A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Elkészítés: Először a joghurttal foglalkozom. Egy közepes méretű szűrőt kibélelek vékony pólóval vagy lazaszövésű pelenkával, aztán beleöntöm a joghurtot, és hagyom, hogy 1-2 óra alatt lecsepegjen. Ha a joghurt már krémesen sűrű, akkor készen van.
Felolvasztom a csokoládét. Apróra töröm, hozzáadom a tejszín felét, és gőz fölött addig kevergetem, amíg meg nem olvad. Ezután leveszem a gőzről, és hagyom, hogy langyosra hűljön.
Az instant kávét feloldom a forró vízben.
Összekeverem a csokikrémet. Az olvadt csokit, a lecsöpögtetett joghurt ¾-ét, a vízben oldott neszkávét, a maradék tejszínt és a kávélikőrt fakanállal összekeverem egy keverőtálban.
A maradék joghurtot összekeverem a porcukorral.
Kitálalom a csokikrémet. A csokikrémet elosztom 4 üvegpohárban, majd mindegyik adagra teszek egy-egy vékony rétegnyit az édes joghurtból, és megszórom kevés cukrozatlan kakaóporral.
A kávés csokikrémet legalább 30 percre beteszem a hűtőbe, és csak utána tálalom.
4 nagy szelet mirelit „tenderi halfilé” 10 deka mandula ½ teáskanál szardellaszósz 2 evőkanál fehérbor őrölt fahéj őrölt szegfűszeg ½ evőkanál balzsamecet 1 ½ evőkanál kapribogyó ½ + ½ deci olívaolaj 2 deka vaj Só és frissen őrölt bors 1 csokor petrezselyem Elkészítés:
Első lépésként megmelegítem a vaj és az olaj keverékét. Amíg ezek olvadoznak, a turmixba készítem a mártás alapanyagait; a mandulát, a szardellapasztát, a bort, a csipetnyi fahéjat és szegfűszeget, a balzsamecetet, a kapribogyót és végül az olivaolajat. Sózom és borsozom. Mostanra már kellően meleg a vaj és olaj keveréke, jöhetnek is bele a halszeletek. Mialatt a hal mindkét oldalát megpirítom, összepépesítem a mártást. Pár perc és el is készült az étel. Tálalás előtt a halat nagyobb darabkákra vágom és már teszem is a tálba. Egy réteg hal, egy réteg mártás. A rétegezést folytatom, amíg el nem fogynak a hozzávalói, végül apróra vágott petrezselyemmel koronázom meg ezt a finom előételt.
Így karácsony előtt azért én hiányoltam a karácsonyi kajákat/sütiket. Vehette volna a fáradságot, hogy kicsit rákészül és ilyeneket mutat be decemberben.
Hozzávalók: 450 gr friss lazac filé 1 db édeskömény gumó 3 ek olíva olaj 2 db citrom leve 1 csokor metélő hagyma 1 db avocado só, bors
Lazacot és a megmosott édeskömény gumót vágjuk apró kockára, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Adjuk hozzá az olíva olajat, citrom levét, összevágott metélő hagymát, sót és őrölt borsot. Aprítsuk fel a gép segítségével, vigyázzunk csak pár pillanatig kapcsoljuk be a gépet, hogy a lazac tatár darabos maradjon. Készíthetjük úgy is, hogy a halat és a köménygumót vágódeszkán csapókéssel aprítjuk fel apró darabokra, majd ez után keverjük össze a többi hozzávalókkal. Az érett avocadot vágjuk két felé, magját vegyük ki, majd hámozzuk meg. Tegyük egy tálkába, ízesítsük pár csepp citromlével, sóval és őrölt borssal. Villával törjük össze alaposan. A lazac tatárt tegyük egy szép üvegtálba, tetejére simítsuk az avocado krémet. Pirítósra kenve kiváló vendégváró csemege.
Szerintem rakhatsz bele az édeskömény helyett kapribogyót.
A méz csak egy év alatti babáknak veszélyes a botulizmus kockázata miatt, minden más valami hülye marketingduma - nem emlékeztek, volt már egészségtelen a túró és a tej is, de pl. Norbi szerint a narancslevet se igyuk, mert nem szomjoltásra való (hát nem is azért isszuk). Aki ilyen túlzásokba esik, kapja be a rudiját.
