A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Én karácsonykor a Dédi rumos-mazsolás kuglófját sütöttem meg, mert nagyon jó véleményt olvastam róla. Sajnos csalódtam, és nálunk a családnak sem jött be. Többsége a kukában végezte. De hát ízlések és pofonok.............
Bocsi nem itt, hanem az NLC-s fórumban volt a két kuglóf, de akkor ide is bemásolom.
Dédi rumos-mazsolás kuglófja
Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 zacskó sütőélesztő 3 dl tej 10 dkg mazsola rum 15 dkg cukor 3 tojássárgája 10 dkg vaj só
Egy kis lábosba beleteszek tíz deka mazsolát, ráöntök annyi rumot, amennyi ellepi, és gyorsan felforralom. Ahogy egyet rottyant, már kapom is le a tűzről, és félreteszem, hadd duzzadozzanak csak tovább a rumban. Bár Dédi természetesen sohasem látott mikrót, biztos vagyok benne, hogy sokgyermekes és elfoglalt háziasszonyként nagy hasznát vette volna. Hiszen úgy a leggyorsabb meglangyosítani a kuglófhoz szükséges ötven deka lisztet és három deci tejet, ha betesszük azokat egy-két percre a legalacsonyabb fokozatra állított gépbe. Utána beleszórok egy pohárkába egy zacskónyi szárított élesztőt - ne szépítsük, jóval praktikusabb ez az évekig is eltartható porváltozat, mint a gyorsan kiszáradó friss --, aztán rákanalazok három-négy evőkanálnyit a mikroban meglangyosított tejből, és percek alatt felhabosodik az egész. Egy nagy tálban összekeverem a langyos lisztet tizenkét deka porcukorral, egy csipet sóval és egy citrom megreszelt héjával. Beleülök három tojássárgáját, hozzáteszek tíz deka puha vajat - margarin a kuglófhoz se Dédinél, se nálam nem jöhet szóba -, aztán beleöntöm a maradék tejet meg a felhabosodott élesztőt. Utána korszakváltás, és már biggyesztem is a dagasztókarokat a kézi robotgépembe, hogy előbb lassú, majd pedig erősebb fokozaton hét-nyolc perc alatt fényesen hólyagosra dolgozzam össze a tésztát. Egy olvasztott vajjal alaposan kikent tálba belehempergetem a puha tésztabucit, és konyharuhával lefedve negyvenöt - hatvan perc alatt, meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha már szép pufi, akkor öklömmel gyengéden rácsapdosok, hogy jó nagyokat sóhajtva kilehelje a lelkét, aztán hozzágyúrom a lecsöpögtetett, rumos mazsolát. Beleteszem a kivajazott, kilisztezett huszonhárom centi átmérőjű és tizenhárom centi magas kuglófformába, úgy, hogy csak kétharmadáig töltse ki, és jöhet is a második menet, amikor is harminc-negyven perc alatt megint megnő a kétszeresére. 190 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütő ötös fokozata) harminc-harmincöt perc alatt illatosra sütöm. A tetejét meghintem kevés liszttel, ráteszek egy vágódeszkát, és határozott mozdulattal ráfordítom. Ilyenkor - Dédi jó tanácsa - rajta hagyom a formát, mert ha alatta hűl, akkor sokáig nem szárad ki. Mielőtt felvágnám a rumos mazsolaszemekkel teli kuglófot, tisztes mennyiségű porcukrot havazok rá. (Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/02)
Dupla csokis kuglóf
Ez az én változatom - szenvedélyes csokoládéimádatom szülte. Majdnem ugyanúgy készítem, mint ahogy Dédi a maga rumos-mazsolás kuglófját, mindössze annyi a különbség, hogy ötven deka liszt helyett negyvenöt deka liszt és öt deka cukrozatlan kakaópor keverékét teszem hozzá, citromhéj helyett narancshéjat reszelek bele, és ahogy a nevéből következik, a második kelesztés után nem rumos mazsolát, hanem tíz deka apróra vágott étcsokit gyúrok a tésztájába. Duplán csokis meg attól lesz, hogy miután kihűlt, még rácsorgatok tizenöt deka, darabkákra tört és gőzön felolvasztott étcsokit. Utána hideg helyre teszem, mert így a máz szépen rádermed, és ha meleg vízbe mártott, letörölgetett késsel szeletelem, akkor nem is reped meg rajta a csokibevonat. (Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/02)
Hozzávalók: 400 g keserű csokoládé, 6 tojás, 100 g cukor, 3 evőkanál étkezési keményítő, fél cs sütőpor, 100 g darált mandula, 2 evőkanál rum (nem fontos) 250 g lágy vaj (fontos), pici só, 100 g porcukor (a kész torta szórásához, de ez el is maradhat) zsemlemorzsa a formához.
