Keresés

Részletes keresés

Kyrandia Creative Commons License 2007.04.27 0 0 323
Nem mondott le a tulajdonjogról, orvosi igazolás is van róla, hogy nem tud, hiszen akkor már intenzíven volt. A tulajdoni lapon ő a II., a vevők a III. lapon vannak. Mondom, mostmár az ügyvéd szerint is jól járt el a kj., mondjuk az külön téma, hogy elsőre nem volt képes úgy megírni, hogy azt a földhivatal elfogadja... Azért bosszant, mert ő is tudja, hogy ingatlan után 2,5%, pénz után 11% az illeték, erre kérdezte, hogy: ˝Nem mindegy magának? Örökölte.˝ Persze most lesz póthagyatéki, amire újabb közjegyzői díjat kell fizetnem - ha ugyanerre a hagyatékra mégegyszer ugyanezt az összeget kifizetteti, nagyon pipa leszek -, az ügyvéd is elkéri a pénzét a szerődés felbontásáért. De, hát mit panaszkodom, ˝igyenpénz˝... Le fogom írni, ki volt, de csak ha vége. Ugye megérted? :((
Előzmény: alorinc (322)
alorinc Creative Commons License 2007.04.26 0 0 322
Leírod, hogy ki volt, vagy legalább a közjegyző monogramját és székhelyét
alorinc Creative Commons License 2007.04.26 0 0 321
Nem ismerem az ügy hátterét. A közjegyző nem utasítható, önállóan jár el. De megteheted, hogy fellebbezel, mert ha az van ami, akkor valóban jogszbálysértést követett el. HA tényleg az a helyzet amit elmondtál, akkor rossz közjegyzőket kérdezett meg az ügyvéd. (pl. van akit nem ;)

De a lényeg, hogy ua. a vége. Mert Te öröklöd az ingatlant, de azzal a kötelezettséggel, hogy a bejegyzési engedélyt megadod, hisz az örökhagyó elakarta adni, így az ő oldalán tartozásként maradt fenn a bejegyzési engedély megadására szóló nyilatkozattételi kötelezettség.

Ha már eladta az ingatlant, és nem tartotta fenn a tulajdonjogot akkor helyesen járt el a közjegyző, de ISMÉTLEM ha TULAJDON JOG FENNTARTÁS ténye van a tulajdoni lapon akkor nem. Kérj tájékoztatást a MOKK-tól.
Előzmény: Kyrandia (320)
Kyrandia Creative Commons License 2007.04.23 0 0 320
Hát, sajnos nem. Megvan a hagyatéki végzés, nem az ingatlant örököltem. Azóta az ezzel ellentéteset állító ügyvédek is visszakoztak, mert ők is megkérdeztek más közjegyzőket és rögtön azt vágták rá, hogy ilyen esetben nem az ingatlan a hagyaték. :((( Még nem adom fel teljesen - hátha valaki nagyon okos emberbe botlom, aki tud segíteni - kivetettem, hogy lemondok a fellebbezési jogomról.
Előzmény: alorinc (312)
mammamija Creative Commons License 2007.03.29 0 0 319
Köszönöm!
Előzmény: Modestinvs (318)
Modestinvs Creative Commons License 2007.03.29 0 0 318

Házilag is el lehet készíteni. Vagy a végrendelkező maga írja teljes egészében kézzel, minden oldalt aláírva, vagy két tanú szintén minden oldalon saját aláírásával igazolja, hogy a végrendelkező az oldalakat előttük saját kezűleg írta alá, illetve aláírását sajátjának ismerte el. Mindkét esetben legyen helymegjelölés és keltezés. Nem lehet tanú az, akinek a javára a végrendelet rendelkezést tartalmaz, és közeli hozzátartozója sem.

Előzmény: mammamija (316)
alorinc Creative Commons License 2007.03.29 0 0 317
Közjegyzőnél is lehet, és az biztos nem vész el.
Előzmény: mammamija (316)
mammamija Creative Commons License 2007.03.29 0 0 316
Azt hittem csak ügyvédnél lehet....
Előzmény: Modestinvs (314)
mondkiskocos Creative Commons License 2007.03.29 0 0 315
Üdv Mindenkinek!

 

Aggódom egy kicsit.

