Keresés

Részletes keresés

kábelbúvár Creative Commons License 2005.06.14 0 0 146

A lakásmaffia áldozatait tömörítő Sors-Társak Egyesület feljelentette a magyar államot Strasbourgban. A civil szervezet szerint a kormányok futni hagyták a csalókat, ezért velük szemben is a bírósághoz fordulnak.

 

A Sors-Társak Egyesület nemzetközi bíróságon perelte be a magyar államot, mert - a tagok szerint - futni hagyja az ingatlanspekulánsokat és a csalárd ügyvédeket. Bár 2002-től parlamenti albizottság is vizsgálta a problémát, a károsultak helyzete nem javult. Az albizottság eredetileg azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy a lakásmaffia áldozatait segítse hozzá az újbóli életkezdéshez. A parlament tavaly 353 igen szavazattal elfogadta ezt a kezdeményezést, amelyből végül - indoklás erre nincs - mégsem lett semmi. Az egyesület tagjai értetlenül állnak a pálfordulás előtt, és úgy érzik, a kormány is cserbenhagyta őket. Ezért a magyar állam után a kormányt is a strasbourgi bíróság elé citálnák.

 

- Felfoghatatlan, hogy a bíróságok futni hagynak bűnözőket, sőt azt sem veszik figyelembe, ha valaki kényszerből, fenyegetettségből írt alá egy adásvételi szerződést - vélekedik Török Szabó Erzsébet, az egyesület elnöke, maga is a kárvallottak egyike.

 

Sokak szerint fordulatot hozhat a lakásmaffiaügyekben, hogy a Grafológiai Intézet kifejlesztette a kézírás alapú hazugságvizsgáló módszert. Az eljárás alaptétele, hogy az írás bonyolult pszichés működés végeredménye. Az agy a stresszhelyzetre - például amikor hazudunk - reagál, és ez megváltoztatja az írásunkat. A módszer azokban az esetekben is alkalmazható, amikor felmerül a gyanú, hogy valaki kényszer vagy fenyegetettség hatására írt alá egy iratot. A színlelt szerződések, illetve okirat-hamisítások feltárásában is egyre eredményesebben működnek közre a grafológusok.

 

Ennek pedig azért lehet jelentősége, mert a lakásmaffia éppen ilyen módszerekkel él, de a csalásokat utólag sokszor nagyon nehéz bizonyítani, a bűncselekmény pedig időközben el is évülhet.

 

- Mire a szakértők a végére jutnak valaminek, már nem lehet felelősségre vonni sem az ügyben érintett ügyvédeket, sem a közjegyzőket - nyilatkozta lapunknak Devánszkiné Molnár Katalin, a már megszűnt parlamenti albizottság elnöke. - A múlton visszamenőleg nem tudunk változtatni, legfeljebb csak azokat az ügyeket lehet érdemben felgöngyölíteni, amelyeket mostanában követtek el.

A Sors-Társak Egyesületének tagjai viszont többnyire a kilencvenes években veszítették el a lakásukat. Velük mi legyen? Mehetnek Strasbourgba? Ez kérdéses, pedig lenne rá okuk.

 

Íme, néhány eset a hivatalosan lezárt vagy elévült, de meg nem oldott ügyek közül.

Közantal László 1998-ban veszítette el fővárosi lakását. Újsághirdetésben talált rá egy tőkekihelyezést ígérő cégre. Kapcsolatba került Gombkötő Péter Lászlónéval, akivel - tudomása szerint - kölcsönszerződést kötött. 1998 decemberében telefonon közölték vele a szomszédai, hogy úgy látják, új lakók költöztek a lakásába. A férfi hazarohant, de az idegenek már nem engedték be az otthonába. Szabályos adásvételi szerződést mutattak fel, amit Gönczöl Judit közjegyző is ellenjegyzett. Akkor vált világossá számára, hogy nem kölcsönszerződést írt alá, hanem adásvételit, anélkül, hogy tudta volna. A férfi pereket indított, amelyeket sorra elvesztett. A szerződések formailag ugyanis szabályosak voltak.

- Mára feladtam a harcot - meséli. - A tettesek drága autókkal járnak, én pedig lakás nélkül maradtam.

