Keresés

Részletes keresés

_kip_ Creative Commons License 2015.06.16 0 0 4077

A tulajdonos társadnak elővásárlási joga van.

 

Meghirdeted, eladod,csak mivel 50% így nehezebb.

 

Bíróság: közös tulajdnon megszüntetése, ha nem megy simán akkor árvereznek és levonják az eljárási költségeket, maradékkot meg megkapjátok 50-50%

Előzmény: pipi2015 (4075)
Tdizsolt Creative Commons License 2015.06.15 0 0 4076

 Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek,a problémámmal kihez lehet fordulni,ki segíthet és milyen módon?

 A történet a következő:

Kertes házban élek,a ház alatt pince/garázs van. A régi zúzott köves utat az önkormányzat jelenleg felújíttatja,térköves burkolatot kap.A garázslejárót minden lakó(köztük én is) az egykori/jelenlegi utcaszinthez igazítva alakíttattuk ki,minimális lejtéssel az utca felé.Az útépítő cég,fantasztikus módon a jelenlegi/régi szint fölé ment,és az útpadkát cca 20cm-el megemelte.Kérdésünkre azt válaszolták,a bejáró szintjeit majd "összehozzák" a padka szintjével. Magyarán a kifele lejtetett lejáró mostantól befele lesz lejtetve,ezáltal nem nehéz kitalálni,az esővíz az utcáról mindenhol a pincékbe fog folyni... Ha valaki tudna tanácsot adni,milyen (akár jogi) lehetőségeim vannak ez üggyel kapcsolatban,azt nagyon megköszönném. Az önkormányzat felé felejtős bármilyen lépést tennem,mert a polgármester pacsiban van az útépítő cég tulajával...(talán ezért is nyerte ő a közbeszerzési pályázatot...)

 A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv:

Tdizsolt 

pipi2015 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 4075

Elszeretném adni a zártkertet de fele-fele arányban tulajdonoljuk.  A rám eső részt hogyan tudom eladni?

Tonia Creative Commons License 2015.06.03 0 0 4074

Hát erre nem is gondoltam. Nekem az ügyvéd, az olyan volt , mint az orvos. A szava szent (volt idáig) Eszembe se jutott, hogy esetleg tévedhet. Hála Istennek nem volt még komoly gondom, csak egyszerü adásvételi szerződések, azzal meg általában tisztában van minden ügyvéd. De ezek után tényleg utána fogok nézni , ha van valami gondom több ügyvédnél is, sőt mostanában ez az orvosokra is vonatkozik sajnos.

Köszönöm a tanácsodat.

Előzmény: _kip_ (4073)
_kip_ Creative Commons License 2015.06.03 0 1 4073

Sőt érdemes több ügyvédet is megkérdezni, mert anno nekem 8eFt-t adott egy olyan tanácsot az ügyvéd, hogy "örüljek, hogy csak ennyitbukok"

A további 4 ügyvéddel viszont megtaláltuk a lehetőséget a garantált 100%-os győzelemhez.

Most mit is mondjak az elsőre??? A megbeszélésünkor keresgette az idevonartkozó törvényeket az én pénzemen, holott előre elküldtem még a paragrafus számot is amire hivatkozni akarok.

Előzmény: Tonia (4072)
Tonia Creative Commons License 2015.06.03 0 0 4072

Kedves kip! Azért nem ismerem a hitelszerződést, mert nem az én problémámról van szó,  csak engem nagyon aggaszt.

Én is így gondoltam, de biztosnak tartottam, hogy megkérdezzem itt is. Őszintén szólva a fiamról van szó, akinek annyira megromlott a házassága, hogy legszivesebben elköltözne albérletbe, de azt én is gondoltam, hogy továbbra is fizetnie kell a törlesztést is. Igazad van, én is ügyvédhez mennék, sőt fizetném is, ha erre fogadókészség lenne a fiam részéről. Sajnos nem erőltethetem.

Nagyon köszönöm a válaszod. 

Előzmény: _kip_ (4068)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.03 0 0 4071

Kedves Fórumozók.

 

Véleményeket szeretnék kérni a következő ügyben.

Adott egy ingatla, 1/2 tulajdon az enyém, 1/2 tulajdon x-é.