A párom és a családja között nincs jó kapcsolat. Anyai ágon már csak egy unokatestvér van a nagymama nemrég halt meg. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kaptunk egy levelet miszerint az utolsó havi nyugdíját a két örökös (párom és az unokatestvér) között osszák el fele-fele alapon.

A drága unokatestvér, aki mellesleg mindent örökölt telefonált, hogy arra a kb. 35 ezer forintra is igényt tart! Neki ígértük, legyen vele boldog, de mivel a párom nevére fogják utalni, így neki kellene majd valami örökösödési adót fizetni vagy a nyugdíjra, nem kell?

Rosszul tettük hogy szóban mondtunk le róla? Kell erről valami ügyvédi papírt íratni, mielőtt átadnánk neki a pénzt. Nem akarunk semmit fizetni az „örökös” helyett!

 

Segítsen, aki ért hozzá!

Köszönöm!

Modestinvs Creative Commons License 2007.03.28 0 0 314
Néhány papírlap és némi tinta árába.
Előzmény: mammamija (313)
mammamija Creative Commons License 2007.03.28 0 0 313
Én azt szeretném megkérdezni mennyibe kerül egy szabályos végrendelet elkészítése?
alorinc Creative Commons License 2007.03.20 0 0 312
Ha tényleg nem adta el - tulajdonjog fenntartással adta el -, akkor mindenképp megöröklöd az ingatlant, az ezzel ellentétes háv jogsértő.

A Ptk. 117.§ (3) alapján "Ingatlan tulajdonjogának az átruházásához az erre irányuló szerződésen vagy más jogcímen felül a tulajdonosváltozásnak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése is szükséges."

A 6/1958 IM rendelet (a hagyatéki eljárásról) 64.§ (2) alapján "Az ingatlan-nyilvántartásban az örökhagyó tulajdonaként bejegyzett ingatlant csak abban az esetben lehet a hagyatékból kihagyni, ha az ingatlan tulajdonjogára igényt tartó személy igényét az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésre alkalmas okirattal, bírói vagy államigazgatási határozattal igazolja, illetőleg ha a közjegyző által engedélyezett megfelelő határidő alatt tényleges birtoklási eljárás útján, vagy más módon a tulajdonjogot javára az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzik."

Bejegyzésre alkalmatlan a "tulajdonjog fenntartással kötött adásvételi szerződés", hiszen hiányzik még a bejegyzési engedély.

Hagyatéki vagyon:
- ingatlan (tul jog fennt. történő eladás tényével)
- meg nem fizetett vételárrész

Teher:
- örökhagyó kötelezettsége az ingatléanvagyon tulajdonjogának vevőre történő átruházására

-----------------
ÖRökös lesz bejegyezve, majd ő adja meg a bejegyzési engedélyt. Nem kell módosítani az adásvételit!
Előzmény: Kyrandia (311)
Kyrandia Creative Commons License 2007.03.19 0 0 311

Hát, ezek jó hírek, csak sajnos a közjegyző hajthatatlan. Odáig neki is rendben van, hogy én adom meg a bejegyzési engedélyt, de szerinte ehhez nekem nem kell megörökölnöm az ingatlant...Itt akadtam el. De mivel nem vagyok szakember, nem tudom, mire hivatkozzak, ha megkeresem, mielőtt lezárja. Az ügyvéd holnap fel fogja őt hívni, de valahogy nem hiszem, hogy megváltoztatja a véleményét.

Ok, ötletem van, hogy lehet megoldani, de az macerás és hosszú idő. De ha másképp nem megy... El vagyok keseredve. :(((

Előzmény: alorinc (310)
alorinc Creative Commons License 2007.03.19 0 0 310
Véleményem szerint is megörökölted az ingatlant aktívaként, passzívaként pedig a kötelezettséget. Az ingatlanra már TE fogod megadni a bejegyzési engedélyt. Miért öröklöd meg? Mert a tulajdonosa az örökhagyó volt, hiszen tulajdonjog fenntartással történt az eladás.
Modestinvs Creative Commons License 2007.03.17 0 0 309

"Kötelmi jogot" semmiképpen nem örököltél. Vagy az én álláspontom a helyes, és az ingatlan tulajdonjogát örökölted meg - vagy a közjegyő vélekedik helyesen, és a vételárat örökölted. (Egyébiránt a vagyoni értékű jog öröklése sem illetékmentes.)

