Keresés

Részletes keresés

IQka Creative Commons License 1999.08.27 0 0 86
Szerintem nagyobb gond van abból, ha egy őrzőkutyát nem mozgatnak rendesen, továbbá az őrzőkutya képes sétáltatás/futtatás közben a nála kisebb ebeket amortizálni.
A juhász-(terelő-)kutyák viszont lényegesen agilisebbek, mint a vadászkutyák, tehát többet ugatnak, többet kaparnak. Ez az én tapasztalatom.
Maradjunk annyiban, hogy ha valaki nem akar kutyát sétáltatni/futtatni, az ne vegyen magának kutyát, mert abból az ebből :o) csak idegroncs lesz.
Gorcsev Creative Commons License 1999.08.27 0 0 85
... javasolnék ..., természetesen.

Ps. Elküldtem a képeket. Kitettem volna az extra.hu-ra is, de most nem lehet :(((

Gorcsev Creative Commons License 1999.08.27 0 0 84
Én semmiképpen nem javadolnék nekik vadászkutyák. Azok mind belehülyülnek előbb-utóbb, ha nem élhetik ki a ruhangálási-hajkurászási ösztöneiket. Én mindenképpen vmi pásztorkutyában gondolkodnék. Még nem merült föl pl. a berni pásztor. hasonló természetű, mint a leó, csak kisebb.
IQka Creative Commons License 1999.08.27 0 0 83
Kedves zsiragy!

Én jó szívvel tudom neked ajánlani az erdélyi kopót. Igaz, hogy alapjában vadászkutya, de a házat, családot nagyon szereti és megvédi (szemben a kuvasszal és kaukázusival - stb.. -, akikhez azért én nem engednék kisgyereket). Közepes termetű, viszonylag hosszabb, de egyenes szőrű (hetente egyszer kell egy "kutyakesztyűvel" átsimogatni). Elég önálló fajta, ez értendő az őrzésre, viszont a szófogadásra is :o) Nem nagyon ismert fajta, nem kell tartani az ellopásától. Színe fekete-cser (mint a dobi, vagy roti), fehér jegyek lehetnek rajta, pl. mellény, orrcsík, papucs. Mivel vadász-, és nem őrzőkugya, kiállása a vizsláéhoz hasonlít (ennek ellenére, amikor vadul vicsorogva fogadja a hívatlant, elég ijesztő látvány). Ráadásul a legritkább magyar kutyafajta. Ha erdélyi kopód van, már biztos tettél valamit a magyarságért (azért ne ijedjetek meg, nálam csak eddig tart a nacionalizmus). Egyébként az ára is igen elfogadható, pont azért, mert nem túl ismert.

