Keresés

Részletes keresés

Lilla2005 Creative Commons License 2006.02.02 0 0 143

Szia!

 

Először is nagyon sajnálom az édesapámat.

Sajnos a párommal mi is egy örökösödési folyamat közepén vagyunk.

Volt már 5 ügyvédünk is.

A legbiztosabb ha elmész egyhez, nem a legdrágább a legjobb, ezt tapasztalatból tudom.

Ha ketten vagytok testvérek kétfelé oszlik az öröklés a hugod gyerekei max az anyjuk részét oszthatják szét maguk között.

Ha édesapád végrendelkezik, amit ügyvéd előtt kell megtennie, indokokkal kell alátámasztania, hogy miért kedvez az egyik gyermekének a másik "kárára".

A végrendelet is megtámadható,hiszen ha sikerül rábeszélniük édesapádat, az valószínüleg erős befolyásolás hatására lehet.

 

Keress meg egy üdvédet még most, kérj tanácsot tőle, megéri azt a pár ezer forintot,hogy tisztán láss!!!

 

 

De csak olyannal állj szóba aki örökösödéssel foglalkozik, atöbbi nem tud róla semmit!!

 

Előzmény: derke (140)
sziszi36 Creative Commons License 2006.02.01 0 0 142
Egyeneságú öröklés esetén 1/2-1/2 arányban fogsz örökölni édesapád halála esetén. Ha bármilyen részben tulajdonos vagy egy ingatalban nélküled illetve a Te hozzájárulásod nélkül nem adható el az ingatlan. Ha édesapád anyukád javára végrendelkezik akkor is jár a köteles rész. Az örökségből való kizárásnak nagyon kemény feltételei vannak. Ennyit tudok én is. Remélem segítettem. Ja. Kiskorú gyermek esetén ha örököl az értékesítéskor a Gyámügy közbelép és csak a Gyámügy engedélyével lehet értékesíteni a házat. A házért kapott összeget gyámügyi letétbe kell helyezni vagy ebben az értékben a gyerekek nevére ingatlant vásárolni.
Előzmény: derke (140)
nemszoke Creative Commons License 2006.01.27 0 0 141
Kiskoruak oroksege... Hatha tudtok segiteni!
Kiskoruak orokoltek egy ingatlant. Minden tiszta, eladhatom, mint gyam, a megfelelo Gyamhatosagi feltetelekkel, es masikat vehetek belole nekik. Illetek, ado, tiszta. DE: vehetek nekik kulfoldon ingatlant, pl ha hosszutavon jobb befektetes, mint Magyarorszagon? Mi kell hozza (egy jo ugyveden es egy pozitiv hozzaallasu Gyamugyi szabalyozason kivul), vegulis mar EU vagyunk, szabad(abb) a "mozgaster"...
derke Creative Commons License 2006.01.26 0 0 140

