Keresés

Részletes keresés

8472-es faj Creative Commons License 2007.10.04 0 0 180

Nagyon szívesen segítek.:-)

Gomolya? Juhtúró? Azt nem készítettem még, csak ettem. Szeretem!

Olvastam, (itt, vagy máshol - már nem is tudom) hogy elég csak a meglévő sajtból tenni a beoltott anyagba és az majd mint kultura viselkedik. A kéksajtnál részben bejött. Érdekes, hogy még belül nem, csak kívül volt kékpenészes. Viszont az íze nagyon hasonlított rá.

Épp ma délben kóstoltam egy 3 hetes sajtomat, amibe Óvári sajtot reszeltem. Finom. Sajnos fogalmam sincs, hol lehet vajkulturát venni (és pláne az mire jó). Ennyit a kulturákról. :-))

Érdekes még az ecetes módszer, de azzal most nem próbálkozom, mert el kell használni az oltót áprilisig és 2 liter tejhez kell 1 ml. (olyannal is próbálkozom, hogy a beoltott tejből teszek el egy kicsit a hűtőbe és azzal oltom be a következőt. Szóval kisérletezgetek...

Kérdezz nyugodtan, amire tudok válaszolok. Örülök, hogy másnak is örömet okoz a sajtkészítés! :-)))

8472-es faj

Előzmény: Nati23 (179)
Nati23 Creative Commons License 2007.10.04 0 0 179
Köszi mégegyszer! Az az igazság, hogy szeretném előbb vagy utóbb majd mindegyik félét kipróbálni, vagyis megpróbálni, de először még szeretnék egyszerű gomolyát készíteni. Te azt hogy csinálod? És a kéksajtosat? Nagyon szuper lehet!!! Olvastam már többféle kultúráról, de nem tudom hogyan kell csinálni vagy szerezni, pl. a vajkultúrát. Tudnál segíteni ebben is? Bocsi elég már a kérdésekből egyenlőre ugye. Sokminden van a fejemben ami még kavarog. Hálás vagyok, hogy segítesz nekem. Köszönöm!!!!!!!!!!4
Előzmény: 8472-es faj (177)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.03 0 0 177
Én az ecetes módszernél forrásban lévő tejbe teszem az ecetet. Próbáltam borecettel is, de úgy tűnik mindegy milyen ecetet használunk.
Az oltásnál kell a 40 fok körüli tej hőmérséklet. A fölött - szvsz - tönkremegy az oltóenzim. Amikor így jártam, akkor felforraltam és ecettel kicsapattam.
Milyen sajtot szeretnél? Frisset, érleltet? Kulturát teszel bele? Én eddig csak kék sajtost készítettem, most próbálom a camambertest.
Előzmény: Nati23 (175)
Andi171 Creative Commons License 2007.10.03 0 0 176

Na ezeket a dolgokat még én se értem teljesen tisztán, ezért nem mertem még nekiállni, csak olvasgatok  :-)

De gondoltam, hátha csak én nem értem, és Te valamit meg fogsz belőle tudni.

 

De majd a többiek biztos válaszolnak a kérdésedre.

Ja, és sok sikert!

Előzmény: Nati23 (174)
Nati23 Creative Commons License 2007.10.03 0 0 175
Nagyon szépen köszönöm, nagyon kedves vagy. A videó nagyon szuper, óriási segítség. Tőled is megszeretném azt kérdezni, hogy a borecetes oltásnál mikor kell a tejbe tenni a borecetet. A 65-ös hozzászólásban azt írja, hogy kézmeleg tejbe, később pedig azt, hogy forrásban lévő tejbe. Nem az oltóanyagos oltásnál kell 41 fokon oltani, a borecetesnél pedig forrásban lévő tejben. Most ezt tényleg nem értem. Segíts légyszíves, hogy letisztázódjon bennem a dolog. Köszönöm.
Előzmény: 8472-es faj (173)
Nati23 Creative Commons License 2007.10.03 0 0 174
Szia Andi! Köszönöm szépen a tippet. Elolvastam a 65-ös hozzászólást, de nekem nem teljesen egyértelmű a dolog. Ott azt írja, hogy kézmeleg tejbe tegyük a borecetet, de később pedig azt, hogy forrásban lévő tejbe. Akkor most melyik verzió működik? Nincs elírás?
Előzmény: Andi171 (172)
8472-es faj Creative Commons License 2007.10.03 0 0 173

Szia Nati!

