Keresés

Részletes keresés

okinayab Creative Commons License 2007.07.30 0 0 18
Jobb későn mint soha,véletlen idetaláltam...
Már csak rossz emlék,a két év az nem volt semmi.Egy szelet kenyeret sem birtam néha levágni,egy poharat sem mertem felemelni.De akinek volt ilyen vagy van,az tudja milyen.
Nem pihentettem soha,amit tudtam megcsináltam.Nem használtak a lórugásnyi szteroidos injekciók sem,a röntgenkezelés sem,gyógyszerek sem.Ami a leghatásosabb volt,az egy gyógyászati segédeszköz,amit a könyök alatt kellett viselni,az nem engedte azt a bizonyos izomköteget mozogni,ezáltal pihent.Alaposan elsorvadt alatta az izom a hosszu viseléstől,de aztán hamar visszanőtt.Már fallabdázom rendszeresen,semmi gondom.
Jobbulást.
Előzmény: Zanshin74 (14)
Zanshin74 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 17
Sziasztok!
Elég sokat javult nálam a helyzet, a mélyponton nem tudtam kinyújtani a kezemet, jelenleg hétköznapokban egész jól tudom használni, kicsit még óvatosnak kell lennem, de súlyok emelgetésén kívül most úgy tűnik mindenre alkalmas, és folyamatos javulás észlelhető...
Esettörténetem...:

Tehát: 2006-ig: uchi-uke védés (karate) közben néha megfájdul a bal könyök, súlyzóval bicepszezés közben kicsit ropog, emiatt próbáltam forgatásos bicepszezni. 2005-ben karate, boxolgatás, falnak tett szivacsdarab ütése kesztyűvel, puszta kézzel, néha rosszul támaszt az ízület, legalább egy alkalommal nagy beleütés, ami rendesen kivitte az ízületet, roppanás, fájdalom, napokig pihentetés 2005. április eleje körül. Látszólag helyrejött, bár kisebb beleszúrások, fájdalmak maradtak, tricepszezés, húzózkodás közben néha beleszúrt, melegíteni kellett, de tudtam folytatni az edzést.

2005. vége felé hogy kíméljem, elkezdtem egyre kevesebbet edzeni, gondolom az ízületi folyadék sem áramlott emiatt, a könyék is egyre rosszabb állapotba került. 2005. szeptemberétől kezdett el fokozatosan, de egyre nyilvánvalóbban romlani a helyzet, eleinte csak beleszúrt, fájt, később egyre nehezebben nyújtottam ki a kezemet. Aztán már csak úgy tudtam kinyújtani, hogy összeszorítom a másik kézzel a tricepszemet, mert volt egy pont, ahol fájt, és akkor szorítanom kellett, később már sehogy sem tudtam kinyújtani. Behajlított kézzel jártam, közben jegeltem a kezemet, kenőcsökkel próbálkoztam, pihentettem, hogy majd helyrejön... Behajlított kézzel tudtam dolgozni is, kinyújtani már nem tudtam. Úgy kb. 2006. júniusa az idő, amikortól egyáltalán nem tudtam kinyújtani.

2006.szeptemberében feladtam a személyes harcot, beláttam, hogy én ezt egyedül már nem hozom helyre… Elmentem orvoshoz, Ortopédia… 2006.szeptember 26-án az első gyógytorna, iontoforézis, TENS kezelések, amikből kétszer 10 kezelést kapok (ion a fele csak). Az első 10 kezelés után gyógytorna közben már kinyúlt a kezem, vagy ha bemelegítettem, akkor nagyjából, 5 fokos szögig ki tudtam nyújtani, de melegítés nélkül 20 fokos szögig csupán. Ez volt 2006.október.16 körül, újabb 10 kezelés vége 2006.november.26 körül.

2006. november végén az orvos azt mondta, részéről elégedett… Igaz, hogy még voltak kisebb beleszúrások, bár gyógytorna közben a korábbi állapotokhoz képest valóban nagyon szép lett a helyzet, hétköznapi szinten egy beleszúrós, fájogatós, nem terhelhető, nem teljesen (5 fokig) kinyúló könyékkel lettem letudva... Azt mondta a doki, otthon folytassam a gyógytornát, januártól elkezdhetem terhelni a kezemet... Összesen 5 doboz Xefo gyógyszert szedtem be, részben doki írta fel, részben magamnak szereztem be... Nem ártott volna még egy doboz, de a vesére/májra való tekintettel azt már kihagytam...

