Keresés

Részletes keresés

raulista Creative Commons License 2007.08.23 0 0 304
Ma reggelre sajnos meghalt a kis galambom:(
geler Creative Commons License 2007.08.23 0 0 303
A galamb ivaréréséig (~6-8 hónapos koráig, illetve az ezt követő tavaszig) hajlamos ott maradni, ahol kedvező körülményeket talál, például táplálják.
Ha itt fészkelőhelyet is talál, vagy foglalhat el valami számára szimpatikus zugban, ereszaljban, padláson stb., és párja is lesz, akkor végleg ottmarad(nak).
Ámha erre nincs lehetősége, akkor elmegy.
Előzmény: dumba (301)
dumba Creative Commons License 2007.08.23 0 0 302
Egy-kétóránként kell etetni.:) Ez lemaradt.
Előzmény: binci (298)
dumba Creative Commons License 2007.08.23 0 0 301
Kis helyzetjelentés.

A kisgalambok jól vannak. :) Szabadon röpködnek az udvaron, csak estére zárom be őket a macskák miatt. Nagyon szelídek, ahogy kilépek az udvarra, ott van mind a kettő a vállamon, aztán a fejemen. (Naponta háromszor cserélek pólót...:) Teljesen meggyógyultak, és már száraz magot esznek.

A galamb tényleg olyan, hogy nem megy el onnan, ahol felnőtt? :))
dumba Creative Commons License 2007.08.23 0 0 300
Geler írta, ha jól emlékszem, hogy ha nem tudod megállapítani, milyen madárral van dolgod, a borsódara a legjobb táplálék. Lehet venni gazdaboltban takarmányborsót, vagy minden sarki boltban van szerintem zacskós száraz borsó, azt kell ledarálni, és megvizezni, hogy megszívja magát. Ezt lehet adni magevő és lágyevő madárnak is.

Szerintem is tengelic (stiglic), de inkább várd meg a profik válaszát.
Előzmény: binci (298)
dumba Creative Commons License 2007.08.23 0 0 299
Szia!

Ha kicsit lejjebb gögetsz ezen az oldalon a 282-es hozzászólásban elég részletesen le van írva, mit kell csinálni vele.

A markod három ujjával megfogod a fejét, a hüvelyk és mutatóujjaddal szétnyitod a csőrét, a másik kezeddel pedig beletömd a kaját. Akkor jó, ha tele van a begye, ez látható és tapintható a nyaka alatt / nyakán.

Remélem még életben van, most vettem észre a hozzászólásodat...
Előzmény: raulista (294)
binci Creative Commons License 2007.08.22 0 0 298
Üdv!
Ezt a kis madárkát találtam ma melóhelyen, egész nap figyeltem, a szülei nem találták meg, így hát hazahoztam. A szabad ég alatt nem érte volna meg a reggelt, mert sok a ragadozó arrafelé.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen madár lehet (én így hirtelen tengelicnek tippelem, a szárnyán lévő sárgás tollak alapján), mivel és milyen gyakran etessem?
Eddig darált keksz-pépes alma keveréket és főtt meggyet (levesből :) kapott, nyelte is becsülettel.
Egyébként kábé öt centis kis tollgombolyag, még tokos, a fején kicsit pihés, úgyhogy elég fiatal lehet.
Szóval, mit javasoltok?

Slica Creative Commons License 2007.08.21 0 0 297
Megnyitottam, nézzétek olvassátok, irjatok
KÁMÁN ISTVÁN Madárkórháza

