Keresés

Részletes keresés

ZöPö Creative Commons License 2001.02.28 0 0 135
Ezt most beállítottam háttérképnek.

(Te Mijo! Abból a ződ szappanyból mennyit tettél a kondérba? :-))))))

Előzmény: Mijo (127)
ZöPö Creative Commons License 2001.02.28 0 0 134
Bakter, Mijo! Ez már fáj! :-)

"...felénk akad egy olyan szabály, ami a nevesített bemutatkozás igényében merül ki."

1. A szabályok nem merülnek ki semmiben.
2. Ha csak a bemutatkozás igényéről beszélsz, akkor minden rendben van. Az igény megvan, kimerítettük, kész, vége, ennyi. :-)

Talán, esetleg, ha egy kicsit kevésbé cirkalmasan fogalmaznál... :-))

zp

oszibá Creative Commons License 2001.01.18 0 0 131
Halászlé ünnepén 19 óra körül sétáltam ki a térre, miután felszállt a füstkapásból látni lehetett ki nem bajai, ugyanis azok még szerénykedtek a bogrács körül, többiek beélesített kanálla kiéhezve sziták magukba a halé illatát.

Oszi

kaviat Creative Commons License 2001.01.17 0 0 130
uhh.. :)))

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: marfai (129)
marfai Creative Commons License 2001.01.17 0 0 129
Kedves Mijo!

Megtörtén ország-világ előtt, hogy "bajai halászlé" címszó alatt, egyébként ügyes, ismert emberek, ehetetlen halételt mutattak be. A bemutatás horrorisztikus részleteit inkább mellőzöm. Bár nehéz elképzelni, hogy enyhén paprikázott lében félig nyers halbelsőséget és halszeletet (valamennyi tésztával), később szintén nyers bolti őrölt paprikával meghintve valaki megegye, azért csak szólni kellene, hogy veszélyes az ilyesmi... :-))
Márfai P.

Előzmény: Mijo (128)
Mijo Creative Commons License 2001.01.17 0 0 128

Ismét költik hírünket. A bajai halászléét. Most az RTL Klub két "mesterszakácsa" adta elo, az originál bajai halászlé elkészítésének a módját :((( ! Csak tudnám honnan a fészkes fenébol szedik ilyenkor az információikat, mert az képtelenségnek tunik, hogy ezt a rengeteg baromságot bajai adja elo nekik !?

Mindenekelott megtudhattuk, hogy 96'-ban volt az elso grandiózus "halászléverseny", melyen 300 bográcsban fott a hallé, de késobb már 450-ben .... Hogy ez a szám valójában napjainkra azóta már megtöbbszörözodött, ugyan már kit érdekelt, ok így tudják, így mondják :( !

Az elokészítés és a fozés menete: szemtanúi lehettünk, hogyan kell egy ponty fejét levágni, letépni, lerúgni, majd azt hogyan kell ügyes mozdulatokkal széttrancsírozni. Meg annak is, hogyan kell a vöröshagymát kapkodó felületességgel, brutálisan durva darabokra aprítani. Majd annak, hogyan kell egy halászlét a ponty feje nélkül megfozni, miként kell ujjhegynyi(!!) oröltpaprikát a lébe szórni - gyártó cég emblémája megjelenítésével ! -, és végül a már kész(!) lébe további pár csipet paprikát szórva hozzátenni a belsoséget :( !! ( Hogy ez hogyan fol meg benne, fogalmam sincs. )

Csak tudnám, hogy egy stúdióban fozött "ételre" - ami esetünkben évezredre áll a mi IGAZI BAJAI HALÁSZLÉNKTOL - milyen sors vár: megeszik a kotyvasztói, vagy lazán kiöntik a moslékba, ahol valójában a helye lenne !?

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.12.25 0 0 127

Az enyém tegnap pár perccel a készállapot előtt így nézett ki:


Mijo

Előzmény: Mijo (126)
Mijo Creative Commons License 2000.12.25 0 0 126

Hogy ilyesmivel rukkoljak elő én is, a Petőfi Népe ajánlataként, utoljára hasonlót a Knorr ominózus zacskóján láttam :((( !
( Nekem leginkább a kész étel tetején virító nyers paradicsom és paprikaszeletek tünnek ínycsiklandozónak :)... )

__________________________________________________________________________________________________

Halászlét karácsonyra


Hozzávalók

35 dkg ponty, 35 dkg harcsa, 30 dkg
kecsege színhús, 30 dkg süllo, 20 dkg
vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika,
10 dkg paradicsom, vagy ennek
megfelelo mennyiségu lecsó,
pirospaprika, só.

