Keresés

Részletes keresés

phrone Creative Commons License 2013.06.26 0 0 8820

Akkor még egyszer: megértem, aki vegyszereket használ, elfogadom.
Azt is, hogy a saját magad által ilyen módon termesztett zöldség, gyümölcs frissebb, jobb, saját magad által választott, valószínűleg kevésbé brutál cuccokkal kezelt, saját ízlésed szerint való, mint a zöldségesnél megvett.
Nem akarok én senkit lebeszélni, rábeszélni semmire, eddig sem próbáltam, hanem inkább szép csendben tanulni tőletek.
Ha valaki nem érti, nem fogadja el, én miért nem akarok használni, azt kevésbé értem meg.
Nem vagyunk egyformák, viszont egymás tapasztalataiból tudunk tanulni és szerintem ez sokkal jobb, mintha mindenki egy rugóra

működne.  Az elég unalmas lenne.

Lehet, ha nagy veteményesem lenne, pont a fentiek miatt egy idő után másképp próbálkoznék.

De egyelőre erről a pár tőről hátha a gyerekemnek jut elég permetmentes. Mi meg esszük Mariska néni paradicsomját,

aki egész nyáron a posta mellett árulja.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.26 0 0 8818

"Különben tudtommal a vegyszerek bomlástermékeit soha sehol nem vizsgálják" - Leszámítva a vegyszer sok éves engedélyeztetését. Persze van lobbi meg minden, de azért attól már nem kell tartani, ami 50 éve volt jellemző. Az akkori valóban veszélyes szerekből, sőt egyáltalán az akkori hatóanyagokból ma már talán csak a réz és kén hatóanyag maradt meg, másokat beszüntettek. Nem poénből folynak folyamatosan kutatások, és ha egy szerről kiderül valami negatív, a gyártó lobbija sem menti meg a beszüntetéstől vagy módosítástól, ezt láthatjuk és tapasztaljuk szinte évente. Az EU szerencsére szigorú ilyen téren - bár nem mindig következetes.

Előzmény: m-s-m (8816)
TINTUS Creative Commons License 2013.06.26 0 0 8817

bocs, hogy beleszólok.A 2006 -ban lejárt kohinor vitt mindent most a burgonyán...

Előzmény: Törölt nick (8808)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8816

A gondosan megválogatott permetezőszer az ÉVI betartásával  nem árthat.

 

Ezt viszont nem lehet így kijelenteni feketén-fehéren. A szer maradványai, illetve a bomlástermékeinek maradványai benne vannak a paradicsomban és ezeket mi megesszük. Valamekkora vegyszerterhelést mindenképp jelentenek; és ez sose hiányzik. Elfogadható kockázatok vannak itt is, mint sok más egyéb helyen.

Különben tudtommal a vegyszerek bomlástermékeit soha sehol nem vizsgálják - tehát ha azt mondjuk, hogy á, úgyis lebomlik a szer, mire megeszem, azzal épp nem mondtunk sokat.

Előzmény: Lora1213 (8813)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8815

De én is úgy vagyok mint te, vegyszereset tudok venni.

 

Azért nem ugyanaz a bolti sokszor permetezett paradicsom, mint amit te egyszer lefújsz felszívódó szerrel. (Ráadásul a boltinak a fajtája se az ízéért lett kiválasztva.)

Előzmény: phrone (8812)
Andrea555 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8814

Én még nagyon kezdő kis hal vagyok itt. Nekem  menetközben változott a véleményem.  Amikor elkezdtem ezt a kiskertezés dolgot megfogadtam nem lesz itt semmi vegyszer! Tavaly ezt sikerült is betertanom.Igaz uborkám nem lett,és a cukkinim meg tököm is hamar véget ért. Épp ezért most amikor megláttam hogy a gyönyörű ,épp termőre fordult cukkink betegek,lefújtam őket,mivel láttam tavaly milyen hamar tönkremehetnek.Viszont ha a piacon veszem akkor meggyőződésem,hogy sokkal több vegyszert látott az a zöldség ,gyömölcs.Így tehát én  Lora1213 véleményét osztom.

Előzmény: Lora1213 (8813)
Lora1213 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8813

Nem értem miért utasítjátok el teljes mértékben a vegyszereket. A gondosan megválogatott permetezőszer az ÉVI betartásával  nem árthat.   Felszivódó szereket csak szüret után használok a fáimon. A kontakt szerek lemoshatóak, már ami eső után rajtuk marad.  