Üdv: Qka

Gorcsev Creative Commons License 1999.08.27 0 0 82
No, má' megvan...
Gorcsev Creative Commons License 1999.08.26 0 0 81
Basszus... nem találom... Mongyatok 1 címet!
HEKTOR Creative Commons License 1999.08.26 0 0 80
Tisztelt Zsiragy !
Olvastam a legutóbbi levelét:milyen kutyám legyen címüt.
Két lehetősége van a felsorolt pontok alapján.
Vagy vesz egy elektromos játék kutyát és vezetgeti a kertben /táv irányitóval/,
vagy pedig elfogadja , hogy a kutya élőlény gondozni kell a szőrét oda kell rá figyelni mint egy gyerekre.A miénk nem azért nem ás lyukat a kertben mert szuper kutya hanem azért mert el van kerítve a kert. A kutyának ösztönei vannak és bizonyos gondolkodás módja ha ezt ismerjük akkor tudunk következtetni ,hogy nagy valószínüséggel bizonyos helyzetekben hogyan fog viselkedni. Az előzetes óv intézkedéseket pedig nekünk kell megtenni.
Egy-két tanács:
Vegyen egy kutya határozó könyvet és olvassa el a fajták jellemzőit. A fajtiszta kutyák azért jók mert a fajtájuk jellemzője alapján 60% kiszámíthatóvá válnak. Pl: ha vadász kutyára bízza a tyúkok örzését ne csodálkozzon ,hogy csak tollakat talál este.
Gyerekekkel kapcsolatban egy szelíd saját kutya (80%kiszámíthatóság) és egy saját gyerek (%életkortól függően Pl:12 éves kb:60%) felügyelet nélkül 10% viselkedésbeli kiszámíthatóság !!!
Ezekre feltétlenül figyeljen.
Ha azt akarja ,hogy engedelmes kutyája legyen NAGYON következetesnek kell lenni az egész családnak. Amíg senki nem enged neg egy bizonyos dolgot a kutyának addig nem is vágyik rá ő ezt elfogadja. de csak egyszer kell megmutatni,hogy másképp is lehet onnan kezdve keresni fogja a kiskapukat.Ne kösse meg mert attól megbolondul és megvadul egy idő után nem ez a megoldás.
Viszont olvasásra HEKTOR voltam
magician Creative Commons License 1999.08.26 0 0 79
Kedves Zsiragy,
először is remélem, hogy a nick neved valóban csak álnév. A kutyusok ugyanis születetten nagyon intelligensek, nem "méltóak" hozzájuk bármilyen agyteljesítményü gazdik. :))))

Ami a választást illeti: bár immár nyolc éve vannak kutyusaim, jelenleg ketten élnek velem "egy háztartásban" közülük, mégsem tartanám magamat kutyaszakértőnek. De ha komolyak a szándékaid a kutya családba fogadását illetően, akkor szivesen megosztom veled a tapasztalataimat.

Nekem német juhász kutyáim vannak, egy mama és a fia, aki nálam, az én kezembe született. Mind a kettő személyi védelemre kiképzett biztonsági őr kutya. Nem volt túl drága a kiképzés, viszont egy halom pénzt megspóroltam általuk, amelyek a riasztókkal kapcsolatban merültek volna fel még a meglévőkön kívül. Náluk jobb "védelmi szolgálat" nem létezik, ezt nyolv év távlatából állítom. Nagy kertben laknak, igazán van őriznivalójuk, amennyiben a vérükben van, hogy a saját területüket a végsőkig védjék. Ezért még az is megéri, hogy néhány kráter keletkezett, különösen a tuják környékén.

Szóval én a német juhász kutyát ajánlom, aki közepesen nagy testü, intelligens, szereti az embert és a gyerekeket, és génjei szerinti "foglalkozása" a gazdi védelme, mindenek elött!

Ha szivesen cserélnél gondolatokat a kutyatartással kapcsolatban, megtalál a leveled.

Üdv.,
magician

Gorcsev Creative Commons License 1999.08.26 0 0 78
Nincs... jó, hogy mondod, már régebben be akartam tenni...
r_bendegúz Creative Commons License 1999.08.26 0 0 77
Gorcsev,
leód fenn van az Iszoldában?

Akárkit választ is a topikgazdi küldjön majd róla fotográfiát, hogy a kutyátlan kutyabarátok is lyól megcsodálhassák.
tisztelettel
r_bendegúz

