Keresés

Részletes keresés

Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.09 -1 0 9943

Fizikai arany esetén úgy néz ki a szitu h 1 200 000 az eladási árfolyam, 900 000 a vételi, szóval ilyenek a spreadek. A CHF, JPY, $, norvég korona, AUD, CAD kiváló menedékdeviza, a $-t pedig csak úgy nem fogják eltörölni, h érvénytelenítik a meglévő mennyiséget. El lett törölve az aranystandard, 1970 előtti világ már nem jön vissza!

Előzmény: Passzív befektető (9942)
Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.09 -1 0 9942

Az ETF mögött valódi arany áll, azt pedig devizára tudod váltani online, az erdő közepén a fizikai arannyal nem sokra mész ha a váltó jó messzire van!

Mindig lesznek stabil devizák, amelyek minden körülmény között jól teljesítenek, akár CHF, kanadai $, ausztrál, szingapúri $.

Előzmény: advocatusdiaboli (9940)
BujaHuba Creative Commons License 2020.06.09 0 0 9941

Talán nem látta még mindenki az usdebtclock.org arany dollárbeli árfolyamát,  vagy a létrehozott papírarany unciák és a rendelkezésre álló fizikai arany unciák arányát.

Előbbi most ha jól látom 26661 utóbbi 87.50 most.

Azért veszed az aranyat, hogy ha a pénz, mondjuk dollár már semmit sem ér és új pénzt vezetnek be helyette, akkor legyen miből új pénzt szerezned és azt majd befektetheted az akkor elérhető részvényekbe (amik túlélték a mostani válságott).

Ahol eddig vettem, többnyire szállítólevelet kértem és kaptam Magyarországon.

Itthon is van olyan kereskedő, aki nem azonosítta

Előzmény: ntaicn (9939)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.06.09 -1 1 9940

Ez szép, de ha papíralapú aranyad van - akkor nem aranyad van, hanem papírod. És tudod, egészen biztos vagyok abba, hogy egy olyan szituációban, amikor csak a fizikális arany lenne nyerő - már nem lesz módod aranyra váltani a papírodat.. 

A papíralapú arany - az pontosan olyan, mint az aranystandard vége idején voltak az elvileg arany alapú papír- és váltópénzek. A szép korona-bankjegyekre is rá volt írva, hogy az osztrák-magyar bank ("nemzeti bank") fizet érte névértéken "érczpénzt" - csak aztán, amikor ez valóban kellett volna, már magától értetődően nem fizetett - a 16 után kibocsátott bankjegyekre meg már rá sem volt ez írva...

 

 

Megjegyzem, föld-elkobzás mindenféle jogcímeken (nem tömegesen, ez tény !) volt Kanadában, az USA-ban is, és ugyebár az USA-ban a 29-es válság után, már Roosevelt idején gyakorlatilag betiltották a magánszemélyek számára, hogy befektetési aranyat birtokoljanak, csak valami egész csekély mennyiséget tarthatott egy-egy személy - függetlenül attól, hogy jogilag a dollár változatlanul az aranyhoz volt kötve (miközben mindenki más elhagyta az aranystandardod, te ők 71-ig részlegesen kitartottak, azóta ők sem).

 

Ahogy írtam: az arannyal papír alapon való kereskedelem kutya közönséges befektetés, semmi sem különbözteti meg attól, mint ha rézzel, olajjal, vassal, gabonával spekulálnál. Sőt, a historikus árfolyamokat elnézve nem is kevésbé kockázatos, és arról sincs szó, hogy különösebben értékőrző lenne - nem az. Én akkor látom tényleg értelmét - ahogy írtam - ha valaki teljes gazdasági összeomlástól, politikai-társadalmi káosztól, nagyjából a világháborúkra hasonlító következményekkel járó szituációktól tart - no akkor valóban joggal feltételezhető, hogy az arany fel fog értékelődni. Így sem biztos, hogy hatalmasat lehet rajta nyerni - de értékes lesz, míg mondjuk egy hiperinfláció a pénzmegtakarításokat egyszerűen kinullázhatja. De ebben az esetben igenis fizikálisan kell birtokolni az aranyat, mi több, nem valahol letétben (mert azt fogják elsőként lefoglalni, ez garantálható - egy aranybefektetési alapnál, egy banki készletnél ezt fogják elsőként hivatalosan papíralapú ígérvényre konvertálni !!) - hanem értelmesen felhasználható "kiszerelésben" (nem ötkilós rudakban, hanem mondjuk 10-20 koronás-frankos, egydukátos utánveretes, egy-két grammos kis lapkás készletekben), mások elől elzárható és nem ismert helyen, mondjuk az otthoni széfben. Ami viszont így mégis normálisan működő világ és gazdaság mellett ugyebár közönséges holt tőke, ami hosszabb távon elég jó eséllyel csak veszteséget fog termelni.