Elkészítés

Lényeges, hogy a halászlét többféle
halból fozzük, mert a különbözo halak
íze adja meg a leves igazi zamatát.
A halakat megtisztítjuk, darabokra vágjuk és besózzuk. A halak fejét, gerincét és az uszonyokat külön lábasban fozzük karikára vágott vöröshagymával. Ha a víz forrni kezd, meghintjük édes és erospaprikával, sóval, és kb. egy órán át fozzük. Utánna(sic!) ezt a levest átszurjük, és ráöntjük a besózott halakra. Hozzátesszük a halikrát, illetve haltejet, a zöldpaprikát, paradicsomot és 20 perc alatt készre fozzük. A halászlét fozés közben nem szabad kavarni, csak rázogatni. Akkor jó a halászlé, ha az edénybol fölszálló goztol kezünk összetapad.

__________________________________________________________________________________________________

Mijo

Előzmény: Slepi (124)
Thernitibi Creative Commons License 2000.12.22 0 0 125
Mijo

A zsemlekocka a gyomorégés elkerülésére nagyon jó.
Köztudott, hogy a tészta a hallében (pláne vörösborral) gyomorégést okoz.

Slepi Creative Commons License 2000.12.22 0 0 124
Szórol-szóra idéztem.
Mijo Creative Commons License 2000.12.20 0 0 123

Laci, ezt már te írtad kommentárként, vagy ez is idézet ?

"AJÁNDÉK TIPP:
Ha a család nincs oda a zsemlekockákért, főzzön ki sós vízben kb.3/4 csomag gyufaszál vastagságú 10 tojásos házi tésztát. Ezt tegye a hallevesbe. A hatás garantált, ugyanis a híres nevezetes bajai halászlé is tésztával készül."

Bárhogy is van, muszáj folyamatosan bunkó módon primitívnek lennem :(, de ezt a kutyvulékot zabálják meg "kiskegyedék" az RTL Klubnál, nekik való, ettől lészen oly cizellált reggeli műsoraik során a pannás-robis műsorvezetők ékesszólása :((( !

Mijo

Előzmény: Slepi (122)
Slepi Creative Commons License 2000.12.20 0 0 122
A Kiskegyed 2000. december 19.

Az RTL Klub receptajánlata az ünnepekre.

Halleves

Hozzávalók:
2 Kg ponty szeletben,
5dkg vöröshagyma, 2db babérlevél,
fekete bors, (egész), 20dkg sárgarépa,
20dkg petrezselyemgyökér, fél csomó
metélőhagyma, 4dkg paprikasűrítmény
(piros arany), 3dkg csípős fűszerpaprika,
10dkg finomliszt, 5dl tejföl, 2dl fehérbor,
1citrom leve, 40 dkg pontykarika, 20dkg fogasfilé,
olaj, só.

A megmosott halat két liter vízben tegye fel főni. Adjon hozzá karikára vágott vöröshagymát, babérlevelet, szemes borsot, és kb. 25 percig főzze. A hallét szűrje le - tegye félre a hallevet és a halat is. Vágja finom metéltre, majd párolja meg olajon a megtisztított zöldségeket. Közben szórja meg a finomra vágott metélőhagymával, adja hozzá a paprikasűrítményt és a fűszerpaprikát. Fedő alatt párolja tovább. A félig puha zöldséget szórja meg kevés liszttel, engedje fel a hal félretett levével, majd ízesítse kedve szerint. Keverje bele a tejfölt, a bort és a szűrt citromlevet. Forralás közben óvatosan tegye bele a pontyikrát és a kockákra vágott fogashúst. Főzze egyenletesen puhára. A halcsontról szedje le a húst, tegye a levesbe. Betétnek - külön tálban - hámozott, csíkokra vágott, pirított zsemlét adhat.

AJÁNDÉK TIPP:
Ha a család nincs oda a zsemlekockákért, főzzön ki sós vízben kb.3/4 csomag gyufaszál vastagságú 10 tojásos házi tésztát. Ezt tegye a hallevesbe. A hatás garantált, ugyanis a híres nevezetes bajai halászlé is tésztával készül.

marfai Creative Commons License 2000.12.19 0 0 121
Kedves Barátaim!