Különben is azt gondolom, inkább azt eszem amit én permeteztem , mert arról tudom, mi van rajta. A piaci kofa meg vagy betartja a szabályokat vagy nem.  És ha ő betartja, és a szomszédja nem ?   Olvastam itt hogy valaki szüret előtt 3 nappal permetezett, mert piacra szánta a gyümölcsöt.  Akkor inkább én fújom le, és dupla ÉVI-t tartok.

phrone Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8812

Teljesen egyetértek veled. Azt is megértem, aki vegyszerez, főleg ha sok növényről van szó, meg egyébként is, mindenkinek

szíve joga, hogy úgy termeljen, azt egyen, amit és ahogyan akar.
Nálam az a pár tő ha terem annyit, hogy a gyerekemnek nyugodt szívvel odaadom, már érdemes volt elültetni.
A sárga Tumblingon volt közel fél kiló, talán még beérik a másik fél, ami rajta van.
Közben meg azért próbálkozom menteni, amit lehet, ha valamit sikerrel, annak örülni fogok. Ha nem, szomorkodni,

mert sajnálom, hogy egy szépen fejlődő növény elpusztul. De én is úgy vagyok mint te, vegyszereset tudok venni.
Nem olyan szép, nem olyan friss, mint ha otthon szedném, ez tény. De ha itthon fújom mindennel, ennyi a különbség.
Remélem, nem veszitek zokon, és igazán köszönöm a segítő tippeket, neked is, Gergely.

Egy valamin viszont azt hiszem, érdemes elgondolkoznom. Tavaly a paradicsomok nem lettek kacsozva, fentről locsoltuk, nem voltak körbeugrálva, semmi gond nem volt. Igaz, valószínűleg az időjárás is kedvezőbb volt.
Idén nagyon elkapott a hév, különlegesebb fajtáink is vannak,  edénybe ültetve. Egy nagyra növő sárga koktél kivételével,

ami nem egy ritkaság, mára szinte minden többivel baj van. A feketék pöndörödnek, a Plum Tigris is kezd alul,

és akkor ki tudja, ez a csapadékos hideg mit hoz még.
Szabadba kiültetve olyan fajták vannak, amiket zöldségesnél vettem, ugyanott ahol a tavalyi, ugyanígy noname , "faparadicsom", "valamilyen bokros", "jó bő termésű", "lukullusz" elnevezéssel ellátottakat. Nem mondom, hogy örülök, hogy nincs meg pontosan, mi az,

de ezeknek (egyelőre, csak nehogy elkiabáljam), semmi bajuk. Gondolom, évek óta ugyanazokat a fajtákat szaporítják,

mert kevés vagy kevesebb gond van velük. Lehet, hogy jobban bírják a klímát, ellenállóbbak az itteni bajokra, mint a kényesebb, eredetileg egyéb országokban honos fajták.

Nagyon szeretném, ha mi is megkóstolhatnánk, milyen egy Trifele, vagy azok az elképesztő mindenféle gyönyörűségek, amiket fényképen látok. De ha nálunk ezek a névtelen fajták fognak idén is teremni, én bizony a jövő évre való tekintettel belőlük fogok magok szedni és azt ültetem majd (annak ellenére hogy közel 30 féle ritkább fajta mag van eltéve) is, mert egyszerűen nálunk jobban bírják vegyszer nélkül.
És továbbra is gyönyörködöm a ti különleges terméseitekben, meg a szép kerteitekben, és igyekszem tanulni tőletek, kacsozásról, támoszlopozásról, meg minden egyébről.
És ugyanaz az én vegyszerem, mint a tiéd, arwen2008:)

 

Uff, bocs a hosszas szövegért.

 

Előzmény: arwen2008 (8799)
wilona Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8811

Ne add fel ilyen könnyen, szedd le a beteg részeket, a paradicsom nagyon hálás tud lenni, egy kis hajtásból is képes megújulni. Nehogy már a fertőzés győzzön!

Előzmény: BioPisti (8809)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8810

Valóban.

Előzmény: gergerg (8806)
BioPisti Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8809

 

Tehát a levél alapján alternária. Hát nagyon rossz hírek ez nekem:( Tavaly is voltak ilyen leveleim, de a bogyók nem voltak ilyenek. Mindegy, leszedem a beteg részeket... Kezdő vagyok még, de szerintem nem amistar-ozok, azért kezdtem el az egészet, mert akartam egy kis vegyszermenteset enni, de akkor megveszem a piacon a paradicsomot, aztán rohadjon le az egész... Köszi amúgy a hozzászólásokat.