 

Tóth Levente 1995-ben az Expressz újságban olvasott először a Mobilár Kft.-ről. A vállalkozáson keresztül került kapcsolatba Sike András egykori birkózó olimpiai bajnokkal és akkori feleségével, Sike Beatrixszal, akik több szerződést és üres papírokat írattak alá vele. Tóth Levente ezt furcsának találta, ám amikor aggódni kezdett, a kft. emberei azzal nyugtatgatták: csak nem képzeli, hogy Sikééknek szükségük van a házára? Az ügylet közjegyző előtt zajlott, Gönczöl Judit irodájában.

Nem sokkal később felnyírt hajú fiatalemberek verték ki Tóthékat az otthonukból. A XIX. kerületi Tulipán utcai kertes ház pedig Sike Beatrix tulajdonába került.

 

Király Sándorné 1995-ben el akarta adni budapesti, XII. kerületi, Törökbálinti úti házrészét. Az Elka Tőkeközvetítő Bt.-n keresztül kapcsolatba lépett Gregonovics István vállalkozóval, aki megkérte Királynét, ne adja el a házrészét, inkább bocsássa fedezetbe a kölcsönügyletéhez. Azt ígérte, hogy az ügylet lebonyolítása után - amiért 500 ezer forintot ajánlott fel a gyanútlan asszonynak - majd ő maga veszi meg a házat. Gregonovics ezután két és fél millió forintos kölcsönt vett fel Királyné házára Sike Andrástól, három hónapra, havi tízszázalékos kamatra. A kölcsönügyletet adásvételi szerződés formájában kötötték meg. A szerződésben az állt, hogy Király Sándorné tízmillió forintért eladja ingatlanát Sikének. Innen a történet már szokásosnak mondható: a vállalkozó nem fizetett, a "befektető" követelt.

 

Királyné és a fia most egy városszéli nyaralóban lakik, egykori otthonukba Vida Beatrix, Sike András volt felesége költözött.

Kaszásné Felföldi Ibolyának és férjének 1996-ban anyagi gondjai támadtak. Akkor még tulajdonosai voltak egy szentendrei teleknek és egy fővárosi ingatlannak. A telket nem tudták eladni, ezért elkezdték böngészni a hirdetési újságokat. Kapcsolatba kerültek Hegedűs Gáborral és ikertestvérével, Hegedűs Zoltánnal. Újra a már jól ismert forgatókönyv szerint alakult a történet: adásvételi szerződés, a kölcsön fedezete az ingatlan, illetve Gönczöl Judit közjegyző aláírása, bizalomerősítőként. Kaszásné mindent elveszített - az ingatlanok visszaszerzéséért indított későbbi pereket is.

 

Török Szabó Erzsébet Valde Mária nevű barátnője anyagi gondjain próbált segíteni. Szintén egy kölcsönügyletben fedezetbe bocsátotta budapesti lakását. Annyira bízott Valdéban, meg sem nézte, mit ír alá. Csak otthon vette észre, hogy egy adásvételi szerződést tart a kezében. Az ügyletben az előbb már említett Hegedűs ikrek is részt vettek. A dokumentumot Gönczöl Judit közjegyző hitelesítette. Török Szabó Erzsébet nem sokkal később elveszítette a lakását, pereket indított, és azóta is járja a hivatalokat, minisztériumokat. Valde Mária Kanadában él.

A fenti károsultak közül egyedül Török Szabó Erzsébet nem adta fel a küzdelmet. Felkutatta azokat az eseteket, amelyekben Gönczöl Judit közjegyző járt el, és Hegedűsék voltak a vevők. Amikor híre ment, hogy gyűjti az adatokat, egyre többen keresték meg hasonló ügyekkel az országból. 2002-ben aztán megalakította a Sors-Társak Egyesületet, amelynek elnöke lett. Úgy gondolkodott, ha a károsultak együtt lépnek fel bizonyos ügyekben, és átadják a szükséges adatokat a rendőrségnek, akkor talán van remény arra, hogy visszaszerezzék a lakásukat. Az elnök azt tapasztalta, hogy az esetek döntő többségében az elkövetőknek ítélik meg az ingatlanokat. Akkor is, ha a büntetőeljárásban vétkesnek bizonyultak.

 

- Az említett esetekben - összegez a Sors-Társak elnöke - a pénzes "vevők" megúszták a felelősségre vonást. Sike Andrást és volt feleségét egy év öt hónap, illetve egy év hat hónap felfüggesztett börtönre, valamint néhány százezer forintra bírságolták. A Hegedűs fivéreket 2000-ben a Pesti Központi Kerületi Bíróság félmillió forint pénzbírságra ítélte. Gönczöl Judit ellen fegyelmi eljárást indítottak, és százezer forintra büntették. Jelenleg is közjegyző.