A karácsonyi halat már megrendeltem. Hat kiló ponty, hét kisebb halból... :-) Ez a hal az is olyan lesz ahogy én szeretem. A családom egészen jól viseli :-)

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt Kívánok!

Márfai P.

kaviat Creative Commons License 2000.12.18 0 0 120
biza, nyakunkon a jézuska, gyomrunkat lassan aktiválnunk kell eme értékes étek befogadására

kellemes ünnepeket kívánok én is !!

.kav]4t r.e.b.

oszibá Creative Commons License 2000.12.18 0 0 119
Csatlakozom, az elöltem szólókhoz nagyon jó HALFŐZÉST és kellemes KARÁCSONYI ÜNNEPEKET, kívánok mindenkinek. (kivétel nélkül)

Oszlánszki Ferenc

Mijo Creative Commons License 2000.12.17 0 0 118

Ponty is kerülhet az ünnepi asztalra

2000-12-17 17:55

Elegendő halat tenyésztettek a hazai haltermelők. Az orvosok és a táplálkozáskutatók szerint egyébként legalább 5 kilónyi halat kellene minden embernek ennie ahhoz, hogy egészségesen éljen

Lesz elegendő hazai hal az ünnepekre - közölte Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetségének igazgatója.

A szakember elmondta: jelenleg a legkeresettebb hal a ponty, amelynek kilóját a nagy bevásárlóközpontokban 360 forint körüli áron lehet megvenni. A piacokon 550-700 forint közötti áron árusítják a pontyot helytől függően. Orosz Sándor szerint az idén várhatóan mintegy 10 százalékkal lesz kevesebb a Magyarországon termelt hal a tavalyihoz képest. Ez a visszaesés a belföldi fogyasztást nem veszélyezteti. A csökkenés oka elsősorban az, hogy a magyar ponty iránt visszaesett a nyugat-európai kereslet.

Így az igazgató szerint a múlt évi 26 ezer tonnával szemben az idén mintegy 23-24 ezer tonna halat értékesítenek a magyar haltermelők. Mindez a halászoknak valamivel több mint hárommilliárd forint árbevételt jelent majd, szemben a múlt évi csaknem 4 milliárd forinttal.

Magyarországon évente egy ember 2,7-2,8 kilogramm halat eszik - mondta az igazgató. Az orvosok és a táplálkozáskutatók szerint legalább 5 kilónyi halat kellene minden embernek enni ahhoz, hogy egészségesen éljen.

(MTI)

Matkovits Creative Commons License 2000.08.31 0 0 117
Csak nem gondolod, hogy kiszólítok egy susztert a kaptafa mellől és elkezdek vele vitatkozni a HALÁSZLÉRŐL?
Előzmény: Mijo (115)
Mijo Creative Commons License 2000.08.31 0 0 116

Mi szlávok, kedves Ritám, osi, legendásan teaivó népek vagyunk, lásd csaj, Csajka, Csajág, Göcsej, meg még kituggyamiazannyapi.., a lényeg: ez a Matkovits, aki képes a hagymát leturmixolni, tán még olyan aljasságra is képes, hogy az általad rum-ként említett, de valójában elottem ismeretlen anyag hozzáadásával üzne csúfságot a teafozés számunkra magasztos hagyományából :)!
( A szerencsétlen mentségére szolgáljon, a horvátok szinte már nem is minosülnek szlávnak, legalábbis ami a germán-lojalitásukat illeti :(! )

Mijo

Előzmény: E_Rita (114)
Mijo Creative Commons License 2000.08.31 0 0 115

Bugyuta ember muháborgásai ! Kicsimókus, hablatyolsz marhaságokat olyan témában, amihez halovány szellentésnyi kunsztod sincs.

1. A hat kiló pontyból megmarad hét, lévén annyira rossz volt a minosége !

2. Nem tudom mi a francért cél, hogy a kárász egyben maradjon, amikor senki sem zabálja, mindig kidobódik !

3. Sem a kárász, sem más hal nem fo meg 15 perc alatt, még a mi félórás módszerünk is önámító, gyakorlatilag egy óra kellene ahhoz, hogy az valóban úgy fojön meg, hogy ne legyenek kellemetlen mellékhatásai ! ( Ilyen elvetemült eddig egyedül a Knorr-Bestfodds volt: " 5 perc után tegyünk a levesbe 2-3 friss halszeletet és a vastagságuktól függoen további 4-5 percig fozzük." Pfujjjj :(((! Ezt egye meg a gyártó gyereke ! )

4. Ki volt az a marha, aki neked bedumálta, hogy 25 percnél hosszabb fozés után eltünnek az oröltpaprika illóolajai !? Foztél már te egyáltalán birkapaprikást, ha már felmelítetted ?

