Keresés

Részletes keresés

babydolli Creative Commons License 2010.01.04 0 0 94
Judy-ka, szorítok holnap, mikorra lesz eredményed ?
Előzmény: Judy-ka (85)
babydolli Creative Commons License 2010.01.04 0 0 93

Biopsziát a gendiagnosztikai oldal szerint a 10-19.héten végeznek, és állítólag 1 hét az eredmény. Gondolom, ez a maximális idő.

Amniot pedig a 15-19.héten, az eredményről nem írnak, gondolom hasonló idő.

Legmegbízhatóbbnak a biopsziát látom.

Előzmény: anyabanya (92)
anyabanya Creative Commons License 2010.01.04 0 0 92

megjegyzem én bárhova telefonáltam ez ügyben, azt azért el kell ismernem, hjogy mindenhol kedves és barátságos volt a másik fél, sőt volt, aki visszahivott, mert nem volt kéznél más csak az aszisztensnő, aki nem tudta tutira a választ...ami nekem másként jött le az az amino eredményének gyorsasága, mert én nem találtam olyat, ahol ilyen rővid idő alatt kész lenne, max ugy, hogy vigyek be mintát a levett aminoból, ha tudok...

de ettől még biztos igaz, hogy ugy van ahogy Te mondod...

 

és azt sem tudom, mi van hamarabb kész biopszia vagy az amino...

anyabanya Creative Commons License 2010.01.04 0 0 91

de fogadnak a tanácsadáson körzeten kivülieket is?  mert , ha igen, akkor érdemesebb oda menni, ahol gyorsabban megcsinálják...és azt hiszem tényleg nem a távolság a főszempont, föleg, hogy azért pest többnyire mindenfelöl jól megközelithető...

 

Előzmény: toria78 (90)
toria78 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 90
Nem kell beutaló, a tanácsadáson adnak majd egy osztályra utalást, amivel a biopszia napján felvesznek a kórházba, úgyhogy szerintem bárhová lehet menni. Pesten tudtommal a sotén és a bajcsyn csinálnak tbre.
Előzmény: anyabanya (89)
anyabanya Creative Commons License 2010.01.04 0 0 89

Szeged egyértelmüen 4 hetet mondott és ugy, hogy tudták, hogy akkor az eredmény már a betöltött 23 hét után lesz kész, azt mondták akkor sem tudják hamarabb...

 

tehát akkor az sem mindegy, hogy hova megy az ember, de hirtelenjében én azt nem tudom, hogy csak oda lehet menni, ahová tartozunk vagy bárhova, ahol TB-vel csinálják ezt...

 

 

Előzmény: toria78 (88)
toria78 Creative Commons License 2010.01.04 0 0 88

Lányok: szerintem aki itt a topicban megfordul, mindenki fél. Még jó!. Az én felfogásom az, és derüljün ki, hogy mi a helyzet. Ha rendben van, nagy fellélegzés. Ha nem, dönteni lehet az elveszítés illetve a vállalás-felkészülés mellett, és megúszik az ember egy váratlan helyzetet egy újszülöttel.
Az, hogy pont a 4. lenne beteg... egyrészt igaz, mert van már 3 bizonyított egészséges, viszont fiatalabbak nem lettünk, baj bármikor lehet, szóval a remény nem segít.
Túlsúlynál nekünk csak annyit mondtak a tanácsadáson, amikor magyarázták a tű méretét, hogy nincs S és XLes méret belőle, mert ugye tudni kell vizsgálni a 40 és 150 kilóst is. Persze Dr H nagy szaktekintély, eszem ágában sincs megkérdőjelezni amit mond.
Vérteszt nem ad 100% pontosságot, nem csak átpozitív, hanem álnegatív is lehet.

Bajcsy: igen, ingyenes. http://www.bajcsyszul.hu/orvos.htm itt van h mikor dolgoznak. Átlagos idő 3 hét, idős terhesnek akár 2-3 nap, mert előre sorolják, én 15+5-nél mentem, és 11 nap múlva nyomtatták ki a leletemet.

Istenhegyin amit olvastam 2-3 nap alatt meglehet.

Amennyire én értettem, maga a kromoszóma számolgatás 3-4 óra, tehát naponta 1 ember max 2-vel végez, előtte tenyészteni kell, az nem tudom mennyi idő, 1-2 nap lehet, plusz ugye ha van sokan mintaadásra, akkor jönnek a priorizálások (van akinek 5 hét volt a bajcsyban). Egy biológus járhatna erre...

