Olyan almafákat szeretnék ültetni, melyek már csak szüleim meséiben és esetleg gyermekkori emlékeimben találhatók.
Vagy tud róluk valaki?
A sok hibrid keverék helyett batult, jonatánt....!!!!!!
A helyedben én a talajművelésnek néznék elsősorban alaposan utána és a mikroklímának, széljárásnak. A szomszédok tevékenységeit (művel/nem művel stb.) is érdemes kalkulálni. Aztán jöhetnek a fajták csoportosítva a szempontjaid és a fák adottságai alapján. Ha egy kis zöldséges területet is akarsz, akkor az árnyékra is gondolj!
Nekünk 2 kertünk van 1500 m2. az összterület. Abban hobbizgatunk 8 éve. Ha nem átgondoltan telepítesz, akkor néhány év múlva rájössz, hogy az a kert nem is olyan nagy. Ha idősebb leszel, akkor meg a munka lesz egyre nehezebb ekkora területen.
Elvileg jó helyre írtad, mint ahogy a topic neve is mutatja elfelejtett, tehát nem a "nagyüzemi" fajtákról szól.
A másik topic az "intenzív almatermesztés". Szerintem itt sem haragszik érte senki ha mai modern fajtákról is esik szó. És ott a másik topicban is lehet szólni a régi fajtákról, egy a lényeg, hogy almás téma legyen. Szerintem :)
Ahogyan olvasgatok,nekem is egyre több fa kell.:) Még előtte állok,tavasszal akarok ültetni. Mivel teljesen amatőr vagyok,s nincs kitől kérdezzek,ezért jegyzetelés után kikérném a véleményeteket. Ősz végén költöztem,s fontos szempont volt,hogy legyen elég nagy kert. 2000nm -en gazdálkodhatom,s szerencsére homokos a talaj.
Bocs hogy ez is OFF, nem tudom van-e "normál rendes" (nem nagyüzemi) almás topic, de le akartam írni:
Hétvégén megkínáltak házi granny smith almával. Novemberben szedték csak le, állítólag nem igazán hullott akkor se. Már sárgára érett, de egyáltalán nem volt kásás! Sima házi körülmények közt tárolták! Ízre érződött még rajta a savasabb háttér, kellemesen üde volt, de nem savanyú. Jellegzetes egyéni íze szerintem ezen felül nem volt. Szóval a tárolhatósága az én húsvéti rozmaringomhoz képest ezek szerint sokkal jobb...
is erdélyi (partiumi) vagyok és a Batul neve nekem is ott cseng a fülemben: gyermekkoromban az idősek mind azt mondták, hogy a mi környékünkön nem érdemes csak a Batul-al és még 1-2 fajtával foglalkozni, de az idő múlásával ha voltak is a környéken ilyen fák, mára már eltűntek.
Sokat érdeklődtem kertészetekben de mindenütt a most divatos Idared és társai a beszerezhetőek.
Egyetlen kertész igérte, hogy megpróbál szerezni és ő volt aki tapasztalatból elmagyarázta, hogy miért érdemes a MM106-os alanyt használni pl. M9 helyett, de szintén ő volt aki szerint ha régi fajtát a rezisztenciája miatt akarok akkor ne oltsam sem vad alanyra sem szelektáltra, szerinte oltsam a saját magoncára.
Erdélyben a Batul és Ponyik fajták mellett nőttem fel, a fák fél évszázada teremnek sokat évről évre. Nyilván a szüret nem egyszerű, nagy vadalanyra oltott fák lévén. Amióta követem a sorsukat -32 éve- soha permetezve nem voltak, néha ritkítva és elhalt ágak levágva, mégsem mutatkoznak problémák.
A jelenlegi területem nem nagy, én 10méter ++ koronaátmérőket nem tervezhetek. Az lenne a kérdésem, valakinek közületek van e tapasztalata ezen fajtákkal mm106, mm111 alanyokon? Esetleg más, még törpésítőbb alanyon? Ha igen, érdekelnének a tapasztalataitok...
Mivel talajom kötött, felül 70 cm feketés humuszosabb réteg, az alatt lennebb egyre sárgásabb agyag, az mm 106 alanyt választanám, környékünkön az kipróbált. Öntözni tudok, van elég víz.
Senki nem tudott segíteni a fent említett kérdésben, itt a régi fajták halnak ki, szakmabelieket kérdeztem,soha meg sem próbálták a régi ellenálló fajtákat felhasználni. Említették, hogy hallomásból tudják, nem megy a dolog stb de engem a konkrét tapasztalatok érdekelnek. Amennyiben működne a dolog, szerintem érdemes lenne megpróbálni... ezek a gyümölcsök finomak, megállják a helyüket az itt termesztett ipari fajták mellett.
