Keresés

Részletes keresés

KTa Creative Commons License 2007.08.14 0 0 119
Rosszul írtam, kevés felforralni, 5-10 percig forralni kell, aztán visszahűteni. Ezután jöhet a vászon.
Előzmény: KTa (118)
KTa Creative Commons License 2007.08.14 0 0 118
A savóban nagyon sok értékes anyag marad. Fel kell forralni, aztán sűrűszövésű vékony, nem bolyhos szövetbe kell tenni. Én többször kimosott, de még nem elvásott pamut párnahuzatot vágtam szét erre a célra. Amikor kicsepeg belőle a savó, az már szinte víztiszta. Ami bent marad az az orda, azaz savósajt. Persze ez jóval kevesebb, mint a rendes sajt. Drágábban is adják, de én őszintén szólva nem annyira szeretem. Legutóbb is elajándékoztam.
Előzmény: 8472-es faj (116)
KTa Creative Commons License 2007.08.14 0 0 117
Kösz a felvilágosítást. Jó hogy más is kipróbálta. Lehet, hogy van valami trükkje a galajnak? Én mindenesetre egyelőre feladtam a vele való próbákat.
Előzmény: zsoltbarca (115)
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.13 0 0 116
Szárítottat vettem, de nem sikerült vele az oltás... :-(

Viszont ma alkottam. Csináltam egy adagot a szódabikarbónás-féléből és a megmaradt savójához (ha az a neve?!) öntöttem 1 liter tejet és az ecetes csapatással készítettem sajtot. (Almaecettel próbáltam, eddig ez a legjobb.) Úgy vettem észre, hogy a a savóban még sok értékes anyag van, nem hagytam elveszni. Úgy tűnik sikerrel jártam! :-)))
Más csak oltót kell szereznem...
Előzmény: zsoltbarca (115)
zsoltbarca Creative Commons License 2007.08.12 0 0 115

Szervusztok!

 

Tudomásom szerint a tejoltó galajt meg kell szárítani és elmorzsolva kell a tejbe szórni. Ki még nem próbáltam, de hamarosan. A szódabikarbona-s verzió szerintem is egész finom.

 

Zsolt

Előzmény: 8472-es faj (114)
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.12 0 0 114
Hááát... ez a galajos dolog ma sem akart összejönni. Marad az ecetes-galajos rásegítség (tegnap nem csak vízben, ecetben is áztattam galajt).
Illetve nekem nagyon bejött a tej-túró-vaj-tojás-szódabikarbóna-féle "sajt". Így, idézőjelben, mert az szerintem nem sajt, csak valami hasonló, de jó íze van.
Az oltós módszer még visszavan, de az igazi akkor lenne, ha sajtkulturát is tudnék szerezni. Ennek hiányában egy jó fajta holland sajtból reszeltem a tegnapi kicsapatós sajtomba. Hogy mi lesz belőle, csak a jó ég tudja! :-)
Előzmény: KTa (112)
KTa Creative Commons License 2007.08.11 0 0 113
És még ezt akarom kipróbálni:

