Keresés

Részletes keresés

dhooker Creative Commons License 2003.01.23 0 0 22
Aha.

Próbáld ki milyen nehéz a megfelelő zenéket kiválasztani, (ami olyan, hogy igényes is, meg jó is, meg még az arcok is szeretik) az emberek hangulatát manipulálni, felpörgetni, lelassítani, mindezt úgy hogy élvezzék is, és ne menjenek haza órákon keresztül.

Szerintem nehéz.

Hook

Előzmény: mollpe (13)
hc Creative Commons License 2003.01.23 0 0 21
Arról nem is beszélve, hogy egy jó cuccon (ilyen is kevés van) hallhatóan más (szebb) hangja van egy bakelitnek.
hc Creative Commons License 2003.01.23 0 0 20
Grat!
Sok ilyen fiatalra lenne szükség a szakmában!

Sajnos helyettük olyanokkal van tele a pálya, akik még egy maxi cd-t sem láttak közelről, mert a másolt cd-jüket is másolt cd-ről másolták, de ők az überkirályok 30km-es körzetben. :-(

Előzmény: dhooker (19)
dhooker Creative Commons License 2003.01.23 0 0 19
Sziasztok

Végigolvastam a topikot, és foglalkoztat egy dolog. Minek a PC. Dj-nek szvsz két lemezjátszó és/vagy két cdjátszó, keverő kell meg a vége persze.

Persze otthon szórakozni jó a PC-vel, meg a mixek készítéséhez elengedhetetlen, (ott inkább a samplerprogik, seqvencer, meg recorder funkciók számítanak,) de azzal bulit csinálni szerintem elég ciki. Nem is voltam még olyan buliba ahol így nyomták volna.

Nem vagyok semmilyen dj, sőt dj-nek sem tartom magam, de a téma régóta foglalkoztat. első dolgom volt venni egy keverőt, és otthon a discmannal, meg az asztali cdjatszóval próválkoztam. Már azzokkal is lehet keverni, de persze nagyon nehez. Aztan jottek a sebessegszabalyzos cuccok meg az LP. (persze nem nagyon megy még, gyakorolni kéne sokat, de úgy mint a nagyoknak szerintem nem is fog soha.)

Az az igazi feeling, nem a magától összekeverős tempóegyeztetős, ütemre úsztatós progik.

Szerintem.

Hook

Előzmény: hc (18)
hc Creative Commons License 2003.01.22 0 0 18
No igen. Asszem sztorizhatnánk egy ideig, de sajnos hiányzik a szinpad és más munkájának a tisztelete. Sőt soxor a zene szeretete is. Csak a pénz és a csajok, haverok előtti virítás a lényeg. :-(

Zárójelben: én is zavartam már le zenekart a szinpadról. Mi vittük a hangot, fényt, stb. Mire odaértünk ők már felcuccoltak a szinpadra úgy, hogy mozdulni sem lehetett.

Előzmény: MidiMan (17)
MidiMan Creative Commons License 2003.01.22 0 0 17
Nagyon sújos dolgokat tapasztaltam egyes DJ-kel kapcsolatban.
Pl.
Nemrégiben egy buliban zenéltünk.
Élőzene után a rendezőség discoval folytatta a bulit.
1. Buli előtt:
Zenekari beállás. Megérkezik 2 20 éves körüli DJ.
Asztal a színpad közepére, kezdenek kipakolni.
Asztallal elzavarjuk őket. Nem teccik nekik.
Hogy nézne ki egy zenekar kellős közepén egy asztal, rajta két komplett PC?!

2. Összeakják a cuccot. Mondom, 2 db PC, Windows 98,
Winamp, szép skinek, hálózati elosztó nincs.
DJ1: Hagy dugjuk már be a két PC-t a racketekben lévő elosztóba.
Én: Dugjad.

3. Buli vége (számunkra):
Mennénk haza.(messze lakunk)
disco indul, mi pakolunk. Már minden kocsiban, kivéve a végfok rack. Arról kapja a delejt a 2 PC.
Én: Gyerekek. Mi megyünk haza. Kacsoljátok már ki a gépeket 1 percre.
DJ-k: Ne hülyülj már! Buli közben?!
Én: Hát pedig én nem maradok itt reggelig miattatok. 1000 Ft egy elosztó a boltban.Ennyit talán bekellene ruházni...

