervezetébe. Ha belengondolunk az ipari csirke- és tojás valamint ezek tanyasi verzióinak esetére, akkor már adhatunk létjogosultságot ennek. Azt azért érdemes fontolóra venni, hogy a természetben gyűjtött madárfióka és madártojás beltartalma nem egyezik meg sem egy tömegtermelt mindenféle műkaján meg pelleten felnevelt rágcsálóéval, sem pedig a supermarketes akciós sprotniéval. Számos körülménytől függ még, hogy a madár hogyan reagál bizonyos táplálékokra. Én sem vagyok elvakult, ha tömegével kell menteni ilyen madarak fiókáit, akkor nem lehet válogatni a kajákban. Az más kérdés, ha csupaszok, mert akkor ezeken a hagyományosan ajánlott dolgokon nem fognak felnőni. Ebből is látszik, hogy itt valami nagy turpisság van. Én a kajára való odafigyelést elsősorban a hosszútávú megtartásra értem, és itt is csak azért mert sajnos látom a negatív példákat.

Mindegy, nem akarok igazán beleszólni, neveld azzal, amivel akarod. Annyi a szabály egyedül, hogy figyeld meg jól eleinte a madarad küllemét, állását, különös tekintettel a lábaira. Mellé nézzél meg egy csomó természetfotót a szajkóról. Úgy kell ügyeskedni, hogy a te madarad is mindvégig így nézzen ki. Egy vékonylábú, fürge madárnak kell maradnia a kintiekhez hasonlóan. Ha ez megváltozik idővel (ivarérettségére kiderül), tehát a láb elkezd vastagodni, torzulni, akkor el kell gondolkodni, mert nem biztos hogy itt megáll a folyamat. Sajnos előfordulhat, hogy ez még tovább romlik, tehát úgy eltorzul a láb, hogy a madár már szinte csak tyúkszerűen ül naphosszat, tollazata rettenetes, borzolt. Továbbmehet a dolog úgy, hogy a szemen hályogszerű elváltozás alakul ki, amitől megvakul. Itt szövődményként még glaukóma is kialakulhat. Az utóbbi években sokat láttam, tapasztaltam. Jószándékúlag írtam csak ezt. Ha érdekelnek ártalommentes lágyeleségek, akkor légyszíves jelezd.

Előzmény: pika pika (18342)
pika pika Creative Commons License 2019.05.01 0 0 18342

Teljesen igazad van.Mentségemül szolgáljon,hogy két hónapos kislányom,itt volt a karomban és már kezdett türelmetlenkedni.Köszönöm az információkat,akkor 1 szajkó lesz.Viszont azt még mekérdezném tőletek,hogy télen kell védeni valahogy a szajkót a hideg ellen?Mint már írtam 2 méteres röpde lessz ennek a fele drótháló ,másik fele deszka,tehát 1m ilyen másik olyan.Ez már elég neki télen,vagy kell valami odút betenni?Előre is köszönöm.

Előzmény: corvi01 (18341)
corvi01 Creative Commons License 2019.04.30 0 1 18341

Etetéssel kapcsolatban,csak egy felvetés.Plankton eleség nem jó,indító lenne,nem feltétlen a szuajkónak,de más kissebb kényesebb fiókának,mert az egy könnyen hozzáférhető komplex tápanyagforrás.Nem próbáltátok,még?

 

A 3 mondat valahogy nekem nem jön össze,,, ez most  önmagára válaszolt kérdés..? Vagy mi? :)

Tudod e fórum sem az irástudorok szakterülete, s nem is sikerűl mindig mindent érthetőre fogalmazni, de azért törekedünk rá!.. :-S

 

Fiatal varnyúféle madárnak a leghatásosabb a saját készítésű lágyeleség, nyers (baromfi, marha..) belsőségek, sok-sok rovar, gyümölcs...Macskatáp csak végesetben, kiegészítőnek vagy úgy sem!

 

A szajkó nem társas madár, a költést kivéve magányosan vadászgat, portyázgat. Nem igényli, hogy fészektársával tartsd őket, s az ivarérést követően meg konkrét rivalis problem is lehet belőle...

