Keresés

Részletes keresés

trofimov Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8631

sziasztok!

 

két kérdésem van.

 

1. permetezés. a növényvédő szerek általában cca 20 liter permetléhez szükségese / zacskó. namost én kb. 2 litert permetezek, a konyhamérleg grammban mér.

kérdés: hogyan méritek ki a szükséges permetszert?

 

2. szóval van 5 folytonnövő paradicsomom, kacsoztam most, bár néha fájt akkor ágakat törtem le. sebaj. de így is már kb. 5-7 szára van mindegyiknek. hol rontottam el?

most fogom felkötni egyébként a hétvégén, meg fogok küszködni a támrendszerrel. de akinek ilyen futója van az nem csak kacsoz, hanem a rendes ágakat is levágja és folyton csak egy marad? hol tudnék utána olvasni??

 

+1 bónusz kérdés:

bajaja nevű koktélt ismeri valaki?

+ érdekelni folytonnövő koktél (jövőre nézve...)

 

hát előre is köszi....

megyek permetezni (káposztát)

lordhimself Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8630

a tied nem az.

Előzmény: m-s-m (8628)
CBNora Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8629

Szerintem 15 fokon több esélyük lenne télen, mint 30-on.

Előzmény: Lunni (8624)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8628

Ahogy nézem, ez a japanese black trifele egész más bogyójú kettőnknél (ld lejjebb). Vetőmagkereskedők, ó vetőmagkereskedők...

Előzmény: Törölt nick (8618)
homerx Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8627
van-e valami jelentosege a felkotozo szal vastagsaganak? Kaptam nagyon eroset, de vekony, mint egy himzofonal.
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8626

Én már teszteltem a rézdrótos módszert, volt kontrollcsoport is, meg minden, ahogyan kell. Eredmény: semmi különbség a rézdrótos és a rézdrót nélüli paradicsomok közt. Ugyanúgy elrohadt az összes fitoftórában, ugyanakkor. :D

Előzmény: Törölt nick (8623)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8625

Mondom, érdemes balkonparival próbálkozni. Sőt, én fogok most is vetni balkonparadicsomot, mert az még fiatalabb lesz, mire bekerül, hátha.

Előzmény: Lunni (8624)
Lunni Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8624

ajjaj egy pozitív hozzászólás se volt :))))

de ha nekem kihúzza a paradicsom bent decemberig akkor én már elégedett leszek! nemigaz hogy az üvegházakban olyan jól fejlődnek egész évben... télen nálunk van vagy 30 fok bent mindig, nem győzünk szellőztetni, novemberig meg még talán elég fény is lesz... na idén csakazértis megpróbálom, kéretik a többi próbálkozótól hogy dokumentálja képekkel a folyamatot... kinek él tovább a paradicsomja a lakásban versenyt hírdetek! hátha sikerül rájönni a megoldásra :)

 

sajni nem hiszem hogy elköltözünk egy hamar :D csilipaprikám meg van, mármint télen már 3 éve, de azt mégse rágcsálhatom reggel a pirítóshoz :D

Előzmény: Laci/Zápolya (8622)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8623

Próbálom én is mindig analitikusan végiggondolni a dolgokat, és maximálisan egyet tudok érteni a szakival.

A rézdrót hatásmechanizmusa azonos a boltban kb. 300 Ft-ért kapható rézoxikloridos szer hatásmechanizmusával. (Ezeknél a "Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap".) Tényleg megéri egy növénybe ki tudja milyen tisztaságú rézdrótot beleszúrni, megkockáztatva egyéb fertőzések bejutását, az ág eltörését?

 

Rézdrót esetén se szabályozni se ellenőrizni nem lehet, hogy mennyi oldódjon ki belőle. Az is egy helyen történik (ahol a drót található). Permetet egységesen el lehet hinteni a leveleken, és csak akkor és annyi kapnak, amennyire szükség van. Időjárástól függően lehet egyáltalán nem is kell permetezni, akkor pedig feleslegesen lett rézdróttal megkínozva a növény.