 

Álláspontomat nagyon egyszerűen meg tudom indokolni. A hagyaték az örökhagyó halálakor fennálló teljes vagyona. Ha az örökhagyó halála időpontjában tulajdonosa egy ingatlannak, akkor a hagyaték megnyíltával az örökös ipso iure tulajdonosává válik. Ezen semmit nem változtat, hogy harmadik személy - az örökhagyóval kötött szerződés alapján - követelheti ennek az ingatlannak az átadását.

Előzmény: Kyrandia (308)
Kyrandia Creative Commons License 2007.03.16 0 0 308

Ezt értem, de mire hivatkozzak? Jogszabály? Van különbség az illeték mértékében? (Találtam ingatlan illetékét, készpénz illetékét, de kötelmi jog illetékét nem. Pedig volt, aki szerint az illetékmentes.)

Tudsz valami konkrétumot írni?

Előzmény: Modestinvs (307)
Modestinvs Creative Commons License 2007.03.15 0 0 307

Végsősoron, ha nagyon muszáj, meg lehet majd fellebezni a hagyatékátadó végzést.

Előzmény: Kyrandia (306)
Kyrandia Creative Commons License 2007.03.15 0 0 306

De gyors voltál! :)

Nem akarok elállni, eszemben sincs. (A vevőkkel nagyon jó a viszony, az elmúlt 3 hónapban segítettük egymást, miattuk is jó lenne lezárni az ügyet. Így viszont még legalább 1 hónapot csúszik, mert a közjegyző áprilisra idézte be őket nyilatkozni.)

De hogy tudom én a közjegyzőnek elmagyarázni, hogy az ingatlant örököltem???

Az illetéket jól tudom egyébként?

Előzmény: Modestinvs (305)
Modestinvs Creative Commons License 2007.03.15 0 0 305

Megörökölted az ingatlant. Ugyanakkor megörökölted a szerződésből fakadó kötelezettségeket, így mindenekelőtt az ingatlan birtokbaadásának kötelezettségét is. Nem állhatsz el a szerződéstől.

Előzmény: Kyrandia (304)
Kyrandia Creative Commons License 2007.03.15 0 0 304

Sziasztok!

Apukám kórházba kerülése előtt eladta a lakását tulajdonjogfenntartással, a foglalót vette át. Ezután a tulajdonjogról való lemondást már nem tudta aláírni, erről igazolást is kellett vinnem az ügyvédnek, mert a földhivatal felé be kellett volna nyújtani. Sajnos 3 héttel később apukám elhunyt. A közjegyző szerint én nem a lakást, hanem az azért járó ellenértéket örököltem meg. A vevőknek nyilatkozniuk kell, hogy tartoznak nekem, ezután én aláírhatom a tulajdonjogról való lemondást. De miről mondok le, ha nem örököltem meg az ingatlant??? Ha jól tudom, illeték szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy ingatlant vagy pénzt örököltem.

Több ügyvédet megkérdeztem, ők rávágták, hogy az ingatlant örököltem, de aztán elbitonytalanodtak. Tud valaki hivatkozással véleményt mondani?

Köszi!

Modestinvs Creative Commons License 2007.02.28 0 0 303

Gondolom az öröklési illetéket megfizette. Ez esetben az adó alapja az illeték alapjának és az eladási ár összegének a különbözete. Nem valószínű, hogy ez egy ökör ára legyen.

Előzmény: dara81 (302)
dara81 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 302

Sziasztok!

 

A segítségeteket kérném az alábbi ügy kapcsán: Édesanyám örökölt egy ingatlant többed magával. Ez idén eladásra került és természetesen osztoztak az örökösök. Mivel nem akart a kapott összeg után adózni, így lakásfelújításra fordította. Most kapott információk szerint ez így mégsem adómentes. Ezzel kapcsolatban várnám a választ, hogy valóban így van-e, ha igen akkor pedig esetleg van-e valami megoldás vagy kénytelen lesz a 25% adót befizetni? Édesanyám nyugdíjas, ha esteleg ez számít bármit az ügyben. Előre is köszönöm a válaszotokat!

