Keresés

Részletes keresés

markusjud Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2611
Köszi szépen!
Épp egy másik topicon keres valaki kelt kuglófot, ideirányítom :)
Előzmény: mannamari (2610)
mannamari Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2610
Bocsi nem itt, hanem az NLC-s fórumban volt a két kuglóf, de akkor ide is bemásolom.

Dédi rumos-mazsolás kuglófja

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 zacskó sütőélesztő
3 dl tej
10 dkg mazsola
rum
15 dkg cukor
3 tojássárgája
10 dkg vaj


Egy kis lábosba beleteszek tíz deka mazsolát, ráöntök annyi rumot, amennyi ellepi, és gyorsan felforralom. Ahogy egyet rottyant, már kapom is le a tűzről, és félreteszem, hadd duzzadozzanak csak tovább a rumban. Bár Dédi természetesen sohasem látott mikrót, biztos vagyok benne, hogy sokgyermekes és elfoglalt háziasszonyként nagy hasznát vette volna. Hiszen úgy a leggyorsabb meglangyosítani a kuglófhoz szükséges ötven deka lisztet és három deci tejet, ha betesszük azokat egy-két percre a legalacsonyabb fokozatra állított gépbe. Utána beleszórok egy pohárkába egy zacskónyi szárított élesztőt - ne szépítsük, jóval praktikusabb ez az évekig is eltartható porváltozat, mint a gyorsan kiszáradó friss --, aztán rákanalazok három-négy evőkanálnyit a mikroban meglangyosított tejből, és percek alatt felhabosodik az egész. Egy nagy tálban összekeverem a langyos lisztet tizenkét deka porcukorral, egy csipet sóval és egy citrom megreszelt héjával. Beleülök három tojássárgáját, hozzáteszek tíz deka puha vajat - margarin a kuglófhoz se Dédinél, se nálam nem jöhet szóba -, aztán beleöntöm a maradék tejet meg a felhabosodott élesztőt. Utána korszakváltás, és már biggyesztem is a dagasztókarokat a kézi robotgépembe, hogy előbb lassú, majd pedig erősebb fokozaton hét-nyolc perc alatt fényesen hólyagosra dolgozzam össze a tésztát. Egy olvasztott vajjal alaposan kikent tálba belehempergetem a puha tésztabucit, és konyharuhával lefedve negyvenöt - hatvan perc alatt, meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha már szép pufi, akkor öklömmel gyengéden rácsapdosok, hogy jó nagyokat sóhajtva kilehelje a lelkét, aztán hozzágyúrom a lecsöpögtetett, rumos mazsolát. Beleteszem a kivajazott, kilisztezett huszonhárom centi átmérőjű és tizenhárom centi magas kuglófformába, úgy, hogy csak kétharmadáig töltse ki, és jöhet is a második menet, amikor is harminc-negyven perc alatt megint megnő a kétszeresére. 190 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütő ötös fokozata) harminc-harmincöt perc alatt illatosra sütöm. A tetejét meghintem kevés liszttel, ráteszek egy vágódeszkát, és határozott mozdulattal ráfordítom. Ilyenkor - Dédi jó tanácsa - rajta hagyom a formát, mert ha alatta hűl, akkor sokáig nem szárad ki. Mielőtt felvágnám a rumos mazsolaszemekkel teli kuglófot, tisztes mennyiségű porcukrot havazok rá.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/02)

Dupla csokis kuglóf

Ez az én változatom - szenvedélyes csokoládéimádatom szülte. Majdnem ugyanúgy készítem, mint ahogy Dédi a maga rumos-mazsolás kuglófját, mindössze annyi a különbség, hogy ötven deka liszt helyett negyvenöt deka liszt és öt deka cukrozatlan kakaópor keverékét teszem hozzá, citromhéj helyett narancshéjat reszelek bele, és ahogy a nevéből következik, a második kelesztés után nem rumos mazsolát, hanem tíz deka apróra vágott étcsokit gyúrok a tésztájába. Duplán csokis meg attól lesz, hogy miután kihűlt, még rácsorgatok tizenöt deka, darabkákra tört és gőzön felolvasztott étcsokit. Utána hideg helyre teszem, mert így a máz szépen rádermed, és ha meleg vízbe mártott, letörölgetett késsel szeletelem, akkor nem is reped meg rajta a csokibevonat.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/02)
Előzmény: markusjud (2608)
mannamari Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2609
Az első hármat t3v3d3s beirta 2576-os hozzászólásban, a másik kettőt pedig keresővel megtalálod ebben a topikban.
Előzmény: markusjud (2608)
markusjud Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2608
Érdekel!!!
Mikor írod?
Előzmény: mirjam07 (2573)
mannamari Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2607
Sziasztok!

