Keresés

Részletes keresés

Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.09.02 0 0 120
T. "canary1"!
Sok jót írtál az osztrák magkeverékről, gondolom, ez a Hesa. (?) Nem tudod, van valami visszhang a hullámos-keverékükről? Az is hasonlóan remek? Érdekelne, mert kanárim csak egy van, de a 8 hullámos nagyon sokat tud enni, nekik érdemes lenne nagy kiszerelést vennem.
Kösz:
IStván
Előzmény: canary1 (119)
canary1 Creative Commons License 2003.09.02 0 0 119
Csaó!

www.cardellino.it
www.garaje.ya.com
www.geocities.com/mules_hybrids
home.planet.nl/~mayer021

Jó szörfözést!

canary1

NBcanary Creative Commons License 2003.09.02 0 0 118
Jó estét,jó estét minden kedves madárbarátnak! hól találhatok azok a bizonyos web oldalak? kommentár nincs az előző témákkal kapcsolatban.csiripp...N.B.Canary
canary1 Creative Commons License 2003.09.02 0 0 117
Üdv Boszoke!
Néha ékezettel írod nevedet, néha ékezet nélkül, hát hogy is van ez?
Nos, valóban jól látod, örülnék, ha többen lennénk ebben a topicban. Nem arról van szó, hogy nem válaszolok szívesen a feltett kérdésekre (sajnos egyre kevesebb van ebből is), de nagyon szeretnék én is még többet megtudni kedvenc madaraimról. Per pillanat leginkább a kanárival illetve a rokon fajokkal történő hybridizáció piszkálja a fantáziámat, s a napokban néhány olyan weboldalt sikerült találnom, ahol pazar fotók segítségével illusztrálták a tudorok, hogy nemcsak a Serinus canaria tudományos névvel illetett madárka keresztezhető a rokonságával, de az említett rokonok is sikeresen párosíthatók egymással, s nemegyszer termékeny utódok is remélhetők frigyükből. Még szerencse, hogy valamelyest ugatom az inglist.
Magokról. Valaha magam is dobozos kiszerelést etettem kedvenceimmel, de be kell vallanom, nem voltam megelégedve a minőségükkel, nagyon sok esetben poros, üszkös magok vegyültek a látszólag ép szemek közé. Madaraim se igen fogyasztották, és sokat ki is szórtak belőle a kalitkáikból. Most belga és osztrák magkeveréket (25 kg-os kiszerelésben) etetek, húzós áruk van ugyan, ám I. osztályú magokat tartalmaznak, s nagy vonalakban a magok aránya is úgy lett kikalkulálva, hogy alig pocsékolnak belőle csurijaim. Egy érdekességet azonban megfigyeltem, az osztrák keverék szinte ugyanazon keverési elv alapján készült, mint a belgiumban csomagolt, de a magok arányaiban kisebbek, ugyanolyan szépen csillognak, ám mintha az osztrák mag kisöccse lenne a belgiuminak. Az általam etetett magkeverék (kanári) összetétele százalékos arányban a következő: fénymag 43%, vörös repce 14%, natur réparepce 12%, négermag 11%, lenmag 9%, hántolt zab 8%, és végül, de nem utolsósorban kendermag 3%. Ezenkívül mákot szoktam még adni nekik, mely mag vedlés idején és fiókaneveléskor szerintem elengedhetetlen. Magellán-, kapucinus csízeim, valamint szürke-, és mozambikcsicsörkéim egy szintén osztrák magkeveréket fogyasztanak szemmel láthatóan jó étvággyal, mely keverék 21 különféle magból lett kikeverve (a különféle kölesektől kezdve a pohánkán és négermagon át egészen a saláta-, és ligetszépe magvakig). Ezt egy kicsit porosnak találom, de lehet, hogy csak görcsösen törekszem a tökéletesre? Tudtátok, hogy a minőségi magkeverékek alapanyagait zömében magyarországról szállítják ki külföldre, ahol ízlésesen becsomagolják, és mi ezt vásároljuk + borsos áron...?

