Keresés

Részletes keresés

tuutuu Creative Commons License 2007.10.16 0 0 210

Nna, most beletenyereltem a sajtba...

Vettem tejoltót ( kicsit túl sok, 100 ml...:}}) meg egy zacskó sajtkultúrát.

Előbbi 1511 br., a másik ölég halovány zacsi, 1405 pénz.

Most már csak tej kell...

Mondjuk a sajtkultúra marhaság volt, de mostmár mindegy.

( Egy állatkórház gyógyszertárában vettem, sok más mellett, nem tűnt fel, milyen drága.

No, meglátjuk, feleim.

Nati23 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 209
A sajtom most kb. 4 napos és a külseje elkezdett nyálkásodni. Azt olvastam, hogy ez normális és le kell mosni. Te szoktad mosni a sajtodat? Ha igen mivel, és hányszor?
Előzmény: 8472-es faj (206)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.15 0 0 208
Nem, hiszen amikor az összeállt anyagot töröm, akkor sózom. Utána még melegítem, pihentetem, tehát van idő, hogy a sót felvegye. Aztán, ha összeállítottem a sajtot, én is egy napra sós vízbe teszem, csak én 1 liter vízbe 4 evőkanál sót teszek.
Előzmény: taffy (207)
taffy Creative Commons License 2007.10.15 0 0 207
Nekem amikor szűröd nem mosódik ki a só?
Én sófürdőbe áztatom 1 napra. 1 liter víz és egy evőkanál só.
Előzmény: 8472-es faj (206)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.15 0 0 206

Újabban az oltás után sózom. Literenként egy evőkanál sót adok hozzá, meg még egy kicsit. Nem csapott és nem is púpos kanállal. 5 literhez 5 kanál + egy csapott evőkanálnyit.

Egy liter vízbe 4 evőkanál sót teszek.

De ez nem szentírás. Próbálgasd Neked hogy tetszik!

Előzmény: Nati23 (205)
Nati23 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 205

A sajtodat hogyan sózod? Mennyi sót teszel bele? Illetve milyen sófürdőbe rakod? annyifélét olvastam, hogy mostmár végképp nem tudom.

 

Előzmény: 8472-es faj (203)
taffy Creative Commons License 2007.10.14 0 0 204
Kevertem a törethez egy kis márványsajtot, a mások részébe reszeltem egy kevés pannonia sajtot.
Kiváncsi vagyok milyen lesz.
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.12 0 0 203
...camembert...
Előzmény: 8472-es faj (202)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.12 0 0 202
Érik a camamber sajtom!!! :-)))))
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.12 0 0 201
Leszedtem az igazi márványsajtról a kék részeket és belekevertem a sajtba. Aztán tömörítettem, formáztam és kb. 2 hét után kívül szép kék lett. Azt viszont nem tudtam, hogy szurkálni kell, hogy belül is kék legyen.
Jó "sajtolást". Nálam hétfő a napja, akkor veszek mindig friss tejet.
Előzmény: taffy (200)
taffy Creative Commons License 2007.10.12 0 0 200
Pici a pincénk és ott van lent a kazán, ezért elég meleg van ott.
Te hogy csináltad a márványos beoltást?
Valahogy feloldottad? Milyen mennyiséggel próbáltad?
És utána mennyi ideig érlelted?
Most hozza a férjem a tejet, ugyhogy kezdődik a "sajtolás" :)
Előzmény: 8472-es faj (199)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.12 0 0 199

Ja kérem, akinek van kútja! :-)

Valahol van leírás, hogy melyik sajtnak milyen hőmérsékletű és páratartalmú érlelőhely kell. A kút jó ötlet. A nagyanyámnál -gyerekkoromban - oda eresztették le a dinnyét, hogy kellemes hűs legyen. Szerintem, ha jól be van csomagolva az a sajt, akkor beletehetitek a vödörbe és lent biztos jó helye lesz neki. Esetleg megmérhetnéd hány fok van odalenn. Pincétek nincs?

Előzmény: taffy (194)
kalmárkata Creative Commons License 2007.10.12 0 0 198

köszi!