Előzmény: m-s-m (8617)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8622

"Szegény párod" nem akar inkább valamivel kedvezőbb klimájú helyre menni dolgozni? Ha már ennyire szereti a paradicsomot!

Póbáltam bevinni cserépben paradicsomot, sőt még a hajtását vissza is dugtam a földbe, hogy legyökeresedjen. Sajnos elöregedett a szára és elszáradt.

Biztos olvastad, hogy irtam: a kispostán valahogy a virágok közé egy paradicsom került a cserépbe. Ott sem birta ki december végéig, pedig déli fekvésű ablak alatt volt és fütés is "egyenletes volt".

Előzmény: Lunni (8619)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8621

Próbáltam ősszel bevinni két cserepet, félig érett bogyók voltak rajtuk, de semmi nem lett belőlük. Napfény, gondolom (20 fok volt idebent).

Chilit lehet viszont, ahogy többen már írták, az ablakban végig virágzott és termett.

Előzmény: Lunni (8619)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8620

Hogy életben maradjon, ahhoz egyrészt eleve balkon-fajtának kell lennie, ami bírja, másrészt akkor kell még bevinni, amikor a lakásban közel azonos hőmérséklet van, mint kint, tehát úgy ősz elején. Úgy mint a petrezselymet vagy a snidlinget is. Máskülönben sokkot kap és elpusztul. De paradicsom esetén nem mindig érdemes ezt meglépni, mert a lakásban elképzelhető, hogy egyáltalán nem fog kötni a virága, és fölösleges az egész hercehurca. Azért én is teszek kísérletet idén, hátha. :)

Előzmény: Lunni (8619)
Lunni Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8619

nagyon szépek! én meg csak irigykedek, nálam még csak most jelentek meg az első virágok... jajj mikor lesz abból paradicsom... szegény párom minden héten kérdezgeti... :)))

 

tényleg nem próbálta ki valaki, hogy nyár végén a cserepes paradicsomot bevitte a lakásba, nem maradnak életben? gondoltam amit bírok becipelném aug végén.... 

Előzmény: Törölt nick (8618)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8618

Nálam is beindultak a paradicsomok is.

 

1 - Japanese Black Triefele

2 - Black Brandywine

3 - San Marzano determinált

 

A többin is van már paradicsom, -nem mindegyiken- de ők az elsők, a legnagyobbak.

 

m-s-m Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8617

Tavaly csináltam, de asszem inkább a szárazság védte meg a paradicsomokat a gombabetegségektől, mint a réz.

De 0.8-as drótot nem fogsz tudni beszúrni a szárba, ahhoz az túl kemény. Én 1.5-öset böktem bele, szét is ment az ujjam, aztán fogóval, akkor meg elgörbült, szóval jó szórakozás. Lehet, jövőre megint megcsinálom, de akkor elkalapálom laposra a drótot, hogy nagyobb legyen a felülete (és kevésbé roncsoljon, bár a paradicsom elég nagy túlélő).

 

Különben kis történet az analitikus gondolkodásról: valamelyik növényvédelmes szaktanácsadó fórumon volt erről szó pár éve. Olyan oldal, hogy kétségek közt gyötrődő kertbarát beír, és közhasznú növényvédelmi szakember nyilvánosan válaszol. Na, ott is előjött ez a téma. Szakember hivatalból kétségét fejezte ki, majd felvetette, hogy a növénybe bekerülő (és a termésbe is nyilván eljutó) réz vajon mennyire mérgező - inkább ne csináljuk. Kisebb polémia kezdődött, hogy mennyi réz is kerül a bogyóba. Eljutottak odáig, hogy bonyolult analitikai mérésekkel lehetne csak kimutatni, jobb a békesség, hagyjuk ezt a módszert. Ugye a hivatalos álláspont az hivatalos álláspont. Én meg itt csodálkoztam a gép előtt, hogy miért nem gondolnak arra, hogy ezt úgy is ki lehetne találni, hogy drótbeszúrás előtt analmérlegen lemérik a drótot, aztán ősszel az elszáradt növényből kibányászott drótot megint lemérik -- és a különbség egy része kerül bele a bogyókba. Mondjuk szerintem ez a rézterhelés nem tétel.