NOL

kábelbúvár Creative Commons License 2004.10.28 0 0 145

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a hat embert, akik a gyanú szerint több sértettjük lakását is megszerezték jogosulatlan kölcsönszerződésekkel Hajdú-Bihar megyében.

A megyei rendőrség még tavaly október 20-án indított nyomozást az ügyben, amelyről hamar kiderült, hogy kezdete mintegy 4-5 évre nyúlik vissza. A gyanúsítottak több száz károsultnak adtak kölcsönöket rendkívül nagy kamatra, megfelelő felügyeleti engedélyek nélkül. Ügyfeleiktől értékes ingatlanokat kértek a kölcsönök fedezeteként, s számos esetben meg is szerezték azokat. Az ügy hat szereplője – köztük két debreceni ügyvéd – ellen jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával indult büntetőeljárás.

mno

kábelbúvár Creative Commons License 2004.09.28 0 0 144

Beszáll a lakásmaffia ellenes harca a II. kerületi önkormányzat.

Ezt Horváth Csaba polgármester jelentette be. Elmondta, hogy a kerület lakóit ezután ingyenes jogi tanácsokkal, és egy számítógépes ellenőrzési rendszer használatával segítik. A polgármester a többi önkormányzatot is hasonló lépésekre ösztönözné.

klubradio.hu

Előzmény: unnamed (143)
unnamed Creative Commons License 2004.09.26 0 0 143
Hogy klasszikust idézzek: eszem-f@xom megáll! Mi az, hogy jelzálogot terhelt más házára? Bemegy valaki a földhivatalba és csak úgy jelzálogot terhel a házamra???!!! Hol élünk, emberek?
Előzmény: kábelbúvár (142)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.09.22 0 0 142

Csaknem húszmilliós kárt okozó lakásmaffiás csaló után indított nyomozást a rendőrség Székesfehérvárott - értesült a HavariaPress.

Az egyelőre ismeretlen tettes 2002. június 21-én jogtalanul jelzálogot terhelt egy gárdonyi férfi családi házára, ami ez alapján, opciós vétellel egy szolnoki lakos tulajdonába került. Az eljárás során a nyomozók lefoglalták annak a személyi igazolványnak a másolatát, amit az elkövető a bűncselekmény során felhasznált. Ez alapján viszont kiderült, hogy a csaló hamis igazolványt használt az eset idején. A rendőrség a lakosság segítségét kérve indított nyomozást az elkövető után.

mno

kábelbúvár Creative Commons License 2004.07.22 0 0 141
wizes Creative Commons License 2004.07.21 0 0 140

Van ismerős ügyvéd. -- régi- utalja magukét.-

Ganébbak mint az orvosok!

wizes.

Előzmény: Törölt nick (135)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.07.21 0 0 139
morczogó Creative Commons License 2004.07.13 0 0 138
Meg ha a vevő is vinné a maga ügyvédjét az is sokat segítene a helyzeten. Eleve abszurd, amikor 1 ügyvéd "képviseli" mindkét felet.
Előzmény: Törölt nick (135)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.08 0 0 137
Meg tudta különböztetni (olvass vissza), csak nem ismerte az ingatlan-nyilvántartás kiskapuit.
Előzmény: AliceCsodaországban (120)
unnamed Creative Commons License 2004.07.06 0 0 136
Ezt minden értelmes ember már az elején látta. Vajon miért csak most vetették ezt föl?
Előzmény: Törölt nick (135)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.21 0 0 135
Végre valaki, aki felveti az ügyvédek felelősségét is.
Valamiiylesmi miatt nyitottam a topikot.

aljas ügyvédek néllkül (és szar földhivtal nékül) az egész nem működne.

És ha valaki mégis belefut egy ilyenbe, (nem mint bűnrészes, hanem , mint átvert ügyvéd) hát fizessen kártérytést az ügyvéd az ártatlan áldozatnak.