Gorcsev Creative Commons License 1999.08.26 0 0 76
"ha rövidszörű kutyát veszel,... fűteni kell a házát. Vagy ez hülyeség? :-) "
Nem. Rohadtul tudnak fázni. És megfázni. Leó rulez !!!
Nem unnyátok még? Nem baj, úgyis rábeszélem ;-P
Gorcsev Creative Commons License 1999.08.26 0 0 75
Mármint nem nyálzik .))
Gorcsev Creative Commons License 1999.08.26 0 0 74
Nem. (Nézd meg, amit tegnap írtam!)
Körte Creative Commons License 1999.08.26 0 0 73
Peter-Pan!
Nekem is azért tetszett meg, mert szigorú a tekintete, de a gyerekekkel barátságos, és jó a természete. A könyv egyébként azt írta, hogy ha gyémánt van a tulajdonodban, akkor nyugodtan rábízhatod. Nos, ez a veszély nem áll fenn, de azért örülnék, ha nem engedne be senkit. Ja, és nem nagyon ugatós.
Azt hiszem, kilátogatok októberben a kiállításra.
Volt egy kutyám (Vizsla és asszem kopó keverék), ő ki nem állhatta az Etnikák látványát. Öröm volt hallgatni, ahogy az utca másik végéről kiabáltak: "Tezzsik megfoni a kutyát!" Két méternél közelebbre nem engedett senkit és ha közelített valaki, egyből mellettem volt. Imádtam vele sétálni, annak ellenére, hogy naponta kellett a karomat visszavarratni.

Ja, ha rövidszörű kutyát veszel, azt olvastam, valahogy minimálisan fűteni kell a házát. Vagy ez hülyeség? :-)

Ü.K.

