Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.09.13 0 0 149
Ha megalavdt kb 15 25 perc vagdad fel kb 2,5 centinként hosszába keresztbe
Előzmény: hanimun (146)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.13 0 0 148
Ha beszereztél 4 l tejet oltót citromsavat akkor a tejbe keverj másfél teáskanál citromsavat ( a por alakú anyagot kevés vízben oldd fel) majd melegítsd a tejet kézmelegre 36 max 39 fok ig ekkor önts bele 2 ml tejoltót szintén kevés vízben elkeverve. az egészet keverd 30-60 másodpercig majd hagyd megalvadni
Előzmény: hanimun (146)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.13 0 0 147
először is ballagj ki valamilyen piacra és vegyél rendes házi tejet amit lehetőleg bociból fejtek.
Ballagj el az ANIVET nevű boltba és vegyél tejoltót (1034 FT) 1 sdeci 200 l tejhez elég.
Ballagj el valamiárúuházba és vegyél citromsavat
Előzmény: hanimun (146)
hanimun Creative Commons License 2007.09.13 0 0 146
Sziasztok
Sikerült már valakinek mozzaralla sajtott készíteni? Itt vannak belinkelve de nemtom elolvasni. Ha valaki lefordítaná?
Előzmény: Törölt nick (132)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.08 0 0 145
Mikróztam a kényelemmián de alapvetően a trej nem volt elég jó
Ma megismételtem a Bosin vett tejjel és sikerült. Igaz ez az alvadék sem volt elég tömör és a végtermék megfolyott ugyan a melegítés hatására de eléggégumi állagú lett. Nem tudtam normálisan leszűrni pl az alvadékot. Szóval csaklátszólag olyan egyszerű
Előzmény: Laci a röntgenből (144)
Laci a röntgenből Creative Commons License 2007.09.08 0 0 144
Hogyan melegítetted? Csak úgy simán a gázon, vagy mikróban, vagy forró vízzel?
Előzmény: Törölt nick (143)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.08 0 0 143
Ma megpróbáltam a mozzarellát.
A végeredmény nem lett rossz de nem is mozzarella.
Már az alvadékon láttam, hogy nem lesz jó.
Igaz piaci tej volt pasztörözött, de szerintem nem volt meg a zsírtartalma valamint szerintem túladagoltam a citromsavat. Szóval nem akart az alvadék megfelelő állagú lenni valamint nem lett nyúlós a gyúráshoz történő melegítés alatt:-(
Nem adom fel holnap veszek a Bosin job tejet
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.06 0 0 142

Felhevíteni nem szoktam. Visszahűteni csak nyári kánikulában, amikor a szürőn a konyhahőmérséklető vaj kifolyik...:)

Esetleg a ghi készítésére gondolsz, amikor vizben felfőzik, leszedik a habot, lehűtik, és igy halásszák le a víz tetejéről? Nekem nincs annyi, hogy érdemes lenne vele kísérletezni.

Egyszerre max 150-200 grammnyit csinálok, mert nem áll el sokáig (sokat számít a második öblítés, a rajta maradt írómaradék hamar keseredik!)

Előzmény: csite (141)
csite Creative Commons License 2007.09.06 0 0 141

köszönöm!

 

megkérdzném még, hogy:

- szoktad felhevíteni? és visszahűteni (azt olvastam valahol, hogy tartósabbá tehető vele

- mennyi ideig áll el az így készült vaj? (mondjuk nagy falók vagyunk, 1hét alatt simán 200-250g-ot befalunk)

Előzmény: Törölt nick (140)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.06 0 0 140

Én rendszeresen készítek vajat. Nem tejszinből, hanem tejfölből, ha viszonylag sok összegyűlik, amit előreláthatóan nem fogok felhasználni.

Házitejet veszek, felforralom. Másnap leszedem a fölét, ha van otthon bolti tejfölöm, egy kanálnyival beoltom (finomabb lesz a tejföl), szobahőmérsékleten hagyom. Másnap hűtőbe kerül.

Vajat elekromos habverővel készítek - csak az ősrégi, 25 éves ETA jó hozzá, az új, nagyfordulatszámú nem. Ha már kivált a vaj, hideg vizet öntök egy keveset hozzá, kicsit azzal is verem, majd lapáttal összeállítom vagy  leszűröm, még egyszer hideg vízzel átöblítem, tálba teszem, meglapogatom, hogy jól összeálljon, és kész van .

