Én is láttam hasonló sajtkészítést, ill. csak egy részét. Ahova járok ott is csinálják. Kérdeztem a nejemtől, hogy milyen eljárással készűl, de ő nem ismeri. Ezért fodulok hozzád, mert látom, hogy Te értessz hozzá. Az lenne a kérdésem, hogy 5 liter tejből mennyi sajtot lehet csinálni? Köszönettel! Pista
Gondolom ki kell hevíteni a jogit. Akkor olyan túrószerű lesz, csak apróbb szemű, homogénebb. Gondolom azzal kell valami t csinálni, oszt lecsöpögtetni, jól mondom?
A nyáron készítettem joghurtot. azóta is mindig csinálom. "l tej (bolti is jó)+2dl natúr joghurt. a házitejet fel kell forralni, és mikor langyosra hűl, bele kell tenni a jogit, összekavarni. Esétől reggelig besűrűsödik, azt hűtőbe és kész. Keverni lehet gyümölccsel, meg cukor is kell bele. A bolti tejet nem kell felforralni, elég megmelegíteni. Lehet kísérletezni azzal, hogy kihevíted az így elkészített jogit mint a túrót. Valami hasonló lesz csak sokkal apróbblesz. Abból lehetne valami sajtfélét préselni. ha valakinek sikerül valamit összehozni, írja be!
Én megprobáltam azt az eceteset ami levolt írva nem sikerült. De a túroból keszült az igen !!!! Ha valakinek van receptje és ki is probálta meg osztaná!!!
Igen, én is éppen így szoktam készíteni, csak én nem szoktam berúgni. Ízesíteni bár mivel lehet. Mondjuk az a pár nap préselés kicsit durva. Ha este elkészítem reggel már lehet fogyasztani. Ahány liter tej, annyi evőkanál sót kell beletenni. Ha keményebb sajtot szeretnék tovább melegítem a tejet, miután beletettem az ecetet. A régi öregek is ezzel a módszerrel készítették a sajtot. Próbáljátok már ki!
Egyik ismerősöm egy részeges ember. Hordták tőle a tejet, de ő sokszor berugott, és elmaradt vagy késett a fejés, így a kuncsaftok lassan elfogytak és nyakán maradt a sok tej. Sajtot csinált belőle:
5l tejhez 2..3 evőkanál ecet+ ugyanennyi só. melegíted a tejet, ettől gumók csapódnak ki. A gumókat leszűröd , ritkaszövésű vászonba teszed, és lenehezékeled. (ő csinált prést). Néhány nap után kiveszed a vászonból és eheted, marhafinom. 5l tejből kb 5cm vastag 15 cm átmérőjű korong lesz.
Mi is megcsináltunk múlt hét szombatján az első sajtunkat. Egyelőre tehéntejből, mondván, ha ki kell dobni a demo-t, mégsem sajnáljuk majd annyira, mintha kecsketejet dobtunk volna ki az ablakon. Kulturát nem használtunk hozzá, csak oltót. 2 liter tejből lett 20 dkg, félkemény sajt. Sajnos érlelni mi sem tudjuk, de nagyjából el is fogyott "izibe", tudniillik a kollégáim összességében megettek kb. 15 dekát belőle kóstoló címén. Hétvégén indul a "kecskesajt-projekt". Szurkoljatok!!!!
Én is csináltam már sajtot és mondhatom jó lett de van mégmit gyakorolni.
Én patikában kaptam MOZZARELLA sajtkultúrát és olyan lett mint a mozzarella "naggyából" kicsit puhább de ehető.
Erre gondoltam én is hogy beleteszek másik sajtot oltásnak de még nem próbáltam ha van tapasztalat érdekel engem is.
Ja az érlelés fontos az adja meg az ízét de az a baj ,hogy 13-14 fokon kéne érlelni 80%-os páratartalomnál hát ezt otthon nehéz produkálni úgyhogy ne keseredj ha nem olyan mint a bolti.Most eszem éppen félédes vörösborral egy kis sajt egy kis bor mmmmm finom ügyes vagyok.
Gyakorlott sajtkészítőktől kérdezném: lehetséges az, hogy már meglévő sajtot használjon az ember sajtkészítésnél kultúra-gyanánt? (Én úgy emlékszem, mintha vmelyik könyvben olvastam volna, mégpedig a Pannonia sajt kapcsán. Légyszí, erősítsetek meg benne, hogy ugye nem álmodtam?!)
