Keresés

Részletes keresés

t3v3d3s Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2559
én meg pár napja előállítottam egy nem kanalas cheesecake-et háztartási keksz-morzsából!

Úgy tűnik, a titok nyitja az olvasztott vaj (nem puha, olvasztott), de nem tudom pontosan, mennyit tettem végül bele (lehet, hogy a receptben írtnál többet), amíg úgy át nem nedvesedett az egész, és a biztonság kedvéért raktam bele két kanál barna cukrot is, szerintem az is összetartotta az aljzatot, szépen lehetett szeletelni.
Előzmény: Zitka (2558)
Zitka Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2558
Ma ebédre megcsináltam a mandulás barack (nektarin?) cobblert barack helyett vörös áfonyával. Nymmm..... :-)
Csali42 Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2557

Mit szóltok, ha én is "besegítek"?

 

Olivás sütemény az olajütőből

 

  • 12,5 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál extra szűz olivaolaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 jókora csipetnyi finom tengeri só
  • 10 dkg kimagozott, durvára vágott olajbogyó

 

 

  1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), és sütőpapírt terítek 2 nagy tepsibe.
  2. Egy nagy tálban kézi robotgéppel kikeverem a vajat, amíg lágy és halványsárga színű nem lesz. Hozzáadom a cukrot, és miután ezzel is simára kevertem, lassan belecsurgatom az olivaolajat, és addig kavarom, amíg tökéletesen elvegyül benne. Utána hozzáadom a lisztet meg a tengeri sót, és gyengéden, de alaposan tovább keverem, amíg a tészta teljesen sima nem lesz. Ezután beleszórom és jól elkeverem az olajbogyót is.
  3. A tésztát egy nagy darab sütőpapír közepére teszem, lefedem egy másik darab papírral, és a kettő között kinyújtom 1/2 cm vastagra. Azért van szükség erre, mert a tészta nagyon ragadós, és a papírra nem tapad annyira. A tésztát ezután hűtőbe teszem legalább 30 percre, de akár 24 órára is.
  4. Miután kivettem a hűtőből, a tésztából 5 centi átmérőjű korongokat szúrok ki, és a vajjal kikent sütőlemezre teszem őket, egymástól másfél centi távolságra. A megmaradt tésztát összegyűjtöm, és egy 5 centi átmérőjű rudat gyúrok belőle. Jól becsomagolom, és beteszem a hűtőbe, amikor pedig a sütésre kerül sor, egyszerűen csak felszeletelem fél centi vastag korongokra, így nem kell újra kinyújtanom.
  5. Körülbelül 15 percig sütöm, amíg a korongok aranyszínűek lesznek. Ekkor kiveszem őket a sütőből, fém rácsra teszem és hagyom kihűlni.

Körülbelül 34 korong

mannamari Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2556
Szia! Köszi szépen! Tudsz szkennelni? Esetleg digitális fotó? Mert ha elküldesz pár receptet így, akkor szívesen gépelnék belőlük én is.
Előzmény: moes (2555)
moes Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2555

simán begépelem :-)

 

dalia, ja, ja, sima alaprecept. igaz, az én quiche-emben tejföl is van asszem, bár már nem is emlékszem. tegnap nem mertem nekilátni a könyvnek, nehogy úgy maradjak. meg netfüggtem is erőst.

Előzmény: tündérlala (2553)
dalia Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2554
Tündér vagy, nagyon szépen köszönöm!
(ez gyakorlatilag a klasszikus alap kis recept nem? szerintem ez a legjobb egyébként, az egyszerűsége miatt, sokat dob rajta, ha 1. osztűlyú alapanyagokat használunk, házitejszin, hóféle sajt, etc)
Előzmény: moes (2551)
tündérlala Creative Commons License 2006.01.03 0 0 2553

Köszönjük - nagyra értékeljük a fáradozásodat! :)

(Ha majd egy hosszú téli estén a "Faparázson grillezett bárányborda"-ra is időd lesz...  :)  )

Előzmény: moes (2552)
moes Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2552
a kagylovat majd máskor. elfáradtam :)
Előzmény: dalia (2549)
moes Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2551

Quiche a Louviers-i piacról

 

1 adag On Rue Tatin tészta (alább következik)

6 nagy tojás

1/2 dl tejszín

2,5 dl tej

15 dkg frissen reszelt guyére vagy ementáli sajt

esetleg fél teáskanál frissen reszelt szerecsendió

 

1. A tésztát kinyújtani, kivajazott, kilisztezett, 24 cm átmérőjú tortaformába teríteni. A tetejét villával megszurkálni, 30 percre fagyasztóba tenni.

