Ha beszereztél 4 l tejet oltót citromsavat akkor a tejbe keverj másfél teáskanál citromsavat ( a por alakú anyagot kevés vízben oldd fel) majd melegítsd a tejet kézmelegre 36 max 39 fok ig ekkor önts bele 2 ml tejoltót szintén kevés vízben elkeverve. az egészet keverd 30-60 másodpercig majd hagyd megalvadni
először is ballagj ki valamilyen piacra és vegyél rendes házi tejet amit lehetőleg bociból fejtek. Ballagj el az ANIVET nevű boltba és vegyél tejoltót (1034 FT) 1 sdeci 200 l tejhez elég. Ballagj el valamiárúuházba és vegyél citromsavat
Mikróztam a kényelemmián de alapvetően a trej nem volt elég jó Ma megismételtem a Bosin vett tejjel és sikerült. Igaz ez az alvadék sem volt elég tömör és a végtermék megfolyott ugyan a melegítés hatására de eléggégumi állagú lett. Nem tudtam normálisan leszűrni pl az alvadékot. Szóval csaklátszólag olyan egyszerű
Ma megpróbáltam a mozzarellát. A végeredmény nem lett rossz de nem is mozzarella. Már az alvadékon láttam, hogy nem lesz jó. Igaz piaci tej volt pasztörözött, de szerintem nem volt meg a zsírtartalma valamint szerintem túladagoltam a citromsavat. Szóval nem akart az alvadék megfelelő állagú lenni valamint nem lett nyúlós a gyúráshoz történő melegítés alatt:-( Nem adom fel holnap veszek a Bosin job tejet
Felhevíteni nem szoktam. Visszahűteni csak nyári kánikulában, amikor a szürőn a konyhahőmérséklető vaj kifolyik...:)
Esetleg a ghi készítésére gondolsz, amikor vizben felfőzik, leszedik a habot, lehűtik, és igy halásszák le a víz tetejéről? Nekem nincs annyi, hogy érdemes lenne vele kísérletezni.
Egyszerre max 150-200 grammnyit csinálok, mert nem áll el sokáig (sokat számít a második öblítés, a rajta maradt írómaradék hamar keseredik!)
Én rendszeresen készítek vajat. Nem tejszinből, hanem tejfölből, ha viszonylag sok összegyűlik, amit előreláthatóan nem fogok felhasználni.
Házitejet veszek, felforralom. Másnap leszedem a fölét, ha van otthon bolti tejfölöm, egy kanálnyival beoltom (finomabb lesz a tejföl), szobahőmérsékleten hagyom. Másnap hűtőbe kerül.
Vajat elekromos habverővel készítek - csak az ősrégi, 25 éves ETA jó hozzá, az új, nagyfordulatszámú nem. Ha már kivált a vaj, hideg vizet öntök egy keveset hozzá, kicsit azzal is verem, majd lapáttal összeállítom vagy leszűröm, még egyszer hideg vízzel átöblítem, tálba teszem, meglapogatom, hogy jól összeálljon, és kész van .
Az első leszűréskor kijövő írót (=Buttermilch) kenyérsütéshez használom.
Én ha házi tejet használok, akkor előtte felforralom. (pláne, hogy volt most ez a fertőzött kecsketejes eset!) Ha bolti, frisstejet veszek (nem UHT!) azt csak az oltásnak megfelő hőmérsékletik melegítem. Nekem ebből is szép sajt lesz.
Igen, az, meg részben ez: http://uk.youtube.com/watch?v=pTMIVRYpvT0&mode=related&search= Lehet, hogy tényleg nem kefír kell bele (akkor rosszul értettem, hogy "cultured buttered milk"), de van ott olyan, hogy kefires sajt is: http://uk.youtube.com/watch?v=ImKQuEY3PyY&mode=related&search= Szóval akkor még mindig nem tudom, hogy forralt házitejet, vagy nyerset használjak?
