Bármit..A kecskehús az egyik legtisztább, legfinomabb hús.Nálunk is voltak már finnyagép vendégek, a végén kétpofára ették a pörköltet...Szoktak az idősebb kecskéhez birkafaggyút is főzni, akkor meg olyan, mint a birkapörkölt.
Üdv újra a topicban ! Évek óta görcsölsz a grillen, ami pedig roppant egyszerű, egy lényege van a normális parázs ..Nem is kell feltétlenül faszén, sima keményfából is lehet csinálni, csak ki kell várni.. Pl. 2 -3 egész csirkéhez elég kb 6-8 kiló akác..Felhasogat, tüzet rak, vár 3-4 sörivásnyi időt és már kész is a tökéletes parázs..ennyi..A tp. lényege az, hogy variáld a módozatokat: grill-bogrács-tárcsa .
Azt a kerek lyukakkal ellátott hengeres izét, ami a tárcsa alatt van, azt hogy hívják és hol lehet venni?
Nekem lábakon áll a tárcsám, és a tűz mindig megégeti a kezemet amikor forgatom a húsokat a tárcsán, megpróbálnék egy ilyen szerkezetet, amivel jobban kordában lehet tartani a tüzet.
A tűzhöz nemcsak tüzelőanyag kell, hanem oxigén is. Áldozz fel egy régi hajszárítót, és használd kovácsfújtatóként. Ha nagy lenne a hő (pl. belecsöpög a kisült zsír), akkor meg kell locsolni a picit felrázott sör habjával.
Ha eljő a jóidő nálunk a szomszéd csávó érez szinte minden hétvégén ellenállhatatlan kényszert, hogy grillezzen, a menetrend a következő (általában kellemes nyári estéken):
1. Átható gyújtófolyadék bűz cca. 15-20 percig, ilyenkor bemenekülünk a rohadt meleg házba, minden nyilászáró becsuk, egymás között arra biztatjuk a szomszédot, hogy grillezés helyett célszerűbb lenne, ha az ősi mesterséget űző felmenőjével létesítene párkapcsolatot.
2. Egy idő után (minden átmenet nélkül) büdös égett hús szag, szomszédtól az előbbinél durvább káromkodás, amelyet a szomszéd a grillezés feltalálójának címez (ez az elfogyasztott - a grillezéshez nyilvánvalóan elengedhetetlen - alkoholtartalmú italok mennyiségének növekedésével sűrűsödik).
3. Kijő szomszéd vehemens neje, ugyanarra biztatja a szomszédot, mint mi az 1. pontban, és mindig felteszi ugyanazt a megválaszolatlan kérdést: "Ha grillbuzi vagy, miért nem tanulsz meg már grillezni?", illetve megkérdezi a gyerekeket, hogy az "Apátok által sütött szart eszitek, vagy jó lesz felvágott?"
A gyerekek talán először kísérleteztek az első verzióval, azóta következetesen a felvágottat választják, emiatt a szomszéd általában szintén sűrű káromkodásban tör ki.
4. Miután vége a házicirkusznak, feleség közli, hogy még egyszer nem hagyja, hogy a férje megint elbasszon másfél kiló tarját, és a legközelebb a sütőben sütik meg......
Aztán a jövő héten (jobb esetben pár hét múlva) kezdődik elölről az egész....:)))
Na jó, mi van itt? Nem engednek belépni. Na szóval comad3=comad2=comad.
Tehát: tegnap új szintre emeltük a "grillezéshez hülyék" fogalmát. Találtam otthon egy zsák faszenet, mondom pocsékoljuk el. Rendes húsokat nem akartam feláldozni, úgyhogy a megyeszékhelyen járva vettünk grillkolbászokat, grillsajtot, ilyesmit. Nemhogy rosszul sikerült, BE SE TUDTUK GYÚJTANI azt a tetves grillt! Rálocsoltam vagy egy liter begyújtót, azt hittem, kiég a tető! Akkor se! A végén a tűzhely sütőjében csináltuk meg. Bográcsban világbajnokok vagyunk, de asszem a grillezést "elengedem".
Ja! A nemrég belinkelt boltban vettem szamárkolbászt, fincsi!
A kakaós csiga medvehagymás-zsályás grillkolbász. :) A tarját nagy műgonddal faragtam ilyen alakúra, de meg kellett fordítani, hogy a másik oldala is megsüljön. ;)
Finoman bepácoltam (bor, mustár, só, bors, talán valami zöldfűszert is kapott), állt egy napig, majd sütőben meg lett sütve. A legfinnyásabbak (kecske? fúúúj, csak a csirkemellet szeretem...) is tele szájjal habzsolták, azóta mindenki emlegeti milyen finom volt. Gondolom pörköltnek sem rossz.