Jogtudorok tanácsát kérem, aki tud segitsen. Édesapámnak van egy kis házikója amit
a szüleitől örökölt. Ezt a házat nem lakja senki. Édesapám gyógyíthatatlan súlyos beteg, nincs szívem vele arról beszélni, hogy mi lesz halála után, inkább bíztatom, hogy
meg fog gyógyulni.
Elvileg ezt a házat hugommal ketten örökölnénk , édesanyánk haszonélvezetével terhelten. Édesanyám és hugom azt szeretnék elérni, hogy édesapám készítsen végrendeletet, amiben hugomat és annak két kiskorú gyermekét és esetleg engem is nevezzen meg örökösnek, tehát hugomék a ház 3/4 részét örökölnék , én pedig 1/4 részt. Előttem ezt édesanyám titokban tartja, csak édesapám elmondásából tudom. Kérdésem a következő : ha esetleg rábírják édesapámat , hogy kívánságuk szerint végrendelkezzen, / hugomék és édesanyám terve, hogy édesapánk halála után eladják a házat, / nekem az 1/4 rész örökösének lehet-e ebbe beleszólásom, milyen jogok illetnek meg engem ? Van -e lehetőségem - amennyiben a hagyatéki tárgyaláson
más " meglepetés is érne "- azt kérni a közjegyzőtől, hogy ne hozzon határozatot,
napolja el a tárgyalást mert jogi képviselővel szeretnék konzultálni mielőtt bármibe is
beleegyeznék.? Pereskedni nem akarok semmiképpen, inkább hagyok veszni mindent.
Édesapám valami olyat is mondott a kórházban nekem, hogy anyám kérése, hogy ha
nem a fent leírt módon végrendelkezik, akkor csinálják úgy, hogy őt nevezze meg általános örökösének, hogy ő ne csak haszonélvezetet örököljön, hanem ő rendelkezzen apám teljes hagyatékával. Ekkor mi a helyzet ? Jár-e nekem köteles rész,
azt én milyen formában kaphatom meg , milyen jogaim vannak ? Közjegyzőnél nekem azonnal döntenem kell a hagyatéki tárgyaláson ? Mivel arra gondoltam, hogy ha "fillérekkel" akarják kiszúrni a szemem, inkább felajánlom rákkutatás céljára az összeget. Azért érdekelne, hogy van -e nekem erre ott időm átgondolni a dolgokat?
Mellesleg megjegyzem hugomék milliárdosok, én bérből -fizetésből élő emberke
vagyok.

Köszi előre is, ha valaki tanácsot ad.


Törölt nick Creative Commons License 2006.01.08 0 0 139

mennyi idő alatt szabják ki az illetéket, SZeptemberben volt a hagyatéki tárgyalás és még nem kaptunk semmi levelet

 

rahel30 Creative Commons License 2006.01.08 0 0 137

én laikus vagyok, de saját tapasztalatból tudom, hogy anno kérhettük anyagi okokra hivatkozva a RÉSZLETFIZETÉST.

 

de szerintem, ha  pl egy szegény ember egyszer csak örököl egy bazi nagy értékű ingatlant, és ennie is alig van mit, nemhogy még a több millás illetéket kifizesse, akkor van megoldás.

el enm tudom képzelni, hogy erre ne legyen egy törvény...

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.07 0 0 136

SZiasztok. olyan kérdésem lenne hogy örökösödési illeték kiszabásánál lehet e kérni méltányosági vagy bármi más indokal az illeték csökentését. köszi

sheldon Creative Commons License 2006.01.03 0 0 135

Köszi a választ.

A kérdésem inkább arra irányul, hogy az adóddág köthető-e hozzám, mint az ingatlan tulajdonosához, illetve magához az ingatlanhoz.

Előzmény: Törölt nick (134)
sheldon Creative Commons License 2006.01.02 0 0 133

Eléggé megkésve, de köszönöm a választ.

A helyzet egy kicsit bonyolultabb, mert az ingatlan amin az adósság van, az én tulajdonom, és ő csak haszonélvező. A szolgáltatás az ő neve alatt futott.

Ilyenkor mi a helyzet?

Előzmény: Törölt nick (119)
Vulkáni könyvelő Creative Commons License 2006.01.01 0 0 132

Nagyon nehéz...

 

A törvények a tulajdont védik, márpedig ő a tulajdonos.

Javaslom, hogy kérdezz meg egy ügyvédet is, de szerintem elég reménytelen fellépni az ilyesmi ellen.

Előzmény: rahel30 (131)
rahel30 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 131

köszi a választ!

 

Szóval ez azt jelenti, hogy ami most csak az ő nevén van, azt eladhatja, vagy a tesóm nevére írtahatja, elajándékozhatja neki, és ahhoz nekem már soha, semmi közöm?

 

Akkor sincs hozzá közöm, hogyha az az ingatlan akkor került anyu nevére, amikor még élt apukám, tehát házasságban, együtt szerezték, csak épp az azóta meghalt apukám volt olyan naiv, hogy anyu nevére iratta, azaz eleve az anyu nevére vették meg?

