Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2004.03.12 0 0 291
Na közben elkezdtem olvasni a használati utasítást, amit eldugtak a papírzacskó aljára ragasztott zacskóban.
És azt mondja, hogy alkalmas az általam említett feladatra.A térfogatváltozásra azt írja, hogy előny, mert ezzel engedi átszellőzni a "talajt".
természetesen nem vízzel gondoltam feltölteni, ha nincs föld hozzákeverve, hanem tápoldattal.És igazából csak a tűzdelésig akarnám ebben megoldani a dolgot.
Eddig pl a petúniát én finom szitán átrostált föld felszínére szórtam, és újfent szitáltam rá egy vékony réteget, üveglappal fedtem spriccelés után, és sötétbe tettem, hogy jobban csírázzon, mert fényen nem szeretett.Siker koronázta erőfeszítésemet, de a víz adagolása néha keményen megszivatott.
Ki fogom próbálni ezt a szert.
Egyébként elég drága, mert 4470.- egy kiló, ami persze elég sok, ha figyelembe vesszük, hogy balkonládába pl. teáskanálnyi mennyiséget ajánl.
Fű alá 10g/m2 az adagolás.
Szóval kiadós...
Előzmény: CORTEN (290)
CORTEN Creative Commons License 2004.03.12 0 0 290
Sajnos ne ennyire egyszerű a mutatvány. Ha a merisztéma kultúrákra ill a klónozásra gondolsz, akkor ugyanlehet, hogy ez az anyag a hordozó, csak azon kívül hogy víz van azokbana táptalajokban, még egy csomó, pontosan kiadagolt tápanyag/ásványi anyag és hormon van. (ill. egyéb segédanyagok) Házilagosan ezeket elég nehéz beszerzni vagy mással helyettesíteni.
Ez az polimer jópofa dolog, egy dolog ami ne biztos, hogy pozitív, az pedig az hogy nagyon változtatja a térfogatát. Egyébként hol lehet kapni?
Dugványozáshoz a mosott homok, vagy a perlit illetve tőzeg is kiváló. Ilyennel még nem próbáltam. Gyökérrögzítő közegnek végül is nem lehet rossz, nem tudom mennyire tolerálja a folyékony műtrágyákat.
Az aprómagvas növényeket úgy a legegyszerűbb szaporítani, ha nagyon sekélyen veted, és kelésig áttetsző fóliával véded a kiszáradástól. Sok esetben csak a földdel takaratlan magok hajlandóak kikelni:(
Előzmény: rferi (289)
rferi Creative Commons License 2004.03.12 0 0 289
Sziasztok!

Szereztem valamit, és most eszembe jutott róla némi ötlet:
A szer neve Alcosorb 400.
Ez valami polimer, ami veszettül szívja a vizet, de nem csak bevenni, hanem kiadni is képes.
Talaj víztartó képességének javítására szolgál, és dogványozáshoz, hajtatáshoz, balkonládákba, illetve kertbe pl. fű alá javasolják.
Nem semmi szerkezet, mert ilyen mennyiségű víz felvételére képes:
Ennyi anyagból:

Ennyi zselé lesz.

(1kg alcosorb=300liter vízzel!!!)

Namost én azt gondoltam, hogy nem lehetne ezt az egészen aprómagvas növények magról való szaporításához úgy használni, hogy kihagyom a földet, és tápoldatos vizet szivatok fel vele?
Mert ezek szaporításával vagyok mindig a legnagyobb bajban.
A tvben lehet látni az okos műsorokban, hogy a laborokban a növénykék valami zselében vannak, sterilen.Nem lehet, hogy ez az?
Szerintetek?

macmester Creative Commons License 2004.03.02 0 0 288
Köszi!

Tudom hogy nem olcsó...
de ha azt veszem mennyi lesz a sok "gaz" megéri a befektetést, végül is remélem egyszer kell csak gatyába rázni a kertet az elején (építkezés után) utána elég a ktett komposzt ez az...

Előzmény: CORTEN (286)
xukac Creative Commons License 2004.03.01 0 0 287
Szevasztok.

Az erkélyen szeretnék 1-2 tő paradicsomot, paprikát és epret nevelni. Milyen földet vegyek, és mekkora edényre van szükségük. Kell-e tápsózni? Tapasztaltak tanácsát szívesen fogadnám.