Akkor továbbra is fennáll a kérdésem: a mézessütiben mérgező anyagok lennének? A 200 fokos sütő, vagy u.ilyen forró olaj szerintem édesmindegy. Vagy mégsem?
A mézről meg azt olvastam, hogy túl erős melegítéstől vmi egészségre káros anyagok keletkeznek benne
Szerintem ez is UL. Ezzel az erővel az összes mézessüti mérgező lenne... Te is olvasgattad a méz fórumot egy időben, idézném onnan a szakértő válaszát:
A Nők Lapjában én is olvastam a cikket, miszerint a forró teában méreganyagok, toxinok szabadulnak fel a mézből. Ez egyszerűen badarság. A hő hatására a mézben található szénhidrátok (cukrok) bomlanak le úgynevezett "hidroxi-metil furfurol"-lá, ami egy bomlástermék, de nem mérgező. Ezen kívül az aktív enzimek inaktiválódnak, ezért a méz veszít "jótékony hatásaiból". Ettől azonban még mindíg értékesebb, mint ha kristálycukorral ízesíted a teádat, az ízről nem is beszélve.
Ejha, ez a libás dolog nagyon jól hangzik! Még a végén kipróbálom karácsonyi vacsorának... (Bár kis családom érthetetlen módon nem szereti a borókabogyó ízét, így azt helyettesíteni kéne vmivel, pl. korianderrel. A mézről meg azt olvastam, hogy túl erős melegítéstől vmi egészségre káros anyagok keletkeznek benne, így azt barna cukorral. A libamájat meg... ;)
A libamellhez: 1 nagy fej vöröshagyma 1 fej fokhagyma 10 szem fekete bors 10 dkg libazsír só 1 teáskanál morzsolt majoránna 1 egész libamell (csontjával együtt) 2 dl víz
Az almás káposztához: 80 dkg káposzta 1 dl olaj 3 evőkanál méz só és durvára tört fekete bors 1 kávéskanál őrölt kömény 2-3 evőkanál fehérborecet 2 nagy alma pár csepp friss citromlé 1 evőkanál puha vaj 10 szem borókabogyó
A libamájhoz: 20 dkg libamáj só és frissen őrölt fekete bors 2 evőkanál olaj
a tálaláshoz 1 csokor petrezselyem
1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat). 2. A libazsírt egy kis edényben takaréklángon megolvasztjuk. Ha már folyós, félretesszük hűlni. 3. Megpucoljuk a vöröshagymát és a gerezdekre szedett fokhagymát, aztán mindkét hagymafélét vékonyan felszeleteljük. 4. Egy nagy tepsiben összekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, az egész borsot és a felolvasztott libazsírt. Megsózzuk, és morzsolt majorannával megfűszerezzük. 5. A megmosott, szárazra törölt libamell bőrét éles késsel bevagdossuk. Lehet rombusz mintásra, lehet kockásra vagy csak szimpla csíkosra – kinek hogyan tetszik. 6. A húst bőrével lefelé rátesszük a hagymás-fokhagymás „ágyra”. Melléöntjük a vizet, és a tepsit betoljuk a meleg sütőbe. 7. A libamellet 1½-2 óra alatt megsütjük. Eközben 15-20 percenként meglocsolgatjuk a saját, kisült zsiradékával, hogy szaftos és omlós legyen. Ha megsült, alufóliát borítunk rá, hogy kicsit pihentessük, majd 15 perc múlva szép szeletekre vágjuk. 8. Amíg a libamell sül, elkészítjük a párolt káposztát. Ehhez először legyaluljuk a káposztát, majd előveszünk egy jó nagy lábost. 9. A lábosba beleöntjük az olajat, mérsékelt tűzön megforrósítjuk, és ráöntjük a mézet. Erős lángon addig kevergetjük, amíg a méz karamellesre nem barnul. 10. A karamellizált mézre rádobjuk a gyalult káposztát. Megsózzuk, alaposan megborsozzuk, beleszórjuk a köménymagot, és hozzáöntjük a fehérbor-ecetet. Mérsékelt tűzön néha-néha megkeverve 30 perc alatt puhára pároljuk. Akkor jó, ha nemcsak puha, de imitt-amott kicsit barnára is pirul. 