NLC-s fórumon találtam. Ismerős valakinek?

MENNYEI CSOKOLÁDÉTORTA (Stahl)
(24 cmes formához)

Hozzávalók:
400 g keserű csokoládé,
6 tojás,
100 g cukor,
3 evőkanál étkezési keményítő,
fél cs sütőpor,
100 g darált mandula,
2 evőkanál rum (nem fontos)
250 g lágy vaj (fontos),
pici só,
100 g porcukor (a kész torta szórásához, de ez el is maradhat)
zsemlemorzsa a formához.

250 g csokoládét kis darabokra törünk, majd gőz fölött 2 evőkanál vízzel felolvasztjuk. Egy tortaformát kivajazunk, megszórjuk a morzsával, a sütőt előmelegítjük kb. 175 fokra. (légkeverésesnél 160 fok)
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat kikeverjük a cukorral és az olvasztott csokoládéval (ha akarjuk beletehetjük a rumot), belekeverjük a vajat (1 evőkanálnyit félreteszünk a mázhoz). A keményítőt elkeverjük a mandulával, majd a csokismasszához adjuk, jól kikeverjük.
4 tojás fehérjét pici sóval kemény habbá felverjük (a maradék kettőt más sütihez felhasználhatjuk én általában mandulás tallért csinálok a la SJ), majd a csokismasszához lazán beleforgatva hozzáadjuk.
A tésztát beleöntjük a formába, alufóliával betakarjuk és kb 35 percig sütjük a középső rácson Akkor jó a torta, ha a közepe még egy ici-picit lágy.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd a maradék csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a félretett 1 evőkanál vajat és a tortára öntjük a csokimázt.
markusjud Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2606
Én kérném szépen, ha lehet!
Előzmény: latsia1 (2604)
doyen62 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2605
megérkezett a cimem? üdv. doyen62
Előzmény: cnzsuzsa (2601)
latsia1 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2604
Sziasztok, van :
- Stahl összes
- Ezer nap Velencében / gasztroregény
- Tatin utca / gasztroregény
Ha kell valakinek átküldöm emailben!
fairyqueen Creative Commons License 2006.01.20 0 0 2603
Engem érdekel, átküldenéd?
Előzmény: cnzsuzsa (2599)
moes Creative Commons License 2006.01.19 0 0 2602
elkezdtem olvasni az új gasztroregényt (Életünk a Tatin utcában). nem rossz, csak lehet, hogy nem szabad második könyveket olvasni? ebben feszt csak főzünk, ami végül is nem baj, ha gasztroregényről van szó, de... nem tudom, valahogy a nyelvezete is túl fennkölt nekem. na mindegy, azért a recipék jók, meg összességében is biztos jó lesz, de lehet, hogy maradok a Provence-könyveknél...
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.01.19 0 0 2601
adj egy címet, amire elküldhetem.
Előzmény: doyen62 (2600)
doyen62 Creative Commons License 2006.01.19 0 0 2600
Örülnék neki! Mit kell tennem ennek érdekében? üdv. doyen
Előzmény: cnzsuzsa (2599)
cnzsuzsa Creative Commons License 2006.01.19 0 0 2599
van egy receptgyűjteményem, ha valakit éredekel, elküldöm.
mannamari Creative Commons License 2006.01.16 0 0 2598
A tegnapi receptek. (Ugyan ismétlés volt, de van benne olyan recept, amit akkor nem raktak fel.)

A HÉT RECEPTJE
PETREZSELYMES CSIRKE

Hozzávalók:
1 csirkemellfilé (kb. 35 dkg)
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyem
2 dl tejszín
1 dl tejföl
20 dkg tejszínes krémsajt
1 evőkanál mustár
1 evőkanál puha vaj
1 evőkanál olívaolaj
½ citrom
1,5 dl víz

a tálaláshoz petrezselyem és szalonnás spagetti

Elkészítés:
Először előkészítem a hozzávalókat. A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágom. Megsózom, megborsozom, és miután meghintettem kevés liszttel, magam mellé készítem. A fokhagymát megpucolom, a petrezselymet apróra vágom, és mindkettőt félreteszem. Ezután egy tálkában kézi habverővel összekeverem a tejszín, a tejfölt, a tejszínes krémsajtot, a mustárt és az étkezési keményítőt.

