Nagyon szép a télapózsák:) Ez a plextol valami dekuragasztónál olcsóbb cucc, barkácsáruházakból? Nekem a textilre való dekuragasztóval sem sikerült még soha textilre:((( Valószínűleg én vagyok a béna (bár korábban azt hittem, a ragasztó nem megfelelő), mert mindig lejön a szalvi, száradás után.
Műanyag gömbre kivülről van a szalvéta mackó ragasztva és körbevéve struktúr pasztával.
Nem tudom ki mennyire ismeri a drága anyagok pótlásának lehetőségeit, ha unalmas akkor görgessetek át:)
ragasztónak és némi védelmet is ad, azaz nem kell lakk se jó, a plextol
ez azért is jó mert akár textilre is használhatjuk, most lettem kész 28 télapózsákkal kisfiam osztályának, egyet mutatok, mindegyiken más a szalvéta minta:
De nem csak a plextol jó szalvétatechnikához/ decoupage technikánál, jó a Jász féle Bordűr ragasztó, vagy a Henkel: Nút és Csap ragsztója is pl.
a struktúr paszta és a hópaszta pedig tökéletesen pótolható diszperziós falmélyedés tapasszal, jó neve van:)) szal ezt használják a szobefestők a lukak betömésére, de csak az a jó ami vízbázisú!! ez ha csillámpor van benne hópaszta, de lehet szinezi anyagában és utólag is
Én is szoktam karácsonyi asztal és ajtódíszeket készíteni. Remekül felhasználható hozzá a kenyérfa(talán így hívják), a szivarfa, a lila akác, a szárított gránátalma,az ecetfa termése, a megszokott mahonia termése, a csipkebogyó, toboz, dió, stb. mellett. Lehet még dekorálni száritott hortenzia virággal, szárított dísztökkel is. Alapot is lehet készíteni ágakból -fűz, nyírfa- vagy a kreatív boltokban kapható hungarocell karikára moha rákötözésével. Borostyánnal is remek dolgok készíthetők, mert könnyen alakítható.
Finn karácsonyi mézeskalács
1,5 dl méz
1 dl cukor
1 tk őrült szegfűszeg
1 tk kardemom
1 tk őrült fahéj
1 tk gyömbér
2 tk reszelt narancshéj
(vagy mézeskalácsfűszer)
2 tk szódabika
12,5 dkg margarin
1 tojás
6 dl liszt
1, összekeverni a mézet a cukrot egy fazékban, hozzáadni a fűszereket és felforralni
2, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikát, hagyjuk néhány percig pezsegni
3, adjuk hozzá a margarint darabonként, hagyjuk, hogy elolvadjon és kihűljön, keverjük össze
4, adjuk hozzá a tojást, keverjük össze
5, adjuk hozzá a lisztet
6, hagyjuk állni a hűtőben a következő napig
7, nyújtsuk ki, szurkáljuk ki, 200 fokon süssük kb: 8 percig sütőpapíron
Hát ötletem rengeteg van:) Időm már kevesebb.... Az angyalokból is többet terveztem, van is még félkész a fiókban. Az ihlet a kreatívhobby katalógusból jött. Érdemes nézegetni. Remélem, összejön a hűha:))
Ezek is nagyon tetszenek :) irigylem a kreativitásod. Most költöztünk a férjemmel új lakasba és most végre kiélhetem magam :) Szeretném ha nagyon hangulatos lenne a karácsony. Jó lenne ha azt mond mikor belép a nappaliba, hogy hűha :))
Köszi:) Igen, az illat nagyonjó:))) A tavalyi fát is megmutatom:
Ezek saját készítésű angyalok kiscserépből. A fejük préselt papírgolyó. Szárnyuk pauszpapír vagy arany/ezüst karton, de nem túl vastag. Ruhájuk: festék és csipke, farkasfog, szalag. Fején hobbiboltban kapható 'babahaj' és glória drótból+szalagokból fonva.
Ez jó ötlet:) Szerintem nem kell kikenni, én legalábbis nem tudom elképzelni, hogy egy mázatlan cserepet ki(be)vajazok.... Meghát a rómaitálat se szokták, bár ott a kaja ereszt ki elég lét. (Egy kis helyesbítés: Cicvarek nemegyenlő cicwarekkel, sajnos nem tudtam, hogy létezik Cicvarek nick a felhasználók között, amikor regisztráltam... de nem nagyon írogatunk ugyanazon a helyeken.)
A pornemű hozzávalókat átszitáljuk (nem szoktam) és alaposan összekeverjük. A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen érleljük.
Formázás:
A tésztát kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagra. Kiszúróformákkal különféle figurákat vágunk ki. Erős kartonpapírból saját formáinkat is elkészíthetjük, melyeket éles késsel vágunk körül. A figurákat egymástól biztonságos távolságra vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 200 °C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A figurák a sütés során mintegy egyharmaddal nagyobbra híznak. Még melegen késsel lepattintjuk mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert rögtön meghajlanak. Némely figura összeillesztve szép új alakzatot ad ki, és sütés után egyben is marad.
Díszítés:
A máz hozzávalói (ez a mennyiség a fenti adag tésztához jó): 12 dkg nagyon finom átszitált porcukor 1 friss tojásfehérje
A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, sarkába apró lyukat vágunk. ezzel kész az íróka, máris díszíthetünk. arra kell törekedni, hogy a szál díszítés közben ne szakadjon el. A vonalakat bátran és lendületesen nyomjuk. Az íróka lehetőleg ne érintse a süteményt. A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni. Végül hegyes tűvel lyukasszuk ki, és vékony aranyszállal függesszük föl.