Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.15 0 0 64
Az öröklési szerződés általános szabályai

655. § (1) Öröklési szerződéssel az örökhagyó arra kötelezi magát, hogy a vele szerződő felet tartás vagy életjáradék fejében örökösévé teszi.
(2) Az örökhagyó az öröklési szerződésben bármilyen végrendeleti rendelkezést tehet. Az örökhagyóval szerződő másik félnek az öröklési szerződésbe foglalt ilyen rendelkezése érvénytelen.
Ptké. 94. § A Ptk. hatálybalépése előtt kelt öröklési szerződésre a korábbi jogot kell alkalmazni.

656. § Az öröklési szerződés érvényességére az írásbeli végrendeletre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy korlátozottan cselekvőképes személy öröklési szerződésének érvényességéhez a törvényes képviselő hozzájárulása és a gyámhatóság jóváhagyása is szükséges, továbbá, hogy a szerződésre akkor is a más által írt végrendelet alakiságai irányadók, ha az valamelyik fél saját kézírásával készült. Jogszabály az öröklési szerződés érvényességét hatósági jóváhagyáshoz kötheti.

Öröklési szerződés
Ptké. 73. § A házastársaknak ugyanabba az okiratba foglalt öröklési szerződése érvényes, ha mint örökhagyók kötnek harmadik személlyel szerződést.

657. § (1) Az örökhagyó arról a vagyonáról, amelyet öröklési szerződéssel lekötött, sem élők között, sem halál esetére nem rendelkezhet. Az öröklési szerződéssel lekötött ingatlanra - az örökhagyóval szerződő fél javára - az ingatlan-nyilvántartásban elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni.
(2) Ez a rendelkezés harmadik személy jóhiszemű és ellenérték fejében szerzett jogát nem érinti.

658. § (1) Az öröklési szerződés módosítására és megszűnésére azokat a rendelkezéseket kell alkalmazni, amelyek a tartási (életjáradéki) szerződésre vonatkoznak.
(2) A megszűnés, illetőleg a módosítás alakiságaira az öröklési szerződés létrejöttére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ha azonban a szerződés a kötelező alakiságok nélkül szűnt meg, és az ennek megfelelő tényleges állapot a felek egyező akaratából létrejött, a szerződés megszűnése a különben kötelező alakiságok nélkül is érvényes.
Halál esetére szóló ajándékozás

Előzmény: Törölt nick (63)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.15 0 0 63

Szerintem a dolog nem így indult. Most végrendelkezni akasz, vagy szerződést kötni, hogy valami szolgáltatás ellenében valakire ráhagysz valamit?

 

Nem mindegy! Végrendeletet ugyanis bármikor meg lehet változtatni. Akár másnap is írhatsz egy teljesen újat.

 

Ezért a másik félnek nem elegendő egy 'sima' végrendelet.

Előzmény: Pater Altenberg (62)
Pater Altenberg Creative Commons License 2005.08.15 0 0 62
Írásbeli magánvégrendeletről lenne szó tehát.
Előzmény: Pater Altenberg (61)
Pater Altenberg Creative Commons License 2005.08.15 0 0 61
Köszönöm a részletes leírást. Kicsit laikusabban kérdem: tehát nem feltétlenül kell közjegyzővel lepecsételtetni, hanem megírhatom magam, két tanúval IS aláíratom, a két tanú pontos adataival - és ez érvényes lesz? Vagy csak akkor érvényes, ha közjegyző vagy ügyvéd láttamozza, pecsételi???
Előzmény: Törölt nick (60)
Pater Altenberg Creative Commons License 2005.08.13 0 0 59
Off. Bocs, mint alantabb látható, nem értek a joghoz, viszont, amit írsz: "meg van kötve a kezünk" nem ronda germanizmus, hanem helyes, használható nyugodtan. Un. "nyelvi babona", hogy helytelen volna.
Előzmény: hatalmas aranyos (49)
Pater Altenberg Creative Commons License 2005.08.13 0 0 58
Köszönöm, megnézem.
Előzmény: Törölt nick (57)
Pater Altenberg Creative Commons License 2005.08.13 0 0 53
Üdv. Talán topiknyitás helyett itt segít valaki. Végrendeleti szerződést, nyilatkozatot szeretnék tenni, bár még nem haldoklom. Elég, ha én megfogalmazom laikus nyelven, és a közjegyző lepecsételi? Tanulk aláírása is kell? Nálam marad, vagy ügyvédnél letétbe kell tenni? Köszönöm a segítséget-
passziv Creative Commons License 2004.09.20 0 0 52
Üdv! Hátha valaki tudja a miértet. Anyukám második férje halálakor lemondott egy házrész örökléséről a férj gyermekei részére.Lezajlott a procedúra jó ideje,de ő most kapott egy csekket a házrész utáni illetékről.Mi lehet az oka? A segitséget előre is köszönöm! Bye! passziv
Szunya Creative Commons License 2004.08.25 0 0 51

Úgynevezett póthagyatéki eljárásban kell résztvenni, általában ugyanannál a közjegyzőnél érdemes, aki az ereseti hagyatékátadó végzést készítette. Tulajdonképpen rutineljárás.