11. Mialatt a káposzta puhul, a hámozatlan almát vastag cikkekre vágjuk, és megcsepegtetjük kevés citromlével. Egy lábosban takaréklángon megolvasztjuk a vajat, rátesszük az almadarabokat, meghintjük mozsárban durvára tört borókabogyókkal, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg kellemesen puhák nem lesznek. 12. A párolt almát hozzáforgatjuk a kész káposztához, és pár perc alatt összerotyogtatjuk. 13. Apróra vágjuk a petrezselymet. 14. Tálalás előtt kisütjük a libamájat. Ez csak annyi, hogy a májat először felkockázzuk, aztán megsózzuk, megborsozzuk, majd az olajat felhevítjük egy nagy serpenyőben, 1-2 perc alatt átsütjük benne a kockákat. Fontos, hogy a máj legbelül enyhén rózsaszín maradjon, különben kiszárad. 15. Amikor asztalra adjuk az ételt, mindegyik tányér közepére egy kis halmot rakunk az almás káposztából, erre ráfektetünk egy szép szelet ropogósra sült libamellet. A húst megszórjuk a libamáj-kockákkal, és az egészet meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.
4 adag lesz belőle.
Megjegyzés: Azt, hogy készen van-e a libamell, úgy állapíthatják meg a legegyszerűbben, hogy beleszúrnak egy húsvillával. Ha a lyuk helyén száraz a terület, megsült a hús. Ha gyöngyözik, akkor még nyers. Az almás káposztát nyugodtan elkészíthetik 1 nappal korábban, mert mint minden káposztás ételnek, ennek is jót tesz a melegítés. De ebben az esetben ne párolják teljesen puhára, mert így az újramelegítésnél széteshet.
MELEG DIÓPUDING
Hozzávalók: vaj és kristálycukor a kávéscsésze kikenéséhez 2 dkg dió 1 tojás 2 dkg vaj 2 dkg liszt ½ dl tej 2 dkg cukor 1 cl rum
1. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Kivajazunk és kristálycukorral meghintünk egy 1,5 dl-es, hőálló kávéscsészét. 2. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, - így finomabb illata, intenzívebb íze lesz -majd kávédarálóban finomra őröljük. 3. A tojást szétválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. 4. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fölengedjük a tejjel, és addig kevergetjük, amíg sima nem lesz, és el nem válik az edény falától. 5. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a cukrot meg a tojássárgáját. 6. Hozzáadjuk a pirított-darált diót, a rumot, és lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután a kivajazott formába öntjük, azt pedig egy olyan edénybe helyezzük, amelyben meleg víz van. 7. Az egészet a sütőbe tesszük, és 35-40 percig gőzöljük. Ha jól sikerült, akkor a puding kb. 2-3 centire kidagad a formából. 8. Úgy ellenőrizzük, hogy elkészült-e, hogy egy hurkapálcát dugunk a közepébe, és ha nem ragad rá semmi, akkor jó. Ezt azonban csak egyszer tehetjük meg, mert a sütő nyitogatásától megfázik. Tálalásnál óvatosan kifordítjuk a formából, és azonnal elfogyasztjuk. Belül nem tészta, hanem krémes pudingszerű lesz.
• 2 csirkemellfilé (40 dkg) • só és durvára tört fekete bors • 20 dkg Karaván sajt (füstölt) • 1 késhegynyi cayenne-i bors • 8 szelet baconaszalonna • 4 evőkanál olívaolaj
1. A csirkemelleket hosszában és keresztben is félbevágjuk, és a kapott nyolc szeletet vékonyra kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. 2. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a cayenne-i borssal, és megszórjuk vele a csirkeszeleteket. A sajtos húsokat feltekerjük, a tekercseket pedig belecsavarjuk 1-1 szelet baconszalonnába. 3. Az olajat egy mély serpenyőbe kanalazzuk, és ha felforrósodott, beletesszük a tekercseket. Közepes tűzön 5-6 perc alatt kisütjük, és krumplipürével tálaljuk.