Az első leszűréskor kijövő írót (=Buttermilch) kenyérsütéshez használom.

 

Előzmény: csite (136)
8472-es faj Creative Commons License 2007.09.06 0 0 139
Megvan a válasz a "cultured buttered milk"-re:

Ez egy kisse savanyu izu, de nem annyira mint a kefir es hig mint a tej.
A vaj keszites mellektermeke:
http://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk

Az ékezetlen betükből talán kiderül, hogy idegenből jött a segítség, nevezetesen az USA-ból. :-)))
Előzmény: Laci a röntgenből (134)
Laci a röntgenből Creative Commons License 2007.09.05 0 0 138
Köszönöm szépen a választ. Próbálkozni fogok a forralt tej+tejszín+oltó variációval.
Előzmény: 8472-es faj (135)
8472-es faj Creative Commons License 2007.09.05 0 0 137
Lejjebb valaki írt róla; nézd át a hozzászólásokat.
Előzmény: csite (136)
csite Creative Commons License 2007.09.05 0 0 136
vajat készít valaki itt házilag?

netán a rázós módszerrel kinek van tapasztalata?
8472-es faj Creative Commons License 2007.09.05 0 0 135

Én ha házi tejet használok, akkor előtte felforralom. (pláne, hogy volt most ez a fertőzött kecsketejes eset!) Ha bolti, frisstejet veszek (nem UHT!) azt csak az oltásnak megfelő hőmérsékletik melegítem. Nekem ebből is szép sajt lesz.

A másik, ill. első kérdésedre kutatom a választ.

Előzmény: Laci a röntgenből (134)
Laci a röntgenből Creative Commons License 2007.09.04 0 0 134
Igen, az, meg részben ez: http://uk.youtube.com/watch?v=pTMIVRYpvT0&mode=related&search=
Lehet, hogy tényleg nem kefír kell bele (akkor rosszul értettem, hogy "cultured buttered milk"), de van ott olyan, hogy kefires sajt is: http://uk.youtube.com/watch?v=ImKQuEY3PyY&mode=related&search=
Szóval akkor még mindig nem tudom, hogy forralt házitejet, vagy nyerset használjak?
Előzmény: 8472-es faj (130)
koppper Creative Commons License 2007.09.04 0 0 133

bocs az offért

_____________

 

Szia KTa!

 

A kemencédről szeretnék érdeklődni, lehetőleg priviben. Keresem az e-mail címed, de nem találtam (eddig). Írnál nekem egyet? kope kukac netpeople.hu

 

Előre is kösz és üdv!

Előzmény: KTa (127)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.04 0 0 132
Másik mozzarella recept
Azt hiszem ezt kipróbálom
No de honnan veszek jólfejlett vízibivajtot?, s annak tejét:-)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.04 0 0 131
Szerintem a kefír nem köllött vón bele
A filmen tejszínt önt bele, meg olvastam egy receptet abban is azt mondják, hogy öntsünk bele vissza tejszíntMOzzarella recept
Előzmény: Laci a röntgenből (128)
8472-es faj Creative Commons License 2007.09.04 0 0 130
Előzmény: Laci a röntgenből (128)
8472-es faj Creative Commons License 2007.09.04 0 0 129

Honnan vetted a receptet?

Én is utána nézek.

Előzmény: Laci a röntgenből (128)
Laci a röntgenből Creative Commons License 2007.09.03 0 0 128
Kedves Sajttársak!