Előbb vegyétek be a hagyatékba a másik 250 nm-t, utána vagy az eredeti szerződést módosítsátok, vagy ügyvédi közreműködéssel semmissé kell nyilvánítatni, ez is gyakori eset.

Előzmény: vIC (50)
vIC Creative Commons License 2004.08.24 0 0 50

Sziasztok!

 

Ha valakinek van ötlete, kérem segítsen!

 

A tényállás a következő:

 

Egyik nagyszülő végrendelkezik aztán meghal . Ebben egy ingatlant (mely az ő nevén van) az egyik fiára hagyja másik ingatlant pedig másik két fiára. A második ingatlan jóval nagyobb értékű!

 

A hagyatéki tárgyaláson születik egy "hagyatékátadó végzés" és egy "lemondási szerződés". A "hagyatékátadó végzés" szerint az ingatlan helyrajzi számmal szerepel a "lemondási szerződés"-ben pedig helyrajzi szám és telekméret.

 

A szerződés arról szól hogy a !teljes! kis ingatlan fejében (melyet a nagyszülő amúgy is a fiára hagyott végrendelet szerint) nem kér örökrészt a másik nagyobb értékű ingatlanból.

 

A probléma  következő: A szerződésben meghatározott ingatlan mérete nem egyezik meg a hivatkozott, földhivatal által kiállított tulajdonlapon szereplő tulajdon nagyságával, habár a helyrajzi szám stimmel. Utólag kiderült, hogy a szerződés által említett 500 négyzetméter terület fele (250) volt az elhunyt nagyszülő nevén.  Az ötszáz úgy jön ki, hogy az említett ingatlan egy ikertelek, melynek másik felén is volt az elhunyt nagyszülőnek tulajdona, amely sorsa azóta sem lett rendezve - még a mai napig az elhunyt nagyszülő nevén van.

 

Kérdés1: Mit lehet tenni, annak érdekében, a teljes 500 négyzetméter az örökös nevére kerüljön, hiszen mindeddig összesen 250 négyzetméter birtokosa? Annak ellenére, hogy a másik, nagy értékü ingatlanban szerzendő tulajdonrészéről a teljes 500 négyzetméter érdekében mondott le -ahogyan ez a lemondási szerződésben is rögzítésre került.

 

Kérdés2: Újratárgyaltatható-e a szerződés és ha miyen módon, annak érdekében, hogy a számunkra előnytelen lemondást korrigáljuk (hiszen a szerződés hibás)?

 

Előre is kösz.

hatalmas aranyos Creative Commons License 2004.02.25 0 0 49
Nekem is lenne egy kérdésem:
Adva van egy bp-i lakás, amit még 1961-ben vettek meg szüleim, részletre.
1982-ben vettünk, a család, minden pénzünket összedobva egy vidéki parasztházat, ez az én nevemen van.
Évek hosszú során keresztül a vidéki házat rendbehozattuk /földes volt a padlója, csak villany volt benne, most gázfűtés, linóleumos padló, fürdőszoba, amit egy átlagos komforthoz el lehet kívánni, minden/
Szüleim nyugdíjazásuk után ide költöztek le.
A ház az én nevemen van, apám haszonélvezetével terhelten.
Szüleim bp-i lakásában lakunk, én és a családom, 5-en. Ez egy másfél szobás szövetkezeti lakás, ami ennyi embernek nagyon kicsi.
Szeretnénk kertes házba költözni, de a házvásárláshoz ennek a bp-i lakásnak az ára lenne a beugró, esetleg még plusz hitel.
Kérdésem:
Ha Anyámék eladják ezt a lakást, akkor ugye mivel a szerzés és az eladás között több mint 40 év is eltelt, nem kell belőle jövadót fizetniük. Ez teljes egészében az Ő pénzük, azt csinlnak vele, amit jónak látnak. De ha Ők ezt a pénzt odaadják nekem, akkor ez után nekem kell-e jövadót vagy bármiféle iletéket fizetnem?
Vagy ha Anyámék veszik meg a házat nekünk, akkor azt hogy érdemes? Kell-e nekem vagy a srácaimnak utána fizetnie valamilyen jogcímen? Egyből a mi /én/ nevemre vegyék, vagy a srácaim nevére? Ez utóbbi esetben ugye nagyon meg van kötve /a macska meg fel van mászva, de utálom ezt a ronda germanizmust!/ a kezünk a további értékesítés szempontjából, de még a hitelfelvétel szempontjából is /gyámhivatal/.
Szóval mikor járunk a legjobban? Mikor kell a legkevesebbet fizetni Állambácsinak?
Snuki Creative Commons License 2003.09.09 0 0 48
A fizetési meghagyás kézhezvételétől számított 30 nap a befizetési határidő, összegthatártól függetlenül.
Gyakorlatban is működik az a variáció, amit te írtál, hogy nem vagy jelen sehol, nélküled is felveszik a leltárt a meglévő adatok alapján, és ugyanígy nélküled le is tárgyalják. Lehetséges, de így nyilván több a hibalehetőség. Előtte telefonon tárgyald le velük és amit kell postán küldj meg. A többi meg megy a maga útján, bár én nem hinném, hgy nálad ez jó lenne. A háznál semmiképp, mivel értékkifogásod lesz majd kapásból, a többinél elsősorban az ingókra gondolok, ott már járhatóbb ez az út.
Előzmény: Törölt nick (47)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.09 0 0 47
mégvalami: alapbol mikor eloszor kikuldik, mennyi a fiz. hatarido? 1 honap? összegtol függ?
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.08 0 0 46
kösz a választ!

