Keresés

Részletes keresés

mannamari Creative Commons License 2005.12.23 0 0 2529
MAI RECEPT
KACSAMELL VÖRÖSBOROS ÁFONYAMÁRTÁSSAL
mannamari Creative Commons License 2005.12.22 0 0 2528
MAI RECEPT
KÁVÉS CSOKIKRÉM

Hozzávalók:
20 dkg natúr joghurt
10 dkg tejcsokoládé
1½ dl tejszín
1 púpos kávéskanál instant kávé
1 evőkanál forró víz
2 evőkanál kávélikőr
1 kávéskanál porcukor

a tetejére kevés cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:
Először a joghurttal foglalkozom. Egy közepes méretű szűrőt kibélelek vékony pólóval vagy lazaszövésű pelenkával, aztán beleöntöm a joghurtot, és hagyom, hogy 1-2 óra alatt lecsepegjen. Ha a joghurt már krémesen sűrű, akkor készen van.

Felolvasztom a csokoládét. Apróra töröm, hozzáadom a tejszín felét, és gőz fölött addig kevergetem, amíg meg nem olvad. Ezután leveszem a gőzről, és hagyom, hogy langyosra hűljön.

Az instant kávét feloldom a forró vízben.

Összekeverem a csokikrémet. Az olvadt csokit, a lecsöpögtetett joghurt ¾-ét, a vízben oldott neszkávét, a maradék tejszínt és a kávélikőrt fakanállal összekeverem egy keverőtálban.

A maradék joghurtot összekeverem a porcukorral.

Kitálalom a csokikrémet. A csokikrémet elosztom 4 üvegpohárban, majd mindegyik adagra teszek egy-egy vékony rétegnyit az édes joghurtból, és megszórom kevés cukrozatlan kakaóporral.

A kávés csokikrémet legalább 30 percre beteszem a hűtőbe, és csak utána tálalom.

4 adag lesz belőle.

t3v3d3s Creative Commons License 2005.12.21 0 0 2527
gondolom, ez tengeri halfilé - mondjuk tonhal :)
tavalyi recept.
Előzmény: mannamari (2526)
mannamari Creative Commons License 2005.12.21 0 0 2526
TONHAL MANDULASZÓSSZAL

Hozzávalók:

4 nagy szelet mirelit „tenderi halfilé”
10 deka mandula
½ teáskanál szardellaszósz
2 evőkanál fehérbor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
½ evőkanál balzsamecet
1 ½ evőkanál kapribogyó
½ + ½ deci olívaolaj
2 deka vaj
Só és frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:

Első lépésként megmelegítem a vaj és az olaj keverékét. Amíg ezek olvadoznak, a turmixba készítem a mártás alapanyagait; a mandulát, a szardellapasztát, a bort, a csipetnyi fahéjat és szegfűszeget, a balzsamecetet, a kapribogyót és végül az olivaolajat. Sózom és borsozom.
Mostanra már kellően meleg a vaj és olaj keveréke, jöhetnek is bele a halszeletek. Mialatt a hal mindkét oldalát megpirítom, összepépesítem a mártást.
Pár perc és el is készült az étel. Tálalás előtt a halat nagyobb darabkákra vágom és már teszem is a tálba. Egy réteg hal, egy réteg mártás. A rétegezést folytatom, amíg el nem fogynak a hozzávalói, végül apróra vágott petrezselyemmel koronázom meg ezt a finom előételt.
mannamari Creative Commons License 2005.12.21 0 0 2525
Szia!

Kapribogyós - halas receptet ezt találtam de ez nem lazaccal van.

Előzmény: krisztina0726 (2523)
mara2 Creative Commons License 2005.12.21 0 0 2524
Így karácsony előtt azért én hiányoltam a karácsonyi kajákat/sütiket. Vehette volna a fáradságot, hogy kicsit rákészül és ilyeneket mutat be decemberben.
krisztina0726 Creative Commons License 2005.12.21 0 0 2523
Koszonom. Ez is jol hangzik es biztos, hogy kiprobaljuk de most nem ezt keresem.
Előzmény: BlueBird (2522)
BlueBird Creative Commons License 2005.12.21 0 0 2522

Kaldeneker Györgyös recept nem jó?