VOLT-R Creative Commons License 2007.02.05 0 0 301

Véleményeket kérek:

 

Érvényes-e a végrendelet, ha azt az örökhagyó nem a jobb kezével írta alá (valami sérülés miatt), hanem a bal kezével kapart valamit, és a tanúk megjegyezték, hogy a jobb kéz oly mértékben sérült, hogy pillanatnyilag aláírásra használhatatlan, ezért bal kézzel írt alá.

 

Ha a végrendeletben ifj. x.y. szerepel, minden egyéb azonosítás nélkül, és abból kettő is van (egy fiú és egy unoka), kit kell az ifjabbon érteni? A fiát?

 

Hagyatéki perben lehet-e költségmentességet kérni? Vagy legalább annyit, hogy a per lezárása után kelljen csak kifizetni a költségeket?

 

Ha az örökhagyó egyes rokonai eltitkolnak bizonyos számlákat, kötvényeket, amin jelentős mennyiségű pénz volt, hogy lehet ennek leltárba vételét is kikényszeríteni? Ha nem tudjuk pl. hogy melyik banknál, csak annyit hogy voltak ilyen számlák és kötvények?

 

Hogy lehet a kötelesrész kiadását kikényszeríteni? Csak peres úton?

 

Köszi.

ChiliChili Creative Commons License 2007.02.04 0 0 300
Sziasztok!

Segítségre illetve tanácsra lenne szükségem.
A következő a helyzet:
Az egyik szülő a Nagyszülők után 2004 január 21.-én megörökölte egy ház felét, majd 2004 december 6.-án a másik felét is, így 100%-ban a nevére került a ház.
Az illetékhivatal 2004 januárban 8.000.000 millióban fogadták el a ház értékét és ennek a fele után fizetett illeték 98.185 Ft.
2004 decemerében már 12 000 000 millióra értékelték a házat, így a fele után fizetett illeték 148.212 Ft. (2.5%)

Most a szülő eladta a házat (9,5 millió Ft-ért) és szeretné annak értékét átruházni gyermekére, olyan módon, hogy ingatlant vásárol az eladott ház árából, de ezt úgy tenné, hogy az új ingatlan gyermeke nevére kerüljön. Hogyan lehet ezt a legkevesebb anyagi veszteséggel megtenni? Ti mit tanácsolnátok?

Köszi!
Chili
Pipacsvirág14 Creative Commons License 2007.02.04 0 0 299
Köszönöm.
Előzmény: Modestinvs (298)
Modestinvs Creative Commons License 2007.02.04 0 0 298

Igen, lehetséges, hogy csak a nagykorúság elérésekor fizesse meg az illetéket.

Előzmény: Pipacsvirág14 (297)
Pipacsvirág14 Creative Commons License 2007.02.03 0 0 297
Bocsánat, nem vagy publikus.
Nem akarom itt, mert ugyan nincs üldözési mániám, de elég gerinctelen libával hozott össze a sors.
Nyugi, nem tudnál olyan részvényt venni. szerencsére:)
Előzmény: Pipacsvirág14 (296)
Pipacsvirág14 Creative Commons License 2007.02.03 0 0 296

köszönöm.

És ezt a vagyonszerzési illetéket fizetheti a fiam, mikor 18 éves lesz? Vagy most kell fizetnie 2 évesen?

És ha nekem nincs rá pénzem? ilyenkor mi van?

 

részvényeket mailben

Előzmény: Modestinvs (293)
Modestinvs Creative Commons License 2007.02.02 0 0 295

A törvéynes öröklés rendje szerint, ha az elhunytnak leszármazója nincs, akkor örököse a házastársa. Házastárs híján a szülők örökölnek egymás között egyenlő arányban. Ha a szülők sem élnek már, akkor a szülők még életben lévő gyermekei kapják a hagyatékot. A kiesett gyermek helyén annak leszármazói örökölnek.

Előzmény: Gyogyi007 (294)
Gyogyi007 Creative Commons License 2007.02.02 0 0 294

Üdvözletem mindenkinek.

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok.Elhunyt édesanyám testvére, akinek nincs senki leszármozotja. Testvére is csak 1 van aki él, de őneki sincs senkije. Mivel nincsen végrendelt, azt kérdezném hogy ki fog örökölni? Az egy élő testvér, vagy a többi már elhunyt testvér leszármozotjai is.

Köszönöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!