Megsütöm a csirkecsíkokat. Egy közepes méretű serpenyőben takaréklángon összeolvasztom a vajat és az olívaolajat, aztán erősítek a tűzön, és kevergetve 5-6 perc alatt átsütöm a húst.

Pár perc után a megsült húsra ujjaimon átszűrve ráfacsarom a citrom levét. Hozzáreszelem a megpucolt fokhagymát, hozzáadom a petrezselyem felét, a csíkokra vágott sonkát, és beleöntöm a tejszínes-tejfölös keveréket.

A serpenyőt visszateszem mérsékelt tűzre. 2-3 perc alatt kevergetve átmelegítem a petrezselyemmártásos csirkét.

Tálaláskor meghintem a csirkét a maradék petrezselyemmel, és átkeverem az ételt. Szalonnás spagettit szoktam adni hozzá. Ez úgy készül, hogy a kifőtt, leszűrt spagettit még melegen rádobom vajon kiolvasztott, füstölt szalonnapörcökre, majd alaposan megborsozom, és adok hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta forró főzővízéből.

2 adag lesz belőle.


A recept nyomtatható változata...

MAJD A BUDAY!
JOGHURTOS-BROKKOLIS TÉSZTASALÁTA

Hozzávalók:
Ami a dobozban volt:
1 fej brokkoli
fél csomag tészta
1 doboz bio joghurt

Elkészítés:
Első lépésként az enyhén sós, forrásban lévő vízben pár perc alatt megfőzöm a rózsáira bontott brokkolit.

Míg a zöldség puhul, a megmaradt szár részét vékonyan felszeletelem, majd kisebb darabokra vágom és beleszórom egy nagy keverőtálba.

Elkészítem az öntetet. Ehhez előveszem a habszifont, beleöntöm a joghurtot, 1-2 teáskanálnyi olívaolajat. Aztán csipet sóval és borssal ízesítem, végül másfél evőkanál mustár és ugyanennyi kristálycukor kerül a szifonba. Ha minden benne van, összeszerelem és miközben beletekerem a patront, enyhén megrázogatom, majd félreteszem.

A kész brokkolit leszűröm úgy, hogy a főző levét felfogom egy másik lábosban, mert ebben fogom kifőzni a tésztát. Felteszem a főzővizet a tűzre, és amint újra felforrt, beleöntöm a tésztát.

Amíg puhul a tészta, a megpárolódott brokkolikat nagyobb darabokra vágom és beleszórom az előzőleg félretett nagy keverőtálba.

Ha a tészta kész, leszűröm és hozzákeverem a brokkolihoz. Ezután egy csokor apróra vágott petrezselyem kerül a tálba, végül a salátát morzsolt oregánóval ízesítem.

Utolsó lépésként a salátához nyomom az elkészített öntetet, az egészet alaposan összekeverem és már lehet is enni.

Jó étvágyat!


A recept nyomtatható változata...

SÜSSÜNK VALAMIT
FEHÉRCSOKIS SÜTI RUMOS MAZSOLÁVAL

Hozzávalók:
30 dkg fehércsokoládé, apróra darabolva
20 dkg vaj
3 tojás
15 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliaaroma
20 dkg finomliszt
1 púpos kávéskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola, rumban felfőzve és leszűrve

a tepsi előkészítéséhez puha vaj és kevés liszt

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 20x30 cm-es tepsit.

Előkészítem a fehércsokoládét. Gőz fölött kevergetve összeolvasztom a felét, azaz 15 dkg-ot az összes vajjal, aztán a vajas-csokis keveréket langyosra hűtöm. A maradék csokit apró darabokra vágom.

Elkészítem a tésztát. A tojásokat, a cukrot és a vaníliaaromát habosra keverem robotgéppel, majd hozzádolgozom a langyosra hűlt vajas-csokis keveréket. Ehhez fakanállal hozzávegyítem a lisztet, a sütőport és a reszelt citromhéjat, hozzáadom a rumban felfőzött, leszűrt mazsolát, majd végül a csokidarabkákat is.

A tésztát belesimítom az előkészített tepsibe, és 25 perc alatt megsütöm. Ha úgy látom, a teteje nagyon barnulna, az utolsó 10 percben alufóliát borítok rá. Jó tudni, hogy miután megsült, a felső része teljesen megszilárdul, ám a belseje kicsit puha marad. De nem szabad tovább sütni, mert akkor kiszárad!