akkor ez siman eltarthat evekig vagy orokre, de nem is baj, mert nekem ehhez nincs se idom, se idegem. azt is olvastam, a hagy.leltart a leltareloado megcsinalhatja sajat maga is, es elvileg a targyalas is lemehet az erdekeltek nelkul. majdcsakleszvalahogy vagy sehogyse :)

viszont a kozjegyzoi dij merteket nem talaltam meg a neten, ha vkinek van rá tippje, irja be.

Előzmény: Snuki (45)
Snuki Creative Commons License 2003.09.08 0 0 45
Kérelmeknek nincs formai követelménye, akár egy kockás papírra is írhatod, de az ronda. Benne kell lennie valamilyen ügyszámnak, mondjuk fizetési meghagyás száma, hogy be tudják bizton azonosítani. Egyébként a többi rád tartozik, hogy hogy írod.

Ha nincs rendelkezésetekre minden adat, akkor a közjegyző nyilván nem tudja átadni az egész hagyatékot. Ilyenkor un.részhagyatékot ad át, a többit majd később pótlólag. Tehát most átadja a lakást, mondjuk fél év múlva a céget, amikor meg utánajártok a dolgoknak és kiderül hogy volt még más is, pl. kötvények, biztosítás stb, akkor azolat meg póthagyatékként, akár egyenként is. Gyakran évek múlve kerül elő valami, és akkor tudják csak lefolytatni a tárgyalást. Ezeknél is ugyanaz a szitu, elballagni pótleltárfelvtelre, a többi ugyanaz.
Ha mondjuk, mint a cég esetében, tudjátok hogy van, de zűrös, és intézkedni kellenne benne, pl. APEH előtt kérni kell egy öröklési bizonyítványt előzetesen a közjegyzőtől, ami még nem végzés erejű, ez bizonyítja hogy ennnek e cégnek ez és ez az örököse, ezzel lehet már menni mindenfelé. Aztán ha minden tiszta, átlehet adatni jogerősen is hagyatékként.

Offoláshoz nem tudok mit hozzátenni, magánügy, van igazságalapja persze.Talán csak annyit, hogy nyilván ahogy te is írtad senki sem jókedvében hal meg, de tudod hány olyan estet láttam már, amikor meghalt valaki és egy huncut buznyákot nem hagyott a gyerekeire, hanem szétszórta a világban, midenféle hülyeségekre, mondván ő pénze ,vagyona ő kereste, keressenek a gyerekei is. És ezek a szerencsétlenek csak a halál után szembesültek a közjegyzőnél hogy hoppá van egy végrendelet is... Na , én is off voltam.

Előzmény: Törölt nick (44)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.08 0 0 44
koszi, igy mar ertem.. akkor majd egyszer bejelentem es a targyalas utan jon csak a java.
még annyi, hogy a kerelmet nekem kell csak ugy megfogalmaznom, vagy van ezeknek formai kovetelmenye vagy nyomtatványa?

ja, és a közjegyző az egész hagyatékot szamolja, akkor hogyan szamitja be a még fel nem számolt céget, ami a banki egyenleg ellenere a közben jövö szamlak miatt akár tartozás is lehet? hasraütve? és mi van olyan dolgokkal, amiket esetleg nem találunk meg? (pl magannyugdijpt. tagsag, kötvény, biztositás? semmit nem tudunk ezekről..)

---off,
az öröklés jutalomértékén viszont vitatkoznék. a szülök egész életének munkája, amit megszereznek, a gyerekeikre hagyják, már régesrég többször is leadózott pénzből vették(szja, áfa, illeték), a gyerek pedig nem lottón nyer, hanem a családját veszti el. a dolog messze nem "szándékos", mint az ajandékozás vagy vétel-eladás, ugyanis senki nem jókedvében hal meg, hanem kötelezően. Én például sehol sem kértem jövedelemszerzés céljából, hogy haljanak meg a szüleim. nem több ez, mint állami sarc, talán a levegővétel még pár évig ingyenes. :) namindegy.

