A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Bocsi nem itt, hanem az NLC-s fórumban volt a két kuglóf, de akkor ide is bemásolom.
Dédi rumos-mazsolás kuglófja
Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 zacskó sütőélesztő 3 dl tej 10 dkg mazsola rum 15 dkg cukor 3 tojássárgája 10 dkg vaj só
Egy kis lábosba beleteszek tíz deka mazsolát, ráöntök annyi rumot, amennyi ellepi, és gyorsan felforralom. Ahogy egyet rottyant, már kapom is le a tűzről, és félreteszem, hadd duzzadozzanak csak tovább a rumban. Bár Dédi természetesen sohasem látott mikrót, biztos vagyok benne, hogy sokgyermekes és elfoglalt háziasszonyként nagy hasznát vette volna. Hiszen úgy a leggyorsabb meglangyosítani a kuglófhoz szükséges ötven deka lisztet és három deci tejet, ha betesszük azokat egy-két percre a legalacsonyabb fokozatra állított gépbe. Utána beleszórok egy pohárkába egy zacskónyi szárított élesztőt - ne szépítsük, jóval praktikusabb ez az évekig is eltartható porváltozat, mint a gyorsan kiszáradó friss --, aztán rákanalazok három-négy evőkanálnyit a mikroban meglangyosított tejből, és percek alatt felhabosodik az egész. Egy nagy tálban összekeverem a langyos lisztet tizenkét deka porcukorral, egy csipet sóval és egy citrom megreszelt héjával. Beleülök három tojássárgáját, hozzáteszek tíz deka puha vajat - margarin a kuglófhoz se Dédinél, se nálam nem jöhet szóba -, aztán beleöntöm a maradék tejet meg a felhabosodott élesztőt. Utána korszakváltás, és már biggyesztem is a dagasztókarokat a kézi robotgépembe, hogy előbb lassú, majd pedig erősebb fokozaton hét-nyolc perc alatt fényesen hólyagosra dolgozzam össze a tésztát. Egy olvasztott vajjal alaposan kikent tálba belehempergetem a puha tésztabucit, és konyharuhával lefedve negyvenöt - hatvan perc alatt, meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha már szép pufi, akkor öklömmel gyengéden rácsapdosok, hogy jó nagyokat sóhajtva kilehelje a lelkét, aztán hozzágyúrom a lecsöpögtetett, rumos mazsolát. Beleteszem a kivajazott, kilisztezett huszonhárom centi átmérőjű és tizenhárom centi magas kuglófformába, úgy, hogy csak kétharmadáig töltse ki, és jöhet is a második menet, amikor is harminc-negyven perc alatt megint megnő a kétszeresére. 190 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütő ötös fokozata) harminc-harmincöt perc alatt illatosra sütöm. A tetejét meghintem kevés liszttel, ráteszek egy vágódeszkát, és határozott mozdulattal ráfordítom. Ilyenkor - Dédi jó tanácsa - rajta hagyom a formát, mert ha alatta hűl, akkor sokáig nem szárad ki. Mielőtt felvágnám a rumos mazsolaszemekkel teli kuglófot, tisztes mennyiségű porcukrot havazok rá. (Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/02)
Dupla csokis kuglóf
Ez az én változatom - szenvedélyes csokoládéimádatom szülte. Majdnem ugyanúgy készítem, mint ahogy Dédi a maga rumos-mazsolás kuglófját, mindössze annyi a különbség, hogy ötven deka liszt helyett negyvenöt deka liszt és öt deka cukrozatlan kakaópor keverékét teszem hozzá, citromhéj helyett narancshéjat reszelek bele, és ahogy a nevéből következik, a második kelesztés után nem rumos mazsolát, hanem tíz deka apróra vágott étcsokit gyúrok a tésztájába. Duplán csokis meg attól lesz, hogy miután kihűlt, még rácsorgatok tizenöt deka, darabkákra tört és gőzön felolvasztott étcsokit. Utána hideg helyre teszem, mert így a máz szépen rádermed, és ha meleg vízbe mártott, letörölgetett késsel szeletelem, akkor nem is reped meg rajta a csokibevonat. (Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/02)
Hozzávalók: 400 g keserű csokoládé, 6 tojás, 100 g cukor, 3 evőkanál étkezési keményítő, fél cs sütőpor, 100 g darált mandula, 2 evőkanál rum (nem fontos) 250 g lágy vaj (fontos), pici só, 100 g porcukor (a kész torta szórásához, de ez el is maradhat) zsemlemorzsa a formához.