Előzmény: kábelbúvár (134)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.06.21 0 0 134
A lakásmaffia áldozatait összefogó Sorstársak Egyesület immáron 780 olyan áldozatot tart számon. A szocialista Devánszkiné Molnár Katalin javaslatára a parlament ma fogadta el azt a határozatot, amely előírja a kormánynak, hogy milyen lépéseket kell tennie a maffia visszaszorításáért. A károsultak egyesületének vezetője szerint addig nem lesz előrelépés ezekben az ügyekben, amíg nem vonják felelősségre a színlelt szerződéseket szentesítő ügyvédeket.

"Amíg a büntethetőség úgy a jogi képviselők részére és az elkövetők részéről nem történik meg, addig bizony lesznek visszaélések az ingatlanokkal" – nyilatkozta Török Szabó Erzsébet.

A határozati javaslatot beterjesztő szocialista politikus szerint a korábbi ügyekben, amelyek már elévültek, nem lehet büntetni az ügyvédeket.

"Ha viszont még nem évült el egy bűncselekmény, akkor a büntetőeljárást meg kell indítani, és eredményesen le kell zárni. Benne van a határozatban, ha nem is úgy, ahogyan én megfogalmaztam" – mondta Devánszkiné Molnár Katalin.
rtlklub.hu

p-simon Creative Commons License 2004.04.01 0 0 133
teljesen, tökéletesen egyetértek. nem csoda, hogy az utóbbi időben elszaporodtak az ún. "önbíráskodási" ügyek...
Előzmény: öregSam (131)
kábelbúvár Creative Commons License 2004.04.01 0 1 132
13 fő tagú lakásmaffiát buktatott le a Békés Megyei Rendőrség. A csoport irányítója két házaspár volt és segítette őket egy békéscsabai ügyvéd is. Általában az elesett, rosszabb körülmények között élő embereket keresték meg azzal, hogy szeretnék megvenni a házukat, vagy lakásukat. Méltánytalanul alacsony árat alkudtak ki, majd a megállapodásban szereplő összeget sem fizették ki. Azért, hogy a becsapottak ne tudjanak feljelentést tenni, bezárták őket.

Békéscsabán 10, Gyulán 2, Budapesten és Szigethalmon egy-egy lakás szereztek meg. Ebben a házban több tulajdonost is megpróbáltak becsapni. Elsősorban védtelen embereket szedtek rá. Próbálták leitatni, vagy erőszakkal rábírni a tulajdonosokat az adás-vételre. Ennek a lakásnak a korábbi tulajdonosa is a lakásmaffia áldozata lett.
„Becsapták a cigányok, hogy kisebb lakást adnak neki, ezt meg jól megfizetik, közben bezárták” – mondta Kovács Pálné, szomszéd.

A csalók ügyeltek arra, hogy az áldozatok ne tudjanak feljelentést tenni a rendőrségen, ezért saját házuk istállójába zárták, dolgoztatták őket és néha meg is verték, hogy meg ne szökjenek.

„Ha megbánták azt, hogy eladták, vagy aláírták az adás-vételi szerződést, akkor ezt nem tudták visszavonni, nem tudtak intézkedni a Földhivatalnál és nem tudták a hatóság segítségét kérni” – nyilatkozta Fülöp István, a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság nyomozó, osztályvezetője.

A lakásmaffiózók a fogvatartott, becsapott emberekkel rendszeresen felvetették a nyugdíjukat, amit ők feléltek.

A lakásmaffiának 13 gyanúsítottja van, közülük négyen előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben érintett békéscsabai ügyvéd óvadék ellenében - lakhelyelhagyási tilalom mellett - szabadlábon védekezhet.
RTL

öregSam Creative Commons License 2004.01.08 0 0 131
Teljes mértékben igazat adok Neked. Sajnos a mai gazságszolgáltatás nem az áldozat pártján áll. Tönkre lehet tenni, le lehet nullázni embereket a mindenféle "maffia" szolgálatában álló ügyvédek, és a jelenlegi bírósági és mindenféle hivatali gyakorlat alapján. Én kb. 15 éve hanyagolom a gazságszolgáltatás különböző fórumait. Akivel bajom, vitám, üzleti elszámolásom van azt lerendezem magam vagy közlöm vele hogy okoskodás esetén mire számíthat. Ha netán valaki félre értené nem garázdálkodom csak a nem hagyok kibazilikázni magammal és megvédem a családom. Soha senkit nem használtam ki, nem éltem vissza sem az erő vagy technikai fölényemmel sem az úgynevezett kapcsolati tőkémmel. De nem vagyok hülye, hogy a saját pénzemért járkáljak évekig bíróságra és fizessem az úgynevezett sztárügyvédeket.
Előzmény: vizitehen (128)
sexmachineboy Creative Commons License 2004.01.08 0 0 130
M a f f i a - bűnözés, bűnesetek, robbantások (portál, hírek, fórum)
mport.hu/maffia