CORTEN Creative Commons License 2004.02.29 0 0 286
Ez király, csak nem lesz ócsó:)
Az ültető gödrökbe meg nem ártana némi istállótrágya, jól elkeverve a feltalajjal a gödör aljában.
Annyi helyen lehet már normális szervestrágyához hozzájutni, annál ideálisabbat nem nagyon kell keresni. Két-három szezon alatt nagyon fel lehet vele hozni a sz...bb talajokat is.
Előzmény: macmester (284)
A birka Creative Commons License 2004.02.28 0 0 285
Én a TESCO-ban vettem. NPK 10-5-10. 1000 Ft körül volt 10 kg (2 db 5-öst adnak csak egyben.) Szét is szórtam múlt vasárnap. Ment rá azóta hó, ami elolvadt, meg most eső... Szóval lesz (van) ami bemossa.
macmester Creative Commons License 2004.02.17 0 0 284
Ki tud egy jo keveréket mondani, amivel egy 10-15 cm lehet fedni a mostani igencsak pocsék talajt, és az ültetőgödröket kitölteni...

kertiföld:síkláp tőzeg:komposzthumusz:folyami homok jutott eszembe valahogy 3:1:1:1/2...

nem igen értek hozzá, jó ez így?

rferi Creative Commons License 2004.02.16 0 0 283
:--))))
Előzmény: CORTEN (282)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.16 0 0 282
Hurrá!! :)))

Akkó' most mind az enyimé lesz!

