Borecetes verzió: az tejet először fel kell forralni, ekkor literenként kb 1 csapott teáskanál sót dobok bele. Ekkor lezárom a gázt, hagyom visszahűlni olyan melegre, hogy kézzel lehessen fogni a fazekat kívülről. (nem tudom, hány fok, nem mértem, de nem is kényes rá igazából) Ekkor beleteszek literenként egy evőkanál fehérbor ecetet kevergetés mellett. Kb 1-2 percig kevergetem, utána békén hagyom vagy fél órára. Addígra látszik, hogy különválnak a sajttészta darabkák. A reszelt sajtból csak 1-2 dkg kell bele. Ezt akkor beledobom 1dl langyos tejbe, amikor a nagy tejmennyiséget felteszem forrni az elején. Mire az ecetes beoltáshoz érek, ez már kezd teljesen meglágyulni, pempősödni. A borecet beadása után közvetlenül ezt beöntöm a tejes fazékba. Miután lejárt a kb fél óra, egy tüll kendővel bélelt formába szedem, amit a présbe bele tudok tenni. A préselés kb fél napig tart, folyamatosan utánahúzva. (amikor a konyha felé járok, és eszembe jut.)
Ha nem akar az ecettől esetleg kicsapódni, akkor lehet még bele tenni pár kanállal, nem lesz semmi baja! (akkor jó, ha enyhén fehér, vízszerű folyadékban úszkálnak a sajtdarabkák)
Préselés után 100%-os sóoldattal szoktam leecsetelni kívülről, hogy a penész ne támadja meg.
Akkor rokonlelkek vagyunk, mert én spec elektro technikusként dolgozok. Ez nem zárja ki, hogy más is érdekelje az embert szerintem. Nálunk mindenki szereti a házi sajtot, főleg az asszony. Annyit még infónak: a borecetes altatással "Anikó" sajt jellegű készíthető, illletvemozzarella. Az anivetes inkább keménysajtnak jó. (sikerült egyszer annyira kikeményíteni, hogy nyikorgott a fogunk alatt, de aztán megérett, és jó lett az is)
Köszönöm a segítséget! Igaz, hogy én műszaki ember vagyok, de érdekelt, hogy miért titkolják a receptet? Lehet, hogy most meg azért nem árúlnák el, mert nem fizetek dobozdíjat:-) Pár helyen megkérdeztem, de nem mondták el. A nejemnek leírom és majd eldönti, hogy melyik variácíót válassza. Köszönettel! Pista
Mi csináltunk kecsketejbő is, tehéntejből is. A módszerek közül az Anivet féle tejoltó és a sajtkultúra is bejött, de próbáltuk a normál borecetes altatást is. Mindkettővel működik. A borecetes altatásnál az ecet beadása után pár deka reszelt sajtot is dobok a fazékba, így megvan a gomba is. Először féltem, hogy a gomba elpusztul, de a fehér sajton látszik, hogy sárgulni kezd a sajtreszelékek körül pár nap után. 5 liter tejből kb 80-100dkg sajt készíthető, ami függ a tej minőségétől, plusz attól is, milyen víztartalmú sajtot csinálsz! (keménysajtnál kisebb a tömeg ugyebár)
Én is láttam hasonló sajtkészítést, ill. csak egy részét. Ahova járok ott is csinálják. Kérdeztem a nejemtől, hogy milyen eljárással készűl, de ő nem ismeri. Ezért fodulok hozzád, mert látom, hogy Te értessz hozzá. Az lenne a kérdésem, hogy 5 liter tejből mennyi sajtot lehet csinálni? Köszönettel! Pista
Gondolom ki kell hevíteni a jogit. Akkor olyan túrószerű lesz, csak apróbb szemű, homogénebb. Gondolom azzal kell valami t csinálni, oszt lecsöpögtetni, jól mondom?
A nyáron készítettem joghurtot. azóta is mindig csinálom. "l tej (bolti is jó)+2dl natúr joghurt. a házitejet fel kell forralni, és mikor langyosra hűl, bele kell tenni a jogit, összekavarni. Esétől reggelig besűrűsödik, azt hűtőbe és kész. Keverni lehet gyümölccsel, meg cukor is kell bele. A bolti tejet nem kell felforralni, elég megmelegíteni. Lehet kísérletezni azzal, hogy kihevíted az így elkészített jogit mint a túrót. Valami hasonló lesz csak sokkal apróbblesz. Abból lehetne valami sajtfélét préselni. ha valakinek sikerül valamit összehozni, írja be!
Én megprobáltam azt az eceteset ami levolt írva nem sikerült. De a túroból keszült az igen !!!! Ha valakinek van receptje és ki is probálta meg osztaná!!!