 

 

Előzmény: Vulkáni könyvelő (130)
Vulkáni könyvelő Creative Commons License 2005.12.30 0 0 130

Hello!

 

A kitagadás meglehetősen macerás ügy, lásd eggyel lejjebb bolondtorpe írását.

Ha mégis kitagadna, akkor nem jár semmi, de ennek szigorú kritériumai vannak, amikről itt olvashatsz, a "kiesés az örökségből" pont alatt:

http://www.magyarorszag.hu/ugyintezo/ugyleirasok/vagyon/orokles

 

Ha végrendeletileg másra hagyja a vagyonát, az un. "köteles rész" akkor is megillet.

Ez a törvényesen járó örökséged fele, de erről is írnak a fenti oldalon.

 

Amíg ő a tulajdonos, azt tesz vele, amit akar.

Eladhatja, elajándékozhatja, stb.

Ez ellen szerintem te nem nagyon tehetsz semmit.

 

A ház ügyében ugyanez a helyzet.

Ha a tesódra hagyja mindenét, akkor is megillet a "köteles rész".

Kitagadni csak a fenti linken felsorolt esetekben tud.

A haszonélvezeti jog egy külön téma, az édesanyádat illeti meg haláláig.

Utána viszont megszűnik, az öröklésbe nem játszik be.

Előzmény: rahel30 (129)
rahel30 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 129

Sziasztok Jogtudorok!

 

Két kérdésem lenne.

 

1: apu meghalt. 13 éve. Anyu kitagadhat e abból a vagyonából, ami csakis az ő nevén van? Pl, egy darab belvárosi üzlethelység, telekhányaddal, csakis az ő nevén. Mielőtt meghalna, kitagadhat e ebből? Eladhatja e közben, és akkor megtartja az árát, számomra hozzáférhetetlen módon? Vagy, ha én ott vagyok örökösnek, megvéd e engem valami törvény, hogy ne tudja eltüntetni az üzlet (kb 40 millió) árát nyom nélkül?

 

 

2: van egy lakóház, mely a szüleim nevén volt, közösen. Apu után én vagyok az egyik örökös, a másik a tesóm. Akinek az a célja hogy neki minél több jusson ha anyu meghal.

Anyu kitagadhat e ennek az ingatlannak abbóla részéből, amit anyu után örökölnék? Az egész házon egyébként anyunak vanhaszonélvezeti joga...

 

KÖSZ!!

bolondtorpe Creative Commons License 2005.12.19 0 0 128

dangerous

 

kitagadni nem lehet a PTK egyertelmuen meghatarozza mik a kitagadas indokai (orokhagyo eletere tort, akadalyozta az orokhagyot vegrendeletenek szabad megteteleben, jogerosen 5 ev v hosszabb letoltendo szabvesztesre iteltek ) szoval a kotelesresz, azaz a torvenyes orokresz fele mindenkepp jar neki - termeszetesen ha a hagyatek megnyilik, azaz ha a szulok beadjaka kulcsot.

 

A be nem engedes az macerasabb ugyanis o ugye nincs birtokon belul, tehat kozvetlen birtokvedelmet a jegyzotol nem kerhet, tulajdonjoga haszonelvezeti joga, de meg hasznalati joga nincs; szoval ha szulo nem engedi be akkor tulajdonkeppen paff, - eleteben mindenki ugy rendelkezik a vagyontargyaival ahogy akar.

Egy baj (komoly baj) abbol lehet ha a papat kiokositjak es eladja az ingatlant, mondjuk a haszonelvezet fenntartasaval, nos akkor a kotelesresznek lottek, hiszen nincs orokseg, ugyhogy ha a papa gazos erdemes lenne elgondolkodni a gondnoksag ala helyeztetesen, akkor ugyanis ervenyes jogugyletet nem kothet. remelem segit.

 

udv

Törölt nick Creative Commons License 2005.12.19 0 0 127

Sziasztok,nagyon sűrgős segítséget szeretnénk kérni.

 

Mi a helyzet olyankor,ha valakit történetesen a szülei nem engednek be a bejelentett lakcímére,ami a szülei lakása,de őneki az állandó bejelentett lakcíme?