Előzmény: babydolli (87)
babydolli Creative Commons License 2010.01.04 -1 0 87

Ezen hezitálok én is. Ha nem lenne a vetélési kockázat, gondolkodás nélkül mennék a biopsziára, így még az orvosommal megvitatom a dolgot.

Toria, ha még olvasol, neked a Bajcsyban ingyenes volt és szűk 2 hét alatt volt eredmény ? Ha jól olvastam az istenhegyin 30, de mikorra van eredmény ?

Előzmény: Judy-ka (85)
anyabanya Creative Commons License 2010.01.04 0 0 86

hát bár én jóval idösebb vagyok, de a saját tapasztalataimat azért megosztanám...

Elöször is, ha komolyan fontolora venném a magzati vizsgálatokat akkor leginkább a biopszia lenne az, amit a mai fejjel választanék. Egyrészt, mert az van legkorábban, tehát ha gáz van, akkor is hamar van erdmény és talán a kötödés is más...

Viszont ha megelégednék a kombinált teszttel, akkor csak a legalaposabbal és ott, ahol van eredmény, mert nekem triplatesztem volt és az eredményt s késve kaptam meg, amikor már szinte semmi mozgásterem nem volt. Bár megnyugtattak, hogy nem sok a kockázat, de a semminél több és az azért már arra elég lehet, hogy az ember sokat és remélhetöleg feleslegesen aggodjon.

Előzmény: Judy-ka (83)
Judy-ka Creative Commons License 2010.01.03 0 0 85
szia,

De örülök, hogy jelentkezett valaki.
36 leszek tavasszal, és azért nem mentem biopsziára, mert mire megtudtam az eredményt már 14 hetes elmúltam és Hajdú dr-nő azt mondta hogy a 14. hétig lehet biztonságosan megcsinálni a lepénybiopsziát, utána már csak a magzatvízvétel 16 hetesen. Na meg azt is mondta, hogy mivel nekem eléggé nagy a súlyom biztonságosabb is lenne a vízvétel.

Én azt tudom tanácsolni neked, én azt csinálnám, ha újra kezdeném, hogy semmiképpen nem vetetnék vért, hanem rögtön elmennék 12 hetesen biopsziára.
Az a biztos, mert azt mondják, hogy a vért sok minden befolyásolja, a magas súly, a kor, pl én terhesség előtt dohányoztam, és az is befolyásolhatja az eredményeket, akkor állítólag az RH negativítás is és a többedik terhesség is.

Szóval én a helyedben a biopsziát kérném, utána pihizz sokat, és az eredmény is sokkal gyorsabban megvan mint a magzatvízvételnél. És ráadásul ha baj van, akkor még úgymond korai terhességmegszakítást kérhetsz.
Én nem tudom mit fogok csinálni, mire megjön az eredmény leszek vagy 19 hetes.
Előzmény: babydolli (84)
babydolli Creative Commons License 2010.01.03 0 0 84

Szia,

megkérdezhetem hány éves vagy ? Miért amniora mész, hogyhogy nem biopszia ?

Nagyon hezitálok , pont a mostanában olvasott rossz kombinált eredmények miatt. 40-hez közelítek lassan , s nagyon a 12.heti biopszia felé billen a mérleg nyelve, a kockázati tényezőt is figyelembe véve. Bár, szülésznő ismerősöm szerint nincs "annyi" rossz eredmény, és a kombinált tesztnek még sincs kockázata. Ám, ha mégis rossz lenne a kombinált ( itt másnapra eredmény van ) , akkor még újabb 2-4 hét vérnyomás emelő várakozás.

Előzmény: Judy-ka (83)
Judy-ka Creative Commons License 2010.01.03 0 0 83
sziasztok,

Örülök, hogy rátaláltam erre a topic-ra, bár mostanság nem írt senki, de hátha még olvasgat valaki erre felé.