vagy katt a képre:

kisérőlevél Creative Commons License 2003.07.11 0 0 129
Korrigálnom kell saját magamat. A Várbazár két végében található épületekben (miután megnyertek egy pert) még mindig laknak családok.
Mivel a bíróság nekik adott igazat, érdekes fordulatot vett az ügy.
A bennlakók feje fölött életveszélyesé nyilvánította az épületet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, és felszólította őket arra, hogy 15 napon belül költözzenek el (azt nem tudni, hogy hova).
Ez is felér egy lakásmaffia-trükkel!
És érint egy családot, amelyikben 2 éves a gyerek, egy másikat, amelyikben van egy 2 hónapos baba és egy 90 éves dédi is, és egy harmadikat, amelyikben az öregasszony kijelentette, hogy ott akar meghalni.
Engem az Ég veled Matyora című orosz filmre emlékeztet a szitu. Azzal a különbséggel, hogy itt a lakosok nem a szovjet iparosításnak, hanem az önkrományzati kapzsiságnak esnek áldozatul.
Előzmény: kisérőlevél (116)
vizitehen Creative Commons License 2003.07.03 0 0 128
A módszerek.Albérletre hírdetett lakásba megjelenik egy aranyos kedves fiatal pár és alku nélkűl ígér előre hat havi kauciót!!!!Az ingatlan hírdetések hatására felhívják a feladót,telefonon kikérdezik mindenről még a vércsoportját is.Majd ha elég ídős és minden stimmel és nagyon kell a pénz érdekes modon azonnal találnak vevőt.Mire feleszmél már el is adták a lakást.Én bízom benne,hogy az átvertek között lesznek olyanok akik elkeseredésükben önbíráskodásra fanyalodnak.És talán ha lerombolnak egy pár ilyen szervezett társaságot az elég visszatartó erő lesz.
Tony Creative Commons License 2003.07.02 0 0 127
A bíróságok ,rendőrségek ,legfőképp az ügyészségek nagy szeletének kapacitását !!! leköti a maffiozók ,védelme és a zsebük !!! Előbb utóbb Árpád-nak lessz igaza.....aki jó munkás ember!
kábelbúvár Creative Commons License 2003.07.02 0 0 126
"A múlt hét csütörtökön történt az a horrorisztikus bűntény, amely során baltával agyonvertek egy 29 éves cserdi illetőségű férfit, 17 esztendős feleségét pedig életveszélyesen megsebesítették – a nő állapota még mindig válságos. A véres tragédia után néhány órával újabb szörnyűség borzolta a baranyai falu lakóit: egy 60 éves férfi a közeli síneken vonat elé vetette magát. Az előzetes feltételezések szerint a két eset között összefüggés van, valószínűleg az öngyilkos ember mészárolta le előzőleg a szőlőhegyen a fiatal házaspárt.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Nyomozó Osztálya továbbra is vizsgálja az esetet. A mindeddig tisztázatlan eset hátterében az első feltételezések szerint egy kétes ingatlanügylet áll. Ezek szerint a 60 éves elkövetőt, aki később öngyilkos lett, egy színlelt ingatlan-adásvételi szerződéssel kiforgatta a vagyonából a házaspár. A kisemmizett idős ember ezért valószínűleg egy baltával indult elégtételt venni: a békeidőben favágásra használt szerszámmal brutálisan lemészárolta a szőlőhegyen lakó fiatalokat. A 29 éves férfi a helyszínen meghalt, míg feleségét válságos állapotban szállították Pécsre. "

rajtapecs.hu

Akár ide is vezethet az aljasság...

