Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8182

Jaj, bosszantó az ilyen, igen, amikor én vettem néhány szép K3-ast, amire ló betűkkel volt írva, hogy "K3", csak hogy legyen valami a magról helyre vetett parik előtt is, erre valamilyen beazonosíthatatlan faparadicsom lett, és új karót kellett mellé tennem, ja meg lett közte egy koktél is. :D (De az bosszantónbb, amikor veszek 60 kései gumós zellert, hogy legyen télire, erre év közben derül ki, hogy korai fajtát adott, csak későn vetette.) Érthetetlen hozzáállás, pedig ha jól adná, még vissza is térnék következő évben. De most már égetően fontos volna, hogy paradicsomból legalább magamnak csináljam a palántákat, csak nálam kevés a fény hozzá...

Előzmény: gergerg (8168)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8181

"A Schott Péter félére gondolsz? Fogott magból sok hibás lesz, ami 2 sziklevélnél megáll a növésben és nem nő tovább. Főleg a keresztezett fajtánál (szív + lugas hibridje). Ami tovább nő, az se mindig lesz fajtaazonos, habár mindig nagyon finom lett. Szerintem a legjobb ízű paradicsomok egyike, csak arra nem jöttem még rá hogyan őrizhetné meg a tulajdonságait."

A mezőgazdasági tankönyv szerint a paradicsom önbeporzó növény, ezért magtermesztéskor elegendő 4 m izolációs távolság - de annyi azért kell szvsz. Ha egymás mellett vannak a paradicsomfajták, akkor valóban keresztbeporzódhatnak balesetszerűen. Olyan növényről kell tehát gyűjteni a magot, amelyik körzetében nincs 4 méternél közelebb más fajtájú paradicsom.

Apropó, én is ki szeretném jövőre próbálni a 3 Schott-féle paradicsomot. Valaki, aki tájékozottabb ez ügyben, tudna mesélni róluk? Például nem ehet tudni a lugas fajta eredeti nevét? A bácsi egyszer egy kapott termésből növesztette, aztán ilyen lett, de hiszen annak a fajtának is kellett, hogy neve legyen. Azon kívül az alap lugas fajta menyiben különbözik a mindenütt kapható Lugas F1-től? A másik két fajta saját nemesítése, vagy csak a keresztezés az ő "találmánya"? Mennyire betegségérzékeny a három fajta, mennyi permetezést igényel? (Mert pl. az erdélyi marhaszív paradicsomot egész kevés permetezéssel is lehet termeszteni, míg a Lugas F1 azért érzékeny fitoftórára.) Oh, és él-e még a bácsi, küld-e még maga is magot, ha levélben rendelek a könyvéből? :)

Előzmény: havasföld34 (7732)
lordhimself Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8180

indeterminált.

Előzmény: TINTUS (8177)
GKorni Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8179

10 literes vödörbe kettő tövet nevelek perlites közegbe. A vödör aljától kb 5cm-re legyen lyuk,hogy a felesleg viz kifolyhasson, ha az alján van akkor rögvest kifolyik. Felénk a kerti föld nem jó mert kemény. Tözeg perlittel keverve már megteszi. A mütrágy pedig vizben oldódó legyen, ne az amiket a szántóföldre szórnak.

 

Árultam én is piacon, tasakkal eggyüt, de aminek nem volt fényképes arra is ráirtam a nevét. Láttam másnál nincs is kiirva melyik doboz mijen fajta, csak magamból indulok ki, én is összekeverném úgy a fajtákat.

 

Nálam a paradicsomfának másfajta a levele, a krumpliéhoz hasonló.

Előzmény: TINTUS (8177)
m-s-m Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8178

Leleményesség, leleményesség... :)

Előzmény: gergerg (8168)
TINTUS Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8177

Egy kérdés lenne:

blondköpfchen paradicsom folytontermő-e ha igen akkor gondolom majd a hónalj hajtásokat ki kell törni?

 

másik kérdés:
Van olyan fórumtárs aki a fóliájába a paradicsomokat vödörbe neveli,  mekkora űrtaltalmu vödör kell, milyen földet használ, ki van e lyuggatva a vödör alja, milyen műtrágyát használ és milyen gyakorisággal ????? és még esetleg mire kell vigyázni ? 

Ati1011 Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8176

Persze. Nem gond. Kitöröd olyan 10-20 cm hosszan, letöröd a fölső 2 kivételével az összes levelet és ledugod földbe, kb a levelek alatt 2-5 cmre. 1 hétig nedvesen kell tartani a földet. Ha még le is boritod egy Pet palackkal (alját levágva, kb 2 hétre), akkor biztos a siker.

Előzmény: trofimov (8175)
trofimov Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8175

Sziasztok!

 

Kérdésem lenne, a paradicsom már kapott két permetezést 10 napos időközzel Dithane-al, most a ridomil gold plus következne, de már egyes palántákon vannak kisebb zöld termések, meddig alkalmazzam szerintetek? (amin nincs termés ott nem kérdés)

 

A másik az, hogy a hónaljhajtást ültett-e már el valaki, ha igen mi a tapasztalat, van-e értelme vacakolni vele?