Üdv:

canary1

boszoke Creative Commons License 2003.09.02 0 0 116
Szia canary1!
Ahhoz,hogy a felvetett témákat meg lehessen vitatni,kellene pár hozzáértő,de úgy vélem kettőtökön kívül csak kezdő madártartó van jelen/bocs ha valakit megsértek ezzel a minősítéssel./Pl.dobozos kanári magkeverékkel etetek,amit így veszek készen,kiegészítve négermaggal és saját gyüjtésű /véletlenszerű/ cirokmaggal,amit nagyon szivesen eszik
/a sirálykák is/.De nem tudom ez jó vagy rossz, bizonyos magok rendre ottmaradnak,tehát ezt nem szereti gondolom.Megelégedtem ezzel,mert NBcanary is ezt javasolta mikor vettem Vilit.Ehhez minden elképzelhető gyümölcsöt,zöldséget kap,meg is eszi.
Üdv Böszőke
Előzmény: canary1 (112)
NBcanary Creative Commons License 2003.09.01 0 0 115
TÖKRE IGAZAD VAN,!
canary1 Creative Commons License 2003.09.01 0 0 114
Hálózsák!

Nemcsak NBcanary-nak.
Carduelis cucullata - Kapucinus csíz
Carduelis magellanicus - Magellán csíz
Carduelis spinoides - Himalayai zöldike

Nem akarok okostojásnak tűnni, de a latin nyelv (legalábbis a madarak tudományos nevének) ismerete már lassan kötelezővé kezd válni azok számára, akik kedvenceikről nem csak magyar könyvekben, weblapokon próbálnak + infót gyűjteni. Én ezt a nézetet vallom. Ugyanis ha valamilyen idegen nyelvű kiadványt "olvasok", ha mást nem is, azt mindenképpen megértem, hogy milyen madárfajokkal foglalkozik.

Üdv:

canary1

NBcanary Creative Commons License 2003.09.01 0 0 113
jó estét,jó estét minden kedves madárbarátnak!Már azt hittem magamra maradok,minekután tisztába lettünk Canary1 barátom latin tudásával akár el is mehetünk aludni,bekell vallanom talán ha 1-et letudnék magyaritani,de nem kísérletezek.MOTTO:NEM AZ BAJ HA VALAKI BUTÁN SZÜLETIK, A BAJ CSAK AZ HA BUTÁN HAL MEG.Ezért jó lenne tudni hogy milyen lóbetegségekröl írtál. Milyen szakmai forumra számítasz? szerinted hány madarász szörfözik a neten?A jó magkeverék pedig az amelynek max:10%kerül a kukába.Én tudod melyiket etetem, azzal nincs is baj,ezen ne akarjunk spórolni.Sajnos ami jó annak az ára is majd duplája mint egy átlagos keveréké, nos, szerintem kár futkosni ide-oda magért, mondván:ez itt,az meg ott olcsóbb.Ez az álláspontom.Szerintem etethetnénk idényhez kötetten gyengébb ,vagy erősebb kaját de nálam mindég ugyan azt kapják és ebből nincs semmi gond,a szaporodás képessége sokkal inkább függ a kortól és az egészségi állapottól.Nem elhanyagolható kérdés a teleltetés,vagy kifagyasztás utánni párba állítás sem. Nálam, mikor nem voltam gyengeszívü és kényelmes,ez az eljárás nagyon + volt.Hát a mai szentlecke ennyi,hozzá teszem azomban azt, hogy az ember tervez a Mindenható pedig vagy áldását adja vagy sem ,ezért jóha nem feledkezünk meg áldását kérni elképzeléseinkre.Elköszve kívánok mindenkinek,számtalan boldog ,madárdalos napot.N,B,Canary
canary1 Creative Commons License 2003.09.01 0 0 112
Hellóka "kanárisok"!