Sir Balambér Creative Commons License 1999.08.26 0 0 72
Jó kutya a Leó, és nem folyik a nyála sem, ha jól tudom. Talán lehet, hogy ő lessz a befutó... (Ha lesz egyáltalán)
ui. most van egy kiscsirkénk. Ha kakas lessz beidomítom házörzőnek...
lujza Creative Commons License 1999.08.26 0 0 71
Ez a fenykepezes dolog engem is izgat.
A 3 kutyabol az egyik nalunk is pozol, ha fotozzak. (collie) Nem lehet egy normalis kepet csinalni rola. :(
Gorcsev Creative Commons License 1999.08.26 0 0 70
Azér' csak óvatosan... én már hallottam tacskó-bernáthegyi keverékről! Meg olyat is, hogy a bigli kan "gyakta" a bernáthegyi szukát... a melák qr<@ odafarolt vmi ládához :))) Meg olyat is, hogy hanyattvágta magát, hogy "leérje" a kisfiú :)))
"meg valami nehézlovassági dög. (mondjuk az ír gántlemanus)(Anyagi csőd)"
A leó (üzemeltetése :))) nem drága...
Még vmi a leonbergiről: nem azért dicsérem itt agyon, mert nekünk is van. Pont fordítva. Ugyanúgy kezdtünk kutyát keresni, ahogy a topiknyitó (bocsi, ki is volt?), ugyanezekkel a "peremfeltételekkel", ráadásul mi kezdő kutyások voltunk. A leót -meg még néhány "alternatívot"- könyvből szúrtuk ki, aztán elmentünk kiállításra megnézni őket, és nem volt pardon... (Jut eszembe: októberben szokott lenni a bp-i CACIB, érdemes kimenni). Maximálisan megfelel a várakozásainknak. Csak javasolni tudom. Épp a napokban mesélte a nejem, hogy egy idegen kiskölyök a kerítésen keresztül könyékig turkált a kutya szájában... az anyját meg az infarktus kerülgette :))) Máskor viszont egy ismerős -bár a kutya által nem (sem :)) igazán szívelt- fazon egy hevesebb megnyilvánulására -a nejemnek magyarázott vmit, de hadonászva, hőbörögve- olyan ramazurit rendezett, hogy a faszi negyed másodpercen belül eltakarodott. Pedig a kutya kerítés mögött van... igaz, csak 1 m-es kerítés :)) Ja, a zsákos "etnikum" meg csak az utca
túloldalán mer közlekedni, pedig meg se ugatja őket...
Sir Balambér Creative Commons License 1999.08.26 0 0 69
A fotó amúgy sikerült.
Nekem is hasznos ez a topic, mert erősen gondolkodunk egy második kutyán. Kert van, virágok már csak immel-ámmal...
Jó lenne egy csaj az öreg motorosnak, de akkor nem tettünk semmit a vagyonbiztonságért. Ennek ellenére hajlok rá, hogy bearanyozzam a drágám öregkorát valami baset gésával...
Most jut eszembe a megoldás, kell egy baset csaj meg valami nehézlovassági dög. (mondjuk az ír gántlemanus)(Anyagi csőd)
Sajó Creative Commons License 1999.08.26 0 0 68
Mert a bassetek nem megtanulják a különféle dolgokat, hanem kitalálják vagy egyszeruen csak rájönnek.
Csülök Creative Commons License 1999.08.26 0 0 67
Ez a fényképezés dolog igaz lehet! Valahonnan sejtik a gazok...
Viki kutyának van egy szokása, hogy mikor a kerti padnál ücsörgünk, beszélgetünk, akkor felrakja a mellső tappancsait a pad támlájára és a fejét odahajtja a feleségem vállára. Ha nem készültem az esemény lefényképezésere vagy ötveszer, akkor egyszer sem.
Szerintetek hány ilyen fotóm van? :(
Sir Balambér Creative Commons License 1999.08.26 0 0 66
Egyszer 20 percig kuporogtam a konyhában egy kabát alatt, hogy lefényképezhessem a dögöt akcióban. Ott ült a nyavalyás az asztal előtt és fixírozta a szemével a kirakott sütit. Párszor megemelte magát, körülnézett, aztán kulturáltan visszaült. Amikor már alig bírtam cérnával egy villámgyors mpzdulattal leszedte és elvonult. Álítom rájött, hogy le akarom fotózni...
Sajó Creative Commons License 1999.08.26 0 0 65
Konyha/étkezoasztalban a briardal is profi. Ha az asztalnál mondjuk olvasok és nem koncentrálok 100%-al a kajára, akkor azt veszem észre, hogy nincs mire koncentrálni. Egy hang nélkül.
Az ember azt hinné, hogy egy ilyen kis födszintes kutya a bamba pofájával kettoig se tud számolni. Aztán szép lassan az asztalláb mellet feláll.(1 méter), kinyújtózkodik(1.30), kinyújtja a nyakát(1,50) és végül a nyelvét(1,60) és bármit elér.
Kreta_King Creative Commons License 1999.08.26 0 0 64
Nekem egy mudi keverékem van. Nagyon rafinált, (most épp bajba is vagyok vele hogy hogyan hassak rá, mert a verés nem hiszem hogy használna, max magsértődne). Kicsit sokat ugat, bár álltalában jogosan. Munka vizsgát nem hiszem hogy letenné, mert nem robot hanem egy "gondolkozó" lény, aki nem csinál meg minden hülyeséget. Kerttel soha nem volt komoly gond. Néha egy egy kaparás, de az is inkább fekhelynek, és le le pisil azt azt. Ami viszont érdekes hgoy a balatoni nem elkerített telkünkön is sétáltatni kell, mert székelni nem hajlandó a telekre. Ő egyébként személyt véd kézfogásnál már nagyon figyel!:)))
Én ha lesz köv. kutya akkor valami mixet szerzek. Azok nagyon okosak kedvesek aranyosak.
sasanz Creative Commons License 1999.08.26 0 0 63
:)))))))))

én is elképzeltem:))))))))))

Peter-Pan Creative Commons License 1999.08.26 0 0 62
Kedves Körte és zsiragy,

Az egyik ismerősömnek van egy Ridgeback-je és igen meggyőző a kuty látványa. Ő házőrzésre használja.
Ami egyébként ezt a témát illeti én úgy tudom, hogy vannak kísérő kutyák amelyek nam hagyják el a gazdájukat 1-2 lépésnél jobban és nem is engednek ennél közelebb senki hozzá.
A másik fajta őrző-védő kiképzést azok a kutyusok kapnakamik olyan szerencsétlenül elhagyatottan szoktak feküdni hétvégenként autókereskedések udvarán, stb.
Nos volt szerencsém látni amint 2 számomra ismeretlen fajta kuty dolgát végezve 3 Etnika országi látogatót fogadott a legnagyobb odafigyeléssel. Bennem a a kerítés túloldaláról is meghült a vér ahogy azok a kutyák a földre szorítottak 3 embert.