X évek óta nem nézett az ingatlanra, a felújítási, illetve a rezsi költségeket sem fizette.

Az ingatlan üresen áll, sem én, sem x nem költözött be.

x most be akar költözni élettársával.

Természetesen mivel semmit nem fizetett eddig, nem értek vele egyet.

Kérdéseim:

x élettársa beköltözhet oda, s ha igen, elég az x aláírása a bejelentői lapon, az enyém nem kell?

Ha megindítjuk a bíróságon a közös osztatlan tulajdon megszüntetését, x beköltözhet-e élettársával, amíg nem zárul le a per?

 

Köszönöm a válaszokat!

 

üdv. Lajos

murray Creative Commons License 2015.06.03 0 0 4070

sztem nem.

Előzmény: roberta77 (4069)
roberta77 Creative Commons License 2015.06.03 0 0 4069

Üdv kedved Fórumtársak!

A kérdésem a következő:

Haszonélvezőnek joga van egy ingatlanba víz illetve villany bevezetést elvégeztetni a tulajdonos tudta,beleegyezése illetve aláírása nélkül?

Köszönöm a választ!

Tisztelettel: Roberta

_kip_ Creative Commons License 2015.06.02 0 1 4068

A hitel szerződésben le van írva minden.

Attól, hogy elköltözik még adós társmarad....

 

Másik lehetőség, hogy elköltözik és "eladja" a lakásban maradónak a tulajdon részét.

Ekkor aki marad már csak az fizet. DE a deviza hitelek miatt elképzelhető, hogy 10 milláért vett lakásra felvettetek 8 milla hitelt, befizettetek már 4millát és most van 12 milla tartozás. A lakás jelenlegi piaci ára meg 7 milla..

Ha mákod van úgy tudsz elköltözni és az ott maradónak "eladni" a lakást, hogy egy kanyi vasat sem kapsz a tuladon részedért, de ő cserébe átvállalja a maradék hitelt.

 

Mindenképpen érdemes ügyvédhez és egy pénzügyekben/hitelközvetítő/ jártas emberhez elmenni (10-20eFt a tanács), hogy ne bukj millákat.

 

 

Előzmény: Tonia (4067)
Tonia Creative Commons License 2015.06.02 0 0 4067

Jó napot kivánok.

Lenne egy kérdésem.

Ha egy házaspár együtt vásárolt devizahitelre egy házat, ki fizeti tovább a költségeket, ha az egyik fél elköltözik? Lehet erre valami jogi megoldást találni?

 

Prézlivagány Creative Commons License 2015.05.21 0 0 4066

akkor kár lenne családiházat vennem:)

 

Előzmény: murray (4065)
murray Creative Commons License 2015.05.21 0 0 4065

ez egy társasház közös udvara?

 

pont ezért költöztem sajátkertes családi házba. 2m magas betonkerités mindenhol. amugy itt is megy az utcafronti P harc minden házban 3-4-5 autó van egyedül nekem van 1 autóm.

 

most képzeld el én a saját házam előtt nem állhatok meg teljes hosszúságban mert a szomszéd nem tud ráfordulni a kapujára a SUV-val. szólt is de mivel sokat segített ezzel azzal így ráhagytam felköveztem a fűvem felét amiatt és beljebb állok.

 

a kisajátitás a foglalás megy minden közös területen

Előzmény: Prézlivagány (4064)
Prézlivagány Creative Commons License 2015.05.19 0 0 4064

Természetesen az autójához nem nyúlok, csak törvényes eszközök érdeklnek.

Az az undorító, hogy elfoglalja a zölt területeket, a gyerekek nem tudnak játszani. Mi jogon sajátíja ki magának, ingyé'.

 

Előzmény: _kip_ (4063)
_kip_ Creative Commons License 2015.05.19 0 0 4063

Sajnos nem túl sokat tehetsz. EZ az átka a "közösnek".

 

Egy ismerősöm hasonlóképpen járt, neki "voltak segítő barátai" akik rendszeresen a rossz helyen parkoló autó elé és mögé mindenféle hasznos dolgot, mint pl: betontuskókat, traktor kerekeket stb pakoltak. Egy idő után megértette az illető és nem parkolt oda.