2007. januárjában még messze nem tudtam terhelni a kezemet… Annyit már javult a helyzet, hogy a gyógytornákat lustaságból elhagyogattam, 5-7 naponta mozogtam talán. Február végén, március elején megpróbáltam nyakból nyomás, tricepsz, bicepsz gyakorlatokat súly nélkül, puszta kézzel. A könyék kicsit ropogott, enyhén beleszúrt, de nagyon nagy eredmény volt, hogy meg tudtam csinálni.... Gyógytorna közben nyakból fej fölé nyomásnál a bal könyékbe mindig beleszúrás az első nyújtásnál... (Áprilisban ez megszűnt, akkor viszont oldaltartásban kézhajlításnál voltak szúrások...)

2007. március elején megpróbáltam nekiállni edzeni… Három naponta gyógytorna, utána fél-1 kilós súlyzóval tricepsz, majd bicepsz gyakolrat, 16 ismétlés, kis súly, de a legnagyobb csoda, hogy meg tudom csinálni… Utána kesztyű nélkül, majd kb. fél kilós boxkesztyűben ütések, persze könyék miatt minden csak lassan, nagyon óvatosan... A könyéknek jót tesz a mozgás, egyre jobban bírja a terhelést, egyre kevesebb a járulákos fájdalom. 2007. májusában már fájdalom nélkül tudok mozogni, bár nem nyúlik ki teljesen a kéz, terhelésre érzékeny, de a javulás nagyon nagy...! Gyakorlatilag ki tudom nyújtani, inkább csak én érzem, hogy mi nem tökéletes még, kívülről annyira nem látszik, 1 kilós súlyzókkal 16 ismétléseket meg tudok csinálni (nagyobb súlyt azért még nem bírnék), illetva boxolgatásnál is a teljesen lassú ütések (sima kinyújtás kesztyűben) már gyorsabban megkockáztathatóak...

Május végére bírtam derék magasságban lévő céltárgyra nyújtott kezekkel nyomást kifejteni, erre vagy két évig nem voltam képes, állandóan beleszúrt a könyék... (Ez egy másodállásszerű munkafolyamathoz kell...). Na ezt újabb nagyon nagy eredménynek éltem meg, az első jel, amitől most már tényleg elhiszem, hogy helyrejöhet ez még, hogy tényleg használható lesz... Persze még mindig kicsit gyenge, még mindenben óvatosan mozgatom, éjszaka néha arra ébredek, hogy fáj, időnként bevizesedik annyira, hogy egy kemény csomó, búb lesz a könyéknél, de ezek csak alkalmi dolgok, a 3 naponkénti gyógytorna-edzegetés eléggé helyrerázta. Most ez a rendszeresség megint borul, de jelenleg elég jó állapotban van a kéz, eljutott arra a szintre, hogy tényleg csak erősítgetni, mozgatni kell, és fejlődik, javul...

A folyamatos kisebb nagyobb nehézségek, visszaesések stb ellenére jelenleg az a tapasztalat, hogy olyan 3 havonta minőségi ugrás van a gyógyulásban. (1-2 hónap ide-oda lehet hogy tévedek, mert nem rögzítettem pontosan az állapotokat, de nagyjából ez volt az időrend.) Remélem ez a jövőben is így lesz, és még javulgatok... Kicsit lassabban javul, mint ahogy vártam, de még így is csak örülni tudok neki. Mikor először tudtam az utcán kinyújtani, fura, de nagyon nagy élmény, nagy öröm volt... Pusztán annak örültem, ami más embernek normális, hogy kinyúlik a kezem... Munka közben is, mikor nyújtott kézzel bírtam lefelé nyomva erőt kifejteni, újracsak megvolt az öröm, hogy mennyit javult a helyzet... A doki azt mondta januártól edzegethetek, hát én most érzem úgy, hogy elég jól van a kezem, hogy valami még legyen belőle, fél év csúszás a diagnózishoz képest, de legalább van haladás...

Most van azon a minimális szinten, ami a korábbi állapotokhoz képest már elfogadható, vagyis általában tudom használni, gyógytorna közben nincsenek beleszúrások, és ha komolyabb terhelést még nem is bír, most már azért egyértelmű, hogy a helyzet folyamatosan javítható. Hogy meddig, azt még nem tudom, visszaesni nem szeretnék, a beleszúrások ne jöjjenek vissza, az elég lehangoló volna... 2007.június eleje: Jelenleg szerencsére rendben van...