5. Nem tudom mi kivetnivalót találsz a halléban egy darab zöldpaprikában férfitársaság esetén, hogy eleve már egy kissé csípos legyen, meg egy szem paradicsomban, mely a halhús egybenmaradását segíti elo savtartalma révén, de hogy Piros Aranyból nyomjunk az általad említett mennyiséghez két hatalmas tubussal, plusz még vagy nyolc darab - Knorr :((!!! - halászlékockát tegyünk a kutyvulékhoz, na az aztán már valóban mindennek a teteje :((((((((....

6. És ismét a szakácstudományok megcsúfolása, melyrol alattomos módon hallgatsz: A VÖRÖSHAGYMA TURMIXOLÁSA ! Ilyent az ember az ellenségeivel szemben sem tesz, nem hogy kedvesként feltüntetett vendégeivel, közvetlenül a belépési nyilatkozat kitöltése elott !
Így legfeljebb az olyan szabadkomuves páholy tagjaival bánik ( el ) az ember, akik mindig a nyakán hagyják a mosogatni való csetrest :)!

7. Korci, Mijo bátyád hasonmennyiségu foztjébol, hasonkaliberu fogyasztók esetében a bogrács alján marad némi ruskó és szálka, de abból egy gilisztás kölyökcica sem lenne képes jóllakni ! Az pedig, hogy csak egy lityi olcsóbb kategóriás pancsviszki a te kínálatodból, és tíz lityi kiváló minoségu veresbor fogyott a Lukácsffy Endre szekszárdi kékfrankosából, csak annak volt köszönheto, hogy nem voltál képes a megfelelo hutést, és a szükségszeru mennyiséget biztosítani :(!

Puszil: Mijo

Előzmény: Matkovits (113)
E_Rita Creative Commons License 2000.08.31 0 0 114
Kedves Mijó !
azt irod: " ...valószínu, hogy még az általa fozött teát is fenntartással fogadom ezek után..."
Csak nem ismered a tea nevu italt? Netán rum nélkül is?????
Rita
Előzmény: Mijo (112)
Matkovits Creative Commons License 2000.08.31 0 0 113
A dolgot két részre kell bontani.
Az első részben minimum három, de négy tálka halászlé is elfogyott (Maros igazold). A hat kiló pontyból, két kiló kárászból és 1 kiló csukából készűlt lébe velóban az utolsó 15-16 percben teszem be a legjobb halászlé alapanyagot - a kárászt. Ennyi idő alatt kifő, de nem fő szét. A paprikát is csak az utolsó 25 percre teszem be az illóolajok miatt.
(Csak jelzem; az Anatóliából a Kigyós partjára - via Bokod - települt birkazabálók egyszerre teszik fel a halat, hagymát, cseresznyepaprikát, őrölt paprikát!!!, valamint a birkapaprikáshoz, de nem halászléhoz használatos paradicsomot, zöldpaprikát. Ehhez még vizet és tésztalevet tölt.) Pfuj!!!
Hatan megittak egy üveg viszkit és 10 liter bort, a kákabelűek fostak, bezzeg a Márfai!
Mijo Creative Commons License 2000.08.30 0 0 112

Elrettento példaként bemutatom a Matkovits-féle halászlé imitációt !