Történetem a következő

Miután nem kaptam kódot a kombi teszthez ezért felhívtam a sejtbankot december18-án, ahol azt mondták, hogy azért nem küldtek és nem is fognak mert egyenesen a dokimnál fog landolni az eredmény, ugyanis baromi szar lett a down arányszámon. (az edwards az ok).
Szóval 1:70-hez lett ami iszonyatosan rossz eredmény, persze az uh-on minden rendben volt. Tarkóredő 2,1 volt, de mivel nagyobb a baba és a redő is nő a babával együtt ez jó eredmény, főleg, hogy a határ 3, orrcsontja is ábrázolódott.

Mondanom sem kell, hogy végigbőgtem az egész délutánt és éjszakát, elolvastam mindent a neten. Beszéltem dokimmal is, aki az amniot javasolta,ami 100% eredményt ad.

Azon a hétvégén még bepofátlankodtam a Genesisbe 4D-re.

45 perces alapos uh és többszöri mérés után azt mondta a szonográfus csaj, hogy semmilyen down kórra utaló jelet nem lát a babán. Megvolt a nózija, a tarkóredő is ok a korhoz képest, ujjpercek is rendben vannak.

Felhívtam az Istenhegyi Géndiagnosztikát is, ahol Hajdú dr-nő-vel beszéltem. Én szerettem volna lepénybiopsziát még karácsony előtt, de már kicsúsztam az időből,de előjegyzett amnióra január 5-re, és ő fogja megcsinálni nekem.

Az eredmények
PAPP-A 0,41 MoM
Szabad BhCG 1,94 MoM
NT 1,32 MoM

Most ott tartok, hogy kedden kell mennem az amniora és nagyon félek. Nem is a szúrástól, hanem az eredménytől. Ráadásul majd 2-3 hét múlva lesz csak meg addig meg lerágom a körmeimet. Az elmúlt 2 hét is szörnyű volt, és még nincs vége.

Van már 3 egészséges gyermekem, és egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy pont a 4. lenne beteg.
Rettegek és remélek, és imádkozok, hogy még ő legyen egészséges és esküszöm, hogy több babát nem vállalok, nem kísértem a sorsot.
anyabanya Creative Commons License 2009.12.15 0 0 82
akkor hajrá és felhötlen örömöt ennek az igazán jó hírnek...:)
Előzmény: toria78 (81)
toria78 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 81

Beszámolni jöttem a biopszia körömről.

Negatív lett szerencsére, lejjebb a hogyan történtet írom le.


Tehát kombinált teszt 1:110, 32 év, hibátlan UH eredmények. Mivel nem szeretnénk downos babát, nem kérdés a biopszia, itt jön a Bajcsy. "Tanácsadás" 5 perc (pár óra várakozás után persze), mert igazából már felkészülten érkezem. 1 hét múlva jöhetek biopsziára.


A felvétel reggele 7-kor nehezen indul, de aztán felpörög. Osztályra vesznek, szobát kapunk, 3 és 5 ágyasak vannak, ennyien férnek be egy napra. Kis pihenés után mehetünk a kisműtőbe 8 körül, ott nagyjából 10 percet töltöttünk vetkőzés-öltözéssel együtt. Nővizsgálós székbe fel, ellenőrzik, van-e vérzés, vagy nyitott-e a méhszáj. UH monitor a fejnél. Gyors UH, hogy hol a lepény és a bébi. Dumálgatunk,

nem engednek aggódásra időt. Itt kiesett, ki mit csinált, illetve nem is néztem. Érzéstelenítő, nem fáj. Egy valaki tartja az UH fejet, látom a bébi lábát, épp belóg a képbe. Doki beszórja a nagy tűt - nem fáj, csak fura, két nagyobb nyomásra figyelmeztet,  olyan mintha egy labdába akarnál tűt szúrni, és a felületén nagyobb nyomás kell, hogy ne rugózzon, hanem átszúrja. Kb 4 mp és már bent is van. Látom a monitoron, hogyan halad a tű. Ekkor valszeg átveszi a dokitól a nagy tűt, mert jön a kisebb tű, amit ezen keresztül bevezetnek, és ki-be-ki-be huzogatással jönnek is a sejtecskék. Nem fáj, csak érzem. Kb fél perc után kihúzza, arrébmegy a genetikus kék fioláihoz, és beleteszi a mintát. Gyorsan megnézik, kell még egy adag. Visszajön, huzogatja a tűt megint, mintát leadja, elég is. (másnak 3x csinálták.). Kihúzzák a tűt, bébit megnézik megint, minden rendben. Doki segít felülni és felöltözni (!!) Biztos magas volt a vérnyomásom, mert értelmeset mondani nem nagyon tudtam. Kijöttem, köv. mehet is. Megállapítom, hogy nem is volt rossz, csak fura, totál jó fejek voltak bent, mindent mondtak, figyelmet tereltek, professzionális volt minden. Utána séta vissza a szobába, és fekvés-fekvés-fekvés. Köv pár 10 percben enyhe görcsöm volt, hullámzott a hasam, de aztán megszűnt. Rossz volt felkelni, úgyhogy talán 2 óra mentem csak wc-re.