250 g csokoládét kis darabokra törünk, majd gőz fölött 2 evőkanál vízzel felolvasztjuk. Egy tortaformát kivajazunk, megszórjuk a morzsával, a sütőt előmelegítjük kb. 175 fokra. (légkeverésesnél 160 fok) A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat kikeverjük a cukorral és az olvasztott csokoládéval (ha akarjuk beletehetjük a rumot), belekeverjük a vajat (1 evőkanálnyit félreteszünk a mázhoz). A keményítőt elkeverjük a mandulával, majd a csokismasszához adjuk, jól kikeverjük. 4 tojás fehérjét pici sóval kemény habbá felverjük (a maradék kettőt más sütihez felhasználhatjuk én általában mandulás tallért csinálok a la SJ), majd a csokismasszához lazán beleforgatva hozzáadjuk. A tésztát beleöntjük a formába, alufóliával betakarjuk és kb 35 percig sütjük a középső rácson Akkor jó a torta, ha a közepe még egy ici-picit lágy. Rácson hagyjuk kihűlni, majd a maradék csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a félretett 1 evőkanál vajat és a tortára öntjük a csokimázt.
elkezdtem olvasni az új gasztroregényt (Életünk a Tatin utcában). nem rossz, csak lehet, hogy nem szabad második könyveket olvasni? ebben feszt csak főzünk, ami végül is nem baj, ha gasztroregényről van szó, de... nem tudom, valahogy a nyelvezete is túl fennkölt nekem. na mindegy, azért a recipék jók, meg összességében is biztos jó lesz, de lehet, hogy maradok a Provence-könyveknél...
A tegnapi receptek. (Ugyan ismétlés volt, de van benne olyan recept, amit akkor nem raktak fel.)
A HÉT RECEPTJE PETREZSELYMES CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirkemellfilé (kb. 35 dkg) só és frissen őrölt bors 1 evőkanál liszt 2 gerezd fokhagyma 2 csokor petrezselyem 2 dl tejszín 1 dl tejföl 20 dkg tejszínes krémsajt 1 evőkanál mustár 1 evőkanál puha vaj 1 evőkanál olívaolaj ½ citrom 1,5 dl víz
a tálaláshoz petrezselyem és szalonnás spagetti
Elkészítés: Először előkészítem a hozzávalókat. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágom. Megsózom, megborsozom, és miután meghintettem kevés liszttel, magam mellé készítem. A fokhagymát megpucolom, a petrezselymet apróra vágom, és mindkettőt félreteszem. Ezután egy tálkában kézi habverővel összekeverem a tejszín, a tejfölt, a tejszínes krémsajtot, a mustárt és az étkezési keményítőt.
Megsütöm a csirkecsíkokat. Egy közepes méretű serpenyőben takaréklángon összeolvasztom a vajat és az olívaolajat, aztán erősítek a tűzön, és kevergetve 5-6 perc alatt átsütöm a húst.
Pár perc után a megsült húsra ujjaimon átszűrve ráfacsarom a citrom levét. Hozzáreszelem a megpucolt fokhagymát, hozzáadom a petrezselyem felét, a csíkokra vágott sonkát, és beleöntöm a tejszínes-tejfölös keveréket.
A serpenyőt visszateszem mérsékelt tűzre. 2-3 perc alatt kevergetve átmelegítem a petrezselyemmártásos csirkét.
Tálaláskor meghintem a csirkét a maradék petrezselyemmel, és átkeverem az ételt. Szalonnás spagettit szoktam adni hozzá. Ez úgy készül, hogy a kifőtt, leszűrt spagettit még melegen rádobom vajon kiolvasztott, füstölt szalonnapörcökre, majd alaposan megborsozom, és adok hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta forró főzővízéből.
2 adag lesz belőle.
A recept nyomtatható változata...
MAJD A BUDAY! JOGHURTOS-BROKKOLIS TÉSZTASALÁTA
Hozzávalók: Ami a dobozban volt: 1 fej brokkoli fél csomag tészta 1 doboz bio joghurt
Elkészítés: Első lépésként az enyhén sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzöm a rózsáira bontott brokkolit.