Lazac tatár

Hozzávalók:
450 gr friss lazac filé
1 db édeskömény gumó
3 ek olíva olaj
2 db citrom leve
1 csokor metélő hagyma
1 db avocado
só, bors

Lazacot és a megmosott édeskömény gumót vágjuk apró kockára, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Adjuk hozzá az olíva olajat, citrom levét, összevágott metélő hagymát, sót és őrölt borsot. Aprítsuk fel a gép segítségével, vigyázzunk csak pár pillanatig kapcsoljuk be a gépet, hogy a lazac tatár darabos maradjon. Készíthetjük úgy is, hogy a halat és a köménygumót vágódeszkán csapókéssel aprítjuk fel apró darabokra, majd ez után keverjük össze a többi hozzávalókkal.
Az érett avocadot vágjuk két felé, magját vegyük ki, majd hámozzuk meg. Tegyük egy tálkába, ízesítsük pár csepp citromlével, sóval és őrölt borssal. Villával törjük össze alaposan.
A lazac tatárt tegyük egy szép üvegtálba, tetejére simítsuk az avocado krémet. Pirítósra kenve kiváló vendégváró csemege.

 

Szerintem rakhatsz bele az édeskömény helyett kapribogyót.

Előzmény: krisztina0726 (2521)
krisztina0726 Creative Commons License 2005.12.21 0 0 2521

Sziasztok,

 

Segitsegre lenne szuksegem.

Tavaly december korul az egyik noi magazinban megjelent egy stahl recept, mely lazac kapribogyos martasos recept volt.

 

Megvan esetleg valakinek?

 

Elore is koszi.

 

UI: itt es a stahl.hu-n is kerestem de egyik helyen sincs fenn.

Sorsha Creative Commons License 2005.12.21 0 0 2520
Mandarinos Csirkemell a mai adag
ld még: 2005.11.15 09:38:06 (2369)
Előzmény: Sorsha (2369)
Zitka Creative Commons License 2005.12.20 0 0 2519

Mintha ismerős lenne

 

Nem véletlenül.... :-)

 

mannamari válasz | megnéz | könyvjelző 2005.11.03 08:23:39 (2326)

MAI RECEPT
OLASZ BABLEVES FOKHAGYMÁS PIRÍTÓSSAL

Előzmény: mannamari (2517)
nemisbéka Creative Commons License 2005.12.20 0 0 2518
Hej, én semmit, anyám és anyósom a főszakács ilyenkor :).
Előzmény: mannamari (2517)
mannamari Creative Commons License 2005.12.20 0 0 2517
A mai recept: OLASZ BABLEVES FOKHAGYMÁS PIRÍTÓSSAL. Mintha ismerős lenne.

Más: Ki mit süt-főz karácsonyra?
t3v3d3s Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2516
A méz csak egy év alatti babáknak veszélyes a botulizmus kockázata miatt, minden más valami hülye marketingduma - nem emlékeztek, volt már egészségtelen a túró és a tej is, de pl. Norbi szerint a narancslevet se igyuk, mert nem szomjoltásra való (hát nem is azért isszuk). Aki ilyen túlzásokba esik, kapja be a rudiját.
Előzmény: Zitka (2515)
Zitka Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2515

Akkor továbbra is fennáll a kérdésem: a mézessütiben mérgező anyagok lennének? A 200 fokos sütő, vagy u.ilyen forró olaj szerintem édesmindegy. Vagy mégsem?

Előzmény: H_G (2514)
H_G Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2514
Azért a forró tea és a forró olaj között erős hőmérséklet-különbség van! Az elsőtől nem félek, de a második, hát ki tudja...
Előzmény: Zitka (2513)
Zitka Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2513

A mézről meg azt olvastam, hogy túl erős melegítéstől vmi egészségre káros anyagok keletkeznek benne

 

Szerintem ez is UL. Ezzel az erővel az összes mézessüti mérgező lenne... Te is olvasgattad a méz fórumot egy időben, idézném onnan a szakértő válaszát:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9120265&la=47754764
vismaior                   2005.03.01 22:26:37 (22

 

A Nők Lapjában én is olvastam a cikket, miszerint a forró teában méreganyagok, toxinok szabadulnak fel a mézből. Ez egyszerűen badarság. A hő hatására a mézben található szénhidrátok (cukrok) bomlanak le úgynevezett "hidroxi-metil furfurol"-lá, ami egy bomlástermék, de nem mérgező. Ezen kívül az aktív enzimek inaktiválódnak, ezért a méz veszít "jótékony hatásaiból". Ettől azonban még mindíg értékesebb, mint ha kristálycukorral ízesíted a teádat, az ízről nem is beszélve.