Mind1.
A végén kikapcs lett, adtam nekik elosztót "kölcsön".

Előzmény: hc (16)
hc Creative Commons License 2003.01.22 0 0 16
KB. ennek kéne lenni, de sajnos ez Magyarország. :-(
Itt más dj-k által összemixelt mások számait jáccák mp3-ról vagy másolt cd-ről. Aki, pedig rendesen veszi a lemezt azt lehülyézik.
Előzmény: mollpe (13)
angel_6 Creative Commons License 2003.01.21 0 0 15
Ja, azt mindjárt gondoltam, hogy nem magamtól fog belemászni az agyamba a nagy DJ tudás! Rögtön gondoltam, h gyakorolni is kéne... :)
mooe Creative Commons License 2003.01.21 0 0 14
Ha már DJ, a múltkor volt a kultiban egy 4 lemezjáccó - 2 DJ hiphopp és breakbeat buli. Marka vs Device páros játszott. Komolyan mondom, voltak olyan pillnatok, amikor a tánctéren abbamaradt a tánci-tánci és mindenki azt hallgatta, hogy azok ketten mit hoznak ki a 4 darab lemezből. Félelmetesen profi volt. És nem ám a jól bevált 4/4 tucc-tucc szólt, hanem jó kis tört ütemek. És semmi szoftver meg digitális technika és automatikus ütemre csúsztatás. A jó öreg oldszkúl bakelit.

mollpe Creative Commons License 2003.01.21 0 0 13
Most akkor mi is ez a díízsdéé dolog? Az ember fog
2 lemezjátszót, osz't más által stúdióban megcsinált zenéket azonos bpm-re hozva lejátszogatja? Esetleg 1szerre szól a 2 lemez?
És akkor ami divatos azt játszom? Vagy az egyikre
teszek 1 kis flangert, a másikra meg mittomén effektet? De tényleg, hogy is van ez? Ja, meg havonta 200 ezerért veszek lemezeket?
Előzmény: KiN (12)
KiN Creative Commons License 2003.01.21 0 0 12
Sziasztok.

Nem szeretnék sem nagyképűnek tűnni, sem senki lelkivilágába belemászni, ezért előre írom, hogy én nem vagyok gyakorlott DJ.

Én is próbálkoztam mindenféle szoftverrel, egyebekkel, de lássuk be: az igazi bulikhoz, és ahhoz hogy az ember teljes szabadságot kapjon a zenék keverése terén NEM SZÁMÍTÓGÉP KELL! Akármilyen op. rendszerrel, akármilyen szupercsúcsfaszakirály programmal fel lehetsz szerelve semmit sem ér. Ha nem gyakorolsz eleget, nem hallgatod eleget a zenéket, nem tartasz lépést, akkor ez mégjobban elrontja az egészet. Szuper számítógépek helyett inkább szerezz be egy pár lemezjátszót. Jobban jársz vele.

Mert:
(Én sajnos így játram) Ha nincs hozá érzéked, vagy nincs rá elég ídőd, hogy rengeteget gyakorolj, nem fog menni, és még időbe kereshetsz más hobbit.

És lássuk be, akármilyen elszántan rángatod az egeret, nem fogsz tudni olyan hatást elérni, sem látványban, sem zeneileg, mint a lemezjátszók mögött.

Szóval, ha TÉNYLEG komolyan gondolod csak akkor fogj bele.

FONTOS! Ez a véleményem nem negatív, csak egy észrevétel. Én remélem, hogy van közöttetek olyan aki elég ügyes ahhoz, hogy feltörjön, mert ránkférne már egy két jó DJ! És kivétel nélkül mindenkinek jó kevergetést kívánok, És sok jó bulit/sikert a jövőben.