Úgy veszem észre, hogy a feldobott téma (ki nevezhető Magyarországon ma tenyésztőnek) nem igazán talált visszhangra, ha jól fejeztem ki magamat (bezavart az a q.va Filloscopus collybita, amely madár hímjének területvédő kiáltásait fülelem éppen Zsoldos Árpád CD-jéről), ezért + tán azért, hogy ne laposodjon el a topic, kérdezném, szerintetek milyen a jó kanáriknak ajánlható magkeverék, ja, és infókat gyűjtenék a Carduelis cucullata, Carduelis magellanicus, illetve a Carduelis spinoides fajokkal kapcsolatban. Egyáltalán, a harmadikként felsorolt madárkát tenyészti kis hazánkban valaki? És hogy ne lépjük túl saját magunkat, még mindig él a kérdés, ki az aki tenyésztőnek vallhatja magát ma itt, magyarhonban?!

Üdv:

canary1

plimplin Creative Commons License 2003.08.28 0 0 111
Kicsit vidámabb téma (is):
Hét végén átköltöztettem a kicsiket (mármint a sirálykákat) a kb. 20x30x30-as kalitkából egy szép nagyba. Nem mértem még meg, de olyan 30x40x40 cm3-es lehet minimum.
Meg kell mondanom, nagyon féltem a művelettől, jobban, mint a sirálykák. Mi lesz, ha kirepülnek? Mi lesz, ha olyan szorosan fogom meg, hogy kárt teszek bennük?... Na, a végén úgy belelovalltam magam, hogy alig mertem megcsinálni. De sikerült, nem repültek ki, és még csak össze sem nyomtam őket. Igaz, hogy szegények először moccanni sem mertek, és egy fél napig olyan csendben voltak, hogy már komolyan aggódni kezdtem, hogy mégiscsak bajuk történt. Aztán a vállalkozó kedvű Vanilia szólalt meg előbb. Most már minden rendben, vidámak, és már kicsit repülni is tudnak, nem csak ugrálni, mint az előző kalitkában.
Szóval, azt hiszem, jól csináltam.
Előzmény: boszoke (110)
boszoke Creative Commons License 2003.08.28 0 0 110
Elnézést kérek a félreérthetőségért,nem sértett vagyok,hanem szomorú,nem a leírtak estek rosszul,hanem az a tény,hogy tudatlanságból olyasmibe kerültem,aminek nincs jó megoldása./minden állatomat szeretem és nagyon nehezemre esik megválni a "felesleges" szaporulattól/Teljes mértékben egyetértek azzal,hogy a célirányos,tudatos tenyésztés a helyes út és nem szabad,hogy véletlenszerű,testvérek,szülők párosodásából kelt egyedeket szaporítsunk,hiszen ez az állatok rovására menne.
Előzmény: NBcanary (109)
NBcanary Creative Commons License 2003.08.27 0 0 109
kedves Boszoke!egy kis sértetséget érzek ki a hozzám intézett sorokbol,jol tetszik mondani a pokolba vezető út valóban ....de ezért fontos dolog a saját tapasztalat begyüjtése, azt nem potolja semmi,én nem akartam lebecsülni senki igyekezetét.probálkozását, nem is azokkal van bajom akik saját gyönyörüségükre és valós madárbarátként engednek egy,két fészekalja fiokát,ezzel szerencsés esetben sem érnek el olyan menyiséget ami nagymértékben rontana a helyzeten.A probléma akkor kezdődik amikor valaki kereskedelmi mennyiséget állít elő a minőség rovására.Nos ezt nem kéne csinálni,természetessen ennek lennének piaci előnyei is és arról már nem is szólok hogy mennyivel több öröm van egy jó genetikai adotságokkal,vitalitással rendelkező egyedben mint egy gyengefáju tucatra fabrikált példányban.Summázva:nem akarok én itt senkit sem leszolni,vagy lebeszélni bármiről is,csupán azt igyekeztem volna fejtegetni hogy ugyan annyi erővel csinálható a jó vonal is mint a rossz. köszönöm a lehetőséget ,madárdalos napokat kívánva csiripp N,Bcanary
boszoke Creative Commons License 2003.08.27 0 0 108
Kedves NBcanary!
Azért lesz az ember sokszor madárszaporító,mert a magát "diszmadártenyésztő és szaktanácsadó"-nak feltüntető tisztességes ember benyomását keltő tenyésztőtől nem azt kapja amit szeretne,ill.kér.Tájékozatlanságában hozzáolvas amit talál,s mert kiindulhatunk abból hogy a legjobbat szeretné a madarainak a végén sok-sok hibát csinál.Nehezemre esett,de tudomásul kell vennem,hogy bár a szerencsétlenek fészekben akarnak,szeretnek aludni!! nem lehet mert rögtön tojik is,nos így viszont nem érzem jól magam,mert azt szeretném,hogy boldogok legyenek,ne pedig helyüket keresve csiviteljenek esténként,sajnos meg kell szokják,mert sem kizsigerelni nem akarom őket,sem továbbra is szaporítani.Tanulság:előbb minden oldalról járjuk körbe a témát azután vásároljunk.A pokolba vezető út is jóakarattal van kikövezve!-mindig ez jut eszembe.
Jó hír viszont,hogy Vili újra gyönyörűen dalol,csodálatos rajzolatú lett a tolla,ami főként akkor látszik mikor kinn van és látom felülről
Előzmény: NBcanary (107)
NBcanary Creative Commons License 2003.08.26 0 0 107
jó estét,jó estét,canári1-nek,nem igazán értem ezt a paplan dolgot de hát ez már az én bajom .Na jó térjünk a témára,tenyésztés:tenyésztő az aki egy adott fajta standart leirásának meg felelő egyedek genetikai értékeit, tudatossan igyekszik rőgziteni, megőrizni,az utódokba tovább vinni.Tudom vannak más esetek is amit a tenyésztés körébe tartoznak de azt most hagyjuk ki. saját problémánk is van bőven.szerintem a madár szaporítok tőbbségben vannak,és teszik amit tesznek talán nem is rosszat akarva, hanem csak pusztán tájékozatlanságból.Ezért a helyes út megismertetése azak feladata lenne akik már tudnak méhány alap szabályt. Ezt a forumot kéne szerencséssen megtalálni,ilyen lehetne a D.M.MAG. ha nem 500.ftlenne az ára,és persze tőbbet kell foglalkozni az alap kérdésekkel a témát illetőleg.A börzéken uralkodó állapotokról nem kell mesélnem, a legjobb terep talán ez lenne,kérdés :hogyan?Legyen ez a kővetkező témánk. Addig is számtalan madárdalos napot kívánva elkőszön:N.B canary
canary1 Creative Commons License 2003.08.25 0 0 106
Üdv Boszoke!