 

Előre is köszi!

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.27 0 0 8174

nálunk a piacon elé tűrhetően dokumentálják, legtöbbje kiteszi a csomagolást, persze nem miind. van egy bácsi, eddig megbízhatóan azt árulta, ami uaskót kitett:) idén zacskó nélkül volt neki egy "amerikai ősparadicsom", vettem egyet kíváncsiságból, hogy mi lesz belőle.

Előzmény: gergerg (8164)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8173

Idén már láttam olyat, hogy ott volt a tasak a palánták mellett. Attól még lehet, hogy fogott mag volt és tavalyi a zacskó, de volt legalább hivatkozás a nevére és a jellemzőire. (Meg a keresztkérdésekre is lehet igy válaszolni.)

Előzmény: Törölt nick (8172)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8172

:)

ha nem adod drágán, akkor még én is veszek! :-)

Előzmény: gergerg (8171)
gergerg Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8171

Ezt kiegészíteném annyival hogy neveljen, vagy vegyen tőlem jövőre! :-))

Előzmény: Törölt nick (8170)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8170

LIKE

 

Jobban talán nem is tudtam volna megfogalmazni. Saját sztorimat olvastam vissa tőled.

Pontosan ez a helyzet itt. Tipikus példa ez egy kisebb városra, például nagyobb városokban valószínűleg vannak direkt ilyen paradicsom palánta elárusítók, vagy akik jobban fogalkoznak ezzel. De kimész egy általános piacra, akkor ott csak azt hallod, hogy "korai", "karózós"... Péládul nekem az volt idén a tapasztalatom, hogy két különböző napon mentem ki a piacra. Egyik nap minden paradicsomnak az volt a neve, hogy "delfi" -utánanéztem interneten, de delfi paradicsomként egy szó nincs begépelve; (mostmár van). Másnap megint körbekérdezgettem, mindenhol almaparadicsomot mondtak. Ennek is utánanéztem, de csak recepteket találtam.

Persze jómagam evvel a tudattal indultam vásárolni, tehát a pontos típusokat majd akkor tudom meg, amikor elkezdik hozni a terméseket. Igyekeztem eltérő fajtákat venni, direkt ezen célból.

 

Tehát egy ember eltalálja, hogy ennek legyen ez a neve (még hagyján ha hivatalos nevet adna neki...) és ezt a többi lekoppitnaj, mert ő maga sem tudja milyen nevű paradicsomot árul. Persze azért aki arra vállalkozik, hogy elmondja, hogy folytonnövő, féldeterminált, stb... az azért annyit legalább tud, legalább annyit... Persze azért nem mindegyik ilyen... de a bemagolásukon nevetni lehet. Megkérdezed és előre tudod a választ, az poén!

 

Aki biztos palántákat akar, az neveljen!

 

 

 

Előzmény: gergerg (8164)
gergerg Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8169

Az hogy magas csak azért van mert sűrűn vannak a poharak a sátorban.

Előzmény: Dance1 (8167)
gergerg Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8168

Nem akarom teleoffolni a topicot, úgyhogy csak párat írok. Megkérdezheted egy álltalad is ismert fajáról hogy hibrid-e. Pl lugas f1-et áruló bőszen rázza a fejét hogy az övé bizony nem hibid. (ugye nem tudja mit jelent) Faperadicsomoknál meg lehet kérdezni hogy ez ugye determinált? A kereskedő bólogatni fog mert nem tudja mit jelent, de tudja hogy neked az kell. De fordítva is működik, egy determinált paradicsomra is rákérdezhetsz hogy folytonnövő-e, erre az árus azt mondja, persze aranyom egész novemberig. Meg aztán ha látsz egy rakás egyfajtát az asztalon, megkérdezed milyenek. Kimondja az első fajtát, erre meghúzod a szádat, gyorsan mond egy másikat, majd harmadikat..... a végén meg kérsz mindegyikből egyet. De az is elég ha kinézel egy jó fajtát a neten, aminek drága a magja, és megkérdezed hogy olyan van-e. Ha van, mehetsz tovább. stb.

Előzmény: m-s-m (8166)
Dance1 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8167

Az a poén ebbe hogy kb ezen az 1 helyen árultak poharas palántot a többi szabadgyökeres :)

Amiket én ültettem pár magot azok szép erősek igaz még nem nagyok olyan 15-20cm es ekez a csuda bőtermő paradicsomfa meg olyan mint akit húztak kötélel kb 1 méter magas iagz van már rajta zöld paradicsom :D

De mint irtam kb ugyaez a helyzet a paprikákkal is

MOst ebben a jó időben ráérek és olvasgatok hogy melyik miylen fajta főleg itt a fórumon mert itt saját tapasztalatból írják.