hc Creative Commons License 2003.01.21 0 0 11
Egyébiránt, ha az MP3 fórumban kutakodsz, ott van hasonló témával foglalkozó topic.
Li2ard Creative Commons License 2003.01.20 0 0 10
count M csak egyet felejtett ki: a gyakorlást...:) Szóval azt baromira kell, meg ismerni a zenéidet az utolsó hangig. Szoftverből sokat kipróbáltam, de nekem egyedül a NI Traktor jött be. Az már egy kicsit kezd olyan lenni, mint hardveren mixelni. (Értsd: mondjuk Pioneer CDJ-100S - bakeliten nem kevertem még csak CD-ről) Nagyon fontos, hogy atomstabil legyen a PC. Ne álljon le a hang, amíg töltöd be az új tracket. Ha egy hangkártyával mixelsz, akkor az is fontos, hogy mivel a program a jobb és bal oldalra osztja ki a kimenetet és a monitort, monoba kell konvertálnia a jelet. Különben érhet olyan meglepetés, hogy mondjuk a hangszórókban aránytalanul sog az ének, de a lábcin csak a fülhallgatódban szól stb. Ha pedig két hangkártyád van, akkor a szinkronbeállításokkal lehet sokat szívni, de szerintem rendszerint egy buliban nem szempont, hogy sztereó legyen a hang. (Remélem ez érthető volt...:)

Li2ard

angel_6 Creative Commons License 2003.01.20 0 0 9
Ja, nem akarok ebbe a hibába esni, hogy verjem magamat, közbe meg szart se érek. Mindenesetre köszi a tanácsokat! Nosza, neki is állok vmit kevergetni! :))
count M Creative Commons License 2003.01.20 0 0 8
tere bácsinak igaza van: arra is gondoltam (bár tényleg nem voltam világos), hogy tényleg nem ártana sok-sok mix CD-t meghallgatni és eljárogatni mainstream és underground bulikba is, és figyelni a DJ-k kezét... vigyázat, csalnak! ;-)

De ha ez segít rajtad, ezek alapművek:

- Global Underground sorozat (trance, house, ilyesmi kiváló mixek egytől egyig)
- DJ Kicks sorozat (törtek, belassulás stb. , szintén tökéletes, bár nem annyira a mixen van a hangsúly)
- Oakenfold Live in... sorozata

A fentiek esetében még a zene is jó! Az alábbiakban...
- Juventus MIX
- Klub Sandwich (ebbe' nem vagyok biztos)
... a zene szar, de alaptrükköket innen is lehet lesni.

Ha jársz bulikba és teheted, őket hallgasd meg:
- Chriss
- Dandy, Geri da Pig, Schön, Cink (ZTM bulik)
- Palotai & Cadik
- Naga & Kevin
- Jutasi (és a Sunset Cafésok: Nagy A, Tom a Hawk, Konrád)

Ők magyarok és szerintem itthon a legjobbak. Külföldiek közül csak a 4/4 műfajában:

- Nick Warren
- Paul Oakenfold
- John Digweed
- Timewriter

Tört zenéknél:

- Kruder&Dorfmeister
- dZhian&Kamien
- LTJ Bukem

És igen. Ez egy nagyon rövid lista. Nem szentírás és nem alapigazság, ez csak privát vélemény, ezek az úriemberek nekem nagy kedvenceim. Közülük mindenki hibátlanul mixel és kiváló bulikat celebrál. De, sokan vannak még nagyon jók.

Na, ebből már ki lehet indulni. :-)))

r.cM

Előzmény: tere (6)
count M Creative Commons License 2003.01.20 0 0 7
Neeeeeem, félreértettél! :-)))

Arra gondoltam, hogy látott már olyat a világ hogy kezdők össze tudtak mixelni három 4/4-es számot és mindenki előtt verték a nyálukat hogy mekkora DJ-k... Csak arra gondoltam hogy - ha lehet - Te ne ess ebbe a hibába. Arra végképp nem gondoltam hogy velünk ne legyél tiszteletlen, ekkora pofám azért nincs... :-))))))

Viszont van egy csomó magyar DJ, akit nem jegyeznek "komoly" körökben, hiába teszik bele szívük-lelkük, szemben a befutott nagyokkal, akik teljesítménye és hozzáállása viszont hagy némi kívánnivalót maga után (ez nem általánosítás, inkább úgy mondom, láttunk már ilyet is, olyat is).