Örülök, hogy segíthettem. A másik telefonszámmal kapcsolatban csak annyit, veszíteni nem veszítesz vele semmit, ha felhívod (apropó, a telefonköltséget), sőt biztos vagyok benne, hogy az "öregúr" még a Janinál is praktikusabb és hasznosabb tanácsokal tud adni a madárkáidat illetően. De végül is te tudod. Én a magam részéről, több tenyésztőtársam véleményét is ki szoktam kérni, s meg szoktam hallgatni, aztán a hallottak összességéből gyúrok magamnak belőlük egy mixet, fűszerezve persze a saját magam tapasztaltakkal, ami aztán az esetek túlnyomó többségében be is válik. Ám, ahogy a mondás is tartja: kinek a pap, kinek a papné. Nekem special a paplan.

Szia!

canary1

boszoke Creative Commons License 2003.08.25 0 0 105
Szia Canary1!
Köszönöm a tanáccsokat,Vili nincs együtt a sirálykákkal,ketrece pont megfelelő,sőt a másik szobában van,de ha kiengedem bizony saját jószántából megy hozzájuk látogatóba,de becsukhatom az ajtót.Nem veszek neki akkor társat,mert semmiféle szaporításba nem óhajtok belefogni,hiszen csak az éneke miatt vettem./a gondolat azért merült fel bennem mert ismerek olyat ahol párban vannak és soha nem költenek/
Beszéltem Bognár Jánossal,megerősítette,hogy a sirályka bizony fészekben szeret aludni,sőt azt mondta 3x hagyni kell költeni egy évben,de utána mégiscsak el kell venni a fészket tőlük,mert már a "fészek látványára" tojni kezd.
Üdv Elza
Köszönöm a másik tel.számot,de ezek után azt hiszem nincs több kérdésem ezzel a témával kapcsolatban.
Előzmény: canary1 (101)
Brentwood Hotel Creative Commons License 2003.08.23 0 0 104
Sziasztok!
Örülök a témafelvetésnek, érdekes a dolog. Többféle állatom van, a tenyésztéssel is próbálkoztam/próbálkozom, azt hiszem, engem maga a tenyésztés érdekel igazán (a küllemi tenyésztés).

