Keresés

Részletes keresés

Csilla Creative Commons License 2006.02.13 0 0 2671

tegnapiak:

 

VASÁRNAP ESTI SPAGETTI Hozzávalók:

30 dkg spagetti
2 nagy maréknyi friss bazsalikom
2 nagy maréknyi friss kakukkfű
3-4 szál friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
25 dkg maradék sült csirkehús vagy ½ kész grillcsirke

a tálaláshoz 5 dkg frissen reszelt parmezán
Elkészítés:

Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok hozz sót, és elkezdem felforralni.

Amíg melegszik a víz, előkészítem a hozzávalókat. Apróra vágom a bazsalikomot, a kakukkfüvet és a rozmaringot, aztán összekeverem őket. (Ha a fűszernövényeknek még zsenge a száruk, nem szoktam leszedni róluk a leveleket, hanem szárastul aprítom fel.) Ezután megpucolom a fokhagymagerezdeket, és megreszelem a tálaláshoz való parmezánt. Végül falatokra cincálom a csirkét, és az előkészített hozzávalókat félreteszem.

Kifőzöm a lobogó, forró vízben a spagettit.

Amikor a spagetti főzési idejéből már csak néhány perc van hátra, beleöntöm az olívaolajat egy közepes méretű serpenyőbe, hozzáreszelem a fokhagymát, és mérsékelt tűzön kevergetve illatosra párolom az olajban.

A fokhagymához hozzáadom az apróra vágott fűszernövények nagyját és a csirkefalatokat. Jól összekeverem az egészet, és lehúzom a serpenyőt a tűzről.

A kifőtt spagettit lecsepegtetem, és hozzáforgatom a fűszernövényes-fokhagymás olívaolajhoz. Teszek hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővízéből, hogy ne legyen túl száraz, és mérsékelt tűzön kevergetve átmelegítem az ételt.

Tálaláskor a spagettit bőven megszórom reszelt parmezánnal.

2 adag lesz belőle.

latsia1 Creative Commons License 2006.02.10 0 0 2670
elküldtem! :O)) fele fokhagyma az elején, a msáik fele a végén amikor már nem főzöm az ételt!:O)
Előzmény: Kurugla (2669)
Kurugla Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2669

Kedves Latsia!A két gasztroregény engem is érdekelne.Nagyon klassz recipéid vannak,de a képek még jobbak.Áruld el,hogy hogyan csinálod,hogy az ételeknek i
n
tenziv fokhagyma illatuk legyen?Törve,zuzva,olajjal elkeverve,reszelve,fözés elején,végén teszem bele,de fokhagyma illat eltünik.jak2@freemail.hu.
fityoerika Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2668

Sziasztok!

 

Egy ideje olvaslak benneteket, és jó, hogy vagytok!!!

 

Lenne két kérdésem:

1. (Ez nem Stahl-os kérdés) Jó pár évvel ezelőtt készítettem egyszer Nutellás tiramisut. (Nutella és mandula kellett bele, de más érdekessége is volt.) Sajna azóta nem csináltam és elfelejtettem. Véletlenül nem tudja vki, hogy kell készíteni, mik kellenek hozzá?

2. Majd a Buday - Mozzarellás szalámis muffin. Próbálta valaki muffinpapírral teflonos sütőben? Ki lehetett szedni a papírból? Félek, ha papírral csinálom, a sajt miatt nem tudom a papírból kiszedni.

 

A válaszokat előre is köszi!

Fityoerika

fityoerika Creative Commons License 2006.02.08 0 0 2667

Szia Latsia1!

 

"Sziasztok, van :
- Stahl összes
- Ezer nap Velencében / gasztroregény
- Tatin utca / gasztroregény
Ha kell valakinek átküldöm emailben!"

 

Engem érdekelnének. Át tudnád küldeni nekem a pfityo@freemail.hu e-mail címre? A két gasztroregény érdekelne a leginkább, ha mind nem jönne át.

