Keresés

Részletes keresés

nyuszkó2 Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2619
Szia Latsia1!

Elkérhetném én is a Stahl összest? Egy időben rendszeresen leszedtem a recepteket, de mostanában nincs időm rá.

Köszönöm: nyuszkó2
Előzmény: latsia1 (2604)
lypy Creative Commons License 2006.01.21 0 0 2618
Nekünk nem jött be az íze
Előzmény: Szat18 (2617)
Szat18 Creative Commons License 2006.01.21 0 0 2617
Szia lypy! Miért nem volt jó a kuglóf?
Előzmény: lypy (2612)
fairyqueen Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2616
Köszi, megkaptam.
Előzmény: cnzsuzsa (2614)
Encsi84 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2615

Sziasztok!

 

Én kerestem a kuglóf receptet:)! Remélem sikerülni fog! Köszönöm!

Előzmény: markusjud (2611)
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2614
elküldtem
Előzmény: fairyqueen (2603)
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2613
megérkezett, mindjárt küldöm
Előzmény: doyen62 (2605)
lypy Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2612
Én karácsonykor a Dédi rumos-mazsolás kuglófját sütöttem meg, mert nagyon jó véleményt olvastam róla. Sajnos csalódtam, és nálunk a családnak sem jött be. Többsége a kukában végezte. De hát ízlések és pofonok.............
markusjud Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2611
Köszi szépen!
Épp egy másik topicon keres valaki kelt kuglófot, ideirányítom :)
Előzmény: mannamari (2610)
mannamari Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2610
Bocsi nem itt, hanem az NLC-s fórumban volt a két kuglóf, de akkor ide is bemásolom.

Dédi rumos-mazsolás kuglófja

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 zacskó sütőélesztő
3 dl tej
10 dkg mazsola
rum
15 dkg cukor
3 tojássárgája
10 dkg vaj


Egy kis lábosba beleteszek tíz deka mazsolát, ráöntök annyi rumot, amennyi ellepi, és gyorsan felforralom. Ahogy egyet rottyant, már kapom is le a tűzről, és félreteszem, hadd duzzadozzanak csak tovább a rumban. Bár Dédi természetesen sohasem látott mikrót, biztos vagyok benne, hogy sokgyermekes és elfoglalt háziasszonyként nagy hasznát vette volna. Hiszen úgy a leggyorsabb meglangyosítani a kuglófhoz szükséges ötven deka lisztet és három deci tejet, ha betesszük azokat egy-két percre a legalacsonyabb fokozatra állított gépbe. Utána beleszórok egy pohárkába egy zacskónyi szárított élesztőt - ne szépítsük, jóval praktikusabb ez az évekig is eltartható porváltozat, mint a gyorsan kiszáradó friss --, aztán rákanalazok három-négy evőkanálnyit a mikroban meglangyosított tejből, és percek alatt felhabosodik az egész. Egy nagy tálban összekeverem a langyos lisztet tizenkét deka porcukorral, egy csipet sóval és egy citrom megreszelt héjával. Beleülök három tojássárgáját, hozzáteszek tíz deka puha vajat - margarin a kuglófhoz se Dédinél, se nálam nem jöhet szóba -, aztán beleöntöm a maradék tejet meg a felhabosodott élesztőt. Utána korszakváltás, és már biggyesztem is a dagasztókarokat a kézi robotgépembe, hogy előbb lassú, majd pedig erősebb fokozaton hét-nyolc perc alatt fényesen hólyagosra dolgozzam össze a tésztát. Egy olvasztott vajjal alaposan kikent tálba belehempergetem a puha tésztabucit, és konyharuhával lefedve negyvenöt - hatvan perc alatt, meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha már szép pufi, akkor öklömmel gyengéden rácsapdosok, hogy jó nagyokat sóhajtva kilehelje a lelkét, aztán hozzágyúrom a lecsöpögtetett, rumos mazsolát. Beleteszem a kivajazott, kilisztezett huszonhárom centi átmérőjű és tizenhárom centi magas kuglófformába, úgy, hogy csak kétharmadáig töltse ki, és jöhet is a második menet, amikor is harminc-negyven perc alatt megint megnő a kétszeresére. 190 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütő ötös fokozata) harminc-harmincöt perc alatt illatosra sütöm. A tetejét meghintem kevés liszttel, ráteszek egy vágódeszkát, és határozott mozdulattal ráfordítom. Ilyenkor - Dédi jó tanácsa - rajta hagyom a formát, mert ha alatta hűl, akkor sokáig nem szárad ki. Mielőtt felvágnám a rumos mazsolaszemekkel teli kuglófot, tisztes mennyiségű porcukrot havazok rá.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/02)