Arra jutottam, hogy az a tenyésztő, akinek CÉLja van az adott fajtával, amivel foglalkozik. Ennyi. Más az, ki a JÓ tenyésztő. Ahhoz ISMERETEK és FELELŐSSÉG kell.

Az ismereteket azt hiszem, nem kell nagyon részleteznem, természetes, hogy kell ismerni az adott fajtát, "képben kell lenni" állomány-szinten, itthon ÉS világviszonylatban is (hiszen előfordulhat, hogy az adott fajta pl. itthon éppen holtvágányon van...)
Felelősségen az állomány tartásának körülményeit értem, és azt, hogy pl. mennyire gondosan jár el az ember az állatai elhelyezésében (akiket elad ill. elhelyez: kölyök, "nyugdíjasok"). A felelősség körébe tartozik talán az is, hogy a küllemen kívül mennyire figyel az ember az örökletes betegségek elleni küzdelemre, bár ez az ismeretek körébe is tartozhat, hiszen sokaknak fogalmuk sincs arról, hogy nyomorék állatokat szaporítanak.

Hát, elsőre ennyi jutott eszembe... :o)
Üdv:
IStván
"Brentwood Hotel": www.brentwoodhotel.ini.hu

canary1 Creative Commons License 2003.08.23 0 0 103
Végre egy kedves ismerős!
Szeretettel üdvözöllek drága barátom, NBcanary!

Meg kell mondjam neked férfiasan, nagyon is életbevágó gondolatokat feszegetsz. Örülök, mert ezzel a témával kapcsolatosan eme topic ellaposodását sikerül elkerülnünk (bocsi a királyi többes-ért), talán. Bízom benne ugyanis, hogy lesznek olyanok, akik nem szégyellik majd itt lepötyögtetni e témával összefüggésbe hozható észrevételeiket, gondolataikat. Nos, valóban jogos az általad felvetett kérdés: ki nevezheti ma magát tenyésztőnek? A választ e pillanatban még nem tudom, pedig én magam is foglalkozom díszmadarak "tudatos" és célirányos szaporításával, ha szabad így fogalmaznom. A lakásban tartott tollas kedvenceink ösztöneinek teljes körű kiélhetését elősegítő erőfeszítéseink, melyek arra irányulnak, hogy reményeinknek megfelelő utódokat kapjunk az összeszoktatott madárpároktól, sokunk esetében csak hobby-szinten működnek, hiszen megélhetésünk fő forrását nem ezek a szívet-lelket gyönyörködtető élőlények jelentik, s mivel tudomásom szerint nincs kis hazánkban iskola, amely a díszmadarak tenyésztését igyekezne fejünkbe sulykolni, ezért jómagam nem akarom, vagy inkább nem merem tenyésztőnek nevezni. Névjegykártyáimon is a madárbarát szócska díszeleg, mely részemről teljes egészében le is fedi a valóság ide vonatkozó részét. Különösen, ha kijelentem, hogy díszmadártartással és tenyésztéssel mindössze 10 éve foglalatoskodom, a vadon élő madarak szabad, természetes környezetükben történő megfigyelése azonban egészen óvodás koromig nyúlik vissza.
Szóval, ki is nevezhető tenyésztőnek? NBcanary barátomhoz csatlakozva magam is várom hozzászólásaitokat, s bár a nickname mögött nem tudhatjuk, hogy ki is rejtezik valójában, csak remélem, hogy olyanok is írnak e rovatba, akik mögött a tenyésztéssel összefüggésbe hozhatóan nagy tapasztalat áll.

