A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Ha már úgysincs új recept, nutella- és mogyoróimádóknak javaslom a Stahlnál mogyorós csokitorta v1.0 néven futó csokis mogyorótortát. Az apropó: jan. 14-én sütöttem, ma ettük meg az utolsó, alufóliába csomagolt, két nagy szeletet, és ugyanolyan álompuha és mennyei mogyoróízű volt, mint az elején, és a tejszíndíszítés is tökéletesen megmaradt.
A konyha-trükkökbe tettem be, 33046. hsz, de itt a link, 24/26 cm-es tortaformára optimalizálva: stahl - mogyorótorta
Nekem nem volt kedvem csokit olvasztgatni, de másban nem tértem el a recepttől.
Karácsonkor befigyelt a fa alá egy Majd a Buday könyv, aminek nagyon örültem. Kipróbáltam belőle a paradicsomos pennét, de sajna nagyon nem jött be ez a főzzük a tésztát paradicsomlében dolog. Úgyhogy én maradok a jól bevált kifőtt tészta + külön főzött paradicsom mártás!!! :-((
a banános muffin receptleírásában van egy apró hiba, a hozzávalók alapján olaj kell bele, a leírás szt vaj, én olajat használtam, nagyon finom, könnyű lett, csak ajánlani tudom!
Először is főzünk egy selymes presszókávét, majd csészébe öntjük és adunk hozzá cukrot. Ezután megfűszerezzük leheletnyi cayenne borssal, aztán illatosítjuk egy kis fahéjjal.
Végül a tetejére tejszínhabot nyomunk és miután megszórtuk kakaóporral, már kortyolhatjuk is a mexikói kávét.
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy nagy tepsire.
Összeállítom a tésztát. Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj is.
A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást.
A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom. Majd jöhet a száraz anyaghoz a cukros-tojásos keverék és az egészet fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is.
A zabpelyhes tallérokat 10-12 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.
Ami a dobozban volt: kb. 10 dkg paprikás vastagkolbász 1 zacskó mini mozzarella 1 doboz tejföl Elkészítés:
8-10 púpozott evőkanálnyi lisztet szórok egy nagy keverőtálba, aztán hozzáöntök kb. fele annyi (4-5 evőkanál) olajat, majd beleöntöm a tejfölt is, végül kevés sóval ízesítem.
Aztán előveszek 4 tojást, majd szétválasztás után a sárgájukat a keverőtálba dobom, a fehérje részét pedig habszifonba töltöm, beletekerem a patront és félre teszem.
Most következhet a kolbászt; először lapokra, aztán apró kis kockákra vágom fel, majd ez is repülhet a keverőtálba.
Miután a puffancs tésztájához minden összetevő belekerült a tálba, fakanál segítségével alaposan összekeverem az egészet. Mikor már egyenletesen sima a tészta, hozzányomom a szifonból a fehérjehab felét és gyors mozdulatokkal kikeverem a tésztát. Ha ez is megvan, a tálba nyomom a hab másik felét, amivel már csak lazítom a masszát.
Előveszem a szilikonos muffinformát, merőkanállal elosztom a mélyedésekben a kolbászos tésztát, és mielőtt a formát betolom a sütőbe, mindegyik tésztahalom közepébe belerejtek egy-két mozzarella golyócskát.
210 fokos sütőben 15-20 perc alatt készülnek el a puffancsok.
KÖNNYŰ WALDORF-SALÁTA PULYKAMELLCSÍKOKKALHozzávalók:
A pulykamell-csíkokhoz: 30 dkg pulykamellfilé 1 evőkanál liszt só és frissen őrölt bors ½ kávéskanál morzsolt oregánó 1 evőkanál vaj 1 evőkanál olívaolaj
A salátához: 10 dkg dióbél 2 alma 1 kis fej zeller kevés friss citromlé
Az öntethez: 1½ dl cukrozatlan, bébi almalé 3 evőkanál alma-ecet 1 teáskanál mustár 1 gerezd fokhagyma só és frissen őrölt bors ½ dl olívaolaj
a tálaláshoz 2 maréknyi endívia-mix Elkészítés:
Először a pulykamell-csíkokat készítem el. A húst 3x1 cm-es csíkokra vágom, aztán összekeverem a lisztet kevés sóval, frissen őrölt borssal és a morzsolt oregánóval. A lisztkeverékkel meghintem a pulykamell-csíkokat, és félreteszem őket. Egy közepes méretű serpenyőben takaréklángon összeolvasztom a vajat az olívaolajjal, majd mérsékeltre csavarom a lángot. Amikor a vaj-olaj keverék már elég forró, kevergetve átsütöm benne 4-5 perc alatt a pulykamell-csíkokat. Ha beléjük szúrok egy hústűvel, és nem rózsaszín, hanem áttetsző lé folyik ki belőlük, készen vannak. Vigyázat, nem szabad túlsütni őket, mert akkor nem lesznek omlósak. A megsült pulykamellcsíkokat szűrőlapáttal kiszedem, és félrerakom.
Az öntet következik. A pulykamell sütéséhez használt serpenyőbe beleöntöm az almalevet és az alamecetet, majd pár percen át addig forralom, amíg a negyedére be nem sűrül. Ekkor kézi habverővel belekeverem az olívaolajat és a mustárt, aztán megsózom, megborsozom. Végül megpucolom a fokhagymát, és belereszelem.
A salátához egy pici, száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítom a diót, majd mozsárban durvára töröm.
Előkészítem az almát és a zellert. A héjas almát mandolinnal kis csíkokra aprítom, vagy ha nincs mandolin, akkor elnegyedelem, kimagozom, és azután csíkozom fel egészen vékonyan. Megcsepegtetem kevés citromlével, és félreteszem. A zellert meghámozom, és mandolinnal vagy éles késsel gyufaszálnyi darabokra vágom. Ezt is megcsepegtetem kevés citromlével ugyanúgy, ahogy az almát, és félrerakom.
Amikor enni akarunk, összeállítom a salátát. 2 nagy tányéron elosztom az endívia-mixet, mintha megágyaznék a salátának. Ezután az almát, a zellert és a dió nagy részét összekeverem az öntettel, és ráteszem a tányérokra. Végül rájuk púpozom pulykamell-csíkokat, és a salátát megszórom a maradék dióval.
Én karácsonykor a Dédi rumos-mazsolás kuglófját sütöttem meg, mert nagyon jó véleményt olvastam róla. Sajnos csalódtam, és nálunk a családnak sem jött be. Többsége a kukában végezte. De hát ízlések és pofonok.............