Történelmi sajtreceptek
Az oltó készítése (Zilahy Ágnes 1893)
"Nagyon ritka eset, hogy "oltó"-ra szükség legyen, de a hol kell, nagyon jó, ha tudják készíteni.
Sajtokhoz szükséges leginkább. A juhtenyésztőknek az egyszerű sajt készítésénél elmaradhatatlan anyag az oltó.
Télen, disznóöléskor, a disznónak böndőjét ki kell hasítani, (azt a melyikbe a bőrsajtot is szokás tölteni) azután meleg vízzel a tisztátalanságot belőle ki kell mosni. Ha egyszer kimostuk a bundát, nem kell tovább vele babrálni, hanem félmarék sót kell reá hinteni és egy nagy tányérba kell tenni, hadd álljon egy hétig a sóba.
Egy hét múlva vegyük ki a sós léből és tegyük a főzőtűzhely hátulsó részére, egy ágas-bogas tiszta nyírfa-vesszőre, a melyen lehetőleg széjjel terítsük, hogy a levegő minden akadály nélkül járhassa a vesszőre kiterített sós böndőt. Egészen addig tartsuk ezt a holmit a szárit helyen, míg csak csont-keményre nem aszik. ha teljesen meg lesz keményedve a böndő, le kell venni a fagallyról és össze kell vagdalni apró, négykrajcárnyi nagyság darabkákba. Kis, fa-aprító baltával könnyen össze lehet vagdalni. Egy bő szájú, de bedugható üvegbe, rakjuk bele ezt a száraz belet, azután önteni kell reá fél liter erős boreczetet. Ha a böndő nagy, lehet egy liternyi eczetet is reá önteni. Az üveget jól bedugva meleg szobában kell tartani. Két hónap múlva megérik annyira az oltó, hogy lehet használni. Harmincz liter tejhez elég két kanál oltó. Mikor a tejbe öntjük az oltót, jól össze kell kavarni vele együtt a tejet. Ha az oltó jó, egy óra alatt meg kell aludnia a tejnek.
Lehet megoltani kicsibe is tejet. Ha van tíz liter tehén-tejünk, abba önthetünk egy kis kanál oltót. Ha a tej megalszik, szedjük le a felét bálmosnak, az aludttejet meg öntsük tiszta ruhazacskóba és akasszuk fel szögre, hogy le csurogjon a savó és ebből igen jó, édes túró lesz."
KTa Creative Commons License 2007.08.11 0 0 112
Kíváncsian várom az eredményt. A galajt én is kipróbáltam, csak frissen szedtem, és napokig áztattam ecetben. Nem jött be igazán, + ecettel kellett rásegíteni.
Előzmény: 8472-es faj (111)
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.11 0 0 111
Nem sikerült a tejoltó galajjal altatni a tejet. Nem hagytam veszni, ecettel kicsapattam és az már sikerült.
Azért a galajos módszerrel még próbálkozom. Két adagot készítek, az egyiket ecetben, a másikat vízben áztatom. Persze beszámolok majd a történtekről.
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.11 0 0 110

Ezt is köszönöm. Majd meglátom, érdemes-e oltót rendelnem.

 

Ma vettem tejoltó galajt. Olvastam, hogy valaki ecetben áztatta. Ha jól értem a tej oltása és ecetes kicsapatása két különböző technológia. Szerintem akkor nem szabad ezt keverni. Én most a galajjal próbálok oltani. Majd beszámolok az eredményről.

Előzmény: KTa (109)
KTa Creative Commons License 2007.08.10 0 0 109
Oltót kis mennyiségben az Anivet cégtől lehet rendelni, futárral küldik. Száz ml a kézbesítéssel együtt kb. 2000 Ft. Ez 200 liter tejhez elég. Nagyobb kiszerelést inkább máshol érdemes venni, de olvass vissza, írnak róla itt a topikban.
Jó kísérletezést!
Előzmény: 8472-es faj (108)
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.10 0 0 108

Köszi, ezzel a megközelítéssel már érthető a túró-sajt dilemma. A kecskesajt készítéses videót is köszi, tanúlságos! :-)

Tegnap kipróbáltam a tej-túró-tojás-szódabikarbónás sajtot. Érdekes. Könnyen elkészíthető, ízletes, de mit keres egy sajtban tojás? Ma, ha lesz időm, az ecetes kicsapatóst próbálom. Ha minden jó megy, utána a tejoltó galajost. Igyekszem beszámolni a fejleményekről. Oltót hol lehet venni kis mennyiségben?

Előzmény: KTa (106)
KTa Creative Commons License 2007.08.10 0 0 107
Kecskesajt készítése:
http://youtube.com/watch?v=LO2NyQ1aA_U&mode=related&search=
KTa Creative Commons License 2007.08.09 0 0 106
Azt mondják, a túró is sajt, az aludttejből készül. A többi sajthoz a tejet nem altatják, hanem oltják. Az ecettel való kicsapatás is jó lehet, de nem az igazi. Én még mindig nem próbáltam ki az oltót, mert a család tejfölös túróra, kapros túrós lepényre szavazott. Hát nem a bolti minőség, az biztos, pillanatok alatt elfogyott.
Előzmény: 8472-es faj (105)
8472-es faj Creative Commons License 2007.08.09 0 0 105

Sziasztok!