Üdvözlettel:

canary1

NBcanary Creative Commons License 2003.08.23 0 0 102
szia canari 1 és kézcsok minden kedves ismerősnek.Az már egyszer biztos hogy nem én fogok nyerni a kővetkező gépíró bajnokságon,de nem az a baj ha valaki bután születik,hanem ha,bután hal meg. Nos ígyvan ez madarászatban is,ezért jo ha mindnéltöbb madarakat kedvelő barátunk írja meg tapasztalatit,kérdéseit,kétségeit. cipőt a susztertol,kenyeret a péktöl,madarat minden estben a tenyésztőtöl,EZ A LEGFONTOSABB SZABÁLY,a kérdés azomban felvetődik,ki nevezheti magát tenyésztőnek? Várva válaszotokra madárdalos boldog napokat!N.B.canary.
canary1 Creative Commons License 2003.08.23 0 0 101
Üdv Boszoke!

A sirálykáiddal kapcsolatban + egy kis segítségnyújtás: Bábosik Antal díszmadártenyésztő, fő profilja neki az ausztrál, valamint az afrikai egzóták között keresendő. Vele is érdemes beszélned. Telefonszáma: 06-1/ 256-7107.
Ami a kanárimadárkádat illeti, nos én személy szerint nem tanácsolom, hogy párt végy melléje, feltéve, ha nem akarsz tőlük szaporulatot. Amúgy a kanárimadár nem szaporodik rosszul, de egy hullámospapagájhoz, vagy egy zebrapintyhez képest feltétlenül problémásabb madárnak tűnik. Visszatérve a hím kanáridhoz, azt javasolnám, hogy mindenekelőtt vedd el őkelmét a sirálykáktól (említetted is, hogy félnek tőle), helyezd őt el egy külön kalitkába (az ajánlott és nálam is alkalmazott kalitkaméret 40x40x30, természetesen centiméterben értendő), és... röviden ennyi. A kanárimadár ugyanis nem igényli a társaságot, kivéve persze a szaporodási időszakot, sőt a hímek agresszív hajlamukról is tanúbizonyságot tehetnek, más hímekkel szemben mindenképp, ezért is szoktuk őket külön kalitkában tartani. Most amúgy is vedlési periódusukat élik, így részükről fokozottabb a magányra való hajlam. Mintegy zárógondolatként jegyezném meg, hogy kanárivásárlás előtt minden esetben célszerű eldönteni, milyen célból szeretnénk vásárolni ezekből az igen sokféle színben kitenyésztett és nemegyszer csodálatos melódiákat fütyülő madarakból. Ha csak hím madarunk énekében szeretnénk gyönyörködni, feltétlenül egy madarat vegyünk: a már említett méretű kalitban jól érzi magát, sokat énekel, ezáltal is megédesítve vásárlója életét. Viszont, ha fiókák gondolata merül fel fejünkben, mindenképp szükség van tojó(k)ra is, melyet vagy melyeket a költési idő végeztével a hímtől külön kell elhelyeznünk. Hát, nagy vonalakban ennyit.

Csőváz:

canary1

boszoke Creative Commons License 2003.08.22 0 0 100
Szia Canary1!
Köszönöm és megfogadom a tanácsot,plusz beszélek az ajánlott tenyésztővel.Ez lesz a második fészekalj,de ezt mostmár hagyom kikelni,kb hétfőtől esedékes a kelés,kiröpülés után viszont beszüntetem pihe-puha fészküket,mert ezt egyáltalán nem akarom így folytatni.
Kanárikra áttérve,szivesen vennék Vili mellé egy lányt mert mindig a sirálykáknál van ha kiengedem,de azok kissé félnek tőle,tehát nem társaság neki,viszont semmiképpen nem óhajtok szaporulatot,ha soha nem kapnak fészket el lehet kerülni?Azt olvastam a kanári úgysem szapora madár.
Előzmény: canary1 (99)
canary1 Creative Commons License 2003.08.21 0 0 99
Halihó boszoke!

