Keresés

Részletes keresés

Thernitibi Creative Commons License 2000.06.07 0 0 8
Kornél

Ha valaki szerb identitásokkal rendelkezik, az miért nevezi magát nagy-nagy előszeretettel búnyónak?
Igazából ez itt a kérdés. De a Didát is érdemes megkérdezni, hogy a Mijo miért török származású.

Matkovits Creative Commons License 2000.06.07 0 0 7
Merthogy ő a szerb önkormányzat tagja, én meg a horváté...
Ezt add össze Ilus!
Előzmény: Mijo (5)
Matkovits Creative Commons License 2000.06.07 0 0 6
Azannya szerbje...
Előzmény: Mijo (5)
Mijo Creative Commons License 2000.06.07 0 0 5

Kedves Helen, örülök, hogy személyedben egy újabb tengerentúli levelezőnk akad, kár, hogy nem pár nappal előbb írtál, konzultálhattunk volna telefonon, vasárnap jöttem haza három hét után New Yorkból.
Jellemző a vérüket megtagadó álhorvátokra ( lásd: Matkovity ), míg én tegnapelőtt este azon igyekeztem, hogy telepakoljam a visszatérés eufóriájában a belüket mindenféle földi javakkal, addig mesteri hozzáértéssel tönkretették az otthoni gépemet, így képtelen lévén észlelni megjelenésedet módja lett a galádnak engem megelőzve előadni az én verziómat ( hiszen ismeri, mit ismeri, tőlem ismerte meg :).. ), a szokott Matkovityi tálalásban. Tudod lehet, hogy a famíliájából sok pap került ki ( akad a szlávok között bőven, akiknek nem a munka a fő erényük .. ), de hidd el, ebbe a Kornelius barátba is szorult bőven, ha nem is papi, de prédikátori véna. ( Viszont javára írandó, ez az ürge nem vizet prédikál, és bort iszik, hanem bort prédikál, és pálinkát iszik sörrel ! )
Persze ettől még felülni nem kell neki, ugyanis az én kiművelt Korci cimborám identitászavarban szenvedőnek kívánja beállítani a bunyevác népet ősidőkre visszamenően, holott én zsenge ifjú korom óta nem hallottam sem családi, sem egyéb ismeretségi köreimben egyetlen olyan egyenes karakterűt a mi népünkből, aki horvátként emlegette volna önmagát, vagy a bunyevácságot. Ezt az utóbbi évek zűrzavarai hozták felszínre, meg az a nemzetdúsító horvát politika, mely akár a mozambiki bennszülöttnek is képes állampolgárságot adni, amennyiben két tanuval igazolja horvát ( misszionárius :)? ) őseit !

Idő híján most csak rövid reakcióra telik, de visszatérek a témára.

