A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
én meg pár napja előállítottam egy nem kanalas cheesecake-et háztartási keksz-morzsából!
Úgy tűnik, a titok nyitja az olvasztott vaj (nem puha, olvasztott), de nem tudom pontosan, mennyit tettem végül bele (lehet, hogy a receptben írtnál többet), amíg úgy át nem nedvesedett az egész, és a biztonság kedvéért raktam bele két kanál barna cukrot is, szerintem az is összetartotta az aljzatot, szépen lehetett szeletelni.
Előmelegítem a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), és sütőpapírt terítek 2 nagy tepsibe.
Egy nagy tálban kézi robotgéppel kikeverem a vajat, amíg lágy és halványsárga színű nem lesz. Hozzáadom a cukrot, és miután ezzel is simára kevertem, lassan belecsurgatom az olivaolajat, és addig kavarom, amíg tökéletesen elvegyül benne. Utána hozzáadom a lisztet meg a tengeri sót, és gyengéden, de alaposan tovább keverem, amíg a tészta teljesen sima nem lesz. Ezután beleszórom és jól elkeverem az olajbogyót is.
A tésztát egy nagy darab sütőpapír közepére teszem, lefedem egy másik darab papírral, és a kettő között kinyújtom 1/2 cm vastagra. Azért van szükség erre, mert a tészta nagyon ragadós, és a papírra nem tapad annyira. A tésztát ezután hűtőbe teszem legalább 30 percre, de akár 24 órára is.
Miután kivettem a hűtőből, a tésztából 5 centi átmérőjű korongokat szúrok ki, és a vajjal kikent sütőlemezre teszem őket, egymástól másfél centi távolságra. A megmaradt tésztát összegyűjtöm, és egy 5 centi átmérőjű rudat gyúrok belőle. Jól becsomagolom, és beteszem a hűtőbe, amikor pedig a sütésre kerül sor, egyszerűen csak felszeletelem fél centi vastag korongokra, így nem kell újra kinyújtanom.
Körülbelül 15 percig sütöm, amíg a korongok aranyszínűek lesznek. Ekkor kiveszem őket a sütőből, fém rácsra teszem és hagyom kihűlni.
dalia, ja, ja, sima alaprecept. igaz, az én quiche-emben tejföl is van asszem, bár már nem is emlékszem. tegnap nem mertem nekilátni a könyvnek, nehogy úgy maradjak. meg netfüggtem is erőst.
Tündér vagy, nagyon szépen köszönöm! (ez gyakorlatilag a klasszikus alap kis recept nem? szerintem ez a legjobb egyébként, az egyszerűsége miatt, sokat dob rajta, ha 1. osztűlyú alapanyagokat használunk, házitejszin, hóféle sajt, etc)
esetleg fél teáskanál frissen reszelt szerecsendió
1. A tésztát kinyújtani, kivajazott, kilisztezett, 24 cm átmérőjú tortaformába teríteni. A tetejét villával megszurkálni, 30 percre fagyasztóba tenni.
2. Sütőt 230 fokra előmelegíteni
3. Tésztát a mélyhűtőből kivenni, sütőpapírral lefedni, tésztanehezékkel (kövekkel) lenyomatni, a forró sütőbe tenni. 15 percig vagy aranyszínűre sütni. Utána kikapni a sütőből, leszedni a nehezéket, és még 10 percig sütni. Kivenni, félretenni.
4. Tálban a tojásokat, tejszínt, tejet összekeverni habverővel, hozzáadni sót-borsot, sajtot beleszórni, összekeverni. Ezt ráönteni a tésztára, szerecsendióval meghinteni. Sütőbe visszarakni, és addig sütni, amíg aranybarna nem lesz és jól át nem sül. Ennek ellenőrzésére meg kell rázogatni a sütőformát, és ha szilárd, középen nem folyik, akkor kész.
5. Melegen tálalni
6-8 főre lesz elég
On Rue Tatin tészta
20 dkg finomliszt
1 nagy csipet só
12,5 dkg hideg vaj
5-6 evőkanál hideg víz
Robotgépbe szórni a lisztet és a sót, belekockázni a vajat. Amikor kukoricadara-szerű, hozzáadni a vizet. Ha nagyobb csomókba kezd összeállni a tészta, a munkalapon összegyúrni. Folpackba csomagolva szobahőmérsékleten egy órát kell pihentetni, majd hűtőbe tenni a sütésig.
Sajnálom:(. Azért, ha jársz errefelé, szólj, vagy ha valamilyen csoda folytán nekem lenne arra dolgom, akkor jelentkezem, és összehozhatjuk a reszelőpróbát:).
Lassan végzek a munkával erre az évre, mindenkinek békés, boldog új évet kívánok:)
hé, ez nagyon kedves tőled! de én lent délen élek, és mióta a máv ergonómiai citromdíjas üléseket szerzett be a pécs-bp vonalon járó ic-kre, csak muszájból ülök vonatra. Csak kíváncsi voltam, annyira nem fontos, hogy mihamarabb reumát kapjak :)
A Kátayban közel tízezerért lehet kapni Nigella nevével fémjelzett cup-készletet (1 cup - fél cup, negyed cup, stb.), de gondolom nem feltétlenül ragaszkodsz a márkához.... ;-))
Az IKEA-ban 295 ft-ért van ez a kis méricske-készlet, több színben is.
Sokkal élesebb, de valamilyen csoda folytán a kezemet még nem reszeltem le vele. Nem szeretek letámasztva reszelni, ezt simán tudtam a levegőben tartani, nem fáradt el a kezem, gyorsan végeztem vele. 'Tekerős csodával' nagyjából ugyanúgy jártam, mint te, egyszer kipróbáltam, nem haladtam vele, így kuka:(. Nekem a négyoldalassal is egy örökkévalóság, a sima, ehhez hasonló is.
Ha gondolod, és össze tudunk hozni egy talit, szívesen fölajánlom, próbáld ki.
na jó, de miben különbözik az említettektől? élesebb? és ha esetleg nem támasztod le, hogy fejtesz ki elég erőt? ha meg igen, hogy nem csúszik el?
nekem egyébként régi, fül nélküli (az alsó peremén rozsdás...) négyoldalas van, azon még nagyobbak voltak a sajtreszelő rész lyukai, mint a mostaniakon általában, teljesen meg vagyok elégedve a reszelési teljesítményével, csak akkor fogom lecserélni, ha egyszer majd teljesen szétrohad (a rozsda mennyisége évek óta állandó, így ez remélhetőleg nem túl hamar fog bekövetkezni).
Megajándékozódtam egy Microplane reszelővel, a nagyjából negyed kilós, nem fagyos sajt megreszelése 2-3 perc volt. Pedig sokféle reszelővel próbálkoztam már, a hasonló formájú inox-nyelűtől a négyoldalas lábon állíthatón és a konyhai robotgépen át a tekerős izéig, de eddig sajnos mindegyiket fényévekkel veri. Fokhagymára még nem próbáltam, azt inkább nyomom, és kézzel pucolom:)