Egyszer bejött a nővér vérnyomást mérni, később a genetikus beszélgetni, majd 1 után a doki, tanáccsal ellátni stb. Papírozás és mehettünk is haza. Vezetni tudtam, cipelni nem akartam a táskámat, így a férjem jött értem (mindenkiért).
2 nap fekvésből 1 hetet csináltam (táppénz), 2 hét nem-cipelést betartottam. Hamarabb kezdett húzódni a hasam bármiféle mozgásnál, így nagyjából semmit nem csináltam 1 hétig, jobban is éreztem magam.

Mg nem segített, eleinte voltak apró görcseim, csak már untam őket, ezért próbálkoztam, hiába, mindegy el is múltak 2-3 nap után.
Most eltelt 3 hét, tegnap kontrollra mentem, bébi rendben, eredmény negatív. (egyébként 11 nap alatt lett eredmény, 3 hetet mondtak).
AFPm picit magas lett, ami tök másra utalna, genetikai uh nem mutat semmit.
Majd viszajövök fél év múlva, milyen élőben a gyerekem.

Előzmény: toria78 (45)
franciacsibe Creative Commons License 2009.11.24 0 0 80
oke :)
de hogy megkapjam ne az ittenire irj, hanem az eva pont kiss huszonot kukac yahoo pont fr-re.
Előzmény: anyabanya (79)
anyabanya Creative Commons License 2009.11.24 0 0 79
majd írrok mailt..., mert hát van most a családban néhány kismami:)  (de nem leszek még nagymamai...) és ez egyenlöre  pláne:))
Előzmény: franciacsibe (78)
franciacsibe Creative Commons License 2009.11.23 0 0 78
van egy irto bonyolult szamitas Gauss-gorbekkel, stb., szamitogep csinalja. En talaltam neten egy oldalt, ami kiszamolja, be kell irni az anya szuletesi datumat, a 12 hetes uh adatait, egyeb dolgokat es a triteszten kapott kockazatot, ez alapjan szamolja az integraltat.
Előzmény: anyabanya (77)
anyabanya Creative Commons License 2009.11.23 0 0 77
miként tudja kiszámolni azt, hogy kb mi lett volna a kombinált teszt eredménye, vagy ott is van valami arányszám...mert nekem kissé komplikált már ez az egész arányszámosdi...
Előzmény: franciacsibe (76)
franciacsibe Creative Commons License 2009.11.23 0 0 76
Sziasztok!

Most ertem haza a genetikai tanacsadasrol, visszautasitottam az amniot.
Ahogy gondoltam, az 1/243 az a vervetel erdemenye volt (triteszt) es nem a kombinalt. Kiszamoltak a kombinaltat (es bevallottak hogy jovore mar csak a kombinaltat nezik, januar 1-tol), az 1/1440 lett. Tehat ket honap mulva mar be se hivtak volna.

Amit erdemes tudni, a doktorno mondta, hogy a vervetel eredmenyet siman modosithatta az 5 cm-es ciszta ami a bal petefeszkemben van (termelhet beta-hcg-t a masodik harmadban is), raadasul szerinte a magas vernyomas onnan jon, hogy a meh beerezettsege (verellatottsaga) nem jo, es azt mondta, ez is siman befolyasolja a vervetel eredmenyet, adhat rossz eredmenyt.

