Jobb lett volna visszaolvasnod a fórumban. De, vannak: 1. kézi nyomók 2. citrusfacsarók, citrusprések 3. gyüm.centrifugák (http://en.wikipedia.org/wiki/Juicer) 4. gyüm.prések
Valamennyi biztos kijön. Én a helyedben sokat nem töprengenék, megvenném oszt kész, 2000 Ft.ot megér. Mindenesetre, a csomagolást őrizd meg, és ha meggondolod magad, ajándékozd el egy kedves ismerősödnek. Tapasztalatot mindenképp nyersz vele, ráadásul olcsón. Én, a 36k-s Philips centrimmel így vagyok, előbb-utóbb prést fogok venni, de addig is 1-2 évig jó ez, és majd valamelyik rokon nagyon fog örülni neki, és imába foglalja a nevem. Kell ennél több?
Sziasztok! Szeretnék venni egy citrusprést, ami nem gyümölcscentrifuga, mert az már van (csak mire összerakja az ember lemegy a nap, meg még el is mosogatom utána, aztán másnap van :( ) Olcsó, kis helyen tárolható, nagyon könnyen tisztítható elektromos prés kellene.
Én ezt néztem ki, de nem tudom ezeknek az elvárásoknak megfelel-e?
Még jobb volna olyan, aminek a teteje préselés közben teljesen rázárható, nem csak egy kúppal nyomhatom a gyümölcsöt. Ilyet sajna nem találtam. A segítséget előre is köszi.
No, itt vagyok, nem haltam meg. De: nem ettem meg a maniókát, hanem eldobtam. Pedig ázott vagy 2 hetet, és főztem kb. 2 órát (Wiki szerint 2 nap állás, és 25 perc főzés már elég), de most annyira nincs formában a májam, hogy kísértsem a sorsot. Szóval, nem akartam reszkírozni. Pedig kár, mert annyira nem nézett ki rosszul, hasonlított a burgonyához, de már mindegy.
Citrusfélénél, déligyümölcsnél az alapos mosás, hámozás megteszi. Az almát is le lehet mosni meleg, esetleg mosogatószeres vízzel, szivaccsal. Az epret, szőlőt viszont nagyon nehéz alaposan lemosni, ha kezelve van, biztosan marad belőle valami. Én itt egyébként elsősorban a gombaölő szerekre gondoltam. Ugye, hosszú szállításnál, romlás ellen gombaölő szerrel kezelik ezeket?
A viaszozással semmi bajom, de biztos drágább. Sokkal egyszerűbb egy szórófejjel olajjal befújni a cuccot, és azzal szédíteni a gyanútlan vevőt. Persze, elítélendő.
A gyümölcsök általában többé-kevésbé maguktól is viaszosak. Van olyan almafajta, ami zsíros tapintású. Ettől még persze lehetett rajta bevonat. Egyébként viaszozni a bioterméket is szabad.
Jut eszembe: láttam én már echte magyar almát is tartósítóréteggel bevonva. de nem viasz volt az, hanem valami olajos anyag, amely biztos olcsóbb a viasznál. Én ezeket az almákat mosogatószerrel mostam le, majd hámoztam.
A déligyümölcsöket leszedés után vegyszerezik, hogy kibírja a hosszú szállítást. A magyar gyümölcsöket nem kell kezelni, mert nem a világvégéről hozzák.
"A tartósság érdekében felületüket a szüret után engedélyezett konzerválószerekkel kezelik, ezek a következők: biphenyl (E 230), orthophenylphenol (E 231), natrium-orthophenylphen-ol (E 232) és a thiabendazol (E 233). A lé- és vitaminveszteség elkerülésének érdekében a gyümölcsöket ezenkívül mesterséges viaszbevonattal látják el."
ZsuR, Csak kísérletezem. Kíváncsi vagyok, hogy a süteményben lévő mák okoz-e gondot. Általában nem szokott, és remélem most sem, de szeretem kideríteni a problémák okát, és emiatt saját magamon ártatlan kísérletekre is hajlandó vagyok. Persze, nem megyek fejjel a falnak. A manióka még mindig ázik, sós vízben, mert ki kell belőle áztatni a ciántartalmat. Ezzel kapcsolatban máris tettem egy érdekes felfedezést: az első 3 napban semmilyen színe vagy szaga nem lett. Gondolom, olyan magas volt a ciántartalma, hogy a mikroorganizmusok nem tudtak elszaporodni benne. A 4. napon már éreztem valamit, és a víz leöntése után (minden nap cseréltem a vizet) megsóztam. Amit a bennszülöttek technikájáról olvastam, annak a lényege, hogy addig kell várni, amíg a benne lévő cián teljesen lebomlik. Mindenesetre még utánaolvasok, és az sem biztos, hogy a végén elfogyasztom.
A zsuzsi07 által írtakkal kapcsolatban: Teljesen igazad van, a déligyümölcsöket mind kezelik rovarirtóval, és esetleg tartósítószerrel is. Ezért szeretem meghámozni őket. No, de a magyar almát, szőlőt, stb. azt hiszed, hogy nem kezelik? Naná, hogy kezelik. A rovarirtás nélkül lehetetlen lenne gazdaságos termésátlagokat elérni. Másrészt, én abban reménykedem, hogy ezek a szerek alapos mosással eltávolíthatók. Soha sem szabad elveszíteni a reményt.
Én erre kapásból azt mondanám, februárban az ember ne akarjon epret, szőlőt enni. Bár lehet, hogy az eper Dél-Európában már terem, de a franc tudja, mivel kezelik, hogy ne rothadjon meg, mire onnan ideér. A citrusfélék, déligyümölcsök mások - azokat meg lehet hámozni. Én az idénygyümölcsök híve vagyok, ami persze ilyenkor nem sok. Nem tudom, mennyit nyerünk a vitamintartalommal, ha a gombaölőkkel kezelt és/vagy kényszerérett gyümölcsöket esszük/facsarjuk.