kovacsugynok Creative Commons License 2003.06.25 0 0 125
Ébredjetek már rá, hogy bárkit át lehet verni hivatalos papírokkal. Eddig ebben az országban az ember megbízhatott a szerz?d? félben, ma meg mindenki át akar verni mindenkit. A 60 évesek erre nincsenek felkészülve, és talán a fiatalabbak se. Egyébként aki azt mondja, hogy minden hivatalos szerz?dést egyb?l megért, az valszeg ügyvéd.
Én most épp egy rokonom próbálom egy ilyen ügyb?l kivakarni és senkinek nem kívánom a hasonló szitukat. Ezek az embernek csúfolt tetvek igen agyafúrt népek és a kacifántos törvények bizony nem könnyítik meg a felel?ségrevonásukat. Úgyhogy ne bízz senkiben! Sajna ez van ma...
zwiebel Creative Commons License 2003.06.25 0 0 124
Szerintem teljesen igazad van, és én ugy hallom, hogy nemcsak ebben az esetben, hanem legtöbbször ugyanerről van szó, vagyis hogy sürgős a kölcsön, bármibe belemennek a szerencsétlenek, akármit aláirnak, holott tudják miről van szó.Arra meg később nem hivatkozhatnak, hogy nem olvasták el.Mivel itt fenyegetésről, vagy tévedésről nincs szó, a szerződést nem támadhatják meg.Amikor pedig nem tudnak fizetni /mégis, miben biztak?/,akkor jön az a következmény, amiről tudva aláirták a papirt:elvesztik az ingatlant. Én csak azt nem értem, hogy miért és miből fogják őket kárpótolni állami szinten.
Előzmény: AliceCsodaországban (120)
cHe2 Creative Commons License 2003.06.25 0 0 123
Szeintem ez azért nem jó megoldás, mert a Földhivatal nem tudja a tulajdonost értesíteni, mert csak arra a címre küldené a levelet, ami az értékesített ingatlan címe, vagy pedig amit eladáskor a csaló bediktált. Akkor meg a csaló azt szépen megsemmisítené.
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (119)
cHe2 Creative Commons License 2003.06.25 0 0 122
De egy kis rész megilleti a földhivatalt eljárási díjként. Én tudom, mert amikor egy ismerősömet becsapták, akkor az illetéket ugyan elengedték, de valami ötezer forint körüli összeget mindenképpen be kellett fizetnie, amit azzal magyarááztak az illetékhivatalban, hogy az a Földhivatali eljárás költsége, amit nem áll módjukban elengedni.
Előzmény: Barba Rossza (121)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.06.24 0 0 120
Szia Tgyta!
Le a lakásmaffiózókkal! Utálom őket! Nyerjék el méltó büntetésüket és vagyonelkobzásukat! Tényleg.
Erról nem is vitáznék, mert nincs is miről.

(De az adott esetben egy 63 éves olyan hölgyről volt szó, aki vezetett valami űzletet vagy mit, mindenesetre nem egy írástudatlan alkoholistáról volt szó. Namármost, nekem az egyszerűen nem világos, hogy egy ilyen hölgy mitől nem képes megkülönböztetni egy adósságlevelet egy adásvételi szerződéstól!)

Csak ezt akartam kérdezni...

Előzmény: Tgyta (118)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2003.06.24 0 0 119
Volt egy erdekes beszelgetes errol ugy Husvet korul a radioban. A musorvezeto felvetette, hogy esetleg az ingatlanlapon torteno osszes valtozast levelben ki kellene kuldeni azonnal az addigi tulajnak. Erre Palfalvi Istvan vendeg azt mondta, hogy nem lehet, mert nincs erre penz.
Egy kolleganom most vett lakast (hasznalt, de elso), felmillio forint illeteket fizet a foldhivatalnak.
En nem tudom hogy ez hogy van de a bicska kinyilt akkor.
Tgyta Creative Commons License 2003.06.24 0 0 118

Demonstráció kilakoltatás előtt


NSZ • 2003. június 24. • Szerző: Cseri Péter

Olga, a visszafogott és mindig fegyelmezett 63 éves zalaegerszegi asszony néhány nappal ezelőtt bement a városi rendőrkapitányságra, és bejelentette, hogy június 24-én demonstrálni fog a bíróság épülete előtt. Azt még nem tudja, pontosan mit ír majd a transzparensre, de valami olyasmit, hogy a „bíróság ne álljon a lakásmaffia oldalára!”

Olga egy négyszintes lakásban él Zalaegerszeg egyik kertvárosi részén. A több mint 200 négyzetméteres ingatlan jelenleg mintegy 30 millió forintot ér. Innen akarják kilakoltatni a 13 éve özvegyen élő nyugdíjast.