Szerintem a kefír nem köllött vón bele A filmen tejszínt önt bele, meg olvastam egy receptet abban is azt mondják, hogy öntsünk bele vissza tejszíntMOzzarella recept
Próbálkoztam én is. A Youtube-on van Mozarella-készítés, ilyet szerettem volna. Mit nem csináltam jól? A kiindulás 2 liter forralt házitej, kb. 40 fokra langyosítva. Ebbe tettem kb. 4 dl kaukázusi kefirt, majd állt 1 órát. Aztán belekevertem 2 ml Anivetes oltót és ismét állt 1 órát. Szépen összeállt. Késsel felkockáztam és kevergetés mellett melegítettem. Szétvált a savó és a túró, leszűrtem. A recept szerint a leszűrt túrót forró vízbe tettem (igaz, megsóztam a vizet) és reméltem, hogy megolvadva összeáll formázhatóvá a massza...de nem. Akárhogy is próbálkoztam (még mikróban is), nem olvadt egybe a massza. Mi lehetett a baj? Hogyan csináljam: házi tej nyersen, vagy forralva?
Igen, valószínű. Az orda csak a forralás hatására csapódik ki. Én nem forralom az alvadékot, és nem is láttam ilyet sehol. Tejfölt és túrót készítettem tegnap is. A tejfölt simán lekanalazom az aludttejről. Az alvadékot 50-60 fokra melegítem, és ha kicsit összehúzódott merőkanállal egy szűrőbe teszem. Alatta fazék, amibe lecsurog a savó. Azt forralom alatta, így a gőz tovább melegíti az alvadékot. Lassan összezsugorodik túróvá. Nem szabad túl sokáig gőzölni, mert akkor nagyon kemény, rágós lesz. Akkor jó, ha még a szűrőből kivéve is ereszt egy kis savót. A savót még forralom utána kicsit, ha kihűlt, nagyon sűrű szövettel szűröm ki az ordát. Talán írtam, hogy egy régebbi ágynemű huzatot használok erre.
A baj, hogy még csak nem is lett zavaros a lé. :-( És az Anyukámtól kapott régi túrós vásznon semmi nem akadt fönn. Lehet, hogy más a gond. Én a tej összeállása után felforralom azt. Talán akkor már kicsapódik az orda is?!?
Ha a savót forralod, kicsapódik az orda, de az sokkal kevesebb, mint a sajt, és nem áll össze nagyobb darabokká, így nem feltűnő, csak zavaros lesz a savó. Csak sűrű szövésű vászonnal lehet kiszűrni. Szerintem az ecet már abba nem kell, elég lassan forralni 10-12 percig.
Nem sikerült az orda. :-( Készítettem oltóval sajtot és félretettem a savót. Aztán megint csináltam sajtot és összeöntöttem a savókat, felforraltam, ecetet öntöttem bele és semmi. Nem csapódott ki semmi. Mit csináltam rosszul?
Biztos ugyanabból a szériából kaptunk, ez is áprilisig jó. Még mindig nem készítettem vele, ma a kemence projekt ment. Az első mákos kalács igen jó lett.
Azért nezd meg, hogy mikor jár le a szavatossága. Amit vettem, az 2008. áprilisig szavatos. Ma vettem 3 liter "igazi" tejet. A közelben a pavilonsoron van egy tejkimérés, és hoztam kétszer másfél liter tejet. 2 litert beoltottam, egyet pedig almaecetesen kicsapattam. Nem tudom miért, de nekem a kicsapatott jobban ízlik. Az oltott olyan, mint a gumi. Biztos kényesebb a technológiára. Viszont úgy vettem észre, hogy az oltottnak jobb a kihozatali aránya. Bár nem mértem, csak úgy saccra.
Vettem oltót az állatgyógyszertárban. Nem kell rendelni, meg utánvét, meg ilyesmi. Egy flakon 100 ml, és 2 liter tejbe 1 ml oltó kell. 1132 forintot fizettem érte. Vettem 2 liter tejet, felmelegítettem 36 fokra és beletettem 1 ml oltót. Aztán fél óra múlva nem történt semmi. Beletettem még fél ml-t és vártam... Sajnos el kellett mennem itthonról, de mire megjöttem összeállt. Újra felmelegítettem 38 fokra és leszűrtem. Elfelejtettem megsózni, úgyhogy most nagyon natur. :-) A régebbi sajtjaim meg kezdenek összeérni. Egyet megkóskoltam, szép vágható a felülete és az íze is jó.