2. Sütőt 230 fokra előmelegíteni

3. Tésztát a mélyhűtőből kivenni, sütőpapírral lefedni, tésztanehezékkel (kövekkel) lenyomatni, a forró sütőbe tenni. 15 percig vagy aranyszínűre sütni. Utána kikapni a sütőből, leszedni a nehezéket, és még 10 percig sütni. Kivenni, félretenni.

4. Tálban a tojásokat, tejszínt, tejet összekeverni habverővel, hozzáadni sót-borsot, sajtot beleszórni, összekeverni. Ezt ráönteni a tésztára, szerecsendióval meghinteni. Sütőbe visszarakni, és addig sütni, amíg aranybarna nem lesz és jól át nem sül. Ennek ellenőrzésére meg kell rázogatni a sütőformát, és ha szilárd, középen nem folyik, akkor kész.

5. Melegen tálalni

6-8 főre lesz elég

 

On Rue Tatin tészta

 

20 dkg finomliszt

1 nagy csipet só

12,5 dkg hideg vaj

5-6 evőkanál hideg víz

 

Robotgépbe szórni a lisztet és a sót, belekockázni a vajat. Amikor kukoricadara-szerű, hozzáadni a vizet. Ha nagyobb csomókba kezd összeállni a tészta, a munkalapon összegyúrni. Folpackba csomagolva szobahőmérsékleten egy órát kell pihentetni, majd hűtőbe tenni a sütésig.

Előzmény: dalia (2549)
szofy Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2550

Nekem megvan az Ezer nap Velencében c. könyv olasz recikkel, ha esetleg onnan érdekel valakit valami, állok rendelkezésére!

 

dalia Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2549
a kis és a kagyló receptet ha majd uri kedved úgy tartja beírod esetleg? kösziiiii

d.
Előzmény: moes (2548)
moes Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2548

na itt vagyok.

 

szóval, receptek az Életünk a Tatin utcában-ban:

 

A halárus kedvence (beleolvasva, valami sütőben sült téli hal, zöldségekkel)

Belga endívia citromos-fokhagymás vinaigratte mártásban

Csirke sóskával

Csodás gyümölcsdesszert (natúrsajtos gyümölcsszószos izé)

Csokoládéfagylalt

Faparázson grillezett bárányborda

Forró csokoládé, ahogy ők szeretik

Gombás omlett

Gyömbéres madeleine

Hagymás kenyér

Hagymás, szalonnás, tejszínes pizza

Hárommagos biscotti

ízletes marharagu virágkereskedő módra

Kukoricás kenyér

Micahel kovászos kenyere

Mustárkrém friss zöldségekkel

Mustáros-szalonnás grillezett nyúl

Narancsbor

Nyers céklasaláta

Olívás sütemény az olajsütőből

On Rue Tatin tészta

Póréval és erdei gombával töltött sütőtök

Quiche a Louviers-i piacról (érdekes, semmi zöldségféle nincs benne)

Rozmaringos sült burgonya

Sertéssült fűszersó-kéregben

Sózott spanyol mandula

Sült csirke

Sült kagyló sáfránnyal és citrommal

Szegfűbors fagylalt

Tatin torta téli gyümölcsökből

Tejszínes körtetorta a louviers-i piacról

Tonhal fenyőmag- és szardellamártásban

 

ennyi. ez majdnem egy receptkönyv, szerintem.

Előzmény: mannamari (2547)
mannamari Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2547
Előre is köszi!
Előzmény: moes (2546)
moes Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2546

most hozta (azt is) a bookline :)

 

este begépelem, jó?

Előzmény: mannamari (2545)
mannamari Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2545
Megvette (esetleg megkapta) valaki az új Stahl könyvtára könyvet?
Susan Loomis: Életünk a Tatin utcában

Ha igen, akkor kérhetnék egy receptjegyzéket?
Zitka Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2544
Nem volt. A műsorújságban még benne volt, de a txt-ben már nem szerepel. Nem tudom, meddig nem lesz...
Előzmény: Szat18 (2543)
Szat18 Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2543
Sziasztok!
Tudjátok miért nem volt ma műsor? Vagy csak lemaradtam róla?
vorosvar Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2542

Sajnálom:(. Azért, ha jársz errefelé, szólj, vagy ha valamilyen csoda folytán nekem lenne arra dolgom, akkor jelentkezem, és összehozhatjuk a reszelőpróbát:).