Drágának tűnik, de én vettem Anivetest is: 2l tejhez kellett 1-2ml, és az ára is olyan 1000,-Ft körül mozgott egy decinek. Az alvadása sem tetszett. Ha kiszámolod, sokkal jobban jársz a Móvárival. Esetleg vkivel(kkel) együtt kellene megrendelni. Én sem forralom a tejet és így simán eláll kb. 1 hétig. Sajtnak az egy-két napi gyűjtést használom, de inni, stb. tökéletes a "régi" is. Ha nem fogy el, túró lesz a gyerekek legnagyobb örömére.
Amit idáig leírtam ez frissajt. De utána sóba hempergetni vagy sós vízen tartani egy két nap, aztán folyamatos súly terheléssel préselni /kicsapodik a maradék savó/ akkor kemény sajtott kapunk
A nyers tejet kiöntöttem tálba, hogy könyebb legyen leszedni a fölét (általában nálunk 6 litet tej volt egy alkalommal, ez heti háromszor), másnapra a föle összegyült a tetején és lekanalaztam. Öntöttem alá egy kis hideg vizet és robotgéppel (a habverőjável) kb 15 percig kellett vernem, mire összeállt a vaj, utána nagy szűrűre tettem kb fél órráa és kicsöüögött belőle a még benne levő viz. (meg kicsit meg is nyomkodtam. Ez kb 2-3 napra elégv aj volt (mi 5-en agyunk alapesetben de általában mindig vannak más kosztosok is), utána jött a következő adag.
Nagyon finom -akkor még házikenyeret is sütöttem , de nem tul kalóriaszegény:-))
Szia! vajat házi tejből lehet készíteni.(Inkább az esti fejésből, mert annak mindig magasabb a zsírtartalma.) Egy fazékba töltöd, hideg helyen egy éjszaka állni hagyod. Reggel leszeded a tejszínt róla. Nekem van egy tupperware 2 l.-es mérőmixem, amelynek olyan teteje van, hogy csak a habverőmnek csak a rúdja fér bele. Ez azért szuper, mert nem csapkod össze mindent. A leggyorsabb fordulattal keverem, addig míg kicsapódik a vaj. Elég időigényes, de megéri. Szűrőn lecsöpögteted, majd formálod. Kíváncsi vagyok hogy fog sikerülni. Jó munkát hozzá.
az Anivetbe /www.anivet.hu/ 1-2 dcl is. A honlapon a vendégkönyvbe írni, és megmodják mibe kerül és esetleg postaköltséget is. /egyévi is elál hütöben/
Szia Mooni! Köszönöm szépen a címet! Megmondom őszintén, nem gondoltam, hogy ilyen drága a sajtoltó. Én csak a családomnak készítem a sajtot, nem eladásra. Az utóbbi időben a leg olcsóbb módszert választottam. Felteszem forrni a tejet. Mikor már forr ecetet öntök bele (ahány liter, annyi evőkanállal). Ha több ideig forralom keményebb lesz a sajt. Azonnal leszűröm. Próbáljátok ki és írjátok meg nektek hogy sikerül és ízlik-e?
A vajhoz nem feltétlenül kell forralnia tejet, Ez csak az én óvatoskodásom.
Annak idején szüleim-nagyszüleim még nyerstejet tettek le , állás után a tetejére gyűlt a tejszin, azt lemerték, ebből lehetett rögtön vajat verni, vagy tejföllé altatni, és úgy vajat készíteni.
Köszi a vaj készitést de nagyon kevés tejet forralok. Turot sajtott csinálok. Nind a kétfélét. A már leírt turó+tej. Az oltost.: felmelegítem a tejet 32 fokra,kevés lanygyosvízbe keverem az oltot /anivet vagy Mosomagy./ /amikor veszed megmondják az arányt/, fontos még fris tej nem jó, /reggeli + esti+ ismét reggei, hütőbe tárolt legyen/, /vagy a fris tejhez vaj kulturát kell tenni/ belekeverem az oltós vízet, áll 45-60 perci, utána hosszú késsel fel aprozóm, /az alvadék akkor jó ha máj szerüen törik/, minnél apróbra készitem annál keményebb lesz. Ismét melegitem 32 fokra, hagymom leülepedni /15-30perc/ leszüröm, ízesitem, formába teszem, időnkét megforgatom a formában. Forma kisebb, nagyobb, vajasdodozok, forró szöggel alul és az odalán kilukaszgatva. 32 fok feletti melegítéssel keményeb sajt lehet