Olvastam a hozzászólásokban, hogy tesznek hozzá reszelt sajtot.

ha én egy kis langyos tejbe , mondjuk trapistát reszelek, állni hagyom 1-2 napot, akkor így tudok készíteni kultúrát (és akkor nem kell venni)?   Amit, ha beleöntöm a készülő sajtba, mikor az oltót is beleteszem, akkor az érlelés után trapistát kapok?

 

Ilyen sajtkultúrát is lehet kapni, mint az oltót? vagy ez spécibb valami?

 

Előzmény: taffy (197)
taffy Creative Commons License 2007.10.12 0 0 197
Sajtoltóval megalvasztod a tejet, a sajtkultúrával a sajt tipusát adod meg, pl penészes sajt. Házilag sokszor más sajtot reszelnek bele.
Előzmény: kalmárkata (195)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.12 0 0 196
Én nem préselem a sajtot. Ennek ezer és egy oka van. Az első, hogy nincs présem... :-)
Én nem "komolyan" foglalkozom sajtkészítéssel, egyrészt, mert 3 hónapja még azt sem tudtam mi az az oltó, másrészt a 3. emeleti lakásunk nem az ideális hely a sajtkészítésre. Ehhez képest egész jó sajtok készülnek. :-)
A sajtjaimat sajtkultura nélkül készítem,mert nem is tudom hol lehetne olyant venni és pláne mit kell vele kezdeni.
Előzmény: Nati23 (192)
kalmárkata Creative Commons License 2007.10.11 0 0 195

szia!

 

mi a különbség a sajtoltó és a sajtkultúra között?   Elnézést, ha butaságot kérdezek, de  tényleg nem tudom.  Melyik a jobb?

Előzmény: Nati23 (192)
taffy Creative Commons License 2007.10.11 0 0 194
Én megkéredeztem a holgyet ahol a tejet veszem ,hogy ő hogyan csinálja, de hát ők jobban felkészültek. Azt mondta, hogy az érleléshez a legjobb a kb 10 fok. (pincehideg) Vagy tavasszal , ősszel érdemes kisérletezni.
Én pl éjszakára kirakom nappal hűtőbe, de sajna sokszor nappal is kint maradt ami valószínüleg nem tett jót neki.
Most a férjem gondolkodik vmilyen szerkezeten amit a kútba le lehet engedni mert ott hűvős van. De hát onnan felhúzogatni.....
Előzmény: 8472-es faj (190)
taffy Creative Commons License 2007.10.11 0 0 193
Szia Nati,
jó kisérletezgetést.
Sajnos nekem sem igazán jött be a könyv, valószínüleg túl szakmai. Savfokokról, tejszínszázalékokról ír, amiket én nem tudok itthon mérni.

Gomolyát én is úgy csinálok, mint a kolléga leírta:
Házitejet melegítek 36-37 fokra és beoltom, várok amíg megalszik, összevágom egy nagy késsel és kevergetve újra melegítem kb 36 fokra. Én a gyerekek digitális lázmérőjét használom a tejhőfok mérésére. Aztán tésztaszűrőn leszűröm, ízesítem formába teszem, és ha sima a forma alja akkor rögtön megfordítom a formában a sajtot, és 1-2 napig állni hagyom. (A savót visszarakom a tűzre ordának). Utána tálcára teszem, aláteszek valamit hogy a maradék savó kifolyjon alóla. Amikor már nem jön belőle savó, én akkoe szoktam sófürdőbe tenni, 1 liter víz 1 ek só, és 1 napig benne tartom. Utána hűvős helyen pihentetem vagy hűtőbe rakom és gyorsan elfogy.
Előzmény: 8472-es faj (190)
Nati23 Creative Commons License 2007.10.11 0 0 192
Préselni szoktad a sajtodat? Ha igen hogyan? Ma az egyik sajtkészítő ismerősömtől olyan sajtot kaptam, hogy teljesen elámultam. Venyigehamuban érlelt camembert a neve. Hát valami szuper. Ő nagyon komolyan foglalkozik a dologgal. A sajtjait valódi sajt kultúrákkal készíti. Ti használtok ilyet?
Előzmény: 8472-es faj (190)
Nati23 Creative Commons License 2007.10.11 0 0 191
Szia! Én is bekapcsolódnék a beszélgetésetekbe, ha megengeditek. Szeretnélek megkérni arra, hogy a gomolya készítését írd már itt le, mert mindenféle hókusz-pókusz van a könyvemben, de ezt nem írják le. Én is most kezdem a sajt készítgetést.
Előzmény: taffy (187)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.11 0 0 190
Először is a sófürdő: Ha összeállítottam a sajtot és már kellően tömör, akkor egy napra sófürdőbe teszem. Úgy, hogy minden oldalát bedörzsölöm sóval, aztán egy edénybe teszem és annyi vizet engedek rá, hogy ellepje. Nem is volt gond a penészedéssel.

