A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.
Összeállítom a tésztát. A puha vajat robotgéppel habosra keverem a porcukorral és a vaníliarúd kikapargatott belsejével, majd fakanállal hozzádolgozom a lisztet és az étkezési keményítőt.
A tésztát csillagcsöves habzsákba töltöm, és kb. 2½ cm átmérőjű halmokat nyomok belőle egymás mellé kétujjnyi távolságban az előkészített tepsire. (Ha egyszerre nem fér ki az összes tészta a tepsire, akkor két részletben sütöm meg a sütit.)
A meleg sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm a vaníliás csókokat, aztán rácsra téve kihűtöm őket.
1-1db piros és sárga kaliforniai paprika 1 közepes méretű karalábé ½ zacskó szélesmetélt Elkészítés:
A tésztát felteszem főni lobogva forró, enyhén sós vízbe. Amíg puhul, előkészítem a zöldségeket.
A karalábé zsenge szárát és levelét apróra vágom. Majd a meghámozott karalábégumót és a paprikák 2/3-át mandolinnal- vagy egy éles késsel – gyufaszálnyi vékony csíkokra szeletelem. Végül fogok 1 fej lilahagymát és ezt is hajszálvékony karikákra vágom. A paprikák megmaradt harmadát pedig ujjnyi vastagon szeletelem fel.
Következő lépésként egy közepes méretű serpenyőben 1-2 evőkanál kristálycukrot karamellizálok, majd egy mély lábosba 3-4 deci olívaolajat melegítek.
Amíg a cukor olvadozik és az olaj melegszik, készítek egy tésztaalapot; ehhez egy keverőtálba török 2 tojást, hozzászórok 3 evőkanálnyi lisztet, egy csipet sót és öntök hozzá 1-2 evőkanálnyi olívaolajat is. Egy kézi habverővel az egészet alaposan összekeverem, majd félreteszem.
Ha a cukor már szép barna, hozzádobom a vékony zöldségkeveréket és a felaprított karalábészárat, majd a következőképpen ízesítem; ½ teáskanál őrölt fahéj, 2 csipetnyi őrölt gyömbér, egy csipet só és néhány csepp ecet. Aztán egy alapos keverés után ezt a távol-keleties ízvilágot tükröző zöldség-kavalkádot készre párolom. Ha elkészült, hozzákeverem a megfőtt, leszűrt tésztát is.
Ekkorra már kellően forró az olaj is. Fogom a nagyobb félretett paprikadarabokat, aztán mindegyiket megmártom a keverőtálban várakozó tésztában, és pár perc alatt aranybarnára sütöm őket.
Tálaláskor egy tányérra kanalazom a zöldséges tésztát, majd a tetejére halmozok a bundás paprikákból.
30 dkg spagetti 2 nagy maréknyi friss bazsalikom 2 nagy maréknyi friss kakukkfű 3-4 szál friss rozmaring 3 gerezd fokhagyma 1 dl olívaolaj 25 dkg maradék sült csirkehús vagy ½ kész grillcsirke
a tálaláshoz 5 dkg frissen reszelt parmezán Elkészítés:
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok hozz sót, és elkezdem felforralni.
Amíg melegszik a víz, előkészítem a hozzávalókat. Apróra vágom a bazsalikomot, a kakukkfüvet és a rozmaringot, aztán összekeverem őket. (Ha a fűszernövényeknek még zsenge a száruk, nem szoktam leszedni róluk a leveleket, hanem szárastul aprítom fel.) Ezután megpucolom a fokhagymagerezdeket, és megreszelem a tálaláshoz való parmezánt. Végül falatokra cincálom a csirkét, és az előkészített hozzávalókat félreteszem.
Kifőzöm a lobogó, forró vízben a spagettit.
Amikor a spagetti főzési idejéből már csak néhány perc van hátra, beleöntöm az olívaolajat egy közepes méretű serpenyőbe, hozzáreszelem a fokhagymát, és mérsékelt tűzön kevergetve illatosra párolom az olajban.