Előzmény: gergerg (8791)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8808

3 éven túl is hatásos megfelelő tárolás esetén, az a 3 év egy egyezmény miatt majdnem minden permetszerre rá vagyon írva. Persze nem jó 10 évig eltárolni, de ami vegyszer 3 évig jó, az jó még 4-5-ig is. (Permetszer-gyártótól való bennfentes infó.) Nem buzdítalak rá, hogy így csináld, mert pici kertbe elég lehet az ampullás is. Vagy összefogsz valakivel, és ketten vesztek egy flakonnal, ez is egy opció.

Előzmény: Törölt nick (8801)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8807

A 4 Amistar az sok, 2-es blokkban lehet védekezni, célszerű ezt a fertőzési nyomás tetőzésére, ősz elejére hagyni. Úgy kell kezdeni, hogy réz júliusig, amíg nem nagy a fertőzési nyomás; majd a kombinált Ridomil 2-3 alkalommal, és ha úgy látjuk, hogy nem elég, akkor max. 2 Amistar. Közben kedvezőtlen időjárás esetén mindig lehet rézzel kezelni, ha úgy látjuk. Eztán pedig végleg elegendő kontakt szerre, rézre váltani vissza az ősz végén, amikor már csak ki kell húznia a fagyokig. Persze egyéb gyártók egyéb szerkombóira is rá lehet húzni ezt a sort, a lényeg, hogy ne engedjük kialakulni a rezisztenciát, mert ha agyonpermetezünk Amistarral, akkor pár év alatt a végén még hatástalanítjuk is az eljövendő évekre. (Egyedül a réz és a kén ellen nem tud rezisztencia kialakulni.)

Előzmény: gergerg (8796)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8806

Amit te linkeltél az nem a sima amistar, hanem amistar top, egyel több hatóanyaggal.

Előzmény: m-s-m (8803)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8805

Veszel egy 10ml-est, azt feloldod 1 L vízben majd veszsl a tescoban egy 2L-es permetezőt 600ft-ért, és literenként 1dl-t teszel a törzsoldatból. Így elég pontosan lehet adagolni.

Előzmény: Törölt nick (8801)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8804
Előzmény: m-s-m (8803)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8803

Ez a vegyszerezek - nem vegyszerezek téma külön tanulmányt érdemelne, lényegében hitek mentén mozog az ember.

Az Amistar leírása egyébként 7 napos évi-t említ paradicsomra.

Lent, a kattintható pdf-ben pedig ilyenek vannak:

 

Akut orális toxicitás
LD50: > 2000 mg/kg (patkány, nőstény)  -- vagyis nem különösebben mérgező

 

Hosszútávú toxicitás: Állatkísérletekben nem karcinogén, nem teratogén,
nem mutagén

 

 

viszont a felezési idők igencsak magasak:

 

Felhalmozódási képesség
Az azoxistrobin közepesen hajlamos a felhalmozódásra.
A difenokonazol erősen hajlamos a felhalmozódásra.


Stabilitás vízben
Lebomlási felezési idő: 214 nap
Az azoxistrobin vízben stabil.
Lebomlási felezési idő: 1 nap
A difenokonazol a vízben nem marad meg tartósan.


Stabilitása talajban Lebomlási felezési idő: 80 nap
Az azoxistrobin nem marad meg tartósan a talajban.
Lebomlási felezési idő: 149-187 nap
A difenokonazol nem marad meg tartósan a talajban.

 

Na most akkor legyünk okosak, de hogyan?

 

Ugyanez a Ridomilra.

Lunni Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8802

barangoltam a neten és találtam egy tökjó oldalt ahol befizetsz havi x összeget és minden héten kapsz egy nagy láda mindenféle biozöldséget. ilyenkor nagyon érdekel a dolog hogy mi a fenét csinálnak azokkal a zöldségekkel hogy nem betegszenek meg és tökéletesen szépek :)

bár lehet az a kulcsa a dolognak hogy 100 féle zöldségük van... én meg ahogy kinézek az ablakon van vagy 7 féle paradicsomom meg egy haldokló salátám :D

szegény paradicsomokat 10 napra magukra hagyjuk, tőzeges földben vannak szóval remélem fog esni 3-4 naponta mint eddig...

Előzmény: arwen2008 (8799)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8801

Ezt az Amistart hogy célszerű venni, illetve tárolni?

Mert van a 10 ml-es ampulla kiszerelés (600 Ft), amit 10 liter vízben kell feloldani. (10 liter feloldva feltehetően nem tartható el olyan hosszan, mint a bontatlan ampulla).

 

Aztán van a 200 ml-es (0,2 literes) kiszerelés (7.000 Ft), amit már lehetne "cseppenként" adagolni, de apró kerthez elég húzós az ára, és a 200 liternyi elpermetezni belőle 3 év alatt se könnyű feladat. (3 év az eltarthatósági ideje, de ez is valószínűleg csak a bontatlan állapotra igaz, ha már felnyitottuk, akkor nem.)