 

Az autójához ne nyúlj, mert Te szívod meg. A lepakolt lom meg akár a tiéd is lehet, csak most éppen nem tudtad máshova rakni.

Előzmény: Prézlivagány (4062)
Prézlivagány Creative Commons License 2015.05.19 0 0 4062

Tisztelt Mindenki!

 

Legyetek szívesek iránymutatást adni a következő témában:

 

Új lakó költözött a társasházunkba 2 éve, azóta mindkét gépkocsijával beáll az udvarra úgy, hogy a saját garázsomra alig tudok ráfordulni.

Próbáltam vele megbeszélni, de lesz....ja.

A garázsom miatt a jegyzőnél birtokvédelmet kértem. Azóta folyamatosan rágalmaz, becsmérel. ( hogy kiböködöm a gumijait, meg egy férge vagyok és nyuszi stb. mások előtt)

 

Abban kérnék segítséget, hogy milyen törvényes eszköz állhat rendelkezésemre?

Rágalmazási és becsületsértési pert nem szeretnék indítani, mert nem hiszek benne + nem szeretném az időmet ilyenre pazarolni.

Olyat olvastam, hogy senki nem sajátíthatja ki kizárólagosan használatra az oosztatlan közös tulajdon egyik részét.

A társasházi SZSMSZ-ben nincs rögzítve a parkolás, azaz pakolóhelyek sincsenek kialakítva, mégis a böhöm nagy autóival elfoglalja az egész iudvart.

Az udvaron történő parkolás megszüntetésérea közös tulajdonra történő hivatkopzással van lehetőségem keresetet beadni? Ha igen, hová?

 

Előre is köszönöm

 

drkaracsonyi Creative Commons License 2015.05.06 0 0 4061

Kedves juditta33!

 

Teljesen jogos azon igénye, miszerint nem kíván mindaddig adásvételi szerződést kötni, amíg az ingatlan átminősítése meg nem történik. Javaslom, hogy az eladóval együtt menjen be az önkormányzatba és a földhivatalba és érdeklődjön az ügy állásáról. 

Amennyiben mindenképpen a szóban forgó ingatlant kívánja megvásárolni, úgy javaslom egy előszerződés megkötését, DE pénzt ne adjon át az eladónak.

Ha az eladó nagyon ragaszkodik a foglalóhoz, úgy mindenképpen az előszerződést szerkesztő ügyvédnél helyezze ügyvédi letétbe az összeget. Így elkerüli azt a kellemetlen helyzetet, hogy a szerződés az eladó hibájából nem jön létre és az eladó az átadott összeget nem tudja önnek visszafizetni, mivel azt már odaadta a felújítást végző vállalkozónak. 

Azzal, hogy érdeklődött egy ügyvédnél még nem jött létre önök között megbízási szerződés. 

Tekintettel arra, hogy egy ház felújítása nagyon nagy és költséges munka, ezért javaslom, hogy olyan szakemberekkel dolgoztasson akiket ismer, vagy akikről megbízható forrásbál jó referenciát kapott. 

Mindenképpen ingatlanügyekben jártas ügyvédet válasszon, hiszen élete egyik legnagyobb befektetésére készül. 

 

Remélem tudtam segíteni. 

 

Előzmény: juditta33 (4058)
tramm Creative Commons License 2015.05.04 0 0 4060

ezt úgy kell csinálni, hogy megbízol az ügyvédedben és feltárod neki a problémádat, félelmeidet, ő pedig kiokoskodja a megfelelő biztosítékokat. Ha pedig a felújítást az eladóra bízod akkor... khm lúúúúúúzer!

Előzmény: juditta33 (4058)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.03 0 0 4059

1. amig a tulilapon nem lakóház a megnevezés, addig nem tudsz végleges adásvételit kötni, ill. nem javaslom, hisz addig azt a megnevezést nem lehet használni. az adásvételi szerződést a megkötés napjától számitott 30 napon belül be kell adni, hisz különben ill. pótlékot fizetsz. abszolut nem javaslom.

2. köthetsz előszerződést ezekkel a feltételekkel, ennek pont az az értelme, hogy a felek kötelezetséget vállalnak a véglegfes megkötésére viszont van még valami ami.. stb.

