Sziasztok!:)
Részemről a karácsonyból csak a készülődést kedvelem: végre ok a szöszmötölésre:))
Tőlem egy mézes-recept, ha így készíted, rögtön fogyasztható, nem kopog, nem reccsen. A díszítése is rögtön szárad, nem kell pakolgatni, meg szárítgatni...
Míra-mézes:
75 dkg liszt,
35 dkg porcukor,
5 dkg vaj/marg.,
4 tojás,
4 evőkanál méz,
4 teáskanál szódabikarbóna,
2 kávéskanál őrölt fahéj,
1 kk őrölt szegfűszeg, (nem elírás, ennyi kell, és ennyi jó bele)
csipet só.
Minden hozzávalót összegyúrni.
Nem érzékeny, ha nincs időd "elvan" a hűtőben sokáig.
Nagyon sok lesz belőle.
180 fokon süss egy pár próba darabot kb. 5-10 percig. (enyém sütőben ez hat perc közepes fokozaton)
Majd látni fogod, hogy mennyire barnul. Világosra kell sütni, mert a méztől hamar megbarnul, és meg is keseredik.
Amikor kiveszed várj vele egy kicsit, mert lehet, hogy nagyon puhának találod és nem tudod leszedni a tepsiről.
Ahogy hűl, keményedik, jobban lejön. Aztán majd újra megpuhul. (Na, ez az a nagyon fontos pont. Ha ezt nem írja le a kedves topiktársunk anno, akkor betonra sütöm a cuccot. És valóban el kell hinni, hogy a nagyon puha puszedli megszilárdul, és mégsem lesz kemény, pár perc után puha lesz ismét)
Törd ketté és látod a közepén, hogy megsült-e.
Ha száraz süsd kevesebb ideig, ha nyersnek gondolod, vagy süsd tovább vagy süsd magasabb hőfokon. (ez csak az első sütésnél macera, ha megvan a hőfok, meg a perc, akkor nagyon haladós)
Írókázás:
1 tojásfehérje és annyi porcukor, amennyit fel tud venni (rengeteg), sokáig verni.
Nem kell rásütni, szinte rögtön rászárad.
De az ételfestékes valami miatt tovább szárad, de ha nincsen benne ételfesték, akkor nagyon szép fehér lesz a máz.
A habot felvered és ebbe kevered a porcukrot. A cukrot legalább háromszor szitáld át, mert különben eltömítheti a zacskót-írókát. Tényleg hihetetlen mennyiségű cukrot felvesz...
Sima sütőpapírra teszem őket (az Alu-fix vált be), egyszerre több tepsit töltök meg sütés előtt, mert a sütése nagyon haladós. Rendesen terpeszkednek sülés közben, nem szabad sűrűn rakni.
Fém sütisdobozban tartom őket, akkor nem száradnak ki a fűtés miatti száraz levegőtől.
Díszítés:
Magos díszítés:
a magocskákat fogpiszkálóval, a tojás sárgájával ragasztjuk fel.
Karcolás:
a formákat lekenjük t.sárgával, majd fogpiszkálóval/saslikpálcával mintát karcolunk bele. Ahol megkarcoltuk, ott matt lesz a mintánk, míg a tojásos felületen szép fényes.
Plasztikus díszítés:
a tésztánkból kicsi hurkákat sodrunk, ezt ragasztjuk fel t.sárgával a mézesekre.
Nyomódúcban való formázás:
nyilván nem tart mindenki otthon mintázófát, nyomódúcot, nekem ezt a kölyöktől ellopott gyurmaforma helyettesíti (visza sem kapta szegény). Belenyomkodtam a formába a tésztát, így lett nekem aranyos kakasom, mackóm...
És természetesen díszítés a fenti tojásfehérje+porcukorral való írókázás, ill. a tojás sárgájával való lekenés, akkor szép fényes formákat kapunk. Írókának én nem zacskót használok, hanem vettem egy matricafesték-kontúrozót, sokkal szebben lehet azzal "rajzolni".
Ha a nyomódúcos formázást választjuk, akkor csökkentsük felére a kelesztőszerünk mennyiségét, mert ettől a mennyiségtől nagyon megnő a formánk, és nem marad felismerhető a mintánk.
Nem díszítem mindegyik kalácsot, mert nálunk ez kedvenc téli eledel, és iszonyat mennyiség fogy belőle. Ha "csak" fogyasztásra szánom, derelyevágóval, vagy pizzavágóval rombuszokra vagdalom. Ilyenkor, amikor nem a szépsége a fontos, kb félcentisre nyújtom csupán, ha a fára szánom, akkor nagyon vékonyra, szinte átlátszóra, úgy lesz kecses a forma.
Jó sütögetést!:)