Snuki Creative Commons License 2003.09.07 0 0 43
Bocsi, az első sorban elbarmoltam valamit, helyesen onnan, hogy: "Egyszerűen amikor felveteted a hagyatéki...,", innentől a második sortól már jó.
Előzmény: Snuki (42)
Snuki Creative Commons License 2003.09.07 0 0 42
Szia !
- Mint ahogy előzőleg is írtam, valakit meg kellene bíznod az ügyeid intézésével, de ha ez nem megy akkor sincs probléma. Egyszerűen amikor felvetetAlapja pedig a neked jued a hagyatéki leltárt, vagy megjelölsz egy levelezési címet, ahol át tudod venni vagy megkérdezed a leltárügyi előadót ki lesz a közjegyző aki majd letárgyalja az ügyet, szépen elballagsz hozzá és megbeszélitek, hogy mikorra tűzze ki a tárgyalást.
- az illetékhivatal nem tud előre szemlézni, nincs rá jogosultsága, leghamarabb a jogerős hagyatékátadó végzés megléte után, de mint már írtam ,semmiről sem maradsz le, hiszen ha megkapod majdan a fizetési meghagyást, és ha kérelmet írsz utána, abba egyszerűen bele kell írni, hogy hol vagy elérhető és mikor vagy Magyarországon. Írj bele egy telszámot, az a legegyszerűbb.
- a hagyatéki leltár felvétele a te érdeked, be kell jelentened, elvileg nem lesz semmilyen büntetés ha nem teszed meg időben
- a közjegyzői díj olyasmi, mint egy ügyvédi költség. Semmi sincs ingyen, ez a közjegyző munkadíja, amiért átadta a neked járó örökségedet. Alapja a neked jutó örökség értéke, ebbe minden beletartozik ha egyébként illetéket nem is fizetsz majd utána, tehát inó és ingatlan egyaránt. Hogy milyen százalékkal dolgoznak én nem tudom, de ha elmsz hozzá, majd megmondja. Amikor megkapod az idézést a hagyatéki tárgyalás idejéről , abban benne van, hogy várhatóan mennyit kell majd neki fizetni. Ők is szoktak részletfizetést engedélyezni, bár nem szeretik.
- valóban létezik egy átlag nm ár, de nagyon széles a skála. Nyugodj meg, mindent figyelembe fognak venni, nyílván nem a fullos lakásokhoz fogják hasonlítani, hanem olyanokhoz mint a tiéd.
- azt, hogy az általad örökölt ingatlanon már fennáll korábban alapított hasznélvezet, mondani kell a közjegyzőnél is meg a hagyatéki leltárnál, ti. ez egy vagyoni értékű jog, magyarán te teherrel öröklöd a házat, nem tisztán, nyilván a forgalmi értékéből ezt levonjuk, ergo kevesebb lesz az illeték.
- idáig próbáltam sorban válaszolni a te kérdéseidre, innentől aztán úgy látom elkapott a hév. Nézd! Örökölni nem kötelező. Ezt vedd úgy, hogy nem teher, hanem adomány. Elvileg akitől öröklöd megtehette volna, hogy még életébe eladja, vagy másra hagyja, neked meg ott van egy nagy semmi. Tudom, neked most így is nagy semmi,hiszen eladni se tudod, mert benn laknak, illetve igen, ha ők is beleegyeznek. Az örökségedet visszautasíthatod, csak legyen aki elfogadja. Ha nem tudsz fizetni, már írtam, nem gond, ráterhelik a tulajdoni lapra, hiába írtad, terhelhetetlen, olyan nincs. Egy állami hivatal talál ott még helyet. Ehhez nem tudok mit hozzá fűzni, vagy elfogadod a hagyatékot és végigcsinálod, vagy visszautasítod.
Egyébként meg létezik a köztemetés intézménye, el se tudjátok képzelni milyen gyakori, én látom a sok hagyatéknál. Utólag persze már nem lehet intézkedni, de amikor még nincs eltemetve az örökhagyó, akkor egyszerűen be kell jelenteni az illetékes Polgármesteri Hivatalban, hogy nincs pénz temetésre, akkor ők közpénzen eltemetik. Nyilván nem 1.osztályú temetés lesz. Utána persze benyújtják a számlát, mint hagyatéki hitelező, de ha utána se tudja az örökös kifizetni, akkor egy bizonyos rész általában ilyenko átengednek a Hivatalnak az öröklésből. Több variáció van, esete válogatja.