Sir Balambér Creative Commons License 1999.08.26 0 0 61
A sunyit én sem pejoratívan értettem. Nincs benne semmi rosszindulat inkább rafinált, de olyan kedvesen csinálja...
Ideális partner lenne az ír farkas a basethez, képzelem, hogy összedolgoznának mondjuk a konyhaasztal lerámolásában...
Gorcsev Creative Commons License 1999.08.26 0 0 60
Az ír farkas remek kutya, a 3. kedvencem. Házőrzésre is jó, meg a többi feltételnek is megfelelne. Van viszont velük néhány gond.
Ad 1: agár. Futni, futni, futni, megfogni, kinyírni, futni, megfogni... (1 őz pl. nem gond nekik.. vagy egy másik kutya... csak úgy sportból...)
Ad 2: nálunk nagyon kevés az igazán szép ír farkas. Sok egészségügyi gond is van velük. A könyökízületek gyulladása tipikus náluk. Akkor pedig vége a kutyának... (mármint használhatatlan lesz, állandóan szenved).
Ad 3: még ha -vagyonokér'- szerzel is egy igazán szép, egészséges példányt, ahhoz, hogy kihozd belőle mind a szépséget, mind az egészséget, rengeteget kell vele dolgozni (ld. 1. pont).
Úgyhogy marad a leó ;-P
sasanz Creative Commons License 1999.08.26 0 0 59
Ezt: a világ legjobb kutyája az ír farkas.
Sok mindnere amúgy nem használható, de ha szeretnél egy olyan kutyát, aki tudomást sem vesz rólad, ha vadcsapát szimatol, segít a betörőknek cipelni a szajrét a lakásodból, aki a farkával söpri le az ebédlőasztalt, de, aki, ha kell szembeszáll egy medvével is, és akinek megjelenése, viselkedése legalábbis vetekszik egy angol nemesével, akkor szerezz be egyet.
Ja, ezt csak méregdrágán tudo megtenni.
De biztosan megéri:))
Egyszer még én is veszek egyet (kettőt)
hosszu Creative Commons License 1999.08.26 0 0 58
Mint emlitettem, neveles, szoktatas kerdese. A mienk nemhogy egygazdas, de letszamellenorzest tart minden nap. A hianyzo csaladtag erkezesekor oromeben futja a koroket. Igazsag szerint nem is tudom, hogy van-e nalunk igazi falkavezer, akire kulonosen felnez. Inkabb legkisebb csaladtag.
Neha onfeju, a sajat utjat jarja, de engedelmes joszag. Persze nem az ul-pitizik fajta, nem egy munkakutya.
A hangja kis koratol eleg oblos, ha maci pofaval morogva megjelenik, eleg nyomos erv.
Ha nem lenne masik kuty, javasolnek ket peldanyt, igy eleg egy is. Ugy vettem eszre, a szukak vadabbak a kerites tuloldalarol, bar ki tudja.
Sajó Creative Commons License 1999.08.26 0 0 57
Szia Szor,

Én tulajdonképpen csak áttételesen vagyok bassé tulajdonos, mert a kutya tulajdonképpen a briardomé. Legalábbis teljesen úgy viselkedik.
A bassik hangja tényleg varázslat, az ugatást nem tüdobol, hanem a fenekétol kezdi. Végighömpölyög a test teljes hosszán és felerosödve kilép a torkán(ami a csövön kifér). Hihetetlen hang. Szerintem egyébként nem annyira sunyi, mint inkább rafkós.
Az örzo védésrol annyit, hogy, ha a betöro hoz kaját, akkor még cipekedni is segít neki.
Bocs az offért.

Egyáttételesbassettulajdonos

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!