A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
30 dkg spagetti 2 nagy maréknyi friss bazsalikom 2 nagy maréknyi friss kakukkfű 3-4 szál friss rozmaring 3 gerezd fokhagyma 1 dl olívaolaj 25 dkg maradék sült csirkehús vagy ½ kész grillcsirke
a tálaláshoz 5 dkg frissen reszelt parmezán Elkészítés:
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok hozz sót, és elkezdem felforralni.
Amíg melegszik a víz, előkészítem a hozzávalókat. Apróra vágom a bazsalikomot, a kakukkfüvet és a rozmaringot, aztán összekeverem őket. (Ha a fűszernövényeknek még zsenge a száruk, nem szoktam leszedni róluk a leveleket, hanem szárastul aprítom fel.) Ezután megpucolom a fokhagymagerezdeket, és megreszelem a tálaláshoz való parmezánt. Végül falatokra cincálom a csirkét, és az előkészített hozzávalókat félreteszem.
Kifőzöm a lobogó, forró vízben a spagettit.
Amikor a spagetti főzési idejéből már csak néhány perc van hátra, beleöntöm az olívaolajat egy közepes méretű serpenyőbe, hozzáreszelem a fokhagymát, és mérsékelt tűzön kevergetve illatosra párolom az olajban.
A fokhagymához hozzáadom az apróra vágott fűszernövények nagyját és a csirkefalatokat. Jól összekeverem az egészet, és lehúzom a serpenyőt a tűzről.
A kifőtt spagettit lecsepegtetem, és hozzáforgatom a fűszernövényes-fokhagymás olívaolajhoz. Teszek hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővízéből, hogy ne legyen túl száraz, és mérsékelt tűzön kevergetve átmelegítem az ételt.
Tálaláskor a spagettit bőven megszórom reszelt parmezánnal.
Kedves Latsia!A két gasztroregény engem is érdekelne.Nagyon klassz recipéid vannak,de a képek még jobbak.Áruld el,hogy hogyan csinálod,hogy az ételeknek i n tenziv fokhagyma illatuk legyen?Törve,zuzva,olajjal elkeverve,reszelve,fözés elején,végén teszem bele,de fokhagyma illat eltünik.jak2@freemail.hu.
Egy ideje olvaslak benneteket, és jó, hogy vagytok!!!
Lenne két kérdésem:
1. (Ez nem Stahl-os kérdés) Jó pár évvel ezelőtt készítettem egyszer Nutellás tiramisut. (Nutella és mandula kellett bele, de más érdekessége is volt.) Sajna azóta nem csináltam és elfelejtettem. Véletlenül nem tudja vki, hogy kell készíteni, mik kellenek hozzá?
2. Majd a Buday - Mozzarellás szalámis muffin. Próbálta valaki muffinpapírral teflonos sütőben? Ki lehetett szedni a papírból? Félek, ha papírral csinálom, a sajt miatt nem tudom a papírból kiszedni.
½ darab sütőtök 25 dkg pulykamellfilé 1 kávéskanál olívaolaj 3 dkg vaj só és frissen őrölt bors 1 evőkanál túró kb. ½ dl forralt víz 1 kétcentis friss gyömbérdarab, meghámozva vagy 1 nagy csipet őrölt gyömbér 1 chilipaprika, kimagozva és vékonyan felcsíkozva kb. ½ dl tejszín Elkészítés:
A baba-menü és a mama-menü alapja: natúr sütőtökpüré és sült pulykamell.
A sütőtököt hagyományos módon megsütjük a sütőben, majd kanállal kiszedjük a puha, belső részt. Ezt két részre osztjuk: egy kisebb mennyiségre és egy nagyobbra. A kisebb a babáé lesz, a nagyobb a mamáé.
A megmosott, szárazra törölt pulykamellfilét 3x1 centis csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben kevergetve átsütjük az olívaolajon. A megsült csíkokból kiszedünk 1 púpos evőkanálnyit, és félretesszük. Ez lesz a babáé. A serpenyőben maradt húshoz hozzáadjuk a vajat, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve átmelegítjük, hogy a vaj ráolvadjon a pulykacsíkokra. Ez lesz a mamáé.
Összeállítjuk a baba-menüt: a babának félretett sütőtökpüréhez és sült pulykához hozzáadjuk a túrót és a forralt vizet, aztán botmixerrel összepépesítjük az egészet. Ha szükséges, higíthatjuk még egy kis forralt vízzel, mert akkor jó, ha állaga sűrű krémleveshez hasonlít.
Összeállítjuk a mama-menüt: a maradék sütőtökpüréhez hozzáreszeljük a meghámozott gyömbért, hozzáadjuk a kimagozott, felcsíkozott chilipaprikát, hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel összepépesítjük az egészet. Megsózzuk, megborsozzuk, és ha úgy látjuk, kicsit sűrűbb a kelleténél, adunk hozzá még egy kevés tejszínt. A chilis-gyömbéres sütőtökpürét tányérra tesszük, és mellé rakjuk a vajas pulykacsíkokat.