Na, és akkor a lehiggadásod utáni kérdéseidre a válaszok:
- mint már írtam pontosan nem tudom, de nálunk az a gyakorlat, hogy a halálesetet követő 30 nap múlva behívnak leltározni. Gondolom ha te magadtól jelented be, akkor kb. ez a határidő, de mint írtam, nem fognak a fejedre koppintani, ha nem teszed meg, hiszen a te érdeked, hidd el.
- ha kéred a szemlézést, akkor kötelező kimenni. Nyilván neked is ott kellene lenned, mint fent írtam, akérelmedben jelezd mi aszitu, mikor vagy elérhető, mikor menjenek. Csak te írhatod alá, mint törvényes örökös, ha van másik örökös, akkor ők, vagy megbízott, de ha hülye az értékelő és nem írod meg neki világosan, hogy te is ott akarsz lenni, akkor aláíratja a haszonélvezőkkel. Persze akkor sincs baj, nem azt írják alá, hogy mennyi értékben állapodtak meg, hanem , hogy ott voltak tényleg, és valóban azt írták le, ami a valóság.
- a fizetési meghagyás kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhetsz, de ha fizetési könnyítést vagy csak az érték ellen reklamálsz akkor elég egy sima kérelem is, ha nem muszáj, nem kell belekeverni a II. fokú hatóságot:))
Ha nem fellebezel, akkor 30 napon belül benyújthatod a kérelmedet, de már írtam, ha kicsit később írsz, az se probléma, csak akkor bele kell írni a késedelem okát, hogy pl. nem Mo.-n élsz, később kaptad meg stb..
- ha az érték ellen reklamálsz, akkor abba miden bele kell írni, ami csak eszedbe jut. Ha fizetési problma miatt, akkor abba is, hogy egyáltalán semmilyen jövedelmed nincs. Rá fognak kérdezni, hogy akkor ki tart el, de ez lényegtelen. Ilyenkor az anyagi helyzetedet vizsgálják, de mint írtad neked olyan nics, hát akkor nincs mit tenni. Megszokták nézni, hogy mit örököl valaki egyáltalán, eladható-e , ilyesmi. látni fogják, hogy nem tudod eladni, mert lakják, őket onnan kitenni nem lehet,magyarán ahogy te írtad, van is örökséged meg nincs is, nem tehetnek mást, ráterhelik a házra. Ez a hivatalnak se jó, mert ki tudja mikor lát pénz, de hát ez van.
Ha mondjuk eladható lenne aház, szoktak olyat engeni, hogy halasztás. Az illetéket akkor kell megfizetni, ha eladtad a házat, nyilván adnak egy bizonyos határidőt.
Az árverezés már egy utolsó pont, az is előfordul, de más esetekben, rád szerintem nem fog vonatkozni.
-napi kamat van, ami a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. Most pontosan nem tudom mennyi, kb.8 % körül ban, számold ki.
- a kérelmedben minden további nélkül kérhestz kamatmentességet, tekintet nélkül, hogy részletfizetést vagy halasztást kérsz. Csak egyértelműen írd le, hogy mi van veled.Majd még küldenek neked mindenféle nyomtatványokat, amit ki kellesz töltened, ebben a vaygoni helyzetedet vizsgálják, van e autód, festményeid, mennyi a havi kiadásod és mire ilyesmik. A kérelmedre rá kell majd ragasztanod egy 2000.- Ft értékű illetékbélyeget, ha olyan kérelmet adsz be, ami a lakás forgalmi értékének csökknetésére irányul, arra nem kell semmi.

Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.07 0 0 41
szia,

kicsit pontatlan voltam, ugyhogy a helyzet: az allando lakhelyem magyar.o., csak egyszeruen nem vagyok ott. a tertivevenyes es ajanlott kuldemenyekrol pedig tudjuk, hogy semmit nem jelent a gyakorlatban a hazmestertol kezdve akarki atveheti, a postas pl ajanlottat sokszor siman postaladaba dob, pl ha az illeto emeleten lakik es lusta felmenni. Ez teny.
ha behivnak akarmikorra nem tudok menni, mert csak 2-3 havonta van penzem utazni,az sem felora hanme nap. a targyalasra persze elmegyek, ha idoben megtudom, de nem lehet elore szemlezni, vagy eleve oda vinni barmilyen iratot papirt amit figy.be vesznek? vagy mindegy, mer ott szivrohamba ugyis elhunyok. :)
A hagyateki leltarral beszeltem tel. ok mondtak, majd menjunk be amikor akarok, de nem emlexem, nem tudom, erre hany nap a hatarido. Es mivan ha lekesem? :) kapjak be. Es a kozjegyzonek kb mennyit kell fizetni, mire fel?? (ES MIBOL??)
Nagyon durva kulonbseg lehet egy ekkora romnal, elvileg nm ar alapjan 30M fole is tehetik, mig az allaga es merete alapjan inkabb nulla, mert el se lehet adni, ha megis, akkor kb 15-18er, es ez NAGYON DURVA kulonbseg!!!
A masik, a tulajdoni lap szerint elideg. tilalom, jelzalog van rajta es ket idos szulo elete vegeig haszonelvezet, tehat szamomra olyan, mintha nem is letezne a lakas.
hol mikor kitol kell mit kernem??? mert az illeteket nem tudom kifizetni, akkor se ha nem egy milla lesz, reszletben sem tudom fizetni, mert NINCS JOVEDELMEM semennyi, mar sok eve, es nincs vagyonom sem, SEMMIM nincs,csak ez a szar, ami most ramhullott es eladhatatlan , csak vegig fogom nezni, ahogy oreganyam belerohad, aki gyerekkora ota nem takaritott!!!mert azt mondogatja neki mindig volt szolgalolanya (tenyleg volt par evtizeddel ezelottig), az ajtora ki kene irni, hogy BIOHAZARD. Szoval igazsagtalan az egesz, kurva eletbe, nincs otthonom, anyam is meghalt, basszak meg, mit akarnak, mit fognak tolem elvenni??????????
Ra lehet terhelni a lakasra az illeteket, ha mar terhelhetetlen?? Es ha nem, akkor hova??? Neharagudj, de nagyon ideges vagyok emiatt, nem akarom bantani a hivatalt, se a dolgozoit, mert nem tehetnek rola, es nagyon koszi a segitseget, de felhaborit ez az egesz helyzet. Ha nem tudok fizetni, mi lesz? majd koroznek es nem mehetek haza tobbe? (Legjobb lenne ha megdoglenek komolyan, en vagyok a vilag legtisztessegesebb hullaja, nincs hagyatekom se, es temetest se kerek. A szemelyes cuccaimbol kijon a hamvasztas. ..komolyan, ha jar a gyes meg a gyed, akkor a halottakat miert nem fizeti az allam? :) evekre eladosodtunk a temetes miatt IS.)