Az asszony 1993-ig egy zalaegerszegi képzőművészeti bolt üzletvezetője volt, majd egyéni vállalkozó lett. Négy évvel ezelőtt egy kétmillió forintos kölcsönre lett volna szüksége.

– Először a bankoknál próbálkoztam, de nem álltak velem szóba, mivel a lakásomon akkor még volt egy 1,7 millió forintos jelzálog. Azt mondták, amíg az le nem kerül a tulajdoni lapról, nem vagyok hitelképes – idézi fel az aszszony. – Megpróbáltam keresni egy magánhitelezőt. Az egyik hirdetési újságban találtam is egy reklámot, amiben gyors kölcsönlehetőséget kínáltak. Egy nagykanizsai építési vállalkozóról volt szó, aki mellékesként uzsorakölcsönökkel is foglalkozott.

A kölcsön feltételei valóban nem voltak hétköznapiak. Olga asszony és két gyermeke találkozott a kanizsai vállalkozóval, aki közölte: hajlandó kifizetni a lakásra bejegyzett 1,7 millió forintos jelzálogot, valamint további kétmillió forintot ad kölcsönként, cserébe havi tízszázalékos kamatot kér.

– Én is tudtam, hogy ez valóságos rablás, mégis belementem – mondja az aszszony. – Aztán a szerződéskötéskor a hitelező úr és az ügyvédje egy teljesen új variációval állt elő.

Az előre megbeszélt kölcsönszerződés helyett egy adásvételi szerződést dugtak Olga orra alá. Az asszony – akit két nagykorú gyermeke is elkísért az ügyvédhez – először haza akart menni, ám valami miatt mégis ott maradt. A dokumentumban szó sem volt kölcsönről, ehelyett az szerepelt benne, hogy Olga eladja a lakását a kanizsai vállalkozónak 7,2 millió forintért, az adásvételtől azonban hat hónapig elállhat, amennyiben ez idő alatt viszszafizeti a vételárat.

– Tudom, hogy nagy hiba volt belemenni, de biztos voltam abban, hogy már másnap hitelt vehetek föl a lakásra, és hat hónap alatt visszafizethetem a 7,2 millió forintot, amelyből egyébként 3,2 millió forint lett volna a kamat és a kezelési költség – mondja az aszszony. – A hitelező ténylegesen 1,7 millió forintot fizetett a jelzálog kiváltására, és kétmillió forintot adott át nekem készpénzben. Az ügyvéd egyfolytában nyugtatgatott, hogy fél év alatt biztosan vissza tudom fizetni a pénzt, és akkor ünnepélyesen széttépjük majd az adásvételi szerződést. Végül aláírtam a papírt.

Hamar kiderült, hogy mindez végzetes hiba volt. A szerződésben ugyan az szerepelt, hogy a kanizsai vállalkozó csak hat hónap elteltével – az elállási jog lejártával – jegyeztetheti be tulajdonjogát a lakásra, az ügyvéd azonban már másnap rávezettete az ingatlan tulajdoni lapjára széljegyzetként az adásvétel tényét. Amikor néhány nappal később Olga asszony bement a bankba, hogy jelzáloghitelt vegyen fel a lakására, megdöbbenésére közölték, hogy már nem is övé az ingatlan, úgyhogy kölcsönt sem kaphat rá.

– Rohangáltam fűhöz-fához, próbáltam megegyezni a vállalkozóval, de ő minden megoldás elől elzárkózott – idézi fel élete legszörnyűbb időszakát a nyugdíjas asszony. – Hiába kértem, hogy hadd törlesszem apránként az adósságomat, ő csak azt hajtogatta, hogy fél éven belül a teljes összeget kéri. Nem tudtam összeszedni a pénzt. A hat hónapos határidő letelte után a földhivatal átírta a lakást a hitelező nevére, aki így 3,7 millió forintért jutott hozzá egy több tízmillió forintot érő ingatlanhoz.

Olga asszony pert indított az adásvételi szerződés megsemmisítéséért, amely jogerősen az idén tavasszal zárult le. Az első- és a másodfokú bíróság is elutasította a keresetét. Az ítélet indoklásában az áll: az asszony nem tudta bebizonyítani, hogy az adásvételi szerződés egy olyan színlelt szerződés, amely valójában egy bújtatott kölcsönügyletet takar.