 

Előre is köszi! Fityoerika

Előzmény: latsia1 (2604)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.02.07 0 0 2666
ja, meg a sokadszor ismételt ún. mogyorós csokitortát miért nem csokis/kakaós mandulatortának híjja (nutellahabbal)?
Előzmény: H_G (2665)
H_G Creative Commons License 2006.02.07 0 0 2665
Na most forró vízben feloldott Nescafé kell hozzá vagy krémes eszpresszó? Nem, mint ha ilyen b*ziságot akarnék csinálni, de az egyáltalán nem mindegy!

Előzmény: Sorsha (2662)
latsia1 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 2664
Én Mindenkinek átküldtem, 2 részletben, mert a Stahlösszes nagyon nagy.
Ha valaki nem kapta meg, vagy még valaki kéri írjon a mailemre!
fairyqueen Creative Commons License 2006.02.05 0 0 2663
Köszi, megkaptam.
Előzmény: latsia1 (2658)
Sorsha Creative Commons License 2006.02.05 0 0 2662
PULYKAMELL SÜTŐTÖKPÜRÉVEL
Hozzávalók:

½ darab sütőtök
25 dkg pulykamellfilé
1 kávéskanál olívaolaj
3 dkg vaj
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál túró
kb. ½ dl forralt víz
1 kétcentis friss gyömbérdarab, meghámozva vagy 1 nagy csipet őrölt gyömbér
1 chilipaprika, kimagozva és vékonyan felcsíkozva
kb. ½ dl tejszín
Elkészítés:

A baba-menü és a mama-menü alapja: natúr sütőtökpüré és sült pulykamell.

A sütőtököt hagyományos módon megsütjük a sütőben, majd kanállal kiszedjük a puha, belső részt. Ezt két részre osztjuk: egy kisebb mennyiségre és egy nagyobbra. A kisebb a babáé lesz, a nagyobb a mamáé.

A megmosott, szárazra törölt pulykamellfilét 3x1 centis csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben kevergetve átsütjük az olívaolajon. A megsült csíkokból kiszedünk 1 púpos evőkanálnyit, és félretesszük. Ez lesz a babáé.
A serpenyőben maradt húshoz hozzáadjuk a vajat, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve átmelegítjük, hogy a vaj ráolvadjon a pulykacsíkokra. Ez lesz a mamáé.

Összeállítjuk a baba-menüt: a babának félretett sütőtökpüréhez és sült pulykához hozzáadjuk a túrót és a forralt vizet, aztán botmixerrel összepépesítjük az egészet. Ha szükséges, higíthatjuk még egy kis forralt vízzel, mert akkor jó, ha állaga sűrű krémleveshez hasonlít.

Összeállítjuk a mama-menüt: a maradék sütőtökpüréhez hozzáreszeljük a meghámozott gyömbért, hozzáadjuk a kimagozott, felcsíkozott chilipaprikát, hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel összepépesítjük az egészet. Megsózzuk, megborsozzuk, és ha úgy látjuk, kicsit sűrűbb a kelleténél, adunk hozzá még egy kevés tejszínt. A chilis-gyömbéres sütőtökpürét tányérra tesszük, és mellé rakjuk a vajas pulykacsíkokat.

1-1 adag lesz belőle

SZALÁMIS POLENTA SAJTTAL SÜTVE
Hozzávalók:

Ami a dobozban volt:
¼ provolone sajt
¼ zacskó kukoricadara
kb. 5 dkg téliszalámi

Elkészítés:

Egy lábosba öntök kb. ¾ liter tejet és lassan felforralom.

Amíg a tej melegszik, a provolóne sajtból levágok kb. 15 fél centis szeletet, a szalámit pedig hajszálvékony karikákra vágom fel.

Mikor a tej már forr, beleöntök 4-5 evőkanálnyi olívaolajat, aztán enyhén megsózom és már öntöm is a tejbe a kukoricadarát. Addig forralom az egészet állandó kevergetés mellett, míg egészen sűrű nem lesz. (Tejbegríz állagú) Ekkor leveszem a tűzről és ízesítem egy kevés provolóne sajttal (kb. 4-5 szeletnyi), amit előzőleg apró kockákra vágok.