A megsült sütit a tepsiben hagyom kihűlni, aztán beteszem 1 éjszakra a hűtőbe. Mivel krémes a belseje, ilyenkor az sűrűre dermed, és tálaláskor már könnyen lehet szeletelni.


A recept nyomtatható változata...

KÁVÉSZÜNET
WHITE RUSSIAN

Hozzávalók:
őrölt kávé
tej
vodka
kávélikőr

jégkocka

Elkészítés:
Először készítünk hozzá egy bársonyos presszókávét, majd turmixgépbe öntjük. Adunk hozzá egy kupica vodkát, meg egy kupica kávélikőrt. Végül tejet öntünk a gépbe, és az egészet összehabosítjuk.

A kész koktélt ezután jégkockákkal teli pohárba töltjük, és már ihatjuk is a White Russiant, vagyis a Fehér Orosz koktélt.
lypy Creative Commons License 2006.01.14 0 0 2597

Szia Zsuzsu!

Megkaptam, nagyon köszönöm. lypy

Előzmény: zsuzsu001 (2594)
Feva Creative Commons License 2006.01.11 0 0 2596

Kedves Zsuzsu!

 

Ha tudod, küld el nekem is!

 

lacrimas@freemail.hu

 

Köszönöm szépen!

 

Üdv! Feva

Előzmény: zsuzsu001 (2588)
lypy Creative Commons License 2006.01.11 0 0 2595

Szia Zsuzsu!

Én is nagyon megköszönném, ha elküldenéd.

txdrir@yahoo.com

Üdv lypy

Előzmény: zsuzsu001 (2588)
zsuzsu001 Creative Commons License 2006.01.10 0 0 2594
Köszönöm, majd óvatosabban fogalmazok.
Előzmény: Zitka (2593)
Zitka Creative Commons License 2006.01.10 0 0 2593
Jogi szempontból az is kikezdhető. Nem tudom szó szerint idézni, de általában benne van minden könyvben, hogy a mű egészének ill. részleteinek másolása/terjesztése is tilos.  Hidd el, nem paranoia, egy másik fórumon már fenyegettek perrel egy lev.társat, a végén kiegyeztek 100 e ft "fájdalomdíjban".
Előzmény: zsuzsu001 (2590)
Buzablans Creative Commons License 2006.01.10 0 0 2592
Szia zsuzsu001!

Légyszives, nekem küld el a felajánlott recepteket :
buzablans@vipmail.hu

Segítségedet nagyon köszönöm

Üdv.
Buzablans
Előzmény: zsuzsu001 (2588)
Csilla Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2591
Irtam neked emailt.
Előzmény: zsuzsu001 (2590)
zsuzsu001 Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2590
Csak a receptek, nem az egész könyv.
Előzmény: Zitka (2589)
Zitka Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2589
Azért az ilyen hírekkel csak óvatosan, mert esetleg SJ jogásza is olvashatja a topikot...
Előzmény: zsuzsu001 (2588)
zsuzsu001 Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2588
Nem olvastam vissza nem tudom jól veszem-e az adást, de  ha  valakinek szüksége van rá akkor a Susan Loomis: Ház a tatin utcában illetve az Ezer nap Velencében nekem meg van elektronikus formában.
mannamari Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2587
Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm a Loomis könyv receptjeit. Ha valaki tud szkennelni, akkor nagyon szívesen segítek a gépelésben.
nemisbéka Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2586
Nem is láttam a receptjét.
Előzmény: pétimi (2585)
pétimi Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2585

Sziasztok!

Megalkottam tegnap este a Buday féle mozarellás töltött padlizsánt+ tócsnit (felénk lepcsánka), de én még annyival "megfűszereztem", hogy raktam bele a mozarellán kívül feta sajtot is. Hááát, ízorgia ezerrel....

Előzmény: Sorsha (2583)
Serono Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2584
A HÉT RECEPTJE

GOMBÁS KIFLI

 

 Hozzávalók:

4 kifli

25 dkg gomba, apró darabokra vágva

2 evőkanál olívaolaj

só és frissen őrölt bors

1 gerezd fokhagyma

 

1 csokor petrezselyem, apróra vágva

2 dl tejföl

1 dl natúr joghurt

10 dkg tejszínes krémsajt

2 tojássárgája

 

 Elkészítés:

Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsibe.

 

Előkészítem a kifliket. Először elnegyedelem őket, azaz keresztben félbevágom mindet. Ezután a feleket hosszában is félbevágom, majd az így kapott negyedekből kiskanállal vagy az ujjammal kiszedegetem a puha belet. Így lesz 16 darab „kifli-hajóm”. A kifli-belet nagyon apróra morzsolom, és félreteszem.