Míg a zöldség puhul, a megmaradt szár részét vékonyan felszeletelem, majd kisebb darabokra vágom és beleszórom egy nagy keverőtálba.
Elkészítem az öntetet. Ehhez előveszem a habszifont, beleöntöm a joghurtot, 1-2 teáskanálnyi olívaolajat. Aztán csipet sóval és borssal ízesítem, végül másfél evőkanál mustár és ugyanennyi kristálycukor kerül a szifonba. Ha minden benne van, összeszerelem és miközben beletekerem a patront, enyhén megrázogatom, majd félreteszem.
A kész brokkolit leszűröm úgy, hogy a főző levét felfogom egy másik lábosban, mert ebben fogom kifőzni a tésztát. Felteszem a főzővizet a tűzre, és amint újra felforrt, beleöntöm a tésztát.
Amíg puhul a tészta, a megpárolódott brokkolikat nagyobb darabokra vágom és beleszórom az előzőleg félretett nagy keverőtálba.
Ha a tészta kész, leszűröm és hozzákeverem a brokkolihoz. Ezután egy csokor apróra vágott petrezselyem kerül a tálba, végül a salátát morzsolt oregánóval ízesítem.
Utolsó lépésként a salátához nyomom az elkészített öntetet, az egészet alaposan összekeverem és már lehet is enni.
Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 20x30 cm-es tepsit.
Előkészítem a fehércsokoládét. Gőz fölött kevergetve összeolvasztom a felét, azaz 15 dkg-ot az összes vajjal, aztán a vajas-csokis keveréket langyosra hűtöm. A maradék csokit apró darabokra vágom.
Elkészítem a tésztát. A tojásokat, a cukrot és a vaníliaaromát habosra keverem robotgéppel, majd hozzádolgozom a langyosra hűlt vajas-csokis keveréket. Ehhez fakanállal hozzávegyítem a lisztet, a sütőport és a reszelt citromhéjat, hozzáadom a rumban felfőzött, leszűrt mazsolát, majd végül a csokidarabkákat is.
A tésztát belesimítom az előkészített tepsibe, és 25 perc alatt megsütöm. Ha úgy látom, a teteje nagyon barnulna, az utolsó 10 percben alufóliát borítok rá. Jó tudni, hogy miután megsült, a felső része teljesen megszilárdul, ám a belseje kicsit puha marad. De nem szabad tovább sütni, mert akkor kiszárad!
A megsült sütit a tepsiben hagyom kihűlni, aztán beteszem 1 éjszakra a hűtőbe. Mivel krémes a belseje, ilyenkor az sűrűre dermed, és tálaláskor már könnyen lehet szeletelni.
A recept nyomtatható változata...
KÁVÉSZÜNET WHITE RUSSIAN
Hozzávalók: őrölt kávé tej vodka kávélikőr
jégkocka
Elkészítés: Először készítünk hozzá egy bársonyos presszókávét, majd turmixgépbe öntjük. Adunk hozzá egy kupica vodkát, meg egy kupica kávélikőrt. Végül tejet öntünk a gépbe, és az egészet összehabosítjuk.
A kész koktélt ezután jégkockákkal teli pohárba töltjük, és már ihatjuk is a White Russiant, vagyis a Fehér Orosz koktélt.
Jogi szempontból az is kikezdhető. Nem tudom szó szerint idézni, de általában benne van minden könyvben, hogy a mű egészének ill. részleteinek másolása/terjesztése is tilos. Hidd el, nem paranoia, egy másik fórumon már fenyegettek perrel egy lev.társat, a végén kiegyeztek 100 e ft "fájdalomdíjban".
Nem olvastam vissza nem tudom jól veszem-e az adást, de ha valakinek szüksége van rá akkor a Susan Loomis: Ház a tatin utcában illetve az Ezer nap Velencében nekem meg van elektronikus formában.
Megalkottam tegnap este a Buday féle mozarellás töltött padlizsánt+ tócsnit (felénk lepcsánka), de én még annyival "megfűszereztem", hogy raktam bele a mozarellán kívül feta sajtot is. Hááát, ízorgia ezerrel....