4 adag lesz belőle.
Gyömbéres gyümölcssaláta
A szalonnába csavart sajtos csirkemell nem kíván más köretet, mint egy könnyű gyümölcssalátát.
A saláta bármilyen gyümölcsből elkészíthető, mert ezúttal az önteten van a hangsúly. A lényeg, hogy összesen kb. 90 dkg vegyes gyümölcsre lesz hozzá szükségünk. Az öntethez csavarjuk ki 2 narancs meg 1 grépfrút levét, reszeljünk hozzá egy darabka friss gyömbért, aprítsunk fel 10-15 friss mentalevelet, és azt is keverjük hozzá. Ezután daraboljuk lehetőleg egyforma méretűre a gyümölcsöket – mondjuk 30 dkg banánt, 30 dkg narancsot és 30 dkg ananászt vagy kiwit –, kanalazzuk kis tálkákba, és locsoljuk meg az öntettel.
Amellett a Buday könyvét már nézegettem a boltban (venni azért nem veszek, amíg van rá esély, h. kaphatok egyet vkitől :) és nagyon praktikusnak tűnik, talán leghasználhatóbbnak a szezon összes szakácskönyvéből.
Valamelyik este a Sláger rádiót hallgattam, ahol elmesélte, hogy a jó, nem repedező bejgli titka abban rejlik, hogy a tészta és a töltelék azonos nedvességű legyen. Sajnos nagyjából ennyire emlékszem:(, azt sem tudom, hogy egyáltalán mondott-e konkrét receptet.
Igen. Mi is nagyon szeretjük a muffint, de azért látnod kellett volna a családom tegnapi panettone körüli rajongását (lsd. konyha-trükkök topik)... :-)
Olyan a konyhában ez a 10-20 perces ételek propagálása, mintha a mindennapi életben pl. csak tőmondatokban beszélnénk. Hú, de unalmas lenne!
Elég uncsi lenne, ha az ember csak 20 perces kajákat csinálna állandóan :)))
És hát ahhoz képest, hogy cukrász végzettsége van, nem nagyon csillogtatja. Pedig szerintem sokan kíváncsiak lennének egy pár bonyolultabb sütire. Azt is be lehet mutatni 5 percben, ha pihentetési időt, stb nem számít valaki. Mert szerintem attól hogy valaki kezdő, nem feltétlenül kell csak muffint sütnie, pl. így karácsonykor be lehetne mutatni a beiglit, vagy ilyesmit, nem kell a kezdőket azzal riogatni, hogy csak muffint könnyű sütni! Mindent meg lehet tanulni és szerintem sok család fellélegezne, hogy na végre, ma nem muffin került a hétvégi asztalra :))) Mindezt mondom úgy, hogy én is szeretek muffinozni, bár ha választanom kell egy muffin és egy bonyolultabb süti között, nálam az utóbbi a nyerő.
Hát igen... :-) Azért is tűnik fölöslegesnek, mert szerintem a kezdő háziasszonyok is elég hamar rájönnek, hogy egy muffint saját kútfőből is pikk-pakk össze lehet dobni. Ahogy korábban is említettem, nekem már a pulykamell-csirkemell csíkokból készülő ételek is unalmasak. Tök ugyanazt variálja egy-két plusz (vagy mínusz) fűszerrel. Ugyanígy a tésztáknál is.