Előzmény: ntaicn (9938)
ntaicn Creative Commons License 2020.06.09 -2 0 9939

Ezen a jelenlegi árfolyamon, amely v egyensúlyi v nem az, sztem nem olcsó, 1695$. Ha ETF-ben veszed szinte középárfolyamon akkor nem kell tárolnod, bármely stabil onlinr brókernél jó helyen van.

ntaicn Creative Commons License 2020.06.09 -2 0 9938

Ja, megőrzi az értékét, majd ha 1700-1200$-ig esik vissza akkor térjünk vissza rá, mert megvan rá az esély!

Jogállamban a termőföldet nem fogják elvenni, ha Kanadában veszel földet, akkor az a tiéd, ott jogállam van és szinte biztos h mindig az lesz. Az aranyat tárolni kell, ha el kell hagynod a lakóhelyed akkor ez különösen kockázatos, az arany ETF azonban a számládon van, ahhoz csak te férsz hozzá - ja nemcsak Windows-t, Linuxot is lehet használni amivel nem kell hacker v kibertámadástól tartani, a Linux vírusmentes, stabil, a profik ezt használják, szervergépek is mind Linuxot futtatnak h a stabilitás garantált legyen.

Előzmény: W_B (9936)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2020.06.08 0 1 9937

Lássuk be: a mai világban az arany csak valós civilizációs összeomlás, ragnarök-madmax állapotok kialakulása esetén jó választás. Amúgy historikusan ülni az aranyon - egyáltalán nem volt jó üzlet. Persze, voltak időszakok, amikor nagyot ment, és aki akkor jól szállt ki-be, az nagyot nyerhetett rajta - de ilyen alapon mondjuk a bitcoinon még nagyobbat.. A Netscape-részvényen meg még annál is nagyobbat - feltéve, hogy időben, a teljes összeomlás előtt kiszállt belőle...

 

De aki mondjuk 40-50 éve beleült egy aranyrúdba - az még ma sem lenne pluszban, ha eladná (nominálisan igen, de reálértékben még mindig bukó lenne).

 

Tehát aki reálisan számít valós civilizációs összeomlásra, a gazdaság teljes bedőlésére, a pénzek teljes elértéktelenedésére - az helyesen teszi, ha aranyban tartja a portfólióját. Egyébként ilyen esetekben az ingatlan és föld sem jó - ráadásul nem is mobilis, az arany tényleg nyerő lehet. De tartson hozzá akkor komolyabb fegyverzetet, védhető lakóhelyet válasszon, és tartsa karban a kondícióját is, mert ilyen esetekben - legalábbis ideig-óráig - bizony a puszta megmaradásért kell majd küzdeni...

 

Ha, viszont nem számít világvégére - akkor az arany csak egy befektetés a sok lehetőség közül - és még csak nem is kiemelkedő. Bár, hogy mi is a tuti, inkább nem is firtatnám - utalnék a nevezetes vakmajom tesztre...

Előzmény: W_B (9936)
W_B Creative Commons License 2020.06.08 -1 1 9936

"Csakhogy a fizikai aranyat nem tudod sok mindenre felhasználni"

 

Bármikor el tudod adni, illetve ha minden más pénz értéktelenné válik, akkor is funkcionál csereeszközként.

 

"hatalmas a spread, a vételi-eladási különbség"

 

Pár %.

 

"Ha olyan káosz van, akkor erővel elvehető az élelmiszer, fegyverrel erővel elveszem a disznót, az autót stb."

 

Ez a "csúszós leejtő" érvelési hiba.

Ennyi erővel semmid ne legyen, mert úgyis elveszik.

 

"Vállalatok káoszban is működnek"

 

Vagy épp csődbe mennek.

Vagy felfüggesztik a tőzsdei kereskedés(üke)t.

 

"sokkal jobb befektetés az ingatlan, a termőföld is lehet jó befektetés"

 

MÁS. Ne hasonlítsad a körtét az almához!