Magyarul: Állandóra bejelentett lakcím a szülőknél van,de nem ott lakik, egy végzetes több éves balhé odavezett,hogy a szülök végrendeletben kitagadták a gyereket minden ingó és ingatlanból ügyvédnél és a bejelentett lakcímre sem engedik be az illetőt.

Kiakarták jelenteni az önkormányzaton,de most pontosan nem tudom,de mintha az volt az indok,hogy családtagként jogcímmel van bejelentve,így ha a barátom nem írja alá,a szülei nem tudják kijelenteni.Saját tulajdonú tehermentes lakás.

 

Ki lehet hívni a rendőrséget olyankor,ha az illető szeretné megbeszélni a szülőkkel,de ők nem nyitnak ajtót,telefonszámukat megváltoztatták,leveleket nem vesznek át..stb.,elzárkóznak minden kommunikációtól?

Nagyon úgy néz ki,hogy a papa "becsavarodott" és terrorizálja a mamát...aki nem mer kommunikálni a gyerekkel ,így azt csinálja amit az   öreg diktál.

 

Gyámügyre belehet menni ezzel a problémával?

 

És mi a helyzet a kitagadással...semmi olyan indok nem áll fenn (utána lett nézve mik ezek),hogy az illetőt a szülők kitagadják.Egyszerűen csak utálják.:-((

 

Bocsánat ha zavaros vagyok !:-((

 

Kérlek bennetek ha tudtok legyetekszívesek tanácsot adni mielőbb!!

Kösz.

Arantar Creative Commons License 2005.12.03 0 0 126
Felhivás!!!!!! A felhivás oka: közös erövel való fellépés az USA-val szemben Amerikai Egyesült Államokban örökölt hagyatéki ügyben keressük azokat a honfi társainkat, akik szintén örököltek és nem kapták meg a jogos örökségüket. Ha ilyen jellegü problémájuk van akkor kérjük jelentkezzenek nálunk. E-mail cim.: sultan@hdsnet.hu
rahel30 Creative Commons License 2005.11.24 0 0 124

koszonom, de pont azt nem tudom, nem ertem, hogy hogyan erhetem el, hogy ne a 1-es pont, azaz a termeszetbeni megosztas ervenyelsuljon, mert nincs ember aki azt a hazat igy megosztva megvnnee..egyben van az egesz, a konyhat meg a spajzot nem adhatom el kulon a nappalitol meg az erkelytol.

 

Szabhato e hatarido a testveremnek arra, hogy engem fizessen ki, azaz vegye meg a reszemet , ha akarja?

mivel lehet elerni, hogy legrosszabb esetben arveres legyen az ugybol?

 Ugyertem, elmegyunk ugyvedhez, hogy nem tudunk magunktol megegyezni, a megosztast meg en nem fogadom el, mert NEM TUDOM MIRE HASZNALNI A MEGOSZTOTT IGATLANT, szamomra megosztva ertektelen, csak a testverem szamara ertekes, mert o raktarnak tudja hasznalni a ket garazsbol az egyiket. Esetleg berbe is adna, es en kapna a berleti dij felet, de nekem az egesz haz felenek az ellenerteke kell. MErt szuksegem van erre ahhoz, hogy tudjak belole kulfoldon lakast venni.

 

Nem tudok 4000 kmrol visszakoltozni magyarorszagra, tavol a ferjemtol, hogy egy megosztott ingatlan konyhajaban lakjak.

 

Viszont az sem jo, ha ezen evekig civakodunk.

 

A zingatlan kb 160 milliot er, ennek a fele 80 millio. Ezert nem mindegy, hogy megkapom e a kb 80 milliomat valamikor, vagy sem.

 

A torveny szab e hataridot az arveres kituzesere, vagy ez elhuzodhat evekig. Vagy mondja e a torveny azt, hogy pl 365 nap van arra, hogy az ingatlant arveres nelkul ertekesitsuk, s kapja meg mindenki a maga reszet, es viszlat.