PS elnézéseteket kérem, ugyanezt elküldtem az intenzív alma forumra is..... alanyok miatt onnan is remélek választ :)
Én nem is akarok senkit se le- , se rábeszélni egy fajtára se...a hobbym a fa/jta gyűjtés ,amit lassan már leállítok..na szóval így válogathatok,persze nem csak azokat a fajtákat hagyom meg,ami nekem ízlik,mert akkor ki enné meg a sok almát ? :)
Bár helyem az udvaron már nekem nincs de azért vettem én is most ősszel Pinovát, Florinát és egy RedChief Delicioust. Utóbbi M9 alanyon van csak itthon vettem észre. Konténerbe ültettem őket is mint sok minden mást. Majd remélem hamarosan lesz még valami kertem. Olyan érzés lett úrrá rajtam évről évre egyre jobban, hogy minden fajtából akarok... Más is van így vele?
Az "öreg" Idaredemet sajnálom kivágni mert oltottam bele több fajtát. Többek közt egy 25 éves piros delicseszről is. Szeretem azt is.
Breaburn is van csak még nem terem. GYÜMÖLCSFÁBÓL SOSEM ELÉG! :)
Jó értelemben csak irigyelni tudom azokat akiknek van nagy kertjük és nem 1-2 óra alatt végeznek a metszéssel hanem tudnak benne molyolni több napig, hétig.
Én a savanykás almákat szeretem. Jonagold nekem ízre nem nyerő.
Viszont minden évben bőven terem, egészséges, szép és sokkal jobban tárolható, mint legtöbb almám. Azt raktam alulra. Ha majd többi elfogy, akkor kezdem meg.
Én 60-70-től nagyon messze vagyok. Kérdezném véleményedet, de úgysem tudok többet ültetni :-)
Nálam is a Jonagold a nyerő. Van többek közt Jonatán M41 is, de már nem emlékszem, hogy milyen lenne a héj vastagsága. Első évben termett 4-5 db-ot akkor viszont elkeseredtem olyan volt a gyümölcshús mint valami kiszáradt pudvás valami. Az idén nem volt vele baj. Vizet kapott tavaly is rendesen és az idén is.
Én viszont azt tapasztaltam, hogy a lisztharmat nálam az Idaredet kedveli legjobban. (Ez az egy fa amit nem én ültettem)
Próbáld meg szabadban tárolni, ha van rá lehetőséged. Én a rozmaringot ládában kinn hagyom a teraszon, jó vastagon szőnyeggel, kabátokkal betakarva. Esze-ágában sincs bekásásodni. Valahol azt olvastam a rozmaringban hideghatás után alakul ki a kellemes íz.
Vmilyen Jonathanunk volt..anno...se az ízét nem szerettem,se azt hogy minden almabetegség előfordult rajta,miközben pocsékul termett /sokáig tartott mire rájöttem,hogy spec metszést igényel... /...Tudom vannak rajongói-főleg Szabolcsban-de én tuti nem ültetnék még egyszer...
Bár nem biztos, hogy Neked van, de nem nyilatkoztál a Jonathan M41 héjáról, ha ilyen eszméletlen vastag akkor, nem fogok foglalkozni vele. Akkor fejszét kap. A lisztharmatot sajnos tudom, hogy a tőle kb. hat méterre levő Goji-bogyótol kapja. Ez a növény valósággal vonza a lisztharmatot.
Sajnos én sem ideális körülmények között tudom tárolni az almáimat, ennek tudható be hogy pl. a Florina, a Húsvéti Rozmaring (amely szerintem fajtajelleg) kásásodik. A Golden nálam az első számú alma, de nem mindegy honnan származik. Ettem már sokfélét, de a Balaton - Felvidéki ( az enyém csopaki) ízre veri valamennyit. Főként ha október elejét, közepét meg tudjuk várni a szürettel.
Nem mondom,hogy rossz,de mesze van a kedvenceimtől , normál körülmények közt -mint nekem is - rosszul tárolható ,szép,de az én ízlésemnek nem az igazi...oltogatok bele jobbakat,
Korábban írtál a Florináról, nekem az idén termett előszőr kb. 60 db-ot. Szerintem frissen nagyon jó ízü. A tárolás során kissé kásásodik, de kedvező ízét ekkor is megtartja. Szerintem egy nálunk is kedvező fajta lehet, de nem téli alma, ahogy hirdetik, mert nálam pl. már októberben a leírási érettséget elérte.
Bár nem régi alma, csak a vérvonala az, a Jonathan M41-ről szeretnék véleményt kérni. Nekem van egy fám az idén termett először. 6 szem volt rajta, jó, kellemes az íze, szép mélybordó a színe, de a héja vetekszik a Tigris páncélos burkolatával. Ez csak nálam ilyen, vagy ez jellegzetessége ennek a fajtának."A lisztharmatról nem beszélek."
Most megnéztem mire rezisztensek ezek... Hát én megvoltam enélkül is...
De fő kérdés, hogy ízre bejönnek-e. Bár almát nehéz elrontani... Ilyen fajtákkal én sem találkoztam faiskolában. Lehet ipari termelésre kitalált fajták pl. léalma kis növényvédelmi költséggel (?)