Próbálkoztam én is. A Youtube-on van Mozarella-készítés, ilyet szerettem volna. Mit nem csináltam jól?
A kiindulás 2 liter forralt házitej, kb. 40 fokra langyosítva. Ebbe tettem kb. 4 dl kaukázusi kefirt, majd állt 1 órát. Aztán belekevertem 2 ml Anivetes oltót és ismét állt 1 órát. Szépen összeállt. Késsel felkockáztam és kevergetés mellett melegítettem. Szétvált a savó és a túró, leszűrtem. A recept szerint a leszűrt túrót forró vízbe tettem (igaz, megsóztam a vizet) és reméltem, hogy megolvadva összeáll formázhatóvá a massza...de nem. Akárhogy is próbálkoztam (még mikróban is), nem olvadt egybe a massza.
Mi lehetett a baj? Hogyan csináljam: házi tej nyersen, vagy forralva?
KTa Creative Commons License 2007.09.01 0 0 127
Igen, valószínű. Az orda csak a forralás hatására csapódik ki. Én nem forralom az alvadékot, és nem is láttam ilyet sehol.
Tejfölt és túrót készítettem tegnap is. A tejfölt simán lekanalazom az aludttejről. Az alvadékot 50-60 fokra melegítem, és ha kicsit összehúzódott merőkanállal egy szűrőbe teszem. Alatta fazék, amibe lecsurog a savó. Azt forralom alatta, így a gőz tovább melegíti az alvadékot. Lassan összezsugorodik túróvá. Nem szabad túl sokáig gőzölni, mert akkor nagyon kemény, rágós lesz. Akkor jó, ha még a szűrőből kivéve is ereszt egy kis savót. A savót még forralom utána kicsit, ha kihűlt, nagyon sűrű szövettel szűröm ki az ordát. Talán írtam, hogy egy régebbi ágynemű huzatot használok erre.
Előzmény: 8472-es faj (126)
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.31 0 0 126
A baj, hogy még csak nem is lett zavaros a lé. :-( És az Anyukámtól kapott régi túrós vásznon semmi nem akadt fönn. Lehet, hogy más a gond. Én a tej összeállása után felforralom azt. Talán akkor már kicsapódik az orda is?!?
Előzmény: KTa (125)
KTa Creative Commons License 2007.08.30 0 0 125
Ha a savót forralod, kicsapódik az orda, de az sokkal kevesebb, mint a sajt, és nem áll össze nagyobb darabokká, így nem feltűnő, csak zavaros lesz a savó. Csak sűrű szövésű vászonnal lehet kiszűrni. Szerintem az ecet már abba nem kell, elég lassan forralni 10-12 percig.
Előzmény: 8472-es faj (124)
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.30 0 0 124
Nem sikerült az orda. :-(
Készítettem oltóval sajtot és félretettem a savót. Aztán megint csináltam sajtot és összeöntöttem a savókat, felforraltam, ecetet öntöttem bele és semmi. Nem csapódott ki semmi. Mit csináltam rosszul?
KTa Creative Commons License 2007.08.17 0 0 123
Biztos ugyanabból a szériából kaptunk, ez is áprilisig jó. Még mindig nem készítettem vele, ma a kemence projekt ment. Az első mákos kalács igen jó lett.
Előzmény: 8472-es faj (122)
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.17 0 0 122
Azért nezd meg, hogy mikor jár le a szavatossága. Amit vettem, az 2008. áprilisig szavatos.
Ma vettem 3 liter "igazi" tejet. A közelben a pavilonsoron van egy tejkimérés, és hoztam kétszer másfél liter tejet. 2 litert beoltottam, egyet pedig almaecetesen kicsapattam. Nem tudom miért, de nekem a kicsapatott jobban ízlik. Az oltott olyan, mint a gumi. Biztos kényesebb a technológiára. Viszont úgy vettem észre, hogy az oltottnak jobb a kihozatali aránya. Bár nem mértem, csak úgy saccra.
Előzmény: KTa (121)
KTa Creative Commons License 2007.08.16 0 0 121
Nekem is ki kellene már próbálnom az oltót. Itt díszeleg a hűtőben már x hete.
Előzmény: 8472-es faj (120)
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.16 0 0 120
Vettem oltót az állatgyógyszertárban. Nem kell rendelni, meg utánvét, meg ilyesmi. Egy flakon 100 ml, és 2 liter tejbe 1 ml oltó kell. 1132 forintot fizettem érte.
Vettem 2 liter tejet, felmelegítettem 36 fokra és beletettem 1 ml oltót. Aztán fél óra múlva nem történt semmi. Beletettem még fél ml-t és vártam... Sajnos el kellett mennem itthonról, de mire megjöttem összeállt. Újra felmelegítettem 38 fokra és leszűrtem. Elfelejtettem megsózni, úgyhogy most nagyon natur. :-)
A régebbi sajtjaim meg kezdenek összeérni. Egyet megkóskoltam, szép vágható a felülete és az íze is jó.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!