 

Elenezest, hogy ilyen bo lere eresztettem, de ez az egyetlen forras, ami segithet valtoztatni a jovomon, es szeretnem okosan felhasznalni.

 

koszonettel, rahel

 

Előzmény: Törölt nick (123)
rahel30 Creative Commons License 2005.11.23 0 0 122

Koszonom ObudaFan a valaszt.

 

 

**  Lehet kérni az özvegyi jog korlátozását, de ennek csak akkor van értelme, ha a testvéreddel ti is szeretnétek beköltözni.**

 

Erre nincs szukseg , mert a testverem nem szeretne bekoltozni, en barmikor lakhatok ott, ha akarok, de nem akarok, mert nem Magyarorszagon elek.

 

 

 

***Közös tulajdon megosztási perben - ha a testvér per nélkül erre nem hajlandó - választás elé lehet állítani: vagy váltsa magához pénzért az ingatlan maradék 50%-át, vagy árverezzétek az ingatlant. Így te mindenképp pénzednél vagy. Ezzel érdemes azonban a haszonélvezeti jog megszűntéig várni, hiszen akkor többet fog érni az 50% is.***

 

 

pont ez a gond, hogy nem is hajlando megosztani, mert amiatt, hogy en nem akarok ott lakni, nekem nem is kell igenyt tartani az ingatlanra, masreszt, en sem akarom megosztani -amennyiben a megosztas a kozos hasznalatot jelenti-, mert nem tudok mit kezdeni az ingatlannal. hacsak nem regi ruhanemuk tarolasara hasznalom.

 

Tehat lehet kotelezni a testvert arra, hogy fizesse ki nekem az 50%-ot?

Ennek van hatarideje?

ugyertem, mi van, ha azt mondja, neki annyi penze nincs, hogy kifizessen engem, vagy nem felel meg neki az a vevo, aki megvenne a hazat, es huzza, halogatja az eladast, esetleg evekig?

Ekozben en ugyanis elesek attol a haszontol, melyet az ingatlan 50%-anak ellenerteke hozott volna nekem, ha szabadon be tudom fektetni....

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (121)
rahel30 Creative Commons License 2005.11.23 0 0 120

Egy testverem van. Az edasapank meghalt 1992-ben. Edesanyam meg el. Orokoltunk egy nyaralot. Ezen anyukamnak van holtig tarto haszonelvezeti joga.

orokoltunk egy masik, nagy ertekul lakohazat. Ezen is anyukam holtig tarto haszonelvezeti joga van. Ez utobbinak o es az apukam a halal idopontjaban egyutt voltak tulajdonosai.

 

Azt szeretnem megtudni, hogy mi tortenik azzal az ingatlannal, aminek a felet a testveremmel kozosen megorokoltuk, azon anyukam haszonelvezeti joga van?

Egyelore, amig anyukam el, kerhetem ebbol az ingatlanbol az en reszemet, vagy ez szamomra egyelore kvazi nem letezik, mert nem hasznalhatom semmire?

 

Ha edesanyam meghal, akkor 50-50 szazalekban a testverem es en leszunk tulajdonosok.

A testverem valoszinuleg meg akarja majd tartani az ingatlant, en viszont a rameso ertekre keszpenzben tartok igenyt.

A kozos ingatlannal en nem fogok tudni mit kezdeni, o viszont hasznalna uzleti tevekenysegre, vagy megtartana azt befekteteskent.

 

Hogyan juthatok majd hozza az engem illeto reszhez? Abbol semmi hasznom nem szarmazik majd, hogy en leszek az egyik tulajdonos 50szazalekban, mert bar lakasnak alkalmas, en nem abban a varosban elek es dolgozom, ahol az ingatlan van. Eladasi ara igen nagy lenne, tehat nekem az ertekesitesbol befolyt osszeg fele jelentene az egyetlen megoldast.

 

Lesz barmilyen jogom arra, hogy kerjem az ellenerteket a testveremtol, vagy meg kell majd elegednem azzal, hogy en vagyok az egyik tulajdonos, es kesz?