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9167236
Előzmény: Slica (296)
Slica Creative Commons License 2007.08.20 0 0 296
Szép estét!
Szeretnék önálló topikot nyitni de nem tudom hogyan is kell
Az elmult napokban Kőszegen jártam és megismerkedtem egy fantasztikus emberrel Kámán Istvánnal,aki vadmadármentő kórházat tart fennt,..és van egy un. Garázsmúzeuma is,sokat beszélgettünk, órákat töltöttünk együtt, adományokból tartja fennt a kórházát, sokx irtak róla,én láttam is TV műsorban
csak egy telefonszáma és cime van,..adományokból tarja fennt az állatsereget, akit nem tud szabadon engedni,sok fotót csináltam,..biztosan sokan érdeklődnének iránta
A neten nem találtam Róla semmit
Neki nincs internet hozzáférése, nem is lesz , de örülne egy oldalnak
Sokan keresik, látogatják,ovodák, iskolák,magánszemályek, rengetegen ismerik és szeretik,ha valaki segitene és megirná, hogyan kell topikot nyitni megköszönném.
keresek egy képet ,Zsuzsi aki szelid és öntudatos,és kommunikativ,az unokám karján csücsül,..sajnos nagy a kép most nem kezdem kicsinyiteni,Zsuzsi egy holló
Előzmény: raulista (295)
raulista Creative Commons License 2007.08.20 0 0 295
Egy másik topikban tanácsolták, hogy próbáljam meg rizzsel. 15 szemet be tudtunk dugdosni a csőrébe. Csak a kis hülye mindig elaludt közben:)
raulista Creative Commons License 2007.08.20 0 0 294
Sziasztok!
Végig olvastam a topikot és eléggé kétségbe vagyok esve. Délelőtt találtunk egy galambfiókát. Olvasom, hogy milyen sűrűn kell etetni. Hát szegénynek nem tudtam semmi hasonlót adni, amit írtatok, semmi nem volt itthon és ma minden zárva volt. Csak tökmagom volt, azt feltörtem, de nem akarja enni, ha nyitom a csőrét akkor sem. Vizet ivott egy kicsit. Nem tudom, megéri-e a reggelt. Azt sem tudom, képes leszek-e őt ilyen komolyan táplálni, mint itt ti teszitek. Még sosem csináltam ilyent. Egyszer egy rigó fiókát szedtünk össze. Elvittük orvoshoz, azt mondta valószínű idegrendszeri betegsége van, mert már kellett volna repülnie. Azért megpróbáltuk, nem volt nehéz dolgunk, csak naponta kétszer kiraktuk a kertbe, jöttek a szülei és megetették. Kis Gombóc Artúr lett belőle, aztán két hét után elpusztult:(
Egyébként a mostani kis galamb már kezd tollasodni, lehet, hogy nem annyira fiatal.
Remélem holnap sikerül őt megetetnem. Azt gondoltam, hogy kukoricát veszek, összetöröm és beáztatva adom neki.
tpuppi Creative Commons License 2007.08.11 0 0 293
Utólag eszembe jutott hogy egy olyan helyen dolgozok ahol a galambok miatt annyi a csótány hogy nem lehet kiirtani. Ez mennyibe segiti elő a madárfióka mentését???
T. Thick Creative Commons License 2007.08.01 0 0 292
A 255-ösben javasoltam, hogy vidd be a madarat az állatkert madármentőhelyére, ott ellátják, és el is engedik, amint lehet.
Előzmény: kenderike (277)
kis füli Creative Commons License 2007.08.01 0 0 291

Szia!

Én korábban írtam ide, hogy segítséget kérjek, egy galambfióka nevelésében..

Sajnos nem sikerült felnevelnem.. Sokat tanultam az esetből..

Sok sikert kívánok az etetésével! Egyébként nálam két hétig élt.

Itt egy kép róla, talán a Tiéd is ilyen..

 

Előzmény: sabokris (290)
sabokris Creative Commons License 2007.08.01 0 0 290

Mivel ,soha életemben nem nevelgettem fiókákat és közelebbről sem vettem még szemügyre őket ezért nem igazán tudom megmondani milyen galambról is van szó.A színe sötét szürke és a fej méretéhez képest elég nagy a csőre..ez egy kicsit furcsa számomra , mert még nem láttam galambot ekkora csőrrel...

