Sziasztok ! kérnék: ha valakinek maradna felesleges paprika-paradicsom palántája szívesen fogadnám. Csináltam én is, de volt egy szívműtétem mire hazaengedtek sajna tönkre ment az összes. Sajnos anyagilag meg nem úgy állok,hogy tudjak venni.Pláne most. Ha valaki tud segíteni előre is köszi. Fejér megye/Tác.
Lusta voltam kimenni a karónak valókat lefotózni, no meg kb. ugyan olyan sár és dágvány lehet most ott az esőzés után, mint a képen látható.
Ez a kép pár hete készült arról a csonktól, melyet a "jó munkásemberek" így megcsúfítottak. Hát ilyenekről vágtam én ehhez hasonlatos pari karókat, de nem ilyen barbár módon, hanem tőből, és ami vastag volt azt nem kisbaltával bírtam jobb belátásra, hanem ágfűrésszel. Bár a derekam sajgott, de azár lehajoltam és ott, tőben nyiszáltam el. Ezen a fotón csak most találtam meg -véletlenül- az ebem bohóckodásait megörökítő felvételeket szortírozva. Ha valaki tudja miféle lény ez az egykor fa, vagy bokor, akkor ne sajnálja bepötyögni. Ha ez még kevés, akkor csak ki dagonyázok a máskor szépséges, kellemes sétákat ígérő patakocska partjára és lencsevégre kapom zöld ruhájába ültözve is ezt a remélhetőleg tehertől roskadozó paradicsomkarói létnél jobb sorsra érdemes fácskát, mert ilyenből (nem ilyen meggyalázott állapotban lévőből van egy néhány...)
Augusztusban szoktam magot fogni, egy jó érett paradicsom magjait kiszedem, vízben nagyjából lemosom róla a kocsonyás részt. Ha valamennyi marad rajta, az sem probléma. Egy fehér papírra ráírom, hogy milyen fajta és a dátumot, erre ritkásan rászórom a vizes magokat, megszárítom, ráragad a papírra és így elteszem. Következő évben amikor felhasználom körömmel lepiszkálom a papírról.
Áruházi paradicsomból bizonytalan magot fogni mert éretlenül szedik le és csak a szállítás során érik be, de lehet próbálkozni még érlelni és amikor már kezd puhulni akkor kiszedni a magját. De ha az idén akarsz vetni igyekezni kell vele mert most már csak őszre fog teremni. Jobb ha megveszed a magot és minél hamarabb elveted.
Palántának február végén szoktam virágládába elvetni, igyekszem szétszórni hogy ne egy csomóban legyenek. Ha kb 1-2 centire vannak egymástól a magok az jó. Amikor kikeltek lehet ritkítani, minél ritkább annál jobban nő, a kiszedett példányokat át lehet ültetni (pikírozni), de ablak mögé téve a ládában is szépen megnőnek április végére.
Szabadföldbe leginkább olyankor vetem ha valami baj érte a nevelt palántákat, március végén-áprilisban amikor már meleg van és süt a nap, itt is ugyanúgy vetem mint a ládába de több hely lévén jobban megritkítom, sűrűn hagyva is megnőnek de ha kiritkítom mondjuk 5 centire gyorsabban nőnek.
Amikor kikeltek le lehet szedni a fóliát, de rajta is lehet hagyni, ilyenkor kis botokat kell szúrni a földbe ami fenntartja a fóliát, hogy tudjanak nőni és oldalt is hagyni kell szellőzést mert befülled alatta. Ha időközben fátyolosan sáros lesz a főlia az nem baj, szűri az erős napsugarat, mert a fólia nem vég az UV sugárzástól (ellentétben az üveggel)
A kiültetés este jó, legszerencsésebb olyankor amikor másnapra borús idő következik. Mélyebb lyukat szoktam ásni és nyakig beültetem a palántát, kitányérozom körülötte a földet és beöntözöm. Azért jó mélyebbre ültetni mert lejjebb nedvesebb a föld, a tányérozás meg azért jó mert nem folyik szét a víz ha megöntözöm.
Akár az is lehet tényleg, tényleg a szomszédban van. Őszintén szólva nem tudom, befőző-e, de nagyon jó ízű és nem savas. Remélem, szerencséd lesz vele:)
Az első vetésem, a március elejei nem élte túl a sötétet, és a hideget, április elején gondoltam, újravetem.
Mikor utoljára kértetek tőlem parimagot, nem raktam a helyére a saját magos dobozt.
Egy olyan dobozban volt, amiből jellemzően sok kallódott a házban.
Egy adott pillanatban nagy vérengzést csináltam köztük, kikukáztam mindet.
Aham, vetni akartam, de nem volt mit.
Jól el is sirattam ezt a szezont, volt köztük néhány, amit csak ősszel tudtam volna pótolni.
Szerencsémre a tavaly ősszel rengeteg magot kaptam, innen is, máshonnan is, a csere magokból csak minimális mennyiséget akartam elvetni, gyorsan előkaptam őket, és jó bátran elvetettem, mivel a 11 saját fogású fajtám ugrott.
Ha jól számolom, elvetettem 12 fajta magot, köztük olyat is, ami már nem volt szavatos, rég, de azok is legalább ötven százalékos kelést produkáltak.
Dani, ha olvasol, köszi szépen, mindenik kikelt!!!
Három nap múlva megtaláltam a saját magjaimat.
Még se dobtam ki a dobozt, csak már hülyébb vagyok, mint a saját anyám.
Most van 23 féle paradicsomom, valami 400 palánta :(
Csak nézek nagy kerek szemekkel, milyen csodaparadicsomok vannak:)
Igyekeztem én is többfélét ültetni, ha már kicsi a hely, ne csak egyféle legyen, de ezek csak olyan hétköznapi fajták. A Sweet Millionra kíváncsi leszek, nagyon dicsérték ahol vettem, a Tumble Tomon meg már látom a kis borsónyi szemeket. De amilyen fajtákról írtok, meg a fényképek is, hát tényleg fantasztikusan sokféle van, szebbnél szebbek.
Nem tudom, ismeritek-e (biztosan egyébként:)) a fóti gerezdes paradicsomot. Nekem sajnos nincs helyem hozzá, pedig érdemes lenne ültetni, tavaly kaptam valakitől és nagyon finom volt. Igyekeznek visszahozni a köztudatba, mert ellenálló fajta, pár helyen biotermesztésben is nagyon bevált.
Mit segítsünk? Felásol és elgereblyézel egy fél négyzetméter földet, rászórod a paradicsommagot, meglocsolod és betakarod egy fóliával. Minden nap egy kicsit meglocsolod és ott lesznek a palánták. Amikor megnőnek szétülteted.
Hihi, egy volt egyetemista meselte, hogy a kozgazrol negyedeves egyetemistakat rugtak ki vizsgarol, mert az volt a mento kerdes, hogy mi a penz, ami elso feleves tema volt, es nem tudtak.:-))