 

Előzmény: Dance1 (8613)
Dance1 Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8616

Ki fogom próbálni.

Hátha beválik.

homerx Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8615

en peldaul azt is hallottam, hogy hasonlo gombaolo (fertotlenito) hatas miatt keszultek regen a kilincsek rezbol. foleg a kapukilincsek, amit sokan fogdostak.

Előzmény: homerx (8614)
homerx Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8614

ugyebar a gombaolo szerek egy reszeben a rez a hatoanyag. igy elkepzelheto, hogy a szarban aramlo folyadek feloldja a rezet, ami eljut igy mindenhova, kifejtve a hatasat. hasonlo, mint az almaba szurt vasszog, amit regen hasznaltak vashianyos tunet eseten embereknel. :) mar csak az kell, hogy ne lakkozott legyen az a drot ;)

Előzmény: Dance1 (8613)
Dance1 Creative Commons License 2013.06.20 0 0 8613

Létezik hogy ez ténleg így van?

 

Vékony rézdrótot (06-08 mm), 10 mm hószúra darabolunk és ezt beszúrjuk, egy fogó segítségével, a paradicsom szárába, az elágazás elött. Ezt a műveletet akkor végezzük el amikor megjelennek az első zöld gyümölcsök. Egy szál rézdrót megvédi a növényt minden betegségtől egész évben. Erdélyi eljárás amit én már 2 éve használok. 


phrone Creative Commons License 2013.06.19 0 0 8612

Help!

A cserepes tövek közül pár. úgy néz ki, atkás lett. Eddig hiánytünetre gyanakodtam, sárgultak a levelek, de ma megláttam a "pókhálót" rajtuk, úgyhogy azt hiszem, atka lesz. Tele vannak érő és zöld terméssel.

 

Ami a kérdés, bordói lét lehet-e ebben az állapotban permetezni rájuk? Egyebet nem raknék rá.
A leírásban ebben a stádiumban már nem javasolják, de ha esetleg ezügyben valakinek van tapasztalata, megköszönném, ha megosztaná .

hoffmann eta Creative Commons License 2013.06.19 0 0 8611

Nálunkfelé úgy csinálják a gyakorlott kiskerti termlők, hogy minden oldal (hónalj) hajtást kitörnek, amíg az elágazásig el nem érkezik a növésben. Ott mindkét  vagy –három ágat meghagyják - de ez már a pari teteje-felé van (csak bokorról beszélek), tehát nem fenyeget a túlbokrosodás. Van azonban, hogy egy-egy oldalhajtáson szép virág van már, mire észreveszik, akkor azt az ember már nem töri ki persze, mert ez azt is jelenti, hogy erős a tő, vastag, s ki tudja azt is nevelni.

Aztán többnyire tetejeznek is, pedig bokorról van szó – mert saját palántát nevelnek, s emiatt mindig késik a pari a télen előnevelt palántához képest. Ha csak hagyják nőni, sosem érik be.

De úgy látom, minden feltételes módban értendő: a körülményektől függ a szabály alkalmazása, azaz pl. ha a tő gyenge, persze hogy mindent kitörnek oldalt, és tetejeznek.

Részemről sajnos nem értek hozzá, s mindig csak találgatom, mitől van ez meg az…

Idén például megnyúlt, 30 cm-es Kecskeméti Jubileumokat vettem a kertésztől május elején (a lehető legkisebb miniatűr-joghurtos pohárba minimalizálta a földet, s maximalizálta a bevételét), s ezért fektetve ültettem őket. Elképesztő, milyen erős, vastag tövek lettek, hatalmas, földet söprő levelekkel (mély ültetés miatt), nagyon rövid ízközökkel! Pedig kifejezettem megnyúltak, gyengék voltak az ültetéskor! Némely oldalhajtást is meghagytam ezért, mert teli van vastag kocsányú virágokkal, kis zöld termésekkel. Saját magam által készített komposztba tettem őket, nem trágyába, s letakartam fátyolfóliával, amíg meg nem erősödtek.