Köszönöm az információkat , mindenképpen beszerzem a szükséges magvakat.

dumba Creative Commons License 2007.08.01 0 0 289
Jó. Tyúkjaim vannak, úgyhogy van is raktáron a gyógyszerből. Már kevertem be nekik, a reggeli etetésnél ilyen vizet kapnak.
Előzmény: geler (288)
geler Creative Commons License 2007.07.31 0 0 288
A galambokat egyszerre kezeld, és minden nap takarítsd ki, és legalább hypóval mosd körül a tartózkodási helyüket. Ha hatékonyabb baktericid anyag áll rendelkezésedre, az még jobb. Ez a kezelés öt napig javasolt.
Előzmény: geler (287)
geler Creative Commons License 2007.07.31 0 0 287
Igen, a barnás széklet kokcidiózisra vall, galamboknál közönséges, és a széklet a vér miatt veszi fel a barnás színt. Az állapot már nagyon kedvezőtlen, a vérürítés feltétlen gyógyszeres beavatkozást igényel, mert elhullás is lehetséges.
Előzmény: dumba (286)
dumba Creative Commons License 2007.07.31 0 0 286
Ja, az lemaradt, hogy házi galamb fiókáim vannak.

A tömés is tetszik nekik, egyébként. :) A lényeg az, hogy tele legyen a begye.

Milyen betegségek lehetnek ilyen kis galamboknál? Az egyik (mert kettő van), elég sovány, és barnás a széklete, pedig folyamatosan tele van a begye. A másik pedig jó húsos, ugyanilyen körülmények között. Mi lehet a baj? Kokcidiózisra gondoltam, de nem tudom, hogy az van-e galamboknál. Itassam velük annak az ellenszerét? Ártani nem árt.
Előzmény: dumba (285)
dumba Creative Commons License 2007.07.31 0 0 285
Milyen galambról van szó? A "vad" elég tág fogalom...:)

Ha a markodba fogsz egy marék áztatott magot, és beleirányítod a fejét, ő szépen kieszi. Én legalábbis így csinálom. Vagy, ha reggel nincs türelmem megvárni, egyik kezemmel megfogom fejét, a mutató és hüvelykujjam közé a felső csőrrészt, a másik kezembe az áztatott magot, és beleügyeskedem a csőrébe. Magyarul megtömöm. Kis, 1-3 mm-es, kavicsok is kellenek az emésztéséhez. Ezt halasboltból be lehet szerezni.
Előzmény: sabokris (281)
Nitta22 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 284

Mesélek kicsit Chipiről is ha már erre jártam :-) 2 nappal azután, h hozzám került, már nagyon virgonc volt, rengeteget evett, ivott, így gondoltam, kiviszem kicsit, mozogjon, nem jó neki a kalitkában ülni. Kivittem a szabadba, kivettem a helyéről, az ujjamon ült, rám nézett, aztán meghallotta a fecskéket a fejünk fölött, felröppent a levegőbe, és a következő pillanatban már ott repült a többiek között :-) Pár másodpercig még tudtam követni, melyik ő, olyan gyönyörűen repült, mint a nagyok, olyan büszke voltam rá :-) Úgy látszik, csak legyengülhetett kicsit, pihennie, ennie kellett, nem volt szüksége több segítségre. Szóval, ez a történet, a tanácsaitoknak köszönhetően jól végződött :-)

 

Nitta

Előzmény: Nitta22 (243)
Nitta22 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 283
az lemaradt, h a galamnevelési útmutató geler tollából származik :-)
Előzmény: Nitta22 (282)
Nitta22 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 282

Szia!

 

bemásolok neked egy korábbi hozzászólást újra.. de a hozzáértők biztosan fognak még írni.

 