Kerdeztem azt is, hogy a Down-kort is ki lehet-e szurni uh-n, azt mondta hogy max. 50%-ot, ezert is nem latja ertelmet a 18. heti genetikai uh-nak, ha nincs elozmeny.
quilla Creative Commons License 2009.11.18 0 0 75
En sem ismerem mi van itt (gondolom lekovetheto volt, hogy nem vagyok Mo-n :)) mert az elozoeket meg odahaza szultem :) De a kicsi is 8 eve volt, ugyhogy csak reszleges emlekeim vannak :) (es akkor meg fiatalnak szamitottam :DD)
Előzmény: Beku76 (73)
quilla Creative Commons License 2009.11.18 0 0 74
Koszi, most latom, hogy 'csupan' figyemetlenul olvastalak, es irtad, hogy biopszia volt :) Na errol mondjuk nem volt nalam szo, na de majd a dokinovel a 12 hetesen, ha mar egyszer ugyis o az illetekes :)
Előzmény: Beku76 (72)
Beku76 Creative Commons License 2009.11.18 0 0 73
Sajnos csak a mo-i helyzetet ismerem, fogalmam sincs, hogy külföldön milyen vizsgálatok vannak, mikortól. Ez országonként nagyon eltér, gondolom.
Beku76 Creative Commons License 2009.11.18 0 0 72
Biopszián voltam (méhlepény vizsgálat), ezt már a 12. héttől csinálják. Az amniót (magzatvíz vétel) talán a 16. héttől, de én 18 hetesen mehettem volna csak, ekkorra adtak volna időpontot. De nem bírtam várni. Asszem még nem töltöttem be a 16. hetet, amikor megcsinálták. Azért jó volt, hogy ilyen korán, egy esetleges ab szempontjából nem mindegy.
Előzmény: quilla (71)
quilla Creative Commons License 2009.11.18 0 0 71
Ezek szerint hamarabb megvolt az amnio mint 16.-het? Mert nekem a doki tegnap 16.-hetet emlegetett, hogy kb akkor csinaljak. Az AFPt is akkor szoktak odahaza, ha jol remlik nekem.
Előzmény: Beku76 (70)
Beku76 Creative Commons License 2009.11.18 0 0 70
Nálam uez volt, a dokim, aki egyébként nagyon laza és semmilyen fölösleges vizsgálatnak nem híve, elég határozottan javasolta a vizsgálatot (bár nem erőltette, ez tény). Szerintem bonyolultabb kérdés ez, mint h egy anya vállalja-e a babát vagy nem, hiszen egy beteg baba (ember) nagy (elsősorban anyagi terheket) ró a társadalomra, kezelések, intézményekben elhelyezés stb. És valamennyire az orvoson is múlik, hogy a beteg baba megszületik-e. Kicsit úgy éreztem, kötelességük, hogy ez kiderüljön.

Nem akartam leírni, mert a későbbiekben csak jó tapasztalatom volt a Bajcsy-n végzett biopsziával (tényleg alaposak, gyorsak, emberiek voltak), de az első genetikai tanácsadásról szinte elmenekültem. Annyira szenvtelenül közölték, hogy ne féljek, nem fogok down-os babát szülni, mert ezt ő megakadályozzák, meg hogy ha vetélés lenne belőle, az egy következő terhességgel még korrigálható lenne, de egy beteg babán már nincs mit korrigálni stb. Azt se várták meg, hogy lélegzethez jussak, rögtön tukmálták az időpontot... Szóval azért az anyagi érdeket is éreztem a segítőkészség mellett :(. Persze, ha ők úgy gondolják, hogy minden 25 év fölötti terhesnek alapból el kéne végezni a vizsgálatot (ez is elhangzott a tanácsadáson), akkor nincs min meglepődni. De hagyják meg nekem a jogot, hogy én így gondoljam (vagy legalább utánanézzek, átgondoljam)... Végül mégis visszamentem hozzájuk, amnióra vagy 2-3 héttel későbbre adtak volna csak időpontot...

Ja, az én nem voltam ezek után afp-n, a dokim fölöslegesnek találta. A kromoszóma rendellenességeket kizárták, alapos uh-val a nyitott gerincet is, másra az afp nem utal. Egyébként is, ha jól tudom, elég elavult egy módszer (így magában, a többi marker nélkül), pont a megbízhatatlan afp eredmények miatt kell sokaknak fölöslegesen amnióra menni.
Előzmény: quilla (67)
andixka Creative Commons License 2009.11.18 0 0 69
És az lemaradt, hogy természetesen nagyon drukkolok, hogy mindegyikőtöknek egészségesnek bizonyuljon a babája és minden rendben legyen. :-)))
andixka Creative Commons License 2009.11.18 0 0 68
Nekem nem lett pozitív anno, csak ahogy olvasgatlak titeket, gondoltam írok pár sort.