A fokhagymához hozzáadom az apróra vágott fűszernövények nagyját és a csirkefalatokat. Jól összekeverem az egészet, és lehúzom a serpenyőt a tűzről.
A kifőtt spagettit lecsepegtetem, és hozzáforgatom a fűszernövényes-fokhagymás olívaolajhoz. Teszek hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővízéből, hogy ne legyen túl száraz, és mérsékelt tűzön kevergetve átmelegítem az ételt.
Tálaláskor a spagettit bőven megszórom reszelt parmezánnal.
Kedves Latsia!A két gasztroregény engem is érdekelne.Nagyon klassz recipéid vannak,de a képek még jobbak.Áruld el,hogy hogyan csinálod,hogy az ételeknek i n tenziv fokhagyma illatuk legyen?Törve,zuzva,olajjal elkeverve,reszelve,fözés elején,végén teszem bele,de fokhagyma illat eltünik.jak2@freemail.hu.
Egy ideje olvaslak benneteket, és jó, hogy vagytok!!!
Lenne két kérdésem:
1. (Ez nem Stahl-os kérdés) Jó pár évvel ezelőtt készítettem egyszer Nutellás tiramisut. (Nutella és mandula kellett bele, de más érdekessége is volt.) Sajna azóta nem csináltam és elfelejtettem. Véletlenül nem tudja vki, hogy kell készíteni, mik kellenek hozzá?
2. Majd a Buday - Mozzarellás szalámis muffin. Próbálta valaki muffinpapírral teflonos sütőben? Ki lehetett szedni a papírból? Félek, ha papírral csinálom, a sajt miatt nem tudom a papírból kiszedni.
½ darab sütőtök 25 dkg pulykamellfilé 1 kávéskanál olívaolaj 3 dkg vaj só és frissen őrölt bors 1 evőkanál túró kb. ½ dl forralt víz 1 kétcentis friss gyömbérdarab, meghámozva vagy 1 nagy csipet őrölt gyömbér 1 chilipaprika, kimagozva és vékonyan felcsíkozva kb. ½ dl tejszín Elkészítés:
A baba-menü és a mama-menü alapja: natúr sütőtökpüré és sült pulykamell.
A sütőtököt hagyományos módon megsütjük a sütőben, majd kanállal kiszedjük a puha, belső részt. Ezt két részre osztjuk: egy kisebb mennyiségre és egy nagyobbra. A kisebb a babáé lesz, a nagyobb a mamáé.
A megmosott, szárazra törölt pulykamellfilét 3x1 centis csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben kevergetve átsütjük az olívaolajon. A megsült csíkokból kiszedünk 1 púpos evőkanálnyit, és félretesszük. Ez lesz a babáé. A serpenyőben maradt húshoz hozzáadjuk a vajat, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve átmelegítjük, hogy a vaj ráolvadjon a pulykacsíkokra. Ez lesz a mamáé.
Összeállítjuk a baba-menüt: a babának félretett sütőtökpüréhez és sült pulykához hozzáadjuk a túrót és a forralt vizet, aztán botmixerrel összepépesítjük az egészet. Ha szükséges, higíthatjuk még egy kis forralt vízzel, mert akkor jó, ha állaga sűrű krémleveshez hasonlít.
Összeállítjuk a mama-menüt: a maradék sütőtökpüréhez hozzáreszeljük a meghámozott gyömbért, hozzáadjuk a kimagozott, felcsíkozott chilipaprikát, hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel összepépesítjük az egészet. Megsózzuk, megborsozzuk, és ha úgy látjuk, kicsit sűrűbb a kelleténél, adunk hozzá még egy kevés tejszínt. A chilis-gyömbéres sütőtökpürét tányérra tesszük, és mellé rakjuk a vajas pulykacsíkokat.