A lakás, termőföld elvételére nem kell sokat visszamenni az időben, ld. a "kulák"-nak kikiáltott földtulajdonosokat, a kényszer társbérleteket.

 

Még egyszer: az arany nem termel úgy értéket, mint egy gépsor.

Viszont megőrzi az értékét.

Ezért jó kiegészítője egy portfóliónak, amiben persze lehetnek részvények, kötvények, ingatlanok, deviza, fizikai valuta, stb.

Előzmény: ntaicn (9932)
ntaicn Creative Commons License 2020.06.08 -1 0 9935

A Raiffeisennek van tőkeáttétel nélküli certifikátja a BÉT-en, amelyet bármely online brókeren keresztül meg lehet venni, persze ha szekciótag a BÉT-en, itt alacsony a spread, az arteusnál 10mFt esetén simán 500e a spread. Ezek a certik évtizedek óta a piacon vannak. Az államok sosem hagyják h a bankok bedőljenek.

ntaicn Creative Commons License 2020.06.08 -1 0 9934

Csakhogy aki CHF-t tart az be fogja fektetni, ahogy akinek $-ja van se hagyja abban, hanem befektetni, a Dow Jones jobban teljesített mint a szaros fizikai arany, ahol a spread is csökkenti a nyereséget.

Előzmény: Lex Icon (9931)
ntaicn Creative Commons License 2020.06.08 -1 0 9933

Ahogy fejlődik a technológia azzal együtt nő a GDP és a tőzsdeindexek, mindent amit használsz, napi szinten fogyasztasz vállalatok állítják elő, a tőzsdén ezekkel lehet kereskedni, akinek vállalata van az részesedik annak sikereiből is. 

Ha fegyverem van akkor akinek nincs azt csinálja amit mondok neki, behúzza fülét farkát és odaadja amit kérek tőle, világos az ábra igaz?

Aki megérdemli, attól el lehet venni, azt nem kell sajnálni, előfordulhatnak ilyen helyzetek, de persze ne kerüljön rá sor. 

Vállalatok káoszban is működnek, azokat erővel meg is védik, az aranytól pedig sokkal jobb befektetés az ingatlan, a termőföld is lehet jó befektetés, pályázatot is lehet vele nyerni és termel vmit! 

Az arannyal csak ETF-el, esetleg certifikáttal érdemes kereskedni. A fegyver az ami ér vmit, ha a jogok nem érvényesíthetők, de ez nem a mi kontinensünkön releváns, dél amerikában valóban szükség van rá.

Előzmény: W_B (9930)
ntaicn Creative Commons License 2020.06.08 -1 0 9932

Csakhogy a fizikai aranyat nem tudod sok mindenre felhasználni, hatalmas a spread, a vételi-eladási különbség, a CHF és a $ is egy menedékdeviza, minden kontinensen a milliárdosok nem véletlenül $-t tartanak, $-ból tudsz venni vállalatot is, CHF-ből, €-ból, fontból is. 

Ha olyan káosz van, akkor erővel elvehető az élelmiszer, fegyverrel erővel elveszem a disznót, az autót stb.

Előzmény: Lex Icon (9931)
Lex Icon Creative Commons License 2020.06.07 0 0 9931

A CHF, tehát a svájci frank sokkal jobb megoldás mint az arany.

 

Te is olyan ember vagy, aki csak beszél összevissza, de eszébe se jut leellenőrizni, hogy mekkora marhaságokat hord össze: 30 éves arany árfolyam CHF-ban.

 

Az arany infláció álló, ezért is nő az ára hosszabb távon bármilyen devizában mérve, mivel még a legfejlettebb gazdaságban is szükséges egy bizonyos infláció, hogy működjön a gazdaság.

Előzmény: ntaicn (9929)
W_B Creative Commons License 2020.06.07 0 1 9930

Te direkt trollkodsz..?

A fizikai aranynak pont az a lényege, hogy _minden_ körülmény között kapsz érte árut; élelmiszert, vagy ami szükséges.

 

Ha csak a dédszüleim korát nézem, hányszor fordult elő, hogy semmire nem mentél a részvényekkel..?

 

1. Az I. Világháború utáni korszak

2. A II. Világháború

3. A szocialista rendszer a rendszerváltásig.

 

Tehát egy emberöltő alatt háromszor nullázódott le a részvénypaketted értéke.

 

"a vidéki gazda milyen alapon számolja ki mennyi disznót adjon érte?"

 

Erről számtalan konkrét tapasztalat van.