 

Nagykertben elfogy, vagy ha falun pár szomszéd összefog, de milyen lehetőségük van a kiskerteseknek?

Előzmény: gergerg (8796)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8800

Nekem is mindig van egy külön rész szinte mindenből, amit semmivel nem fújok, onnan bármikor lehet venni. Amígy csak magamnak termesztettem paradicsomot, 100 150 tő volt, addig én sem permeteztem, de most már több van attól hogy hadjam tönkremenni.

Előzmény: arwen2008 (8799)
arwen2008 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8799

Én nem vegyszerezek!

Lehet hogy hülye vagyok,de négy gyerekem van,miattuk kezdtem el a zöldséget ültetni.

Játszanak a kertben odaszalad,letépi ,megeszi megy tovább!

A vegyszerest a boltban is meg tudom venni(bióra nem tellik).

Nyilván aki nagyobb mennyiséget termel,annak ez luxus lenne ,veszni hagyni a termést.Nálam ha két kiló vegyszermentest megettek a gyerekek az már tiszta haszon:)

Gongyászom,tyütyögtetem,és sűrűn vetem a keresztet,pláne ebben az időben,ez az én "vegyszerem":)

CBNora Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8798

Az Actara ráadásul a méhekre is veszélyes, atkák ellen pedig nem is jó.

Szerintem is elég a gombaölő. Ebben az esős időben nem valószínű, hogy a kiültetett paradicsomok atkásak lesznek, a rovarok meg nem tesznek bennük akkora kárt, hogy permetezni kellene ellenük.

Előzmény: gergerg (8796)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8797

....ha meg nincs esős idő....

Előzmény: gergerg (8794)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8796

A teljes tenyészidőben (novemberig) 4 Amistar fújással meg lehet a gombáktól védeni a paradicsomot Megelőzően. Az actara csak akkor kell, ha tényleg kell. Rengeteg hasznos rovar van, óvatosan kell bánni vele. Mindkét szer évi ideje 3 nap. Én rovarölővel még sosem fújtam paradicsomot. Az amistart úgy használom, hogy fújás előtt leszedem a narancssárgákat is, azok asztalon beérnek, majd 6 nepig nem szedek. Vagyis az évi duplájáig. Az sok méreg? És mikor az egész paradicsom befeketedik júliusban? Az sok méreg? :-))

Előzmény: Törölt nick (8795)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8795

Hallod, te tényleg nagyon dicséred ezt az Amistart :) Akkor abban lehet valami....

 

Viszont épp az-az, hogy ki kell egészíteni több syngenta vegyszerrel, ez nem terheli meg nagyon a növényt? Az amistar csak gombásodás, kórokozók ellen véd. A rovarkártevők ellen újabb vegyszereksorozatát kell bevetni, például az atkák és levéltetvek kártétele ellen jön az Actara, megint másik rovarkártétel a hernyók által okozott károk. Ezek ellen Affirmot....

Nem túl sok vegyszer ez?... Nem azért kérdezem, hogy beleszóljak, de ez rengeteg méreg...

Előzmény: gergerg (8794)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8794

De, a syngenta többi termékét. :-) Amúgy nem, 2 amistár után javasolnak egy kontaktot, de esős időben a kontakt nem ér semmit.

Előzmény: Mariska néni (8793)
Mariska néni Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8793

Két Amistar kezelés közé nem kell beiktatni valami mást?

Előzmény: gergerg (8792)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8792

Az előző gyógymód neked is szól. Az amistar 3 napos várakozási idejű, felszívódó, és bónuszban még fitoftóra elleni védelmet is kapsz. Most megfújod, majd figyeled az időjárás jelentést, és ha majd megint esősebb időt jósolnak 2-3 hét múlva, akkor megint.

Előzmény: phrone (8790)
gergerg Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8791

Elég egyértelmű, ez alternária. A levéltünet az 1000% a bonyókon meg a jégverés segített neki már most bejutni. A bordóit felejtsd el. Szedd le a beteg leveleket, és vegyél Amistart.

Előzmény: BioPisti (8778)
phrone Creative Commons License 2013.06.25 0 0 8790

Köszi, hogy kerestél képet. Ilyesmi, de az első foltok nem a szélén jelennek meg a levélnek.
Aztán több helyen foltos lesz, elsárgul az egész levél.
Igen, gondolom, hogy nem az, sajnos az atkás levelet már eléggé jól be tudom azonosítani:(

Előzmény: gergerg (8767)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!