Szerintem nem kéne annyira ragaszkodnia a 20 perc alatt elkészíthető kajákhoz.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már kezdem unni ezt a sok muffint, pedig nagyon szeretem csinálni és enni is őket. De már a férjem is megkérdezte, hogy "ez mást nem is tud sütni, csak muffint?" Kicsit gáz, szerintem. Bármennyire is mondják, hogy csórta Nigella receptjeit, a sütis könyvét még nemigen látta, mert akkor nem muffin sülne minden hétvégén :)))
VASÁRNAPI RECEPTEK INDIAI CSIRKECOMB Hozzávalók: 6 csirkecomb, só és frissen őrölt bors A páchoz: ½ evőkanál köménymag, ½ evőkanál koriandermag, 1 ujjnyi darabka friss gyömbér vagy ½ kávéskanál őrölt gyömbér, ¼ kávéskanál őrölt fahéj, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 dl joghurt, 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés: Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Előkészítem a csirkecombokat. Leszedem róluk a bőrüket, az egyik felükön óvatosan beirdalom mindegyiket, majd megsózom, megborsozom őket, és mindet félreteszem egy kicsit. A páchoz először egy tálba öntöm a joghurtot, aztán egy száraz, pici serpenyőben kevergetve megforrósítom a köménymagot és a korinadermagot, hogy illatosabbak legyenek, majd mozsárban megtöröm őket és a joghurthoz öntöm ezeket is. Utána meghámozom a gyömbért, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán hozzáreszelem a fűszeres joghurthoz. A páchoz már csak a fahéj, egy kevés olívaolaj só és bors hiányzik. Hogy még ízesebb legyen, belereszelem a fokhagymagerezdeket is. Ha mindez belekerült a joghurtba, az egészet alaposan összekeverem. A vágódeszkán várakozó csirkecombok egyik felét alaposan bekenem a páccal, majd egy tepsibe helyezem őket úgy, hogy a bekent oldaluk nézzen lefelé. Végül megkenem a combok másik oldalát is. A maradék pácot pedig, óvatosan rájuk csurgatom. A tepsit letakarom alufóliával, és beteszem a forró sütőbe. Először 40-45 percig sütöm a csirkecombokat, majd lekapom róluk a fóliát, és anélkül további 10-15 percre visszateszem őket. Így belül omlósan puhák lesznek, kívül pedig szép, pirult színük lesz. Ha a beléjük szúrt hústű nyomán nem rózsaszín, hanem áttetsző lé jön ki belőlük, készen vannak. 4-6 adag lesz belőle.
Majd a Buday! SÜLT SAJT SÜLT ALMÁVAL ÉS SAJTKOKTÉLLAL Hozzávalók: 2 db alma, 25 dkg füstölt scamorza, 1 doboz joghurt Elkészítés: A füstölt sajtból levágok 3-4 vastagabb szeletet – ezeket félreteszem–, majd a maradék sajtot és az egyik almát apróra felkockázom, majd egy keverőtálba dobom. Ha van otthon friss menta, néhány levelet felaprítva hozzádobhatunk az alma-sajt keverékhez. Elkészítem a sajtkoktél öntetét. Ehhez a habszifonba öntöm a joghurtot, csurgatok hozzá kb. 1-2 teáskanál olívaolajat, 1 evőkanál mustárt, fél evőkanál kristálycukrot és végül még 2 tojás sárgáját. Aztán fogom, betekerem a szifonba a patront, néhányszor összerázom, és már nyomom is a habot a keverőtálban várakozó alma és sajtkockákra, aztán az egészet alaposan összekeverem. Következő lépésként felforrósítok egy nagyobb serpenyőt, és néhány csepp olívaolajon megpirítom a cikkekre vágott másik almát a félretett sajtszeletekkel együtt. Ha mindennel elkészültünk tálalhatunk is. Ehetjük az ételeket külön-külön fogásként (a sajtkoktélt előételnek a sült sajtot és almát pedig főételnek), de tálalhatjuk egyben is.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival. Ha szilikon muffinformát használunk, nincs szükség sem előkészítésre, sem papírkapszlira. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd ha kihűlt, megőröljük. A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a vaníliaaromával, aztán egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük az őrölt dióval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal és az őrölt fahéjjal. A vajas-cukros-tojásos masszához fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a diós lisztet, majd a kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban. A muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük. 12 muffin lesz belőle
KÁVÉSZÜNET ARAB KÁVÉ Hozzávalók: őrölt kávé, kardamommag, citrom, kristálycukor, a tetejére tejszínhab Elkészítés: Azzal kezdjük, hogy főzünk egy bársonyos presszókávét, majd csészébe töltjük és adunk hozzá cukrot. Ezután mozsárban megtörünk néhány kardamommagot és belepottyantunk egy csipetnyit a kávéba, hogy illatossá tegye. Végül a tetejére tejszínhabot nyomunk, és tálaláskor adunk hozzá egy darabka citromhéjat is.