A vidéki gazda felhozta a terményét, vagy ha akartál, lementél falura.

Arany ékszer, medál, arany érme: ezek voltak az univerzális csereeszközök.

Az aranyláncből pl. csípőfogóval vágtak le kis darabokat.

Úgy is adták meg az árat, hogy tíz "dé" (=dollár), vagy egy gramm arany.

 

A kilós tömbből is lehet aránylag könnyen levagdosni, de praktikusabbak a kisebb tömbök, illetve a befektetési érmék.

 

Az arany NEM csodaszer. De garancia arra, hogy ha minden összeomlik, akkor is kapsz érte ennivalót (konkrét eset: Napoleon aranyért egy zsák lisztet), vagy "kiengednek a sorból (konkrét eset: egy arany 20 dollárosért.)

Plusz nem szigorúan monoton módon, de megy fel az értéke, illetve úgy mondanám, hogy tartja a reálértékét.

Előzmény: ntaicn (9929)
ntaicn Creative Commons License 2020.06.07 -1 0 9929

Ami tény h bármilyen gazdasági helyzet alakul ki, vállalatok mindig fognak működni, termelés mindig lesz, a fizikai arany viszont lószart sem termel, a kilos tömbbel lehetetlen bármit is vásárolni, a vidéki gazda milyen alapon számolja ki mennyi disznót adjon érte?

A CHF, tehát a svájci frank sokkal jobb megoldás mint az arany.

Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -1 0 9928

Az aranyat ETF-ben tartsd, a világ legnagyobb alapkezelői stabilabbak mint a bankok, minden tőzsdeindex vállalataiban tulaj a Vanguard, BlackRock, az egyes vállalatok tulajdonosi strukturáit könnyen figyelemmel lehet kísérni.

Előzmény: Lex Icon (9925)
Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -1 0 9927

Az ETF esetén alacsonyabb a költséged, az ETF mögött valódi arany áll. Van a mondás, a készpénz a király, a $, a CHF, az € a király, de legfőképp a likviditás, a likvid tőkepiaci eszköz a király!

Előzmény: László Er (9926)
László Er Creative Commons License 2020.06.06 -1 0 9926

Értem.

 

Tehát ha pl. 500e körüli értéken veszek fizikai aranyat személyes átvétellel, akkor az ilyen Conclude jellegű cégek igazolványt kérhetnek.

 

Előzmény: Lex Icon (9925)
Lex Icon Creative Commons License 2020.06.06 -1 1 9925

300eFt fölött van kötelező beazonosítás. Alatta elvileg nem kötelező. A számlához szokták elkérni a személyit, lakcímkártyát, de igazság szerint nem kellene. A számlára olyan nevet és címet adhatsz meg, amilyet akarsz. Viszont ha el akarod adni, akkor a költség igazoláshoz jól jöhet a nevedre szóló számla. Az aranyat meg ne ott tartsd, ahova a számla szól. ;)

Előzmény: László Er (9921)
Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -3 0 9924

Vegyél arany ETF-t, ott kisebb a spread. Certifikát esetén is alacsony a spread, a hazai tőzsdén megtalálod.

Előzmény: László Er (9905)
Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -2 0 9923

A kérdés az mindig az h mennyiért, milyen áron lehet azt megvenni, ha olcsón ki lehet termelni akkor elfér vhol h hasznosítani lehessen. 

Az aranystandardet jól tették h eltörölték, amúgy pedig Argentínának hiába lenne több 10 000t aranya, ugyanúgy csődbe menne, a tőkepiacon a bizalom számít, nem az h hány t arany van.

Előzmény: László Er (9920)
Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -1 0 9922

Mitől védene meg az arany, ha válság van azzal terveznének az emberek fizetni, digitalizáció folyik, ne vicceljünk már, ha olyan káosz és éhinség van akkor fegyverrel kapsz meg mindent, hidd el nekem a technológiával rendelkező hatalmak győznek, farkastörvények uralkodnak, a fegyver is technológia.

A fiat pénz mindig működött, az aranyba vetett bizalom helyett lehetne akár a termőföldben, bányákban is bízni, bár a jövőt elnézve inkább olyan technológiában amely adott területet szennyezéstől mentesít, vagy megakadályozza h bejusson oda a sok károsanyag, mert a fosszilis energiahordozók kora még nem járt le.