Előzmény: pika pika (18340)
pika pika Creative Commons License 2019.04.27 0 0 18340

ÉN,attól tartottam ,hogy pl. a zebrapintyhez hasonlóan,szinte figyeli az alkalmat,hogy kisurranjon a kezem mellett.

2×2×1.1m röpdét kezdtem építeni ez talán van akkora,hogy ez már ne fenyegessen.Ha két szajkót tartanék ,mindkettő fiatalon együtt nevelődne,nem veszekednének egymással vajon,Mert elgondolkodatott,hogy tényleg magányos lenne sokszor,hisz mindig nem tudunk foglalkozni vele,ezért gondoltam,hogy inkább nevelek kettő fiókát.

Etetéssel kapcsolatban,csak egy felvetés.Plankton eleség nem jó,indító lenne,nem feltétlen a szuajkónak,de más kissebb kényesebb fiókának,mert az egy könnyen hozzáférhető komplex tápanyagforrás.Nem próbáltátok,még?

Előzmény: corvi01 (18338)
Ladybee Creative Commons License 2019.04.26 0 1 18339

Előzmény: ot1019 (18336)
corvi01 Creative Commons License 2019.04.23 0 1 18338

.Igazából nem vagyok gyakorlatlan madaras,a neveléssel valszeg megbírkózom,csak azt nem tudom,mennyire szökős a szajkó,milyen szempontok alapján építsem  meg a lakhelyét?

 

Szóval sajna szökős! A varjúfélék közt a legkevésbé helyhez kötődő! Nem vitás, akadnak köztük ragaszkodó, kitartó példányok, de itt e topikban megfordulók korábbi tapasztalatait, meg sajátom egybevéve a történetnek az vége az, hogy  ivarérettségüket követően kicsi lesz nekik a "szük" környék, mi meg kevesek leszünk számukra.. :-S Nekem 2 ízben volt szajkóm ezidáig, az elsőt miután Ő is kijárogatott, lepuffantotte egy környékbeli puskás barom, a második viszont szép lassan meglépett! :-S

A mai túlurbanizált világban furának tünhet, de a madárnak teszünk jót azzal, ha nem engedjük össze vissza bóklászni, ha már fióka kortól elreboltuk őkelmét az övéiktől... :(

Előzmény: pika pika (18327)
corvi01 Creative Commons License 2019.04.23 0 1 18337

:D akkoo' ezt megbeszéltük...

Előzmény: ot1019 (18335)
ot1019 Creative Commons License 2019.04.22 0 1 18336

Belepofáznék egy kicsit ebbe az etetős dologba, ha nem gond. Most csak érintőlegesen, később bővebben. Elolvastam a fb-s leírást. Ebben a topikban már évekkel ezelőtt (ha más nem, akkor a jelenlévők közül az ún. kemény maggal) megfigyelések, utánajárások és vmilyen szinten megtörtént bizonyítás után, viszonylagos egyetértésben lefixálásra került, hogy a lisztkukacos fiókanevelés szakszerűtlen. Bizonyos esetekben mutathat (ideig-óráig) látszatsikerességet, de hosszú távon nem járható út. Véleményem szerint rövid távon se, de ez most hagyjuk... 

A másik pedig az, hogy nem az én egóm hizlalása-, hanem az emberkézbe került fiókák testi épsége érdekében jó lenne, ha sikerülne letisztázódnia a madaras fejekben annak, hogy melyik madár mivel eteti a fiókáit. Más szóval, légyszi ne tartsunk már ott még mindig, hogy a zöldike, tengelic, meggyvágó rovarokkal (is) eteti a fiókáit, mert ezek a fajok bizony egy deka rovart nem adnak a fiókáiknak. Eléggé szomorú, hogy hivatalos madaras kiadásokban is gyakran találkozhatunk ezzel a téves megállapítással. A Carduelinae alcsalád, vagyis a kúpcsőrűek tagjai tojásból kelés pillanatától növényi eredetű táplálékkal nevelnek, melynek összetétele, feldolgozottsága a fiókák fejlettségének függvényében változik. Fontos! a begytejet se keverjük ide, mert az egyrészt csak a valódi beggyel rendelkező madarak (pl. galambok, papagájok) kiváltsága, másrészt pedig az énekesmadár-alkatúak egyetlen családjára, vagy alcsaládjára se jellemző a begytej. Tehát ebben az esetben nincs is miről beszélni.