Lassan végzek a munkával erre az évre, mindenkinek békés, boldog új évet kívánok:)

Előzmény: t3v3d3s (2541)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2541
hé, ez nagyon kedves tőled! de én lent délen élek, és mióta a máv ergonómiai citromdíjas üléseket szerzett be a pécs-bp vonalon járó ic-kre, csak muszájból ülök vonatra. Csak kíváncsi voltam, annyira nem fontos, hogy mihamarabb reumát kapjak :)
Előzmény: vorosvar (2535)
ailona Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2540

Kedves Selket!

 

 

Köszönöm neked is a segítséget.

 

 

Üvözlettel

 

Ilona

Előzmény: Selket (2537)
ailona Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2539

 

Kedves Zitka!

 

 

 

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat.

 

 

Üdvözlettel

 

 

Ilona

Előzmény: Zitka (2538)
Zitka Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2538

A Kátayban közel tízezerért lehet kapni Nigella nevével fémjelzett cup-készletet (1 cup - fél cup, negyed cup, stb.), de gondolom nem feltétlenül ragaszkodsz a márkához.... ;-))

Az IKEA-ban 295 ft-ért van ez a kis méricske-készlet, több színben is.

 

Előzmény: ailona (2536)
Selket Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2537
1. Párodtól. :-)))
2. 1 cup = 240 ml.

Vagy nem is erre gondoltál? :-O
Előzmény: ailona (2536)
ailona Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2536

Sziasztok!

 

 

Kéne egy kis segítség. Nem tudjátok véletlenül, hogy hol kaphatnék "cup"-ot?

A Nigella falatozójában is ezt szokta használni Nigella Lawson.

 

Aki tud, segítsen.

 

 

Köszi, Ilona

vorosvar Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2535

Sokkal élesebb, de valamilyen csoda folytán a kezemet még nem reszeltem le vele. Nem szeretek letámasztva reszelni, ezt simán tudtam a levegőben tartani, nem fáradt el a kezem, gyorsan végeztem vele. 'Tekerős csodával' nagyjából ugyanúgy jártam, mint te, egyszer kipróbáltam, nem haladtam vele, így kuka:(. Nekem a négyoldalassal is egy örökkévalóság, a sima, ehhez hasonló is.

Ha gondolod, és össze tudunk hozni egy talit, szívesen fölajánlom, próbáld ki.

Előzmény: t3v3d3s (2534)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.12.27 0 0 2534
na jó, de miben különbözik az említettektől? élesebb? és ha esetleg nem támasztod le, hogy fejtesz ki elég erőt? ha meg igen, hogy nem csúszik el?

nekem egyébként régi, fül nélküli (az alsó peremén rozsdás...) négyoldalas van, azon még nagyobbak voltak a sajtreszelő rész lyukai, mint a mostaniakon általában, teljesen meg vagyok elégedve a reszelési teljesítményével, csak akkor fogom lecserélni, ha egyszer majd teljesen szétrohad (a rozsda mennyisége évek óta állandó, így ez remélhetőleg nem túl hamar fog bekövetkezni).
Előzmény: vorosvar (2533)
vorosvar Creative Commons License 2005.12.27 0 0 2533
Megajándékozódtam egy Microplane reszelővel, a nagyjából negyed kilós, nem fagyos sajt megreszelése 2-3 perc volt. Pedig sokféle reszelővel próbálkoztam már, a hasonló formájú inox-nyelűtől a négyoldalas lábon állíthatón és a konyhai robotgépen át a tekerős izéig, de eddig sajnos mindegyiket fényévekkel veri. Fokhagymára még nem próbáltam, azt inkább nyomom, és kézzel pucolom:)
Előzmény: t3v3d3s (2498)
JamiC Creative Commons License 2005.12.27 0 0 2532
itt találod, 2399-es hsz.
Előzmény: ailona (2531)
ailona Creative Commons License 2005.12.27 0 0 2531

Szia Mannamari!

 

 

Ha tudod, küld át légyszi a kacsamell vörösboros áfonyamártással receptjét.

 

 

Köszi, Ilona

 

Előzmény: mannamari (2529)
mannamari Creative Commons License 2005.12.23 0 0 2530
Minden kedves fórumozónak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!