Ez (amit írtál) azért van, mert a vérteszt egy teszt/szűrés és statisztika.... A másik egy diagnosztikus vizsgálat. Anno én a 2. terhesség közben töltöttem be a "bűvös kort" :-D , ezért a dokim javasolta. Mi is folyton számoltunk, hogy minek mi a kockázata, valószínűsége, matematikus alkatok lévén együttes valószínűségtől kezdve mindent...
Genetikai tanácsadáson (ahol valóban kb. mindenkinek szinte rögtön időpontot adnának, ha nem kérdeznek) azt mondták, ezt a számolgatást felejtsük el. Ugyanis azok mutatók mindössze, és nem diagnosztikus vizsgálat. Ja, és volt vértesztem: ezeknél alacsonyabb valószínűséggel.
Mi az amniot választottuk végül. 5 perc alatt megvolt. Otthon pedig várt a 14 hónaposom. Aznap és másnap kíméltem magam. (Bár egyszer ösztönösen felkaptam a hozzám futó gyerekem :-) ) és ennyi volt. Szerencsére....
Kettőt akartunk, de azt tudtuk, hogy ha elmegy, nem vállalok még egy terhességet. Nem hiszem, hogy megtartottam volna egy beteg babát, de így a döntés, hogy ha pozitív a teszt, az enyém lett volna - amit akkorra már irtó nehéz lett volna meghozni, mert éreztem őt - és nem egy végigaggódós, bizonytalan kimenetelű terhesség után szembesültem volna a ténnyel, amikor már nincs választás.
Előzmény: quilla (67)
quilla Creative Commons License 2009.11.18 0 0 67
Na tegnap engem is utolert a sorsom (a korom :o)) es bar nekem egyelore meg semmifele eredmenyem nincsen ami indokolna az amniot csak a korom, a doki mondhatni javasolta, bar nem eroltette. Igy volt egy kiterjedtebb beszelgetesunk, ahol kb en is ugy alltam a dologhoz igy elso korben mint csibe, hogy akkor vertesztek meg UH es ha az indiklaja akkor beszeljunk rola, es akkor elegge egyertelmuve valt a doki verzioja (bar mondom, nem eroltett semmi iranyba caak tajekoztatott, valaszolgatott a kerdeseinkre), hogy a vertesztek ha jol remlik max 90%-ig megbizhatoak. (es volt olyan esete hogy negativ volt es a baba megis beteg lett, bar teny, hogy elenyeszo, de ha mar kerdeztem elmondta.)
Előzmény: toria78 (66)
toria78 Creative Commons License 2009.11.18 0 0 66

MO-on igen elég komolyan veszik a 16+-2 napot (ha pontos vagyok).

 

Franciacsibe, mit gondolsz, több vérvizsgálatból mennyire pontos-más indikációjú eredményt lehet kapni? Én személy szerint ezek után már nem hiszek semminek, csak a mikroszkópos számolásnak.

Megint mondom, más helyzetben vagyunk.

De végül is mindegy, a drukkjaim úgyis veled vannak folyton.

Előzmény: Beku76 (64)
franciacsibe Creative Commons License 2009.11.18 0 0 65
Koszi, Beku.
Itt a 15. es a 19. het kozt csinaljak az afp-t, tehat meg az is beleferne hogy ujra megcsinaljak, meglatjuk ki tudom-e majd harcolni.
Hetfon megyek, vegul ugy dontottunk a parommal, hogy eloszor is latni akarom az eredmenyeket, szamoljak ki nekem a kombinaltat (kozben rajottem hogy ez csak a triteszt vagy duplateszt resze, azaz csak a vervetele, valoszinuleg az eletkorom es a nyakiredo nincs benne, de ez persze nem biztos, hetfon majd meglatom). Aztan annak fuggvenyeben (ha mint szamoltam, kombinaltan 1/1800) esetleg visszautasitom az amniot (vagy legalabbis elhalasztjuk) es megprobalok kikenyszeriteni egy 18 hetes genetikai uh-t, ami itt nem letezik, tehat nem lesz konnyu. Ha nem megy, fizetos magan 4d uh esetleg, szoval minden mast megprobalunk elobb.
Előzmény: Beku76 (64)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!