Előzmény: rferi (281)
rferi Creative Commons License 2004.02.16 0 0 281
OK.Meggyőztetek!
Kell a fenének a gombakomposzt!
:--)))
Össze ne vesszetek!
CORTEN Creative Commons License 2004.02.15 0 0 280
Mielőtt flame lenne a témából: a gombakomposztma már alapvetően nem sok lótrágyát tartalmaz, hiszen annyi ló nincs az országban ami megfelelelő mennyiségű trágyát tudna produkálni. A komposzt tartalmazhat baromfitrágyát, kukoricacsutkát és leginkább szalmát. Ezeket a hozzávalókat megfelelő módon kondícionálják, majd sterilizálják, beoltják a gombacsírával és zsákolják. Az átszövetést követően szokás a zsákokat takarni ez történhet akár tiszta mészkőporral, vagy valamilyen tőzeges keverékkel. A takaró'föld' fertőtlenítése valószínűleg valami szimpla fungicig. Túl drasztikus, hosszú hatástartamú, nehezen lebomló anyagot szvsz nem tartalmaz, hiszen az eu elég jelentős mennyiségű gombát vesz át Mo.-ról és gondolom nem kívánják tömegpusztító céllal forgalmazni. Vannak ugyan olyan talajfertőtlenítő szerek amik már az eu-ban és az usa-ban tiltottak (csak gyártják azokat külső piacra:) és nálunk használhatók, viszont ezek szerintem a gombatermesztésből minden bizonnyal ki vannak tiltva.
A gombakomposztnak inkább a közel nulla tápanyagtartalma lehet a gond, ill az hogy a maradék cellulóz bomlás közben elvonja a talaj nitrogénjét.
Előzmény: pyracantha (279)
pyracantha Creative Commons License 2004.02.15 0 0 279
Az igaz, hogy ilyenfajta sterilizálásis folyik, de - ti. nem szalma, hanem lótrágya, amit sterilizálnak - a gomba talajáúl szolgáló földet bizony nem így fertőtlenítik, hanem komoly vegyszerek hozzáadásával. Ezt magam is végigcsináltam... Olyan "illata" van, hogy csak szabadban lehet kibírni a földdel való keverését!/Úgy tudom, a régebbi technológia szerint ez a vegyszer kloroform volt, no az sem volt virágillatú/. Sajnos, a általam is használt vegyszer nevét már nem tudom csak annyit,hogy 1o l-es üvegekben volt. A kloroformról különben köztudott, hogy szellőztetésre eltűnik néhány nap elteltével. De valószinüleg ez a szóbanforgó anyagra nem vonatkozik...
Előzmény: CORTEN (276)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.15 0 0 278
Végső soron a zeolit is képes felszívni a pangó vizet, azután visszaadagolja ha szikkad a talaj. Annyiból talán jobb is mint a perlit, hoigy sűrűbb a víznél, és könnyebb a talakeverékben tartani, elenben a perlittel, ami előszeretettel úszik a víz tetején. Erről jut eszembe: tegnap nagy selejtezés volt, mivel néhány szobanövény végképp feladta. Amikor a cserepükből kirázogattam a föld helyett beletömködött tőzeggel kevert perlitet eléggé elkerekedett a szemem. A jó kertészek még arra is lusták voltak, hogy a szaporításnál használt kis műanyag kosárkákat eltávolítsák a nyomoriult virág gyökeréről. Csdak simán körbetömködték az említett keverékkel, gondolom felszívattak vele egy kis tápoldatot, azután nesze paraszt, virágozzá'. Valahogy a mostanában kapható növényeket vagy átülteti az ember helyből. a vásárlást követően, vagy egy év alatt kipurcan.
Előzmény: taramiram (277)
taramiram Creative Commons License 2004.02.15 0 0 277
Nem sziklakertet csináltam, hanem a szobanövények talaját lazítottam vele. Hajlamos vagyok mindent túlöntözni, mocsári növényeket kellene tartanom. A macskaalomtól lazább lett a talaj, megszünt a lápos állapot, bevált, tisztább, szárazabb és a növények is szebbek.:-)
Előzmény: CORTEN (273)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.15 0 0 276
Legjobb tudomásom szerint gőzzel/hővel sterilizálják beoltás előtt a komposztnak szánt szalmát, vegyszert nem tartalmaz...
Persze ettől még nem valami tápanyagdús biocsoda.
Előzmény: pyracantha (275)
pyracantha Creative Commons License 2004.02.15 0 0 275
A gombakomposzt környékünkön ingyen kapható, pénzt nem érdemes érte adni, mert a haszna enyhén szólva kétséges... Bálint gazda szerint van olyan jó, mint a természetes trágyák. Csak arról nem beszél, hogy a gombatermesztésnél felhasznált fertőtlenítőszer hova lesz az un. letermett gombakomposztból!
Tapasztaltam - saját káromon -, hogy a már több éve depóniában tárolt, szemre tetszetős gombakomposztban, noha gyomtelep a környéke, egyetlen gyomféle nem kel ki és giliszta, rovar / és gondolom, mikroorganizmus/ sem található benne.
Használtam laskagomba-komposztot is, abban meg annyi volt a giliszta, hogy "mozgott" a zsák...
Jó lenne biztosan tudni, hogy a szóbanforgó "komposzt" nem fitotoxikus-e? Vajon a fertőtlenítőszer mennyi idő alatt bomlik le, lebomlik-e egyáltalán vagy felhalmozódva fejti ki "áldásos" tevékenységét?
Mindenesetre célszerű körülnézni a régebbi felhasználóknál, hogy mit tapasztaltak. Annyit tudok erről mondani, hogy pl. földkeverékben használva a konténerezett dísznövényeim jelentős része satnyára sikerült vagy elpusztult...
Előzmény: rferi (261)
macmester Creative Commons License 2004.02.13 0 0 274
Ne vegyél...pontosabban így ne, én ősszel dolgoztam bele a talajba egy IFÁnyit... 200 m2- re olyan 4-5 m3-t... (5000 ft szállítás a termelőtől, kb 300-350 zsák volt)
Nem is a tápanyagtartalma miatt, hanem, hogy lazítsa a talajt, meg egy kicsit rendbetegye...
Én csak altalajak szántam az egész mostani talajt, egy 10-15 centi "rendes" talajt szeretnék rá...
Én kerti föld/tőzeg/komposztált humusz keverékére gondoltam...
És azt füvesítem majd...