 

Jöhet a gomba. Az olívaolajat megmelegítem, hozzáadom az apróra vágott gombát, és megsózom, megborsozom. Mérsékelt tűzön fedő alatt megpárolom, és néha megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha a gomba már puha, leveszem róla a fedőt, és erős lángon elforralom róla a leve nagy részét. Nem szabad teljesen kiszárítani! Ezután megpucolom a fokhagymát, hozzáreszelem, és hozzáadom a mustárt is.

 

Összekeverem a tölteléket. A párolt gombához hozzáadom a kiflibél-morzsalékot és az apróra vágott petrezselymet, majd megkóstolom, hogy elég sós-e, borsos-e. Szerintem akkor lesz finom a gombás kifli, ha a tölteléke intenzív ízű.

 

A kifli-hajókat kiteszem egymás mellé a tepsire, és megtöltöm őket a gombás töltelékkel.

 

A máz következik. A tejfölt, a tejszínes krémsajtot és a joghurtot kézi habverővel összekeverem a tojássárgájával, aztán megborsozom, és rákanalazom a töltött kiflikre. Nem baj, ha imitt-amott lecsurog róluk, de azért figyelek rá, hogy a máz alaposan bevonja a tölteléket.

 

A gombás kifliket kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm a meleg sütőben.

 

 

4 adag lesz belőle.

 

 

A recept nyomtatható változata...

 

SÜSSÜNK VALAMIT!

BANÁNOS MUFFIN CSOKIFALATOKKAL

 

 Hozzávalók:

25 deka finomliszt

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

½ teáskanál őrölt fahéj

1 tojás

2½ deci tej

1 teáskanál vanília-aroma

15 deka cukor

0,5 dl olívaolaj

1 érett, puha banán

10 deka tej- vagy étcsokoládé

 

a tálaláshoz: édes tejszínhab

 

 Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.

 

A lisztet fakanállal összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral és az őrölt fahéjjal.

 

A tojást, a tejet, a vanília-aromát, a cukrot és az olvasztott, langyos vajat kézi habverővel összehabosítjuk egy mérőkancsóban.

 

Az érett banánt villával pépesre szétnyomkodjuk egy tálkában.

 

A csokoládét apróra vágjuk.

 

A lisztes keverékhez hozzászórjuk az apróra vágott csokoládét, majd fakanállal hozzávegyítjük a tejes egyveleget, aztán a banánpépet.

 

A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi papírral bélelt horpadásaiban, és a banános muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.

 

12 muffin lesz belőle.

 

 

A recept nyomtatható változata...

 

KÉSZ A VACSORA

VANÍLIÁS KÁVÉ 

 

 Hozzávalók:

1-2 kávéskanál instant kávépor

2-3 kockacukor

1 kupica tojáslikőr

1 pohár kész vaníliás puding

 

tetejére tejszínhab és kakaópor

 

 Elkészítés:

Először kevés forró vízben elkeverünk egy kanál kávéport, majd az így kapott krémes eszpresszóhoz hozzákeverünk kevés cukrot.

 

Ezután hozzáöntünk egy kupica tojáslikőrt, majd ráteszünk egy réteg kész, sűrű vaníliás pudingot és a végén meghintjük kevés kakaóporral.

 

Aztán már kortyolhatjuk is a vaníliás kávét.

Sorsha Creative Commons License 2006.01.09 0 0 2583
Úgy látom a mostani vasárnap egy Októberi műsor ismétlése volt
markusjud Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2582
Szió!

Kissé off, de talán itt elolvasod...
Ezt keresed?
http://www.qvc.de/degasp/frameset.asp?class=AAAG&dd=/dehtml/frames/DrillFrameCCBD.html&nest=/degscripts/detail.dll?tpl=de&ref=ZDF&item=865053&cm_mmc=Zanox-_-Deeplink-_-Datenfeed-_-Kochen%C2%A0&%C2%A0Geniessen
http://66.102.9.104/search?q=cache:_JCiWWXps0QJ:www.qunix.de/haushalt/geschirr_besteck_glaeser/backformen.html+silikon+form+rosenkuchen&hl=hu&client=firefox-a

ill. pl. ha ezt beírod a google-ba, találsz sokfélét máshol is
silikon form rosenkuchen
Puszi, és bocs a többiektől!
on
Előzmény: Csali42 (2581)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!