Nem hiszem, hogy túlöntöztem volna, de az utóbbi napokban elég sok eső esett. Eddig csak az ültetéskor kaptak az ültetőgödörbe komposztált marhatrágyát, keverve a bolti virágfölddel, meg kb két hete a Volldünger Linz műtrágyából (ezt ajánlották a gazdaboltban) a 10 l-es locsolókannában egy evőkanálnyit oldottam fel, és azzal locsoltam a növényeket. Van még egy kérdésem: a növények levelei óriásiak. Ez gond lehet? Van 3 cherola, 3 lugas F-1, 2 marmande, 5 mano meg 6 datolya paradicsom. Az óriási levelek az első kettőn vannak. A levélnyél kb. 40 cm hosszú.
Aha. Persze a neten szerepel, mint választék, vagy nem frissítették a honlapot.
Ahol én kérdeztem, az egy Hermész volt. Azt mondta az eladó, hogy mindenhonnan berendelték télen, de csak a ZKI hozott nekik, a többi vetőmaggyártó meg nem, azzal, hogy idén nincs nekik.
Ettől függetlenül lehet egy-két gazdaboltban polcon más gyártótól is, de azok tavalyi kiszerelésűek.
Nekem idénre elfogyott (szoktam 2-3 tövet tartani belőle), de 35 mag 500-ért sok volt, inkább ültettem mást.
Segítségét kérek a hozzáértő, tapasztalt paradicsomtermesztőktől. Van kb. 20 tő paradicsomom, és egy részük a kinyílt virágokat ledobja, tehát nem lesz belőle paradicsom az unokáimnak :((. Mi lehet a baj?
Összevissza 31 éve kertészkedem saját kertben. Volt év, hogy aug végén minden elpusztult, de először tavaly permeteztük. Megkértem a férjemet, hogy ha a szőlőt permetezi, vegye be a paradicsomokat is. Leginkább bordóit kaptak.
Most még jól néznek ki.
Idén a szedett magokkal jártam meg, sok lett a kikelt koktélparadicsom. abból amúgy is van , kelnek maguktól, de ezek valami más fajták, gondolom, a hibridek előállításához használták őket. Elég trehány módon nem jelöltem a fajtákat kiültetéskor, de több olyanom is lett, hogy két "azonos" fajta kelt egy pohárban, és együtt kiültettem, az egyik koktél, a másik san marzano. És nem lett egyetlen paprika alakúm sem, pedig 4 palántát biztosan elraktam a saját termésből szedett magból.
Legjobban egyelőre a 3 piacon vett Lugas f1 teljesít, bár nagyobbak a termések az eddig megszokottól.
Sok olyan szabadföldi tő van, amelyiken az első termés 1 méternél magasabban van. Talán a kert árnyékossága miatt? A tövek már mind magasabbak nálam (155 cm vagyok), még a determináltak is.
Az igazsághoz hozzátartozik,hogy itt,a hátsó szomszédon kívül senki nem termel zöldséget.
Én tavaly kezdtem a piaci palántával(4 tő) idén márciusban ültettem el magokat pohárba.Tavaly semmit nem vegyszereztem és még októberben sem volt semmi baja a parinak.
Nulla tapasztalat,csak amit itt ott olvastam,többek között tőletek.
Lehet ha lebetegednének pánikba esnék és fújnék rá valamit(meleg levegőt:)))amit kevésbé tartok károsnak.
Egyenlőre csak "mantrázok"úgy tünik elég hatásosan,talán a boszorkány vérvonalnak köszönhetően:)
Alapvető különbség, bár az SP-vel még nem próbálkoztam, hogy abból foghatsz magot, mert heirloom, de az F1-es Lugast minden évben meg kell venned, és idénre pl. k..a drága lett a magja. Különben is csak egy vetőmagforgalmazó termelte és tasakolta. A többi nem is látott benne fantáziát, vagy nem volt licence. Gondolom ezért is lett ilyen az ára...
Én is minimalizálni szoktam a permetezést, de nélküle nem lenne termés kora őszre, mert itt augusztusban menetrend szerint jön a szeptória... :(
Idén eddig semmit nem kapott a paradicsom, de nemsokára el kell kezdenem a védekezést, mert kb 1 hét alatt elpusztulna majdnem mind. Ami meg nem, az nem tudja kinevelni, megédesíteni a bogyóit, mert nem marad elég lombja.
Vannak ellenállóbbak. Ilyen nálam a Lemon boy, az Aunt Ruby's German Green, meg a koktélok. Tavaly ezeknek még harsogóan zöld volt a levele, mikor a többibe már belekóstolt a szeptória. Persze nem tudom pl. fitoftóra, alternária ellen mit csinálna, mert az eddig nem volt. Én "csak" ezzel szívok.
Nagyon oda kell figyelnem ezekre, mert ezeket meg szereti a szeptória: Chocolate Cherry, Braune Pflaum, Zitronen tomato, ACE55, a nálam lévő San Marzano, Costoluto Fiorentino.
nem tudom érdemes-e ennyit cackolni vele mert például mi van akkor ha mondjuk egy levélre kétszer fujod ugyan azt a permetet? Akkor ugye máris dupla a hatóanyag........Nem beszélve arról, ha háromszor is kap a levél...
Na ezért kell a támrendszer úgy , hogy felfelé tudjad vezetni még a parifáidat mert ha ott eléri a csúcsot és az alsó fürtök beének, leszeded és az egész fát lejjebb engeded. Ám Te itt ezt hogy gondolod megoldani??