3. előleg visszajár - ha visszaadják :) 

4. minden, ami nem megy közös megegyezéssel csak perben érvényesíthető. ezek évek is lehetnek. aztán lehet egy klassz neked jó ítélet, csak lehet hogy nem tudod érvényesíteni.

5. csakis biztosra menj, még azokból is lehetnek problémák.....

6. biztos nem azzal csináltatnám, akitől veszem - már ez a remegés nekem gyanús, bár lehet akár praktikus is. ezt nem tudom megítélni, nézz meg referencia munkákat

7. nem számít megbízásnak

8. menj el vele az önkormányzat műszaki osztályára és tájékozódj személyesen az ügyben  ( azt kevésbbé látnám "gyanúsnak " ha inkább ezt ajánlaná fel, mint a felújítás megkezdését- nyilván azt gondolja ha már abba belekezdesz nem igen fogsz elállni!!)

Előzmény: juditta33 (4058)
juditta33 Creative Commons License 2015.05.03 0 0 4058

Eladtam a lakásom és lassan közeleg a kiköltözés ideje (1 hónap).

A kiválasztott ingatlan, amit szeretnék megvenni egy nyaraló. A tulajdonos elindította az átminősítést, mert üdülőnek nem venném meg. Az ügyintéző az önkormányzattól nem látott semmilyen akadályt, azt mondta két hét, ami most 7.-én le is telik, de gondolom több lesz mint 2 hét, ez így szokott lenni. 

A tulajdonos nagyon biztos az átminősítésben, (ő volt ott, ő tárgyalt ebben az ügyben). Szeretné minél előbb megkötni az adásvételi szerződést és felajánlotta, hogy levezényli a felújítást, mert tud egy jó kivitelező brigádot is, akik azonnali kezdés esetén május végére meg is tudják csinálni a házat és lehet költözni majd. 

Azt szeretné, hogy kössük meg az adásvételi szerződést most, amelyben kikötnénk azt, hogy az adásvétel szerződés csak a jogerős átminősítés esetén lépjen érvénybe. Adjak 2 milió előleget, amiből a felújító csapat elkezdheti a munkát. Mondta azt is, hogy az adásvételi szerződésbe azt is belefoglalhatjuk, hogy a felújítást megszervezi, bonyolítja. Persze a felújításról majd kapok árajánlatot, de egyelőre nem ismerem a csapatot. Azért ajánlotta ezt fel, mert én már majdnem elálltam a vételtől az miatt, hogy sok időbe telik mindezt kivárni, de így egy-két héttel előbbre vagyunk.

Egy ügyvédet ismerek, nem ilyen ügyben volt dolgunk egymással, hanem munkahelyi ügyben.

Mondtam neki a problémámat, felkináltam azt a lehetőséget, hogy őt bízom meg, de nem sok mindent mondott az esetleges buktatókról. Bizonytalan vagyok, hogy mennyire ért az ügyemhez, ezt nem látom át. Ez most már megbízásnak számít vagy választhatok mást?

Nem tudom mennyire kell profi ügyvédet szerezni egy ilyen jogi ügyhöz?

Vannak-e buktatók? Mik ezek?

Ha mégis az átminősítés nem lenne meg, mi van akkor, ha az eladó nem adja vissza a vételár előleget? Perelni kell gondolom és az mennyi idő?

Hogyan kell ezt csinálni, ahhoz, hogy a veszteségem minimális legyen.

Köszönöm a választ, üdvözletem

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.01 0 0 4057

Ne feledd, Magyarországon jogszolgáltatás és nem igazságszolgáltatás van, ami jogos nem mindíg igazságos is!

 

attól, hogy jogilag te vagy a nyerő és ezt 6 ( 6x5-10E-ért .:) ügyvéd megmondta - nem biztos h az első volt a szar ( 1x8 E -ért ) - mert a több millás ügyeden a nagy jogszolgáltatásban kiváncsi lennék mennyit buknál... mert ugye előre kell fizetni minden költséget. már előre a  6 ügyvédet is. de örülni lehet, hogy igazat adnak neked, sőt még az igazad a joggal is találkozhat - csak épp majd, hogy érvényesited. lehet h van egy pozitiv ítéleted, de tapétázhatod vele a falat. és a kintlévőségedbe még beletettél esetleg további  x forintot....