Dupla csokis kuglóf

Ez az én változatom - szenvedélyes csokoládéimádatom szülte. Majdnem ugyanúgy készítem, mint ahogy Dédi a maga rumos-mazsolás kuglófját, mindössze annyi a különbség, hogy ötven deka liszt helyett negyvenöt deka liszt és öt deka cukrozatlan kakaópor keverékét teszem hozzá, citromhéj helyett narancshéjat reszelek bele, és ahogy a nevéből következik, a második kelesztés után nem rumos mazsolát, hanem tíz deka apróra vágott étcsokit gyúrok a tésztájába. Duplán csokis meg attól lesz, hogy miután kihűlt, még rácsorgatok tizenöt deka, darabkákra tört és gőzön felolvasztott étcsokit. Utána hideg helyre teszem, mert így a máz szépen rádermed, és ha meleg vízbe mártott, letörölgetett késsel szeletelem, akkor nem is reped meg rajta a csokibevonat.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/02)
Előzmény: markusjud (2608)
mannamari Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2609
Az első hármat t3v3d3s beirta 2576-os hozzászólásban, a másik kettőt pedig keresővel megtalálod ebben a topikban.
Előzmény: markusjud (2608)
markusjud Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2608
Érdekel!!!
Mikor írod?
Előzmény: mirjam07 (2573)
mannamari Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2607
Sziasztok!

NLC-s fórumon találtam. Ismerős valakinek?

MENNYEI CSOKOLÁDÉTORTA (Stahl)
(24 cmes formához)

Hozzávalók:
400 g keserű csokoládé,
6 tojás,
100 g cukor,
3 evőkanál étkezési keményítő,
fél cs sütőpor,
100 g darált mandula,
2 evőkanál rum (nem fontos)
250 g lágy vaj (fontos),
pici só,
100 g porcukor (a kész torta szórásához, de ez el is maradhat)
zsemlemorzsa a formához.

250 g csokoládét kis darabokra törünk, majd gőz fölött 2 evőkanál vízzel felolvasztjuk. Egy tortaformát kivajazunk, megszórjuk a morzsával, a sütőt előmelegítjük kb. 175 fokra. (légkeverésesnél 160 fok)
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat kikeverjük a cukorral és az olvasztott csokoládéval (ha akarjuk beletehetjük a rumot), belekeverjük a vajat (1 evőkanálnyit félreteszünk a mázhoz). A keményítőt elkeverjük a mandulával, majd a csokismasszához adjuk, jól kikeverjük.
4 tojás fehérjét pici sóval kemény habbá felverjük (a maradék kettőt más sütihez felhasználhatjuk én általában mandulás tallért csinálok a la SJ), majd a csokismasszához lazán beleforgatva hozzáadjuk.
A tésztát beleöntjük a formába, alufóliával betakarjuk és kb 35 percig sütjük a középső rácson Akkor jó a torta, ha a közepe még egy ici-picit lágy.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd a maradék csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a félretett 1 evőkanál vajat és a tortára öntjük a csokimázt.
markusjud Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2606
Én kérném szépen, ha lehet!
Előzmény: latsia1 (2604)
doyen62 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2605
megérkezett a cimem? üdv. doyen62
Előzmény: cnzsuzsa (2601)
latsia1 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2604
Sziasztok, van :
- Stahl összes
- Ezer nap Velencében / gasztroregény
- Tatin utca / gasztroregény
Ha kell valakinek átküldöm emailben!
fairyqueen Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2603
Engem érdekel, átküldenéd?
Előzmény: cnzsuzsa (2599)
moes Creative Commons License 2006.01.19 0 0 2602
elkezdtem olvasni az új gasztroregényt (Életünk a Tatin utcában). nem rossz, csak lehet, hogy nem szabad második könyveket olvasni? ebben feszt csak főzünk, ami végül is nem baj, ha gasztroregényről van szó, de... nem tudom, valahogy a nyelvezete is túl fennkölt nekem. na mindegy, azért a recipék jók, meg összességében is biztos jó lesz, de lehet, hogy maradok a Provence-könyveknél...
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.01.19 0 0 2601
adj egy címet, amire elküldhetem.
Előzmény: doyen62 (2600)
doyen62 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 2600
Örülnék neki! Mit kell tennem ennek érdekében? üdv. doyen
Előzmény: cnzsuzsa (2599)
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.01.19 0 0 2599
van egy receptgyűjteményem, ha valakit éredekel, elküldöm.
mannamari Creative Commons License 2006.01.16 0 0 2598
A tegnapi receptek. (Ugyan ismétlés volt, de van benne olyan recept, amit akkor nem raktak fel.)