A galambok és gerlék egyaránt magevők, állati fehérjét (húst, tojást, sajtot) nem szabad nekik adni. Főtt krumplit sem, bár talán abba nem pusztul bele.
Ha a fióka tíz naposnál fiatalabb, valószínűleg mindenképpen elpusztul, mert ez időben még a szülők begyében termelődő, magas fehérjetartalmú pépet eszik. (Ez talán helyettesíthető valami áztatott búza-borsó-kukoricaliszt péppel, ha mégis megpróbálod a lehetetlent.)
Tíz napnál idősebb fióka (méretben egy kisebb ökölnyi ekkor) biztosan felnevelhető áztatott búza-kukorica-borsó magkeverékkel. (Órákig áztatást érts ez alatt, hogy a mag teljesen megteljen vízzel.)
15 naposnál idősebb már esetleg magától is eszik. A magjához adj neki naponta 20-30 szemcse gyöngykavicsot (1-2 mm átmérőjűt, madarasoknál kapható), mert a begye ezzel őrli a magot. Enélkül is elpusztulhat, mert egyszerűen nem tud emészteni.
A fióka lesoványodása és mozgászavara paratífuszra, másnéven szalmonellózisra utal. A főtt tojás a levegőn percek alatt elfertőződik, és ha sokáig félre van téve, méreggé válik a galamb számára.
De persze, nem ez az ellenjavallatt oka. A galambfélék az állati zsírokat és fehérjéket nem tudják elbontani, mert a bélflórájuk nem erre szolgál.

Előzmény: sabokris (281)
sabokris Creative Commons License 2007.07.31 0 0 281

Üdv . mindenkinek!

 

Immáron az útóbbi két hétben két fiókát is találtunk.Az előző egy kis veréb volt , ami sajnos csak 2 napot élt. Az eset eléggé "kiborított"úgymond , főleg , hogy próbáltam minden "erőmmel segíteni"rajta. Viszont a mostani eset egy vad galamb fióka. Éppen ma találtuk és szerintem jó húsban van. Jó lenne , ha nem egy "madárgyilkosként"ismernének az emberek , szeretném életben tartani , DE HGYAN TEGYEM ? Aki tud , minden információval segítsen, illetve ha valaki méltóbbnak találja magát a "feladatra"jelentkezzen!!!

Előre is köszönöm.

U.i: S.O.S

Faty0099 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 280

szijasztok!

 

kb.egy hete találtunk egy párnapos rozsdafarkú fiókát. csipesszel etetjük, napról-napra látványosan fejlődik, egész nap enne... a kérdésem az volna, hogy megtartsuk e? vagy ha elengednénk, akkor önállóvá tudna e válni?? kérlek segítsetek!!! előre is köszönöm!

karimax Creative Commons License 2007.07.30 0 0 279
Innen nézve zöldike volt.....
Előzmény: bboobb (276)
Murcika Creative Commons License 2007.07.30 0 0 278
beszéltem öcsémmel, aki nagy madarász.
Azt mondja, ez egy kis énekes rigó, tipikus fészekhagyó madár, akit etetnek a szülei, miután elhagyta fészket (kiesik).

Első feladat, hogy nézd meg, tud e önállóan táplálkozni. Felismeri e az apró csigában, gilisztában az élelmet. Tud e vele valamit kezdeni, vagy teljesen önállótlan e.

Ha igen, egy macskabiztos kertben (vagy ahol találtad) el lehet engedni.
Ha nem, kérek újabb tanácsot.
Nagyon drukkolok nektek

Előzmény: kenderike (277)
kenderike Creative Commons License 2007.07.29 0 0 277

Sziasztok...

Nemrég értem haza és komolyan nem jó a madárnak abban a kalitkában, de nem is gondoltam volna hogy a kérdésemből...hm ekkora nézeteltérés fog kisülni.

Még mindig nem tudom mihez kezdjek vele! A legnagyobb problémám tehát: ha megint elengedem ott ahol találtuk, akkor menjek tőle messzire és egyszerűen hagyjam ott, még akkor is ha nem mozdul csak egy bokor alján kuporog órákig(már csinált ilyet), mert ő majd tudni fogja hogy mihez kezdjen magával??? Én ott hagyom, csak valaki mondja azt, hogy ez a helyes megoldás!!! Ha meg nem akkor légyszí írjatok!

Köszi.

bboobb Creative Commons License 2007.07.29 0 0 276
0102
Előzmény: bboobb (275)
bboobb Creative Commons License 2007.07.29 0 0 275
Sziasztok!
Ezt a madárkát macskától szabadítottuk ki, sajnos nem érte meg a másnapot,
de szeretnénk tudni vajon milyen fajta lehetett. Hátha meg tudjátok mondani.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!