Előzmény: H_G (2512)
H_G Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2512
Ejha, ez a libás dolog nagyon jól hangzik! Még a végén kipróbálom karácsonyi vacsorának... (Bár kis családom érthetetlen módon nem szereti a borókabogyó ízét, így azt helyettesíteni kéne vmivel, pl. korianderrel. A mézről meg azt olvastam, hogy túl erős melegítéstől vmi egészségre káros anyagok keletkeznek benne, így azt barna cukorral. A libamájat meg... ;)
Előzmény: mannamari (2511)
mannamari Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2511
És még kettőt találtam:

SÜLT LIBAMELL ALMÁS KÁPOSZTÁVAL ÉS LIBAMÁJJAL

A libamellhez:
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
10 szem fekete bors
10 dkg libazsír

1 teáskanál morzsolt majoránna
1 egész libamell (csontjával együtt)
2 dl víz


Az almás káposztához:
80 dkg káposzta
1 dl olaj
3 evőkanál méz
só és durvára tört fekete bors
1 kávéskanál őrölt kömény
2-3 evőkanál fehérborecet
2 nagy alma
pár csepp friss citromlé
1 evőkanál puha vaj
10 szem borókabogyó

A libamájhoz:
20 dkg libamáj
só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál olaj

a tálaláshoz 1 csokor petrezselyem

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat).
2. A libazsírt egy kis edényben takaréklángon megolvasztjuk. Ha már folyós, félretesszük hűlni.
3. Megpucoljuk a vöröshagymát és a gerezdekre szedett fokhagymát, aztán mindkét hagymafélét vékonyan felszeleteljük.
4. Egy nagy tepsiben összekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, az egész borsot és a felolvasztott libazsírt. Megsózzuk, és morzsolt majorannával megfűszerezzük.
5. A megmosott, szárazra törölt libamell bőrét éles késsel bevagdossuk. Lehet rombusz mintásra, lehet kockásra vagy csak szimpla csíkosra – kinek hogyan tetszik.
6. A húst bőrével lefelé rátesszük a hagymás-fokhagymás „ágyra”. Melléöntjük a vizet, és a tepsit betoljuk a meleg sütőbe.
7. A libamellet 1½-2 óra alatt megsütjük. Eközben 15-20 percenként meglocsolgatjuk a saját, kisült zsiradékával, hogy szaftos és omlós legyen. Ha megsült, alufóliát borítunk rá, hogy kicsit pihentessük, majd 15 perc múlva szép szeletekre vágjuk.
8. Amíg a libamell sül, elkészítjük a párolt káposztát. Ehhez először legyaluljuk a káposztát, majd előveszünk egy jó nagy lábost.
9. A lábosba beleöntjük az olajat, mérsékelt tűzön megforrósítjuk, és ráöntjük a mézet. Erős lángon addig kevergetjük, amíg a méz karamellesre nem barnul.
10. A karamellizált mézre rádobjuk a gyalult káposztát. Megsózzuk, alaposan megborsozzuk, beleszórjuk a köménymagot, és hozzáöntjük a fehérbor-ecetet. Mérsékelt tűzön néha-néha megkeverve 30 perc alatt puhára pároljuk. Akkor jó, ha nemcsak puha, de imitt-amott kicsit barnára is pirul.
11. Mialatt a káposzta puhul, a hámozatlan almát vastag cikkekre vágjuk, és megcsepegtetjük kevés citromlével. Egy lábosban takaréklángon megolvasztjuk a vajat, rátesszük az almadarabokat, meghintjük mozsárban durvára tört borókabogyókkal, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg kellemesen puhák nem lesznek.
12. A párolt almát hozzáforgatjuk a kész káposztához, és pár perc alatt összerotyogtatjuk.
13. Apróra vágjuk a petrezselymet.
14. Tálalás előtt kisütjük a libamájat. Ez csak annyi, hogy a májat először felkockázzuk, aztán megsózzuk, megborsozzuk, majd az olajat felhevítjük egy nagy serpenyőben, 1-2 perc alatt átsütjük benne a kockákat. Fontos, hogy a máj legbelül enyhén rózsaszín maradjon, különben kiszárad.
15. Amikor asztalra adjuk az ételt, mindegyik tányér közepére egy kis halmot rakunk az almás káposztából, erre ráfektetünk egy szép szelet ropogósra sült libamellet. A húst megszórjuk a libamáj-kockákkal, és az egészet meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.