najo, higgadt ertelmesebben a kerdeseim>
-mennyi idom van leltarig, ill targyalasra hogy ertesitenek hany nappal elotte? addig tehetek barmit is?
-targyalason es utana irasban is kozlom, hogy szemlezzenek. akkor kotelezo nekik? en nem leszek ott, alairhatja mas is?
-csak ezutan jon ki majd a illetek osszeg kesobb, es arra fellebbeznem kervenyeznem mikor meddig es hogyan kell, egyatalan mit erdemes kernem toluk es milyen papirokat szerezzek hozza? (nem szivesen feltunoskodnek az apehnal..)
-milyen lehetosegek vannak a fizetesre, es milyenek a nemfizetes eseten? gyakorlatilag kizart, hogy kifizessem, de pl a reszletfiz. es elengedes mellett pl letezik halasztas? mekkora a kamat? azt feltetelezem, hogy az ingatlan, amin 2 haszonelvezo lakik, nem kerul elarverezesre az ertekehez kepest kicsi osszeg miatt. amig a kamatok utol nem erik az arat :)
ezer koszi.

Snuki Creative Commons License 2003.09.06 0 0 40
Elöljáróban annyit, hogy a törvény itt. illetéktörvény, de bármelyikre vonatkozik, elvileg mindenhol unyanazt jelenti, tehát az ország összes Illetékhivatalában az abban leírtaknak megfelelően kell eljárni. De! Mint mindennek, így a törvényeknek is vannak hibái, akár hívhatjuk joghézagnak, vagy csak egyszerűen olyan hülyén van megfogalmazva, hogy az lehet fekete vagy fehér is, nézőpont kérdése. Ezzel azt akarom írni, hogy megyénként eltérő lehet bizonyos esetekben a hivatali gyakorlat. Nehéz esetekben szoktuk egymást keresni, pl. felhívom mondjuk a szegedieket vagy a veszprémieket, hogy ők hogy csinálnák meg, de visszafelé is érvényes. Ha senki se tudja, akkor állásfoglalást kérünk a PM-től.

Na, akkor a te esetedben:
- A hagyatéki eljárás úgy indul alapesetben, hogy az elhalt lakóhelye szerint illetékes Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztálya (az elnevezés tök mindegy, településfajtánként változik, lényeg a Hivatal)behívja az örökösöket ún. hagyatéki leltár felvételére. Ott kiderül, milye is volt az örökhagyónak. Ha volt ingatlana, akkor az ingatlan fekvése szerinti Polgármesteri Hivatal Adó Osztályától kér egy ún.Adó -és értékbizonyítványt, ami egy előzetes nagyjábóli érték, gyakran tényleg helyénvaló. Ez kb. azt a célt szolgálja, hogy a közjegyző ki tudja kalkulálni és tőled beszedni a közjegyzői díjat, mivel a közjegyző díja a hagyaték értékétől függ.
A közjegyzőnek minden esetben fel kellenne hívnia az ügyfél figyelmét, hogy ezt az értéket az Illetékhivatal felülbírálja, hiszen az örökölt ingatlan forgelmi értékét, ami alapja az öröklési illetéknek az Illhiv.határozza meg.
Több alkalmad is van arra, hogy reklamálj érték ügyben. Először amikor a hagyatéki tárgyaláson vagy, a közjegyzőnek is elmondhatod, akinek bele kellenne írnia a jegyzőkönyvbe, hogy te nem értesz egyet az általad megismert értékkel. Gyakran a közjegyzők ezt nem teszik meg. Másodszor akkor, amikor megkapod a fizetési meghagyást, a jogerőre emelkedés előtt (kézhezvételtől számított 15 nap)írásban, vagy akár telefonon is, ilyenkor feljegyzést készítünk. Elvileg ennyi a lehetőség. Mi azért későbbi időpontokat is elfogadunk, pl. 30 nap a befizetési határidő, tehát ha kifutsz a 15 napból akkor sincs probléma, sőt csináltunk mi már későbbi kérelmek alapján is szemlét.Bejön a kérelmed, vagy már az illeték kiszabása előtt a jegyzőkönyvből látjuk, hogy értékkifogás van, akkor egy értékelő felveszi veled vagy másik örökössel a kapcsolatot, értesítést küld a helyszíni szemle időpontjáról. Ott természetesen készül jegyzőkönyv, és fénykép is, sőt alá is kell írnod. Sokat tudnék még erről írni.