A HÉT RECEPTJE
PETREZSELYMES CSIRKE

Hozzávalók:
1 csirkemellfilé (kb. 35 dkg)
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyem
2 dl tejszín
1 dl tejföl
20 dkg tejszínes krémsajt
1 evőkanál mustár
1 evőkanál puha vaj
1 evőkanál olívaolaj
½ citrom
1,5 dl víz

a tálaláshoz petrezselyem és szalonnás spagetti

Elkészítés:
Először előkészítem a hozzávalókat. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágom. Megsózom, megborsozom, és miután meghintettem kevés liszttel, magam mellé készítem. A fokhagymát megpucolom, a petrezselymet apróra vágom, és mindkettőt félreteszem. Ezután egy tálkában kézi habverővel összekeverem a tejszín, a tejfölt, a tejszínes krémsajtot, a mustárt és az étkezési keményítőt.

Megsütöm a csirkecsíkokat. Egy közepes méretű serpenyőben takaréklángon összeolvasztom a vajat és az olívaolajat, aztán erősítek a tűzön, és kevergetve 5-6 perc alatt átsütöm a húst.

Pár perc után a megsült húsra ujjaimon átszűrve ráfacsarom a citrom levét. Hozzáreszelem a megpucolt fokhagymát, hozzáadom a petrezselyem felét, a csíkokra vágott sonkát, és beleöntöm a tejszínes-tejfölös keveréket.

A serpenyőt visszateszem mérsékelt tűzre. 2-3 perc alatt kevergetve átmelegítem a petrezselyemmártásos csirkét.

Tálaláskor meghintem a csirkét a maradék petrezselyemmel, és átkeverem az ételt. Szalonnás spagettit szoktam adni hozzá. Ez úgy készül, hogy a kifőtt, leszűrt spagettit még melegen rádobom vajon kiolvasztott, füstölt szalonnapörcökre, majd alaposan megborsozom, és adok hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta forró főzővízéből.

2 adag lesz belőle.


A recept nyomtatható változata...

MAJD A BUDAY!
JOGHURTOS-BROKKOLIS TÉSZTASALÁTA

Hozzávalók:
Ami a dobozban volt:
1 fej brokkoli
fél csomag tészta
1 doboz bio joghurt

Elkészítés:
Első lépésként az enyhén sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzöm a rózsáira bontott brokkolit.

Míg a zöldség puhul, a megmaradt szár részét vékonyan felszeletelem, majd kisebb darabokra vágom és beleszórom egy nagy keverőtálba.

Elkészítem az öntetet. Ehhez előveszem a habszifont, beleöntöm a joghurtot, 1-2 teáskanálnyi olívaolajat. Aztán csipet sóval és borssal ízesítem, végül másfél evőkanál mustár és ugyanennyi kristálycukor kerül a szifonba. Ha minden benne van, összeszerelem és miközben beletekerem a patront, enyhén megrázogatom, majd félreteszem.

A kész brokkolit leszűröm úgy, hogy a főző levét felfogom egy másik lábosban, mert ebben fogom kifőzni a tésztát. Felteszem a főzővizet a tűzre, és amint újra felforrt, beleöntöm a tésztát.

Amíg puhul a tészta, a megpárolódott brokkolikat nagyobb darabokra vágom és beleszórom az előzőleg félretett nagy keverőtálba.

Ha a tészta kész, leszűröm és hozzákeverem a brokkolihoz. Ezután egy csokor apróra vágott petrezselyem kerül a tálba, végül a salátát morzsolt oregánóval ízesítem.

Utolsó lépésként a salátához nyomom az elkészített öntetet, az egészet alaposan összekeverem és már lehet is enni.