4 adag lesz belőle.



Megjegyzés: Azt, hogy készen van-e a libamell, úgy állapíthatják meg a legegyszerűbben, hogy beleszúrnak egy húsvillával. Ha a lyuk helyén száraz a terület, megsült a hús. Ha gyöngyözik, akkor még nyers. Az almás káposztát nyugodtan elkészíthetik 1 nappal korábban, mert mint minden káposztás ételnek, ennek is jót tesz a melegítés. De ebben az esetben ne párolják teljesen puhára, mert így az újramelegítésnél széteshet.



MELEG DIÓPUDING



Hozzávalók:
vaj és kristálycukor a kávéscsésze kikenéséhez
2 dkg dió
1 tojás
2 dkg vaj
2 dkg liszt
½ dl tej
2 dkg cukor
1 cl rum

1. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Kivajazunk és kristálycukorral meghintünk egy 1,5 dl-es, hőálló kávéscsészét.
2. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, - így finomabb illata, intenzívebb íze lesz -majd kávédarálóban finomra őröljük.
3. A tojást szétválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
4. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fölengedjük a tejjel, és addig kevergetjük, amíg sima nem lesz, és el nem válik az edény falától.
5. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a cukrot meg a tojássárgáját.
6. Hozzáadjuk a pirított-darált diót, a rumot, és lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután a kivajazott formába öntjük, azt pedig egy olyan edénybe helyezzük, amelyben meleg víz van.
7. Az egészet a sütőbe tesszük, és 35-40 percig gőzöljük. Ha jól sikerült, akkor a puding kb. 2-3 centire kidagad a formából.
8. Úgy ellenőrizzük, hogy elkészült-e, hogy egy hurkapálcát dugunk a közepébe, és ha nem ragad rá semmi, akkor jó. Ezt azonban csak egyszer tehetjük meg, mert a sütő nyitogatásától megfázik. Tálalásnál óvatosan kifordítjuk a formából, és azonnal elfogyasztjuk. Belül nem tészta, hanem krémes pudingszerű lesz.
mannamari Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2510
NLC-n találtam 2 Buday receptet:

SZALONNÁBA CSAVART SAJTOS CSIRKEMELL

• 2 csirkemellfilé (40 dkg)
• só és durvára tört fekete bors
• 20 dkg Karaván sajt (füstölt)
• 1 késhegynyi cayenne-i bors
• 8 szelet baconaszalonna
• 4 evőkanál olívaolaj

1. A csirkemelleket hosszában és keresztben is félbevágjuk, és a kapott nyolc szeletet
vékonyra kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk.
2. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a cayenne-i borssal, és megszórjuk vele a csirkeszeleteket. A sajtos húsokat feltekerjük, a tekercseket pedig belecsavarjuk 1-1 szelet baconszalonnába.
3. Az olajat egy mély serpenyőbe kanalazzuk, és ha felforrósodott, beletesszük a tekercseket. Közepes tűzön 5-6 perc alatt kisütjük, és krumplipürével tálaljuk.

4 adag lesz belőle.


Gyömbéres gyümölcssaláta

A szalonnába csavart sajtos csirkemell nem kíván más köretet, mint egy könnyű gyümölcssalátát.

A saláta bármilyen gyümölcsből elkészíthető, mert ezúttal az önteten van a hangsúly. A lényeg, hogy összesen kb. 90 dkg vegyes gyümölcsre lesz hozzá szükségünk. Az öntethez csavarjuk ki 2 narancs meg 1 grépfrút levét, reszeljünk hozzá egy darabka friss gyömbért, aprítsunk fel 10-15 friss mentalevelet, és azt is keverjük hozzá. Ezután daraboljuk lehetőleg egyforma méretűre a gyümölcsöket – mondjuk 30 dkg banánt, 30 dkg narancsot és 30 dkg ananászt vagy kiwit –, kanalazzuk kis tálkákba, és locsoljuk meg az öntettel.
nemisbéka Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2509
Nekem is jónak tűnt.
Előzmény: H_G (2508)
H_G Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2508
Amellett a Buday könyvét már nézegettem a boltban (venni azért nem veszek, amíg van rá esély, h. kaphatok egyet vkitől :) és nagyon praktikusnak tűnik, talán leghasználhatóbbnak a szezon összes szakácskönyvéből.