ot1019 Creative Commons License 2019.04.22 0 1 18335

Köszi szépen az elismerő szavakat, én hasonlóan vélekedem veled kapcsolatban :-) Én magam sem tudnék feláldozni egyetlen madarat sem, legyen szó bármekkora horderejű kísérletről, kutatásról. És mondjak valamit... én se lettem ettől több. :)))

 

Előzmény: corvi01 (18323)
Koncsik Ferenc Creative Commons License 2019.04.18 0 0 18334

Milyen táplálékkal nevelitek a szajkófiókát?

pika pika Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18333

Ja,és én is 2 3 légköbmétert tevezek,üdv.

pika pika Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18332

Köszönöm a segítséget,a trágya meg ricsaj nem baj,makkot majd szedünk neki mi a fiammal.

Előzmény: GarrulusG (18331)
GarrulusG Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18331

Szia Szajkó, a szeptemberi vedlésig jön vissza ha kiengeded. Utana ha mar gyujti a makkot el fog menni. A szelid szajko simogatni nem hagyja magat, de nem fél es korbeugral, emelgeti a búbját, es a nagyvedles utan szépen utanoz minden hangot a kornyezeteben. Igazabol egy maganyos madar, nagy térigénnyel, es mindenféle elfoglaltság igénnyel:-))

Negativumok: jo nagy adag trágyára számíts, tudnak hangoskodni is ami zavaro lehet. Kis helyet felejtsd el, legalabb 2 m3 kell egy madarnak. Regen irtam ide, de ha evekkel visszamesz talan lathatsz kepet matyikról :-)

 

 

Előzmény: pika pika (18330)
pika pika Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18330

Szia  ˘!Kiléptem a facebookról,nem is tervezek visszalépni,de amúgy köszi.Amúgy kérdezz nyugodtan,én azt kérdezném,hogy oldjam meg a kalitka tisztítást itató berakást stb.Ezért kérdeztem szökős e mert viszonylag nagy röpdét tervezek,és attól tartok,hogy amíg teszek veszek ki ne repüljön az ajtón.De olyan videókat is láttam,meg itt is írták,hogy szabadban röptetik a szajkót és nem megy el.Ez tényleg így van?

Koncsik Ferenc Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18329

Egy témába vágó facebook csoport

 

https://www.facebook.com/groups/387757678498078/

Koncsik Ferenc Creative Commons License 2019.04.16 0 0 18328

Szia! Nekem már volt szajkóm. Igaz más nevelte, nem én. Nem tapasztaltam, hogy szökni próbált volna. 

Idén megint szeretnék, de most saját magam felnevelve. Már fészek van, de azért lenne egy pár kérdésem.

pika pika Creative Commons License 2019.04.15 0 1 18327

Sziasztok ! Úgy tervezem,hogy kiskortól nevelek szajkót kézzel. A kérdésem az lenne a tapasztalt szajkósokhoz,hogy mennyire szelíd egy kézzel nevelt szajkó?PIci korában bent tartanám a lakásban,aztán kint egy tágas röpkalitban,nejemmel felváltva etetnénk.Igazából nem vagyok gyakorlatlan madaras,a neveléssel valszeg megbírkózom,csak azt nem tudom,mennyire szökős a szajkó,milyen szempontok alapján építsem  meg a lakhelyét? Az előző hozzászólónak lehet tudnék segíteni,mondjuk helyileg Nógrád megei vagyok.

Koncsik Ferenc Creative Commons License 2019.04.13 0 0 18326

Sziasztok! Szeretnék kézzel felnevelni szajkó fiókát. Van esetleg valakinek? Hogy tudnék hozzájutni?

azimo Creative Commons License 2019.03.30 0 0 18325

Szia

 

Én tudnék segíteni, csak kellene egy privát email cím a compontmailg@gmail.com címre.

 

üdv

Előzmény: evvelyn (18316)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!