A HÉT RECEPTJE
GOMBÁS KIFLI
Hozzávalók:
4 kifli
25 dkg gomba, apró darabokra vágva
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
2 dl tejföl
1 dl natúr joghurt
10 dkg tejszínes krémsajt
2 tojássárgája
Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.
Előkészítem a kifliket. Először elnegyedelem őket, azaz keresztben félbevágom mindet. Ezután a feleket hosszában is félbevágom, majd az így kapott negyedekből kiskanállal vagy az ujjammal kiszedegetem a puha belet. Így lesz 16 darab „kifli-hajóm”. A kifli-belet nagyon apróra morzsolom, és félreteszem.
Jöhet a gomba. Az olívaolajat megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott gombát, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és néha megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha a gomba már puha, leveszem róla a fedőt, és erős lángon elforralom róla a leve nagy részét. Nem szabad teljesen kiszárítani! Ezután megpucolom a fokhagymát, hozzáreszelem, és hozzáadom a mustárt is.
Összekeverem a tölteléket. A párolt gombához hozzáadom a kiflibél-morzsalékot és az apróra vágott petrezselymet, majd megkóstolom, hogy elég sós-e, borsos-e. Szerintem akkor lesz finom a gombás kifli, ha a tölteléke intenzív ízű.
A kifli-hajókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és megtöltöm őket a gombás töltelékkel.
A máz következik. A tejfölt, a tejszínes krémsajtot és a joghurtot kézi habverővel összekeverem a tojássárgájával, aztán megborsozom, és rákanalazom a töltött kiflikre. Nem baj, ha imitt-amott lecsurog róluk, de azért figyelek rá, hogy a máz alaposan bevonja a tölteléket.
A gombás kifliket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm a meleg sütőben.
4 adag lesz belőle.
A recept nyomtatható változata...
SÜSSÜNK VALAMIT!
BANÁNOS MUFFIN CSOKIFALATOKKAL
Hozzávalók:
25 deka finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál őrölt fahéj
1 tojás
2½ deci tej
1 teáskanál vanília-aroma
15 deka cukor
0,5 dl olívaolaj
1 érett, puha banán
10 deka tej- vagy étcsokoládé
a tálaláshoz: édes tejszínhab
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A lisztet fakanállal összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral és az őrölt fahéjjal.
A tojást, a tejet, a vanília-aromát, a cukrot és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összehabosítjuk egy mérőkancsóban.
Az érett banánt villával pépesre szétnyomkodjuk egy tálkában.
A csokoládét apróra vágjuk.
A lisztes keverékhez hozzászórjuk az apróra vágott csokoládét, majd fakanállal hozzávegyítjük a tejes egyveleget, aztán a banánpépet.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi papírral bélelt horpadásaiban, és a banános muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
12 muffin lesz belőle.
A recept nyomtatható változata...
KÉSZ A VACSORA
VANÍLIÁS KÁVÉ
Hozzávalók:
1-2 kávéskanál instant kávépor
2-3 kockacukor
1 kupica tojáslikőr
1 pohár kész vaníliás puding
tetejére tejszínhab és kakaópor
Elkészítés:
Először kevés forró vízben elkeverünk egy kanál kávéport, majd az így kapott krémes eszpresszóhoz hozzákeverünk kevés cukrot.
Ezután hozzáöntünk egy kupica tojáslikőrt, majd ráteszünk egy réteg kész, sűrű vaníliás pudingot és a végén meghintjük kevés kakaóporral.
Aztán már kortyolhatjuk is a vaníliás kávét.
Kissé off, de talán itt elolvasod... Ezt keresed? http://www.qvc.de/degasp/frameset.asp?class=AAAG&dd=/dehtml/frames/DrillFrameCCBD.html&nest=/degscripts/detail.dll?tpl=de&ref=ZDF&item=865053&cm_mmc=Zanox-_-Deeplink-_-Datenfeed-_-Kochen%C2%A0&%C2%A0Geniessen http://66.102.9.104/search?q=cache:_JCiWWXps0QJ:www.qunix.de/haushalt/geschirr_besteck_glaeser/backformen.html+silikon+form+rosenkuchen&hl=hu&client=firefox-a
ill. pl. ha ezt beírod a google-ba, találsz sokfélét máshol is silikon form rosenkuchen Puszi, és bocs a többiektől! on