H_G Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2507
Az arab kávé nagyon nem ilyen...

Előzmény: cnzsuzsa (2500)
vorosvar Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2506

Valamelyik este a Sláger rádiót hallgattam, ahol elmesélte, hogy a jó, nem repedező bejgli titka abban rejlik, hogy a tészta és a töltelék azonos nedvességű legyen. Sajnos nagyjából ennyire emlékszem:(, azt sem tudom, hogy egyáltalán mondott-e konkrét receptet.

Előzmény: mara2 (2503)
mara2 Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2505
Megnéztem, gratula! Én is kacérkodok vele, de majd inkább karácsony után :)
Előzmény: Zitka (2504)
Zitka Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2504

Igen. Mi is nagyon szeretjük a muffint, de azért látnod kellett volna a családom tegnapi panettone körüli rajongását (lsd. konyha-trükkök topik)... :-) 

Olyan a konyhában ez a 10-20 perces ételek propagálása, mintha a mindennapi életben pl. csak tőmondatokban beszélnénk. Hú, de unalmas lenne!

Előzmény: mara2 (2503)
mara2 Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2503

Elég uncsi lenne, ha az ember csak 20 perces kajákat csinálna állandóan :)))

És hát ahhoz képest, hogy cukrász végzettsége van, nem nagyon csillogtatja. Pedig szerintem sokan kíváncsiak lennének egy pár bonyolultabb sütire. Azt is be lehet mutatni 5 percben, ha pihentetési időt, stb nem számít valaki. Mert szerintem attól hogy valaki kezdő, nem feltétlenül kell csak muffint sütnie, pl. így karácsonykor be lehetne mutatni a beiglit, vagy ilyesmit, nem kell a kezdőket azzal riogatni, hogy csak muffint könnyű sütni! Mindent meg lehet tanulni és szerintem sok család fellélegezne, hogy na végre, ma nem muffin került a hétvégi asztalra :))) Mindezt mondom úgy, hogy én is szeretek muffinozni, bár ha választanom kell egy muffin és egy bonyolultabb süti között, nálam az utóbbi a nyerő.

Előzmény: Zitka (2502)
Zitka Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2502

Hát igen... :-) Azért is tűnik fölöslegesnek, mert szerintem a kezdő háziasszonyok is elég hamar rájönnek, hogy egy muffint saját kútfőből is pikk-pakk össze lehet dobni. Ahogy korábban is említettem, nekem már a pulykamell-csirkemell csíkokból készülő ételek is unalmasak. Tök ugyanazt variálja egy-két plusz (vagy mínusz) fűszerrel. Ugyanígy a tésztáknál is.

Szerintem nem kéne annyira ragaszkodnia a 20 perc alatt elkészíthető kajákhoz.

Előzmény: mara2 (2501)
mara2 Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2501

Mai recept ismét a Diós muffin.

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már kezdem unni ezt a sok muffint, pedig nagyon szeretem csinálni és enni is őket. De már a férjem is megkérdezte, hogy "ez mást nem is tud sütni, csak muffint?" Kicsit gáz, szerintem. Bármennyire is mondják, hogy csórta Nigella receptjeit, a sütis könyvét még nemigen látta, mert akkor nem muffin sülne minden hétvégén :)))