Új hozzászólóként rögtön olyan kérdésem van, ami biztos evidens, csak nekem nem az:

- Ha a tejet kicsapatjuk, és leszűrjük, az nem túró? Mikor lesz abból sajt?  

 

Én innen kezdek és a célom, hogy sajtot készítsek házilag. Hosszú út lesz ez... :-)

KTa Creative Commons License 2007.07.25 0 0 104
A legutóbbi produktum elég jól sikerült, főképp az orda volt nagyon finom bazsalikommal ízesítve és sok seritallal kísérve. Úgy döntöttem, hogy rendelek oltót, holnap hozzák is. Találtam egy jó blogot: http://kecskesajt.blog.hu
KTa Creative Commons License 2007.07.23 0 0 103
Nos, megtörtént a kísérlet. Úgy tűnik, így is úgy is ugyanannyi ecet kell a kicsapódáshoz, de most sokkal jobban kicsapódott. Persze az is lehet, hogy csak türelmetlen voltam, mert mindössze negyed órát vártam a hatásra, aztán belenyomtam még az ecetből. A 4,5 literből 76 dkg lett sajtolás nélkül, míg a legutóbb galaj nélkül csak 50 dkg. A maradékot kifőztem, és készítettem ordát (zsendice), az is lett vagy 5-10 dkg, de azt még nem mértem le. Szóval egyelőre félsiker.
Előzmény: KTa (102)
KTa Creative Commons License 2007.07.15 0 0 102
Készítettem „sajtot" ecettel az itteni leírások alapján, amit nagyon köszönök. Finom lett.
Van egy növény, az a neve, hogy tejoltó galaj. Egyébként gyógynövény is, sokféle teakeverékben szerepel. Nagyon gyakori, közönséges növény. Olvastam, hogy tényleg lehet használni tejoltásra, de nem írják sehol, hogy miképp. Megpróbálom ecetben kiáztatni, és kipróbálom. Esetleg van, aki már kipróbálta?
hanimun Creative Commons License 2007.05.16 0 0 101
Itt vannak a szürök
Előzmény: taffy (96)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.15 0 0 100

Akárhogy nézem, ez a krémsajt tulajdonképpen vaj...

 

Én szoktam persze ilyen sajtot is csinálni:

 A megsavanyodott tejszinhez keverek egy kevéske kicsapatott, lehűtött aludttejet (leszűretlen túrót), egy kis kanálka sót, egy evőkanál rumot, borsot,zöldfűszereket, esetleg fokhagymát, ruhába kötöm, lecsepegtetem 1 napig, majd még egy napig préselem.

Előzmény: fintorgó (97)
fintorgó Creative Commons License 2007.05.14 0 0 99
"Ha az elkészített túrót kb. 40 percig nehezék alatt lepréseljük savótlan száraz sajtot, panírt kapunk"

Ezt írja, még nem csináltam, viszont ettem. Ezt sütik-főzik, olyan kb. mint a tofu.

Házitejet megaltatok, nagyon lassú tüzön kevergetve melegítem, ha az ujjamnak már meleg, elzárom. Kihül, szűrőbe teszem, lecsorgatom. Keverek hozzá tejfölt és sk. baracklekvárt. Jóízűen bekebelezem. Tudom, mit ettem. :)
Előzmény: Robz (98)
Robz Creative Commons License 2007.05.14 0 0 98
Ez hasonló, mint az ecettel készült sajt! Az elv ugyanaz: ez is kicsapatott sajt. Amikor kiszeded túró jellegű inkább, ehhez is kell valami kultúra, amitől sajt lesz belőle. (akár reszelt sajt kicsit megáztatva tejben)
Citrommal még nem próbáltam, de kíváncsi vagyok... (citromos sajt) :)
Előzmény: fintorgó (97)
fintorgó Creative Commons License 2007.05.10 0 0 97
Szervusztok!