Van valakinek javaslata a keverési arányra

Előzmény: rferi (261)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.08 0 0 273
Manapság mindent árulnak (itt vagy ott)
Azért én nem tennék bele hungarocellt, mert minek.
A perlit szabályozza a nedvességet, afféle akkumulátorként, a hungarocell meg csak van, afféle térkitöltő-lazító szerepben. Ha nagyon szeretnél, azért te is tudsz csinálni, csak megfelelő szemcseméretű csomagolóanyag-darab kell hozzá, ez manapság nem nagy kunszt, és szétmorzsolod.
A macskaalmot keverted a földbe? Sziklakertet készítettél?:)
Ilyenről még nem is halottam.
Előzmény: taramiram (271)
Tozatu Creative Commons License 2004.02.08 0 0 272
aha,köszi.
Előzmény: CORTEN (270)
taramiram Creative Commons License 2004.02.08 0 0 271
Eddig macskaalmot használtam, bekeverve viszont perlitet használnak. A szemcseméreten kívül is van köztük különbség?
A kerek szemcséjű hungarocell golyókat is árulják valahol?
Előzmény: CORTEN (270)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.07 0 0 270
A macskaalom az zeolit.
Előzmény: Tozatu (269)
Tozatu Creative Commons License 2004.02.06 0 0 269
Háztartási boltban is láttam kis csomagban.A macskaalom nem az,vagy ahhoz kevernek még valamit?
Előzmény: taramiram (267)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.06 0 0 268
Kertészet és szőlészet , Kistermelő, stb újságookban keres a hirdetések között, a sima mezei meg minden építőanyag telepen kapható.
Előzmény: taramiram (267)
taramiram Creative Commons License 2004.02.06 0 0 267
Sziasztok!
Perlitet hol lehet venni?
Tozatu Creative Commons License 2004.02.05 0 0 266
Pedig szerkezetileg sincs jobb az istállótrágyánál,csak rendesen érett legyen.:)
Előzmény: rferi (265)
rferi Creative Commons License 2004.02.05 0 0 265
Tápértékileg tisztában vagyok a dolgokkal, de akkor se veszek istállótrágyát.Kétszer úgy megszívtam, mégegyszer nem akarom.Kövezzetek meg, vállalom.
Lótetüileg nem egyszerű a helyzet, két méter mélyen is találtam fészket.Azért azt nehéz kiirtani.
Tőzeggel tényleg csak lazítani akarok, EGy 50 kilós darab 4300, és az fellazítva vagy egy köbméter.Úgy letömörítik, mint a kő, olyan.
Előzmény: CORTEN (264)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.05 0 0 264
Kipróbálni kipróbálhatod, de ha belegondolok, hogy 50liternyi (kb 30kg) virágföldet már 600-700 forintért lehet venni..és azért az más kategória.
Az istálótrágyánl pedig nincs jobb.Ha frissen bedolgozod szvsz nem veszélyes lótetűileg,azok inkább az összekupacolt, érésben lévőt szeretik. ha lehet, akkor lótrágyát szerezz. Egy kg diazinonnal meg a szomszéd lótetveit is kiirthatod:)
A tőzeggel kapcsolatban nincs tapasztalatom, az ugye tápértékileg 0, árban meg ki tudja.
Előzmény: rferi (263)
rferi Creative Commons License 2004.02.05 0 0 263
Igazából kőpor nagyon nem kell!Valami lazítót akarok venni, Tőzegre gondoltam.Istállótrágyát nem veszek, legfeljebb zsákosat, mert alig bírtuk lecsökkenteni a rengeteg lótetűpopulációt elfogadhatóra.
Szóval lazításnak is csak hellyel-közzel jó, a kőpor miatt, és drága is.
Elszonytyolodtam....
Kocsim nincs, amivel hozhatnék ingyen a nem is ismerek ilyen termelőtől.... :--)))))
Előzmény: CORTEN (262)
CORTEN Creative Commons License 2004.02.05 0 0 262
Pofátlanul sokat kérnek érte:(
Gyakorlatilag nem sok tápanyagot hordoz, a termesztőknek kvázi veszélyes hulladék, félnek tőle mint a tűztől. Max lazítja a talajt, csak nem tudom, hogy a sok lebontatlan cellulóz mit csinál a nitrogénháztartásával a földnek. Sok helyen rajta hagyják a takaróanyagot, ami kőpor/kőzúzalék, na, az sem nagyon kell a földbe.
szvsz személyesen megkeresve egy termesztőt ingyen odaadja csak szállítsd el.
Előzmény: rferi (261)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!