cnzsuzsa Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2500
VASÁRNAPI RECEPTEK
INDIAI CSIRKECOMB
Hozzávalók: 6 csirkecomb, só és frissen őrölt bors
A páchoz:
½ evőkanál köménymag, ½ evőkanál koriandermag, 1 ujjnyi darabka friss gyömbér vagy ½ kávéskanál őrölt gyömbér, ¼ kávéskanál őrölt fahéj, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 dl joghurt, 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
Előkészítem a csirkecombokat. Leszedem róluk a bőrüket, az egyik felükön óvatosan beirdalom mindegyiket, majd megsózom, megborsozom őket, és mindet félreteszem egy kicsit.
A páchoz először egy tálba öntöm a joghurtot, aztán egy száraz, pici serpenyőben kevergetve megforrósítom a köménymagot és a korinadermagot, hogy illatosabbak legyenek, majd mozsárban megtöröm őket és a joghurthoz öntöm ezeket is. Utána meghámozom a gyömbért, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fűszeres joghurthoz. A páchoz már csak a fahéj, egy kevés olívaolaj só és bors hiányzik. Hogy még ízesebb legyen, belereszelem a fokhagymagerezdeket is. Ha mindez belekerült a joghurtba, az egészet alaposan összekeverem.
A vágódeszkán várakozó csirkecombok egyik felét alaposan bekenem a páccal, majd egy tepsibe helyezem őket úgy, hogy a bekent oldaluk nézzen lefelé. Végül megkenem a combok másik oldalát is. A maradék pácot pedig, óvatosan rájuk csurgatom.
A tepsit letakarom alufóliával, és beteszem a forró sütőbe. Először 40-45 percig sütöm a csirkecombokat, majd lekapom róluk a fóliát, és anélkül további 10-15 percre visszateszem őket. Így belül omlósan puhák lesznek, kívül pedig szép, pirult színük lesz. Ha a beléjük szúrt hústű nyomán nem rózsaszín, hanem áttetsző lé jön ki belőlük, készen vannak.
4-6 adag lesz belőle.

Majd a Buday!
SÜLT SAJT SÜLT ALMÁVAL ÉS SAJTKOKTÉLLAL
Hozzávalók: 2 db alma, 25 dkg füstölt scamorza, 1 doboz joghurt
Elkészítés: A füstölt sajtból levágok 3-4 vastagabb szeletet – ezeket félreteszem–, majd a maradék sajtot és az egyik almát apróra felkockázom, majd egy keverőtálba dobom. Ha van otthon friss menta, néhány levelet felaprítva hozzádobhatunk az alma-sajt keverékhez.
Elkészítem a sajtkoktél öntetét. Ehhez a habszifonba öntöm a joghurtot, csurgatok hozzá kb. 1-2 teáskanál olívaolajat, 1 evőkanál mustárt, fél evőkanál kristálycukrot és végül még 2 tojás sárgáját. Aztán fogom, betekerem a szifonba a patront, néhányszor összerázom, és már nyomom is a habot a keverőtálban várakozó alma és sajtkockákra, aztán az egészet alaposan összekeverem.
Következő lépésként felforrósítok egy nagyobb serpenyőt, és néhány csepp olívaolajon megpirítom a cikkekre vágott másik almát a félretett sajtszeletekkel együtt.
Ha mindennel elkészültünk tálalhatunk is. Ehetjük az ételeket külön-külön fogásként (a sajtkoktélt előételnek a sült sajtot és almát pedig főételnek), de tálalhatjuk egyben is.

Süssünk valamit!
DIÓS MUFFIN
Hozzávalók: 5 dkg dió, 10 deka puha vaj, 15 deka cukor, 1 teáskanál vanília-aroma, 2 tojás, 10 deka liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál őrölt fahéj
a tálaláshoz rumos tejszínhab

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival. Ha szilikon muffinformát használunk, nincs szükség sem előkészítésre, sem papírkapszlira.
A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd ha kihűlt, megőröljük.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a vaníliaaromával, aztán egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat.
A lisztet összekeverjük az őrölt dióval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal és az őrölt fahéjjal.
A vajas-cukros-tojásos masszához fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a diós lisztet, majd a kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban.
A muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.
12 muffin lesz belőle

KÁVÉSZÜNET
ARAB KÁVÉ
Hozzávalók: őrölt kávé, kardamommag, citrom, kristálycukor, a tetejére tejszínhab
Elkészítés: Azzal kezdjük, hogy főzünk egy bársonyos presszókávét, majd csészébe töltjük és adunk hozzá cukrot.
Ezután mozsárban megtörünk néhány kardamommagot és belepottyantunk egy csipetnyit a kávéba, hogy illatossá tegye.
Végül a tetejére tejszínhabot nyomunk, és tálaláskor adunk hozzá egy darabka citromhéjat is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!