Hadd segítsek!

Először is egy videós "tananyag"(tehéntejjel is ez az eljárás): http://kecskesajt.blog.hu/2007/08/06/megszuletett_3

Oltót lehet venni/rendelni az Anivet-től (www.anivet.hu), de én a helyi állatgyógyszertárban vettem.

A tej lehetőleg "igazi" legyen, bár működik bolti friss tejjel is. UHT-val még nem próbálkoztam. Mellesleg a házitej még mindig a legolcsóbb... :-)

Esetes eljárás: a tejet forralni, literenként 1 ek 10%-os ecet bele, kicsit még lohogni hagyni, aztán 10-20 perc pihi és sűrű szitába kiszedni. ehető frissen, de érlelni is lehet.

Röviden(!) ennyi. Érdemes elolvasni a topikot, de bármi kérdésed van szívesen segítek.

Előzmény: Nati23 (171)
Andi171 Creative Commons License 2007.10.03 0 0 172

Szia, Nati!

Én csak olvasgattam ezt a topikot, de megpróbáltam rákeresni, amit kérdeztél, és a borcetesre rátaláltam a 65. hozzászólásban. Az oltóról pedig több hsz-ban is szó van, szerintem érdemes lenne visszaolvasnod, mert úgy sokféle véleményt össze tudnál hasonlítani.

Előzmény: Nati23 (171)
Nati23 Creative Commons License 2007.10.02 0 0 171
Sziasztok! Én új belépő vagyok. nagyon örülök, hogy megtaláltalak titeket, mert szeretném megtanulni hogyan kell sajtot készíteni. Bízom benne lesz valakinek türelme hozzá, és leírja nekem. Annyit tudok, hogy lehet borecetes oltással, és speciális oltóval is. Nagyon megköszönném ha valaki elmondaná nekem mind a két verziót. Előre is nagyon hálás vagyok! Köszi!
8472-es faj Creative Commons License 2007.09.27 0 0 170

Tegnep nekem sem akart összeállni a melegítésre a sajt. Olyan 60-70 fokig kellett melegítenem, mire jó lett.

Egyébként nekem az oltótól nem áll össze szép kocsonyásra a tej. Nem biztos, hogy Anivetes, mert az állatgyógyszertárban vettem és nincs rajta semmi "márkajelzés", csak, hogy 1 ml kell 2 liter tejhez. 

Előzmény: Törölt nick (169)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.26 0 0 169
Ne búsulj a házi tejben se mindegyik ok.
Ha nem megy próbálj meg hozzáönteni némi tejszínt alvadás előtt, hogy javítsd a zsírtartalmát. Amit a Bosnyákon vettem a furgonból mérték nyilván a bociból jött egyenesen azzal működött és mozzarella lett belőle
Előzmény: Laci a röntgenből (168)
Laci a röntgenből Creative Commons License 2007.09.26 0 0 168
Nálam itt a melegítésnél bukik meg a dolog... Mikor elkezdem mikrózni, még enged némi savót, aztán nem akar megolvadni, csak pattog és gumi-szerű granulátum lesz belőle, de nem akar összeolvadni. Többedszer jártam így, de már unom...Nem tudom, mi a görcs van. A tej rendes házitej, Anivet oltóval. Egy óra alatt szépen megalszik, felkockázom, lecsurgatom és elrontom :)
Előzmény: Törölt nick (152)
hanimun Creative Commons License 2007.09.17 0 0 167
Elképzelhető mert a zsirtaltalma kevesebb.
Előzmény: Törölt nick (166)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.15 0 0 166
Az egyik mozzarella azt írta, hogy kecsketejjel nem működik
Előzmény: hanimun (165)
hanimun Creative Commons License 2007.09.14 0 0 165
Hát az igaz de azért nem volt annyira fri mit ha te fejtedvolna. Én 2 kecskét fejek
Előzmény: Törölt nick (164)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.14 0 0 164
Igazándiból nehéz nyilatkozni a frisseségéről ugyebár sosem lehetek biztos mikor fejték hacsak nemállok a fejőnő megett.
Szombaton vettem és még aznap este megcsináltam
Előzmény: hanimun (158)
hanimun Creative Commons License 2007.09.14 0 0 163
Megcsináltam elszurtam, azthiszem ott, hogy a mikróba megleg vizzel melegítettem, víz nélkül kellet vóna (olyan gizes lett a mikróból kivéve) de nem kapcsoltam be a gépet hogy megnéztem volna hogy víz nélkül kéne a végén kell a víz. Remélem másnak sikerül azért nem adom fel.
Előzmény: 8472-es faj (162)
8472-es faj Creative Commons License 2007.09.14 0 0 162
Megnéztem. Ő nem szakács. Ő csak a Doki a ST Voyager-ből... :-)
Előzmény: hanimun (161)
hanimun Creative Commons License 2007.09.14 0 0 161