– Hiába hivatkoztam a feltűnő értékaránytalanságra, a bíróság azt az ingatlanszakértői véleményt fogadta el, amely szerint a több mint 200 négyzetméteres lakás valós értéke alig több 7,2 millió forintnál – mondja a nyugdíjas asszony.

Az asszony felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, a jogerős ítélet megszületése után azonban ezzel már nem akadályozhatja meg a kilakoltatás végrehajtását. Az elmúlt hetekben többször is találkozott a megbízott végrehajtóval, aki közölte: bármelyik nap jöhet az embereivel, hogy az utcára tegye.

– Nézzen körül, ez itt egy élet munkája. Hát valóban megtörténhet, hogy öreg napjaimra fedél nélkül maradok? Nemcsak a bíróság katasztrofális működése miatt akarok tüntetni, de figyelmeztetni is akarom a becsületes, tisztességes embereket, hogy vigyázzanak, mert egyetlen hibájuk miatt összeomolhat az egész életük.


Kontár Oszkár Creative Commons License 2003.06.03 0 0 117
"Hamis ügyvédi ellenjegyzéssel vett lakást a hajléktalan

június 3. 13:16
[Havaria]

Hamis papírokkal és hamis ügyvédi ellenjegyzéssel jutott lakáshoz egy hajléktalan férfi, aki után nyomozást indított a rendőrség. Az eddig megismert adatok szerint a hajléktalan férfi anélkül vásárolta meg a XVII. kerületi ingatlant, hogy a szerződést az eredeti tulajdonosok aláírták volna. A vizsgálat szerint a vevő hamis okiratokat használt a szerződés megkötéséhez, emellett az azt ellenjegyző ügyvéd aláírása is hamisítvány. Az álvevő ezután február 20-adikán opciós szerződést kötött az ingatlanra, a dunakeszi sértett ennek értelmében 4,8 millió forintot fizetett ki a neki. A férfi felkutatására tett kísérletek eddig nem vezettek eredményre, a rendőrség ezért most a lakosság segítségét kérve, a csalással gyanúsított férfi fényképét közreadva folytatja a nyomozást. Nem kizárt, hogy a hajléktalan férfi a környéken tevékenykedő lakásmaffia egyik segítője. "

kisérőlevél Creative Commons License 2003.04.27 0 0 116
Az I. kerületi önkormányzat intézményesített lakásmaffiája pedig szintén kisemmizett jó néhány polgárt.
Egyedi módszerekkel is tudnak dolgozni. Pl. a Döbrentei téren a Várbazár két szélén áll két Ybl tervezte műemléképület. Kitalálták, hogy az önkormányzat tulajdonából a fidesz kormány idején feltupírozott Várgondnokság Kht. tulajdonába átviszik a két épületet (Dunai panoráma!). A Várgondnokság Kht. kisebb részt az I. ker. önkormányzat, nagyobb részt a Kulturális Minisztérium tulajdonában van (volt?).
Szabálytalanul átadták az épülettel együtt a lakókat(bérlőket is) a Kht.-nak.
Ezután megkezdődött a lakókra való nyomásgyakorlás. Előbb az értéktelenebb, sötét, vizes földszinti lakások bérlőit helyezték ki. Ők jobb lakást kaptak, mint amiben addig éltek, így nem kifogásolták a törvénytelenségeket.
Utána következtek a nehezebb esetek, akik ragaszkodtak lakásaikhoz, mert jól érezték magukat benne. Ezek kedvéért kitelepítettek az épületbe egy ügyvédi/ingatlanforgalmazó irodát az ügyletek felgyorsítása érdekében.
Ismerek olyan családot, amelyik 3 pici gyerekkel 2 éve lakott az épületben. Mielőtt odaköltöztek fogalmuk sem volt róla, hogy 2 év múlva el kell költözniük. Kifizettek a lakáscseréért egy valag pénzt és még belelöltek egy másik valaggal a felújításba. Értehető módon maradni szerettek volna.
Mikor már alig volt néhány család az épületekben, rájuk oltották a lépcsőházi villanyt, és biztonsági őröket telepítettek a kihalt épületbe. Elég nyomasztóvá vált az egész. Időnként elment lakást választani magának a Kht. örökös elnökasszonya is.
Ma már egy család sem lakik az épületben és keresik a befektetőt.
Szóval, ezt nevezem én intézményesített lakásmaffiának. És nem kívánom senkinek!
Előzmény: tanu X (115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!