1-1 adag lesz belőle
SZALÁMIS POLENTA SAJTTAL SÜTVE Hozzávalók:
Ami a dobozban volt: ¼ provolone sajt ¼ zacskó kukoricadara kb. 5 dkg téliszalámi
Elkészítés:
Egy lábosba öntök kb. ¾ liter tejet és lassan felforralom.
Amíg a tej melegszik, a provolóne sajtból levágok kb. 15 fél centis szeletet, a szalámit pedig hajszálvékony karikákra vágom fel.
Mikor a tej már forr, beleöntök 4-5 evőkanálnyi olívaolajat, aztán enyhén megsózom és már öntöm is a tejbe a kukoricadarát. Addig forralom az egészet állandó kevergetés mellett, míg egészen sűrű nem lesz. (Tejbegríz állagú) Ekkor leveszem a tűzről és ízesítem egy kevés provolóne sajttal (kb. 4-5 szeletnyi), amit előzőleg apró kockákra vágok.
Miután a sajt jól elmerült a polentában, előveszem a szilikonlappal bélelt tepsit, és a kása felét a tepsi közepére helyezem, majd fakanál segítségével megpróbálom elegyengetni és nagyjából négyzet alakúvá formálni.
Ha ezzel is megvagyok, jöhetnek rá szép sorban a téliszalámi karikák, majd a sajt szeletek, végül pedig a kása másik fele is. Mielőtt a polentát a sütőbe tolnám, a tetejére helyezem a maradék sajtot is.
210 fokon 8-10 perc alatt készül el. MOGYORÓS CSOKITORTA Hozzávalók:
A mogyorós csokihabhoz: 3 dl tejszín 5 evőkanál Nutella Elkészítés:
Először a mogyorós csokihabot készítem elő. A tejszínt takaréklángon kevergetve összefőzöm a Nutellával, majd megvárom, hogy kihűljön. Ezután beteszem a hűtőbe, és ott tartom, amíg megsütöm a tortát.
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 26 cm átmérőjű tortaformát, amelynek aztán sütőpapírt illesztek az aljába. Ha szilikonformát használok, nincs szükség erre az előkészítésre.
A tojásokat beletöröm egy nagy tálba, hozzájuk adom a cukrot, majd a cukros tojásból robotgéppel 8-10 perc alatt sűrű, világos habot verek.
Összekeverem egy nagy tálban a lisztet, a finomra őrölt mandulát és a sütőport. Ezután szűrőn át hozzászitálom a kakaóport, majd ezt a mandulás-kakaós lisztkeveréket fakanállal beleforgatom a tojáshabba. Figyelem, csakis finom és óvatos mozdulatokkal szabad dolgozni.
A masszába beleforgatom az olvadt, kihűlt vajat is. Ezzel a tészta készen van.
A tésztát belekanalazom az előkészített tortaformába, és kb. 35 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Ha beleszúrok egy tűvel, és a tűre nem ragad semmi, megsült a torta. Ezután rácsra teszem, és megvárom, hogy tökéletesen kihűljön.
Tálalás előtt robotgéppel habosra verem a nutellás tejszínt, és a tortaszeletek mellé kiteszek egy-egy nagy kupacnyit belőle. Ha elegánsabban akarom tálalni, a halmot megszórhatom kevés kakaóporral is.
MOGYORÓS KÁVÉ Hozzávalók:
kancsó tej mogyorós csokikrém instant kávépor tetejére tejszínhab és őrölt mogyoró Elkészítés:
Először kevés forró vízben feloldunk 1 kanál lávéport, aztán a krémes eszpresszóhoz hozzákeverünk 2 kanál mogyorós csokikrémet. Ezután meleg tejet öntünk hozzá, majd édes tejszínhabot nyomunk a tetejére és megszórjuk őrölt, pirított mogyoróval. A mogyorós kávé elkészült, ihatjuk is.
sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni. Valamelyik nemrégi adásban a Budai készített valami kolbászos, mozarellás tésztát, amit muffinsütőben sütött ki, ennek szeretném a receptjét elkérni, ha valaki meg tudná nekem szerezni, nagyon szépen megköszönném.