250 g csokoládét kis darabokra törünk, majd gőz fölött 2 evőkanál vízzel felolvasztjuk. Egy tortaformát kivajazunk, megszórjuk a morzsával, a sütőt előmelegítjük kb. 175 fokra. (légkeverésesnél 160 fok) A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat kikeverjük a cukorral és az olvasztott csokoládéval (ha akarjuk beletehetjük a rumot), belekeverjük a vajat (1 evőkanálnyit félreteszünk a mázhoz). A keményítőt elkeverjük a mandulával, majd a csokismasszához adjuk, jól kikeverjük. 4 tojás fehérjét pici sóval kemény habbá felverjük (a maradék kettőt más sütihez felhasználhatjuk én általában mandulás tallért csinálok a la SJ), majd a csokismasszához lazán beleforgatva hozzáadjuk. A tésztát beleöntjük a formába, alufóliával betakarjuk és kb 35 percig sütjük a középső rácson Akkor jó a torta, ha a közepe még egy ici-picit lágy. Rácson hagyjuk kihűlni, majd a maradék csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a félretett 1 evőkanál vajat és a tortára öntjük a csokimázt.
elkezdtem olvasni az új gasztroregényt (Életünk a Tatin utcában). nem rossz, csak lehet, hogy nem szabad második könyveket olvasni? ebben feszt csak főzünk, ami végül is nem baj, ha gasztroregényről van szó, de... nem tudom, valahogy a nyelvezete is túl fennkölt nekem. na mindegy, azért a recipék jók, meg összességében is biztos jó lesz, de lehet, hogy maradok a Provence-könyveknél...
A tegnapi receptek. (Ugyan ismétlés volt, de van benne olyan recept, amit akkor nem raktak fel.)
A HÉT RECEPTJE PETREZSELYMES CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirkemellfilé (kb. 35 dkg) só és frissen őrölt bors 1 evőkanál liszt 2 gerezd fokhagyma 2 csokor petrezselyem 2 dl tejszín 1 dl tejföl 20 dkg tejszínes krémsajt 1 evőkanál mustár 1 evőkanál puha vaj 1 evőkanál olívaolaj ½ citrom 1,5 dl víz
a tálaláshoz petrezselyem és szalonnás spagetti
Elkészítés: Először előkészítem a hozzávalókat. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágom. Megsózom, megborsozom, és miután meghintettem kevés liszttel, magam mellé készítem. A fokhagymát megpucolom, a petrezselymet apróra vágom, és mindkettőt félreteszem. Ezután egy tálkában kézi habverővel összekeverem a tejszín, a tejfölt, a tejszínes krémsajtot, a mustárt és az étkezési keményítőt.
Megsütöm a csirkecsíkokat. Egy közepes méretű serpenyőben takaréklángon összeolvasztom a vajat és az olívaolajat, aztán erősítek a tűzön, és kevergetve 5-6 perc alatt átsütöm a húst.
Pár perc után a megsült húsra ujjaimon átszűrve ráfacsarom a citrom levét. Hozzáreszelem a megpucolt fokhagymát, hozzáadom a petrezselyem felét, a csíkokra vágott sonkát, és beleöntöm a tejszínes-tejfölös keveréket.
A serpenyőt visszateszem mérsékelt tűzre. 2-3 perc alatt kevergetve átmelegítem a petrezselyemmártásos csirkét.
Tálaláskor meghintem a csirkét a maradék petrezselyemmel, és átkeverem az ételt. Szalonnás spagettit szoktam adni hozzá. Ez úgy készül, hogy a kifőtt, leszűrt spagettit még melegen rádobom vajon kiolvasztott, füstölt szalonnapörcökre, majd alaposan megborsozom, és adok hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta forró főzővízéből.