Miután a sajt jól elmerült a polentában, előveszem a szilikonlappal bélelt tepsit, és a kása felét a tepsi közepére helyezem, majd fakanál segítségével megpróbálom elegyengetni és nagyjából négyzet alakúvá formálni.

Ha ezzel is megvagyok, jöhetnek rá szép sorban a téliszalámi karikák, majd a sajt szeletek, végül pedig a kása másik fele is. Mielőtt a polentát a sütőbe tolnám, a tetejére helyezem a maradék sajtot is.

210 fokon 8-10 perc alatt készül el.
MOGYORÓS CSOKITORTA
Hozzávalók:

6 tojás
20 dkg cukor
10 dkg finomliszt
10 dkg mandula, illatosra pirítva és porrá őrölve
2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 púpos kávéskanál sütőpor
10 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve

A mogyorós csokihabhoz:
3 dl tejszín
5 evőkanál Nutella
Elkészítés:

Először a mogyorós csokihabot készítem elő. A tejszínt takaréklángon kevergetve összefőzöm a Nutellával, majd megvárom, hogy kihűljön. Ezután beteszem a hűtőbe, és ott tartom, amíg megsütöm a tortát.

Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 26 cm átmérőjű tortaformát, amelynek aztán sütőpapírt illesztek az aljába. Ha szilikonformát használok, nincs szükség erre az előkészítésre.

A tojásokat beletöröm egy nagy tálba, hozzájuk adom a cukrot, majd a cukros tojásból robotgéppel 8-10 perc alatt sűrű, világos habot verek.

Összekeverem egy nagy tálban a lisztet, a finomra őrölt mandulát és a sütőport. Ezután szűrőn át hozzászitálom a kakaóport, majd ezt a mandulás-kakaós lisztkeveréket fakanállal beleforgatom a tojáshabba. Figyelem, csakis finom és óvatos mozdulatokkal szabad dolgozni.

A masszába beleforgatom az olvadt, kihűlt vajat is. Ezzel a tészta készen van.

A tésztát belekanalazom az előkészített tortaformába, és kb. 35 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Ha beleszúrok egy tűvel, és a tűre nem ragad semmi, megsült a torta. Ezután rácsra teszem, és megvárom, hogy tökéletesen kihűljön.

Tálalás előtt robotgéppel habosra verem a nutellás tejszínt, és a tortaszeletek mellé kiteszek egy-egy nagy kupacnyit belőle. Ha elegánsabban akarom tálalni, a halmot megszórhatom kevés kakaóporral is.

MOGYORÓS KÁVÉ
Hozzávalók:

kancsó tej
mogyorós csokikrém
instant kávépor
tetejére tejszínhab és őrölt mogyoró
Elkészítés:

Először kevés forró vízben feloldunk 1 kanál lávéport, aztán a krémes eszpresszóhoz hozzákeverünk 2 kanál mogyorós csokikrémet.
Ezután meleg tejet öntünk hozzá, majd édes tejszínhabot nyomunk a tetejére és megszórjuk őrölt, pirított mogyoróval.
A mogyorós kávé elkészült, ihatjuk is.
Biga5 Creative Commons License 2006.02.05 0 0 2661

Szia Latsia!

 

Megkaptam a küldeményed, nagyon köszönöm!

 

Biga

Előzmény: latsia1 (2651)
b.evi Creative Commons License 2006.02.05 0 0 2660

Kérem szépen én is a Stahlt!

Előre is kösz.

Előzmény: latsia1 (2604)
enimaci Creative Commons License 2006.02.05 0 0 2659

Szia!

Kérhetném én is a recepteket.

 Köszi előre is.