Előzmény: László Er (9920)
László Er Creative Commons License 2020.06.06 0 0 9921

Igen, értem. :)

Állambácsi tudni akar mindent. Ez még ok is, de az már jobban zavar, hogy az adott cégnél az ügyintéző is feljegyzi az adataimat.

Ez kicsit olyan, mint azok a riasztót szerelő cégek, akik utána visszamennek kirámolni a lakást.

 

Szóval jó lenne kicsit diszkrétebben...

Előzmény: Alfa Hold (9906)
László Er Creative Commons License 2020.06.06 0 0 9920

Nem ez volt a kérdés...

Nem vagyok régi tag itt, így nem lehet nagy szám, de épp eleget olvastam vissza itt, továbbá tájékozódtam már rengeteg cikkből, stb.

 

Nem kívánom elkezdeni a végeláthatatlan vitát, arról, hogy vajon miért halmoznak fel aranyat a kormányok mégis, meg hogy az arany még sose volt értéktelen, ellentétben sokféle mással.

Ezt leírták már itt ezerszer.

 

Ja, és egyáltalán nem állítottam, hogy az egész vagyonomat az utolsó forintig aranyba rakom.

 

Előzmény: Passzív befektető (9907)
Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -1 0 9919

A Solar markets az EUR/CHF miatt úszott el, erre opciókat kötöttek, ők elsősorban opciókra építették az üzleti modelljüket, ebben próbáltak egyedinek tűnni a piacon ha már a Concorde-al és a többi naggyal nem tudtak versenyezni. Mind1, akinek arany kell annak ott vannak az ETF-ek, certifikátok, a lényeg h ne cfd-vel kereskedjen, hanem szabályozott tőzsdei eszközökkel, ami tőzsdén kívül van az sok esetben fogadóiroda, az ügyfelek ellen kötnek a market maker brókercégek.

Előzmény: Passzív befektető (9915)
Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -1 0 9918

A beszólásért elnézést, a PSA autóit amúgy kedvelem, értékarányosak a Peugeot-k, a FiatChryslerrel kiváló konszern v holding lesz, az Exor lesz a főrészvényes, amely az FCAU menedzsmentjogával rendelkezik. 

Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -1 0 9917

Ok, amúgy a BlackRockról és Berkshire-ről mit gondolsz, jó befektetés ezeken a szinteken, bár nyilván egy alapos esést érdemes lehet megvenni. 

Bár nekünk inkább az Akko és a Kulcs-Soft éri meg, gondolkozzunk BÉT-ben, szinte kizárólag a BÉT-en fektetek be. OTP certik jó pörgősek, DAX-ot is ki kell próbálni.

Előzmény: Lex Icon (9912)
Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -1 0 9916

Elég sok nemzetközi honlapot ismerek, köszönöm az elemzeskozpont cikket, hosszú ideje ismerem az oldalt a konkrét cikkről azonban még nem tudok. 

Ami érdekelne, az ertekalapu.blogspot.com-ról mit gondolsz, talán hiba h kizárólag Graham elvei alapján vesz cégeket a szerző, spekuláció kizárva, amiben azért van izgalom és sikerélmény, inkább vegyünk turbo certifikátot mint Lockheed Martint, a certi megbízható, nincs letéti fedezet, kényszerlikvidálás, árjegyző szinte folyamatosan van.

Az amerikai ETF-eket szted meg lehet oldani vhogy, hiszen alacsonyabb a költség, SP, DAX és Nasdaq és MSCI indexekre épülő ETF kéne, de nem 0.2-0.3% költség mellett.

Passzív befektető Creative Commons License 2020.06.06 -1 0 9915

Kezdjük már azzal h a 9908 sorszámú hozzászólásodban te kötöttél belém, te támadtál meg! Ebben az országban az aranyat etikátlan cégek próbálják a népre sózni, ezek egyike az Arteus Capital, emellett Kostevc Péter cége a Quantis is ezzel támad, akik a unit-linked életbiztosításokkal húzzák le a hozzá nem értőket 20 éve immár, de a Solar Gold is hasonló, akik mindenféle opciókkal trükköznek, a markets üzletág az eszeveszett spekuláció miatt már el is süllyedt! 

Előzmény: Lex Icon (9908)
Lex Icon Creative Commons License 2020.06.06 0 0 9914

Ja, persze azért tart a legtöbb hosszabb távon is jól futó portfólió aranyat (permanent, butterfly,...)

Még mindig csak lejáratod magad.

Előzmény: Passzív befektető (9911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!