Jó étvágyat!


A recept nyomtatható változata...

SÜSSÜNK VALAMIT
FEHÉRCSOKIS SÜTI RUMOS MAZSOLÁVAL

Hozzávalók:
30 dkg fehércsokoládé, apróra darabolva
20 dkg vaj
3 tojás
15 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliaaroma
20 dkg finomliszt
1 púpos kávéskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola, rumban felfőzve és leszűrve

a tepsi előkészítéséhez puha vaj és kevés liszt

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 20x30 cm-es tepsit.

Előkészítem a fehércsokoládét. Gőz fölött kevergetve összeolvasztom a felét, azaz 15 dkg-ot az összes vajjal, aztán a vajas-csokis keveréket langyosra hűtöm. A maradék csokit apró darabokra vágom.

Elkészítem a tésztát. A tojásokat, a cukrot és a vaníliaaromát habosra keverem robotgéppel, majd hozzádolgozom a langyosra hűlt vajas-csokis keveréket. Ehhez fakanállal hozzávegyítem a lisztet, a sütőport és a reszelt citromhéjat, hozzáadom a rumban felfőzött, leszűrt mazsolát, majd végül a csokidarabkákat is.

A tésztát belesimítom az előkészített tepsibe, és 25 perc alatt megsütöm. Ha úgy látom, a teteje nagyon barnulna, az utolsó 10 percben alufóliát borítok rá. Jó tudni, hogy miután megsült, a felső része teljesen megszilárdul, ám a belseje kicsit puha marad. De nem szabad tovább sütni, mert akkor kiszárad!

A megsült sütit a tepsiben hagyom kihűlni, aztán beteszem 1 éjszakra a hűtőbe. Mivel krémes a belseje, ilyenkor az sűrűre dermed, és tálaláskor már könnyen lehet szeletelni.


A recept nyomtatható változata...

KÁVÉSZÜNET
WHITE RUSSIAN

Hozzávalók:
őrölt kávé
tej
vodka
kávélikőr

jégkocka

Elkészítés:
Először készítünk hozzá egy bársonyos presszókávét, majd turmixgépbe öntjük. Adunk hozzá egy kupica vodkát, meg egy kupica kávélikőrt. Végül tejet öntünk a gépbe, és az egészet összehabosítjuk.

A kész koktélt ezután jégkockákkal teli pohárba töltjük, és már ihatjuk is a White Russiant, vagyis a Fehér Orosz koktélt.
lypy Creative Commons License 2006.01.14 0 0 2597

Szia Zsuzsu!

Megkaptam, nagyon köszönöm. lypy

Előzmény: zsuzsu001 (2594)
Feva Creative Commons License 2006.01.11 0 0 2596

Kedves Zsuzsu!

 

Ha tudod, küld el nekem is!

 

lacrimas@freemail.hu

 

Köszönöm szépen!

 

Üdv! Feva

Előzmény: zsuzsu001 (2588)
lypy Creative Commons License 2006.01.11 0 0 2595

Szia Zsuzsu!

Én is nagyon megköszönném, ha elküldenéd.

txdrir@yahoo.com

Üdv lypy

Előzmény: zsuzsu001 (2588)
zsuzsu001 Creative Commons License 2006.01.10 0 0 2594
Köszönöm, majd óvatosabban fogalmazok.
Előzmény: Zitka (2593)
Zitka Creative Commons License 2006.01.10 0 0 2593
Jogi szempontból az is kikezdhető. Nem tudom szó szerint idézni, de általában benne van minden könyvben, hogy a mű egészének ill. részleteinek másolása/terjesztése is tilos.  Hidd el, nem paranoia, egy másik fórumon már fenyegettek perrel egy lev.társat, a végén kiegyeztek 100 e ft "fájdalomdíjban".
Előzmény: zsuzsu001 (2590)
Buzablans Creative Commons License 2006.01.10 0 0 2592
Szia zsuzsu001!

Légyszives, nekem küld el a felajánlott recepteket :
buzablans@vipmail.hu

Segítségedet nagyon köszönöm

Üdv.
Buzablans
Előzmény: zsuzsu001 (2588)
Csilla Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2591
Irtam neked emailt.
Előzmény: zsuzsu001 (2590)
zsuzsu001 Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2590
Csak a receptek, nem az egész könyv.
Előzmény: Zitka (2589)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!