Előzmény: _kip_ (4047)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.01 0 0 4056

két ingatlan forgalmi értéke közti különbség után kell csak - ha az egyik legalább ugyanannyi vagy kevesebb ott nem kell.a másik után igen, mert csak egyet tudsz beszámítani.

Előzmény: shopping basket (4054)
shopping basket Creative Commons License 2015.04.29 0 0 4055

Bocsánat, illetékre gondoltam. :)

shopping basket Creative Commons License 2015.04.29 0 0 4054

Lenne egy kérdésem. Eladtunk egy lakást, az árából pedig vettünk kettőt (folyamatban). Van-e valami lehetőségünk az ingatlanadó csökkentésére? Ugye csak a második lakás után fizetendő?

_kip_ Creative Commons License 2015.04.20 0 0 4053

A.  Hozzád nem köthető, ukrán és/vagy szerb nemzetiségű vállalkozók, meggyőzés céljából felkeresik az illetőt

 

B.  Polgári peres úton, jó-jó sok idő és pénz.

 

Rendőrt hiába hívsz, széttárja karjai.

 

Magyarországon nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás.

 

C lehetőség, hogy albérletet kérsz tőle a bentlakás idejére.

-szerződés kell!

-ha nem fizet és nem kölözik ki B pont következik.

Előzmény: hentes1215 (4052)
hentes1215 Creative Commons License 2015.04.20 0 0 4052

Jogi tanácsot szeretnék kérni, Vásároltam 1 ingatlant a vételár kifizetésre került,a szerződésbe bele volt foglalva,hogy a kifizetést követően 15 napon belül el kell hagynia az eladónak az ingatlant.

A kiköltözés nem történt meg, ilyenkor mi a teendő?  Jogilag én odamehetek kirakhatom a házból és lecserélhetem a zárakat, vagy rendőrséget hivjak,hogy idegen tartózkodik a házamban ? A volt tulajdonos egyedül él nincs a háztartásban kiskorú személy.

Segitségét előre köszönöm .

murray Creative Commons License 2015.04.03 0 0 4051

ez milyen szerződés volt? foglaló? szabályos, ügyvéd előtt? ha normális az eladó abból kell kifizesse a terheit.  ha az eladó eláll a vásárlástól, a foglaló duplája neked visszajár!  ügyvéd!!

Előzmény: liget10 (4050)
liget10 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 4050

Jogi tanácsot szeretnék kérni egy ingatlan adás-vétellel kapcsolatban. Kifizettem másfél millióból 1.240.000 FT-ot, de mivel teher volt az ingatlanon, így a többit még nem adtam oda, csak ha törlik az 500.000 Ft-os terhet. Ez benne van a szerződésben is. Néhány hete az eladó újra meghirdette a házat 8.00.000 Ft-ért és egy héten belül ismét eladta. Mivel én jelenleg nem lakom ott, messze dolgozom, így az új vevő már be is költözött a házba.

murray Creative Commons License 2015.03.30 0 0 4049

ez ikerház? csak ketten vagytok? tetőtér/tető közös?

mindenképp jobb lenne a társasházzá nyilvánitás, külön helyrajzi számra kerül a lakás, a telek a tető , csatorna kémény stb az közös marad.  ezt ügyvéddel kell elinditani sztem kb 100-200e a költsége

nem lesztek teljesen függetlenek csak a lakás eladható önállóan stb. hitelt is felvehet de ehhez (talán) a te jóváhagyásod kell. ügyvéd mondja meg

Előzmény: Rendo84 (4045)
sTEEL1013 Creative Commons License 2015.03.28 0 0 4048

Köszönöm a tanácsot.
Elmentem néhány helyre, tájékozódtam a jogi helyzetemről, voltam az adóhivatalnál, bíróságon, panasznapra, és ide írtam a fórumra, de először a tulajdonosokat kerestem fel, hogy beszéljek velük.
A sejtésemet beigazolta a fogadtatásom.... tágra nyílt szemek, és kérdő arckifejezés.... a tulajdonos nem is tudott róla, hogy én ott laktam.... a pénzt visszakaptam, a volt lakótársaimnak pedig költözniük kell.... de még így is olcsón megúszták, mert mi lett volna, ha egyből bíróság elé viszem az ügyet....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!