Enikő

Előzmény: latsia1 (2658)
latsia1 Creative Commons License 2006.02.04 0 0 2658
Elküldtem!:O)
Előzmény: fairyqueen (2656)
fairyqueen Creative Commons License 2006.02.03 0 0 2657
Hááát, igyekeztem. Kivételesen ugyanis gépnél is voltam és a tévét is tudtam nézni. Nagyon ritka alkalom az ilyen
Előzmény: Zitka (2644)
fairyqueen Creative Commons License 2006.02.02 0 0 2656
Szia latsia, kérhetném én is?
Előzmény: latsia1 (2604)
Gerda22 Creative Commons License 2006.02.02 0 0 2655
Azt már sikerült korábban megszerezni, így megvan mind a három. Mégegyszer nagyon köszi !!!
Előzmény: latsia1 (2651)
zsombolya Creative Commons License 2006.02.02 0 0 2654
ó, csak egy oldalt kellett visszalapoznom és ott van, azért köszönöm:))))
zsombolya Creative Commons License 2006.02.02 0 0 2653
sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni. Valamelyik nemrégi adásban a Budai készített valami kolbászos, mozarellás tésztát, amit muffinsütőben sütött ki, ennek szeretném a receptjét elkérni, ha valaki meg tudná nekem szerezni, nagyon szépen megköszönném.
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.02.01 0 0 2652
én is kérném a gyűjteményed. tetszika honlapod.
Előzmény: latsia1 (2604)
latsia1 Creative Commons License 2006.02.01 0 0 2651
Szívesen! A 3. nem ment át, a Stahl összes:O((
Előzmény: Gerda22 (2650)
Gerda22 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2650

Kedves Latsia !

 

Sok-sok köszönet, megkaptam a küldeményt,nagyon kedves vagy! Jó éjszakát!

Gerda

Előzmény: Gerda22 (2649)
Gerda22 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2649

Kedves Latsia!

 

El tudnád-e nekem is küldeni a két gasztroregényt? Nagyon -nagyon hálás lennék. Előre is köszönöm!

Gerda

Előzmény: latsia1 (2604)
markusjud Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2648
Köszönöm, a másikra átjött!
Előzmény: latsia1 (2646)
zsuzsu001 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2647

köszönöm szépen mindent megkaptam. Zsu

 

Előzmény: latsia1 (2646)
latsia1 Creative Commons License 2006.01.31 0 0 2646
Kedves Biga5!

Az éjszaka Velencében és a Tatin utca átmentek, de a Stahl összes nem, valószínűleg azért mert óriási....próbálld meg üríteni a postaládádat és elküldöm még 1x!

Markusjud asszem Nálad is ez van, mert ugyanígy visszajött a 3.:O(((
Előzmény: Biga5 (2645)
Biga5 Creative Commons License 2006.01.30 0 0 2645

Kedves Latsia1!

 

Én is szeretném, ha elküldenéd.

Nagyon köszönöm!

Előzmény: latsia1 (2604)
Zitka Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2644
Megelőztél. :-) Elment az időm azzal, hogy megint bosszankodtam, hogy ezt az adást már vagy negyedszer ismétlik...
Előzmény: fairyqueen (2643)
fairyqueen Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2643

SZÉNÉGETŐ SPAGETTI CUKKINIVEL

Hozzávalók:

3-4 evőkanál olívaolaj
2 nagy cukkini
1 gerezd fokhagyma
25 dkg spagetti
2 ózonkezelt tojás
2-3 evőkanál tejszín
12,5 dkg zöldfűszeres tejszínes krémsajt
4 dkg frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió

a tálaláshoz 1 maréknyi friss bazsalikom

Elkészítés:

Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok bele sót, és elkezdem felforralni.

Amíg melegszik a víz, a cukkinivel foglalkozom. Levágom a két végét, mert ezek nem kellenek, majd a végeitől megfosztott zöldséget mandolinnal vagy éles késsel ½ centi vékony korongokká szeletelem. Az olívaolajat megforrósítom egy közepes méretű serpenyőben, és kb. 15 perc alatt néha megkeverve aranybarnára pirítom benne a cukkiniszeleteket. Amikor a cukkini készen van, leveszem a serpenyőt a tűzről, megsózom, megborsozom, majd jól összekeverem, és félreteszem.

Ha a tésztafőző víz már lobogva forr, kifőzöm benne a spagettit.

Mialatt a spagetti fő, enyhén habosra verem egy tálkában a tojásokat kézi habverővel, majd hozzáreszelem a fokhagymát. Picit megsózom, megborsozom, és fűszerezem frissen reszelt szerecsendióval, hozzáadom a krémsajtot, és az egészet összekeverem fakanállal.