Bocs hogy hosszú volt. Hátha okul belőle valaki. Pl hogy nálam 3 havonta javulás tapasztalható... Ha valakinek vannak használható ötletei, gyakorlatai, bármi, azt szívesen veszem.
Én gyógytornát csinálom: melmmagasságban kézfej forgatás, karnyújtás, kis feszítések, forgatás, fel-le hajlítások ellentartással, kulcsolva előre nyújtás mell elől (ezt gyakolratok közé is beteszem), majd tarkóról magasba nyújtás. Vállon a kézfej könyék érint, csípőre, ugyanez tarkóról. Hát mögött kulcsol, fel hátközépig párszor, nyújtás, majd hátraemelések. Utána nyújtott kéz kézfejforgatás, majd karhajlítás. Újra vállon kézfej könyékérint, aztán vállról kéznyújtás oldaltartásba, vissza. Utána nyújtottan kézforgatások, aztán fej fölött nyújtott kézzel ujjak érintése (nyújtva ölbe a kéz a végén párszor), ugyanez elöl is mellmagasságban. Utána oldaltartásból finom hátrahúzások. Néha gyakorlatokat megismétlek közben, végén újabb nyújtás támasztott könyökkel, majd mell elől karnyújtás kulcsolva előre...
Ezután kis súlyzó 1 kilóval, meg egyéb edzegetések (boxkesztyű pl..)
Kenőcs kellene, bár mostanában nem használtam, van TENS készülékem, azt használom rendszeresen.

Jobbulást...!
Előzmény: Zanshin74 (16)
Zanshin74 Creative Commons License 2007.04.08 0 0 16
Szia! Én körzeti orvoshoz mentem, hogy egy ideje gondom van, ő adott beutalót ortopédiára. Hűtőbe tett jeges zacskó..., kenőcsök, pihentetés segíthetnek, (amúgy melegítés és nyújtás edzéskor...), ha vadabb a baj, akkor feltétlenül és mielőbb orvosohoz.
Előzmény: badmad (15)
badmad Creative Commons License 2007.04.06 0 0 15

Sziasztok!

 

Azt hiszem, teniszkönyököm van, pár hete már kínlódok vele, hol jobb, hol kevésbé. Van, amikor szinte tünetmentes, van, hogy egy poharat felemelni is fáj.

A kérdésem az lenne, hogy milyen dokihoz kell ezzel menni? Sebészetre? Vagy reumatológiára? Vagy csak simán menjek be a körzetihez és kérjek tőle segítséget?

Pedig vagy 3 éve nem is volt teniszütő a kezemben. Lehet, hogy a pár hónapja elkezdett konditermi edzésektől jött ki? Fura... Na mindegy, addig majd akkor futok, kímélem a könyökömet, bár itt a jóidő és kéne bringázni, meg motorozni, azokhoz meg kell a kéz, sajnos még támaszkodni is kell rajta.