2 adag lesz belőle.
A recept nyomtatható változata...
MAJD A BUDAY! JOGHURTOS-BROKKOLIS TÉSZTASALÁTA
Hozzávalók: Ami a dobozban volt: 1 fej brokkoli fél csomag tészta 1 doboz bio joghurt
Elkészítés: Első lépésként az enyhén sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzöm a rózsáira bontott brokkolit.
Míg a zöldség puhul, a megmaradt szár részét vékonyan felszeletelem, majd kisebb darabokra vágom és beleszórom egy nagy keverőtálba.
Elkészítem az öntetet. Ehhez előveszem a habszifont, beleöntöm a joghurtot, 1-2 teáskanálnyi olívaolajat. Aztán csipet sóval és borssal ízesítem, végül másfél evőkanál mustár és ugyanennyi kristálycukor kerül a szifonba. Ha minden benne van, összeszerelem és miközben beletekerem a patront, enyhén megrázogatom, majd félreteszem.
A kész brokkolit leszűröm úgy, hogy a főző levét felfogom egy másik lábosban, mert ebben fogom kifőzni a tésztát. Felteszem a főzővizet a tűzre, és amint újra felforrt, beleöntöm a tésztát.
Amíg puhul a tészta, a megpárolódott brokkolikat nagyobb darabokra vágom és beleszórom az előzőleg félretett nagy keverőtálba.
Ha a tészta kész, leszűröm és hozzákeverem a brokkolihoz. Ezután egy csokor apróra vágott petrezselyem kerül a tálba, végül a salátát morzsolt oregánóval ízesítem.
Utolsó lépésként a salátához nyomom az elkészített öntetet, az egészet alaposan összekeverem és már lehet is enni.
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 20x30 cm-es tepsit.
Előkészítem a fehércsokoládét. Gőz fölött kevergetve összeolvasztom a felét, azaz 15 dkg-ot az összes vajjal, aztán a vajas-csokis keveréket langyosra hűtöm. A maradék csokit apró darabokra vágom.
Elkészítem a tésztát. A tojásokat, a cukrot és a vaníliaaromát habosra keverem robotgéppel, majd hozzádolgozom a langyosra hűlt vajas-csokis keveréket. Ehhez fakanállal hozzávegyítem a lisztet, a sütőport és a reszelt citromhéjat, hozzáadom a rumban felfőzött, leszűrt mazsolát, majd végül a csokidarabkákat is.
A tésztát belesimítom az előkészített tepsibe, és 25 perc alatt megsütöm. Ha úgy látom, a teteje nagyon barnulna, az utolsó 10 percben alufóliát borítok rá. Jó tudni, hogy miután megsült, a felső része teljesen megszilárdul, ám a belseje kicsit puha marad. De nem szabad tovább sütni, mert akkor kiszárad!
A megsült sütit a tepsiben hagyom kihűlni, aztán beteszem 1 éjszakra a hűtőbe. Mivel krémes a belseje, ilyenkor az sűrűre dermed, és tálaláskor már könnyen lehet szeletelni.
A recept nyomtatható változata...
KÁVÉSZÜNET WHITE RUSSIAN
Hozzávalók: őrölt kávé tej vodka kávélikőr
jégkocka
Elkészítés: Először készítünk hozzá egy bársonyos presszókávét, majd turmixgépbe öntjük. Adunk hozzá egy kupica vodkát, meg egy kupica kávélikőrt. Végül tejet öntünk a gépbe, és az egészet összehabosítjuk.
A kész koktélt ezután jégkockákkal teli pohárba töltjük, és már ihatjuk is a White Russiant, vagyis a Fehér Orosz koktélt.
Jogi szempontból az is kikezdhető. Nem tudom szó szerint idézni, de általában benne van minden könyvben, hogy a mű egészének ill. részleteinek másolása/terjesztése is tilos. Hidd el, nem paranoia, egy másik fórumon már fenyegettek perrel egy lev.társat, a végén kiegyeztek 100 e ft "fájdalomdíjban".