A kifőtt spagettit lecsepegtetem, és hozzáteszem a serpenyőben várakozó, még meleg cukkinihez. Rögtön ráöntöm a tojásos keveréket, és jól összeforgatom az egészet. A forró spagetti és a meleg zöldség szinte azonnal „megfőzi” a nyers tojást.

Tálaláskor apróra vágott bazsalikommal és reszelt parmezánnal hintem meg a spagettit.

2 adag lesz belőle.

 

KARAMELLÁS KÖRTÉVEL TÖLTÖTT CSIRKE SZILVAMÁRTÁSSAL

Hozzávalók:

Ami a dobozban volt:
2 db körte
1 csirkemellfilé
5-6 db szilva

Elkészítés:

Első lépésként egy közepes méretű serpenyőben 2 púpos evőkanál kristálycukrot megkaramellizálok.

Amíg a cukor barnul, mandolinnal vékony csíkokra lereszelem a körtéket, majd félreteszem.

Előveszem a csirkemellet, félbevágom, majd „batyut” formálok belőlük a következő módon. Egy jó éles késsel hosszában félig bevágom, aztán ezt a vágást mindkét oldalon kiszélesítem haránt irányú vágással.

Ha mindkét felét előkészítettem, enyhén besózom őket.

Ekkorra elkészült a karamell, fogom a körtecsíkokat, megforgatom a karamellben és kakukkfűvel ízesítem. Pár perc alatt elkészül a töltelék.

Előveszek egy szilikon sütőlappal bélelt tepsit. Beleteszem a csirkéket, majd egy kanál segítségével az előre elkészített „batyu részbe” elosztom a tölteléket.

250 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítom őket.

Amíg sül a csirke, elkészítem a szilvamártást. A kimagozott és félbevágott szilvákat éles késsel vékonyan felcsíkozom, majd beleszórom ugyanabban a serpenyőben, melyben előzőleg a karamelles körtét készítettem, szórok rá egy kanál kristálycukrot, és közepes tűzön elkezdem fonnyasztani, megpárolni.

Mire a csirke elkészül, készen lesz a mártás is.

 

MICIMACKÓ-MUFFIN

Hozzávalók:

20 deka liszt
5 dióbél, illatosra pirítva és megőrölve
2 teáskanál ún. „Mézes fűszerkeverék”, finom porrá őrölve
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
10 deka cukor
15 deka reszelt alma, pár csepp citromlével megintve
1 tojás
1 dl tej
10 dkg joghurt
10 deka vaj, felolvasztva és langyosra hűtve
2 evőkanál méz

a tálaláshoz karamellás tejszínhab

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.

A lisztet, a dióbelet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a reszelt almát összekeverjük egy nagy tálban.

A tojást, a tejet, a joghurtot és a felolvasztott, langyos vajat és a mézet kézi habverővel összevegyítjük, aztán fakanállal hozzádolgozzuk a lisztes-almás keverékhez. Ez lesz a tészta.

A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat kb. 20 perc alatt megsütjük.

Tálalhatjuk önmagában, de karamellás tejszínhabbal is. Ez úgy készül, hogy 3 dl tejszínben méréskelt tűzön kevergetve feloldunk pár szem apróra vágott tejszínes karamellt, majd a karamellás tejszínt alaposan lehűtjük, és szifonba töltve vagy robotgéppel habbá verjük.

12 muffin lesz belőle.

 

ÍR KÁVÉ

Hozzávalók:

instant kávépor
ír whiskey
cukor

tetejére tejszínhab

Elkészítés:

Úgy kezdjük, hogy kevés forróvízben elkeverünk egy kanál kávéport, majd a krémes eszpresszóhoz hozzáöntünk egy nagy kupica, enyhén felmelegített és kevés cukorral édesített ír whiskeyt. Ezután tejszínhabot nyomunk rá és már ihatjuk is az ír kávét.

zsuzsu001 Creative Commons License 2006.01.29 0 0 2642

Én is szeretném a recepteket. Küldök neked egy e-mailt és arra címre küld vissza. Köszi

Előzmény: latsia1 (2641)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!