Üdvözlettel: Mijo

Előzmény: helen_olah (1)
Matkovits Creative Commons License 2000.06.07 0 0 4
Már megbocsáss Ilus, de hogy a fenébe találtál erre a topicra ott a messze Ohióban?
Előzmény: helen_olah (1)
Matkovits Creative Commons License 2000.06.07 0 0 3
Kedves Ilus!
Egy fenét tud a Mijó. Az 1940-es években egy ferences szerzetes azt a teóriát állította fel, hogy a bunyevácok Dáciából kerültek ide még a szerbek és horvátok jövetele előtt, majd nyelvileg idomultak a horvátokhoz, így tehát önálló nép. Soha senki semmilyen dokumentumot nem talált ennek bizonyítására, véleményem szerint a fantazmagóriák világába tartozó teória.
A horvátok (fehér szlávok) egyébként a római birodalom bukása után érkeztek jelenlegi területükre, amihez hozzászámítódik a jelenlegi Hercegovina és a Szerémség (a horvát határ a második világháború utánig Belgrádtól 10 km-re húzódott.) A bunyevácok a mai Hercegovina tengerközeli területeiről vonultak a Velebit lejtőire, nagyjából Rijeka és Senj (Fiume és Zengg) közé. A Crikvenicai polgármester pl. bunyevác, de rengetegen vannak még most is ott. Egy jelentős csoportjuk ferences szerzetesek vezetésével Bosznián keresztűl több hullámban érkezett az 1600-as évek végén a Baja-Szabadka-Zombor háromszögbe. Úgy van ez valahogy, mint a székelységgel, akikről nem tudja a magyar történetírás, hogy kik is tulajdonképpen. Nagyon kevés írásos anyag maradt fel, így elsősorban a nyelvből, a kultúrális szokásokból indulunk ki, amibe az utóbbi időbe egyes szerb körök (Milosevics) megpróbálták a katolikus vallást belekeverni, mondván, hogy katolizált szerbek vagyunk. Ahhoz képest, hogy Matkovics nevű szerzetes vezetett bennünket, ahhoz képest, hogy már a tengerparton éltünk, amikor Cyrill és Metód kitalálták a pravoszláv vallást, szóval elég meredek állítás, magyarul szemenszedett hazugság. (Egy érdekesség; bár érsekeket, főpapokat adtunk, bizony jópár erőszakosan próbált magyarosítani. Igy 1901-02 körül Hercegszántón a sokacoknak nem engedték, hogy a papjuk horvátul misézzen. Bepörögtek, kértek Zomborból egy sokácul beszélő pravoszláv papot és a fél falu átment pravoszlávba.) A bunyevácok között ez nem fordult elő. A Matkovits nevű papot pedig azért írtam, mert ez tipikus bunyevác név és bizony a mi családunk garmadával adott papokat. Az utolsó ferences rendházfőnök itt Baján apám nagybátyja volt. A névírásról pedig; ha magyar volt a pap, akkor ezeket a neveket ch-val, vagy cs-el, ha sváb ts-el, ha bunyevác ty-vel írta.
Egyszóval; biztos, hogy nem vagyunk magyarok, románok, vagy szerbek, de biztos, hogy horvátok vagyunk, mert erre vannak dokumentumok. A rómaiak alatt Dáciában az akkori elnevezéssel dákok, majd vlahok, mostani nevükön románok laktak. Kötve hinném, hogy a latin nyelvcsaládhoz tartozó dákokból szakadtak volna ki a fehér-szláv nyelvcsaládba tartozó bunyevácok, mi bizony horvátok vagyunk, akik í-ző nyelvjárást beszélünk (lásd a magyar ő-zést á-zást, zárt í-zést) és bizony a történelem viharai alatt többször lakóhelyet változtattunk, de az identitásunk megmaradt.
Kivéve a renegátét. Az meg az ő dolga.
Amennyiben van újabb kérdésed, szivesen válaszolok.
Kornél
Előzmény: helen_olah (1)
Thernitibi Creative Commons License 2000.06.07 0 0 2
Jobb ha tőlem tudod, a Mijo bokodi bunyevác. Én is úgy tudtam, hogy keresztény horvátok, de türelmetenűl várom a magyarázatot.
helen_olah Creative Commons License 2000.06.07 0 0 1
Kedves Mijo,irod,hogy bunyevac vagy,de nem sorolod magad a horvatok koze.Legyszives ird meg nekem,hogy miert nem?Apai reszrol en is bunyevac vagyok,s mindig azt hittem,hogy a horvatoktol szarmazunk.Nekem mar nincs kitol megkerdeznem,te gondolom tobbet tudsz a szarmazasunkrol .elore is kosz.udv,pancsics-petrekin ilus
Előzmény: Mijo (-)
Matkovits Creative Commons License 2000.06.06 0 0 0
Mijó! Nem nemzetiségek vagyunk, hanem kisebbségek. A nemzetiség kifejezés egy szocialista, a művelt világban nem használt terminológia.
Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2000.06.05 0 0 topiknyitó

Striegl Pista levelezőtársunk félti a Matkovits Kornélt és engem attól, hogy nevetségessé válunk, ha a nagy nyilvánosság előtt teregetjük ki, bizonyos nemzetiségi kérdésekkel kapcsolatos véleményünket.
Ma hazánkban az idevonatkozó törvény a legkevesebb 100 éve Magyarországon élő nemzetiségek közül 13-at ismer el, többek között a horvátokat és a szerbeket, ugyanakkor a semmivel sem rövidebb ideje itt élő bunyevácokat nem !
Jómagam bunyevác vagyok, ennek ellenére négy éven keresztül én töltöttem be a bajai szerb önkormányzat elnöki tisztségét. ( Lehettem volna akár német, szlovák, vagy örmény képviselő is, lévén ugyanez a törvény erre lehetőséget nyújt, van is anomália ebből eredően bőven honunkban ! )
Betöltöttem, ugyanis nem voltam, és nem is leszek hajlandó meghajolni az előtt a horvátországi asszimilációs törekvés előtt, ami a népbitorló politikájukat jellemzi. Attól, hogy páran eme égisz alatt sütögetik a pecsenyéjüket - félreértés ne essék, itt nem az imént említett Matkovits Kornélra gondolok, aki ma a bajai horvát önkormányzat elnöke -, legyen az ő dolguk, sosem volt árulóktól mentes ez az ország. Igen, ez az ország, mivel a fentiek ellenére mi mégis ezt az országot tekintjük a mindenkori hazánknak. Még akkor is, ha a horvát törvények arra irányuló igény esetén, minden zokszó nélkül állampolgárságot biztosítanának számunkra.
( Ezt szeretnék az Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában Vajdaságban élő magyarjaink is elérni, de valamilyen rejtélyes oknál fogva, ez inkább adatik meg a Lajtán túl élő egykori honfitársaink számára.)
Visszatérve: én sem Magyarországon élő horvátnak nem vagyok hajlandó hangoztatni magam, de állampolgárságot változtatni, vagy kettőzni sem áll szándékomban a lehetőségnek köszönhetően e lobogó alatt. Mondhatnók úgy is, nem igazán lelkesedem sem az elmúlt, sem a mostani idők diktatúráiért. Még jó, hogy a miénk olyan puha, amilyen ...

Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!