Be kell vallanom férfiasan, félreértettem valamit, egészen pontosan azt, hogy én azt hittem, nálad a kanárik költenek még most is, holott te a japáni sirálykáidról teszel említést ezzel kapcsolatban. Nos a japáni sirálykapinttyel (Lonchura striata acuticauda) nincs személyes tapasztalatom, de utánanéztem az otthonomban fellelhető szakirodalomban. Évente, illetve egy költési szezonban 3-nál több költést nem ajánlatos engedélyezni nekik, mert könnyen "kimerítheted" őket. A madarak párba állítása nyolc hónapos koruk előtt nem tanácsos. Ami az odút illeti, szerintem jól döntesz, ha elveszed azt madaraidtól, ugyanis a japáni sirálykák annyira erősen domesztikálódott (háziasodott) faját képezik a kedvtelésből tartott díszmadarainknak, hogy szaporodásukhoz szinte már az odú puszta látványa is elegendő. Persze ez nem szó szerint van így, de akár így is értelmezhető. Abból pedig semmi bajuk nem származik, ha nem költhetnek, lehet, hogy amúgy is "pihennének" már. A hímet ezután is nyugodtan hagyd párja mellet, és az odútól megszabadított kalitkában zökkenőmentesen fogják élni életüket tovább. Nem írtad, hányadszor költenek zsinórban, de a fent említett ötletet alkalmazva, szerintem jót teszel kedvenceidnek. Lehetséges, hogy az odú eltávolítása után a tojó még lerak néhány tojást a kalit aljára, de csakhamar ráun, és abbahagyja. Ami pedig az éjszakázást illeti, a sirálykák képesek odú nélkül is aludni, az ülőrudakon. Ajánlanék azért szíves figyelmedbe egy úriembert, név szerint Bognár Jánost (06-20/ 381-9357), aki egzótákat tart és tenyészt, többek között japáni sirálykapintyeket is, ő minden bizonnyal pontosabb felvilágosítást tud majd adni kedvenceiddel kapcsolatosan.
Remélem, tudtam segíteni. Kérlek, majd tegyél említést a fejleményekről.
Üdvözlettel:

canary1

boszoke Creative Commons License 2003.08.21 0 0 98
Szia Canay1!
Kérlek mond meg mi a helyes ,mert irtó nagy gondban vagyok a sirálykákat illetően,azt olvastam,hogy költésen kívüli időszakban is igénylik a fészket,mert fészeklakók,biztos így is van mert nagyon szeretnek benne aludni,s eszeveszetten csivitelnek este,ha nem kapják meg.egyáltalán nem akarom,hogy költsenek,akkor nincs más megoldás mint hogy nem aludhatnak fészekben??Szerencsétlen tojó egész nap a fürdőben állt azt a bizonyos hangot hallatva,amit kotlás közben szokott,ezért hagytam nappalra is ott neki a fészket,ráaadásul HETET!!! tojt.A szülőpár nem vedlett egy csöppet sem,csak a fiókák cserélik le az első tollukat,ill.Vili a kanári vedlik.
Üdv Boszoke /igaziból:Böszőke a legdrágább kis tengerimalacom/
Előzmény: canary1 (97)
canary1 Creative Commons License 2003.08.19 0 0 97
Üdvözletem mindenkinek!

Nagyon rég jártam erre, de most már otthonról is tudok Netezni, úgyhogy gyakran fogtok velem találkozni,remélem. Sok szeretettel üdv nbcanary jó barátokmnak, boldogan észleltem, hogy csak jókat írt rólam. Bízom benne, nem elfogultságból tette. Boszoke-nek (hiszem, hogy helyesen írtam nevedet) javasolnám, ha elfogadja, ne költesse tovább madarait, az augusztus normális körülmények között ugyanis már javában a vedlés időszaka kell, hogy legyen. Ezzel kapcsolatosan jegyezném meg, hogy a vedlésben lévő madarak részére nagyon jó ötlet a fürdető alkalmazása, szeretik is veszett őrült módjára, de hideg vizet ne tegyünk bele, mert nem tudnak különbséget tenni a fürdő ill. az ivóvíz között, s ez könnyen megfázásukhoz vezethet.