Márványsajtot egyszer készítettem, mert annyira nem jött be. Azóta már tudom mi volt a gond. Csakis házi tejjel szabad dolgozni. A bolti friss tejnek van valami mellékíze a (fél)kész sajtnál. Ez a böködős módszer érdekes. Talán majd kipróbálom. A camambert nem akar camambernesedni, de még nem türelmetlenkedem. Az a helyzet, hogy semmi szakkönyvem nincs és csakis az itteni tudásból és a próbálgatásból "fejlődök".

Egyébként 4-5 l házitejet oltok be 2-2,5 ml oltóval és 2,5 ml előző oltásból való alvadékkal. Ha összeállt, darabolom, és melegítem 38-40 fokig. Aztán az szépen kicsapódik, majd leszűröm és az alvadékot egy pelusba rakom, amivel alaposan kicsavarom, víztelenítem. Sem helyem, sem időm (türelmem) nincs, hogy lecsöpögtessem, jó ez a kicsavarós módszer. Aztán összeállítom, tömörítem, egy napot formában tartva, fejjel lefelé tartom, majd jön a sófüdrő. Az érlelés sajnos csak a hűtő aljában, zsírpapírba csomagolva történik.

Hát ennyi. És Te hogy csinálod, hol érleled?
Előzmény: taffy (189)
taffy Creative Commons License 2007.10.11 0 0 189
Az ordát itt olvastam a topicon: a leszürt savót visszarakom az edénybe és felforralom, és forralom még kb 10 percig, hagyom egy kicsit hűlni. Utána egy sürű anyagon keresztül leszűröm, pl pelenka, és hagyom csöpögni 12-24 órát, általában a szárítóra felkötöm és alá teszek egy edény. Mielőtt leszűröm nem nagyon látszik a sajt mert nagyon apró szemcsés. Nekem 7 liter tejből kb kisökölnyi orda lesz, és egészen tejszínes ízű.

Hogy csináljátok a márványsajtot? Milyen mennyiséggel oltasz? Valahogy feloldod? Sózód? Hogyan érleled?
Kérlek írd le a technologiádat. Én azt láttam hogy érés közben megszurkálják a sajtot és úgy lesz belül is penész.

Én sófürdőbe teszem a sajtot egy napra. Ti hogyen sózzátok?

Hogyan érleled a sajtot? Mert nekem 1 hét után penészedik, de lehet hogy meleg volt neki.

Milyen lett a camambert?
Előzmény: 8472-es faj (188)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.11 0 0 188
Szívesen venném, ha leírnád az ordakészítési technológiádat. Próbálkoztam vele, de nekem nem sikerült.
Előzmény: taffy (187)
taffy Creative Commons License 2007.10.11 0 0 187
Sziasztok,
én is mostanában kisérletezek a sajt készítéssel házi tejből, oltóval. Legutóbb nagyon jól sikerült. Én szoktam metélőhagymásat és fokhagymásat is csinálni. A gomolyán kívül az íróból pedig ordát. Az utóbbit én is ebből a topikból tanulom. Ha érdekel valakit szívesen leírom.
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.10 0 0 186
Érdekes a kérdés, mert sót szoktam, csak éppen nem volt itthon elég. Úgy gondoltam, majd ha összeállt, megsózom. Szóval most só nem volt benne, viszont az oltón kívül újabban teszek bele az előző alvadékból 2,5 ml-t (mert ekkora a fecskendő, amit használok)
Előzmény: Nati23 (185)
Nati23 Creative Commons License 2007.10.09 0 0 185
Nem hiszed el, hogy én is éppen erre gondoltam. Legalább már tudom, hogy ez működik. Egyébként megjött a könyv. Szuper!!!! Hatalmas mennyiségű információ van benne. Csak győzzem olvasni és megérteni. Oltón kívül tettél még valamit a tejbe?
Előzmény: 8472-es faj (184)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.09 0 0 184
Kellett panaszkodnom! Tegnap olyan szépen összeállt a tej az oltótól, ahogy az meg van írva. :-) Egyébként egy habverővel daraboltan fel.
Előzmény: Nati23 (182)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.08 0 0 183