- attól, hogy nem élsz Magyarországon a jogaidat ugyanúgy érvényesítheted. Mindenről tértivevényes levélben értesítenek, amikor átvetted onnantól ketyeg az óra, ha írsz valamit postai bélyegző a lényeg, magyarán hiába mondjuk 15 napos a határidő, de a Te a beadványod csak 1 hónap múlva érkezik meg, megnézzük a bélyegzőt, ha az stimmel, akkor jó.
Az illeték összegét a jogerős hagyatékátadó végzés és a forgalmi értékkek alapján az Illetékhivatalokban az arra kijelölt ügyintéző szabja ki, a törvényben leírt illetékkulcsok szerint. Erről fizetési meghagyással értesít. Külföldieknél kicsit hosszabb az eljárás, mert simán én nem küldhetek neked levelet. Először a kész fizetési meghagyást meg kell küldenünk a Közigazgatási Hivatalnak, ami tul.képpen a II.fokú hatóságot jelenti, ami felettes szervünk. Itt megnézik minden jól van-e csinálva. Ha jó, minden törvényes , nincs benne semmilyen hiba, akkor visszaküldik és mi megküldjük a Szigma Rt-nek Budapestre. Régen ezt a Pénzintézeti Központ csinálta. Az olyan fizetésre kötelezetteknél, akik nem Magyarországon élnek, nem forintban kell megfizetni az illetéket, hanem olyan pénznemben, ami az adott országban érvényes, pl. euro, dollár, kuna stb...
A Szigma Rt. a mi fizetési meghagyásban megjelölt fizetnivalót átváltja a megfelelő valutára plusz még megtoldja valamennyi kezelési költséggel, mi nem tudjuk mennyivel. És egyszer csak Te mondjuk Párizsban értesülsz arról, hogy fizess mondjuk 213 eurót XY hagyatéka után. A Szigma Rt levele mellé oda lesz téve mondjuk az én általam kiállított eredeti fizetési meghagyás. Ezért szoktak engem gyakran külföldről is hívni, hívtak már Új-Zélandról is.
Nem láttam még Szigma Rt által írt levelet, így nem tudom milyen feltételekkel kell külföldön fizetni, de gyanítom a törvény ott is törvény, tehát 30 napon belül.

- A fent leírt helyzet miatt, mint külföldi lakos a Szigma RT-vel állsz kapcsolatban, bármilyen fizetési könnyítésért hozzájuk kell folyamodnod, én nem tudom ők ilyen esetben mit csinálnak. Ha mi azt látjuk bizonyos ideig nem fizetsz, kapsz két felszólítást, aztán mivel egyéb dolgot nem tudunk tenni, jelzálogként bejegyeztetjük az illetéktartozást a tulajdoni lapra. Más lenne a helyzet, ha Mo.-n laknál...

- Nem értem a kérdést, milyen haszonélvezet, kinek stb...

- Én úgy tudom az elhalálozást követő 30 napon belül a Hatósági Osztály hivatalból behívja az örökösöket a leltár felvétele miatt. Ha nem, akkor neked kell menni szintén egy hónapon belül. Nem ritka a több éves késés. Nyilván mindenkinek a saját érdeke, hogy rendeződjenek a viszonyok...

- BT, RT, KFT akárminek hívjuk illetékmentes, a mi szempontunkból lényegtelen az értéke, terhet számolunk el rá, de illetéket nem írunk erre elő.

Bocs, ha hosszú voltam, ezt rövidebben nem lehet.

U.I.: Egy jótanács. Külföldiek sokkal egyszerűbbé tehetnék az egész ceremóniát, ha valakit itt Magyarországon megbíznának az ügyei intézésével. Lehet ügyvéd, de általában egy másik örököstársat, barátot valakit, akiben megbíznak. Írni kell egy maghatalmazást, abban meghatalmazni valakit, hogy a hagyatéki üggyel kapcsolatos minden ügyben helyetted teljes körűen eljárhat. Két tanú, dátum, aláírás. Az ügyvédekkel az a baj-tisztelet a kivételnek, hogy ők megjelennek a hagyatéki tárgyaláson, és azzal kész. Pedig ez nem ilyen egyszerű. Mint a Te esetdben is kell valaki, aki kimegy majd a helyszíni szemlére, beszerzi a papírokat.És ami a lényeg kifizeti az illetéket. Meg kell bízni, hogy a fizetési meghagyást az ő címére kell kiküldeni, és akkor kezelési költség nélkül tényleg csak az illetéket kell befizetni forintban. Ti meg majd magánban lerendezitek, átutalod neki vagy valami. Sokkal egyszerűbb. Nem pont szabályos, a Szigma Rt nem örül ennek, de nekünk az a lényeg, hogy minden gördülékenyen zajlodjon és minél hamarabb pénz legyen.

Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.06 0 0 39
regi: ugy ertem nem regisztralt mn, mivel mar tobb eve.
Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.06 0 0 38
szia,

kerdesem, amiket marlent is irtam, de megismétlem:
- hol mikor es kitol kell kerni, lehet-e kovetelni stb a helyszini szemlet, a lakas lerobbantsag beszamitasatt, errol lesz-e vmi jegyzokonyv, akarmi, hogy az illetekhivatal elismerje.
- nem elek magyaro.-n, tehat siman lemaradhatok a hataridokrol, ez milyen ertesitesnel gond? pl az illetek osszeget ki es hogy allapitja meg hivatalosan, es mikor kell -lehet- kedvezmenyt kernem.
- mire szamithatok, ha a lakas terhelt (zalog, haszonelvezo) es semmi mas vagyonom nincs, nem vagyok regi munkanelkuli, de nincs jovedelmem sem munkam sem. Elvileg ez alapjan reszletet sem tudok fizetni. viszont nem hinnem, hogy megenyhulnek, ha egyszer nagyerteku (20-30M) ingatlanhoz jutok, én rohadék, akkor fizessek.
- az ingatlan 6/20-ara a haszonélv miatt nem kel fizetnem, de ha eladom, ez felszabadul, különben nem tudnam eladni. Ekkor ezt utolag azonnal rendezni kell, vagy az uj lakas vasarlasaval hogyan lehet kikerülni?
köszi!!

még nem voltam bejelenteni se a hagyat.leltarozonal, erre asszem 2-3 honapom van. ja még: itt be kell jelenteni, hogy maradt egy Bt. is? mert az ugy tudom illetekmentesen orokolheto. Raadasul, amig nincs felszamolva, addig nem lehet tudni az "erteket" sem. (?)

Előzmény: Snuki (36)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.05 0 0 37
Kérdezni is fogunk, légy türelemmel..:-)
És kösz a segítséget!!!
Előzmény: Snuki (36)
Snuki Creative Commons License 2003.09.05 0 0 36
Öröklési illetékkel foglalkozom 15 éve. Kérdezzetek bátran.
africa Creative Commons License 2003.09.03 0 0 35
sziasztok,
a téma sajnos engem is érint mostanság. Az eddigiekhez annyit fűznék hozzá, hogy el lehet adni az ingatlant az illeték kifizetése előtt is, illetve hogy az illetéket lehet részletben is fizetni, ami jelentős könnyebbség... Arra kell vigyázni, hogy eladástól számítva egy éven belül (tehát nem az adott naptári éven belül) egy másikat vásárolj hasonló értéken, különben a lakás ára, vagy olcsóbb lakás esetében a különbözet után adózni kell.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.30 0 0 34
Ezt most nem tudom annyira pontosan, de nézz utána.
Viszont ha az örökösödési illetéket nem tudod fizetni, jelzálogként ráterhelik az ingatlanra, és az kamatozik rendesen az évek során.. hasznos lenne nagyjából fölértékeltetni azt a lakást, meg megnézni mennyi a kamata az örökösödési illetéknek stb... nehogy az legyen, hogy mire valóban megöröklöd, addigra már rég az álamé lesz. Szóval egy kis számolás nem ártana.
Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.30 0 0 33
ja, de en inkabb nem biznam ra, mindegy.. aszondjak, ilyenért nem csuknak le, elvenni meg nem tudnak semmit, ugyhogy 'bakfitty'.
szerintem amugy a kozuzemi es fenntartasi dijak a haszonelvezot terhelik, merhogy o hasznalja, es en oroklom az "állagot", tehat nekik fenn kell tartaniuk az allagot is, vagymi.
Előzmény: AliceCsodaországban (32)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.08.30 0 0 32
alice, ismét felhívom a figyelmedet arra, hogy az örökség visszautasítható, ha több rajta az adósság mint a haszon. (Egyébként is, csak egyébként nem érdemes.) Ez esetben apukád lesz az örökös, ha ő elfogadja az örökséget. (Erről kell neki szóban nyilatkozni a közjegyző előtt.) Ez esetben nagyobb lesz az örökösödési illeték, de neked nem kell fizetni semmit, a lakás eladása cégfelszámolás stb mind apádra marad, neked nem kell törődni vele, és ha ő meghal, akkor te leszel az örökös.

Jó lenne, ha ezt megbeszélnétek, hogy a lakás stb. szempontjából mi a hasznosabb.

Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.30 0 0 31
vagyis nemtom eladni, kifizetni az illeteket, es tonkre fog menni, a kozuzemi adossagok osszegyulnek, es ha majd ingatlanado is lesz, hurra.. jol ki van ez talalva. mindegy, leszarom.
Waratah Creative Commons License 2003.08.30 0 0 30
Ami azt jelenti mondjuk hogy a lakás tulajdona a gyerekre száll, de a maradék szülő lakhat benne, ki nem rakható onnét.
Előzmény: AliceCsodaországban (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!