Mondom neki elotte, mit mondom, könyörgök, hogy bevett elmebeteg szokástól eltéroen kivételesen NE turmixolja le a hagymát, hanem vágja normális módon apró kockára, ahogy a bajai módi diktálja. Motyog valamit, ami akár igéretként is kezelheto ....
Megérkezünk, már bográcsban volt a cucc, kérdem, kockára vágtad, azt mondja, persze, és mutat egy kistányért, melynek a szélén valóban virít rászáradva pár koceka vereshajma maradvány...., nézem a bográcsot, éppen kezd a lé forrni, gyanús az ügy. A konyhában vagy 7-8 darab szép kárász, sürün beirdalva egy tálcán, még mondom magamban, no né a Korci milyen figyelmes, még sütni is fog a kedvünkért !? Közben már lehetett kóstolni, keresem a hagymadarabokat, hát imitt-amott fedezek fel pár cafatot, hirtelen leesett a tantusz, ez a piszok leturmikszolta zömét, és a látszat kedvéért talán ha egy hagymát összevágott, mindezt mondom is neki, mégcsak nem is tagadja, vigyorog sunyin a bajsza alatt ....
Dög éhes már mindenki, már a végéhez közeledik a fozés, amikoris megjelenik a mi háromdiplomásunk, és laza csuklómozdulattal a már lényegében kész lébe csusszantja a tálcán lévo összes kárászt, az állunk leesik, csak pislogunk, hogy ez véletlen volt, vagy szándékos. Mint kiderült vannak született szakácsanalfabéták, ilyen a Matkovits, és még ez veri a nyálát, hogy a rotarisok így, meg úgy, ha o fozi a lét el van mindenki ájulva tole, stb. ..., egyszóval szándékosan dobta bele, mondván tíz percig o mindig szokott szeméthalat is hozzáfozni ! És valóban, kis ido múlva tálal ....
Nos, hogy is ecseteljem a következményeket ? A Matkovitsnál egy klotyó van, ez viszont a kaját követoen folyamatosan foglalt volt, jómagam négy fordulót tettem, és ez az öntelt hólyag még ezek mellett sem volt hajlandó elismerni, hogy amit és ahogy csinál, az egy nagy rakás túró, sötétkém változatlanul tartja, hogy a mi belünk a pocsék. Ugyan a lébol pusztítottunk, de nem elég a hagymamalor, még maga a hal is olyan szar volt, hogy az epeömlés kerülgette az embert tole, tyúktrágyán hizlalt elzsírosodott petyhüdt husú vacak volt, még szép, hogy olcsó pénzen véve ....
Nos, ennyit a Korci-féle kutyulmányról, én valószínu, hogy még az általa fozött teát is fenntartással fogadom ezek után, ki tudja, azt meg lehet, hogy nem is forralja, csak langyosítja !?

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.08.11 0 0 100

Még jó, hogy ezt nem elobb láttam meg, húsz perce tettem le a kanalat ......, lehet, hogy a domain-nevemet - www.bajai-halaszle.hu :))- vágtam volna a tévéhez ...

Mijo

Előzmény: aktual (99)
aktual Creative Commons License 2000.08.11 0 0 99
Fijjug!

Tegnap az RTL televizióban a Horváth Rozis műsorban bemutatták a "bajai halászlé" főzésének tudományát.
Mit ne mondjak, elképesztő volt. Úgy kezdődik, hogy filézzük ki a halat. A többit már nem is merem leírni, hátha közületek valaki ma BAJAI HALÁSZLÉ-t evett és kifordul a bele.
Emberek! Ezzel a mi kedvenc szeretett étkünkkel minden ocsmányságot büntetlenül elkövethet minden kontár?

Kovács

Mijo Creative Commons License 2000.07.24 0 0 98

Éppen ezt nem értettem, hogy ilyen cím - és a felvezetője - alatt, miért az jön be, ami !?
Azt hittem, valami eldugott zugban van pár szó a bajai halászléről, csak éppen elkerülte a figyelmemet ...

Mijo

Előzmény: ZöPö (96)
kaviat Creative Commons License 2000.07.24 0 0 97
a népszabis cikk tényleg rullah :))

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Mijo (91)
ZöPö Creative Commons License 2000.07.23 0 0 96
Na várjál, várjál, én a Bächer Ivánt akartam begépelni, abban előztél meg!

A http://www.halaszle.datanet.hu létezik, csak ugyanaz, mint a http://www.datanet.hu, a DNO (DataNet Online) site jön be rajta.

Előzmény: Mijo (95)
Mijo Creative Commons License 2000.07.23 0 0 95

Hát akkor most a ZöPö is, meg én is képzelődünk ?

Mijo

Előzmény: marfai (94)
marfai Creative Commons License 2000.07.23 0 0 94
Ilyen cím nem létezik. /szerencsére/

Márfai P.

Előzmény: Mijo (92)
ZöPö Creative Commons License 2000.07.23 0 0 93
Jól megelőztél, most akartam begépelni.

Bächer Iván rulez! :-)))

Előzmény: Mijo (91)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!