Az a vajkulturás dolog érdekel... Majd ha kiokosodtál a könyvből, akkor lécci tájékoztass! :-)

Nekem nem olyan kemény az alvadék (talán nem a legjobb az oltóm) hogy törni kelljen. Simán fakanállal kevergetem és utána melegítem.

Az alvadékot kiszedem egy szűrőre és lecsöpögtetem. Használnám Anyukám régi túrócsöpögtető vásznát, csak kedves kis feleségem "elrejtette". :-) Mivel ma van a sajtkészítés napja, ezért majd pelenkát használok. Becsomagolom a nagyjából lecsöpögtetett alvadékot és jól kinyomkodom. Gondolkozom rajta, hogy valami kis sajtprést kellene vennem, vagy csináltatni. Hmmm, még meglátom.

A formázásra vettem egy olyan műanyag edényt, aminek egyenesek az oldalai. A beletömött anyagot így ki tudom burítani és tudom forgatni. (prés helyett ez is megteszi)

Érlelés. Na ez a gyenge láncszem. Jobb híján a hűtő alsó része a sajtospincém. Remélem Neked van valami jó kis hűvös helyed, ahol érlelheted a sajtjaidat.

Előzmény: Nati23 (182)
Nati23 Creative Commons License 2007.10.08 0 0 182

Bocsi, de csak most tudtam időt szakítani, hogy géphez üljek. Azt olvastam, hogy a félkemény sajtokhoz szoktak vajkultúrát használni. Megrendeltem a Sajtkészítés ABC-je című könyvet. Remélem sok okosság van benne. Te mivel töröd össze az alvadékot, és mekkorára? Gyúrod az alvadékot, vagy csak sajtruhába teszed és a formába? Hol érleled a sajtot?

 

Előzmény: 8472-es faj (180)
kalmárkata Creative Commons License 2007.10.05 0 0 181

sziasztok!

Még nem írtam ide, csak olvasgattalak benneteket.

Köszönöm az ötleteket, és a tanácsokat.

 

Ma csináltam életemben először vajat kiveréb utasításai alapján és olyan lett, mint az igazi :))))))  köszönöm :))

 

leírom az elejétől.

 

Hoztam 6 liter házitejet, amit rögtön kiöntöttem egy fazékba. Hagytam álni 1 napot a hűtőben.  Hihetetlen vastag és sűrű tejszín réteg lett a  a tetején 1 nap alatt, amit leszedtem.  és ezt a leszedett tejszín réteget kezdtem el elektromos habverővel verni, a legalacsonyabb fokozaton.  Először sűrű hab lett(1-2 perc), aztán egyszer csak morzsalékos lett, majd kicsapódott, de furcsa volt, hogy nincs iró, így tovább vertem. Ezután kezdett csak levet ereszteni. még vertem 10-15 másodpercig, aztán leöntöttem róla az írót, visszaöntöttem rá 2 dl vizet, megint kevertem 20 másodpercig, leöntöttem a vizet, és, hogy biztosra menjek, megint 2 dl vizet öntöttem rá, amivel szintén kevertem. Ezután megint leszűrtem és az edény falához nyomkottam kézzel a vajat, még ekkor is jött ki belőle sok víz. Kinyomkodtam a vizet, és beletettem egy pici műanyagba.   192 gr. vaj lett belőle.

Mikor kevertem keverőgéppel a vajat, akkor nem keveredett össze a vízzel (ezt azért írtam csak le, hogy tudja az, aki nem csinált még ilyet, hogy nyugodtan öntse csak rá a vizet a vajra, így mosódik ki az író)

 

Elnézést, ha hosszan írtam, de igyekeztem teljesen részletesen leírni, hátha olyan valaki olvassa, aki teljesen laikus, és egyszerű fogalmak sem tiszták neki.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!