Itt a fórumok a userek többsége inkább a zene elkészítésével foglalkozik mint mixeléssel. Azt hogy Neked milyen zenét kellen keverned mi biztosan nem fogjuk tudni megmondani. De ha megmondod mit hallgatsz vagy mi tetszik, egy-két követendő példával biztosan tudunk szolgálni. Szóval? ;-)

r.cM

Előzmény: angel_6 (5)
tere Creative Commons License 2003.01.20 0 0 6
CountM hozzászólására egy nem diszkós példa:

-Autóversenyző leszek! Autót fogok vezetni. versenyszerűen.
-Tényleg, ti milyen autókat ismertek? Hogyan kell autót vezetni?
-Mi kell ahhoz, hogy elindulhassak egy igazi autóversenyen?
-Egyébként az autóversenyeken milyen autókkal indulnak a versenyzők?
-Mindegy, én kipróbálom a versenyzést, lesz ami lesz... de tényleg hogyan kell?
:)

Szóval angel6 ez egy példa volt a hozzáállásodra. Talán CountM nem fejezte ki magát elég világosan, de arra gondolt, hogy talán először tanulni, figyelni, gyakorolni, tapasztalni kell, aztán kiállni az emberek elé.
:)

De azért sok sikert!

angel_6 Creative Commons License 2003.01.20 0 0 5
count M:

Bocseszka, ha tiszteletlennek tűntem, nem akartam az lenni...

Előzmény: count M (1)
angel_6 Creative Commons License 2003.01.20 0 0 4
Köszi a válaszokat!

Úgy néz ki, haver pincéjében csinálunk egy pöpec kis bulizónát, szóval elkezdhetek gyúrni az első megmérettetésre. Tényleg, milyen progikat használtok? Meg milyen stílusú zenéket szerettek nyomni?

hc Creative Commons License 2003.01.20 0 0 3
És a legfontosabb, ha van egy-két jól sikerült bulid, 2-3-x hasonló (tökegyforma) számot egymásra tudsz keverni az még nem azt jelenti, hogy jó DJ vagy, hanem azt, hogy nem vagy teljesen tehetségtelen.
Ha ezek után tovább akarsz lépni, akkor felejtsd el a számítógépet, a letöltött és másolt zenéket. Készülj fel rengeteg fúrásra, szemétségre.
Rigor Creative Commons License 2003.01.20 0 0 2
És végül nehogy elfelejtsük, hogy a DJ a zenéket "csak" keveri, amiket zeneszerzők írtak, esetleg zenészek játsszanak.- a két teljesítmény közt óceánnyi a különbség, a laikusok és a divatmédia hajlamos mégis DJ-ket sztárolni. (persze akadnak olyan DJ-k is akik már "mellesleg" zeneszerzők is.)
Úgyhogy amikor már jól megy a DJ-zés, gondolj erre:)
Előzmény: count M (1)
count M Creative Commons License 2003.01.19 0 0 1
Hát, fura a hozzáállásod... Mindegy, ezekre biztosan szükséged lesz:

- gyakorlás;
- stabil PC és oprendszer, barátságos hangkatyó (mondjuk egy SBLive!);
- gyakorlás;
- vmilyen file-cserélő kliens (kazaa vagy mittomén mi a trendi mostanság);
- gyakorlás;
- sok Mb tárolókapacitás;
- gyakorlás;
- a megszerzett zenék kategorizálása, tematikus tárolása, hogy tudd mit hol találsz;
- több türelem és még több idő a zenék válogatásához és a gyakorláshoz;
- a "nagyok" mixeinek hallgatása és elemzése;
- egy kis gyakorlás;
- és talán egy picinyke (de tényleg csak leheletnyi, vagy még inkább bolhafingásnyi) tisztelet azok felé akik ezt az egészet komolyan is gondolják és csinálják...

r.cM

Előzmény: angel_6 (-)
angel_6 Creative Commons License 2003.01.19 0 0 topiknyitó
Szasztok! Az ötlet nemrég fogant, hogy néha-néha házibuliban esetleg nyomhatnám a zenét, ehhez már meg is szereztem a BPM Studio 4-et, csak néhány használati tanács kéne az öreg "rókáktól". Weboldalak, jó számok, amiket buliban lehet nyomni ezerrel, értékes használati fogások, trükkök, ilyesmire gondolok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!