Zanshin74 Creative Commons License 2007.03.29 0 0 14
Üdv! Azóta beszéltem még egy emberrel, aki 200 kilókkal nyomott fekve... Egyszer edzés közben szétment a könyöke... Nem teniszkönyök, de érdekes abból a szempontból, hogy fél évig járt injekcióra, masszázsra, azt mondta mindennel kezeltette, amivel csak lehetett, és hogy ma már ugyanott tart edzés szintjén mint korábban. Csak ennyit beszéltünk, de ez is egy megerősítés, hogy komoly helyzetekből is fel lehet állni.
Nekem múlt év december elején azt mondta az orvos, hogy januártól nekiállhatok finoman edzeni. Hát januárban még eléggé érzékeny volt a kezem. Március elejére helyrejött annyira, hogy neki mertem állni súlyzó nélkül a súlyzós mozgásokat csinálni, és mivel nem volt gond, két-három hét után most már fél-egy kilós súlyzókkal merek már mozogni.
hetente egyszer-kétszer csinálom a gyógytornát, utána ezek a könnyű súlyzós alapmozgások, tricepsz, bicepsz... Magától még most sem nyúlik ki teljesen, de a gyógytorna után már nem gond a súlyzó, inkább bizonyos rossz mozdulatoknál jön még fájdalom, ami a másik kéznél nincs, de pl. a kabátomat már fel tudom venni úgy, hogy a jobb kéz megy először az ujjába... Sokáig ez is gond volt, bal kézzel kellett kezdnem, és nem tudtam közben kinyújtani, ez a része már rendben van. Súlyzós mozgások után (10-20 ismétlés csak, de már ez is eredmény) box-ütéseket csinálok, jobb kézzel rendesen, a ballal csak lassan merem, van kesztyűm is, utána azzal is, nincs közben fájdalom. Gyorsan még nem merek bal kézzel ütni, de szeretném, hogy majd annyira helyrejöjjön... Az elmúlt 2-3 hónapban sokat javult, január elején mindezt nem tudtam volna megcsinálni... Most azt tervezem, hogy 2-3 naponta ezt a gyógytorna-súlyzó részt megcsinálom, hátha javul még a dolog.
A könyék belső oldala csak sikerületlen csavarodó mozdulatoknál fáj, kinyújtáskor viszont most meg a másik oldalával van egy kis gond, de talán a rendszeres mozgástól majd elmúlik az is. Ez most a helyzet...
---------------------
Tenálad az a 2 év végigkínlódás mit jelent? Milyen módszerekkel kezelted, erősítetted...? Minden nap mozgattad, vagy hagytál pihenőnapokat is? Azt hiszem Wilma Rudolph volt az a nő, aki gyerekbénulás után járni se tudott, a végén mégis Olimpiát nyert futásban... Ha vannak jótanácsaid, hogy nálad mik működtek, megoszthatnád :) Köszi, és egészséget mindenkinek!
(u.i: rendszeresen visszanézek)
Előzmény: okinayab (13)
okinayab Creative Commons License 2007.03.21 0 0 13
Ha valaha visszanézel ide,csak meg akarlak nyugtatni,jó két év végigkinlódása után helyrejött a könyököm.Azóta ugyanugy igénybeveszem mint előtte,ha nem is 100-as,de 95-ös teljesitményt tudok nyujtani. Ne add fel!
Előzmény: Zanshin74 (12)
Zanshin74 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 12
Sziasztok!
Nemrég volt tenisz könyököm. Hónapokig nem mentem vele orvoshoz, gondoltam helyrehozom magamnak, de nem sikerült. Rossz gondolat volt, a végén már nem bírtam kinyújtani a kezem, behajlított kézzel jártam, és egy idő után úgy maradhat...
Szerencsére elmentem dokihoz, kaptam gyógyszert, gyógytornát, kezeléseket.
Az első egy-két doboz gyógyszer nem segített eleget, javultam minden nap, de vagy 5 doboz gyógyszer után kezdett rendeződni a helyzet. Akkor abbahagytam, gondolom a vese/máj is jobbnak látta így.
A kórházban félúton letudtak, milyen jó eredemény, aztán mehetek.
Itthon folytatgatom a gyógytornát, amennyire tudom, meg van TENS, ilyen elektromos kütyü, ingerli az idegeket, kicsit megmozgatja az izmokat, állítólag sokaknak segít, azt is használgatom, plusz kenőcsök.
A kezem még mindig nem jött helyre teljesen. Kinyújtani már ki tudom, ez is nagyon nagy eredmény, első alkalommal nagyon örültem már ennek is.
Viszont gyógytorna közben is, hétköznap meg rendszeresen bele-beleszúr a fájdalom. Terhelést nem bírja.
Van valakinek olyan tapasztalata, hogy helyrejött, és utána tudta normálisan terhelni?
Sok év karate van mögöttem, szeretném folytatni, de így nem tudok edzeni.
Kiegészítő sportként súlyzózgattam, azzal ronthattam el a dolgokat, nem megfelelő bemelegítés, megerőltetések, nyújtások hiánya.
(Szerintem a váll-ropogás mögött is ez lehet, érdemes jól bemelegíteni mozgás előtt, utána lenyújtani, lazítani).
Biciklisektől olvastam, volt akit többször is műtöttek térddel, mégis teljes értékűként tudott kikeveredni belőle. Én is szeretnék még edzeni...
Egy sráccal beszéltem gyógytorna alatt, őneki helyrejött, dolgozik vele.
Gyógytornászom szerint a beleszúrások megmaradnak. Egy másik gyógytornász ismerős szerint a műtétkor csak bevágnak valamit, szerinte azt hagyjam ki, ugyezt tanácsolta az injekcióra, hogy egyrészt nem tesz jót az ízületnek ha bökdösik, másrészt az csak ideiglenes megoldás, azután általában visszajön a dolog pár hónap múlva.
Szóval ha vannak jótanácsok, azoknak örülnék, illetve bíztatásként jöhetne visszaigazolás, hogy volt, aki egy ilyen után tudta terhelni, használni rendesen a kezét...
Köszi, és sok szerencsét.
gerald7 Creative Commons License 2006.11.14 0 0 11


Sziasztok!