A rézdrótos trükk már csak azért sem működhet, mert az oldódást nem lehet fenntartani. A sérült rész varasodik, és önvédelemből bezáródik, hogy elkerülje a kórokozók bejutását.
A legegyszerűbben úgy védekezhetsz a gombás betegségek ellen, hogy
A növekedésüknek megfelelően kellően távol ülteted egymástól a töveket
szellősen tartod őket (ritkítod, folytonnövőnél hónaljazod)
a hónaljazást ritkítást reggel végezd lehetőleg száraz időben, hogy estig bezáródhasson a seb (ilyenkor a kezed se legyen saras, nehogy te fertőzd meg a növényt a friss sérülésen keresztül!)
kellően támasztod kötözöd a növényt, hogy ne a földön legyen a szár, átjárhassa a szél, körül érje a nap
az alját mulcsozod, hogy elkerüld a locsoláskor/esőkor felverődő sarat
esetenként szükséges gombaölő szerrel megelőzni a bajt, ha huzamosabb ideig nedvesebbre fordul az idő, erre akár zsúrló főzetet, vagy ázalékot is használhatsz a réz tartalmú szereken kívül.
Ha valamit kihagytam a többiek legyenek szívesek és segítsenek ki! :-)
Nemrég volt szó a rézdrótról, ha keresőben rákeresel, megtalálod könnyen. Én teszteltem is, összegezve: hatástalan.
A Champion egy tök általános réz hatóanyagú (így bio) permetszer, lajtos időben én is azzal szoktam permetezni mert olcsó. A Nordox viszont kicsit jobban tapad a levélre, nehezbben mosódik le.
A paradicsom szárába, az első elágazás alá, egy körülbelül egy centiméteres rézdrót darabot szúrunk. A rézdrótból kioldódó réz folyamatos védelmet biztosít a növénynek a gombás fertőzésekkel, köztük a paradicsomvész kórokozójával szemben. A megoldás uborkán, paprikán, cukkinin, dinnyén is sikerrel alkalmazható.
Nincs semmilyen információ a gyümölcs réztartalmára vonatkozóan.
A rézdrótot a növény fiatal korában (de amikor a szár már elbírja a drótot, nem törik el) kell a növénybe helyezni."
Megfelelő növényvédelem mellett sosem tudod meg melyik az érzékenyebb. Hogy kinek melyik fajta vált be, az más kérdés. Ami nekem nagyon bevált, a mini sárga, a mobil, a korall, az ökörszív, és a lugas f1 amit jövőre gazdasági okokbók SP-féle lugasra kívánok váltani, a idén a termése is megerősít benne hogy alkalmas rá. Idei évben próbálkozok még SP-féle szívvel is, majd meglátjuk.
Én is jártam így eperrel, rondán beteg lettem tőle.
Egy másik hsz-ben említettem, hogy hozzájutok vegyszermenteshez, ha ez itt nálunk
nem akar teremni, ez meg csak vicc volt.
Ebből a szempontból szerencsés vagyok, de mégis jobb lenne ha csak a teraszra kilépve
leszedhetném a tízóraihoz valót a saját nevelésű tőről.
-------------------------------------
És ez itt nem (csak) neked szól, ne haragudj, nem akarok még egy hsz-t berakni.
Ami nekem tanulságos, hogy a permetezés téma az érdekes az egészből. Meg hogy arwen kivételével senki nem szólt hozzá,
aki szintén nem használ vegyszert.
Pedig mennyire jó lett volna megtudni tőletek, tapasztalt paradicsomosoktól, melyik a nálatok bevált fajta, melyik ellenállóbb bizonyos betegségekre, melyik ami szinte garantáltan jól terem nálatok, akár évek óta. Biztosan van különbség permetezés mellett is rezisztenciában.
Én úgy csinálnám, hogy a számot linkké alakítom a szokásos módon, majd megint kijelölöm és a hozzászólás-író ablak jobb szélén az A betűnél kivláasztom a pirosat. No nézzük, működik-e: 8840
(Elnézést a nem ide tartozó kérdésért, de azt hogy kell csinálni a számítógépen, hogy a hozzászólás számát pirossal be lehessen tenni és rákattintva előjöjjön?!)
Vannak (vannak?) olyan szerencsés emberek, akik bátran kijelenthetik, hogy ők bizony nem permeteznek/vegyszereznek semmit. Azért szerencsések, mert olyan helyen laknak, ahol kevésbé terjedtek még el a különböző betegségek. De: nálunk minden van, minden évben azt hiszem, már nem érhet újabb meglepetés, és mégis....
3 évig mondtam azt, hogy nem permetezem a paradicsomot (sem), és 3 évig nem volt normális termésünk, csak betegek (egyik évben fitoftóra, másik évben szeptofória, 3. évben 3. fajta nyavalya), amikből kivágtuk a beteg részt és így valahogy meg tudtuk enni. És akkor még nem beszéltünk a befőzésről, ami nem volt,....
Úgyhogy az idén úgy indítottam, hogy az első gyanús jelre fújtuk a paradicsomot. Először bordói lével, most a hét elején már Championnal, később jönnek az erősebb szerek ha szükséges, mert én igenis saját paradicsomot akarok enni.
Bocsáttassék meg nekem, azt hiszem, elég sokáig próbálkoztam vegyszermentesen.