Üdv:

canary1

plimplin Creative Commons License 2003.08.15 0 0 96
Böszőke: Van fürdőjük, egy nagyobb műanyag etetőtálka alján van langyos viz kb. 1 cm magasságig. Ezt beteszem a kalitka aljára, aztán abban szoktak pancsikálni. Tehát nem éppen a szabvány fürdető - azt nem tudom hova tenni, a kalitka ajtaján meg nem fér be.
Közben meg nyomozok min. kétajtós kalitka után.
Előzmény: boszoke (95)
boszoke Creative Commons License 2003.08.14 0 0 95
Szia Plimplin!
Fürdőjük nincs?Az is nagyon fontos,ráadásul kifejezetten pancsolós népség úgy tapasztalom.Ne is kapkodd el a ketrec vételt,mert két ajtóra feltétlenül szügség van.Tőlem ma viszik el a három fiókámat,mert már újra tojik Locsi/eddig 4 tojás van/.Ha ezek is kikelnek kénytelen leszek megszüntetni az alvó helyüket bármennyire is sajnálom,hogy nem szeretnek a rúdon ülve aludni.Nem akarom,hogy szaporodjonak,mert rettentően nehezemre esik megválni tőlük.
Előzmény: plimplin (92)
boszoke Creative Commons License 2003.08.14 0 0 94
Szia!
Nos az én kanárim fiú és gyönyörűen tud énekelni,de már 3 hete néma,viszont erősen vedlik,gondolom ezért néma,mert különben röpköd szabadon,eszik,nem szomorú,A következőket eszi és szereti is:tyúkhúr,spenót,alma.szőlő,gyönge kukorica/amit most árulnak főzni/zöldborsó,hetente adj neki főtt tojást reszelt sárgarépával,vastaghúsú paprika,dinnye,félérett magok,Pl cirok,muhar magot sikerült szereznem,ha kirándulsz és találsz nagyon szivesen eldolgozik vele.
Majd számolj be,itt van tenyésztő is, nála találhatsz megbízhatóan lány madarat a fiú mellé.
Előzmény: ice_nic (93)
ice_nic Creative Commons License 2003.08.14 0 0 93
Sziasztok.
Pár napja kaptam ajándékba egy kanárit.Vettem neki kanári magkeveréket de szeretnék neki gyümölcsöt is adni.Melyek azok a gyümölcsök illetve zöldségek amiket ehet?Mit ehet ez a madártipus?
Volna még egy kérdésem.Ugye a kanáriknál csak a fiu énekel?És ha nem igazán ad ki hangot akkor kislány?
Szeretnék egy párt neki hogy ne legyen magányos de eddig csak egy szépet láttam az állatkereskedésekben és arrol sem tudták megmondani fiu e vagy lány.elöre is köszi a választ.
plimplin Creative Commons License 2003.08.14 0 0 92
Böszőke: Akkor feltétlenül veszek nekik egy nagyobb kalitkát, minél hamarabb. Bementem az állatkereskedésbe tegnap, de ott csak hasonló méretben láttam, meg még kisebbeket is. Meg egészen óriásiakat, arának valót. Méretben csak egy volt elfogadható, de annak meg csak egy ajtaja van. Itt beadom a kaját, de akkor tavasszal hova teszem majd az odút? Tehát ez nem jó. - Szétnézek majd máshol is, ha másképp nem megy, akkor csináltatok a canary1 által megadott cimek valamelyikén.
A röptetés sajnos nem jó, mert tudod, a Ciró...
Előzmény: boszoke (91)
boszoke Creative Commons License 2003.08.12 0 0 91
Szia Plimpin!
Nálam egy 30x48x50cm-es kalitkában vannak ketten,de ha teheted engedd ki őket időnként,mert az első repülési kisérlethez képest,már nagyon szépen röpülnek és lavíroznak a lakásban./A pihenőhelyeiken érdemes újságpapírt letenni,mert potyogtatnak rendesen./Még egy jótanács,mivel nem mennek a helyükre pusztán azért mert Te szeretnéd,azt találtam ki,hogy elveszem tőlük a tálkájukat már korábban,miután megelégeltem a röpködést látványosan viszem a kaját nekik és mennek is gyorsan megnézni mit kaptak,így nem nehéz visszazárni őket.De bármi zöld is megteszi csalinak,mert rém kiváncsiak.
Előzmény: plimplin (90)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!