Korlatozhatom a testverem tevekenyseget az ingatlanban, vagy azt tehet benne, amit akar.

Igen nehezen tudunk megegyezeni az anyagi dolgokon, es nagyon fontos lenne tudnom a jovo szempontjabol, hogy mire szamithatok.

 

koszonettel,

rahel

Előzmény: Törölt nick (119)
sheldon Creative Commons License 2005.11.21 0 0 118

Sziasztok!

 

Ha papíron együtt élek valakivel, aki rokonom, de nem egyenesági, akkor öröklöm tőle az adósságait? Konkrétan egy szolgáltatónál(nem közüzemi) felhalmozott tartozását.

És általában örökölhető az adósság?

Előre is köszi a válaszokat.

Törölt nick Creative Commons License 2005.11.20 0 0 117
SZiasztok olyan kérdésem lenne hogy végrendelettel örököltem egy házat a nagybátyámtol milyen% illetékre számoljak előreis köszönöm
-panka54- Creative Commons License 2005.11.19 0 0 116

 Köszönöm!

 

 Igen, egyévben lett !

 Oda adtam mind!

Előzmény: Törölt nick (115)
-panka54- Creative Commons License 2005.11.18 0 0 114

 Sziasztok!

 

 Édesapám után örököltem ingatlant, amit Édesanyám eladott / tunk/.

 

 Az örökölt pénzt oda adtam a lányomnak! Lakásra!

 

 Na most nekem hogy kell v. nem kell adóznom?

 

 Tud vki válaszolni?

Banyácska Creative Commons License 2005.11.13 0 0 113
Sziasztok!
földhivatal Creative Commons License 2005.11.08 0 0 111

hi

 

nekem írhatsz, az emilem publikus

Előzmény: limetta (110)
limetta Creative Commons License 2005.11.08 0 0 110

Sziasztok!

 

Végrendelettel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni,e-mailben.

Kit zavarhatnék itt a fórumon ez ügyben?:-(

Köszönöm..

kheops_01 Creative Commons License 2005.11.05 0 0 108

Köszönöm szépen gyors válaszod!

 

Az ingatlan:kertes családi ház.

 

Ez melyik kategoria?(%)

 

köszi!

Előzmény: Törölt nick (107)
kheops_01 Creative Commons License 2005.11.04 0 0 106

Sziasztok!

 

Előzmények:Elhunyt édesapám után öröklöm a családi házunkat.

Nincs testvérem,anyám  intézetben(súlyos beteg...) van már 10 éve(apám volt a gyámja).

A tulajdoni lapon apu az ingatlan  tulajdonos,anyu neve sehol...

 

Kérdés:

1.Ebbe beleköthetnek e a gyámhivatal részéről?(az új gyámja természetesen majd,én leszek,ha sikerül elintéznem,a kérdés az örökösödést érinti!)

 

2.Mennyi lesz az ö.illeték?

 

3.Nekem,kell e ilyenkor valamilyen lépést(bejelentés) tennem(pl.földhivatal,közjegyző felé),vagy működnek a "dolgok" automatikusan??

 

Egyébbiránt ebben a házban lakom .....tehát nem mind1 egyátalán!

 

köszi!!

Dzsabb Creative Commons License 2005.10.05 0 0 105
van lehetőséged, kérd meg is fogod kapni
Előzmény: caterina3 (104)
caterina3 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 104

Örökösödési illetékkel kapcsolatban kérdezem:

 

Ha örököltem egy lakóingatlanrészt, amit nem adhatok el, és sajnos nincs pénzem az örökösödési illetékre, jelenlegi alacsony jövedelmemre hivatkozva jogom van-e részletfizetési lehetőséget kérni az illetékre, vagy rákényszeríthet-e Állam bácsi, hogy az illeték azonnali, kp.-ban való megfizetése érdekében eladjam autóm/egyéb (nem az örökség tárgyát képező) ingatlanom?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!