Előzmény: gergerg (8165)
m-s-m Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8166

:DD  mesélj mán' :)

Előzmény: gergerg (8164)
gergerg Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8165

:-)) Paradicsomfa, másfél méterre nő és bőven terem. :-)) Ezt is az árus monta ugye? Nem buta gyerek, tudja hogy 2m-es karó nem nagyon van a házaknál, de a kiveszett szőlők helyére ültetnének, de az csak 150 magas, így ez örömhír a vásárlónak. :-) Az meg a bónusz hogy bőtermő. :-)) Megvetted volna ha nem bőtermő?

 

   A fajtáját meg azért ne tudd le ilyen gyorsan, van azért egy pár faparadicsom fajta. Majd hozz képet ha terem!

Előzmény: Dance1 (8163)
gergerg Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8164

A piacokon szépszámban vannak jelen a kereskedők, fogalmuk sincs mit árulnak. Vannak sztorijaim, mivel én is árultam, bejártam előtte a piacokat és teszteltem az árusokat. Könnyű dolgom volt, mert semmi izgalom nem volt bennem, nem akartam venni. Egy-két keresztkérdés után a 80% azt sem tudtam hol van. Betanulnak a szorgalmasabbak néhány fajtanevet, és azt hajtogatják, de ha csak annyit kérdezel bármelyiknél hogy miért ilyen a levele, ennek egész más alakúnak kéne lenni, akkor már viszakoznak is hogy az mnem is az, az már elfogyott, csak azt hitte hogy még.... stb. Mesélhetném reggelig a tapasztalataimat. Ilyenkor ritka becsületesnek érzem magam.

  Ma számon kérték rajtam hogy miért nem volt többféle fehérpaprikám. Mondom milyen kellett volna? Azt mondja bogyiszlói. Na mondom az jövőre sem lesz. Kérdezi miért? Mert ha lesz és eladom, jön Mari néni, hogy az igazi bogyiszlói, csípősebb, Józsi bácsi hogy édesebb, Feri bácsi hogy vastagabb húsú, Julis néni hogy nagyobb, Kató néni hogy nem olyan rágós, stb. Na ezt köszönöm nem kérem.

Előzmény: GKorni (8162)
Dance1 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8163

Nálunk mindenki igy árulja a piacon

Se a mag zacskója nincs kitéve plusz fogalmuk sincs mi a őontos neve amit árulnak

szerintem iylen szedett magokból van általába mind

ezért akarok jövőre saját palántát nevelni

Szerintem ő lesz az

az alapján amit mondtak 1,5 m magasra nő kb és jól terem de majd kiderül :)

Köszi a segítséget

 

Előzmény: GKorni (8162)
GKorni Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8162

Hogy nem tudják mit árulnak, nincs a csomagolás náluk? vagy viszonteladók, ilyenektől nem érdemes palántát venni. Nekem pl a paradicsomfa az Italian tomato tree , ha erre gondoltál.

Előzmény: Dance1 (8160)
lordhimself Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8161

megtaláltam a tavalyi képem, finom paradicsom. apró de bőtermő.

 

Előzmény: TINTUS (8155)
Dance1 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8160

Idén nyakamba kaptam a kertet (de érdekes mód marhára élvezem) ezért minden palántot vettem a piacom kivéve pár lugas paradicsompalántot amit én nevelgettem.

Jövőre mindet én szándékozom nevelni.

Viszont lenne egy kérdésem vattem paradicsomfa palántot ami szépen nő.

Meg tudnátok mondani mi ennek a rendes neve mert nálunk a piacon kb senki nem tudja aki árulja hogy mi a becsületes neve vagy nem mondja el.

Ugyanigy jártam a paprikával is ha megkérdezem milyen fajta egyből viszakérdez hogy miylet szeretnék gondolom olyan fajta.

 

 

BAtti1964 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8159

Bocs, az "f" kimaradt...

Előzmény: lordhimself (8158)
lordhimself Creative Commons License 2013.05.26 0 0 8158
Előzmény: BAtti1964 (8157)
BAtti1964 Creative Commons License 2013.05.25 0 0 8157

Vagyis Blondköpchen... :)

Előzmény: lordhimself (8156)
lordhimself Creative Commons License 2013.05.25 0 0 8156

blondköpfchen

Előzmény: TINTUS (8155)
TINTUS Creative Commons License 2013.05.25 0 0 8155

az egyik fórumtársunktól kaptam magokat és ez lett belőle:

   és közelről igen sok virágkezdemény van rajta

 

A fajta neve: BLONDKOPCHEN

 

Naponta figyelemmel kísérem...

Vebber Creative Commons License 2013.05.25 0 0 8154

Átestél a ló tulsó oldalára Bence. Jó értelemben. 

 

Előzmény: Törölt nick (8147)
Tarka Barka Creative Commons License 2013.05.25 0 0 8153

Köszönöm a tippeket mindenkinek. Csalánlé lesz kiegészítve a beetee által javasolt titkos összetevővel. A csalán már ázik is.

Előzmény: beetee (8143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!