Járok gyúrni és ropog a vállam.Mi a teendő?(nem akarom abbahagyni)
fridzsimann Creative Commons License 2006.05.28 0 0 10
Sziasztok :)))

Nekem van teniszkönyököm , néha szenvedek vele, de mint a kutya.
Állítólag soha nem gyógyul meg, ha egyszer előjött.
Nekem a squash-tól jött elő, bár felhagytam vele, magától kiujúl.
Eleddig, nekem is az oltás volt, ami időlegesen megszüntette a fájdalmat, de már 4x-re jött elő.
Most is leoltották, ebben a pillanatban nem fáj, a doki azt mondta, hogy ne izguljak, ha egy évben csak kétszer kell leoltani, addig az nem gáz.
Van egy műtéti eljárás, amikor valamit lekötnek onnan a tapadásból-igazából nem tom mit- és állítólag akkor megszűnik az állandó irritáció, aminem enegedi meggyógyúlni a gyuladást.
Én speciel műtetni nem akarom, nem tom mér, de nem!
Úhogy marad számomra az injekció.

Gondolom igazából, most nem segítettem senkinek :)))))

Fridzsimann
okinayab Creative Commons License 2005.11.30 0 0 9
Ha már nem fáj,meggyógyultál.Ha nincs szerencséd.végigkíséri az egész életedet.Az enyém öt éves kb.Injekció nagyon jó,egy rövid ideig.Pár hétig.Műtétről még nem hallottam,csak itt olvastam.
Előzmény: Egoist (8)
Egoist Creative Commons License 2005.07.12 0 0 8

:) De azért még így is kaptam választ.

Ez a "szünteti a panaszokat" ez azt jelenti, hogy nem gyógyít, csak panaszokat szüntet? Mert az engem egyáltalán nem érdekel hogy fáj-e vagy sem. Én azt szeretném hogy meggyógyuljon.

Előzmény: nyirpet (7)
nyirpet Creative Commons License 2005.06.22 0 0 7
Hát, nem egy pörgős fórum.... 1,5 év alatt 6 hozzászólás-:) Ez szetroid injekció (pl. Diprophos), Lidocainnal keverve. Az esetek 80%-ában tartósan szünteti a panaszokat. De valóban, néhány esetben már nem segít, ilyenkor műtéttel lehet megoldani a problémát (nem egy drámai műtét...)
Előzmény: Egoist (6)
Egoist Creative Commons License 2005.06.21 0 0 6

Miféle injekció ez?

Nekem már lassan 2 éve nem múlik el, pedig nem is teniszeztem ez idő alatt (mondjuk elötte sem).

És még egy kérdés:  a beteg által érzett tüneteken kívül ezt hogyan lehet kimutatni? Mert nekem még egyik doki sem mondta hogy ez pont az. Vettek vért meg röntgeneztek, se semmi.

Köszi.

csabais Creative Commons License 2004.06.09 0 0 5
Újabb injekció a könyökbe,
állítólag pár nap múlva újra jó lessz,csak hát dolgozom vele. Azt meg nem kéne, 1-2 hétig.
csabais Creative Commons License 2004.05.31 0 0 4
nekem havonta kiújult injekció után is.
utóbbi 4. volt a legjobb 3 hó. most megint erősen fáj!soha nem teniszeztem.
Előzmény: ir6 (3)
ir6 Creative Commons License 2003.12.12 0 0 3
A krémek nem gyógyítanak, nekem többször is kiújult, és a legjobb egy injekció, amit a orthopédián a könyöködbe adnak. Először paráztam, de nagyon ügyes volt a doki és vége is lett a szenvedésemnek. Nálam tényleg a tenisz hozta ki, és bizony abba kellett hagyni egy-két hónapra, mert a kenegetés mellett én folytattam a teniszezést is. Szóval orvos és pihentetés a megoldás.
sexrexel Creative Commons License 2003.12.12 0 0 2
Köszönöm a segitséget
napsütés Creative Commons License 2003.12.11 0 0 1
Pasta Cool nevű kenőcs. Gyógyszertárban kapható
Előzmény: sexrexel (-)
janijani Creative Commons License 2003.12.10 0 0 0
Talpmasszázs?
Én így szoktam gyógyítgatni magam az ízületi nyavajáimat,általában segít.
Előzmény: sexrexel (-)
sexrexel Creative Commons License 2003.12.09 0 0 topiknyitó
sziasztok!

érdekel kinek volt,van ilyen panasza,van-e valami bevált otthoni gyógymód?
köszönöm a tanácsokat

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!