1-1 adag lesz belőle
SZALÁMIS POLENTA SAJTTAL SÜTVE Hozzávalók:
Ami a dobozban volt: ¼ provolone sajt ¼ zacskó kukoricadara kb. 5 dkg téliszalámi
Elkészítés:
Egy lábosba öntök kb. ¾ liter tejet és lassan felforralom.
Amíg a tej melegszik, a provolóne sajtból levágok kb. 15 fél centis szeletet, a szalámit pedig hajszálvékony karikákra vágom fel.
Mikor a tej már forr, beleöntök 4-5 evőkanálnyi olívaolajat, aztán enyhén megsózom és már öntöm is a tejbe a kukoricadarát. Addig forralom az egészet állandó kevergetés mellett, míg egészen sűrű nem lesz. (Tejbegríz állagú) Ekkor leveszem a tűzről és ízesítem egy kevés provolóne sajttal (kb. 4-5 szeletnyi), amit előzőleg apró kockákra vágok.
Miután a sajt jól elmerült a polentában, előveszem a szilikonlappal bélelt tepsit, és a kása felét a tepsi közepére helyezem, majd fakanál segítségével megpróbálom elegyengetni és nagyjából négyzet alakúvá formálni.
Ha ezzel is megvagyok, jöhetnek rá szép sorban a téliszalámi karikák, majd a sajt szeletek, végül pedig a kása másik fele is. Mielőtt a polentát a sütőbe tolnám, a tetejére helyezem a maradék sajtot is.
210 fokon 8-10 perc alatt készül el. MOGYORÓS CSOKITORTA Hozzávalók:
A mogyorós csokihabhoz: 3 dl tejszín 5 evőkanál Nutella Elkészítés:
Először a mogyorós csokihabot készítem elő. A tejszínt takaréklángon kevergetve összefőzöm a Nutellával, majd megvárom, hogy kihűljön. Ezután beteszem a hűtőbe, és ott tartom, amíg megsütöm a tortát.
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 26 cm átmérőjű tortaformát, amelynek aztán sütőpapírt illesztek az aljába. Ha szilikonformát használok, nincs szükség erre az előkészítésre.
A tojásokat beletöröm egy nagy tálba, hozzájuk adom a cukrot, majd a cukros tojásból robotgéppel 8-10 perc alatt sűrű, világos habot verek.
Összekeverem egy nagy tálban a lisztet, a finomra őrölt mandulát és a sütőport. Ezután szűrőn át hozzászitálom a kakaóport, majd ezt a mandulás-kakaós lisztkeveréket fakanállal beleforgatom a tojáshabba. Figyelem, csakis finom és óvatos mozdulatokkal szabad dolgozni.
A masszába beleforgatom az olvadt, kihűlt vajat is. Ezzel a tészta készen van.
A tésztát belekanalazom az előkészített tortaformába, és kb. 35 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Ha beleszúrok egy tűvel, és a tűre nem ragad semmi, megsült a torta. Ezután rácsra teszem, és megvárom, hogy tökéletesen kihűljön.
Tálalás előtt robotgéppel habosra verem a nutellás tejszínt, és a tortaszeletek mellé kiteszek egy-egy nagy kupacnyit belőle. Ha elegánsabban akarom tálalni, a halmot megszórhatom kevés kakaóporral is.
MOGYORÓS KÁVÉ Hozzávalók:
kancsó tej mogyorós csokikrém instant kávépor tetejére tejszínhab és őrölt mogyoró Elkészítés:
Először kevés forró vízben feloldunk 1 kanál lávéport, aztán a krémes eszpresszóhoz hozzákeverünk 2 kanál mogyorós csokikrémet. Ezután meleg tejet öntünk hozzá, majd édes tejszínhabot nyomunk a tetejére és megszórjuk őrölt, pirított mogyoróval. A mogyorós kávé elkészült, ihatjuk is.
sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni. Valamelyik nemrégi adásban a Budai készített valami kolbászos, mozarellás tésztát, amit muffinsütőben sütött ki, ennek szeretném a receptjét elkérni, ha valaki meg tudná nekem szerezni, nagyon szépen megköszönném.
Az éjszaka Velencében és a Tatin utca átmentek, de a Stahl összes nem, valószínűleg azért mert óriási....próbálld meg üríteni a postaládádat és elküldöm még 1x!
Markusjud asszem Nálad is ez van, mert ugyanígy visszajött a 3.:O(((
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok bele sót, és elkezdem felforralni.