Igen, én is éppen így szoktam készíteni, csak én nem szoktam berúgni. Ízesíteni bár mivel lehet. Mondjuk az a pár nap préselés kicsit durva. Ha este elkészítem reggel már lehet fogyasztani. Ahány liter tej, annyi evőkanál sót kell beletenni. Ha keményebb sajtot szeretnék tovább melegítem a tejet, miután beletettem az ecetet. A régi öregek is ezzel a módszerrel készítették a sajtot. Próbáljátok már ki!
Egyik ismerősöm egy részeges ember. Hordták tőle a tejet, de ő sokszor berugott, és elmaradt vagy késett a fejés, így a kuncsaftok lassan elfogytak és nyakán maradt a sok tej. Sajtot csinált belőle:
5l tejhez 2..3 evőkanál ecet+ ugyanennyi só. melegíted a tejet, ettől gumók csapódnak ki. A gumókat leszűröd , ritkaszövésű vászonba teszed, és lenehezékeled. (ő csinált prést). Néhány nap után kiveszed a vászonból és eheted, marhafinom. 5l tejből kb 5cm vastag 15 cm átmérőjű korong lesz.
Mi is megcsináltunk múlt hét szombatján az első sajtunkat. Egyelőre tehéntejből, mondván, ha ki kell dobni a demo-t, mégsem sajnáljuk majd annyira, mintha kecsketejet dobtunk volna ki az ablakon. Kulturát nem használtunk hozzá, csak oltót. 2 liter tejből lett 20 dkg, félkemény sajt. Sajnos érlelni mi sem tudjuk, de nagyjából el is fogyott "izibe", tudniillik a kollégáim összességében megettek kb. 15 dekát belőle kóstoló címén. Hétvégén indul a "kecskesajt-projekt". Szurkoljatok!!!!
Én is csináltam már sajtot és mondhatom jó lett de van mégmit gyakorolni.
Én patikában kaptam MOZZARELLA sajtkultúrát és olyan lett mint a mozzarella "naggyából" kicsit puhább de ehető.
Erre gondoltam én is hogy beleteszek másik sajtot oltásnak de még nem próbáltam ha van tapasztalat érdekel engem is.
Ja az érlelés fontos az adja meg az ízét de az a baj ,hogy 13-14 fokon kéne érlelni 80%-os páratartalomnál hát ezt otthon nehéz produkálni úgyhogy ne keseredj ha nem olyan mint a bolti.Most eszem éppen félédes vörösborral egy kis sajt egy kis bor mmmmm finom ügyes vagyok.
Gyakorlott sajtkészítőktől kérdezném: lehetséges az, hogy már meglévő sajtot használjon az ember sajtkészítésnél kultúra-gyanánt? (Én úgy emlékszem, mintha vmelyik könyvben olvastam volna, mégpedig a Pannonia sajt kapcsán. Légyszí, erősítsetek meg benne, hogy ugye nem álmodtam?!)
Drágának tűnik, de én vettem Anivetest is: 2l tejhez kellett 1-2ml, és az ára is olyan 1000,-Ft körül mozgott egy decinek. Az alvadása sem tetszett. Ha kiszámolod, sokkal jobban jársz a Móvárival. Esetleg vkivel(kkel) együtt kellene megrendelni. Én sem forralom a tejet és így simán eláll kb. 1 hétig. Sajtnak az egy-két napi gyűjtést használom, de inni, stb. tökéletes a "régi" is. Ha nem fogy el, túró lesz a gyerekek legnagyobb örömére.
Amit idáig leírtam ez frissajt. De utána sóba hempergetni vagy sós vízen tartani egy két nap, aztán folyamatos súly terheléssel préselni /kicsapodik a maradék savó/ akkor kemény sajtott kapunk
A nyers tejet kiöntöttem tálba, hogy könyebb legyen leszedni a fölét (általában nálunk 6 litet tej volt egy alkalommal, ez heti háromszor), másnapra a föle összegyült a tetején és lekanalaztam. Öntöttem alá egy kis hideg vizet és robotgéppel (a habverőjável) kb 15 percig kellett vernem, mire összeállt a vaj, utána nagy szűrűre tettem kb fél órráa és kicsöüögött belőle a még benne levő viz. (meg kicsit meg is nyomkodtam. Ez kb 2-3 napra elégv aj volt (mi 5-en agyunk alapesetben de általában mindig vannak más kosztosok is), utána jött a következő adag.
Nagyon finom -akkor még házikenyeret is sütöttem , de nem tul kalóriaszegény:-))