Vettem magokat áruházakban (Oxheart, Moneymaker, Hildares, Ace), s neveltem palántát is. Azok sokkal erősebbek voltak kiültetéskor, sötétzöldek, vastag tövűek, mert nem sajnáltam semmit tőlük persze – mégis gyengébben muzsikálnak most. Azaz gyenge a növekedés, és főleg kevés a virág, későn jön, s az is gyenge. Talán mert egyenesen ültettem őket? Más jelentős különbség nem volt. Csak úgy tudom meg, így van-e, ha most kiszedek párat és elferdítem őket, akkor meglátom, előbbre mennek-e…csak ebben a dögmelegben nincs kedvem hozzá. Elég volt, hogy tegnap mindet betakartam Rashel hálóval megégés ellen.

 

Előzmény: Törölt nick (8602)
homerx Creative Commons License 2013.06.19 0 0 8610

nalam is sodrodtak, vagy fonnyadtak a levelek, aztan esti locsolas hatasara reggelre szepen helyrealltak ;)

 

Előzmény: lordhimself (8589)
gergerg Creative Commons License 2013.06.18 0 0 8609

Ha minden világos, az már hiánytünet! :-)

Előzmény: Dance1 (8608)
Dance1 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 8608

Minden teljesen világos.

Mindig tanul az ember.

Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.18 0 0 8607

Itt szépen leírnak mindent:http://ilkertje.blogspot.hu/2010/05/paradicsom-kacsolasa.html

Tehát  olvashatod idézem:"Ebből láthatjuk, hogy a determinált, azaz bokor paradicsomokat nem kell kacsolni".

Na világos:)

Előzmény: Dance1 (8604)
TINTUS Creative Commons License 2013.06.18 0 0 8606

Valamikor a hajtások (hónaljhajtások) levéltőből indultak, amikor a hajtások megerősődnek és már nincs szükségük arra a levélre amelyik tövéből kinőttek, akkor a levelet kitörjük hogy szellősebb nappal jobban átsüthetőbb legyen a bokor. Ez a determináltakra  és féldetermináltakra vonatkozik.Folytonnövőnél minden oldalhajtást kitörünk  feltéve ha legalább 2-2,5 méteres a támrendszer mellette.

A fóliába a folytonérőim már elérték a 2 méteres magasságot  feljebb nem tudnak menni  de még nem érett meg az alsó fürt így nem tudom leengedni a parit. Most meghagyom az utolsó hónaljhajtást viszont lecsípem a csúcs hajtást időt nyerve az alsó fürt beérésének.Később a meghagyott oldalhajtás átveszi a csúcshajtás szerepét. Érthető?

Előzmény: Dance1 (8601)
m-s-m Creative Commons License 2013.06.18 0 0 8605

Ahá!

Előzmény: nalacika (8597)
Dance1 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 8604

Köszi.

Inkább kitöröm őket mert akkora helyet nem hagytam neki hogy kényelmesen elférjen.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.18 0 0 8603

Na, utánanéztem, ezek szerint nincs nagy különbség abban, hogy hogyan kell kacsozni a paradicsomokat. Ha a determinált paradicsomot nem kacsozzuk, több, de rosszabb minőségű bogyó lehet rajta. Szóval én azt is 2 száron nevelném. Ja, meg most jut eszembe a Korall meg a K3 is determinált, abból most van egy pár nekem is, bár ebből a K3 nem szuperál valami jól. :)

Előzmény: Törölt nick (8602)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.18 0 0 8602

Ha a bokor kettéágazik, azt is hónaljhajtásként kell kezelni. Az egyik száron sokkal később jelenik meg virág, azt kell leszedni. De 2-3 száron is nevelhetsz paradicsomot, ha elegendő helyet hagytál köztük és úgy is szellős marad. Azt nem nagyon tudom, determinált paradicsomokkal mi a helyzet, kell-e egyáltalán kacsolni, vagy mennyire kell, nemigen szoktam olyat termelni.

Előzmény: Dance1 (8601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!