Megnéztem a képet, most éhes vagyok, bosszúból küldök receptet. Indiait.
Ha ott működik?

HÁZI TÚRÓ (CSÉNA) ÉS SAJT (PANÍR)

6-7 bögre tej
2 citrom leve vagy 1 teáskanál citromsav-por
1 csésze natúr joghurt
1 mokkáskanál só

Forraljuk fel a tejet, közben állandóan kevergessük. A citromlevet vagy az előzőleg feloldott citromsavat sóval ízesítve és a joghurtot adjuk fokozatosan a tejhez, addig kavargassuk míg a tej össze nem ugrik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni legalább 15 percig. Egy szűrőbe helyezett gézen vagy finom szövésű anyagon (pl. pelenkán) szűrjük át. A fennmaradt túró neve: cséna. Ha az elkészített túrót kb. 40 percig nehezék alatt lepréseljük savótlan száraz sajtot, panírt kapunk. A megadott mennyiségből kb. 2 csésze túrónk vagy sajtunk lesz.

A túrót és a sajtot készíthetjük megsavanyodott tejből is. Langyosítsuk meg a savanyú tejet. Ha már kicsapódott a fehérje szűrjük le finom szövésű ruhán, majd az előbb leírtak szerint járjunk el.

KRÉMSAJT

Savanyítsunk meg szobahőmérsékleten egy pohár friss tejszínt. Ha megsavanyodott (általában két nap kell hozzá) öntsük finom szövésű ruhába és a négy sarkánál fogva akasszuk fel, hogy jól kicsöpögjön a savó. A fennmaradt anyag a krémsajt.

Akkor most meglesem, hogy a hűtőben lévő friss juhsajt, amit ma a piacon a tejes nénitől vettem, megvan-e még? Holnapra csak a fele maradhat, nehogy már megromoljon! :)
Előzmény: hanimun (93)
taffy Creative Commons License 2007.05.10 0 0 96
Milyen szűrőt?
A szürön nem megy át az lágy sajt?
Előzmény: hanimun (95)
hanimun Creative Commons License 2007.05.10 0 0 95
Én szürőt használok
Előzmény: taffy (94)
taffy Creative Commons License 2007.05.09 0 0 94
Én is próbálkozok a sajtkészítéssel, ízre már egész jó, de az a gondom, hogy én pelenkát, vagy gézt használok a töret leszűréséhez és mindig beleragad a sajt, nem tudom olyan szépen leszedni. Ti mit használtok, hány nap után szeditek le a sajtról?
hanimun Creative Commons License 2007.05.09 0 0 93
Most nemtudok sajtott csinálni nem marad annyi tej de a legutobbi ecetes sajt nem sikerült utánna probálkoztam oltossal az ilyen lett.
snidlinges

pedig jólenne az ecetes sajt elkészités csinjára rá jönni mert az oltó drága + posta költség nagyot rendel hamar romolhat sttb.
Robz Creative Commons License 2007.05.06 0 0 92
Én préselés után 1-2 napig szikkasztom a konyhában egy rácson. Így szépen megszikkad. Miután a felülete már nem nedves, mehet rá a folpack. Légmentesen (nagyjából) lecsomagolom, majd irány a hűtő kb 10 napra. (ennyi a minimális érésidő)
Amúgy csináltam kapros sajtot is, most érik. :)
Teszek majd fel képet róla is.
Tehát kb 2 hét a gyártástól, mire sajt lesz belőle.
Előzmény: Törölt nick (91)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.16 0 0 91
Én is próbálkoztam a múlt héten almaecetes sajttal. Nem akart kicsapódni, ezért állni hagytam, majd újra melegítettem, így végül sikerült. Most pedig várja a sorát a spájzban, mert frissen elég ízetlen volt. Remélem, pár nap érés használ neki.
hanimun Creative Commons License 2007.04.16 0 0 90
Igen házi tej megszületett a boci jó lett volna az a joghurt csak sós volt sajnak azé nem let volna sós köszi majd ismét probálkozom megit nem megy sikítozom
Előzmény: Robz (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!