Amíg melegszik a víz, a cukkinivel foglalkozom. Levágom a két végét, mert ezek nem kellenek, majd a végeitől megfosztott zöldséget mandolinnal vagy éles késsel ½ centi vékony korongokká szeletelem. Az olívaolajat megforrósítom egy közepes méretű serpenyőben, és kb. 15 perc alatt néha megkeverve aranybarnára pirítom benne a cukkiniszeleteket. Amikor a cukkini készen van, leveszem a serpenyőt a tűzről, megsózom, megborsozom, majd jól összekeverem, és félreteszem.
Ha a tésztafőző víz már lobogva forr, kifőzöm benne a spagettit.
Mialatt a spagetti fő, enyhén habosra verem egy tálkában a tojásokat kézi habverővel, majd hozzáreszelem a fokhagymát. Picit megsózom, megborsozom, és fűszerezem frissen reszelt szerecsendióval, hozzáadom a krémsajtot, és az egészet összekeverem fakanállal.
A kifőtt spagettit lecsepegtetem, és hozzáteszem a serpenyőben várakozó, még meleg cukkinihez. Rögtön ráöntöm a tojásos keveréket, és jól összeforgatom az egészet. A forró spagetti és a meleg zöldség szinte azonnal „megfőzi” a nyers tojást.
Tálaláskor apróra vágott bazsalikommal és reszelt parmezánnal hintem meg a spagettit.
2 adag lesz belőle.
KARAMELLÁS KÖRTÉVEL TÖLTÖTT CSIRKE SZILVAMÁRTÁSSALHozzávalók:
Ami a dobozban volt: 2 db körte 1 csirkemellfilé 5-6 db szilva
Elkészítés:
Első lépésként egy közepes méretű serpenyőben 2 púpos evőkanál kristálycukrot megkaramellizálok.
Amíg a cukor barnul, mandolinnal vékony csíkokra lereszelem a körtéket, majd félreteszem.
Előveszem a csirkemellet, félbevágom, majd „batyut” formálok belőlük a következő módon. Egy jó éles késsel hosszában félig bevágom, aztán ezt a vágást mindkét oldalon kiszélesítem haránt irányú vágással.
Ha mindkét felét előkészítettem, enyhén besózom őket.
Ekkorra elkészült a karamell, fogom a körtecsíkokat, megforgatom a karamellben és kakukkfűvel ízesítem. Pár perc alatt elkészül a töltelék.
Előveszek egy szilikon sütőlappal bélelt tepsit. Beleteszem a csirkéket, majd egy kanál segítségével az előre elkészített „batyu részbe” elosztom a tölteléket.
250 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítom őket.
Amíg sül a csirke, elkészítem a szilvamártást. A kimagozott és félbevágott szilvákat éles késsel vékonyan felcsíkozom, majd beleszórom ugyanabban a serpenyőben, melyben előzőleg a karamelles körtét készítettem, szórok rá egy kanál kristálycukrot, és közepes tűzön elkezdem fonnyasztani, megpárolni.
Mire a csirke elkészül, készen lesz a mártás is.
MICIMACKÓ-MUFFINHozzávalók:
20 deka liszt 5 dióbél, illatosra pirítva és megőrölve 2 teáskanál ún. „Mézes fűszerkeverék”, finom porrá őrölve ½ teáskanál sütőpor ½ teáskanál szódabikarbóna 1 citrom reszelt héja 10 deka cukor 15 deka reszelt alma, pár csepp citromlével megintve 1 tojás 1 dl tej 10 dkg joghurt 10 deka vaj, felolvasztva és langyosra hűtve 2 evőkanál méz
a tálaláshoz karamellás tejszínhab
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A lisztet, a dióbelet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a reszelt almát összekeverjük egy nagy tálban.
A tojást, a tejet, a joghurtot és a felolvasztott, langyos vajat és a mézet kézi habverővel összevegyítjük, aztán fakanállal hozzádolgozzuk a lisztes-almás keverékhez. Ez lesz a tészta.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat kb. 20 perc alatt megsütjük.
Tálalhatjuk önmagában, de karamellás tejszínhabbal is. Ez úgy készül, hogy 3 dl tejszínben méréskelt tűzön kevergetve feloldunk pár szem apróra vágott tejszínes karamellt, majd a karamellás tejszínt alaposan lehűtjük, és szifonba töltve vagy robotgéppel habbá verjük.
12 muffin lesz belőle.
ÍR KÁVÉ
Hozzávalók:
instant kávépor ír whiskey cukor
tetejére tejszínhab
Elkészítés:
Úgy kezdjük, hogy kevés forróvízben elkeverünk egy kanál kávéport, majd a krémes eszpresszóhoz hozzáöntünk egy nagy kupica, enyhén felmelegített és kevés cukorral édesített ír whiskeyt. Ezután tejszínhabot nyomunk rá és már ihatjuk is az ír kávét.