Nem tudom mért nem sikerül a linkelés

 

sajt készítés
Előzmény: hanimun (160)
hanimun Creative Commons License 2007.09.14 0 0 160
Nem sikerült be linkelne
probálom ismét
www.youtube.com/watch?v=pTMIVRYpvT0
Előzmény: hanimun (159)
hanimun Creative Commons License 2007.09.14 0 0 159
ez is az
Előzmény: hanimun (158)
hanimun Creative Commons License 2007.09.14 0 0 158
Te fris tejből csináltad? Arra gondolok ha 1 napot áll a hűtőben a tej akkor esetleg már elég savas
Előzmény: Törölt nick (156)
hanimun Creative Commons License 2007.09.14 0 0 157
Ez engemet is érdekelne
Előzmény: 8472-es faj (155)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.14 0 0 156
A recept amit be is linkeltem így adta meg. 2x próbálkoztam az elsőből nem lett mozzarella egyrészt mert a tej nem volt elég zsíros másrészt nehéz értelmezni, hogy most milyen erős meg mennyi citromsav is kellene. a második próbánál már csak kevés citromsavat alkalmaztam. Az oltón rajta van mennyikell belőle.
Egyébként számos helyen regélnek a tej megfelelő savanyúságáról.
Mindenesetre a 2. próbára jó lett. Igaz a kihozatal nem volt nyerő de ez azért van mert nem tudtam normális kicsöpögtetést produkálni.
Az első própából maradt sajt ami nem lett mozzarella viszont 1 hetes érés után kemény sajtocskává érett. Igaz ízetlen de sajt.
Lehet kapni sajtkultúrát is. Vajon azt az alvadékhoz kell keverni vagy már a tejhez?
Mikor lehet és érdemes sózni ha ízesebb sajtot szeretnénk?
Előzmény: 8472-es faj (155)
8472-es faj Creative Commons License 2007.09.14 0 0 155
Miért kell bele citromsav is és oltó is?
Előzmény: Törölt nick (148)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.14 0 0 154

Ez plasztikus leírás, én is neki fogok állni egy próba erejéig...

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.13 0 0 153
Ha eléggé hasonlít egy mozzarellához gyúrj belőle gombócot és dobd sós jeges vízbe. Ez a végtermék. Ha gyúrás közben kihűl ésmég nem jó lehet újra mikrózni
Előzmény: tuutuu (150)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.13 0 0 152
Az alvadékot oszd 3 részre részenként tedd mikroálló tálba és tedd a mikróba és magas fokozatosan kb 1 percig mikrózd amíg olyan meleg lesz hogy alig bírd megtapintani. Ilyenkor még válik ki belőle író.
Gyúrjad gyömöszöljed amíg nyúlik
Előzmény: hanimun (146)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.13 0 0 151
Az alvadékot cspegtesd le azaz hagyd kicsurogni belőle az írót. Ez a legnehezebb része mert ha jó volt a tej akkor azalvadékmeglehetősen zsíros tapadós és eltömíti a szűrőt.
Előzmény: hanimun (146)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.13 0 0 150
Bociból fejt tejet ne vegyen...:}}}}
Előzmény: Törölt nick (147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!